Alternativ.nu
Odling => Frukt & bär => Ämnet startat av: soleskog skrivet 29 aug-08 kl 20:17
-
Efter en superpositiv artikel i Land blev jag sugen på att odla havtorn. Lätt eller svårt? Jag har fått uppfattningen att de ska ha näringsfattig jord, men om man inte har mycket av den varan - trivs de inte alls då? Tips?
-
Hej!
Vi satt 50 plantor förra året. De växer mycket bra. Det blev dock lite bär i år. Troligen så tog frosten blommorna. Det finns några mycket bra sorter på gång från Balsgård. Jag hoppas att de släpper ut dem på marknaden snart.
MVH
Jan Lindgren
-
Havtorn är mycket anspråkslös, tänk på en lagom fördelning av hon- och hanplantor eftersom dom är tvåkönade och behöver hanplantor för befruktningen.
Det stora problemet med havtorn är skörden, nya sorter sägs vara lättare att skörda. Bären sitter annars direkt på grenarna utan skaft, dom sitter hårt, och buskarna har fruktansvärt långa och vassa taggar.
Vi får hoppas på att SLU har sina förbättrade sorter färdiga för marknaden snart, havtorn är fantastiskt goda, oerhört aromatiska och fantastiskt nyttiga bär. :)
-
Vartifrån har ni köpt plantorna? Och ni tror alltså inte att de inte klarar lite bättre jord (löjligt egentligen om det skulle vara ett problem att ha för bra jord... ;))
-
I nya Allers Trädgård har de en artikel om havtorn. Där står lite om plantering och skörd. Även vilka sorter som finns ute i handeln.
-
Halaj!
Jag tror att när man odlar havtorn professionellt så brukar man ha en hanplanta till tio honplantor.
Och jo, det där med att plocka bären är ett problem.
De sitter fast ganska hårt. Och nära grenen.
När bären är gott mogna så är de lite mjuka.
Man får greppa bäret så hårt för att få den att lossna från grenen att man mosar det.
I Finland, där havtorn verkar mer allmänt känt än här, finns en apparat med vars hjälp man vittjar buskarna. Det är en slags tång som man pressar bären på plats på grenen med. Det sitter en tratt på tången som leder bärsaften via en slang ner i en behållare. Tyvärr kostar den ca 200 €!
Min morbror som bor på finska västkusten hade ett annat tips till mig.
Man tar ett VP-rör och kapar den i 45 gr. Vinkel. Se bilden.
Det funkar sådär.
Jag tycker att det funkar faktiskt bäst att använda en vanlig gaffel.
Man sticker in gaffelns piggar mellan grenen och bäret och drar loss bäret.
//T
-
Jag har också blivit sugen på att odla havtorn, mycket på grund av "nyttigheten" som Vitis skriver om. Som nybliven odlare undrar jag när på året det är bäst att köpa plantor. Är det bra att sätta dem i jorden på hösten så att de hinner rota sig och eventuellt ge skörd redan året därpå,eller vad är det som gäller? Efter artikeln i senaste Åter funderar jag även på aronia... :)
-
Havtorn bättre att plantera på våren, eftersom plantorna somnar ganska sent. Havtorn fortsätter att vara grön och levande även under snö. Vi brukar ta plantorna från Lettland och sälja dem på vårt gård i Krångede, Östra Jämtland. Dom Lettiska sorterna Mary, Tatjana, Gold Rain och Sunny, samt pojke Lord verkat att trivas bra i Sverige, vi har växtzon zon 6 här. Speciellt två flicksorter Gold Rain och Mary ser ut mycket bra. Hör av dig, om du är intresserad att sätta havtorn på våren. Vi har havtornsplantage med nästan 2000 plantor, 1 pojke till 8 flickor. Har man en liten trädgård, går det bra att plantera 1 pojke till 4-5 flickor. Avstånd minst 1,5 meter. www.plantajemtlandica.se
-
Havtorn trivs bra på bättre jord. Det dom inte tål är att bli skuggade av andra buskar och ogräs.
-
Intressant! Då hör jag eventuellt av mig när våren närmar sig. Vi har växtzon 1 här, men förhoppningsvis trivs plantorna ändå :)
-
det låter spännande och intressant. har själv funderat på havtorn, men avstått p.g.a. taggarna. kan man kanske använda en vanlig bärplockare?
hur mycket bär ger en buske?
jag är också intresserad av att köpa några till våren. hoppas att jag kommer ihåg det då ... ;)
-
Det finns en avhandling på nätet om havtorn, kommer ej ihåg vad författaren heter men ska försöka ta reda på det. Är själv intresserad att börja odla i stor skala, är det nån som vet vad plantor kostar (mellan tummen o pekfingret) och när ska man plantera.
-
Så synd att jag nyligen grävt upp och eldat upp MASSVIS med rotskott från mina. Annars hade du GÄRNA fått komma och hämta.
-
Man kan hitta Kirsten Jensens kompendium om Havtornsodling på:
http://www.o.lst.se/NR/rdonlyres/C64B1097-5D8C-4791-9094-F318D2B0AE67/29047/Havtorn2007.pdf
Och länstyrelsen i Västra Götaland listar också många fler faktablad om ekologisk odling:
http://www.o.lst.se/cgi-bin/MsmGo.exe?grab_id=0&page_id=17401
-
En kommentar till det där med växtzon. Om man åker över pölen till Polen eller Tyskland så ser man massor av havtorn som växer längs stränderna och vägarna. Så det kan ju knappast vara någon utpräglad högzonsväxt.
