Alternativ.nu
Djur => Kaniner => Ämnet startat av: Gösta skrivet 29 jan-08 kl 18:04
-
Varför finns det inte flera slakterier för kanin i Sverige?
Att bygga ett slakteri för just kaniner är för den händige inte speciellt svårt. Jag kan bistå med rådgivning och även situationsplaner.
Kostnader då? Säg att du lånar upp 500.000 till 5% ränta på 40 år.
Med driftkostnader (el; förpackning; städ o dyl) så måste du slakta ca 1.000 kaniner/år för att gå jämt upp. Om du slaktar maximalt (10.000 st) per år så ligger förtjänsten på minst 480.000:-.
Då är det bara helkropp som gäller.
Om du styckar säg 50% så stiger din förtjänst med ca 300.000.
Till detta kommer skinnförsäljning ca 10% = 40-50.000
Inkrom (magar; skrov mm) = 20.000
Din lön per år ca 900.000 = 500:-/nedlagd arbetstimme.
Det tar ett par år visserligen men vad tar inte tid att bygga upp?
-
Låter bra men skulle vi kunna få mer noggranna beräkningar?
Jag har själv lagt ner planerna men det beror en del på att jag inte lyckats ta reda på kilopriset till slutkund - privat och restaurang.
Saluhallar är helt uteslutet som vi skrivit om i tidigare trådar, de betalar under produktionspris.
När jag har pratat företagslån med min bank är räntan 6-7%. Dessutom ska en investering i byggnad betalas av på 20 år, samma som avskrivningstiden. Det gör att ett lån på 500.000 kostar 50.000/år (ja, då har jag inte räknat in att man får dra av räntan som utgift). Enda sättet att få en amorteringstid på 40 år, är att man har en fastighet att pantsätta för en halvmiljon, alltså ett ens huslån redan är amorterat. Och då lär det bara vara folk som är 60 år och äldre som kan ta de där lånen.
Med ett kilopris på 35 kr som saluhallarna betalar måste man sälja 1,5 ton kilo, alltså mellan 1200 och 1500 kaniner. 1,5 ton täcker i stort sett hela marknaden i Göteborg, mer än så skulle jag inte våga mig på.
Hur kom du fram till din önskeberäkning Gösta?
-
Hej!
Måste det verkligen kosta 500 000 kr, eller finns det alternativ?
Om man hittar en tom ladugård och använder det befintliga mjölkrumet , så får man ju med stallplatser också.
En ladugård för 30-50 kor borde vara ett lämpligt objekt.
Några funderingar från, Beekeepern
-
Ja absolut, man kan bygga för mycket mindre pengar!! Jag vet inte varför jag hakade på den där summan.
Många måste däremot borra ny brunn och göra nytt avlopp för att godkännas av kommunens livsmedelsinp och miljöinsp, så det är en kostnad på drygt 150.000.
Sen ett slaktrum på 4 kvm, diskrum på .. tja, 3, två kýlar på 1 kvm var(om man vill slakta flera dagar i rad behövs en nedkylningskyl, och en förvaringskyl), förråd för utrustning. Om man klämmer in sig kanske man klarar sig på 12-15 kvm, det blir 120-150.000 kronor.
Jag kommer garanterat planera vidare om någon kan avslöja SLUTKUNDSPRISET på kaninkött. För att jag ska få veta det på egen hand måste jag ta en dag ledigt och spionera i saluhallen. Innebär att gården står still och jag blir 200 kronor fattigare på bensinen. Lyckas aldrig kombinera den där spionresan med besök i storstan, jag är aldrig där på dagtid. Saluhallarna själva ville inte berätta sitt utpris, bara vad de köper in kaninerna för.
-
Priset för hel kanin brukar ligga på 70-100 kr/kg.
Om du vill veta exakt vad priset i en speciell affär är det bara att ringa och fråga.
Men du skall inte säga att du vill veta priset för att konkurrera med dom, utan gör så här:
Ring ring.
Hejsan har ni kanin?
Ja det har vi.
Oh gud va bra, du förstår jag såg ett recept blablabla...vad kostar den?
-
Haha, ja jag som är journalist borde ha smartare strategier:) Marknadsundersökning kräver alltså två samtal per butik. Ett äkta, och ett Wallraff:)
70-100 kr, vad avgör prisskillnaden? Kvalitet? Geografi? (glesbygd ofta billigare än storstad)? Typ av köpare?
Och ärligt, tror inte jag hittar så många privatkunder. Inte någon jag ha rpratat med tycker att det är etiskt riktigt att äta kanin. Det skulle vara om man skaffade sig en fransk-italiensk-belgisk kundkrets.
Fast ändå, här ska nog räknas en gång till!!
-
Olika affärer har olika pris precis som med kaffe eller vilken vara som helst.
Just nu är det inte många som äter det men jag har sett att kaninen pluggas en del och förr eller senare blir det inne att äta kanin.
-
Vilken typ av affär tar 70 och vilken tar 100? Så stor skillnbad är det i nte på affärer med exakt samma affärside och kundkrets.
Att hoppas att dte blir kunder om några år kan man ju inte leva på. Det måste ju finnas kundernu för att man ska lägga nära enhalv mijon i investeringar.
-
Underbart ;D
Vettiga diskussioner angående kaninslakteri, inte bara drömvisioner!
Kan någon visa mig en hållbar kalkyl så bygger jag bums! Och då menar jag inte att jag ska jobba mycket mer än heltid, möjligtsvis i ett uppbyggnadsskede men på sikt ska en 8-9 timmars arbetsdag täcka min lön och kostnaderna. Annars är det ohållbart.
-
Till detta kommer skinnförsäljning ca 10% = 40-50.000
Inkrom (magar; skrov mm) = 20.000
Vart säljer du skinnen? Är denna summa beräknad på maxslakt 10 000 djur då? 10% av 10 000kr = 50 kr per styck? Vem köper råskinn för det?
Skrov, magar till hundar; kan det ge 20 000 kr i förtjänst?
-
Varför finns det inte flera slakterier för kanin i Sverige?
Att bygga ett slakteri för just kaniner är för den händige inte speciellt svårt. Jag kan bistå med rådgivning och även situationsplaner.
Kostnader då? Säg att du lånar upp 500.000 till 5% ränta på 40 år.
Med driftkostnader (el; förpackning; städ o dyl) så måste du slakta ca 1.000 kaniner/år för att gå jämt upp. Om du slaktar maximalt (10.000 st) per år så ligger förtjänsten på minst 480.000:-.
Då är det bara helkropp som gäller.
Om du styckar säg 50% så stiger din förtjänst med ca 300.000.
Till detta kommer skinnförsäljning ca 10% = 40-50.000
Inkrom (magar; skrov mm) = 20.000
Din lön per år ca 900.000 = 500:-/nedlagd arbetstimme.
Det tar ett par år visserligen men vad tar inte tid att bygga upp?
Det finns kan kola med en tjej vars pappa skickare kaniner dit
-
Vet inte var Lollo hämtar sin info.
Vi pratar kvalité på kaninkött och produkter.
Saluhallar betalar ca 70:-/kg för hel kanin. Samma som butiker och restauranger. För ytterfilé betalas ca 260:-/kg
allt exkl. moms & frakt.
Kalkylen var beräknad på nyproduktion och tillstånd för 10.000 kaniner/år
Skinn säljs på marknad i Köpenhamn.
Inkrom och magar samt skrov till hundmatsfabrikanter.
Detta är basuppgifter som man sedan kan beräkna egen verksamhet efter.
Det kaninkött som saluförs för 35:-/kg vill jag inte ens ha till skänks!!
Hur bedömmer man kvalité? Lärs ut på slaktkurserna.
Mitt förra inlägg i ämnet försvann tydligen :-\
-
Priset på 35 kr är INKÖPSPRIS på saluhall, inte saluhallens UTPRIS. uppgifterna är hämtade direkt av en av de två i Gbg som säljer kaninkött.
Och jag behöver fortfarande en mycket mer detaljerad kalkyl för att bedöma om den är rimlig.
-
Lollo, du kan inte på fullt allvar mena att jag skall lägga ut en komplett kalkyl på nätet :o
Jag har under 40 år jobbat inom bygg och aldrig någonsinn har jag under dessa år bjudit på en komplett kalkyl!
Vidare om saluhallar:
De uppfödare som säljer kaninkött till en återförsäljare för 35:-/kg kanske borde titta över sin kvalité på köttet alt. lära sig sälja.
Att sälja för det priset är faktiskt att indirekt säga "mina kaniner är inte så bra så du får dom billigt".
Priset från slakteriet till saluhall är i dag ca 70:-/kg. Efterfrågan till det priset är betydlihgt större än tillgången.
