Alternativ.nu
Mat & tillvaratagande => Mejeriprodukter => Ämnet startat av: Draupner skrivet 04 nov-08 kl 20:02
-
Jag vill gärna göra färskost av mjölk från vår ko, har kikat runt på sidan, men alla recept innehåller så mycket mjölk. Är det någon som sitter på ett recept till en mindre ost>? Jag är även intresserad av recept på andra ostar, julostar mm.
-
Räkna ner recepten till det antalet liter du har.
-
Ett bra tips från en ostmästare, men det blir så jävlig med löpen, måste man verkligen ha löpe i färskost?
-
Vad ska du göra med din färskost...? Dränera den i silpåse och sedan krydda den...eller ska du hälla den i formar..?
Du kan försöka att göra den utan löpe för det blir ju pyttesmå mängder och en färskost ska koagulera av sig själv under förutsättning att ph sjunker tillräckligt lågt. Om du nu ska dränera i påse så kan det ju inte spela så stor roll heller om ostmassan är tillräckligt koagulerad.
-
Med en pipett eller gratisspruta från apoteket så går det utmärkt att dosera.
-
Ja alltså, jag har bara gjort ost av youghurt från affären och då var det då ingen löpe i, men jag är intresserad av alla tips och recept på alla ostar för jag är precis ny på området och het på gröten eftersom jag nu ändå fått låna en mjölkko under vintern.
-
Färskost är alltså en färsk ost... Inte lagrad. Så här kan du enkelt göra färskost utan löpe:
Koka upp en liter mjölk, när den precis börjar koka häller du i något surt, exemplevis:
2-21/2 dl yoghurt eller filmjölk. eller 2 msk citronsaft, man kan till och med använda citronsyra.
Det koagulerar sig rätt på direkten. Sen silar men genom ett vanligt durkslag, vasslan kan man ha till brödbak, soppan, eller vad helst,
Man kan också låta mjölken stå på en varm plats inomhus tills den blir sur, då kokar man den och får tvorog, som är populärt i Ryssland. Den smakar lite filaktigt och blir lite annan konsistens på.
Lycka till! :)
-
Det var ett fint recept. JAg gjorde av 6 dl youghurt och fick två askar ost som jag kryddade med dels vitlök och timjan dels röd och grönpeppar. Åt dem i kväll till smarrigt vin. Jag kan bara tacka och bocka. Nästa gång ska jag prova med löpe.
-
Färskost är alltså en färsk ost... Inte lagrad. Så här kan du enkelt göra färskost utan löpe:
Koka upp en liter mjölk, när den precis börjar koka häller du i något surt, exemplevis:
2-21/2 dl yoghurt eller filmjölk. eller 2 msk citronsaft, man kan till och med använda citronsyra.
Det koagulerar sig rätt på direkten. Sen silar men genom ett vanligt durkslag, vasslan kan man ha till brödbak, soppan, eller vad helst,
Jag skrämmer liv i den här gamla tråden. Jag kokade upp en liter mjölk (direkt från tanken), hällde i 2 msk citron och hällde upp det för att rinna av. Kvar blir ca 2 dl (max) gummiliknande ostmassa och en himlarns massa vassle. Jag hade inte väntat mig att det skulle bli så hårt och gummiartat? Gjorde jag nåt fel? Kan man göra på nåt annat sätt så att man får mer ostmassa? Gärna lite krämigare också... det där vet jag inte vad jag ska använda till. Krydda lite och äta med sked... för det går banne mig inte breda ut på nåt =)
-
Jag skrämmer liv i den här gamla tråden. Jag kokade upp en liter mjölk (direkt från tanken), hällde i 2 msk citron och hällde upp det för att rinna av. Kvar blir ca 2 dl (max) gummiliknande ostmassa och en himlarns massa vassle. Jag hade inte väntat mig att det skulle bli så hårt och gummiartat? Gjorde jag nåt fel? Kan man göra på nåt annat sätt så att man får mer ostmassa? Gärna lite krämigare också... det där vet jag inte vad jag ska använda till. Krydda lite och äta med sked... för det går banne mig inte breda ut på nåt =)
Låter som du lyckats få fram ostmassan som används till polsk ostkaka. :)
-
Låter som du lyckats få fram ostmassan som används till polsk ostkaka. :)
Haha, nja snarare ostmassan from Hell...
-
Hacka, blanda med lite grädde och ägg och baka som ostkaka.
-
Men hur gör man får att få den krämigare? Jag har för mig att jag provade att hetta upp filmjölk så att den koagulerade och då blev det krämigare? Eller kommer jag ihåg helt galet?
-
Men hur gör man får att få den krämigare? Jag har för mig att jag provade att hetta upp filmjölk så att den koagulerade och då blev det krämigare? Eller kommer jag ihåg helt galet?
Till nästa försök menar du? Börja med att använda en tsk citron istället för 2 msk. :) Jag har inga exakta mått i huvudet, men det har säkert andra. 2 msk till en liter låter dock mycket.
-
Haha, nja snarare ostmassan from Hell...
Hmmm....låter lite som halloumiost? Eller så har du uppfunnit den första miljövänliga gummiblandningen för däckstillverkning? Eller en ny sorts tennisboll? Studsar den bra?
Stötdämpare?
Dörrstopp?