-
Hej!
Havtorn tål inte konkurrens från högre växter så därför växer de på öppna platser dessutom använder de symbiotiska bakterier för att binda kväve vilket ger dem vissa fördelar på dålig mark.
MVH
Jan Lindgren
-
Jag vill oxå ha.. sökt länge nu efter en frukt/bär sort som kan kanta min lilla bit med väg, 40 x 5 meter.. Plantera hanbuskar i sydvästlig riktning.. och honplantorna nedanför.. en rad med hanar, en rad med honor..
Men vart får man tag i buskar? Letat info.. men hur stora blir dessa träd?
-
Halaj!
Jag köpte några på en plantskola i Kullavik. Kolla gulasidorna.se
Sedan köpte jag några på Rångedala som ligger lite bortom Borås.
De från Rångedala är frodigare, större och har bättre bär.
De kan nog bli 4-5 m vid rätt betingelser.
//T
-
Hej!
Det kan vara en bra ide att vänta ett år med havtorn. Nästa år ska en ny sort som heter Sandora lanseras från Holland. Den är mycket intressant eftersom den inte behöver pollineras,. Den har bär utan frön. Jag vet inte hur den smakar men jag ska köpa den så fort jag kan. Förhoppningsvis släpper Balsgård ut sin nya goda sort också.
Det är inga problem med att hitta havtornsplantor. I och med att vi är med i EU så kan man köpa från massor av plantskolor. Sök på nätet. Jag köper en hel del nya växter från olika plantskolor i Europa och det brukar aldrig vara några problem. Möjligen kändes det lite våldsamt när det kom ett 24m långt lasbilssläp från Finland med en pall äppelträd.
MVH
Jan Lindgren
-
Halaj!
Jag köpte några på en plantskola i Kullavik. Kolla gulasidorna.se
Sedan köpte jag några på Rångedala som ligger lite bortom Borås.
De från Rångedala är frodigare, större och har bättre bär.
De kan nog bli 4-5 m vid rätt betingelser.
//T
Ahh.. Rångedala.. dom vet jag om.. där har man vart nåra ggr.. men blir lite dyrt att handla där om man skall ha 2 strängar på 30 - 40 meter... tänker att plantera dom tätt.. blir då som en hemsk häck för rådjuren som vill in o smaska i mitt land.. beskära dom hårt på bredden.. släppa dom på höjden och ha gigantiska stegar ;D
-
Hej Palleman!
Kolla nätet i stället. Allt är billigare än Rångedala.
MVH
Jan Lindgren
-
Hej Palleman!
Kolla nätet i stället. Allt är billigare än Rångedala.
MVH
Jan Lindgren
I am trying ;D hehe.. hittat nån gård i Halmstad som pysslar med driva upp plantor.. mailat nu iaf..
-
Hej Palleman,
en gård i Halmstad som har havtornsplantor, det låter intressant. Har du lite mer info om den?
Hälsningar Åsa
-
Hej Palleman,
en gård i Halmstad som har havtornsplantor, det låter intressant. Har du lite mer info om den?
Hälsningar Åsa
Hmm.. hur hittade jag nu denna.. haha.. vet ej.. kommer ej ihåg om det var google eller nåt men hittar det fasiken inte.. dumma mig att ej spara länken.. men hittat denna iaf.. om nån annan har ett bättre tips så..
http://www.hedgesdirect.com/acatalog/sea_buckthorn.html (http://www.hedgesdirect.com/acatalog/sea_buckthorn.html)
-
men blir lite dyrt att handla där om man skall ha 2 strängar på 30 - 40 meter...
Halaj!
Jo, det var dyrt.
Om jag inte minns fel så kostade min 11 meters häck mig 2000 Kr inklusive 25 st. 50 litersäckar med brunnen koskit.
Det ger alltså 2000/11 = 182 Kr/m
Vilket för dig i värsta fall borde ge 2*40*182=14’500 Kr för dina två häckar.
//T
-
Halaj!
Jo, det var dyrt.
Om jag inte minns fel så kostade min 11 meters häck mig 2000 Kr inklusive 25 st. 50 litersäckar med brunnen koskit.
Det ger alltså 2000/11 = 182 Kr/m
Vilket för dig i värsta fall borde ge 2*40*182=14’500 Kr för dina två häckar.
//T
'ryser* LÅTER som att jag får ta det i beräkning te banken på måndag ;D .. dyra jäla buskar då.. vill ju ha nån växt som ger bra avkastning = mkt kronor ;D
-
Halaj!
Jag är också stenhårt inne på att växterna skall ge något, helst ätbart, i någon form, mer än bara se fina ut.
Men att plocka 80 m havtorn för hand?
Glöm det, det blir för jobbigt!
Tyvärr har jag inga uppslag på andra växter.
Jag uppfattar dina önskemål som:
Skall ge bär eller frukt
Gärna taggar
Växa sig höga
Kanske spaljera upp björn-eller taybär?
Andra här har säkert bättre förslag.
//T
-
Hej!
