Alternativ.nu

Djur => Kor => Ämnet startat av: Uddabudda skrivet 08 jan-08 kl 23:40

Titel: Börja mjölka?
Skrivet av: Uddabudda skrivet 08 jan-08 kl 23:40
Försökte använda sökfunktionen men lyckades inget vidare.

Så! Skulle vilja lära mig mjölka. Har 2 rödkullekor, de går på lösdrift men går att binda upp. Beräknas kalva inom kort. Hur gör jag?
Titel: Re:Börja mjölka?
Skrivet av: git skrivet 09 jan-08 kl 08:28
Går dom att klappa på och borsta när dom är upp bunda?
När jag mjölkar in så brukar jag vänja dom vid att jag kan ta på ljuvret.
Ska du handmjölka, i så fall ska du ju kunna sitta ned utan att kossan hoppar och du kan  bli sparkad. Sedan är dom flesta kor ömma i spenarna första dagarna så vänj dom  i god tid vid beröring.  
Titel: Re:Börja mjölka?
Skrivet av: anette i bugared skrivet 09 jan-08 kl 09:42
Håller med Git. Vänj dem I GOD TID vid att bindas upp och att du får hålla på med juvret (klappa/smeka/klia deras juver). Likaså att de vänjer sig vid att du sitter där på din pall jämte dem. Det ger dig också tid att vänja dig själv vid hur du enklast går tillväga när du skall mjölka dem (hur kort behöver bindslet vara tex).

Locka med godsaker, vänj dem vid att det är trevligt att bli hanterade som vid mjölkning.

När du sedan väl är igång med mjölkningen så är det en otroligt meditativ och behaglig syssla.

Du kan också titta i Håkan Hallanders bok, Husdjur till husbehov eller beställa hem tidningen ÅTER nr4-04 http://www.alternativ.nu/shop/item_list.php?maingroup=%C5ter&secondgroup=2004
och nr 1-05 http://www.alternativ.nu/shop/item_list.php?maingroup=%C5ter&secondgroup=2005där det handlar om nötkreatur, taget ur H.H,s bok.

Lycka till.
Titel: Re:Börja mjölka?
Skrivet av: Grimla skrivet 09 jan-08 kl 13:49
Ska du handmjölka eller spannmjölka korna ?
Ska du ha kalvarna med korna samtidigt som du mjölkar eller ska dom enbart mjölkas av dig ?
Titel: Re:Börja mjölka?
Skrivet av: gimskogen skrivet 09 jan-08 kl 18:40
Om det är en kviga så kan de vara bra i början att man mjölkar i en glassbytta..tex om du hand mjölkar... skulle kossan sparka med benet så mjöken rinner ut så är de ju inte så mycket... inte heller skarmmlar det om hon skulle vara orolig...

viktigast är ju att du tränar henne som de sägs här ovan att man tar o känner henne på juvret o smeker lite juvret varje dag...

Jag ger alltid mina kor kraftfoder då de mjölkas... sen brukar jag lutamig mot dem o sätta axeln i ljumsken o hålla den mot tex väggen i början då de är ovana..

att sitta på pall får man nog börja med när de vant sig efter någon vecka .. beroende på kossan...

en del är envisa... o man måste vara envisare själv...
 
brukar vara bra att borsta dem lite också.. men de funkar ju lite dåligt vid hand mjölkning.... ;)
Titel: Re:Börja mjölka?
Skrivet av: git skrivet 09 jan-08 kl 23:11
ja men att vara två om dom är oroliga i början och att bli kliad  i svansroten lugnar dom flesta(inte alla). försöka få in en rutin, göra samma sak var dag så dom blir trygga med vad du gör.
klappa,borsta, kraftfoder och just kroppskontakt så som gimskogen skriver luta sig mot dom, så dom är vana vid att du är nära.
Titel: Re:Börja mjölka?
Skrivet av: 456 Rosa skrivet 10 jan-08 kl 21:30
Åhh, vad roligt att få börja mjölka in sina första egna kor, *avis* ;)
Titel: Re:Börja mjölka?
Skrivet av: soleskog skrivet 10 jan-08 kl 21:39
Du har fått många bra tips! Det handlar mycket om att kon måste vara lugn när hon ska mjölkas - det gäller faktiskt allt från handmjölkning till robotmjölkning. Om hon inte gillar det, så vill hon fly - och då kan hon inte släppa ned mjölk - reflexerna motverkar varandra.

Så  - vänj dem vid att vara uppbundna och få mat och att du är nära t ex. När de har kalvat kanske du ska låta kalvarna gå kvar hos kon? Då kan de ha svårt att släppa ned mjölk om inte kalven är med när du ska stjäla mjölk.

Du kanske menar tekniken att handmjölka också? (även om man mjölkar med maskin mjölkar man ju ur några droppar först). Enkelt att visa, svårt att förklara, men: tumme och pekpinger kramar längst uppe på spenen. Sedan kramar du vartefter med pekfinger, långfinger, ringfinger och lillfinger...Så gör jag iallafall - undvik att dra för mycket.
Lycka till med kossorna!
Titel: Re:Börja mjölka?
Skrivet av: Uddabudda skrivet 10 jan-08 kl 22:16
Tack alla för svar!

Jag har båda numren av Åter, men nr 4/04 är utlånat till en kompis så jag ska be att få tillbaka den. Tror inte jag läste artikeln då tidningen kom ut då det inte var aktuellt då.

Problemet: de går ju som sagt på lösdrift och är inte så mkt hanterade. Jag hade också bara tänkt försöka mjölka den ena kon som är jättetrevlig och var precis som vanligt i samband med fjolårets kalvning, den andra var väldigt överbeskyddande och ville inte låta oss komma nära kalven. Vi har dem som sagt på lösdrift också så det kanske blir svårt att mjölka den ena kon om den andra är orolig om man rör sig därinne? Det är inte jag som hanterar dem dagligen heller utan sambon som de känner bäst då han sköter utfodring och rengöring. Så fort den snälla kon får en kvigkalv tänkte vi göra oss av med den oroliga kon, jag vet inte om jag borde vänta tills vi har två snälla välhanterade kor? Eventuellt kan vi ta in dem i var sin box i samband med kalvningen, det skulle ju underlätta det hela...

