Alternativ.nu
Djur => Kor => Ämnet startat av: Rosa skrivet 21 apr-05 kl 11:23
-
De flesta kor står inträngda i trånga bås största delen av året utan tillgång till solljus. De flesta grisar lever i bullriga och dammiga byggnader med cementgolv, också utan tillgång till solljus. Det tycker jag är att behandlas illa. Stämmer inte det jag beskrev?
Mina källor är 5-10 år gamla men jag tror inte djurhållningen har ändrats så mycket sen dess. Det där är ju en bedömningsfråga.
Så här står det i djurskyddlagen:
4 § Djur skall hållas och skötas i en god djurmiljö och på ett sådant sätt att det främjar deras hälsa och ger dem möjlighet att bete sig naturligt.
6 § Djur får inte hållas bundna på ett för djuren plågsamt sätt eller så att de inte kan få behövlig rörelsefrihet eller vila eller tillräckligt skydd mot väder och vind.
Jag anser att djurindustrin ofta inte lever upp till de här kraven.
På förbundet Djurens Rätts hemsida kan man läsa om hur djuren behandlas i lantbruket:
[url]http://www.djurensratt.se/dyntext/xlink.asp?id=234[/url] ([url]http://www.djurensratt.se/dyntext/xlink.asp?id=234[/url])
Men de slaktas när de inte kan få fler kalvar. De får ju knappast leva tills de dör en naturlig död.
Echidna jag har några frågor till dig,
-Varifrån har du fått intrycket att svenska kor inte står i dagsljus 2005 ???
Bilden du målar upp är ett kolmörkt stall där djuren står packade som sillar i en burk..
I Sverige har vi lag på att djurstallar måste ha fönster och det är noga angett hur stor % av en väggyta som skall vara fönster..
-Hur har du kommit fram till att korna står i "trånga bås"?
Vad är din definationen på ett trångt bås..
-Och nu är du ju där igen och påstår att mer än 50% har det som du utmålar det...i kolmörkret som packade sillar 50% :'(
Vad har du för källor till detta har du granska dem kritiskt?
Jag blir rädd, jätterädd tänk om någon liten djurräddare tror på detta..
Vilka är "*djurindustrin" ???
Och hur menar du att * inte följer paragraf 4 & 6 ?
Och du en kossa som är så gamma
-
Flyttar inlägget hit istället:
Rosa: Bra förslag, jag vet att jag har en stark tendens att gliiida ifrån ämnet
Jag tycker att det är viktigt med en "motbild" till vad som oftast skrivs på InterNet angående djurhållning.
Jag har full förståelse för att alla människor inte kan ha kunskaper om hur djuren hålls... Vi bönder är ju ett utdöende släkte Men det är därför viktigt att man går ut och informerar om att de hemska bilder som utmålas ofta inte stämmer....
Som en liten protest mot allt "Djurfabriks snack" så sätter jag in en länk som visar hur djurhållning i Sverige kan gå till:
www.w.lst.se/upload/Dikobroschyr.pdf
Något som Djurens Rätt inte skriver ett dugg om.
Den här typen av djurhållning har ALLA på min kurs som ska ha nötköttsproduktion...
Jag förstår om "Djur-räddarna" har den uppfattningen som Echinda har.... I princip är det ju den som utmålas tex på Djurens Rätts hemsida... Och har man ingen praktisk kunskap, då tror man ju på vad man läser...
Mvh
Charlotte
-
Hejsan!
Jag undrar också varifrån dess siffror och uppgifter kommer? ???
Själv har jag flera gånger fått höra att 60% av alla Sveriges mjölkkor idag aldrig får se dagljus...! :'(
Är det så vill jag givetvis engagera mig och agera mot det men så länge infon. är så vag och jag inte kan få reda på var dessa stackars djur finns har jag svårt att tror på det för min bild av hur dessa djur hålls ser annorlund ut!
Jag har själv inga kor men i mitt arbete (mark och anläggning) träffar jag ofta mjölk- och köttproducenter som tex. ska bygga ut eller marbereda för ny gödselplatta, urinbrunn etc.
Och hittils har jag inte träffat en enda där korna inte får komma ut eller där dom står i trånga bås..!
Alla köttproducenter (kor) har uteslutande ett lösdriftsystem med bra ligghall och där dom får bete sig naturligt och gå in och ut hur dom vill! :)
De mjölkbönder jag träffat låter nästan alla sina kor gå ut även på vintern... några enstaka håller djuren inne på vintern och låter dom sedan gå ut på bete på våren-hösten.
Detta gäller så väl småskaligt som stora lantbruksgårdar!
Jag är också av uppfattningen att allt fler skaffar mjölkrobot till sina mjölkkor och därför skaffar ett lösdriftsystem till dom korna också!!!
Tyvärr så delar nog jag bilden av att grisar ofta hålls i sk. "köttfabriker" där det iofs finns fönster men dom aldrig får komma ut eller ges möjlighet att böka.. :'(
Hoppas jag har fel... :-\
Dock tycker jag att man ser fler och fler utegrisar även på större gårdar så jag hoppas att även kommer öka!
Detta är min bild av hur mjölk- och köttbönder håller sina djur... hoppas och tror att mycket av det stämmer! ;) /Rebecca
-
Hejsan!
Jag undrar också varifrån dess siffror och uppgifter kommer? ???
Själv har jag flera gånger fått höra att 60% av alla Sveriges mjölkkor idag aldrig får se dagljus...! :'(
Och hittils har jag inte träffat en enda där korna inte får komma ut eller där dom står i trånga bås..!
/Rebecca
Skulle 60% av mjölkkorna stå i fönsterlösa stallar?
Och dessutom inte få gå ut....
Trots att såna stallar som inte får finns i Sverige.. ::)
och det bara är 5% som får dispens från kravet på utevistelse och den dispensen ges av djurskyddsskäl inte för att plåga dem.
Man kan alltså t.ex få dispens av Länsstyrelsen för att få skydda sina djur vid extrema knott situationer (djuren kan dö vid för många knottbett)
Ja det är märkligt hur dessa skrönor uppkommer ???
och hur någon kan tro på dem...
-
Ja det är märkligt hur dessa skrönor uppkommer ???
och hur någon kan tro på dem...
Kunskap är makt. Det är avgörande vilken information man får, och från vem. Får man gång på gång höra att gamla människor lider och vansköts, och det enda som lyfts fram i media är skräckexemplen, hur ska du då veta? Om du själv inte har någon gammal släkting på vårdhem, eller känner någon som jobbar inom vården.
Det är inte så svårt att få en skev uppfattning utan att veta om det.
Viktigt att duktiga bönder och djurhållare höjer rösten. Åh, jag önskar att det fanns nyhetsprogram med bara bra, glada nyheter. E-ekonomi istället för A-ekonomi som tog upp ekologiska affärer. Nyhetstidningar där hjälpsamma människor lyftes fram istället för "hon slog ihjäl sin mamma i sömnen med hammare..."
/ Alba
-
Tragiskt att folk inte förstår bättre .det är ju klart att man inte får ha stall utan fönster.Det gäller även fjäderfä.
Det är mycket nya lagar som gör att djurhållningen är mycket bättre nu än för 15 år sedan.
De nya stallen som byggs har ofta öppna frontar och släpper in massor av ljus och luft.Vi har inga av våra amkor bundna utan gåt på lös drift och har gott om plats att röra på sig.De går ute länge på hösten och släpps ut tidigt på våren.De bönder som har de ganmla stallarna har fått göra om inne i inredningen så att det följer de nya lagarna.Sen är det att det kommer ut från miljö och hälsa (tror jag att det heter)och kollar både när du börjar med nöt djur och sen kommer de ut regelbundet och gör kontroller.Sen finns det alltid folk som inte sköter sina djur ,men i dag gör nog den största mängden av bönderna det/Anna.D
-
Såhär står det på KRAVs hemsida (www.krav.se):
Vad innebär det för nötkreaturen?
