Alternativ.nu

Övriga ämnen => Hushåll => Ämnet startat av: Kerstin Linnea skrivet 05 sep-08 kl 09:52

Titel: Ta vara på vad naturen ger...
Skrivet av: Kerstin Linnea skrivet 05 sep-08 kl 09:52
Jag ville bara påminna om att hösten närmar sig med svamp i skogen och diverse frukter och bär att ta vara på....Handen på hjärtat ...Vad brukar du ta vara på i skog och mark  :) ???...
Själv brukar jag plocka svamp och slånbär mest.....Vildäpplen kan vara gott att blanda med andra äpplen  att göra gele på...Jag provade att mata kaninerna med vildäpplen förra året men dom bara gömde undan frukten (det var kanske inte gott ;)) Några tipps ??? ;)..
Titel: SV: Ta vara på vad naturen ger...
Skrivet av: moaoliver skrivet 06 sep-08 kl 14:28
Det lät gott!
  Tja, eftersom jag bor i norrbottens norra del så blir det självklart hjortron och lingon.... vilka jag gör sylt och saft av :)
  Svamp saknar jag dock! Skulle va kul att kunna gå ut och plocka.
Titel: SV: Ta vara på vad naturen ger...
Skrivet av: Kimma skrivet 06 sep-08 kl 16:43
Själv äter jag ingen svamp men gärna bär och frukt så äpplena skivas till framtida vinterpajer eller så görs det mos och saft på dem, smultronen plockas och fryses in i små paket, gott till desserter med socker och vispgrädde. Fläderbären plockas och av dem gör jag saft till kräm som värmer gott och piggar upp i vintermörker. Nässlorna plockas och hängs upp på tork till djuren, de späda sparas till te eller soppa. Grönsakerna från trädgårdslandet förvälls och fryses in. Kunde nog varit ännu effektivare om jag bara varit allätare.  :-[
Titel: SV: Ta vara på vad naturen ger...
Skrivet av: äppelmos på min nos skrivet 06 sep-08 kl 21:56
Har skurit äpplen och päron idag i en evighet känns det som. Ska göra äpple/päron dricka och cider får se om det blir bra. Har gjort en omgång äppledricka som blev kanongod tidigare och en som blev mindre bra, använde olika äppelsorter. Det ska vara sura har jag lärt mig nu för att bli bäst.

Blev ingen svamptur idag för det har spöregnat hela dan. Annars är skogen full av trattisar nu och det brukar jag plocka och frysa eller koka in för att ha till trattissoppa som är jättegott. Nu är nog blåbärssäsongen slut  men det har jag oxå plockat och fryst till tårtfyllning, lingonsylt till gröten är ett måste fast här finns det inte så mycket lingon iår.

Tidigare i sommar har det blivit hallon- och körsbärsdricka, rabarber- och svartvinbärsmarmelad och så har jag kokat körsbärssylt det är himla gott att ha i naturell yoghurt.

Jag gillar att vara "ekorre" och samla in det man kan hitta i skog och mark och se hur det blir fler och fler burkar och flaskor i jordkällarn. I år står där även honungsburkar för det är första året med bin för mig och det känns verkligen speciellt. Odling är jag dessvärre inte så bra på. Drar gärna igång projekt som sen rinner ut i sanden så några grönsaker blir det inte ännu...

Titel: SV: Ta vara på vad naturen ger...
Skrivet av: Nettus skrivet 07 sep-08 kl 13:04
Jag plockar det mesta som finns i skog och mark - nässlor, fläderblommor och -bär, röda vinbär, hallon (både skogs och trädgårds), körsbär, nypon (när det blir dags) blåbär och lingon (har det varit dåligt med i år), maskrosor, syrenblommor och rosenblad (till saft), häggbär blev inte av i år. Har börjat plocka lite svamp, t ex fjällig bläcksvamp, har tänkt lära jycken hitta kantareller. Sen har jag äpplen, plommon och rabarber i en trädgård som jag har lov att plocka i. Det blir inga jättemängder av alla sorter, är på "prova-och-lära-stadiet" ännu...
Titel: SV: Ta vara på vad naturen ger...
Skrivet av: Skytten skrivet 07 sep-08 kl 20:20
Nu är det snart dags för hyllebären.
Gott vin och god saft!