Kalvarna ska hursomhelst gå kvar hos korna.
Titel: Re:Börja mjölka?
Skrivet av: Frances skrivet 10 jan-08 kl 22:33
Morsan, som är en bondtjej från början, säger att det är svårt att få mjölka kor medans dom har kalv, att det är enklast antingen eller... ::)
Titel: Re:Börja mjölka?
Skrivet av: Uddabudda skrivet 11 jan-08 kl 00:54
Jo, jag funderade över det. Men hursomhelst kommer vi inte ta ifrån kalvarna. Går det, så går det.

Såg att ni skaffat kor också, kul!  :D

Ett alternativ kanske skulle vara att ha endast den snälla kon i box ett tag innan kalvning och hantera henne så mycket som möjligt innan. Antar att hon kommer sakna de andra djuren i början, i och för sig är de vägg i vägg men de lär ju råma efter varandra...tror ni hon blir väldigt orolig? Risk för att det händer nåt med kalven?

Sedan undrar jag hur man gör med själva mjölken (om det nu blir någon)? Hittade det andra numret av Åter där det stod lite om det. Men använder man den bara som den är? Hur är det med risk för allergier, bakterier m.m.?

Morsan, som är en bondtjej från början, säger att det är svårt att få mjölka kor medans dom har kalv, att det är enklast antingen eller... ::)
Titel: Re:Börja mjölka?
Skrivet av: soleskog skrivet 11 jan-08 kl 08:37
Verkar som en bra idé att prova med den "snälla". Den nervösa kan väl få äta lite kraftdoer i lugn och ro? Rutiner ordnar det mesta när det gäller kor. Om kalven får vara med när man mjölkar går det oftast bra att stjäla lite mjölk - är min erfarenhet.

När det gäller hygienen runt mjölken är det  ju som alla mjölkbönder gör - man är noga med hygienen och kyler den. Vi tar mjölk ur tanken, fördelen är att vi har bra koll på bakterier etc tack vare Arla - men med lukt och smak och kylskåp funkar det nog bra för dig också.

Det som är ett hett ämne är ju Ehec - en kolistam som kan vara varlig, särskilt för små barn. Vi ar löst det så att våra barn dricker förstås mjölken, men deras små kompisar får köpemjölk. (dricker man mjölken kontinuerligt är man inte alls så mottaglig för smittan)
Titel: Re:Börja mjölka?
Skrivet av: Uddabudda skrivet 11 jan-08 kl 13:13
Ja, just det här med barn och opastöriserad mjölk har jag funderat över. Har en 3 månader gammal son som helammas. Bör jag undvika mjölken då? Det slog mig nämligen när jag flyttade ut på landet att det fanns otroligt mycket mjölkfria produkter i affären, verkar som att laktosintolerans är vanligare bland bonnabarn? Känner flera som vuxit upp på komjölk hemifrån som inte tål mjölk i dag.
Titel: Re:Börja mjölka?
Skrivet av: gimskogen skrivet 11 jan-08 kl 17:24
jag skulle göra i ordning åt korna varsit bås där de kan få sitt kraft foder lite varje kväll tx ..då binder du upp dem .. klapar dem o borstar dem...


när de stått där ett tag medans du sköter färdigt lagårn så släpper du lös dem igen...

gör detta varje dag.. viktigt med rutiner...

gör även detta sen sen med kalvarna då de blivit några veckor... klappa o borsta kalvarna......
man kan bilda upp kalvar korta stunder medans man sköter lagårn... för att träna dem..
det är mycket lättare med ungadjur än att börja med fullvuxna...


Att korna är väldigt vaktiga o beskyddande på sin kalv är ett naturligt betende...
så är nästa allla rödkullor o fjällkor..

men du skall alltid få hantera kalven ändå...

du måste ju tex märka den...

om kon skulle försöka flyga på dig o stångas då måste du visa vem som bestämmer...

Korna måste uppfostras .. det blir de automatiskt i en mjölkbesättning.. och om du bider upp dem ... då det är du som bestämmer..
varje dag mockar du ner, flyttar dem sidledes, borstar o sköter om dem...


blir lite trött ibland på folk som inte tror att kor behöver skötas om... hästar är de naturligt att sköta om, lära stå uppbundna o hanteras...

Men -nej - kor ... de skall hållas såååå naturligt... frigående med bararaaaa en ligg halll...  o de ärr såååå lätt skötta.....

Nu menar jag naturligtvis inte att du skumme skulle vara som i mitt ironiska sitat.. Hoppas du förstår vad jag menar..

Vill man få trevliga kor så måste man umgås med dem...

annars så är mitt råd att köpa en mjölkkossa ... tex en fjäll eller rödkulla som kanske mjölkar förlite... för mjölkbondens krav...
då är de redan vana att hanteras och är inmjölkade...
så gör man inte...

brukar själv sälja några varje år.. har sålde en fjäll o tre rödkullor under 2007..

Skall du mjölka din ko måste du ju binda upp henne...

går ju igentligen bra med att sätta fast ett grimskaft i väggen o ge kraftfoder i en hink tex...

men det är bäst med ett bås... då kossan inte har så mycket plats att röra sig sidledes när man skall mjölka in dem...

Lycka till..



Titel: Re:Börja mjölka?
Skrivet av: Anna Ho skrivet 11 jan-08 kl 22:14
De absolut trevligaset kossorna vi har är de som döttrarna tränat och tävlat showmanship med, så visst tusan lönar det sej att tämja även nötdjur redan som riktigt små !!!
Titel: Re:Börja mjölka?
Skrivet av: gimskogen skrivet 13 jan-08 kl 10:03
Ja, just det här med barn och opastöriserad mjölk har jag funderat över. Har en 3 månader gammal son som helammas. Bör jag undvika mjölken då? Det slog mig nämligen när jag flyttade ut på landet att det fanns otroligt mycket mjölkfria produkter i affären, verkar som att laktosintolerans är vanligare bland bonnabarn? Känner flera som vuxit upp på komjölk hemifrån som inte tål mjölk i dag.


det är ju ofta precis tvärt om...
är man intolerant så kan man dricka opastöriserad mjölk ... men inte pastöriserad o homogeniserad...
beroende på vad man inte tål i mjölken... men de förstörs en massa nyttighet vid pastörisering o homogenisering.. tex olika ensymer osv..


detta stod de om i en gammal tråd... jag kopierar de jag skrev då...