Du skulle kunna testa med en japansk sorts björnbär, busken heter Japanse wijnbes på holländska. Den har samma växtsätt som björnbär men har illröda, goda (aningen syrliga, fast på ett bra sätt) bär som mognar lite tidigare än björnbär. Grenarna är oerhört taggiga och även de illröda! Bladen är stora och ljusgröna. Vet ej om de säljs i Sverige, men hör i Holland är de inte dyra.
Hälsningar Åsa
-
Hej!
Wijnbes är nog vinhallon Rubus phoenicolasius
Ge inte upp havtornen. Om du inte har bråttom så köper du några havrornsbuskar. Efter något år så har du rotskott som du kan gräva upp.
Fruktträd är billiga om du gör dem själv. Grundstammarna kostar under tian om du köper många. Ympris kan du få av bekanta. Ska du ha mycket speciella sorter så kostar fem ympkvistar ca 100 kronor. Vanliga sorter i stora mängder kostar 6-7 kronor styck.. Har du mycket gott om tid så sår du fruktkärnor. Om två till tre år så kan du ympa vildstammarna. Med lite materiel till ymningen så kostar varje träd under två kronor.
Om du bara ska ha kul så sätt en blandad häck med så många bär och fruktsorter som möjligt. Jag räknar med att ha 50 olika vinbär i vår. Vi satte 81 olika äpplen i år. Nästa höst ska jag ha åtminstone 500 olika sorters ätliga bär, frukter och nötter. Jag ser fram emot många år med nya smaker.
MVH
Jan Lindgren
-
Hej!
Just precis, Jan - det är vinhallon (känner igen det latinska namnet)! Tack för det, har aldrig kommit mig för att kolla vad de heter på svenska.
Det här med ympning låter faktiskt riktigt lockande när man läser din beskrivning, kanske borde man testa det ändå om man kan få fram träd för 10 spänn styck :) Jag antar att vanliga plantskolor har sådana stammar, eller...?
Förresten: kan man använda krikon till en spaljéhäck?
Hälsningar Åsa
-
Hej!
Allt går att använda som häck. Krikon är dessutom utmärkta till att ympa persika och plommon på. Frost och Riga är nog fnv de bästa persikosorterna om man inte gillar att spruta. Nackdelen med krikon kan vara rotskotten. Har du något gott krikon? Jag är alltid intresserad av nya växter.
Det är inte så märkvärdigt att ympa. Jag hade aldrig gjort det förrän i våras. Jag provade på 500 träd. Jag vet inte riktigt hur många som tog sig 80-90 %. De som inte tog sig har jag okulerat eller planerar att ympa om. Naturligtvis tar det längre tid för en amatör och det bliŕ inte alltid så vackert men äpplen är mycket samarbetsvilliga när det gäller att växa ihop. Prunus anses lite svårare. Det finn speciella ymptänger som vem som helst klarar. Det ska finnas en holländsk firma som säljer en tång från Nya Zeeland. Tången ser bra uy på bild men jag har inte prövat den. Tyvärr saknar den hollänska firman hemsida. Jag ska leta igen efter en adress.
Jag tror inte att vanliga plantskolor har grundstammar till vettigt pris. Köp av en specialistplantskola. Det finns förmodligen många i Holland. Här i Sverige är det Rögle plantskola som gäller.
MVH
Jan Lindgren
-
Hej!
Tittade lite på nätet efter ymptänger. Det finns många, sök på Grafting tools. Jag gillar bilden på topgrafter från www.ragettindustries.com De har nu en leverantör i Holland men min holländska är obefintlig så jag klarar inte hemsidan.
MVH
Jan Lindgren
-
Hej Jan,
tyvärr vägrar min dator öppna hemsidan du nämnde >:( Om du skickar en holländsk hemsideadress till mig och berättar vad du är intresserad av, så kan jag (när jag hinner) snabböversätta den / leta upp det du vill veta (pratar flytande holländska efter 18 år här nere).
Jag kollade Lepagehäckar på nätet, det verkar ju helt suveränt! På lång sikt borde man kunna bygga upp en Lepagehäck med olika fruktsorter man odlat själv från kärnor... :) En sak undrar jag: spelar det ingen roll vilken sorts stam (hög eller låg) man använder i Lepagehäckar eftersom tillväxten hämmas pga att man böjer skotten i en båge? Isåfall är det ju fritt fram!
En kompis i byn har ett par krikonträd och de har lovat mig skott som annars skulle hamna på deras kompost. Vet inte än precis hur deras krikon smakar, antar att de är goda eftersom de själva planterade träden för ca 30 år sedan. Får jag alltför många skott delar jag naturligtvis gärna med mig!
Hälsningar Åsa (från ett SNÖIGT Amsterdam, man tror inte sina ögon!)
-
Någon som har rotskott från havtorn att dela med sig av till våren?? Både pöjk och flick helst. (PMa gärna...)
-
Någon som vet om det fungerar att driva upp från frön?
Någon som vet om det är någon mer än Impegta (som har slut) som säljer
-
Urskta dum fråga,men jag blandar alltid ihop hagtorn och havtorn!Någon som vill förklara skillnaden!?är båda buskar?
-
Hej!
Det går bra att så havtorn. Det är på det sättet man får fram nya sorter.