Vi betalar i dag in till slakteriet 20:-/kg livvikt vilket motsvarar ca 43:-/kg slaktad vikt.
-
Någon anledning måste det ju finnas till att inte fler hoppar på slakteribranshen...
Men hur som helst så måste man ju ha kunder... och om Lollo har kollat efterfrågan i saluhallen och fått ett inköpspris på 35 kr så köper de knappast in kanin dyrare. Frågan är ju bara vem som säljer dit? Och varför det är så dålig kvalitet (enl Gösta) ?
-
om Lollo har kollat efterfrågan i saluhallen och fått ett inköpspris på 35 kr så köper de knappast in kanin dyrare. Frågan är ju bara vem som säljer dit? Och varför det är så dålig kvalitet (enl Gösta) ?
Kan de importera kött från adnra lädner, brukar ju vara billigare....... (bara en tanke)
-
Ja och det kan ju förklara kvalitetsskillnaden, då de har helt andra uppfödningsförhållanden i andra länder.
Förutom storleken på kaninkropparna kan jag inte riktigt förstå kvalitetsskillnaden? Mina kaniner smakar i stort sett likadant oavsett ålder, ras, kön och utfodring.?! Tror den mesta skillnaden består i matlagningen :-[
-
Att bedömma kvalité på kött tar lång tid. Tyvärr har de stora kedjorna helt struntat i att gå på kvalité utan jobbar enbart på kvantitet i dag.
Några exempel: Kyckling slaktas efter 28 dagar. Köttet är inte "moget" Löst sladdrigt vattensjukt vilket ger en smaklös fågelrätt.
Överfeta kaniner alt. magra dito ger ett dåligt kött. Likväl äldre djur som då får en grövre struktur. De flesta dvärgraser har för fintrådigt kött. För att förstå detta fullt ut krävs att du har haft kontakt med högklassigt kött.
Detta är en orsak till att jag har höga krav dels på ras men minst lika mycket på uppfödningsmetoder.
När allt detta stämmer är slutprodukten ett perfekt kött. det tråkiga är att alla som inte varit i kontakt med dedda delikatess tror att kanin smakar som den för 35 - 40 kr kilot.
Jag har sett dessa på mindre nogräknade saluhallar.
Det är oerhört viktigt hur uppfödningen bedrivs för att nå hela vägen.
Jobba på kvalité inte på kvantitet om du vill tjäna pengar!
-
Det är en uppfödare i norra Västergötland som säljer till en av butikerna i Gbg saluhall. Undrar också vad de sysslar med, saboterar en marknad är vad jag kan se.. Eller nej, de kölpte in via en grossist, som i sin tur köpte av den här uppfödaren i Västergötland. Då betalade de lite mer, men de letade efter någon att köpa direkt av, för att komma ner i pris:) Så 35 kr var priset när de räknat bort kostnad för grossist.
Sen behöver inte marknaden i Sthlm och Gbg vara likadan. I Halland är intresset tex noll på restauranger, i GBg ha rdet i höst varit trendigt men restauranger är nyckfulla. Den jämna försäljningen i Gbg på 800 kg för den här handlaren, kanske man vågar dubbla det eftersom där finns två.
Nej Gösta, klart du inte kan lägga ut en hel kalkyl, men vad var tanken? Att du skickar den tll de som är intresserade? Att du tar betalat för att göra en kalkyl? Det var mycket i den som inte stämde och det går att göra egna kalkyler. Kruxet är väl att det tar tid att göra en, och det har man sällan.
Kaninförbundet kan väl göra som LRF Konsult, den som är medlem får tllglång till färdiga beräkningar?
-
Inkrom och magar samt skrov till hundmatsfabrikanter.
Nej för jisse namn! Sälj det till oss som barfar våra hundar! (Dvs bara ger dem rått kött, ben, inälvor osv.) Vi betalar bra för sånt. ;D 25-30 kr/kg för kaninmage tex.
-
Va, så mycket för skrov etc! Måste det vara kontrollslaktat för att ge till hundar?
-
Nej, men jag antar att om man ska sälja det "officiellt" så måste det kanske vara det? Jag köper kycklingskrov och halsar från slakteri, och då måste man ha ett tillstånd från SJV som kostar några hundralappar.
-
Kan ju vara värt att ringa och kolla. Hade ju tjänat betydligt bättre på att sälja som barf-mat än att köra till slakteri om jag nu slipper livsmedelslokalen.
-
Absolut. Jag vet inte om det är till någon hjälp, men här är ett par ställen som säljer barf-mat:
www.enkopingbarf.se
www.jipotimas.se
-
Har redan fått ett par förfrågningar...
-
Vet inte riktigt vad du har för kanaler Lollo, men jag säljer till ganska många städer i landet. Ser ingen direkt koppling till Stockholm och Göteborg som enda kundunderlag.
Visst, föreningen skulle kunna jobba som LRF med en konsulttjänst lik LRF-Konsult.
Problemen är 2. Först så är LRF en ekonomisk förening, relativt dyr och för det andra så är LRF-Konsult inte gratis! Ungefär dubbelt så dyrt som en fristående konsult!
Naturligtvis går det att göra egna kalkyler som allt annat Det är bara frågan om kunskap och tid. Naturligtvis vore det perfekt för medlemmarna om någon i föreningen ideellt jobbade med detta och bjöd medlemmarna på det. Kanske något för dig Lollo eftersom du besitter dessa kunskaper och säkert kan ta dig tiden också.
För att sälja hundmat krävs ett tillstånd från jordbruksverket. Vet inte hur pass krångligt det är. Jag fick det utan problem för ca 10 år sedan.
Till sist vill jag påpeka att jag tänker företag och lönsamhet. Kanske jag då är i fel forum eftersom de flesta här tydligen tänker självhushåll, så detta kanske är mitt sista inlägg på Alternativ.nu
Gösta
-
Till sist vill jag påpeka att jag tänker företag och lönsamhet. Kanske jag då är i fel forum eftersom de flesta här tydligen tänker självhushåll, så detta kanske är mitt sista inlägg på Alternativ.nu
Det vore väl synd. Jag har intrycket att inriktningen hos medlemmarna varierar mycket. Och helt säkert är att alla uppskattar kunniga inlägg.
-
Kanske jag då är i fel forum eftersom de flesta här tydligen tänker självhushåll, så detta kanske är mitt sista inlägg på Alternativ.nu
Gösta
De hoppas vi verkligen inte. vi lär oss så mkt av dig Gösta.
-
Nej jag har inte tid till annat än mitt eget företag. Skulle det trilla ut en kalkyl för kaninslakteri (har ju många projekt, kanske blir det inte kaninslakteri) ska jag fundera på om och hur jag kan dela med mig.
Men Gösta du svarade inte på frågan, hur ville du hjälpa tíll? Vi som är intresserade av en ekonomisk kalkyl, ska vi köpa den? Få den mejlad? Eller hur?
Men håller med Gösta, alternativ är inte alltid ett forum för oss som vill ha ett företag att leva på. Här i västsverige finns nu Lokalproducerat i Väst http://www.lokalproducerativast.se/ som snart startar ett internetforum. Jag har frågat om samma på Eldrimner som borde vara rätt forum men de har inte resurser att ta hand om ett forum, men det finns på deras önskelista.
-
Nej,Gösta det här får absolut inte bli ditt sista inlägg på forumet.
Tack vare dig så har jag planer för kaninuppfödning,som jag inte hade en aning om att det existerade.
Kanin=hopptävling och fina raser med poäng,de va min uppfattning om kanin.
Kan jag få fram fint kött som är hemmaproducerat,då är det bara att köra.
Jag ska bara få fram gården som har dem möjligheterna.
Jag kan inget än tacka Alternativ.nu för ett annat sätt att leva och leva på +ett annat sätt att tänka.
-
Problemet tror jag ligger i att så länge man har en hobbyuppfödning eller slaktar för eget bruk går det ganska bra, lönsamhetsmässigt. Men när man vill tjäna pengar på uppfödningen/slakten det är då det skiter sig. För huxflux ska man ju ha betalt för allt arbete och material man lägger ner. Dessutom betala skatt på det.
-
De uppfödare som säljer kaninkött till en återförsäljare för 35:-/kg kanske borde titta över sin kvalité på köttet alt. lära sig sälja.
Att sälja för det priset är faktiskt att indirekt säga "mina kaniner är inte så bra så du får dom billigt".
Priset från slakteriet till saluhall är i dag ca 70:-/kg. Efterfrågan till det priset är betydlihgt större än tillgången.
Vi betalar i dag in till slakteriet 20:-/kg livvikt vilket motsvarar ca 43:-/kg slaktad vikt.
Men... 35 kr/kg är väl mer än 20 kr/kg? Om de nu säljs slaktade det vill säga.