Om du går in på www.eldrimner.com klicka på nyhetsbladet
klicka sen på 2005 och sen på nr 4... på sid 23 står det väldigt utförligt
allergier och mjölk...

man berättar om bl a kalcium , proteiner, laktos, fett och vitaminer..

suveränt bra.. tyvärr lyckades jag inte kopiera det o klistara in det här...
är tyvärr inget data snille.
Titel: Re:Börja mjölka?
Skrivet av: gimskogen skrivet 13 jan-08 kl 10:12
Här ser du tidningarna klicka på nr 5 o läs bl a sid 23...

http://www.eldrimner.com/1700.2005.html

vi har alltid druckit mjölk i vår familj och våra tre barn också...

vi dricker vår egen mjölk...
 de är mer laktos o mjölken från vissa koraser... tex...
de absolut mest hgavkastande rasena har tyvärr också mest laktos i mjölken vad jag förstått..

Titel: SV: Börja mjölka?
Skrivet av: Uddabudda skrivet 08 mar-08 kl 00:00
Tack alla! Ja, nu är ju kossan inmjölkad i alla fall, för kalven var ju tvungen att få mat (se tråden om den svaga tvillingkalven) ;). Så nu funderar jag på att börja ta lite mjölk till oss inne också. Visserligen ska ju mjölken räcka till tvillingarna, men vi skulle ju bara ta några dl/dag kanske så det borde väl inte vara för mycket? Det jag är mest osäker på är just hanteringen av mjölken. Får väl läsa vidare i fler gamla trådar och lära mig mer...är det sant att om man pastöriserar mjölken själv så är den precis som "köpemjölken", dvs ofarlig?
Titel: SV: Börja mjölka?
Skrivet av: gimskogen skrivet 08 mar-08 kl 14:00
vi dricker alltid vår egen mjölk...
vi har aldrig pastöriserat den...

men är du lite orolig o vill du vara på de säkra sidan så gör de..


har du nån sil?

När man mjölkar med spann eller för hand så brukar man sila mjölken... egentligen är de ju inge större fara med bara för att få bort ev hö boss, kanske ko hår som ramlar ner i mjölken vid mjölkning... elelr tex flugor som stört landar vid mjökning... sommartid..

det gör du direkt då du kommer in medans mjölken är varm...
sen ställer man den i kylskåpet så den blir kall.. sen kan man skumma av grädden försiktigt om man vill de...
annars så rör man bara om mjölken innan man dricker den... så grädden o mjölken blandas...


vi som rörmjölkar har silstrumpa kallar vi de för... som man använder...

annars så kan du ju sila mjölken i tex en nät sil/durslag  helst bör man ha silfilter .. enkom då funkar de bäst..   

men de går även att bara sila i silen...

lycka till.

 :)
 
Titel: SV: Börja mjölka?
Skrivet av: Grimla skrivet 08 mar-08 kl 17:06
Så nu funderar jag på att börja ta lite mjölk till oss inne också. Visserligen ska ju mjölken räcka till tvillingarna, men vi skulle ju bara ta några dl/dag kanske så det borde väl inte vara för mycket?

Du behöver inte vara orolig. Kalven dricker inte mycket per dag 6 liter.
Och en Rödkulla ska väl minst mjölka 18 liter, så då får du 6 liter om dagen till er i familjen  :D
Titel: SV: Börja mjölka?
Skrivet av: Uddabudda skrivet 08 mar-08 kl 20:40
Nu har vi mjölkat ;D. Hon var så snäll. Borstade och rengjorde så mycket vi kunde och sen stod hon i princip stilla under hela mjölkningen. När vi mjölkade åt kalven fick man vara två eftersom hon vevade med benet, var väl spänd i juvret första dagarna. Men nu är ju båda kalvarna igång och äter för fullt så förhoppningsvis ska jag kunna mjölka själv i morgon. Kändes nästan lite högtidligt när man knatade från ladugården mot huset under en stjärnklar himmel med sin första egenmjölkade mjölk :-*.

Dock glömde vi sila den med en gång, är det för sent då? Har bara en saftsil, funkar det? Eller kaffefilter?

Hur var det man skulle pastörisera nu igen? Och hur är det för mig som ammar, är det ingen fara då?

Ursäkta alla dumma frågor  :-[, det är sån tur att det finns ett sånt här forum när man är nybörjare, tusen tack för all hjälp!

vi dricker alltid vår egen mjölk...
vi har aldrig pastöriserat den...

men är du lite orolig o vill du vara på de säkra sidan så gör de..


har du nån sil?

När man mjölkar med spann eller för hand så brukar man sila mjölken... egentligen är de ju inge större fara med bara för att få bort ev hö boss, kanske ko hår som ramlar ner i mjölken vid mjölkning... elelr tex flugor som stört landar vid mjökning... sommartid..

det gör du direkt då du kommer in medans mjölken är varm...
sen ställer man den i kylskåpet så den blir kall.. sen kan man skumma av grädden försiktigt om man vill de...
annars så rör man bara om mjölken innan man dricker den... så grädden o mjölken blandas...


vi som rörmjölkar har silstrumpa kallar vi de för... som man använder...

annars så kan du ju sila mjölken i tex en nät sil/durslag  helst bör man ha silfilter .. enkom då funkar de bäst..   

men de går även att bara sila i silen...

lycka till.

 :)
 

Titel: SV: Börja mjölka?
Skrivet av: Gruff skrivet 08 mar-08 kl 21:07
Du kan i nödfall sila genom tyg. Men skaffa du en riktig mjölksil. Den är lätt att hålla ren och silpapper finns på granngården eller att skicka efter från t.ex. nordpost eller willab.
Titel: SV: Börja mjölka?
Skrivet av: git skrivet 10 mar-08 kl 10:05
Om du är tveksam så värm mjölken till strax innan kokpunkt.
det går att sila i saftsil, men bökig att hålla ren, har du tygblöjor, dom är bra, kaffefilter är för tätt tycker jag.
Mjölka på du
Titel: SV: Börja mjölka?
Skrivet av: Uddabudda skrivet 10 mar-08 kl 12:26
Jag testade med kaffefiltret först, men det gick sönder i botten. Använde sedan saftsilen och tvättade den sedan i tvättmaskinen i 60 grader, räcker det?

Sedan var jag orolig att det var lite för varmt i kylskåpet så jag vred upp (ned) temperaturen, med resultatet att mjölken (råmjölk) var frusen nästa morgon  :-[. Är den förstörd då?