På KRAV-godkända gårdar får nötkreaturen ekologiskt foder och fri tillgång till ensilage eller hö. Såväl mjölkkor som köttdjur får gå ute och beta under en stor del av året på stora ytor. Inomhus ska även köttdjur ha tillgång till välströad liggplats utan spaltgolv. Korna får vara för sig själva när de kalvar och kalvarna får dia under hela råmjölksperioden. Därefter föds kalvarna upp på riktig mjölk och får vara i grupp med andra kalvar. Köttdjuren transporteras till slakteri i sammanhållna grupper. Slakten ska ske lugnt och värdigt. Djurens skötare ska ha möjlighet att närvara fram till avlivningsmomentet.
Så jag tror inte att några kor, i alla fall inte hos KRAV-bönder, sitter inne i mörka bås dagarna i ända.
-
Det är enkelt att gå in på jordbruksverkets och djurskyddsmyndigheternas hemsidor och snabbt ladda ner de bestämmelser som gäller för kor och allehanda djur.
Med de kontroller som sker idag hos bönderna och den allmänna åsikten om vanvård hos privatpersoner gör att fler och fler av de som inte sköter sig "åker dit" förr eller senare.
Märkligt är dock att det förekommer att en del som själva har djur har en för stor och långtgående acceptans av olika former av vanvård och slarv hos deras bekanta djurägare, vilket jag blev uppmärksammad på i ett fall i en närliggande kommun.
Till slut fick dock en av bönderna nog och gjorde en anmälan men då var en del djur i så dåligt skick att de var tvugna att avlivas direkt på plats av veterinär.
Att jag vet hur det gick till i detta fallet beror på att en avlägsen släkting som själv är djurägare varit på besök flera gånger på den aktuella gården coh sett med egna ögon hur allt förfallit mer och mer, i det här fallet pga sjukdom vilket dock inte kan tas som bortförklaring !
Tyvärr till släktingens nackdel måste jag bara konstatera att han saknade råg i ryggen att göra en anmälan.
Jag tycker det är så tråkigt att bönderna blir påhoppade av olika "djurvänner" och föreningar medans det är helt "accepabelt" att de själva har burdjur i de burar som zoobutikerna säljer och som i de allra flesta fall är för små.
Kan berätta om en mycket FÖRE DETTA bekant som föder upp smådjur och som stressade flertalet av gnagarna till döds i sin iver att hålla djuren parasitfria.
Men gapa högt gjorde hon så fort hon ansåg att någon vanvårdade ett djur oavsett och de lagar som gällde följdes eller inte. Hon gick alltså enbart på sin egen åsikt om vad som var rätt eller fel. Det är sådana sk "djurvänner" man bör passa sig för. Och det hela urartade sig till en hetsjakt där hon förföljde och trakasserade privatpersoner som köpte djur från "fel" uppfödare enligt hennes åsikt.
Känner även en vegan och djurvän. medlem i flera djurrättsorganisationer även de som fritar djur men själv hade hon två burdjur som var mycket dåliga innan hon till slut klarade av att ta dem till veterinären för avlivning.
Nu "gled" jag visst in på andra djurslag än kor men många kanske inte tänker på att det finns många privatpersoner som har sina djur lidande på många olika sätt.
En bonde är beroende av inkomsterna från sina djur och därför i de allra flesta fall sköter de bättre om sina djur än vad kanske många privatister gör.
De flesta bönder har en stor känsla för sina djur annars skulle de väl inte vilja lägga ner sin tid och ekonomi på djuren ??
Det är bara att fråga en veterinär hur vanligt det är att folk avlivar sina älsklingar "för sent" enligt veterinärernas åsikt om lidande.
Djurskyddsföreningarna ingen nämnd ingen glömd vill ju överleva och om de inte kan få nya medlemmar och gamla att stanna kvar går de ju i graven till slut.
Därför kör de hårt med sin åsikt och gör allt för att hålla den levande.
Undrar hur många av dessa medlemmar som bor i storstäderna som verkligen varit ordentligt på en bondgård, deltagit i arbetet och fått se med egna ögon hur det är både när det fungerar och inte fungerar.
Det är nog ett fåtal som verkligen sett med egna ögon hur det verkligen ser ut hos de som vanvårdar sina djur så pass att de får djurförbud mm.
Det är stor skillnad på ren vanvård mot att ett mått kanske är några cm för litet.
Hälsningar från en utsvävande
Bondmora
-
Jag håller med Alba till 100% Vi skulle absolut behöva bra nyheter om hur folk lever och kämpar över hela världen. Är själv otroligt trött på att se stridsvagnar och soldater och plågade människor och djur i vartenda nyhetsprogram. Vem bestämmer vad som är nyheter?
Vår goda djurhållning och vårt ekologiska odlande i relativt ren miljö skapar säkert en framtidsmarknad för jordbruksprodukter iallafall i Europa.
-
hejsan på er
ja va ska man säga ja tror inte dessa skrönor har någon verklighets anknytning tyvärr men ni får ha era synpunkter
men en sak har djurens rätt mitt stöd å de gäller all form av kyckling produktion sen jag såg ett program på tv för ett x antal år sen så har jag slutat att äta kyckling värre produktion har jag aldri
sett maken till+ att jag tycker illa om all grisproduktion trots att jag är bonde med mjölkkossor som går ute dygnet runt på sommaren (5månader) men står inne på vintern även småkalvar från 4 veckors ålder får vara med ko-flocken ett tag under dagen de brukar springa så de kommmer hem till lagårn å vill in å sova tills korna kommer in kl 19,00 på kvällen då frågar jag er är jag en som bryter mot djurskyddslagen då????????????????
peter
-
Behandlas kor illa idag? Ja det förekommer, men är i sådana fall ett lagbrott. Kontrollerna är inte av hög frekvens.
Kor som hålls enligt vad lagar säger, får sägas ha det bra, i varjefall om man jämför med förr. Sörgården och Astrid Lindgrens värld är en romantisk , nostalgisk bild, som många
tror var vardagen förr i tiden - det var mycket hårdare.
När människor gick hungriga på vintern, så tror ni väl inte att djuren var mätta, svältfödning var vanligt.
Dagens lösdriftslador i plåt, må väl inte vara lika vackra som en gammal ladugård, men korna föredrar nog den.
-
till skytten
ja faktiskt så är detta som du skriver i första delen sant hur många kor var inte så svältfödda på våren så när de komm ut på bete så rammlade de ihop av utmattning kan man undra
också till andra delen av meddelandet
vinkla de lite : visst är plåtlador fula de håller jag verkligen med dig på till 100% men som du skrev korna som inhyses där tror ja inte mår sämre själv föredrar jag vit eller röd målade å isolerade betong väggar på ladugårdar som passar in bättre i landsbygds miljön
men då undrar jag alla dessa fjällkor som går på ute drift i hagar utan skydd av skog eller ligg hall vad tycker du om de ????????
vill påpeka att de finns sånna ägare på denna sajt som VERKLIGEN SKÖTER Å MÅNAR OM SINA KOR SOM HÅLLS PÅ DETTA SÄTT HEDER TILL ER
TROTS ATT DE GÅR UTE ÅRET RUNT Å TILLGÅNG TILL STORA SKOGS OMRÅDEN
visst vanvårdas djur idag de ska vi inte sticka under stolen med
ha de vi höres / peter andersson
-
Syftningsfelet förklarar missförståndet! jag menade att korna föredrar en modernare lada med lösdrift.