Nu är dessutom 20 kr/kg i BÄSTA FALL. Då borde ju rimligen 35 kr oavsätt vara bättre för säljaren?
-
Men vem är det som säljer för 20:- kilot?
Det finns väl inte en möjlighet att det går ihop sig?
Då måste det vara bättre att sluta med uppfödningen.
Tillägg:
Uppenbarligen måste jag börja läsa hela inlägget.
Nu läste jag bara Gilles kommentar men inte citatet.
Detta får till följd att jag nu får stå här som en fårskalle och skämmas.
Jag är väl införstådd i skillnaden mellan livvikt och slaktvikt men jag läste som sagt inte hela inlägget.
-
Ibland är det tydligen svårt att läsa innantill :o
Det är en viss skillnad på slaktvikt contra livvikt.
Slaktvikt= urtagen flådd kaninkropp
Livvikt= levande kanin.
Slaktvikt=35:-/kg till återförsäljare är ett horribelt dåligt pris. I det priset skall ingå uppfödarens pris (20:-/kg/livvikt som motsvarar ca 41:-/kg/slaktvikt) Dessutom slakteriets kostnader + förpackning och transport + lite vinst = 70:-/kg slaktvikt.
Som sagt, läs på vad som står så slipper vi en massa felaktiga påståenden.
-
Jodå jag kan läsa. Jag kan ställa frågor också men man blir lite less när man får tykna svar... :-\
Fortsätter väl mina uträkningar istället.
De som säljer idag slaktar ofta hemmavid, utan kostander för lokaler mm.
Så jag ser fortfarande bara en vinst i att sälja för 35 kr/slakt kg än i bästa fall 20 kr/levande kg.
Ska man dessutom skicka med bil tillkommer ytterligare utgift.
Bättre då om någon hämtar utan kostnad det slaktade djuret.
Nu talar jag om uppfödaren, inte om slakteriet/butiken. Och jag ser ingen form av vinst här. Därför skulle jag ej sälja till slakteri. Och ska man driva sådan verksamhet kanske man behöver uppfödare också?
-
För en slaktad kanin på 2 kg får du alltså ut totalt 70:-?
Slakteriet betalar för samma kanin till uppfödaren 82:-
När jag gick i skolan, det är visserligen rätt många år sedan, var 82:- mera än 70:- närmare bestämt 12:- Men så kanske det inte är i dag?
-
För en slaktad kanin på 2 kg får du alltså ut totalt 70:-?
Slakteriet betalar för samma kanin till uppfödaren 82:-
När jag gick i skolan, det är visserligen rätt många år sedan, var 82:- mera än 70:- närmare bestämt 12:- Men så kanske det inte är i dag?
Mina lärare var iallafall trevliga när jag inte förstod... >:(
Men det är ju i bästa fall (rätt storlek, inga avdrag) jag får ut 82 kr. Skulle jag dessutom skicka med turbil så försvinner även där en hel del pengar. Slaktar jag själv behöver jag dessutom inte betala för att få skinnet tillvarataget. Ska jag ge dig räkneexempel så att du förstår, eller? Eller vill du bara se mig som dum o outbildad hur jag än försöker få fram mitt resonemang.... (inte någon jag hade sålt kaniner till isåfall).
-
Jag påstår ingenting om din a kunskaper,Gille! Vad jag vill tydliggöra är att inte blanda ihop slaktvikt med livvikt!
Du talar dessutom om avdrag. Jag åsyftar naturligtvis prima kött annars blir jämförelsen helt ointressant, eller hur?
Visst, naturligtvis ska du slakta själv om du har möjlighet! Detta framhåller jag mycket bestämt på kurserna i produktionsuppfödning, men vad jag absolut >:( protesterar mot är att sälja prima kaninkött för 35:-/kg. Det kostar ju dig både arbete och ström samt förpackningsmaterial också, så nettot blir ju ännu sämre!
Naturligtvis vill kunden köpa så billigt som möjligt men är det en seriös kund betalar de vad det kostar under förutsättning att köttet är som sagt, prima.
Jag försöker hjälpa kaninproducenter att tjäna pengar på sin verksamhet men för att klara detta måste vissa regler följas som i allting annat. Rätta mig om jag har fel.
Samtidigt vill jag bedig om ursäkt om du blev ledsen :'(
-
Det går att sälja till priser över 35 kr/kg, det har jag gjort sedan många år tillbaka.
Men lite om Göteborgsmarknaden
Det finns ett kaninslakteri som gör på följande sätt, och de slaktar rätt mycket, som sedan säljs i Göteborg:
Man har ett antal kaniner och kontaktar dem. De säger då att de tar emot kaninerna den eller den dagen, de tar ett antal kronor för slakten och när vi sålt dem får du det som blir över. (Sista uppgiften jag har om slaktkostnaden är några år gammal, då var det 12 kr/st)
Sedan åker man till Göteborg och säljer kaninerna för 35 kr/kg, och uppger för sina uppfödare att det inte går att få ut mer.
Sedan finns det importerade kaniner, för några år sedan fick jag avslag på säljförsök hos en grossist eftersom mina var för dyra (han uppgav att han importerade tyska kaniner för 30 kr/kg). Vid den tidpunkte undersökte jag vad ett tyskt slakteri betalade för kaniner, och det var ca 15 kr/kg levande vikt. Detta går inte ihop.
I samma veva har jag sett kaniner till salu i en vilthandel, dock ej saluhallen, för under 40 kr/kg.
Någon av grossisterna har blivit Stockholmsköpt, och köper inget själv längre, allt går via Stockholm.
Jag ska undersöka vidare inom en snar framtid, verkar vara dags nu att se över kunderna.
Ibland får ju även Göteborg order man inte kan fylla, och att de då kontaktar Vreta är ju inte så konstigt. Förmodligen gnölar de om priset, men man är ju tvungen att köpa för att uppfylla sin order. I detta läge är det ju klart att Gösta kan sälja till Göteborg till gott pris.
Edgar
-
Jag påstår ingenting om din a kunskaper,Gille! Vad jag vill tydliggöra är att inte blanda ihop slaktvikt med livvikt!
Du talar dessutom om avdrag. Jag åsyftar naturligtvis prima kött annars blir jämförelsen helt ointressant, eller hur?
Visst, naturligtvis ska du slakta själv om du har möjlighet! Detta framhåller jag mycket bestämt på kurserna i produktionsuppfödning, men vad jag absolut >:( protesterar mot är att sälja prima kaninkött för 35:-/kg. Det kostar ju dig både arbete och ström samt förpackningsmaterial också, så nettot blir ju ännu sämre!
Naturligtvis vill kunden köpa så billigt som möjligt men är det en seriös kund betalar de vad det kostar under förutsättning att köttet är som sagt, prima.
Jag försöker hjälpa kaninproducenter att tjäna pengar på sin verksamhet men för att klara detta måste vissa regler följas som i allting annat. Rätta mig om jag har fel.
Samtidigt vill jag bedig om ursäkt om du blev ledsen :'(
Nej, blandar inte alls ihop. Jag nämner ju 12 kr skillnad som det blir mellan dina (i bästa fall, utan alla avdrag) 80 kr mot mina (alltid samma pris) 70 kr (2 kg nu altså).
Jag menar inte alls att slakterierna är fel, tvärtom! Försöker bara visa på varför det kanske inte är så stor vinst för uppfödaren och kanske den som har slakteribyggnation i tankarna. Jag är medveten om regler (jag säljer inte kött, jag slaktar till mig själv, men vet marknaden där jag bor). Jag hade gärna sett betydligt mer omfattande kalkyler för att kunna tro att det går att få någon vinst på uppfödning/slakt. För en kanin för antingen 70 kr eller 82 kr har kostat en del i uppfödning. Och ett livdjur för 2-400 kr är ju en större vinst...
-
Jag förstår dig Gille!
Det är en ganska dryg kostad att få iväg kaninerna till slakteriet... Jag har som många har sett kört en del vändor ner till det tilltänkta slakteriet i Hishult. Då har jag tagit 100 kr för transporthjälpen oavsett hur många kaniner uppfödarna har haft. Jag har ca 2 timmars åkväg till Hishult, enkel väg. Ca 18 mil. I en skoda pickup går det in ca 30-40 kaniner om jag packar trångt. Detta innebär att om jag själv har runt 10 kaniner att skicka då kan jag bara ta emot ett 20- tal till. Det brukar vara två andra uppfödare som skickar med kaniner.
Räkna då: 18 x 2= 36 mil, milkostnad 16 kr per mil = 576 kr i endast bensin/diesel. Jag får då som intäkt 100 x 3 st = 300 kr = -276 kr :o kontentan är att jag går minus totalt sett plus att jag sitter i bilen oavlönat i 4 timmar plus 1 timme för upplockning och lämning.