 
Om du är tveksam så värm mjölken till strax innan kokpunkt.
det går att sila i saftsil, men bökig att hålla ren, har du tygblöjor, dom är bra, kaffefilter är för tätt tycker jag.
Mjölka på du
Titel: SV: Börja mjölka?
Skrivet av: git skrivet 10 mar-08 kl 12:43
Nej råmjölken är inte förstörd, jag förvarar råmjälk i frysen både naturell och blandad till kalvdans.
jag har vanlig temperatur i kylen, vad det nu är. den står på ettan.( gick och tittade)
Jag brukar koka ur saftsilen i gryta på spisen, det går åtmindstonde fortare än om den skulle hamna i tvätttkorgen först. ;) hemma hos oss.
Titel: SV: Råmjölk..
Skrivet av: Rosa skrivet 10 mar-08 kl 12:56
med resultatet att mjölken (råmjölk) var frusen nästa morgon  :-[. Är den förstörd då?
Precis som Git skrivit är den inte förstörd av att ha varit fryst.

Däremot så blir råmjölk förstörd av att värmas för mycket när man tinar den !!
Då man tinar råmjölk för att ge till kalven/lammet..

Mvh Rosa
Titel: SV: Börja mjölka?
Skrivet av: Uddabudda skrivet 10 mar-08 kl 14:28
Tack för svar. Jag tänkte använda råmjölken blandad med vanlig mjölk och göra kalvdans. Men hur länge håller sig mjölken i kylen resp. frysen?

Och hur är det om man använder mjölken opastöriserad i matlagning eller brödbak, blir den "ofarlig" då?
Titel: SV: Börja mjölka?
Skrivet av: git skrivet 10 mar-08 kl 15:50
Mjölk håller sig flera dagar, fyra kanske. Låter sällan mjölken stå så länge när man får ny hela tiden.
frysen 6 månader? jag har från kalvning till kalvning ibland.
Det är ok att använda opastöriserad mjölk i matlagning för då blir den ju upphettad.
Lycka till
Titel: SV: Börja mjölka?
Skrivet av: puck skrivet 23 apr-08 kl 21:30
Jag håller på att försöka vänja mina kor, eller främst en av de två, vid mjölkning. Har tänkt att bara "tjyva" lite, till att börja med i alla fall. Det är inga som helst problem med nånting - hon låter mig göra allting man behöver - utom då det vesäntliga: det kommer ingen mjölk!
   Hon går alltså med sin kalv på fyra veckor. Är det så enkelt att hon inte vill släppa mjölk till mig eller är det jag som inte kan mjölka? Jag har fått ut lite mjölk, som mest ca 1 msk.  :-[ Om det beror på hennes vilja, kommer hon att ge sig till slut, eller är det kört? 

Och hur styr de egentligen nedsläppningen? Är det som när man är kissnödig?  ;)
Titel: SV: Börja mjölka?
Skrivet av: Sommartorparn skrivet 23 apr-08 kl 21:49
Om kossor och människomammor har något gemensamt, så styrs inte mjölktillgången av viljan i alla fall!
Titel: SV: Börja mjölka?
Skrivet av: Frances skrivet 23 apr-08 kl 22:07
Jo, kor kan, mer eller mindre, det är jag säker på :D
Titel: SV: Börja mjölka?
Skrivet av: gimskogen skrivet 23 apr-08 kl 22:43
förmodligen är de så att kalven dricker de mesta...


sen är de viktigt att man stimmulerar juvret ordentligt innan man börjar själva mjölkningen...

därför brukar man först tex tvätta juvert med ljummet vatten o lite såpa, sen tvättar man spenarna... torkar sen tort med papper... sen mjölkar man ur lite  ca 3-4 strålar ur varje spene för att se att mjölken ser ok ut innan man sätter på maskinen... under tiden så ger kon ner...
nergivningsreflexen tar väl ca en minut... har jag för mig...

så de bästa är att massera juvret lite , dra o puffa lite .. du vet ju hur kalven gör...

Vill man så kan man ju ha kalven i en box o kon i enannan över natten...
antingen så mjölkar du lite först o släpper ihop dem sen...eller så släppa ihop kon o kalven... när de då börjar dia så kan du ev mjölka på en av spenarna..


detta kan man läsa om mjölkning... tyvärr så trillade bilderna bort...

hos svenska mjölk...

Mjölkningens grundläggande fysiologi
Av Mats Gyllenswärd och Håkan Landin, Svensk Mjölk

Bild 1. Anatomin i kojuvrets inre (Bild från anatomibok)
Förklaringar
Juvercistern = Gland Cistern Spencistern = Teat Cistern
Mjölkgång = Mammary Duct
Spenkanal = Streak Canal
Mjölkblåsa, Alveol = Alveolus

Hos kon innehåller normalt spen- och juvercisternerna endast en del av all mjölk. Huvuddelen av mjölken finns innan mjölkningen startar kvar i mjölkblåsorna, alveolerna. För att mjölken skall kunna utvinnas måste därför kon först "släppa ner mjölken" med hjälp av mjölknedgivningsreflexen. Mjölknedgivningen hos kon är ett exempel på ett mycket starkt nedärvt stereotypt beteende.

Sådana beteenden har under djurarternas utveckling visat sig ändamålsenliga för deras överlevnad. Reaktioner av denna typ är under normala förhållanden alltid desamma och oftast överordnad andra mindre starkt nedärvda beteenden. Typiskt är också att dessa djurreaktioner kommer till stånd efter att en viss signal, nyckelretning, presenterats för individen. Signalen för mjölknedgivning är ursprungligen kalvens buffande och sugande på spenar, juver och nedre, bakre delen av kons flanker. Via känselnerver i dessa områden startar en reflexbåge vars summaeffekt är en successiv tömning av alveolarmjölken från de övre juverdelarna ner i juvercisternen. Det är först när mjölken hamnar i juver- och spencistern som kalv eller mjölkmaskin faktiskt förmår att avlägsna den från kon. Eftersom minst 80 % (hos 1:a kalvare ändå mer) av juvrets totala innehåll av mjölk från början befinner sig i alveolarområdet är nedgivningen helt nödvändig för att en egentlig urmjölkning skall kunna åstadkommas. Redan på faraonernas tid, för mer än 4000 år sedan, kände människan till att en ko bara släppte ner mjölken under vissa särskilda omständigheter. Att vi trots detta ägnar tid åt att förklara mjölknedgivningen så detaljerat är att det ofta, även i de modernaste och mest påkostade stallar, ofta tas alltför liten hänsyn till denna för mjölkproduktionen fortfarande helt grundläggande kroppsfunktionen hos kon.
 