Plåt är inte ett måste, jag hårddrog, men menar att en plåtlåda är bättre än en gammal dragig lada.
Kor kan gå ute, men det är väl bra om de kan få gå in oxå.
Känner inte till alla sorters kor, men jag har sett med riktig vinterpäls, och de höll sig mycket ute, men helst nära maten.
-
Jag är uppvuxen på en gård med mjölkkor och känner många lantbrukare och naturligtvis vill ingen att deras djur ska må dåligt! Dels för att de som arbetar med djur vet att djuren har känslor och känner med dem och dels för att djuren helt enkelt ger sämre avkastning om de inte mår bra. En frisk och nöjd ko är en lönsam ko.
Men tyvärr så känner jag lantbrukare som nöjer sig med att korna håller sig någorlunda friska och inte bryr sig om att ha dem ute. Det handlar om ekonomi och resurser, det tar tid att sätta upp stängsel och se till att korna har bra bete och det ska ske under samma tid som slåttern då lantbrukarna ändå jobbar dygnet runt.
Jag vet inte vad lagen säger och vilka dispenser man kan få, men jag kan berätta om en mjölkgård som jag känner till. De har en lösdriftsladugård med 80 kor som går inne året om. Det enda de skulle behöva göra för att ha korna på bete är att sätta upp stängsel och öppna dörren, de har gott om betesmark vid ladugården, men de håller korna inne jämt.
I och för sig mår korna bra och är lugna och harmoniska, de går ju som de vill inne i ladugården, men de gjorde likadant förut när de hade en gammaldags ladugård och band upp korna i bås. De korna stod alltså i ett bås från den första kalven tills de åkte iväg med slaktbilen. Och utanför ladugården står två enorma silos med kraftfoder som kommer med lastbil. Får och nötkreatur är bra för miljön eftersom de betar och äter gräs men ju mer kraftfoder man tillför utifrån desto sämre för miljön.
Vilket leder in på en fråga som ingen har tagit upp: Att korna äter stora mängder kraftfoder för att ge så mycket mjölk som möjligt. Vad är en svensk ko uppe i? 10000 liter mjölk per år? En ko som ger så mycket mjölk kan få problem med cirkulationen och klövarna. Eller vad säger ni som har kor själva??? OBS Jag tror inte att många här driver sina kor så hårt!
Det värsta är att jag tror att den stora mjölkmängden per ko delvis kan bero på misslyckad miljöpolitik. För 15 år sedan kom regler som skulle begränsa övergödningen i Sverige. Syftet var att begränsa hur mycket gödsel som en gård skulle få sprida per hektar. För att göra det enkelt räknade byråkraterna om gödseln till antal djur istället. En mjölkgård får inte öka antalet kor om den inte skaffar mer jord men den kan öka avkastningen genom att ge korna mer kraftfoder. Är det någon som vet mer om lagar och regler som kan säga om det stämmer?
-
Jag är uppvuxen på en gård med mjölkkor och känner många lantbrukare och naturligtvis vill ingen att deras djur ska må dåligt! Dels för att de som arbetar med djur vet att djuren har känslor och känner med dem och dels för att djuren helt enkelt ger sämre avkastning om de inte mår bra. En frisk och nöjd ko är en lönsam ko.
Men tyvärr så känner jag lantbrukare som nöjer sig med att korna håller sig någorlunda friska och inte bryr sig om att ha dem ute. Det handlar om ekonomi och resurser, det tar tid att sätta upp stängsel och se till att korna har bra bete och det ska ske under samma tid som slåttern då lantbrukarna ändå jobbar dygnet runt.
Jag vet inte vad lagen säger och vilka dispenser man kan få, men jag kan berätta om en mjölkgård som jag känner till. De har en lösdriftsladugård med 80 kor som går inne året om. Det enda de skulle behöva göra för att ha korna på bete är att sätta upp stängsel och öppna dörren, de har gott om betesmark vid ladugården, men de håller korna inne jämt.
I och för sig mår korna bra och är lugna och harmoniska, de går ju som de vill inne i ladugården, men de gjorde likadant förut när de hade en gammaldags ladugård och band upp korna i bås. De korna stod alltså i ett bås från den första kalven tills de åkte iväg med slaktbilen. Och utanför ladugården står två enorma silos med kraftfoder som kommer med lastbil. Får och nötkreatur är bra för miljön eftersom de betar och äter gräs men ju mer kraftfoder man tillför utifrån desto sämre för miljön.
Vilket leder in på en fråga som ingen har tagit upp: Att korna äter stora mängder kraftfoder för att ge så mycket mjölk som möjligt. Vad är en svensk ko uppe i? 10000 liter mjölk per år? En ko som ger så mycket mjölk kan få problem med cirkulationen och klövarna. Eller vad säger ni som har kor själva??? OBS Jag tror inte att många här driver sina kor så hårt!
Det värsta är att jag tror att den stora mjölkmängden per ko delvis kan bero på misslyckad miljöpolitik. För 15 år sedan kom regler som skulle begränsa övergödningen i Sverige. Syftet var att begränsa hur mycket gödsel som en gård skulle få sprida per hektar. För att göra det enkelt räknade byråkraterna om gödseln till antal djur istället. En mjölkgård får inte öka antalet kor om den inte skaffar mer jord men den kan öka avkastningen genom att ge korna mer kraftfoder. Är det någon som vet mer om lagar och regler som kan säga om det stämmer?
Djurskyddsförordning (1988:539)
10 § Nötkreatur som hålls för mjölkproduktion och som är äldre än sex månader skall sommartid hållas på bete.
13 a § Undantag från 10 och 11 §§ kan medges i fråga om
1. djurstallar som tagits i bruk efter den 1 juli 1988, om särskilda klimatförhållanden gör utevistelse olämplig från djurskyddssynpunkt eller om undantag är nödvändigt som en följd av oförutsedda extraordinära omständigheter,
2. djurstallar som tagits i bruk före den 1 juli 1988, inbegripet djurstallar som därefter byggts om eller byggts till, om det finns särskilda skäl och under villkor som anges i föreskrifter meddelade av Djurskyddsmyndigheten.
I fall som avses i första stycket 1 prövas frågor om undantag av Djurskyddsmyndigheten. Detsamma gäller i fall som avses i första stycket 2, om stallet har byggts om eller byggts till så att djurantalet har utökats med mer än nio vuxna eller arton unga djur. I övriga fall prövas frågor om undantag av den kommunala nämnd som har tillsyn över att djurskyddslagen följs.
Beslut om undantag skall efter viss tid prövas på nytt enligt föreskrifter som meddelas av Djurskyddsmyndigheten. Beslutet kan återkallas om ställda villkor inte uppfylls. Förordning (2003:1124).
Statens jordbruksverks föreskrifter (SJVFS 1993:129)
om djurhållning inom lantbruket m.m.
26 a § Landet indelas, då fråga är om att hålla djur på bete i enlighet med
10 och 11 §§ djurskyddsförordningen (1988:539), i nedanstående tre
regioner.
Region A: Blekinge, Skåne och Hallands län.
Region B: Stockholms, Uppsala, Södermanlands, Östergötlands,
Jönköpings, Kronobergs, Kalmar, Gotlands, Göteborgs
och Bohus, Älvsborgs, Skaraborgs, Värmlands, Örebro
och Västmanlands län.
Region C: Dalarnas, Gävleborgs, Västernorrlands, Jämtlands,
Västerbottens och Norrbottens län.
Betesperioden omfattar i region A minst 4 månader, i region B minst 3
månader och i region C minst 2 månader. Betesperioden skall vara
sammanhängande och infalla under tiden den 1 maj - den 1 oktober. Under
betesperioden skall betesdrift anordnas för samtliga mjölkande kor
samtidigt. (SJVFS 1997:30).