Då kan man ju tycka att jag kan ta mer betalt för transporten då, men då kommer ju ingen att skicka kaniner alls.
Säg att jag har 10 kaniner på 3 kg, det betyder att jag får ut ca 600 kr förutsatt att jag inte får några avdrag på slakten. Vad har jag då för förtjänst? Foderkostnaden? 1, 2 hg per kanin (har Gösta angett i tidigare inlägg) 1,2 hg per dag = säg från 8 veckor= 1,2 *7*8=67,2 hg = * 5 kr/kg = 33,60 kr per kanin. 33, 60 x 10 = 336 kr. Dessutom har moderdjuret kostat i underhållsfoder, från parning och med ungarna i 8 veckor = 1,2 hg*30 dgrs dräktighet= 3,6 kg plus 8 veckor med ungarna 3hg*7*8= 16,8 kg = 16,8+3,6*5 = 102 kr. Slutsumman då 600kr - 336 - 102 = 162 kr minus trp 100kr= 62 kr för att föda upp 10 stycken kaniner till slakt under 16 veckor...
Givetsvis går det att laborera hur mycket som helst med siffrorna och komma fram till en lönsamhet... men nu är ju endast foderkostnaden för pellets inräknad och för en billig transport. Tänk då att man ur detta dessutom ska ha betalt för burar, vattenskålar, hö, halm eller spån, arbetstid etc....
Då krävs det helt andra uppfödningssystem än de som finns i Sverige idag, och frågan är ju om det är dit vi vill?
-
Gösta: jag hoppas du stannar på forumet, för mycket av det du skrivit har lärt mig en hel del. Och just att du är företagare är positivt och att du kan tillföra mycket även om de flesta av oss är "hobbykaninuppfödare". Jag tror att det är fler än jag som fått tankar att kanske en dag försöka satsa på ett företag inom kaninkött.
Så stanna snälla Gösta! :-*
-
Jo, jag stannar ett tag till eftersom många har hört av sig och bett mig göra detta. Tack för förtroendet!
Bondelina, bli inte chockad nu men jag ger dig fullständigt rätt i ditt resonemang ;)
Det är bara det att vi talar förbi varandra hela tiden.
Ska försöka ge lite klarhet.
Att föda upp kaniner i produktionssyfte och samtidigt tjäna lite pengar kräver dels en hel del arbete och mycket djävlar anamma >:(
Sedan krävs det att man har minst 30 avelshonor som producerar ca 30 ungar/år var=900 slaktdjur. Vidare krävs att det finns ett slakteri inom 10 mils radie och att man kan dela upp dessa 900 kaniner i max 12 leveranser (en lev/månad á 75 djur)eller ännu hellre 9 leveranser á 100 djur/leverans.
Varför?
Foderinköp blir 2:38/kg (priset 6/2-08) i stället för 5:-/kg
Transportkostnad för 100 djur i stället för 30 djur/gång gör ett helt annat pris per djur och km.
Att hamna på felfria djur inom rätt viktklass är inte speciellt svårt. Följ de råd som slakteriet ger dig så kommer du dit. Tar kanske något år men det är det värt.
Allt under 30 avelsdjur är att betrakta som hobby och då går det inte runt ekonomiskt. Enda möjligheten då är att nacka kaniner själv och kränga dessa till vänner och bekanta.
Åter igen vill jag påpeka att hög kvalité ger ett högt pris. I dag tar vi 95:-/kg för helkropp om man köper direkt från slakteriet som privatperson. (265:-/kg för ytterfilé)
Att sälja billigt är att nedvärdera sina djur och sitt arbete. Gäller inte bara kaniner.... ;)
-
Bra att du förstår mig Gösta ;D
Förstår också att man inte får någon lönsamhet på ett fåtal avelsdjur, problemet är ju bara som sagt hur man får fler att bygga slakteri så att det blir lättare att få iväg djuren till slakt.
På andra djurslag betalar ju slakterierna hämtning av slaktdjuren, kanske det är en lösning för att få in fler kaniner?! Om det sedan är ekonomiskt försvarbart är ju upp till slakterierna att avgöra.
-
Verkar vara moment 22. Inga skakterier byggs för att det finns för lite kaniner.
Inga nya uppfödare kommer för att det finns för få slakterier :-\
Är inte livet fantastiskt så säg!
Att slakterier hämtar djur "gratis" är ren lögn. Kostnaden är inlagd i avräkningen. Visserligen syns den inte hos vissa slakterier men att för den skull tro att det är gratis är att lura sig själv. Det är alltid den som erhåller tjänsten som på ett eller annat sätt får betala. Vi föredrar att visa kostnaden öppet. 100:-/gård + 1:-/per kanin.
Hämtar vi t.ex. 10 kaniner så blir kostnaden 110:- = 11:-/kanin. Hämtar vi 100 st blir kostnaden alltså 200:- = 2:-/kanin.
-
Ytterligare ett inlägg om kostnader för slakteri.
Det finns tre olika möjligheter.
1. Du slaktar en till två kaniner i veckan till dig själv. Där kan du slakta dem på vedbacken och hänga in dem i ditt kylskåp. Kostnad noll kronor i byggnad.
2. Du vill slakta 5 -6 kaniner i veckan. Går att "snygga till" en plats på ett par kvadrat samt köpa in ett beg. kylskåp Ta ur inredningen och hänga där. Rymmer dina 5-6 kroppar. Kostnad ca 10.000 men begränsad till ca 250 djur/år
3. Slakteri med genomlopp av 10.000 kaniner/år =200 kaniner/vecka. Kostnad ca 500.000.
En summarisk kalkyl läggs ut på vår hemsida www.vretakaningard.se under nästa vecka.
Storleken är avhängd på hur mycket som ska passera genom slakteriet.
Du Lollo ville ha besked från mig:
Det går att anlita mig som konsult genom mitt dotterbolag vreta byggpol
-
En summarisk kalkyl läggs ut på vår hemsida www.vretakaningard.se under nästa vecka.
Storleken är avhängd på hur mycket som ska passera genom slakteriet.
Trevligt!
Att slakterier hämtar djur "gratis" är ren lögn. Kostnaden är inlagd i avräkningen. Visserligen syns den inte hos vissa slakterier men att för den skull tro att det är gratis är att lura sig själv. Det är alltid den som erhåller tjänsten som på ett eller annat sätt får betala. Vi föredrar att visa kostnaden öppet. 100:-/gård + 1:-/per kanin.
Hämtar vi t.ex. 10 kaniner så blir kostnaden 110:- = 11:-/kanin. Hämtar vi 100 st blir kostnaden alltså 200:- = 2:-/kanin.
Nä, gratis är väl inget, men när slakteriet räknar så spelar mitt avstånd till slakteriet mindre roll.
-
Edgar - jag förstod inte din text om slakteri. Alls.. Är det ett legoslakteri eller ett vanligt? Försöker du säga att de behandlar producenten som skit eller var det ett förslag på hur vi utan slakteri kan göra? Var finns detta hemliga slakteri?
Gösta- tack för infon. Ditt inlägg blev något kryptiskt när du sa att du erbjöd att göra ett jobb men inte hur det skulle gå till. Jag fortsätter att räkna själv och med den gratishjälp som finns via diverse myndigheter och föreningar.
-
Edgar - jag förstod inte din text om slakteri. Alls.. Är det ett legoslakteri eller ett vanligt? Försöker du säga att de behandlar producenten som skit eller var det ett förslag på hur vi utan slakteri kan göra? Var finns detta hemliga slakteri?
Det är inget hemligt med det. Finns utanför Vara. Slaktar kaniner med kommunalt godkännande. Har inget med kaninproducenterna att göra.
Du lämnar dina kaniner, de väger in, slaktar och säljer dem för din räkning. Du får det som blir över när de tagit slaktavgiften.
Edgar
-
Fortsätter lite.
Med en sådan affärside är det hemskt svårt att konkurrera. Så länge man som säljare har sina egna kostnader täckta (och det får man ju genom slaktavgiften), så kan man ju prisförhandla med de pengar som uppfödarna sedan ska ha.
Detta, plus import man uppger sig göra, innebär att marknadspriserna är pressade i Göteborg.
Orkar man hålla ut, och inte sälja till för låga priser, så kanske man på sikt får upp priserna på sina egna varor.
Edgar
-
Jag fattar inte vad slakteriet får ut av att hålla låga priser. De tar en slaktavgift som alltid är samma. Vad mer av kaninen är deras inkomst?
-
Slakteriet får ju sin inkomst för slakten oavsett vad de får betalt för köttet, eller hur? De som förlorar på låga priser är ju de som lämnar sina kaniner.