Varför avtar laktationen
I vilt tillstånd, liksom i di och amkosystem, producerar kon i allmänhet mjölk under 5-6 månader. Mjölkkon däremot utnyttjas ofta under dubbelt så lång laktationsperiod. Att detta är möjligt beror på att juvret töms 2-3 gånger dagligen under ca 10-12 månader. Mekanismen bakom avsiningen styrs nämligen av en signalsubstans, ett äggviteämne, som normalt finns i mjölken i låga koncentrationer och benämnes FIL (Feedback Inhibitor of Lactation). Substansen leder, när den får verka under 24-48 timmar, till att sekretionsprocessen i juvret gradvis stängs av. Daglig urmjölkning medför att koncentrationen av FIL ligger fortsatt lågt och därmed upprätthålls också full alveolarsekretion. Detta stämmer väl med observationen att uthållighet i laktationen kräver regelbundna urmjölkningar. Det ger också en fingervisning om att det är lämpligt att göra uppehåll med urmjölkning i mer än 24 och helst 48 timmar om man vill åstadkomma en så snabb avsiningsprocess som möjligt.

Mjölknedgivningsreflexen - en neurohumoral reflexbåge
Namnet kommer av att däggdjuren använder neurogena impulser (nervsignaler) och översätter dessa till humorala (hormonella) svar som sin tur påverkar mjölkkörteln. (Bild 2) Mjölknedgivningen startar med en nyckelretning i form av en stimulering av känselnerverna i juverområdet. Dessa sänder en signal via ascenderande nervbanor till hypothalamus i mellanhjärnan. Därifrån frisätts hormonet oxytocin som transporteras ner till hypofysen varifrån det sedan insöndras i blodbanorna. Oxytocin transporteras sedan via hjärtat ut i blodomloppet och når så småningom tillbaka ut till juvret där receptorer som känner av förekomsten av oxytocin finns runt mjölkblåsorna, alveolerna, uppe i juvret. Dessa receptorer startar en sammandragning av de små glatta muskelceller som omger varje alveol. Hela förloppet tar beroende på omkopplingstider i nervbanor och hjärna samt frisättningsförloppet i hypofysen och blodströmmens hastighet totalt 40-60 s i anspråk.

 Denna tidsåtgång gäller för äldre kor som "tränat upp" sin nedgivningsreflex, hos ovana 1:a kalvare eller oroliga djur kan tiden som krävs vara betydligt längre. En välfylld alveol är i sammanhanget lättare att krama samman än en mindre fylld, av denna anledning krävs längre inverkan av oxytocin ju mindre mjölk som finns i juvret och ju längre fram i laktationen kon befinner sig. Tvärtemot vad man skulle kunna tro kräver därför kortare mjölkningsintervall som vid tre mjölkningar per dag längre förstimuleringstid för att starta en tillräckligt effektiv nedgivning. Vid tillräcklig förstimulering kommer mjölkflödet att stiga efter en jämn kurva upp till en högsta nivå inom 1 minut. Praktiskt taget all mjölk är då normalt urmjölkad inom 5-6 minuter, detta i princip oavsett produktionsnivån hos den aktuella individen.

Om förstimulering av känselnerverna inte utförs i tillräcklig grad får man oftast istället en oönskad och tvådelad, bimodal, nedgivning. Denna startar visserligen på ett liknande sätt men sjunker snabbt igen så fort mjölken som fanns i juvercisternen tagit slut. Kon upplever obehag och smärta pga. övermjölkning till dess att alveolarmjölken hunnit ner i juvercistern. En bimodal nedgivning innebär lägre flöden, högre spenslitage och längre total mjölkningstid. Samtidigt är risken för smittöverföring större vid denna typ av mjölkflöden, mer om det nedan. Om kon ständigt mjölkas på detta sätt påverkas dessutom den totala laktationsproduktionen negativt med mellan 5 och 10 %. Kon kan genom inlärning lära sig att förknippa annat än förstimuleringen med mjölknedgivning. Exempel på sådana betingade reflexer är viss mjölknedgivning som svar på ljudet av vakuumpump eller utfodringsautomater. Även skötarens röst eller beteendet hos kon intill kan fungera på ett liknande sätt. Oxytocinsvaret i dessa reaktioner är emellertid alltid svagare och mindre förutsägbart än det som följer på den genetiskt kodade nyckelretningen.

Mjölknedgivningen kan underlättas, bromsas eller utebli
Oxytocin har flera andra effekter i kroppen förutom mjölknedgivning. Det kallas t ex ibland för "lugn och ro hormonet". Detta eftersom nivåerna är högre vid låga stressnivåer liksom vid kroppsligt och själsligt lugn. Vissa skeenden och omständigheter avbryter eller försvagar reflexen och därmed även mjölknedgivningen. Således är smärta, rädsla och stress alla ytterst effektiva oxytocinhämmare. Störningen av reflexbågen kan både bestå i att hypofysen producerar mindre oxytocin och att mjölkblåsorna blir mindre känsliga för hormonets effekt. I försök har konstaterats att lugn hantering och positiva sociala signaler mellan skötare och kor kan öka mjölkproduktionen med upp till 15 %. Som nämnts tidigare kan kor träna upp och befästa sin nedgivningsreflex allt mer i och med att den aktiveras. Det är t o m så att oxytocinnivåerna under innevarande laktation blir allt högre och stabilare ju fler gånger en lämplig mjölkningsrutin genomförs.

 Omvänt så kan inkonsekventa och varierande mjölkningsrutiner orsaka det motsatta. Positiv betingning i form av utfodring under mjölkning har i försök gett upp till 10 % högre mjölkutbyte. När det gäller oxytocinets nivå i blodet räcker det att denna överstiger ett medelhögt tröskelvärde. Om en skonsam mjölkning sedan sker kommer denna i sin tur att säkerställa att minst denna oxytocinnivå upprätthålls ända till dess att juvret är helt urmjölkat. Mest betydelse för effektiv, skonsam mjölknedgivning har att tröskelvärdet uppnås tidsmässigt redan när mjölkorganet sätts på eller kalven börjar dia. I annat fall kommer djuret att uppleva obehag och smärta och nedgivningen kan därmed försämras eller i värsta fall helt utebli. Vanliga tillstånd i det dagliga bondelivet där kor tillfälligt uppvisar försämrad mjölknedgivning ses vid ny mjölkningsmiljö, inmjölkning av 1:a kalvare, under brunsten och vid förändring från digivning till maskinmjölkning och omvänt.

Samstämmiga försök har fastställt att den optimala tiden från det att förstimuleringen börjar till dess att mjölkorganet skall sättas på bör vara så lika som möjligt för alla kor alla dagar och ligga i tidsintervallet 60-90 s Lägre juverfyllnadsgrad, som ses vid korta mjölkningsintervall, under senlaktation och hos förstakalvare, kräver en än mer rigorös mjölkningsrutin för att resultera i lika höga mjölkflöden.
 