Finns även många trädgårdar där jag kan plocka frukt och bär, många har inte tid att ta det tillvara, och det blir alltid nej om jag frågar om det är vettigt att det förfares, sen erbjuder jag mig att ta vara på det(för min räkning).
Titel: SV: Ta vara på vad naturen ger...
Skrivet av: Varg-älva skrivet 07 sep-08 kl 20:40
Jag plockar det mesta som finns i skog och mark - nässlor, fläderblommor och -bär, röda vinbär, hallon (både skogs och trädgårds), körsbär, nypon (när det blir dags) blåbär och lingon (har det varit dåligt med i år), maskrosor, syrenblommor och rosenblad (till saft), häggbär blev inte av i år. Har börjat plocka lite svamp, t ex fjällig bläcksvamp, har tänkt lära jycken hitta kantareller. Sen har jag äpplen, plommon och rabarber i en trädgård som jag har lov att plocka i. Det blir inga jättemängder av alla sorter, är på "prova-och-lära-stadiet" ännu...

Det där lät intressant! Vad gör du med syrenblommorna??
Titel: SV: Ta vara på vad naturen ger...
Skrivet av: ivigtut skrivet 07 sep-08 kl 22:41
jag gör mjukäppelkaka på ägg och äpplen, som frys in i lagom portionsbitar och används som snabb eftereter på vintern.
Annars är jag lite lat. Saknar frys och källare.
Titel: SV: Ta vara på vad naturen ger...
Skrivet av: februaribarn skrivet 07 sep-08 kl 22:48
Just nu plockas det olika sorters svamp, jag torkar, fryser ner och blandar i div grytor och rotfruktspytter (som jag också fryser ner i portionstorlek för att ha med till jobbet i vinter). Skogshallon har jag plockat mängder av i år, kokat saft och fryst ner. Björnbär har jag inte plockat mkt av än, men jag tror att det finns chans kvar till det. Lingon ska plockas och användas i bröd är det tänkt.

Slånbär och enbär kommer jag nog att plocka senare, ev. de bär som växer på mossen också, kommer inte ihåg vad det är, men tranbär tror jag. Det var något som var användbart iaf :-[, hjortronen missade jag tyvärr. Funderar på om jag ska ge mig ut att plocka nypon också, verkar finnas gott om dem i år, någon som har tips för vad man kan hitta på med nypon?

Äpplen går jag och plockar i gamla trädgårdar och gör sen mos, kräm och paj. Hm, vad finns det mer nu... rönnbär, de kan man väl också hitta på något skoj med kanske?
Titel: SV: Ta vara på vad naturen ger...
Skrivet av: februaribarn skrivet 07 sep-08 kl 22:50
Det där lät intressant! Vad gör du med syrenblommorna??

Syrensaft kanske? HAr hört att man kan göra det på samma vis som man gör med fläderblommorna.
Titel: SV: Ta vara på vad naturen ger...
Skrivet av: tolle skrivet 08 sep-08 kl 11:12
Av nypon kan man göra mos eller soppa, men då ska det hellst vara nypon från vresrosen som finns i parker och trädgårdar även förvildad i naturen. Nypon från den vanliga vildrosen har för lite fruktkött för att vara värt besväret tycker jag. Man rensar nyponen och mixar dem i ljummet vatten. Mängden vatten beror på vilken konsistens man vill ha. Ev kan man söta med något tex honung. Sedan pressar man det genom en sil eller liknanande för att få bort kärnorna. Voilà!
Titel: SV: Ta vara på vad naturen ger...
Skrivet av: Kimma skrivet 08 sep-08 kl 11:14
Av nypon kan man göra mos eller soppa, men då ska det hellst vara nypon från vresrosen som finns i parker och trädgårdar även förvildad i naturen. Nypon från den vanliga vildrosen har för lite fruktkött för att vara värt besväret tycker jag. Man rensar nyponen och mixar dem i ljummet vatten. Mängden vatten beror på vilken konsistens man vill ha. Ev kan man söta med något tex honung. Sedan pressar man det genom en sil eller liknanande för att få bort kärnorna. Voilà!

Behövs det ingen kokning??
Titel: SV: Ta vara på vad naturen ger...
Skrivet av: Helt Normal skrivet 08 sep-08 kl 11:29
Jag tror att jag har blivit allergisk mot kantareller!  :o Svampsocker (trehalos), det vill säga. Jag gillar nog svampar, men efter ett par kantarellportioner denna höst har jag haft så hemskt ont i magen! (Och diarré!  :P) Riskor lär ha mindre trehaloshalt, kanske vågar jag prova äta dom. Aldrig före har jag haft problem med svampar. Laktos tycker min mage nog inte heller om.
Titel: SV: Ta vara på vad naturen ger...
Skrivet av: februaribarn skrivet 08 sep-08 kl 12:14
tolle, du menar dom här lite större nyponen? det växer en del av dem här i trakten så jag får nog ge mig ut att plocka nån dag :) en arbetskamrat säger att de ska vara fina att göra gelé på också.
Titel: SV: Ta vara på vad naturen ger...
Skrivet av: tolle skrivet 08 sep-08 kl 23:59
Behövs det ingen kokning??