Eller kolla om du kan hitta några formationer i den som talar om hur vädret blir till sommaren och sälj artikeln till expressen? (Väderost, en urgammal kunskap från fjällsidan) ;D
(ja, det är fredag ;))
-
Hmmm....låter lite som halloumiost? Eller så har du uppfunnit den första miljövänliga gummiblandningen för däckstillverkning? Eller en ny sorts tennisboll? Studsar den bra?
Stötdämpare?
Dörrstopp?
Eller kolla om du kan hitta några formationer i den som talar om hur vädret blir till sommaren och sälj artikeln till expressen? (Väderost, en urgammal kunskap från fjällsidan) ;D
(ja, det är fredag ;))
Hahahaha, jag tackar och tar emot. Behöver lite glatt att läsa då jag har en jädra huvudvärk...
Tänk er Keso, fast utan det blöta liksom.
Ska testa med mindre citron nästa gång, kanske Mata har skrivit fel i sitt inlägg?!
-
Hahahaha, jag tackar och tar emot. Behöver lite glatt att läsa då jag har en jädra huvudvärk...
Tänk er Keso, fast utan det blöta liksom.
Ska testa med mindre citron nästa gång, kanske Mata har skrivit fel i sitt inlägg?!
Jag har svårt att hålla mig allvarlig ibland ;)
Fungerar inget annat så föreslår jag att du laddar ostkornen i hagelpatroner och använder dom som gummikulor mot anfallande rovfågel, demonstranter eller främmande hundar...
;D
-
Jag skippar idén med färskost från mjölk. Tror att jag kör med filmjölksvarianten istället, den passar mig mer i smaken. Jag använde mindre citron i förra satsen och då blev den bättre i konsistensen i alla fall.
-
Till jul (o även annars) gör jag en färsk mjukost utan vare sig kokning eller så, tar en liter filmjölk +3dl gräddfil, blandar och häller i en sil/durkslag med nåt fint tyg, låter det stå ett dygn och vassla sig. Sen massan som blir tar man 1 tsk salt i, sen är det fritt fram att sätta smak i den!
Varför behöver man gräddfilen? Jag testar med bara fil... återkommer i morgon! =)
-
Den blev lite tråkig med bara fil, nästan som crème fraiche bara... Nåväl, bara att testa igen.
-
Blev den så lös? Då har den inte fått rinna av ordentligt, jag får alltid den som typ en klump man kan hålla i handen! Även på bara fil! Man måste däremot ha ett ytterst fint tyg, typ gammmal nylonskjorta annars rinne för mycket av filen genom!! Bara på att igen ju;)
Jag hällde den i dubbla såna där man har när man gör saft. Såna man häktar upp på en röd plastställning med gula ben =D Va tusan kan det tänka sig heta?!
-
silduk
-
Silduk? Alldeles för grovt, bättre med gammal lakans trasa!
Ah, äntligen får jag nytta av gamla lakan =D
Köper mer fil och gräddfil i morgon då. Brukar det räcka att det står och rinner över natten?
-
enligt min göra ost bok så kan den bli för fast om man har för hög temperatur.
jag kör med 1 liter mjölk, 5 msk citronsaft (googlade "saft av en citron" och fick fram det)
häller i mjölken och citronsaften sammtidigt och värmer bara tills det börjar koagulera sen får det ysta tills vasslen är klar...
(sen får den rinna av i en silduk utan tryck)
men då är min ganska fast men om man både inte värmer för mkt och tar mindre citronsaft kanske det blir krämig :)
-
enligt min göra ost bok så kan den bli för fast om man har för hög temperatur.
jag kör med 1 liter mjölk, 5 msk citronsaft (googlade "saft av en citron" och fick fram det)
häller i mjölken och citronsaften sammtidigt och värmer bara tills det börjar koagulera sen får det ysta tills vasslen är klar...
(sen får den rinna av i en silduk utan tryck)
men då är min ganska fast men om man både inte värmer för mkt och tar mindre citronsaft kanske det blir krämig :)
Nästan 1 deciliter citronsaft??? Blir inte det väldigt mycket för 1 liter mjölk?
-
Nästan 1 deciliter citronsaft??? Blir inte det väldigt mycket för 1 liter mjölk?
jag gjorde somsagt vad som stod i receptet och det blev ost, men du kan ju testa med nått annat
(tanken är ju lite att smaksätta osten sammtidigt vad jag förstår av receptet)
edit: kan ju vara så att det är tänkt kort ystningstid då ofta i den boken så är lång ystningstid = lite "koaguleringsedel" och kort ystningstid = mycket "koaguleringsmedel"
men jag hade bara tänkt tipsa om lägre temp då dom har det som "felsökning" i boken jag gör från men du behöver ju inte göra som jag.
-
Nästan 1 deciliter citronsaft??? Blir inte det väldigt mycket för 1 liter mjölk?
Jag har använt en matsked till en liter filmjölk. det blev bra. Kommer inte ihåg hur mycket som går åt till vanlig mjölk.
-
va ganska längesen nån skrev här men ja provar ändå :)
vi gjorde nåt liknande färskost i skolan för ca 20år sen, då använde vi kaffefilter? blir ju liten mängd men kan de funka?
Har en sådan silställning som de talades om tidigare, kan man lägga i en kökshandduk i den och köra över natten?
Någon som har ett ganska exakt recept?
tack för svar och tips!