Titel: SV: Börja mjölka?
Skrivet av: puck skrivet 25 apr-08 kl 19:44
Tack gimskogen - svar på alla frågorna!

Jag har masserat juvret, men antagligen inte tillräckligt. Jag ska testa att följa hela ditt "recept" ordentligt så får vi se hur det går. Kon är i alla fall väldigt snäll när jag försöker. Det uppskattar jag!
Titel: SV: Börja mjölka?
Skrivet av: Rosa skrivet 26 apr-08 kl 09:20
Jag håller på att försöka vänja mina kor, eller främst en av de två, vid mjölkning. Har tänkt att bara "tjyva" lite, till att börja med i alla fall.
 det kommer ingen mjölk!
Hon går alltså med sin kalv på fyra veckor. Är det så enkelt att hon inte vill släppa mjölk till mig eller är det jag som inte kan mjölka? Jag har fått ut lite mjölk, som mest ca 1 msk. 

Är det en tjurkalv hon har ? dom kan dricka rätt bra med mjölk
och är det dessutom en "dålig" mjölkko du har, så är nog svaret att kalven dricker upp all mjölken. ;D

/Rosa
Titel: SV: Börja mjölka?
Skrivet av: puck skrivet 26 apr-08 kl 16:03
Är det en tjurkalv hon har ? dom kan dricka rätt bra med mjölk
och är det dessutom en "dålig" mjölkko du har, så är nog svaret att kalven dricker upp all mjölken. ;D

/Rosa

Det kanske är så illa. Det är en tjurkalv. Jag får väl fortsätta köpa mjölken till teet.  ;) Men nu är hon i alla fall vand vid att jag håller på! Och det är ju rätt viktigt...
Titel: SV: Börja mjölka?
Skrivet av: anette i bugared skrivet 26 apr-08 kl 20:22


Jag har masserat juvret, men antagligen inte tillräckligt. Jag ska testa att följa hela ditt "recept" ordentligt så får vi se hur det går. Kon är i alla fall väldigt snäll när jag försöker. Det uppskattar jag!
Gör som kalven, "buffa" på juvret, dvs ge det några lätta knuffar med knuten hand, så släpper hon kanske mjölken.
Titel: SV: Börja mjölka?
Skrivet av: Uddabudda skrivet 20 mar-10 kl 12:28
Väcker liv i denna tråd då vi, efter ett års uppehåll med kalvningar, nyss hade den stora lyckan att få årets första kalv i form av en liten kviga :-*. Mamman hennes föddes som tvillingkviga och tyvärr hade vi inte tiden att hantera henne mer än som riktigt liten, hade därför inga förhoppningar om att kunna mjölka henne nu men hon visade sig vara både riktigt snäll att hantera i samband med kalvning och även en fantastisk mamma till sin kalv. Har provat mjölka ut råmjölk lite till kalven och även som reserv till ev. framtida behov vilket gick över förväntan, så nu kliar det förstås i fingrarna att fortsätta ta lite till oss inne i huset med.

Men hygienen! Denna ko är extremt smutsig av sig, ligger helst i bajset och att få henne helt ren kan jag bara drömma om. Borstar såklart av det värsta inför varje mjölkning, och tvättar juver och spenar med varmt såpavatten, men helt rent blir det inte. Dessutom gillar hon inte helt att jag mjölkar ur de mest svullna spenarna, brukar gå bättre efter ett tag men en del vevande med benen blir det och därmed både hår och lite annat smuts i mjölken. Efter silning av mjölken från i morse tyckte jag att den såg riktig fin ut, frös då in denna för att ev. kunna använda till kalvdans.

Innan vi får ordentlig ordning och rutin på mjölkandet har jag ännu inga planer på att vi ska dricka mjölken som den är, utan till en början bara använda upphettad i bröd och mat. Är det ingen fara då om man inte kunnat ha 100% hygien vid mjölkningen?

Den gamla kon som även hon snart ska kalva, och som är lite mjölkad tidigare, är däremot väldigt renlig av sig så alternativet är ju att vänta och mjölka henne i stället. Men det är ju så roligt att det funkar med denna nyblivna kon också, så jag vill gärna fortsätta, men det är ju inte kul att slänga mjölken...

Hoppas någon förstår mina virriga tankegångar. Har en son på 2,5 år och en liten dotter som ammas, så jag vill verkligen inte ta några risker med hygienen.



 
Titel: SV: Börja mjölka?
Skrivet av: Uddabudda skrivet 20 mar-10 kl 13:04
Nästa fråga!  :D

När vi nu hade lyckan att få en kvigkalv vill jag förstås ta alla chanser att få henne till en riktigt tam och trevlig framtida mjölkko. Hur tidigt kan man börja träningen, och hur gör ni? Hon kommer få gå kvar med mamman är tanken.

Hittills har hon haft grimma på sig några gånger, men binda upp och försöka leda runt inne i ladugården innan hon är lite äldre (några veckor) känns riskabelt? Klappar, gosar och kliar förstås, lyfter ben och känner på juver och spenar. Vad mer kan man göra i detta läge? Hon är 3 dagar i dag.

Titel: SV: Börja mjölka?
Skrivet av: Frances skrivet 20 mar-10 kl 13:53
Jag tycker några ledarskapsövningar vore nog bra  ;D
Titel: SV: Börja mjölka?
Skrivet av: färnevik skrivet 20 mar-10 kl 15:48
 ;D ;D ;D Det var dagens bästa!
Titel: SV: Börja mjölka?
Skrivet av: Uddabudda skrivet 20 mar-10 kl 16:46
Att jag inte tänkte på det! ;D Hon börjar faktiskt morska till sig en del, så det vore kanske på sin plats! ;)

Nej, men skämt åsido...ju tidigare hantering, desto bättre, tänker jag? Vis av tidigare erfarenhet vet jag att det går så fort, snart nog är de så snabba, och så starka...i morgon ska hon också ut i lösdriften till de andra och då blir det ju genast lite krångligare.
Titel: SV: Börja mjölka?
Skrivet av: Uddabudda skrivet 23 mar-10 kl 00:04
Nå, nu börjar jag längta efter att min gamla ko ska kalva, hon är ren och snäll >:D. I dag hade vi en del diskussioner, jag och den nyblivna (smutsiga) kon som mjölkats några dagar. Hon gillar inte att jag mjölkar de bakre spenarna, det brukar hå bättre efter en stund men i dag började hon veva rejält med benet på ena sidan. Jag undrar, när de gör såhär, ska man säga till dem eller vänta ut eller hur gör man egentligen? OK, jag förstår att det är spänt och hon är lite irriterad på kalven också men interiktigt lika sparkig (tack och lov). Kan man hoppas att det släpper om några dagar, veckor?