Nej, det behövs ingen kokning, på så sätt bevarar man det mesta av nyttigheterna :).
Titel: SV: Ta vara på vad naturen ger...
Skrivet av: Kimma skrivet 09 sep-08 kl 06:54
Nej, det behövs ingen kokning, på så sätt bevarar man det mesta av nyttigheterna :).
Har du en bild på vilken sort det är du använder? Blir så sugen på att göra nyponsoppa  :-[
Titel: SV: Ta vara på vad naturen ger...
Skrivet av: tolle skrivet 09 sep-08 kl 09:01
Har inte satt mig in i hur man sätter in bilder eller länkar. Men den sort jag menar är vresrosen (rosa rugosa) som finns lite överallt i trädgårdar och parker. Det går nog att hitta en bild på nätet.
Titel: SV: Ta vara på vad naturen ger...
Skrivet av: Kimma skrivet 09 sep-08 kl 09:05
Hittade bild, inser att jag har en stor sådan buske i min trädgård  :D
Titel: SV: Ta vara på vad naturen ger...
Skrivet av: Kerstin Linnea skrivet 09 sep-08 kl 10:35
Nypon från vresros kan man göra marmelad på eller torka och ge som extra vitaminer till många smådjur tex kaniner , hamstrar, marsvin och burfåglar...Ellergöra nyposoppa och servera med mandelbiskvier ocg grädde  :-[ ;D...
Titel: SV: Ta vara på vad naturen ger...
Skrivet av: Ekub skrivet 09 sep-08 kl 10:55
Nyponmarmelad är såå gott ;D hittade ett recept på en Schweizisk nypontårta som verkar mums, kanske mest för det är så gott med nypon 8) har ingen egen buske att plocka från dock  :(
Titel: SV: Ta vara på vad naturen ger...
Skrivet av: Nying skrivet 09 sep-08 kl 11:12
jag gör mjukäppelkaka på ägg och äpplen, som frys in i lagom portionsbitar och används som snabb eftereter på vintern.

Spännande, är det bara ägg och äpplen? Mjöl? Recept?
Kram M
Titel: SV: Ta vara på vad naturen ger...
Skrivet av: Nettus skrivet 09 sep-08 kl 12:00
Syrensaft kanske? HAr hört att man kan göra det på samma vis som man gör med fläderblommorna.
Japp! Blir väldigt god saft! Och av rosenblad också.
Titel: SV: Ta vara på vad naturen ger...
Skrivet av: Musseron skrivet 09 sep-08 kl 22:22
Saft kokar jag av röda och svarta vinbär, vinbärsblad, rabarber. Gelé av sv. vinbär och rönnbär. Sylt av lingon, blåbär och jordgubbar. Hönsgodis av torkade nässlor, nypon och rönnbär. Vårnässlorna blir också soppa till mig :) Blodriskor, taggsvamp, fårticka och Karl Johan blir till nedfryst blandsvamp t. köttfärs mm. Kantareller torkas till vinterns goda såser ;D nypon har jag kladdat med idag till nyponsoppa. Än så länge är det bara lingonen som fattas för att min matkällare och jag ska vara nöjda.
Titel: SV: Ta vara på vad naturen ger...
Skrivet av: skum skrivet 12 sep-08 kl 16:40
Naturen är verkligen givmild. Tänk att ha förmånen att kunna vandra i skogen och samtidigt samla in för vintern. Höstkantarellerna är ju fantastiska, bara torka och förvara hur länge som helst och ingen större plats tar de. Dessutom kan man få en hink lingon till lingondricka eller likör och enbär till viltsteken. Hur kan vi gnälla om fattigdom när så mycket finns i naturen.