MVH
Jan
-
om man prtar med plantskolan och ber att få en offert på havtornen när det gäller så många, så brukar det bli andra priser. det har vi när vi säljer från vår plantskola i väröbacka i allafall.
jag satte mina första havtorn i min ankgård på sensommaren, när det var halnva priset på alla bärbuskarna, hoppas att det kommer fint till våren.... ankorna hoppade gladeligen efter bären i höstas, så jag hoppas att de lämnar några till mig....
-
Urskta dum fråga,men jag blandar alltid ihop hagtorn och havtorn!Någon som vill förklara skillnaden!?är båda buskar?
Ja, bägge är buskar.
Om skillnaden kan du läsa här:
http://linnaeus.nrm.se/flora/di/rosa/crata/welcome.html
http://linnaeus.nrm.se/flora/di/elaeagna/hippo/hipprha.html
Bilder:
http://runeberg.org/nordflor/pics/286.jpg
http://runeberg.org/nordflor/pics/243.jpg
:D
-
Är också väldigt intresserat av att plantera havtorn.
Läste mycket om det och fick bra tips här också *tummenupp*
Medans jag än funderade hur jag skulle få tag i plantorna i somras tog vi båten ut till en udde här. Jag hade redan ofta promenerad där på udden och upptäckt åkerbär, hallon, smultron etc......men nu var det faktiskt havtornplantor jag upptäckte just denna dag. Ska försöka plantera ett par tre stycken här hos oss för det är för besvärligt att ta sig ut med båten dit.
Får se hur det funkar....spännande... :)
-
Tror ni får skulle gilla havorn? Menar inte att jag ska fodra med det, men hade varit bra att kunna ha buskarna i en framtida fårhage, UTAN att de rör buskarna eller bären. Med tanke på att de är taggiga kanske de inte vill ha dem?
-
Hej!
Jag har svårt att tänka mig att fåren skulle låta bli några buskar. Odlade havtorn är inte så farligt taggiga.
MVH
Jan
-
hååj hååj en entusiast anmäler sig till havtorneets vänner :-[
-
Har läst någonstans att havtornets släktnamn Hippophaë kommer av grekiskans hippo som betyder häst. Man tror visst att dom förr gav hästarna havtornslöv att äta så att de skulle bli blanka och fina. Kan hästar käka havtorn så kan nog fåren också.
-
Efter en superpositiv artikel i Land blev jag sugen på att odla havtorn. Lätt eller svårt? Jag har fått uppfattningen att de ska ha näringsfattig jord, men om man inte har mycket av den varan - trivs de inte alls då? Tips?
du soleskog,,den artiklen i land skulle man ju vilja läsa.... har du möjlighet att scanna den och lägga ut den här?
-
Hej!
Det kan vara en bra ide att vänta ett år med havtorn. Nästa år ska en ny sort som heter Sandora lanseras från Holland. Den är mycket intressant eftersom den inte behöver pollineras,. Den har bär utan frön. Jag vet inte hur den smakar men jag ska köpa den så fort jag kan. Förhoppningsvis släpper Balsgård ut sin nya goda sort också.
Det är inga problem med att hitta havtornsplantor. I och med att vi är med i EU så kan man köpa från massor av plantskolor. Sök på nätet. Jag köper en hel del nya växter från olika plantskolor i Europa och det brukar aldrig vara några problem. Möjligen kändes det lite våldsamt när det kom ett 24m långt lasbilssläp från Finland med en pall äppelträd.
MVH
Jan Lindgren
hur går det med sandora? medela så fort det blir möjligt att köpa den..tack ;)
-
Hej!
jag kommer att hålla Sandora hemlig tills jag har köpt de jag behöver. Sorten presenterades på trädgårdsmässan på Elmia i höstas. Grossisten hade ett par plantor att visa och vägrade bestämt att sälja dem. De påstod att den skulle gå att beställa 2009 men det är förmodligen till hösten eftersom de inte hade något pris än. Det kommer också en sort med hängande grenar. Den är förmodligen mest avsedd som prydnad men jag gillar prydnadsbuskar som ger något ätbart.
MVH
Jan
-
Hej!
jag kommer att hålla Sandora hemlig tills jag har köpt de jag behöver. Sorten presenterades på trädgårdsmässan på Elmia i höstas. Grossisten hade ett par plantor att visa och vägrade bestämt att sälja dem. De påstod att den skulle gå att beställa 2009 men det är förmodligen till hösten eftersom de inte hade något pris än. Det kommer också en sort med hängande grenar. Den är förmodligen mest avsedd som prydnad men jag gillar prydnadsbuskar som ger något ätbart.
MVH
Jan
prydnadsbuskar är inget som jag bryr mig om :) men som sagt så har jag "fått" upp ögonen på havtorn och skulle tänka mig att plantera tja kanske ett tunnland i alla fall, men jag vart inriktad på de gammla sorterna som erfodrar både hon och han plantor..... men jag tror jag väntar till sandora kommer ut i handlen ...det kanske inte blir i år då? så att man kan plantera i år menar jag?
-
inget nytt på havtorns fronten ???
-
inget nytt på havtorns fronten ???
Vad tänkte du på?....det snöar här som f....har då ingen tanke på havtorn alls ....eller jo....som sylt ;D
:D
-
Vad tänkte du på?....det snöar här som f....har då ingen tanke på havtorn alls ....eller jo....som sylt ;D
:D
jo jag tänkte på sandora...