26 d § Ett undantag enligt 13 a § 2 djurskyddsförordningen (1988:539) från kravet i 10 § samma
förordning om att nötkreatur som hålls för mjölkproduktion sommartid skall hållas på bete kan
medges och gäller om villkoren i någon av punkterna 1 - 5 nedan är uppfyllda:
1. Djurhållaren följer en av dispensmyndigheten godkänd, skriftlig plan
för att avveckla den verksamhet för vilken kravet på betesdrift inte kan
uppfyllas.
2. Djurhållaren följer en av dispensmyndigheten godkänd, skriftlig och
detaljerad plan för att anlägga bete och anordna betesdrift.
3. Dispensmyndigheten har funnit att möjligheter att anordna betesdrift
för samtliga djur som omfattas av beteskravet inte finns och att
a. samtliga sinkor hålls på bete under en tidsperiod om minst sex
veckor,
b. samtliga rekryteringsdjur över sex månader hålls på bete,
c. verksamheten inte utvecklas så att fler djur behöver omfattas av
undantag,
d. stallmiljön och djurhälsan i besättningen är dokumenterat mycket
god,
e. alla djur som omfattas av undantaget ges möjlighet till motion
under en sammanhängande period om minst två månader per år, samt
f. stallet vid behov kan tömmas helt.
4. Djurhållaren följer en av dispensmyndigheten godkänd, skriftlig plan
för att uppfylla villkoren i punkt 3.
5. Dispensmyndigheten har funnit att oförutsedda omständigheter
förhindrar djurhållaren att under en kortare tid hålla djur på bete och att
djurhälsan och stallmiljön hålls på högsta möjliga nivå. (SJVFS 1997:30).
26 e § Undantag enligt 26 d § får medges i fråga om punkt 1 för högst två
år, punkt 2 för högst tre år, punkt 3 för högst fem år, punkt 4 för högst två
år och punkt 5 för högst ett år. (SJVFS 1997:30).
-
OK, jag försöker tolka lagarna och reglerna som zeke skickade på den mjölkgård som jag skrev om.
Om man ska "slippa" ha mjölkkor på bete måste man få dispens från djurskyddsförordningen. Det finns inga "särskilda klimatförhållanden" eller "extraordinära omständigheter" som kan hindra gården från att ha korna på bete.
Man kan tänka sig att mjölkgården fick dispens för den gamla ladugården enligt undantag 1 eller 2
1. Djurhållaren följer en av dispensmyndigheten godkänd, skriftlig plan för att avveckla den verksamhet för vilken kravet på betesdrift inte kan uppfyllas.
2. Djurhållaren följer en av dispensmyndigheten godkänd, skriftlig och detaljerad plan för att anlägga bete och anordna betesdrift.
Men undantagen gäller ju högst tre år och de har inte haft korna ute på 15 år!
För den nya ladugården kan de inte få dispens enligt undantag 1, möjligen enligt 2 men de planerar inte att börja med betesdrift. Kanske kan de få dispens enligt undantag 3 (men ladugården är byggd efter 1988 så det borde inte gälla)
3. Dispensmyndigheten har funnit att möjligheter att anordna betesdrift för samtliga djur som omfattas av beteskravet inte finns och att
a. samtliga sinkor hålls på bete under en tidsperiod om minst sex
veckor,
b. samtliga rekryteringsdjur över sex månader hålls på bete,
c. verksamheten inte utvecklas så att fler djur behöver omfattas av
undantag,
d. stallmiljön och djurhälsan i besättningen är dokumenterat mycket
god,
e. alla djur som omfattas av undantaget ges möjlighet till motion
under en sammanhängande period om minst två månader per år, samt
f. stallet vid behov kan tömmas helt.
Men det gäller högst fem år och de planerar som sagt inte alls att ha korna ute.
Nu är min fråga: Vem kontrollerar att de har korna på bete? Åker det omkring inspektörer som kollar att korna går ute? Eller är det veterinärerna som ska anmäla om gårdarna inte följer reglerna?
I den kommun jag pratar om är det fler gårdar som har kor där man aldrig ser djur på bete. Kan det vara kommunala myndigheter som inte gör sitt jobb?
Jag tycker att det är otroligt dåligt att en del lantbrukare vägrar följa djurskyddsförordningen och ger svensk djurhållning dåligt rykte.
-
Just det, jag glömde en sak.
De har inte ungdjuren/kvigorna på bete heller, de står i bås i den gamla ladugården. Det är mycket värre än att de har mjölkkorna inne i lösdriftsladugården!
-
Det är väl närmast kommunens djurskyddsinspektör som ska tillse att djurskyddsbestämmelser följs.
Verkar konstigt om man skulle kunna slarva med att låta korna komma ut under så lång tid,
mjölkbönder brukar vara ordentligt påpassade.
Men man läser ju iof sig då och då om hårresande missförhållanden så omöjligt är det väl inte.
-
eva sara
är detta verkligen sant att det finns kor i en kommun som inte har kossorna ute va är de för lata bönder
om du vet att detta är sant så tveka inte att anmäla
i vår kommun malungs kommun har det nu igen uppdagats ett vanvårds fall å ja vet inte va ja skall göra om någon vet så svara snabbt så ja vet va ja skall göra jag skall nu skriva punkter vad som skett på denna gård och det har jag fått info från en som jobbat där så bli inte förskräckta ja blev lessen å arg bara ,då börjar jag då:
# djurägaren slog mjölk kossorna med järnrör när de inte gjorde som han ville ????????????????????????????
# kalvar låg på spaltgolv utan strö (spaltgolv = betong balkar lagda över gödselränna) där de var kall drag under ifrån kalvar låg ihoptryckta för att hålla värmen , svar från djurägaren : strö är för dyrt att ha under djuren å de fryser inte de har fått mat (1liter 2ggr/dag) ibland fick de mjölk bara en gång /dag de har fått så de klarar sig sa djurägaren fast kalvar stog å gall skrek gissa vad han gjorde jo läs järnrör här ovan
i en oisolerad hall stog de köttkossor i en halvmeter tjock sörja bestående av kletgödsel till råga på allt så hadde kossorna fött kalvar i denna sörja men de 8 kalvarna hittades i ett dike???? på gårdens betets mark å de är nu tillvaratagna av myndigheter för obduktion
djuren är halvvilda å ser de en människa så gå de till attack
djuren hadde vatten kar med cirkulerande vatten i fulla me skit så när drängen äntligen efter en nästan hel natt rensat dessa så skrek kossorna å ungdjuren efter vatten de var som sugkoppar i karen å de visade sig att de inte fått vatten på 3 veckor ?????????????????????????????????????????????
å denna bonde får ut ca300000 kr om året i eu-bidrag
ä när mjölkkorna skulle in från betet så slog han de med järn rör å plast slangar å skrek som en vilde så korna bara skek i högan sky
gissa vad bonden svara drängen när han frågar vad han håller på med
fanskapen ska lära sig att lyda annars slår jag ihjäl dom ????????????????????????????????????????????????
ja de var allt som jag blivit informerad om å ja kan tillägga att länsveterinär å polis har varit på plats å gjort inspektion
men ja sitter me denna info å ja vet inte va ja skall göra
snälla hjälp mig/ peter
-
Om det är som du skriver att veterinär och polis har varit där i detta ärende så behöver du nog inte göra någonting.
-
Men mjölkkorna har det bra i lösdriftsladugården (på den gård jag skrev om, förväxla inte gårdarna!). Jag har varit där och hälsat på och de bor i en stor hall med liggbås, foderbord och kraftfoderautomater. Korna är lugna, de har sitt sociala liv och kan röra sig fritt.