De som driver slakteriet har sin försörjning på annat sätt, heltidsarbete eller pension, jag vet inte hur det är nu.
Edgar
-
Men varför ägnar de sig alls åt att sälja då? det verkar bara jobbigt för dem. Legoslaktar de inte alls?
-
Undrar om vi inte pratar om KAF´s slakteri. Det är en slags service för uppfödarna att kunna slakta sina djur där, så jag tror inte tanken är att det ska vara lönsamt. Jag menar, det finns ju faktiskt en hel del hobbyslakteri t ex som jägare har som inte alls har några tankar på lönsamhet. Men som Edgar säger, de "sabbar" ju marknaden när de säljer billigt. Och bidrar till att det blir svårt att konkurrera med en som inte har några tankar på lönsamhet.
Då får man ju som Gösta göra, marknadsföra sig med en hög kvalitet och att kunna leverera en bättre produkt! Då kan man få kunderna att betala mer.
-
Men.. jag blir så frusterarad. När det gäller andra djurslag och man säljer billigt, brukar inte proffessionella som saluhallar köpa.
Av det lilla jag kan om köttmarknad (haha!) så är det här en rätt ovanlig situation. Antingen säljer man lokalt, svart, billigtr och med låg kvalitet eller dyrt/lagom, vitt, kvalitet och till professionella/längre bort.
Eftersom det här billiga köttet nåt den professionella marknaden, verkar det duga. Den saluhallsbutik jag pratat med säljer också till stans restauranger, hela proffsmarknaden är redan insyltad.
Å butiken var inte intresserad av högre kvalitet, de letade just nu efter en billigare leverantör! De sålde fryst kött, och när jag försökte lobba för färskt var de helt ointresserade.
-
Gällande köttmarknaden (kaniner) så finns det alltid oseriösa människor överallt. De vill gärna ha prima kött men betala för sekunda!
Den saluhall som det handlar om är inte seriös. De säljer och behandlar sitt kött på ett barbariskt sätt. Såg vid ett besök näd de sålde kanin. Kunden, en äldre dam ville ha hjälp med att stycka kaninen. Expediten tog kaninen, gick till bandsågen och sågade den i tre bitar! Rak av bara. Var tvungen att gå därifrån innan jag gjorde något jag skulle få ångra.
Vi har en liknande köttdisk i Hötorgshallen i Stockholm. Samma bristfälliga kvalité och samma låga pris.
Till dessa ställen vägrar jag sälja. Vill inte att mina produkter skall få dåligt renomé!
De krogar som handlar på dessa ställen struntar också fullkomligt i kvalité och har ju då också dåligt rykte.
Naturligtvis är detta beklagligt men är kanske något för KAF att ta tag i. Kaninproducenterna tar helt avstånd från detta.
Jo Lollo på hemsidan finns det du kan få gratis.
Jag jobbar som rådgivare och konsult som jag skrivit tidigare. Bara bra mycket billigare än LRF-Konsult ;D ;)
Priset för hel kanin till restaurang er och saluhallar är 70:- + moms+ frakt
Passar inte detta så låt bli att handla är mitt svar till dessa.
-
Om man kan erbjuda de leverantörer som levererar till "Prisdumpningsslakterier" bättre pris för sina kaniner. får man nog räkna med att de byter slakteri.
På så sätt kan man höja priserna och statusen på kaninköttet.
Och troligen höja kvaliteten på det kött som säljs. Eftersom de upptäcker att det blir bättre betalt för BRA djur.
-
Helt rätt Putte! Om dessa "slakterier" inte får in djur har de heller ingenting att sälja. Vi får en sanering i verksamheten.
Från ett seriöst slakteri får alltid kunden ett utlåtande om djuren. Finns anledning att ändra i uppfödningen för att nå bättre kvalité finns även dessa tips med.
Två avdrag är vanligast. Först är det coccidios vilket är lätt att avhjälpa. Det andra är överfeta djur. Där har foderkostnaden varit för hög, djuern mått dåligt och avräkningen nedsatt. Uppfödaren betalar fodret två gånger kan man säga. Följ rekommendationen och du har bra djur!
-
Hej,
Har nu lite mark på gång, där vi väntar på bygglov. När ni räknar på slaktdjur, vilken ras är det då? Jag har tänkt på Belgisk Jätte,ja en stor tung ras, har brevväxlat lite med Tina i Väröbacka och hon har en ras som är intressant också för slakt, vikt livdjur 5-6kg tror jag det var.
Jag har tänkt att ha olika djur för slakt och sälja i en gårdsbutik. Många bra tips från bl.a Gösta med flera. Under 90-talet så hade jag en kaninuppfödning och då fick jag ut 45kr/kg för en hel kanin. Att priset är uppe vid 70-95kr/kg är ju kanon.
På min lilla gård skall jag även ha andra små djur för slakt, som ex: höns, ankor, kalkon, struts undersöker nu om man får föda upp capybara ( se under flicken DJUR och där ÖVRIGA HUSDJUR, där finner man en text CAPYBARA.
Allt är tänkt som ett eget lite slakteri med en gårdsbutik.
Är det någon som har förslag på olika djur man kan ha till slakt mm.
Mvh
Janne
-
Var är detta och hur långt har du kommit i konkreta planer? Planerar själv slakteri för kanin, fjäderfä, gris och lamm. Men om nån annan fixar det i närheten så kanske jag struntar i det.
-
Men.. jag vet inte om den idéen håller.
Om man nu startar ett seriöst slakteri, betalar kaninproducenterna mer än det "oseriösa", då måste man verkligen kunna erbjuda slutkunderna en riktigt bra produkt. Tanken är ju att börja erbjuda saluhallar m.m. hög kvalitet och på så sätt motivera ett dubblat pris.
Men de kaninoproducenter som säljer idag är ju inte intresserade av köttproduktion utan av snygga kaniner. Om vi på det seriösa slakteriet säger åt dem att kaninerna inte duger och att de måste börja ändra rutiner i sin uppfödning, går de så klart tillbaka till det oseriösa slakteriet. Och som vi pratat om innan, uppenbarligen är de fullt säljbara.
Det behövs ett argument till för att knyta producenterna till det nya slakteriet, men själv kommer jag inte på något just nu.
-
Jag tror problemet består i okunskap i dom flesta leden hos slutkund, saluhall och uppfödare. Ett klassningssystem för slaktkroppar skulle råda bot för problemet till en viss omfattning.
-
Mm.. det är egentligen påverkan på saluhallar å restauranger som behövs va? Ett sjuhelsikes lobbyjobb känns det som.
-
Pis of käjk för en ambitiös journalist.
Det gäller att sprida kunskap hos konsumenten för att få rätt förutsättningar för seriös uppfödning. Som exempel kan man kolla på bressekyckling, majskyckling och systemet med namn, bild och tfn till kycklinguppfödaren, detta undanröjde till en viss del känslan av industriell omvandling av vegetabilier till animalieprotein.
-
På de restauranger jag levererar till (via grossist) har oftast uppgift om var kaninerna kommer ifrån. De anser att det höjer värdet att visa att köttet kommer från ett seriöst kvalitetsmedvetet slakteri.
Vi får in en hel del kaniner som av olika anledningar inte går ut på marknaden som helt kött.
På dessa tillverkar vi rabbitburgare; samt korv av olika slag. Vi säljer även färs vilket går utmärkt att använda dessa djur till.
Som jag skrivit tidigare, det finns ingen anledning att föda upp djur av låg kvalité. Kostar bara en massa arbete utan vinst. Så är det med allting som skall produceras. Dålig kvalité= lågt pris.
Hög kvalité=högt pris. Upp till var och en att välja inriktning, eller hur? ;D
-
jag funderade också på om man kan mala ner de dåliga kaninerna till paté odyl.
-
jag funderade också på om man kan mala ner de dåliga kaninerna till paté odyl.
"Dåliga" är väl fel ord...? Gamla avelsdjur kanske? Jag mal dem till köttfärs och som sådant kan de absolut säljas!!! Pate är väl leverpastejer osv (...om jag får märka ord :P). Pastejer kan säljas dyrt!
-
Patéer kan göras med och utan lever. Med lever blir det lantpaté. /Från ordpolis nr 2;)
-
Patéer kan göras med och utan lever. Med lever blir det lantpaté. /Från ordpolis nr 2;)
OK då ;D
...nu blev jag hungrig...
-
"dåliga" kaniner är väl lite fel ordval. En prima kanin skall ha bra muskelmassa och vara kompakt i kroppsform samt ha en låg fettansamling. Ålder runt 4-5 månader. Ej uppvisa några skador eller blodutgjutelser i köttet. Ljust kött. Vitt fett.