-
jag sitter här med inpectas frö katalog ,på sidan 82 längst upp till vänster så har vi hippophae (havtorn) 75 frö för 22 riksdaler ... om jag köper dessa kan jag plantera nu i tex mjölkkartonger och driva upp plantorna inomhus sedan ut i växthusen vidare ut på marken?
-
jo jag tänkte på sandora...
jo, förstod det ;)...ville bara retas lite, förlåt :-[
-
jo, förstod det ;)...ville bara retas lite, förlåt :-[
jag förlåter dig ::)
-
jag sitter här med inpectas frö katalog ,på sidan 82 längst upp till vänster så har vi hippophae (havtorn) 75 frö för 22 riksdaler ... om jag köper dessa kan jag plantera nu i tex mjölkkartonger och driva upp plantorna inomhus sedan ut i växthusen vidare ut på marken?
det skulle väl gå, tänker lilla mig...
Jag tänkte aldrig på driva upp plantorna själv. Det går säkert en jä***massa tid på det innan man får nåt resultat på buskarna kan jag tänka mig. Har ingen aning om hur fort de växer, tyvärr. :(
Men 22kr är ju inte alla världens pris heller så jag skulle prova om jag vore du och sen berättar här hur det går.....låter iaf väldigt spännande.
Jag har tyvärr inte plats heller för att genomföra ett sådant experiment.
Men jag ska berätta iaf när jag har kommit i gång med min omplantering .... lovat :)
-
jag förlåter dig ::)
TACK :-[
-
Hej alla!
Har odlat havtorn i minst 10 år. Upplever att ännu finns större kunskap om havtorn i Finland. De rysk-lettiska sorterna är överlägsna.
Och de har heller inte så mycket taggar. Har alltid plockat bären för hand, och försiktigt. Sedan jag pressat saften ur dem (som jag sedan försiktigt pastöriserar, innan jag fyller upp helt i varma flaskor) torkar jag frö och skal i varmluftsugn på ca 40 grader. Eller ännu hellre i stenugn. Det viktigaste finns i frö och skal. När allt är riktigt torrt sätter jag det i glasburkar. Som jag sedan mal och använder i bröddeg, i gröt, på mysli. 1 tsk/dag är det ungefärliga dagsbehovet. Är man sjuk eller ens immunförsvar är nedsatt på grund av ex. medicinsk behandling kan man lugnt ta mera. Som kur. I Ryssland är man långt hunnen vad det gäller havtorn som medicin mot hjärt- och kärlsjukdomar och vid cancersjukdomar. I Finland rekommenderar läkarna också att cancersjuka skall dricka havtornssaft.
Jag brukar börja dagen med en tsk havtornssaft och 1 tsk honung i en kopp vatten. Det är ett trevligt sätt att säga god morgon till magen.
Jag gör också havtornsshampoo, salvor och lotioner. Och jag är mycket stolt över att jag var ett år före Weleda med det.
Från Leif Blomqvists Trädgård i Lepplax, på den Österbottniska kusten kan man beställa havtornsplantor. Dom bästa.
http://www.blomqvistplantskola.com/special.php?special=1
Själv har jag ett odlingsavtal med SLU i Kristianstad om att försöksodla havtorn. Kimmo Rumpunen heter forskaren som håller i havtornsodlingen. Då livet har ställt sig så att vi säljer vår lilla ekologiska gård i Skåne, betyder det också att någon skall överta odlingen.
Fråga mig gärna, om det är något ni vill veta.
Inger
[
-
Hej!
Ett par av Kimmos havtornsplantor är riktigt bra. Fin smak och stora bär. Det är bara att hoppas att Balsgård släpper ut sorterna på marknaden snart.
MVH
Jan
-
Och de har heller inte så mycket taggar. Har alltid plockat bären för hand, och försiktigt. Sedan jag pressat saften ur dem (som jag sedan försiktigt pastöriserar, innan jag fyller upp helt i varma flaskor) torkar jag frö och skal i varmluftsugn på ca 40 grader. Eller ännu hellre i stenugn. Det viktigaste finns i frö och skal. När allt är riktigt torrt sätter jag det i glasburkar. Som jag sedan mal och använder i bröddeg, i gröt, på mysli. 1 tsk/dag är det ungefärliga dagsbehovet. Är man sjuk eller ens immunförsvar är nedsatt på grund av ex. medicinsk behandling kan man lugnt ta mera. Som kur. I Ryssland är man långt hunnen vad det gäller havtorn som medicin mot hjärt- och kärlsjukdomar och vid cancersjukdomar. I Finland rekommenderar läkarna också att cancersjuka skall dricka havtornssaft.
Jag brukar börja dagen med en tsk havtornssaft och 1 tsk honung i en kopp vatten. Det är ett trevligt sätt att säga god morgon till magen.
Jag gör också havtornsshampoo, salvor och lotioner. Och jag är mycket stolt över att jag var ett år före Weleda med det.
Inger
Du har verkligen bra tips!!! TACK :D
Återkommer säkert med frågor i den här tråden bara jag har kommit i gång.... :D
Läste också mycket om finska och ryska kunskaper på havtornsfronten och eftersom jag bara bor 20mil långt bort från den finska kusten (tvärs över havet ;D) kunde det ju vara lönt att hämtar plantorna därifrån om jag skulle misslyckas med min omplantering....eller kanske plantera både och.....alltså vilda och odlade buskar .... får se hur det blir till slut....