Skum
Titel: SV: Ta vara på vad naturen ger...
Skrivet av: Jormare skrivet 15 sep-08 kl 21:34
Saft kokar jag av röda och svarta vinbär, vinbärsblad, rabarber. Gelé av sv. vinbär och rönnbär. Sylt av lingon, blåbär och jordgubbar. Hönsgodis av torkade nässlor, nypon och rönnbär. Vårnässlorna blir också soppa till mig :) Blodriskor, taggsvamp, fårticka och Karl Johan blir till nedfryst blandsvamp t. köttfärs mm. Kantareller torkas till vinterns goda såser ;D nypon har jag kladdat med idag till nyponsoppa. Än så länge är det bara lingonen som fattas för att min matkällare och jag ska vara nöjda.

Måste fråga eftersom vi precis skaffat höns, käkar hönsen rönnbär?
Kan man torka dom för att spara till vintern och ge hönsen?
Det vore nog bra för få i dom vitaminer till vintern...
Har plockat 20 kg svartvinbör och gjort saft på, vi har en jätteskog av svartvinbär, måste plocka mera innan dom blir för gamla.
Kantareller har det blivit en del, kanske hinner ut en gång till innan dom fryser.
Hittade 4 Karl Johan också, jättegoda blev dom stekta med lite lök!
Lingon plockar morsan åt mig som tur är, lite blåbär fick vi av grannarna.
Titel: SV: Ta vara på vad naturen ger...
Skrivet av: Grimla skrivet 16 sep-08 kl 00:28
Måste fråga eftersom vi precis skaffat höns, käkar hönsen rönnbär?
Kan man torka dom för att spara till vintern och ge hönsen?


Här finns en tråd om Rönnbär till höns:
http://www.alternativ.nu/smf/index.php?topic=11813.0 (http://www.alternativ.nu/smf/index.php?topic=11813.0)

där finns kanske alla svar på dina frågor. :)
Titel: SV: Ta vara på vad naturen ger...
Skrivet av: eEmmA skrivet 17 sep-08 kl 22:14
Jag brukar plocka det mesta i bärväg... hjortron, lingon, hallon mm... Min mormor brukar göra hjortrondricka... Det är verkligen en höjdare, Hur gott som helst. Smakar mycket hjortron...
Titel: SV: Ta vara på vad naturen ger...
Skrivet av: Ruztan skrivet 11 jan-11 kl 08:18
1. Syrensaft kanske? HAr hört att man kan göra det på samma vis som man gör med fläderblommorna.
2. Japp! Blir väldigt god saft! Och av rosenblad också.

Älggräs tror jag det heter, kan man göra saft på som fläder och ska väl visst smaka så ungefär också.
Jag har engång köpt en planta på Tradera för jag tyckte den såg "fin" ut...när den växte upp och slog ut insåg jag att närmast varenda vägren är full av sådana!!  ;D
Titel: SV: Ta vara på vad naturen ger...
Skrivet av: Ruztan skrivet 11 jan-11 kl 08:20
Nypon från vresros kan man göra marmelad på eller torka och ge som extra vitaminer till många smådjur tex kaniner , hamstrar, marsvin och burfåglar...Ellergöra nyposoppa och servera med mandelbiskvier ocg grädde  :-[ ;D...

Hur torkar man nypon bäst då? Någon uppfattning om hur mkt man sedan kan sticka till kaninerna? Bara som "nyttigt godis" eller del av foderstat?
Titel: SV: Ta vara på vad naturen ger...
Skrivet av: Malin.S. skrivet 20 jan-11 kl 13:07
Ja, älggräs, eller älgört som den också heter kan man göra saft på, på samma vis som man gör flädersaft. Det smakar väldigt gott, lite mandelaktigt. Älgörten innehåller dessutom acetylsalicylsyra (asprin), vilket gör att saften kanske funkar mot huvudvärken också....? Har inte själv märkt någon effekt, men ändå....
Jag brukar göra fläder- och älgörtssaft och frysa in i pet-flaskor. 
Titel: SV: Ta vara på vad naturen ger...
Skrivet av: Varg-älva skrivet 22 jan-11 kl 15:24
Ja, älggräs, eller älgört som den också heter kan man göra saft på, på samma vis som man gör flädersaft. Det smakar väldigt gott, lite mandelaktigt. Älgörten innehåller dessutom acetylsalicylsyra (asprin), vilket gör att saften kanske funkar mot huvudvärken också....? Har inte själv märkt någon effekt, men ändå....
Jag brukar göra fläder- och älgörtssaft och frysa in i pet-flaskor.

Funkar bra när man känner sig förkyld och allmänt krasslig!
Titel: SV: Ta vara på vad naturen ger...
Skrivet av: kanka skrivet 22 jan-11 kl 16:53
Blommorna från älgörten går att göra jättegott vin på också  :)

Hälsningar från torpet