De kanske har ett bättre liv som får gå omkring lösa inomhus året om än om de skulle gå på bete 2 månader per år och stå i ett bås resten av året? Det bästa vore bete under sommaren och lösdriftsladugård resten av året, men är det verkligen vettigt att anmäla gården??? Jag skulle ALDRIG kunna stå för att korna "far illa" på den gården, det är inte sant!
Ungdjuren står i den gamla ladugården tills de ska kalva, då flyttar de till lösdriftsladugården och "BB". Det är dåligt att ungdjuren inte går på bete, men å andra sidan får de ju gå lösa sedan de har kalvat.
Skulle ni anmäla er granne för det???
-
Det är faktiskt ett otyg också med folk som gör anonyma anmälningar om allt möjligt,
utan att vara insatta i allt vad som gäller.
Det är särskilt så inom jordbruk, där ju vem som helst som far förbi på vägen kan ha åsikter om driften utan att ha det minsta egen erfarenhet.
-
Jo, jag tog ju upp en annan sak också: Att korna på en del gårdar ger så mycket mjölk att de får problem med cirkulation, klövar och juverinflammationer. Avkastningen har ökat jättemycket på bara 20 år genom ändrad utfodring.
Jag vet att KRAV har regler som begränsar kraftfodergivorna men hur är det med andra djur? Är det någon som vet mer om hur högavkastande kor mår?
Jag vill också säga igen att jag tror att de flesta som har djur försöker behandla dem väl. De som väljer att bli lantbrukare och hålla djur gör det oftast för att de tycker om vad de gör och trivs med djuren. Men ekonomi och andra resurser begränsar vad man klarar av att göra för djuren.
-
halloj eva sara
de lät ju bra att kossorna gick i en lösdrift men de böver väl komma på bete änndå å de gör ju de flesta lösdriftskor så de lät ju väldigt kul att du tyckte lösdrift förkossorna var bra å vet du va de gör ja me fast jag har mina uppbundna under vintern men då får de komma ut på bete i maj å kommer inte in för stallperiod förrenns första veckan i oktober alltså efter 5 mån med bete å ja lovar dig eva sara de är väldigt nöjda efter denna långa å härliga period ute
så de njuter när de får stå inne å bara äta å mjölka å ligga på ett TJOCKT lager me ren å frisk spån
å ingen som skriker eller gormar åt dem å de gör jag väl inte annars heller utan ja har radion på hela dagarna så de har lite att lyssna på å de blir väldigt lugna å tillfreds å när jag mjölkar så spelar jag enigma på lite mys volym så de blir lugnt å behaglit för både dem å mig
men ja har faktiskt bygg tankar å då blir de förmodligen en lösdrift bättre för både mig å kossorna som blir ännu starkare i benen när de får röra på sig året runt
ang hög mjölkproduktion jadefinera de lite bättre så ja kan försöka svar på det lite bättre men jag ställer en fråga: jag anser att hög mjölkproduktion börjar vid 35-40 liter / dag då är de djurplågeri anser ja vad anser du att hög mjölkproduktion innebär ??????
de bästa hos mig ligger konstant på 30-35 liter å de funkar bra på 30% kraftfoder å 70% grovfoder mestadels hårt förtorkat ensilage (ser ut som hö )
ingen soja tillsätts bara färdigfoder som innehåller ärter som protein foder å betfor (som kossorna älskar)
+ att de får lite foderbröd som godis (de är bortskämda men så är de snälla ) obs !!! ja är inte me i krav ha de / peter
-
Hej Peter!
Det låter som att dina kor har det bra! Bås fungerar om korna får komma ut på bete när det är möjligt (då menar jag väder och så vidare, inte tidsbrist). Problemet är att många bara har tid/resurser/ork att göra precis så mycket som lagen kräver och här uppe är kravet (enligt zekes inlägg) 2 månader bete per år.
Jag tror inte heller att man måste vara med i KRAV för att korna ska ha det bra, men jag köper ändå KRAV-mjölk för att jag tror att många stora mjölkgårdar som levererar till mejeriet driver sina djur hårt. Jag har hört att många kor ger 10000 kg per år. De som vill driva mindre hårt verkar lägga sig runt 8000 kg per år. Jag tycker att det låter ganska mycket ändå... Men pressen på mjölkgårdar och kor beror i grunden på att konsumenterna/affärerna inte vill betala mer för mjölken, det är det stora felet!
Hur många dagar per år ger korna mjölk? 200-250? Om man räknar på 250 dagar och 30 kg per dag blir det 7500 för dig (jag antar att de inte ger lika mycket hela året).
Det viktigaste är ju att man inte driver korna så hårt att de får problem och det beror även på vilken ras och vilken individ det är.
Lycka till med gården och eventuell lösdrift! /Eva
-
De som jag känner som har KRAV gård har mjölkkor som ligger på 9000 kg/år.
Vi ska inte bara tänka på att produktionsökningen är en utfodringsfråga, även aveln har gått framåt en del på 20 år....
De som jag känner som har "konventionella gårdar" satsar numera väldigt mycket på ett bra grovfoder för att kunna minska på kraftfodret, det är lite av en "gammal" uppfattning att man matar i djuren en massa kraftfoder för att få dem att producera mycket, tror jag i alla fall. Kraftfoder är dyrt även för en konventionell bonde...
Mvh
Charlotte
-
hejsan charlotte å eva sara
ang hög mjölk produktion
10000 kg är väl inget de finns kor som ligger på 12-14000kg mjölk /år men de korna mjölkar bara i knappt 3 år ( en oekonimsk ko tycker jag ) som du säger eva sara men lägg till 50 dagar de mjölkar 300dar * 30 kg = 9000kg i snitt å de räcker tycker jag efter som mina kor (inte alla men de flesta ) är sin i ca 60-65 dagar beror på hur lätt de är att sina av
ja ska man va ekonomisk så måste man jobba med vallen för att hålla kraftfoder kostnaden på rimmlig nivå mer vallfoder å lagom me kraftfoder så mjölkar korna jämmnare å håller dubbelt å mer där till å blir mer ekonomisk
en ko börjar först efter 5 år att betala sig
ok visst blir de besvär me klövarna om man har svartvita som mjölkar 75-80 liter mjölk tänk er levande vikten på den kon huvva va kraftfoder en sånn ko skall ha för att klara energi å protein behovet på en dag , blir nog väldigt dyrt tror ja
högre belastning på juvret eftersom du nöter spenarna eftersom du måste mjölka dessa kor 3 ggr / dag 2 ggr/ dag blir för långa mjölknings intervall
å de tar då mins 10-15 minuter att mjölka enn sånn ko ideal tiden är 7 minuter alltså dubbelt å lite mer så lång tid att mjölka dessa kossor
nej nu får de räcka för i dag men jag tycker denna tråd är så trevlig att titta å svar på så ja kan inte låta bli / peter
-
"Jag tror inte heller att man måste vara med i KRAV för att korna ska ha det bra, men jag köper ändå KRAV-mjölk för att jag tror att många stora mjölkgårdar som levererar till mejeriet driver sina djur hårt. Jag har hört att många kor ger 10000 kg per år. De som vill driva mindre hårt verkar lägga sig runt 8000 kg per år. Jag tycker att det låter ganska mycket ändå... "
skriver EvaSara
Jag vill bara påpeka att de genomsnittliga ekologiska gårdarna är större än de genomsnittliga "vanliga" gårdarna. De allra flesta som startar med ekologisk produktion är riktigt stora gårdar, för det är framförallt för dem det är lönsamt. Om det skulle vara så att ekologiska gårdar driver djuren mindre vet jag faktiskt inte.