Nån som har erfarenheter med omplantering av vilda havtornsbuskar???....tacksam för tips :)
-
som föregående talare.......TACK balans vilka tips,,att börja dagen med havtorn och honung det ska bli min devis om jag kommer i gång med min havtornsodling,,, havtorn måste vara GROVT underskattat i sverige,har också hört massa possitivt från andra länder bla de ryska kosmonauterna äter visst havtorn varje dag i rymden for dess välgörande ändamål..verkar inte vara så många i sverige som fått upp ögonen för detta superbär.
-
föresten.... jag vill inte vänta till min egen framtida odling ger frukt, eller bär kanske man ska säga....VAR kan jag köpa ekologiskt odlade havtornsprodukter?
-
Du kan kolla här:
http://www.plantajemtlandica.se/
Köpte havtornsolja därifrån....snabb leverans, inga krångligheter alls....och det fanns också det lilla extra i paketet
:D
-
Du kan kolla här:
[url]http://www.plantajemtlandica.se/[/url]
Köpte havtornsolja därifrån....snabb leverans, inga krångligheter alls....och det fanns också det lilla extra i paketet
:D
ååååhhh vilka vackra bider,,,, dem 12åriga havtornträdet,,det är rena naturpoesin, jag har denna sida på favoriterna nu tack för länken,,nehej nu dyker jag tillbaks till havtornssidan,,, ;)
-
jag som bor i zon 1 östra blekinge, vilken sort är bäst lämpad för mig att plantera?
-
jag som bor i zon 1 östra blekinge, vilken sort är bäst lämpad för mig att plantera?
Ja, eftersom du bara bor på andra sidan östersjön kan jag berätta för dig, att havtorn växer vild på den tyska östersjöstranden. T o m planterar man havtorn där för att hålla sandstranden på plats. Men där växer ju den vilda sorten. Så du kan väl inte bara rå över och hämta plantorna därifrån....det är väl för besvärligt kan jag tänka mig ;)
Men den vilda sorten är ju iaf så tålig att den växer häruppe vid växtzon 5/6.
Jag kan inte tänka mig att du får det besvärligt med nån av sorterna. Men tar det säkra före det osäkra och vänta på svar av nån som kan sådant tex Jan Lindgren.... :)
Ha en fin dag därnere!!!
-
Kontakta Balsgård det skulle kunna gå att få som försöksperson, man skriver på ett "icke spridningsavtal" och så får man rapportera in resultet.
Då havtorn vindpollinerar, bör man plantera dem så att honplanterna kommer i lä av hanplantorna, man får tänka på den förhärskande vinden.
Det är en strandväxt, men det finns sorter som tom fungerar på lerjord.
Ett kompendium i ekologisk havtornsodling finns här:
http://chaos.bibul.slu.se/sll/lst_o_lan/utan_serietitel_lst_o_lan/UST05-25/UST05-25.PDF
Det berättigar till en EU-slant om man odlar ca 1200 buskar/ha
-
"Mala kärnor och skal" hur gör man? Hurdan kvarn? Kärnorna är ju jättehala. Och smala.
-
Hej på er alla havtornsälskare!
Blomqvist plantskola som nämnts här går att skicka efter buskar ifrån.
Dom skickar med bil i lämplig tidpunkt
Kolla åxå boken som Leif Blomqvist skrivit som heter Trädgårdens bär, där finns mycket matnyttigt att läsa om havtorn. skickar med en länk dit. http://www.blomqvistplantskola.com/
Boken går även att beställa på nätet bla adlibris.
Jag har själv tänkt åka över dit till våren för att införskaffa bärbuskar och frukträd.
Plantskolan ligger utanför Jakopstad i österbotten så dom pratar svenska.
Var dit för 3 år sen och inhandlade bla. härdiga äppelträd.
Ps. det är billigare än i Sverige.
/Börje i zon 6
-
Sonja,
du får nog prova dig fram... Själv har jag en österrikisk stenkvarn som jag mal på. Egentligen avsedd för att mala säd... men det går.....
då de torkade havtornsresterna innehåller så mycket olja händer det att stenarna tar fast. Då kör jag lite ris i kvarnen och så är den som ny igen.
Har provat med en vanlig mandelkvarn också. Det gick något så när om jag malde kärnorna/skalet två ggr. Huvudsaken är ju att man får sönder kärnorna. Små mängder kan man krossa i mortel, tom.
Ha det bra
Inger
PS hittade just en "superlänk" till info om havtorn. Ifall någon vill verkligen fördjupa sig.
http://www.biomedexperts.com/Concept.bme/397034/Hippophae
-
här är en fråga till dig,jan lindgren ser att du är one line ;D ;D jo vilken sort ska jag satsa på här i zon1 blekinge. för bäst (även mest nyttiga) skörd?
-
Hej!
Jag vågar inte svara på så svåra frågor. Jag tror inte att det finns några stora försök gjorda än. Du är naturligtvis välkommen och titta på våra små försök i Broby. De är dock alltför färska för att ge några vettiga besked. När man inte vet så är det bäst att prova så många sorter som möjligt och sedan välja de sorter som passar bäst på platsen. Eftersom det blir många rotskott så är det inte svårt att få massor av plantor av önskad sort. Strunta i att välja någon sort som påstås vara mest nyttig. Skillnaderna är knappast så stora att det inte är skörden som bör vara avgörande. Vad som är nyttigt varierar med tiden. Ingen vet egentligen.