Kalven går det desto bättre med. Borstade med en mjuk borste hela kroppen i dag vilket verkade uppskattat  :-*. Sedan bara det att hon är med och skuttar runt i stallgången när kon tas in för mjölkning tänker jag är bra träning, det blir naturligt att vara med människor och hon kan komma fram och nosa och hälsa i sin egen takt. Så får hon ha grimma korta stunder och när hon blir lite större sen blir det väl till att binda upp och gå små korta promenader. det kan nog bli bra!
Titel: SV: Börja mjölka?
Skrivet av: git skrivet 23 mar-10 kl 10:06
Det gäller att inte ge sig, utan att fortsätta, för som du skriver så går det bättre efter en stund. du kör in huvudet i sidan på kon antar jag , det brukar hindra lite. annars sparkbåge eller binda upp ett framben. det finns flera knep, man får pröva sig fram vad som bäst passar både en själv och kon.
Beträffande kalven gör jag lika som du och det brukar bli bra.
Titel: SV: Börja mjölka?
Skrivet av: Uddabudda skrivet 10 maj-10 kl 23:48
Tack för råd!

För den som undrar hur det gick med mjölkningen finns en liten rapport på bloggen :).

Nu har det så blivit dags för det jag gruvat mig för, att släppa djuren på bete. Har ännu ingen riktigt bra lösning för hur jag ska lyckas upprätthålla mjölkningen därefter, i värsta fall ger jag då upp för i år (om man inte kan ta upp det till hösten men det kanske inte går?).

Problemet är t ex att kon inte kan gå med kalven dygnet runt om jag ska få någon mjölk, men när det bara är en ko som mjölkas känns det lite svårt att lösa med olika fållor rent praktiskt. Dessutom hade vi hoppats kunna få betäckningarna avklarade inne i stället för att som nu behöva släppa ut tjuren med korna då en var sen att kalva.

Ja, hur gör man? Erfarenheter, tips, råd? Vill inte ge upp än...
Titel: SV: Börja mjölka?
Skrivet av: Nystugus skrivet 12 maj-10 kl 19:03
Hej!

Har inte läst bloggen hur mjölkningen framskrider men hoppas det går bra.

Det är ju lite svårt att generellt tipsa om hur du ska lösa det praktiska under betet.
Det ser ju så olika ut på olika gårdar med lagård/lösdrift, beten nära/långt bort, ute eller inne på natten osv....

Men vi löser det så här:

På försommaren tar vi in korna på kvällen för mjölkning (gällde kor som hade avvanda kalvar, övriga hade kalvarna diat ur under dagen) och utfodring med kraftfoder, sen får de vara inne på natten p.g.a knott. Då kan kalvar stå i kätte över natten och jag kan mjölka på morgonen.
Sen får alla, kor + kalvar gå ut på morgonen igen.

Längre fram på sommaren (när knotten gett med sig) så gör vi likadant men håller  korna i en nattfålla på natten (för att slippa mocka). Nattfållan har rovdjurssäkrat staket. Eftersom vi låter korna till stor del "gå på skogen" så löser vi det så.

När det blir dags för betäckning har tjuren fått gå med i samma rutin. Dock har den tjuren varit vansinnigt snäll!

På detta sätt har vi löst de ev. hinder du beskriver.

/Kent
Titel: SV: Börja mjölka?
Skrivet av: gimskogen skrivet 13 maj-10 kl 10:12
Hej Skumme.
så klart kan du åter uppta mjölkningen i höst då du skiljer av kalven..

kalven får vara utan och du mjölkar i stället.

mjölkar inte kossar så jätte mycket (kanske runt 5-6 liter)kan man ev mjölka en gång om dan.
de gjorde alltid jag förr då jag hade mina kor som dikor..

Jag började mjölka då jag sålde en av kalvarna.. mitt i sommaren.. och då gick jag helt enkelt ut i hagen ropade på kossan, hällde ut kraftfodret brevid ett bra träd och knöt fast kossan i trädet medans hon åt. och där satt jag sen på den upponer vända hinken o mjölkade direkt i mjölkflaskan..  ;D
De behöver inte vara så krångligt. :-[
Titel: SV: Börja mjölka?
Skrivet av: Uddabudda skrivet 15 maj-10 kl 11:20
Tack Hoburgsgubben och gimskogen för att ni delar med er av era erfarenheter! Nu vet jag hur jag ska göra (försöka). Vi ska släppa djuren i en första hage i anslutning till gården, så förhoppningsvis ska det gå att locka hem kossan för att kunna ta in henne och kalven i var sin box på natten. Kruxet är väl att skilja dem från resten av flocken (särskilt när man är själv), men jag ska göra ett försök i alla fall!
Titel: SV: Börja mjölka?
Skrivet av: Uddabudda skrivet 24 okt-10 kl 23:13
Nu är korna inne för vintern, jag har provmjölkat och det gick bra :D. Inga större konstigheter, men det var ju ett tag sedan och mjölkerskan orkade inte få ut så mycket ;). Ska strax skilja av kalvarna så blir det ju lite enklare också! Hade hoppats kunna komma igång att mjölka med maskin men vet inte om jag kan få min gamla ko att acceptera en sådan modern tingest  :o ???

Också hög tid att återuppta utbildningen av årets tre kvigkalvar som jag i alla fall ska göra ett försök att skola till framtida mjölkkor, än så länge har jag bara tagit in dem en och en i box och gett kraftfoder i hink några gånger medan jag suttit bredvid. De har tyvärr blivit lite förvildade under sommaren men jag hoppas att den hantering som de fick i våras inte var helt förgäves utan att det snart ska gå att binda upp och pyssla vidare med dem. Vad bör de egentligen kunna denna första vinter innan de släpps ut för betäckning nästa sommar? Stå uppbundna förstås, bli borstade, så småningom få grimma på och kanske enklare ledövningar? Bör jag redan nu vänja dem vid mjölkmaskinen?
Titel: SV: Börja mjölka?
Skrivet av: git skrivet 25 okt-10 kl 19:23
Hur menar du vänja dom vid mjölkmaskinen?
Hoppas du i så fall menar att den ska gå i tomme bredvid dom så att dom blir vana vid ljudet.
Men börja med att hantera dom och att du kan röra dom på hela kroppen och juvret, där kan dom vara kittliga så det är bra om dom blir vana.
Titel: SV: Börja mjölka?
Skrivet av: Uddabudda skrivet 25 okt-10 kl 20:07
Jo, jag tänkte att jag skulle ha igång den i stallet medan jag pysslar om dem så de inte blir rädda för den när det är dags sen. Ingenting annat  :o :-X  ;). Men det blir i så fall om ett bra tag, när allt annat är avklarat.