Den stora skillnaden ligger i vilket foder djuren får samt i viss mån hur länge de ska gå med kalven samt utevistelsen. Jag köper KRAV-mjölk framförallt för att det bidrar till mindre konstgödning av markerna och mindre bekämpningsmedel, inte för att djurhanteringen i sig skulle vara bättre, för på det planet är det ingen skillnad.
-
Jag skrev "stora mjölkgårdar som levererar till mejeriet" och då menade jag stora gårdar av den typ som jag beskrev tidigare med 80 kor och en jättesilo med kraftfoder som kommer med lastbil. Jag tror att de flesta sådana gårdar försöker hålla hög produktivitet, men om de är med i KRAV så har de en gräns för hur stor andelen kraftfoder får vara. Men det finns säkert undantag!
Jag förstår också att konventionella gårdar, speciellt mindre gårdar med 20-30 kor, kan vara minst lika bra som KRAV-gårdar (utevistelse, egenproducerat foder, gödsling och så vidare) och inte gå med i KRAV för att det är dyrt eller av andra skäl.
Konsumentverket har gett ut en rapportserie om ekologisk mat och i "Ekologisk och konventionell mjölk" (2002:10) kan man läsa att:
"En lägre frekvens juverinflammationer och bättre klövhälsa i ekologiska besättningar kan ha ett samband med en lägre andel kraftfoder."
"Kor i ekologisk produktion har en något lägre mjölkproduktion, ca 8000 kg per år, jämfört med 8500 kg per år för kor i konventionell produktion."
Enligt samma källa är andelen grovfoder i genomsnitt 50% på konventionella gårdar och 60% på ekologiska gårdar. Men jag hoppas att det är som Charlotte skriver att även konventionella gårdar satsar mer på grovfoder.
-
De Kravgårdar som ligger närmast här har 300 och 200 kor, kan jag inte tycka är så himla ekologiskt. :o
Tänk vilka transporter av foder, gödsel mm, det borde ju oxå räknas in när man ansöker om att gå med i Krav.
/Anna
-
hejsan
håller me anna ts tex stora hallebo som proppar i kossorna nästan lika mycke kraftfoder när de nu är me krav som de hadde innan å de tycker jag inte är ekologisk produktion / peter
-
Vi texhar 40 kossor och 80 ungdjur, köper minimalt med gödning och kem.bekämpningsmedel(bara när vi absolut måste).
Våra kossor får så mycket grovfoder som de vill ha och orkar äta och sen kraftfoder för att täcka upp näringsbehovet.
Och mjölkar ca 9500 l/ko och år, de går oxå ute fr mitten på maj till ca okt.(beror på väder och vind)
Odlar bara vall och spm till kossorna,all gödsel går tillbaka till gärdena, men lik förbaskat är inte vårt jordruk miljövänligt enligt vissa.
/Anna
-
Ja jag tycker att svenska kor har det dåligt. Jag o barnen hälsade på hos arla. Fy fan! Små nyfödda kalvar låg ensamna i lådor på ben. Dom grät efter mammorna o en ensam ko stod o vrålade mitt i rummet. Är detta bra djurhållning?
-
Ja jag tycker att svenska kor har det dåligt. Jag o barnen hälsade på hos arla. Fy fan! Små nyfödda kalvar låg ensamna i lådor på ben. Dom grät efter mammorna o en ensam ko stod o vrålade mitt i rummet. Är detta bra djurhållning?
Ja de där små kalvboxarna är inte så roliga det kan jag hålla med om, att man måste skilja av kalvarna ganska omgående förstår jag men de där små boxarna har jag svårare för..
När vi köpte våra kalvar så släppte vi dem i en stor lösdriftsbox och jäklar vad glada de blev.. De sprang och skuttade och lekte med varandra, en ren fröjd att se.
-
Ganska många har gruppboxar till kalvarna, helt klart trevligare tycker jag också.
Själva korna har det ganska bra tycker jag, särskilt jämfört med andra länder, de har luftiga och rena lagårdar, äter schysst mat, och lever i en relativt stressfri miljö. De flesta kor jag träffat på verkar vara pigga, friska och glada. Sen kunde man kanske önska vissa av dem mer uteliv och mer bete, men stordrift verkar krävas för mjölkbesättningar, och då går det inte att ha tillräckligt mycket gott bete tillräckligt nära mjölkanläggningen, så det blir ganska upptrampat.
På mindre gårdar, där man gått över till amkor och köttproduktion, eftersom man antingen inte har tillräckligt mycket ytor eller tillräckligt med pengar till investeringar, eller eventuellt inte kan lägga så många arbetstimmar som mjölkningen kräver, tycker jag att korna verkar ha det jättebra. Grannen har det så, korna är välmående och personliga, pratar med honom och andra som passerar. De får gå ute större delen av året, Även på vintern är de ute ett antal timmar, eftersom stallarna inte är anpassade för köttdjur, och att det är lättare att mocka ut om djuren är ute.
Så generellt sett anser jag att svenska kor har det bra, värre är det ev med kalvarna i mjölkproduktionen, men där kan ju vi alternativare göra en insats genom att föda upp ett par mjölktjurar om vi har mark till det. Man kan såklart även göra skrivelser, och ställa krav på hur köttet är uppfött. Samt vara villig att betala för kött från lite slankare och mer långsamväxta mjölktjurar, inte bara från de stora biffiga köttdjuren.
-
Varför kan inte bebiskalvarna få vara hos mammorna några v åtminstonde? Alla andra djur har den rätten!
-
För att kalven inte dricker tillräckligt med mjölk, så då kommer produktionen att gå ner jättemycket. Att både ha kon med kalven och mjölka den under samma period blir arbetsintensivt, och det finns inga ladugårdar som är byggda för det.
-
Varför kan inte bebiskalvarna få vara hos mammorna några v åtminstonde? Alla andra djur har den rätten!
Några av våra kossor får ha kalvarna några veckor samtidigt som vi mjölkar kossan med maskin 2 ggr/dag.
Varför några bara kanske ni undrar, jo det skulle bli för trångt med för många kalvar springande lösa.
-
Att både ha kon med kalven och mjölka den under samma period blir arbetsintensivt, och det finns inga ladugårdar som är byggda för det.
Varför skulle det bli mer arbetsintensivt, kalven "sköter sej ju själv" då.
Vi har en gammal vanlig långbåsladugård och det fungerar alldeles utmärkt med några lösa kalvar där, just nu är det fem kalvar som går med sina mammor, de väntar oftast ute på betet medan kossan är inne och mjölkas men ibland knallar de med in och sover i ladan under tiden.
-
Därför att lösa kalvar skiter på fel ställe om man har uppbundna kor, och är i vägen eller riskerar att skadas i större lösdriftstallar med mjölkgropar och liknande.
Har man få kor kan man såklart göra det, och det vore trevligt om inte stordrift behövdes, men majoriteten är inte beredda att betala vad det skulle kosta om vi bara hade mjölkproduktion i småskaliga besättningar.
-
Jadå, problemen som du beskriver förekommer, men har man sett lugnet som blir i en lagård med några lösgående kalvar så kan man ta lite extrajobb, men vår erfa är att två månader funkar det alldeles utmärkt att ha dem lösa, sen blir de lite stora och besvärliga.