En kanin av lägre kvalité är ofta för fet resp. för mager. Kan ha skador i kött eller benstomme, vara illa slaktad med skadade delar. Kan vara gammal alt. för ung så köttet inte hunnit mogna.
Sjukdommar påverkar också naturligtvis. Kaninen kan också haft felaktigt foder som givit den en bismak som inte ska finnas.
Det tar några år att lära sig bedömma detta, därför tror jag att det finns sekunda kött på marknaden.
En uppmaning till alla som känner för att jobba med hög kvalité, bygg ett slakteri för kanin!
Maxmängden i dag är 10.000 kaniner/år vilket motsvarar en intäkt på ca 1,5 miljoner som sämsta resultat!
Driftkostnaden kanske ligger på 150.000:- - 200.000:- Slakteriet på ca 500.000:- Säg den verksamhet som betalar hela sin satsning och dessutom ger ca 50% i vinst redan första året!
;) :D
-
Mitt slakteri & gårdsbutik kommer att ligga i Väröbacka, Varbergs Kommun. Lamm har jag oxå tänkt på, men man får se vad marken räcker till.
Har inte kommit så lång i tankrna ännu, måste bygga upp mitt hus först och röja upp på marken först, tror att i slutet av 2008 eller under 2009 kan ett slakteri för djur bli aktuellt.
Mvh
Janne
-
Menar du att du ska bygga ett bostadshus och ett slakteri före slutet av 2008? Det är fullständigt orimligt i mina ögon.
Jag har förberett mitt slakteri i ett år, på kvällstid, och är ännu inte färdig. När väl allt är satt ska man hitta byggjobbare å de har för närvarande minst ett års väntetid.
-
Lite irriterande Lollo, men för dig verkar allting fruktansvärt svårt och komplicerat.
Vidare undrar jag lite över vad du sysslar med faktiskt. Ena stunden är du journalist, nästa kalkylator och i en annan tråd är du kock... ???
Att bygga ett hus tar ungefär 2 månader i egen regi. För en byggfirma ca en månad.
Mitt slakteri byggde jag själv på lediga stunder (allt utom el & undertak). Tog totalt ca 3 månader eller ca 500 tim. Samtidigt som jag jobbade borta 12 tim/dag i 5-dagars skift.
Om man bara vill så är ingenting omöjligt, men ska man hela tiden leta efter problem så går det säkert att skapa dessa.
-
Min kommentar kanske var onödig, å jag ber om ursäkt.
Men varför du Gösta irriterar dig på att jag letar efter en hållbar företagsidé förstår jag inte. Ja, den spretar och det är många olika idéer som till sluta ska samverka i en fin synergieffekt.
Att använda alternativ till att skryta om vem som jobbar mest, sliter mest och använder minst pengar. Jag är jävligt trött på den tävlan här.
Dessutom tycker jag du ska förklara vad det är för jobb jag drar mig för att göra. Du är den enda som har reagerat så på mina planer. övriga här och irl beskriver mig som energisk, idérik och undrar var jag får all energi ifrån.
Men det är sant att jag drar min gräns vid att förändra marknaden. Jag letar istället efter ett idé som funkar omedelbart. Andra skulle kalla det att ha affärssinne.
-
Byt branch!!! Ja jag tror att man inte kan ha tummen mitt i hand i denna branch, måste vara lite av en allkonstnär, det räcker inte med att kunna läsa och skriva.....att leja jobb blir rysligt dyrt!
-
Var kommentaren till mig eller nåt annat?
-
Du har ju redan ett fullt schema och påstår att andra bränner ut sig, tror bara att du kanske borde tänka om.......!!
-
Nu blir jag lite förvirrad. Håller du med Gösta eller har en ny infallsvinkel som handlar om nåt helt annat?
-
Personangrepp hör väl inte hemma i den här tråden i alla fall.... :(
-
Tack tack Linda. Det tog allt igår hur gärna man än vill slå bort det.
-
En uppmaning till alla som känner för att jobba med hög kvalité, bygg ett slakteri för kanin!
Maxmängden i dag är 10.000 kaniner/år vilket motsvarar en intäkt på ca 1,5 miljoner som sämsta resultat!
Driftkostnaden kanske ligger på 150.000:- - 200.000:- Slakteriet på ca 500.000:- Säg den verksamhet som betalar hela sin satsning och dessutom ger ca 50% i vinst redan första året!
;) :D
Låter jättebra! ::)
Men lite mer fakta kring dina påståenden är ju önskvärt. Att bara slänga ur sig några siffror utan belägg är ju lite befängt. Dessutom är ju förutsättningarna väldigt olika för olika människor. Det är ju ungefär som att säga " köp en grävmaskin - det kan du tjäna massor på!", men alla kan inte tjäna på det... En del sätter sig i skiten totalt, en del kanske får det att gå runt och någon enstaka kanske tjänar pengar på det!
-
Som gammal entreprenör har jag väldigt ofta fått höra "Det går inte, det är för jobbigt"! Det här forumet trodde jag var i första hand för självhushållare. Kanske har jag fel....
Om inte så är väl just tanken med självhushåll att klara det mesta själv och att se möjligheter i det man vill syssla med. Här tycker jag att det ofta handlar om hur omöjligt allt är.
De siffror och de upplägg jag presenterar handlar om VERKSAMHET! Inte hobby. Samtidigt förutsätter jag att VILJAN finns. Då finns även möjligheterna.
Vill du bara föda upp till egna frysen, ja då kan du slå din kanin i huvudet med ett vedträ och hugga huvudet av den. Krävs ingenting förutom en yxa. Metoden är dessutom tillåten!
Vill du däremot bli proffs, ja då gäller mina beräkningar ;)
-
Du har fortfarande inte gett exempel på när jag säger "det går inte". Jag accepterar inte såna påhopp utan grund. Jag har redovisat ett par konkreta problem i dina beräkningar, inget annat. Jag är också en av dem som ständigt möts av kompakt motstånd och "det går inte", men anses mycket envis och researchar och beräknar vidare.
För att mitt företag ska kunna dra igång krävs banklån. För att få dem måste man visa en affärsplan som håller. Den kan inte baseras på köttpriser som eventuellt blir i framtiden, den måste beräknas på de priser som finns idag. Och eftersom en kaninfarm med kilopris på 35 kr inte går runt, beviljar inte banken sådana lån. Inte heller EU/Länsstyrelsen accepterar sådana beräkningar för att ge investeringsbidrag.
Som bondelinda säger, förutsättningarna ser mycket olika ut för olika företag.
-
Ett tips, läs igenom dina samlade inlägg....
Jag håller med om att det inte går runt på ett kilopris av 35:-/kg. Jag har heller aldrig påstått att det skulle vara möjligt.
Jag har däremot sagt, och det vidhåller jag bestämt, att kött från kanin av prima kvalité kostar från slakteri ca 70:-/kg + moms (12%) + frakt.
Jag har också sagt vid ett antal tillfällen att kaniner av hög klass inte platsar i lågprisbutiker.
Det gör mig bekymrad att några har låst fast sig vid att det mesta kaninköttet skulle vara sekundakvalité.
Ett tips till er, kosta på er att gå till en kvalitetsmedveten butik och köp prima kött över disk. Det är dyrt men efter det så kommer ni att förstå skillnaden på kvalité och standardkött. Den är enorm!
Ta t.ex. 28-dagars kyckling á 19:90/kg och jämför den med kyckling på 4 månader till ett pris av 60:- - 70:-/kg. Man får vad man betalar för
-
Nej jag tänker inte läsa igenom mina samlade inlägg. Du får stå för vad du säger och förklara dig, det jobbet gör inte jag åt dig. Jag kan hitta tusen inlägg där jag är enveten, du har väl letat upp några andra.
Och jag undrar återigen varför du går runt där hemma i Enköping och är arg på en kvinna utanför Borås som inte vill starta ett kaninslakteri. Det finns väl annat att använda sin tid till. Själv har jag ägnat dagen åt slakteribudget, avloppsplanering och pengaäskande.
Men om vi ska återgå till kaninpriserna. Sant att jag kanske avslutade min marknadsundersökning lite för tidigt. Det finns ju trots allt en butik till i Götet plus restauranger att ringa.
Men varför vill du så gärna att fler startar kaninslakteri? Är det inte bara bra att du är utan konkurrens?
-
Jag är inte arg på någon ;) Ibland blir jag lite irriterad men det stimulerar bara hjärnverksamheten, eller hur?