Vi får en del förfrågningar om vi säljer havtorn. Det gör vi inte eftersom det är lite knepigt med vem som äger sorterna.
MVH
Jan
-
Ja ska man vara riktigt laglydig, ska man betala licens för nya plantor från "pateneterade" sorter, eller kanske man kan skapa en sajt likt Pirate Bay 8) (De finns kanske på stranden där).
-
Hej!
Jag vågar inte svara på så svåra frågor. Jag tror inte att det finns några stora försök gjorda än. Du är naturligtvis välkommen och titta på våra små försök i Broby. De är dock alltför färska för att ge några vettiga besked. När man inte vet så är det bäst att prova så många sorter som möjligt och sedan välja de sorter som passar bäst på platsen. Eftersom det blir många rotskott så är det inte svårt att få massor av plantor av önskad sort. Strunta i att välja någon sort som påstås vara mest nyttig. Skillnaderna är knappast så stora att det inte är skörden som bör vara avgörande. Vad som är nyttigt varierar med tiden. Ingen vet egentligen.
Vi får en del förfrågningar om vi säljer havtorn. Det gör vi inte eftersom det är lite knepigt med vem som äger sorterna.
MVH
Jan
jag kanske tar dig på orden och fraktar min kroppastolle till broby ;D det är broby i skåne? nä vad jag menar är att jag inte vill ha några prydnadsbuskar,har förstått att det finns några havtornvarianter som är mer prydnadsbuskar,,,jag har ca ett hektar som skulle passa fint till en havtornsplantering,, det verkar vara svårt att få fram info allt om havtorn verkar vara dolt i dimma...jag tror personligen att det kommer en explosion ,,,till havtornets favör,,kommer mer och mer detta med funktionalsfood,,och i alla fall jag är övertygad om att detta bär är bland det nyttigaste man kan uppbringa.
-
Hej!
Jag tror inte att det blir särskilt lönsamt i Sverige. Havtorn från forna öststaterna är alltför billiga. Det finns dock en liten marknad av lättlurade konsumenter som tror att svenska varor är bättre och är beredda att betala ett överpris.
Kontakta Balsgård om du vill ha mer information om när de släpper sina nya sorter. Jag har provsmakat och blev förtjust.
MVH
Jan
-
Hej!
Jag tror inte att det blir särskilt lönsamt i Sverige. Havtorn från forna öststaterna är alltför billiga. Det finns dock en liten marknad av lättlurade konsumenter som tror att svenska varor är bättre och är beredda att betala ett överpris.
Kontakta Balsgård om du vill ha mer information om när de släpper sina nya sorter. Jag har provsmakat och blev förtjust.
MVH
Jan
jag ska kontakta balsgård,,,jag gör inte detta för att tjäna pengar....
-
Halaj!
Jag tror att när man odlar havtorn professionellt så brukar man ha en hanplanta till tio honplantor.
Och jo, det där med att plocka bären är ett problem.
De sitter fast ganska hårt. Och nära grenen.
När bären är gott mogna så är de lite mjuka.
Man får greppa bäret så hårt för att få den att lossna från grenen att man mosar det.
I Finland, där havtorn verkar mer allmänt känt än här, finns en apparat med vars hjälp man vittjar buskarna. Det är en slags tång som man pressar bären på plats på grenen med. Det sitter en tratt på tången som leder bärsaften via en slang ner i en behållare. Tyvärr kostar den ca 200 €!
Min morbror som bor på finska västkusten hade ett annat tips till mig.
Man tar ett VP-rör och kapar den i 45 gr. Vinkel. Se bilden.
Det funkar sådär.
Jag tycker att det funkar faktiskt bäst att använda en vanlig gaffel.
Man sticker in gaffelns piggar mellan grenen och bäret och drar loss bäret.
//T
vi odlar själv havtornsbär och använder oss av pressen du beskriver när vi gör saft... priset är verkligen inte 200€ utan dom ligger ungefär vid 30-40€ :P av egen erfarenhet så tycker jag det lämnar mycket saft i bären när man pressar dom, så det är bättre att använda en saftkokare! det finns också att hyra liknande dammsugare som man kan suga av bären med, lär funka mycket bra:)
-
Halaj!
Jag tror att när man odlar havtorn professionellt så brukar man ha en hanplanta till tio honplantor.
Och jo, det där med att plocka bären är ett problem.
De sitter fast ganska hårt. Och nära grenen.
När bären är gott mogna så är de lite mjuka.
Man får greppa bäret så hårt för att få den att lossna från grenen att man mosar det.
I Finland, där havtorn verkar mer allmänt känt än här, finns en apparat med vars hjälp man vittjar buskarna. Det är en slags tång som man pressar bären på plats på grenen med. Det sitter en tratt på tången som leder bärsaften via en slang ner i en behållare. Tyvärr kostar den ca 200 €!
Min morbror som bor på finska västkusten hade ett annat tips till mig.
Man tar ett VP-rör och kapar den i 45 gr. Vinkel. Se bilden.
Det funkar sådär.
Jag tycker att det funkar faktiskt bäst att använda en vanlig gaffel.
Man sticker in gaffelns piggar mellan grenen och bäret och drar loss bäret.