-
Min kompis pappa äger en stor gård med blandannat mjölkkor som mjölkas till Arla. De har ca. 70 kor. Jag har varit med och mjölkat några gånger. Inte för att jag talar för alla mjölkgårdar i hela Sverige, men hans kor har det jättebra. Alla kor har varsin rymlig spilta med mycket och rent spån, där de får plats att ligga ner. Det är helt lösa. Spiltorna mockas två gånger per dag. Det finns två foderstationer. Varje ko har ett "halsband" med ett chip på som vet hur mycket mat kon ska ha och sånt. Fodermaskinen känner av chippet och kan sedan ge kon den mängden mat hon ska ha. Korna har också en stor lada som det ligger ensilage i så de kan äta så mycket de vill. Alla kor får semaster då och då, när de ska ha kalv vill säga. Då mjölkas de inte. Ifall kossorna vill får de gu ut till hagen, ganska stor och mycket gräs. Detta är vad jag har att säga om kompisens gård ;D
-
Ja jag tycker att svenska kor har det dåligt. Jag o barnen hälsade på hos arla. Fy fan! Små nyfödda kalvar låg ensamna i lådor på ben. Är detta bra djurhållning?
Har arla kor ??? det var väl hos någon Bonde du var va.
Dom små kalvarna får vara i ensambox tills dom är 8 veckor är dom Ekologiska är det 1 vecka.
Det finns fördelar med det t.ex mindre smittspridning av diarrer och att varje kalv kan få råmjölk så länge som möjligt.
Att lådorna stod på ben är väl bra då ligger kalven torrt.
Dom grät efter mammorna o en ensam ko stod o vrålade mitt i rummet.
Att kalvar skriker efter sina mammor har jag inte varit med om däremot att dom kan låta precis innan matdax. Frågade du om det var det?
Att en ko står o vrålar i rummet (ladugården hoppas jag det var)
behöver ju inte betyda att hon vrålar till någon kalv, utan hon kan t.ex ha varit vrålbrunstig, då kan dom vråååla .Eller sur för att hon inte fick gå ut med de andra korna. Frågade du djurägaren?
Varför kan inte bebiskalvarna få vara hos mammorna några v åtminstonde?
Alla andra djur har den rätten!
Alla kor vill inte ha sina kalvar.
Vissa kor har inte juver som passar för kalvar att dia.
Vissa kor har inte sån juverhälsa att man vill att kalvar ska dia dom.
-
Nå oavsett försvarstalet för kalvboxarnas överlägsenhet så tycker jag inte att det är en rolig djurhållning att ha dem i de där små lådorna där de knappt kan vända sig om.. Jag tycker INTE att det är OK djurhållning annat än för en mkt mkt kort tid i så fall.
-
Jag tycker INTE att det är OK djurhållning annat än för en mkt mkt kort tid i så fall.
1 vecka är väl typ kort tid :) kan väl inte bli mycket kortare..
-
Oavsett så tycker jag att alla bebisar har rätt till trygghet o närhet av sin mamma .
en hund eller katt får man inte sälja innan den är 8v eller 12 v gamla så dom är skyddade av lagen .
Kycklingar ska oxå gå kvar hos hönan om dom är natur kläckta ...
Men en stackars kalv har inte rättigheter alls !
Det är upprörande !
-
Oavsett så tycker jag att alla bebisar har rätt till trygghet o närhet av sin mamma !
Kalvar är INTE som hundvalpar eller kattungar eller fölungar!
Kon lämnar kalven redan som pytteliten i högt gräs för att sen återvända och mata den, när den blir lite äldre (ca 7 dagar) lämnar den gömstället, och ansluter till kalvgruppen. Kalvarna bildar kalvgruppen som sover tillsammans, driver runt i grupp och upptäcker livet utan mammorna.
Händer något skrämmande springer kalvarna till kalvgruppen INTE till mammorna!
en hund eller katt får man inte sälja innan den är 8v eller 12 v
Ungefär samma gäller kalvar; En kalv får ingen livdjursförmedling innan den blivit 7 veckor.
-
Du får ha din åsikt o jag min .
Det finns ingen som kan övertyga mej om att en kalv inte saknar sin mamma när den ligger ensammen i en låda !
-
Man ska inte förmänskliga djur.
-
Jag gör inte det heller .
Jag föder upp djur av olika slag o tar hand om vanvårdade .
Därav min tvärsäkra inställning att alla djurungar har behov av närhet och matstunden hos sin mor .
Jag ammar -kon ammar -hästan ammar -illern ammar osv osv .
Om kalvarna fick en månad med sin mamma som man gör med ston så hade jag inte sagt nåt alls .
-
Jaha.. jag föder också upp djur av olika slag.
Men det har väl inget att göra med att man inte ska kunna acceptera vad forskning/försök visar!
-
Jag undrar vilken forskning som visar att kalvar gillar att stå instängda i en låda inomhus?
-
Jag undrar vilken forskning som visar att kalvar gillar att stå instängda i en låda inomhus?
Den har jag aldrig hört talas om ???
Däremot finns forskning på mjölkkokalvar om de "saknar" sin mor att läsa på internet.
-
Den har jag aldrig hört talas om ???
Däremot finns forskning på mjölkkokalvar om de "saknar" sin mor att läsa på internet.
Vad är det du inte har hört talas om?
-
Vad är det du inte har hört talas om?
Jag undrar vilken forskning som visar att kalvar gillar att stå instängda i en låda inomhus?
-
Jag vet inte om jag fattade fel men jag antog av dina inlägg att du tyckte att de där små kalvboxarna var ett bra sätt att förvara dem på..
-
Jag vet inte om jag fattade fel men jag antog av dina inlägg att du tyckte att de där små kalvboxarna var ett bra sätt att förvara dem på..
Jag har inte skrivit vad jag tycker personligen om enkalvs kalvboxar!
(inte heller om jag har enkalvsboxar eller använder såna)
Bara nämt det som syns vara positivt.
t.ex kalven ska ligga i den i en vecka... den sover då mest hela tiden och då är det väl skönt att den kan få ligga i fred från andra kalvar som trampar på dom (trampar av svansarna) när dom är så små?
Kalvboxarna ska vara 1.10 bred och 1.40 djup. Till kalv på 35kg att sova i är det helt rymligt,
dessutom dragfritt, torrt och inga bromsar som äter i deras ögon... Den ska vara där i 7 dagar.
Att några djurägare låter för stora kalvar vara i boxarna eller har dom för länge i boxarna är ju INTE boxarna fel !
-
Jag beskyller inte boxarna för att vara onda eller dåliga.. Det är ju upp till vad man petar in i dem. Men att ha en kalv i en sådan box i mer än en vecka tycker jag inte är OK, för sova och stå är just det enda de kan göra i dem, inte mkt bättre än burhöns.
-
Jag är fortfarande övertygad om att kalven hellre velat vara hos sin mor .
-
tycker det är lite onödigt tjafs, ingen vet ju igentligen vad kalven gillar och inte. Men om man tänker hästar, så vill ju de helst vara ute än att stå i en box. Eller vet och vet, men ifall de är fria är de ju ute hela tiden och äter ca 18 timmar om dygnet. Så det är ju inte naturligt för dem att stå inne i en box/spilta. Vet inte riktigt hur det är med kor, men man har väl alltid använd dom för mjölken och köttets skull och haft dem i stall? Ojdå, nu snackar jag om en helt annan sak än det med kalvboxen. Det jag menar är att det ska vara så naturligt som möjigt.Tror faktist att de inte bryr sig så mycket, de vet ju inte de olika alternativen om man säger så ::)
-
Jag har mina djur på lösdrift året runt, kalvarna går med kon tills nästa kalv föds. Samspelet mellan kalven och kon är fantastiskt att följa och de bygger starka band. Den omsorg som kon ger kalven när den slickar och tar hand om kalven är fantastiskt att följa. Fortfarande när kalven är 8 månader kan man se kon slicka och sköta om kalven. När sedan kalvarna slaktas tycker jag mig i alla fall se att korna saknar sin avkomma trots att de har en ny kalv.