Varför jag vill att flera skall starta slakterier ??? Trodde i min enfald att detta var fullkomligt klart varför :D
Ett litet klargörande då: I dag får ett kaninslakteri max slakta 10.000 kaniner. Med en efterfrågan på ca 1 miljon tycker jag att detta är ganska klart. Finns i dag stora kunder som importerar kanin på grund av att det saknas i landet. Dessa kunder kan vi om det finns flera slakterier ta hand om. Prisbilden är inga problem. De betalar mitt pris. Jag har tappat flera kunder under de senaste två åren på grund av brist på kött. En kund vill t.ex. ha en garanterad leverans av min 50 kaniner/vecka. En annan vill ha 500 kg/månad Ytterligera en vill ha 100 kg filé/månad. Detta plus att det ringer nya kunder varje vecka och vill handla. Vi har i dag kundstopp för nya kunder. Landet behöver minst 50 slakterier till för kanin i år.
Förlåt, jag glömde senaste förfrågan min 5000 st/veckan. Pris för hel kanin 70:-/kg + moms + frakt.
Jag tycker svaret är ganska givet.
Naturligtvis måste du ha rätt kanaler, leveranssäkerhet samt hög kvalité men det är ju i alla fall för mig ganska självklart 8)
-
Nej, min hjärna stimulerar det inte alls att folk blir irriterade på mig. Tvärtom hämmar det mig i mitt arbete ganska ordentligt eftersom jag blir ledsen och istället ägnar tid åt att förstå och bearbeta.
Nu börjar jag fatta, du har alltså sån efterfrågan på kött! Finns dessa kunder i Västsverige? Säg max en timme från Gbg?
Men max 10.000 kaniner..jag trodde det hade att göra med vilken myndighet som ska kontrollera. Under 10.000 är det kommunerna, över 10.000 blir livsmedelsverket kontrollmyndighet istället.
Men det här med en miljon? Om det är marknadundersökningen på din hemsida du hänvisar till så har jag kollat upp den och den finns inte.
-
Jag trodde oxå att man fick slakta mer än 10000 :o.
Det är väl bara att man har lite hårdare kontroll på sig efter 10000 kaniner och då ökar ju priserna för slakteriet ???
-
Beklagar om jag gjort dig ledsen, Lollo :'(. I den branch jag varit verksam i (bygg) är det ofta ganska burdusa tag så jag är väl lite miljöskadad. Detta gör att jag får ta ganska hårda smällar ibland men jag brukar resa mig på 8. Jag har också fått lära mig att aldrig ta en anmärkning eller annat personligen när det gäller verksamhet.
Nu tillbaka till ämnet: Kunderna är utspridda från Skåne till Norrbotten. Naturligtvis lägger jag inte ut min kundlista här. Förstår ni säkert allihop.
Från 1/1-08 ligger slakterier för kanin på Livsmedelsverket.
Max som kan ges tillstånd till är 10.000 kaniner per år. Detta utan veterinärbesiktning.
Visst, det är troligen möjligt att få tillstånd till betydligt mera men då kommer veterinärkostnader in i bilden och då är det troligen kört prismässigt.
Marknadsundersökningen gjordes år 2000 eller om det var 2001 som ett examensarbete på universitetet i Lund. Jag har inte själv underlaget så jag har tyvärr ingen möjlighet att tipsa om det går att köpa eller i så fall var.
Att den stämmer betvivlar jag inte för ett ögonblick! Bara de förfrågningar vi fått de sista 2 åren ger ju ca 300.000 st
-
Det går inte att bara köpa dina uppgifter rätt av när din källa är så flummig. Du måste kunna hänvisa till vem som har skrivit den, vilken institution och när så att alla kan granska din källa. Jag tråcklade mig fram till en undersökning som Edgar kände till. Är det inte den alltså utan en annan?
Återigen blir det problem med affärshemligheter om du vill övertyga oss. Självklart inga konstigheter att du inte vill berätta om kunder, det är ju det normala. Men då kan du å andra sidan inte få oss andra att starta. För banken och Länsstyrelsen måste jag kunna presentera ett kundunderlag om jag ska dra igång.
Sen har du inte hoppat på mig i "verksamhet". Du gick till personligt angrepp om att jag hade för många intressen och verksamhetsgrenar och verkade inte tåla att jag gör mycket. Jag förstår inte på vilket sätt jag skiljer mig från dig. Även du är slaktare, styckare, kock och charkmästare. Dessutom snickare och fabriksarbetare var du i din uppstartsfas, precis som jag är journalist för att få in pengar till företaget rullar.
Men herregud, varför sitter jag å käftar om det här, suck.
De senaste dagarnas diskussion har gjort att jag fullständigt tappat lusten för en kaninfarm, samtidigt som jag faktiskt fått tillbaka intresset. Eventuellt gör jag en snabbräd imorrn förmiddag å checkar med den sista butiken och några restauranger. Får se får se...
-
Tycker att tråden börjar spåra ur.
Jag har inte för avsikt att "lura in" någon i kaninnäringen. Det är var och en fritt att avgöra detta själv. Jag tar heller inte något ansvar för någon annan än mig själv. Den information jag lämnar ifrån mig behöver ingen tro på om man inte vill. Jag har ingen juridisk eller moralisk skyldighet att röja mina källor.
Är det någon seriös person som vill ha hjälp så får det i fortsättningen bli via min e-post.
Detta enbart beroende på vissa personers misstängkliggörande av uppgifterna.
Gösta Johnsson
skriver under eget namn 8)
-
Skärp dig Gösta. Källkritik får du tåla.
-
Marknadsundersökningen gjordes år 2000 eller om det var 2001 som ett examensarbete på universitetet i Lund.
Du kanväl höra efter med den här kvinnan:
http://www.ehl.lu.se/press (http://www.ehl.lu.se/press)
-
Efterfrågan må vara stor, men Gösta du har ju själv problem att få in tillräckligt med djur! Ytterligare slakterier kommer ju stå med samma problem. Jag tror inte att du har utnyttjat maxkapacitet på ditt slakteri i alla fall?!
Även om man räknar med max slakt på 10 000 djur måste ju förutsättningarna vara att man inte går i konkurs om man bara får in 1000 slaktkaniner ett år! Det måste man ju ta med i beräkningarna.
Var har du "break even" t ex, hur många måste du slakta för att verksamheten ska gå plus minus noll i dina kalkyler? Inkl att man slaktaren / styckaren har en själig lön och att alla skatter och avgifter är betalda. Det skulle vara intressant för då kan man ta en titt hemomkring sig (inom 10 mil) och se hur många uppfödare (=slaktkaniner) man kan få in till sitt slakteri.
För ska man köra för fullt i ett slakteri finns ju ingen tid för att hålla på med egen uppfödning också. Om man nu inte har mängder med vänner/släktningar som vill jobba gratis ;D
-
Melica - ibland är jag bra dum! Som journalist ringer jag ju presstjänst till höger och vänster hela dagarna. Men när jag är bonde tänker jag inte på vilka informationsvägar som finns.
Grejen var att jag var övertygad om att jag hade hittat rätt uppsats. Jag frågade Gösta om så mkt uppgifter som möjligt, men fick inte veta något om Lund som jag minns det. Det slutade med att Edgar hjälpte mig fram till en uppsats från 1996 på Gbg univ. I den nämns summan Gösta brukar prata om. Men endast i inledningen och uppsatsförfattaren vet själv inte varifrån han hade fått summan. (Pratade med honom). Själva uppsatsen var en beskrivining av hur man bedriver kaninproduktion och inte en marknadsundersökning.
-
Du har fått vänta på svaret eftersom jag haft annat som jag anser viktigare.
Du har ånyo blandat ihop äpplen och päron. Detta är tyvärr vanligt bland journalister. Ofta bildar dessa en egen uppfattning som sällan stämmer in med verkligheten.
Här hänvisar du till en uppsats och säger mycket riktigt att det inte är någon marknadsundersökning. Självklart är det inte det! Du är till och med i fel stad! Uppsatsen du hänvisar till var ett examensjobb på gymnasienivå. Jag talar om universitet. En viss skillnad.
Eftersom detta inte är gjort på mitt uppdrag så har jag inte underlaget. Minns bara vissa delar som jag tycker var av intresse. Sedan är det upp till var och en att tro vad den vill 8)
Kan också meddela att en chematisk kalkyl på slakteri (10.000 kaniner/år) finns på min hemsida. Chablonmässigt ca 10.000:-/kvadratmeter. Samma sak här, jag tvingar ingen att tro på siffrorna men de är tagana från vårt bygge. ;)
-
Hejsan!
Jag är ny här på alternativ och oj, vad jag har lärt mig av alla er kunniga människor... :)
Läste i ngt inlägg här tidigare ang ett slakteri utanför Vara som jag blev nyfiken på... Har nämligen sedan längre tid tillbaka avlat lite på Fransk Vädur som jag förstått är ganska attraktiv som "kött-kanin".
Säg att jag nu vill sälja ett X-antal till detta slakteri utanför Vara (?),Hur går jag tillväga? Vem kontaktar jag?
Mycket tacksam för svar!!!