//T
-
hej! vore tacksam om nån kunde svara på detta,jo jag skulle precis lyfta telefonen och beställa havtornsfrön från inpeckta och då slog det mej,de har bara en sort,är det en produktiv bärbuske? jag vet att det finns prydnadssorter och de är inte intresanta för mig.
http://http://eline.impecta.se/servlet/us_pyra?wts.PAGE=h_ix3.htm&$GUEST=A&wts.ACTION=loginguest&p=H
-
Hej!
Du har inte en aning om vad det blir för plantor när du köper och sår frön. Vill du veta vad du får måste du köpa plantor. Vill du använda frön så ska du bara använda frön från utvalda extra bra plantor. Då ökar chansen att det blir produktiva plantor. Kalkylera med en plusvariant på var 10 000e planta. Det finns naturligtvis en liten chans om du sår blandade frön också. Man kan också bli miljonär på trisslotter.
MVH
Jan
-
Hej!
Du har inte en aning om vad det blir för plantor när du köper och sår frön. Vill du veta vad du får måste du köpa plantor. Vill du använda frön så ska du bara använda frön från utvalda extra bra plantor. Då ökar chansen att det blir produktiva plantor. Kalkylera med en plusvariant på var 10 000e planta. Det finns naturligtvis en liten chans om du sår blandade frön också. Man kan också bli miljonär på trisslotter.
MVH
Jan
så att beställa de fröna från inpeckta går fetbort? plantor då? vilken sort ger mest och bäst skörd? ;)
-
Hej!
Det finns inte någon som kan svara på vilken sort som är bäst. Det varierar på vad du vill ha och odlingsplats. Köp så många sorter du kan hitta och välj sedan den sort som du gillar bäst. Det blir massor med rotskott som du kan sätta ut. Det är lätt att hitta olika sorter på nätet. De flesta stora internationella plantskolorna är bra och pålitliga. Jag har använt många. Tänk på att frakten från Finland och England oftast är mycket dyr.
MVH
Jan
-
Hej!
Ni som vill så havtorn bör samla frön nu. Välj bär från plantor som har rikligt med bär som smakar gott. Ska du plocka för hand så är det viktigt att välja plantor med stora bär. Har man inte egna plantor så finns det ett antal havtornsodlingar i Sverige där man kan köpa bär eller där de har självplock. Så fröna nu på hösten då fröna måste ha kyla för att gro. Grobarheten anses vara mycket god. En fördel med att så är att man får hanplantor så att man slipper köpa dem. Bor du i norra Skåne så kan du besöka Denningarums gård och provsmaka några sorter. Där finns även självplock av havtorn. www.denningarumsgard.nu
MVH
Jan
-
Några tips inför höstsådden?
-
Hej!
Lite nyheter!
Balsgård har valt ut två nya kloner för lansering. Svenne och Lotta. Lotta är ett havtorn som inte är fullt så surt som andra sorter. Busken växer inte heller lika våldsamt på höjden som exempelvis Mary. Bären går ganska bra att plocka för hand. Skörden är skaplig. Många av våra besökare har uppskattat bären mycket vid provsmakningar. Jag tycker att Balsgård har gjort ett bra val.
Problemet är att det inte är bestämt när Svenne och Lotta ska finnas på marknaden. När ett beslut väl tagits så tar det tid att föröka upp plantorna men sorten är värd att vänta på.
MVH
Jan
-
Jag har varit och plockat havtorn på en odling och har blivit störtförälskad och skulle vilja testa några buskar i vår torpträdgård.
Finns det någon här på forumet som har plantor eller sticklingar att sälja så får ni väldigt gärna höra av er.
-
Nu ska jag berätta för er att jag håller på med ett litet experiment. J
Jag tog hem 5 havtornsplantor från en öde ö in havet ;), 4 honor o 1 hane. De planterades i strandsand här framför huset (zon 5/6) och det blir intressant att se om de överlever vintern o hur det går för de nästa år....
Spännande... :D
-
jag satte havtorn för nån månad sen,,sorten heter romeo och julia.
-
Har det hänt något mer på Havtornsfronten Jan?
-
Havtorn är en tålig växt. Den behöver ingen gödning eftersom den är som ärter och bönor = fixar själv kvävet. Däremot behöver den aska ganska mycket. Alternativt dolomitkalk. Jag har kört med aska några år. Funkar bra.
I Finland växer havtorn långt uppe vid Bottenviken. Likadant i Sverige. Jag har för mig att den finns vild ända uppe vid Umeå.
Havtorn är en utpräglad 'allt sol på mig'-växt. Den tål INGEN skugga. I skugga för den en tynande tillvaro och fruktsättningen blir märkbart lidande.
-
För att skörda havtors bären kan man lägga grenarna i frysen tills bären är riktigt hårda och sen plocka de : )
-
Planterade 1+2 plantor i höstas, men de förbaskade sorkarna har ätit upp två av dem. Har bara en honplanta kvar så det blir till att köpa till en hanplanta.
-
jag har en ide för radhusträdgården. då det inte finns mycket plats för buskar som brer ut sig så har jag satt en hon och en hanplanta i en murarbalja, som jag har borrat dränneringshål i botten på. hanplantan har jag klippt tillbaka så att den är 1/3 så stor som honan. det har fungerat riktigt bra ;D.