Det är ekonomiskt och praktiskt att skilja kalven från kon men ingen ska inbilla mig att det inte innbär ett lidande för både kalven och kon.
Jag tror att den djurmänniska som inte inser detta skyddar sig själv från insikten att vårt sätt att hålla djur ofta innebär att de lider för vår skull.
Här på forumet brukar detta också resultera i ganska häftiga reaktioner från dem som vill skydda sig själva från den insikten.
-
Här på forumet brukar detta också resultera i ganska häftiga reaktioner från dem som vill skydda sig själva från den insikten.
Häftiga reaktioner ???
-
Kraftfulla, starka reaktioner.
-
Var har du hittat dem? Jag tycker inte att jag sett till några sådana.
Om man vill hålla på med självhushållning är man väl oftast ganska medveten om att djuren lever för att producera kött till oss? Sen är det en annan sak att man såklart vill att de ska ha ett ok liv fram till slutet, som också ska vara ok.
-
Jag håller med dej Alo .
Så är det ju i "rovdjurs" världen .
Vi äter kött o därför dör ett djur .
Men under dens levande tid så ska det djuren må bra o vara harmonisk o lycklig .
Annars är det skandal tycker jag .
Min granne har kor som går bredvid mina lösdrifts hästar .
Jag frågade honom hur han har dom på vintern o dom går tydligen som dom vill .
In om dom fryser ut om dom har lust .
Tycker ddet är toppen !
Alla korna är tama o rena .
Det lukar inte vidrigt i hans lagård o hagarna är gigantiska med numera nästan bara eltråd .
Lite taggtråd kvar på nåt ställe men han tar bort vartefter .
-
Jag har varken tid eller lust att sitta och leta efter "häftiga reaktioner" i gamla trådar men den som tycker sig ha det kan ju leta... Nu var det ju inte det tråden handlar om heller.
Det här med djurhållning och lidande är en knepig sak. Att leva innebär också ett visst mått av lidande för många, både människor och djur, tama som vilda. Som tänkande varelser med ett val tycker jag att vi har skyldighet at försöka minska lidandet så långt det är möjligt för de varelser som vi satt i vår tjänst, kossor, hundar, katter och allt vad det kan vara.
Jag är övertygad om att jag orsakar vår tjur ett psykiskt lidande när jag skiljer honom från korna för att få kalvarna vid rätt tid, det låter i alla fall så på honom när han står och råmar. Detta är ett lidande som jag väljer att förorsaka honom för att minska mitt besvär med tidiga kalvar och besvärliga kalvningar i snöstorm och sträng kyla.
-
Så nu skulle det bli ett ramaskri här på alternativ för att din tjur skulle må dåligt av att du kalvplanerade?
Jag tror att de flesta här på alternativ vill att djuren ska ha det rimligt bra, både under livet och vid transport och slakt, men att man accepterar att djuren inte kan leva ett helt "naturligt" liv när vi försöker producera vår mat på ett rimligt vis. Och att de flesta, inklusive jag själv, vill att djuren ska ha rimligt stora och rena ytor, men inte så att djuren bli svårskötta och jättedyra, Självklart vore det trevligt om alla ungar kunde gå med sina mammor, men ibland funkar det inte praktiskt. Då får man göra en annan rimlig lösning. Det är inget konstigt, och inget man behöver sticka under stolen med.
-
Tror du att det blir ett ramaskri?? Vi får väl se.
Jag tog upp det för att ge ett exempel på att även för djur som går ute året runt på ett sätt som ligger ganska nära djurens naturliga liv kan man orsaka ett visst mått av lidande. Att skilja kalvarna från korna tidigt är ett annat.
Det jag tycker att är intressant här är diskussionen om hur mycket lidande vi har "rätt" att förorsaka och hur vi kan rättfärdiga det. Något som inte lyfter diskussionen är förnekande av att vi förorsakar lidande.
Det finns lidanden som jag defenitivt inte kan acceptera och försöker ta konsekvenserna av som tex att inte köpa kött från grisfabriker och industriell kalkonproduktion, men här delar nog de flesta på det här forumet min syn.
-
Nej, jag tror inte på ramaskri, jag var ironisk, det är du som skriver att folk inte accepterar att djur måste hållas på visst sätt för att man ska kunna lösa köttproduktionen.
-
Skriver jag verkligen det ???
-
Det är ekonomiskt och praktiskt att skilja kalven från kon men ingen ska inbilla mig att det inte innbär ett lidande för både kalven och kon.
Jag tror att den djurmänniska som inte inser detta skyddar sig själv från insikten att vårt sätt att hålla djur ofta innebär att de lider för vår skull.
Här på forumet brukar detta också resultera i ganska häftiga reaktioner från dem som vill skydda sig själva från den insikten.
Jag tycker att det är det du skriver...
-
Det jag skriver är att en del människor har svårt att acceptera/inse att vårt sätt att hålla djur förorsakar dem lidande.
Man väljer att skydda sig själv genom att förneka att det är så. Man kan tex se det när man försöker övertyga sig själv och andra om att det inte är ett lidande för kon och kalven att skiljas från varandra och att som kalv hållas i en box om ca 1,6 m2.
Detta när de skulle kunna ha det som kalvarna på bilden, den vita 12 timmar gammal och den andra 4 dar och de leker redan.
Jag skriver att det finns djurhållning som jag inte kan acceptera trots att den på ett ekonomiskt sätt löser köttproduktionen men så tycker väl du också gissar jag?
-
Om du läser det jag skriver, så ser du att jag inte tycker att allt är ok. Men att jag accepterar att vissa rimliga kompromisser måste göras. Som att kalvar inte kan gå med korna under lång tid i alla typer av djurhållning. Och att jag anser att djuren ska ha det bra, och ha stora ytor, och få vara utomhus. Så gör jag själv för mina djur. Men att djuren inte kan vara helt fria att välja hur de vill göra, och att de måste slaktas för att ätas, det är något som alla som är intresserade av djurhållning för självhushållning, och antagligen alla andra också, vet om.
Själv har jag vuxit upp med såväl mormor och morfar, som farmor och farfar, som var småskaliga jordbrukare, m&m som försörjning f&f på fritiden. Plus att jag har en utbildning inom frivilligförsvaret som blå stjärna, vilket innebär att jag lärt mig att sköta ett lantbruk i händelse av krig.
Så jag vet en hel del om traditionell och modern, alternativ och konventionell djurhållning. Jag kan även en hel del om etologi, eftersom det är ett av mina intressen. Även genetik har jag läst lite om.
Och jag håller djur för självförsörjning, jag slaktar själv och äter mina egna djur. Då vet jag att de inte fått några onödiga mediciner, att de inte drivits att växa alltför fort, att de levt relativt stressfritt, och att de blivit hanterade och observerade, så att de fått ett i mitt tycke bra liv. Och att de dött utan onödig stress och utan transporter.
Så tänker jag.
-
Ieenilorac,
jag tror vi tänker alldeles lika, jag kunde nästan skrivit stor del av ditt senaste inlägg själv, jag tror inte du å jag har mycket att bråka om.
-
Det finns ett problem ute på landsbygden och det är äldre bönder som fortsätter ha djur utan att längre riktigt orka med det. Till slut tröttnar någon granne och ringer och anmäler dem anonymt.
Vet ingen riktig lösning utom att ha en effektiv djurhälsa. I övrigt löser vi inte problem med massuppfödning mm utom att ge bonden bra lönsamhet så att han slipper pressa och stressa för att överleva. Mat måste helt enkelt bli dyrare igen. ICA mfl måste också stoppas från att plocka åt sig all lönsamhet på bondens bekostnad.