-
Det slakterier i Vara är i KAF´s regi.
Ring kaninavelsföreningen och fråga vem som har det.
-
Ok, tack Bondelinda för svaret... :)
-
Tycker du att det är lämpligt att fortsätta kasta skit på mig när jag gjorde ett försök att sträcka fram handen?! Mitt mejl var uppenbarligen förgäves.
Ger upp konversation med dig och bemöter inte din kritik trots att jag mycket enkelt kan bräcka den.
Det hela är jävligt lågt nu.
-
Kan också meddela att en chematisk kalkyl på slakteri (10.000 kaniner/år) finns på min hemsida. Chablonmässigt ca 10.000:-/kvadratmeter. Samma sak här, jag tvingar ingen att tro på siffrorna men de är tagana från vårt bygge. ;)
Kalkyl? Hur ska man kunna se om det är lönsamt med ett kaninslakteri när du bara lagt upp kostnaderna för bygget av slakteriet ??? Jaja, jag har räknat och får ingen lönsamhet på det, så härmed lämnar jag diskussionen...
-
Kalkylen gäller byggnaden! Efterlystes i forumet. Till detta skall det naturligtvis in kaniner annars är ju byggnaden (slakteriet) ganska meningslös!
För att tjäna pengar krävs att man satsar pengar och arbete.
-
Om jag minns rätt så nämndes import av kaninkött i tråden någonstans. Kollat upp det och
importen 2006 var 28 ton, och 2007 var den 39 ton.
Edgar
-
var hittade du det?
det låter ju hoppfullt om hur mycket vi äter. men frågan är om kunderna är beredda att betala det dubbla för svenskt.
-
Svar 1. SCB
Svar 2. För några år sedan fick jag offert på holländskt kaninkött. Med frakter blev det dyrare än motsvarande priser i Sverige, (Göteborg undantaget).
Svar 3. Jag har blivit informerad om att man tidigare importerat billigt från Tyskland. Det fins ingen redovisad import från Tyskland hos SCB. Antingen har man slutat, eller var det billig andrasortering, eller ett sätt att bli av med mig, eller smuggling.
Jag är övertygad om att importen i huvudsak beror på dålig tillgång av svenska kvalitetsvaror.
Edgar
-
importen 2006 var 28 ton, och 2007 var den 39 ton.
39 ton är det = 39 000 kg? Isåfall blir det 26 000 st kaniner (vid vikt 1,5 kg), inte så värst många då...
Och är det bara fileér och kött utan ben som importeras så blir det ju ännu mindre.
26 000 kaniner är ju vad ca 2-3 kaninslakterier klarar av då.
-
Om man räknar att fileerna på en kanin väger 3 hg så får du inte färre kaniner utan fler på 39 ton, nämligen 130 000 st kaniner.
Edgar
-
Vill gärna ha reda på din inköpskanal på kaninkött Lollo. Halva priset :D mot svenskt kött! Måste bli 17:50/kg om jag räknat rätt! Svenska priset är ju enligt dig 35:-. Även om kvalitén skulle vara sämre kan jag säkert använda köttet till korvtillverkning ;D ;D ;)
Svar till Edgar: Till den importen skall läggas det kaninkött som kommer in utan klassning. Hur mycket det är kan ju bara bli en gissning.
Gällande priset så kollade jag med mina grossister. Priset blir som Edgar skriver, något högre än det svenska. (70:-/kg) ;)
-
Hittade kaninfilé i affären igår, där kostade den 219 :-/kg och var importerat ifrån Argentina... :o
-
Hittade kaninfilé i affären igår, där kostade den 219 :-/kg och var importerat ifrån Argentina... :o
Var i landet ligger din affär?
Jo, jag har hört om Argentina. Det går utanför siffrorna jag redovisade ovan, ingen notering i statistiken om import från Argentina. Det kommer in grejer andra vägar än som redovisas i statistiken som Gösta nämnde.
Edgar
-
Jag var och handlade i Norrtälje ;D
-
Jag känner till 4 olika grossister som tar in kött från kanin. Två av dessa köper köttvara. Det är renskuret kött utan ben.
Dessa två köper per år ca 15.000 kg och detta är inte med i statestiken eftersom det inte har djurartsklassning tror jag det heter.
Den korrekta siffran för import av kaninkött är troligen minst dubbelt mot vad statestiken säger.
Om jag tar den officiella siffran delat med angivet värde blir det ca 90:-/kg.
Kommer just från Norge. Där kostar kaninkött över disk (i den mån det finns att få tag på) 290:-/kg.
-
Hei!
Har siste 1,5time lest gjennom tråden. Takk for mye god informasjon! :)
Veldig interessant! Har selv hatt slaktkanin (eget forbruk) tidligere, men er nå student og har ikke mulighet til å ha mange kaniner (bor i staden i Oslo) :( Noe slakt blir det, men veldig lite.
Mvh Cecilie (håper dere forstår meg selv om jeg er norsk..)
-
Hei!
Har siste 1,5time lest gjennom tråden. Takk for mye god informasjon! :)
Veldig interessant! Har selv hatt slaktkanin (eget forbruk) tidligere, men er nå student og har ikke mulighet til å ha mange kaniner (bor i staden i Oslo) :( Noe slakt blir det, men veldig lite.
Mvh Cecilie (håper dere forstår meg selv om jeg er norsk..)
Givetvis förstår vi dig och välkommen till forumet! ;)
-
Hei!
Har siste 1,5time lest gjennom tråden. Takk for mye god informasjon!
Veldig interessant! Har selv hatt slaktkanin (eget forbruk) tidligere, men er nå student og har ikke mulighet til å ha mange kaniner (bor i staden i Oslo) Noe slakt blir det, men veldig lite.
Mvh Cecilie (håper dere forstår meg selv om jeg er norsk..)
Intressant om man slaktar i en studentlägenhet ;)
-
Intressant om man slaktar i en studentlägenhet
Bor i en villa (min mormor bor her, så jeg får hyra en del av bottenvåningen), men det er i en vanlig villatomt, med grannar....midt i stan ;)
Har kaniner i ett rum i kjelleren, og slaktar på badrummet vid behov ;D Har stort badrum (f.d tvättrum), så et hørn er ledig for slakting om jeg vill :)
Kjenns godt å ha kjøtt fra egna djur :D
Mvh Cec
-
Alltid tråkigt med lite löjliga kommentarer :(
Ta kontakt med Norsk kanin så får du hjälp!
www.norskkanin.no
Har varit där förra veckan och hållit utbildning i slakt och uppfödning av produktionskaniner.
De söker med alla medel nya uppfödare på alla nivåer :D
Lycka till
-
Alltid tråkigt med lite löjliga kommentarer
Ta kontakt med Norsk kanin så får du hjälp!
www.norskkanin.no
Har varit där förra veckan och hållit utbildning i slakt och uppfödning av produktionskaniner.
De söker med alla medel nya uppfödare på alla nivåer
Lycka till
Hvem er dette til? Meg? Hadde jeg noen löjlig kommentar? *forvirret*
Jeg kjenner til Norsk Kanin. Det jeg mest er på dette forumet for er å lære om hur det er i Sverige, siden jeg tenker på å flytte til Sverige. Hur det er i Norge vet jeg ;)
Mvh Cec
-
Kommentaren var till "Kasken"
-
har försökt på norrland att få ett underlag på efterfrågan o tillgång på djur men har upptäckt att intresset är stort hos vissa men tyvär är det endast fem som svarat på min förfrågan här ute på denna sida
jag jobbar förfult med att bygga upp ett mobilt o planeringarna o samtalen med myndigheterna är snart i hamn
är inte spec rädd för detta investeringskostnad den delen har vi hittat en variant på
men innan hela projektet sjösätts så behöver vi en mindre form av marknadsundersökning där även de som jobbar med uppfödning måste lägga ner energin på att svara utan den informationen så är läget ganska låst tyvärr
vi har två uppstartade diskutioner med hänvisning till vår meil för enklare kontakt men endast ett fåtal har svarat men den har blivit läst av många
vore bra om intresset fins att man även angaskerar sej lite
de aktuella diskutionerna är fortfarande öppna o den meilen som står där är aktuell så ju fler som svarar desto fortare kan iden sjösättas
-
Måste bara få förklara Kasken.... han menade inget illa..... det enda han har sett i slaktväg än är hans fru slakta sina första kaniner i ett mycket trångt badrum = mycket omständigt. Detta beror givetvis inte bara på att det var trångt.......Den blivande"slakthörnan" på gården kommer att underlätta. Även om jag tror att det viktigaste är att öva.....
;)
-
Alltid tråkigt med lite löjliga kommentarer
:(
Enligt min mening så är en ;) smiley en smiley med glimten i ögat...