Hur menar du vänja dom vid mjölkmaskinen?
Hoppas du i så fall menar att den ska gå i tomme bredvid dom så att dom blir vana vid ljudet.
Men börja med att hantera dom och att du kan röra dom på hela kroppen och juvret, där kan dom vara kittliga så det är bra om dom blir vana.
Titel: SV: Börja mjölka?
Skrivet av: Uddabudda skrivet 27 okt-10 kl 23:39
Har inte hunnit med kalvarna på några dagar men i kväll pysslade jag lite med och stängde sedan in Lill-Klara i eget bås (dock i anslutning till övriga flocken) där hon framöver ska få stanna över natten. Har varit lite orolig över att hon skulle ha glömt det mesta från i våras, men hon springer före när jag öppnar grinden som hon aldrig gjort annat och i dag fick jag klia henne både bakom örat och på halsen :-* :-* :-*. Det känns lovande för fortsättningen!  :D
Titel: SV: Börja mjölka?
Skrivet av: Uddabudda skrivet 14 mar-11 kl 10:50
Fick en kalv i går, en pigg tjurkalv som äter bra och diat på alla fyra spenar. Hade tänkt mjölka lite till husbehov, dock är spenarna väldigt svullna och svåra att få grepp om. Har även provat med mjölkmaskin men har inte mjölkat med sådan förut och fick det inte riktigt att fungera. Dessutom sparkar hon som en vettvilling, fick binda benet i går och ska prova sparkbåge i dag. Förstår ju att det är ömt, men det blir ju inte heller bättre av att det inte blir urmjölkat...


Titel: SV: Börja mjölka?
Skrivet av: Uddabudda skrivet 14 mar-11 kl 14:58
Nä, det går inte bra alls det här  >:(

Spenarna är fruktansvärt svullna och ömma och mycket svåra att få grepp om. När jag väl får tag får jag bara ut några droppar (kalven är i närheten eller diar samtidigt), skulle verkligen behöva få på mjölkmaskinen men vet inte hur det ska gå till. Ringde veterinären som tipsade om något som kallas spenstift som skulle få mjölken att spruta ut, någon som har erfarenhet?

Fick en kalv i går, en pigg tjurkalv som äter bra och diat på alla fyra spenar. Hade tänkt mjölka lite till husbehov, dock är spenarna väldigt svullna och svåra att få grepp om. Har även provat med mjölkmaskin men har inte mjölkat med sådan förut och fick det inte riktigt att fungera. Dessutom sparkar hon som en vettvilling, fick binda benet i går och ska prova sparkbåge i dag. Förstår ju att det är ömt, men det blir ju inte heller bättre av att det inte blir urmjölkat...
Titel: SV: Börja mjölka?
Skrivet av: anders 67 skrivet 14 mar-11 kl 15:28
Hur kan en veterinär rekommendera spenstift till en frisk ko.Försök att undvika det,juverinflammation kan kon få ändå.
Kommer bara lite av spenen in i maskinen så brukar det ju komma lite mjölk och så fort man börjar få ut mjölk så blir spenarna snabbt mindre.Har mjölkat in åtskilliga kor med stora spenar och det brukar svullna av efter ett par mjölkningar bara.
Tänk på att inte seminera/betäcka med en tjur som har det här anlaget om du vill ha kvigor efter den här kon.Tycker att det här problemet har blivit värre på rödkullorna de sista åren. Underlättar både för dig,kalven och kon att ha "normala"spenar
Titel: SV: Börja mjölka?
Skrivet av: mazze skrivet 14 mar-11 kl 15:51
Tänk på att när spenarna är mycket svullna så kan spenkopparna knipa runt spenen så att det inte kommer någon mjölk alls.
Tror du lyckas bättre om du handmjölkar till svullnaden går ner lite.
Titel: SV: Börja mjölka?
Skrivet av: hayproducer skrivet 14 mar-11 kl 15:56
Nä, det går inte bra alls det här  >:(

Spenarna är fruktansvärt svullna och ömma och mycket svåra att få grepp om. När jag väl får tag får jag bara ut några droppar (kalven är i närheten eller diar samtidigt), skulle verkligen behöva få på mjölkmaskinen men vet inte hur det ska gå till. Ringde veterinären som tipsade om något som kallas spenstift som skulle få mjölken att spruta ut, någon som har erfarenhet?

Juvret är säkert ömt, därför sparkan kon, men det blir bara sämre av att vänta, ge inte upp, jag får uppfattningen att du är ovan med mjölkmaskinen??

Den ska om du gör rätt suga fast på spenen direk, tjoff bara så ska den sitta där.

du får inte låta maskinen dra tjuvluft från någon av spenkopparna under det att du ska sätta på kon!!!

Ett tipps om dina händer är små och inte klarar av att hålla mjölkorganet rätt, köp 3 st spenkoppspluggar.

När du sätter på den 4 :e koppen  tryck den lite nedåt och imot centrum på förbindelsen till de andra kopparna, detta förhindrar att den suger luft.

När du har fått på en kopp, ta bort pluggen på nästa, glöm inte att vika vakumledningen lite, du stryper luften och förhindrar att den första koppen ramlar av.

Testa på fri hand vik kopparna så att ingen drar tjuvluft, så garanterar jag att du snart fixar detta, men låt inte kon vinna, vad du än gör.

Hmm inte så lätt att förklara detta, men du ska om du gör riktigt hålla spenkopparna upp och ned utan att de drar djuvluft, drar de tjuvluft så "orkar" de inte suga fast på spenen.

Mjölkar du kon från vänster sida så håller du spenkopparna upp och ned med vänster hand, och använder högerhand till att sätta på kon.
Titel: SV: Börja mjölka?
Skrivet av: Uddabudda skrivet 14 mar-11 kl 16:05
Jaså, kommer det lätt in bakterier via spenstift?

Hur kollar jag om detta anlag finns hos tjuren?

Alltså, jag förstår inte att så många kan ha rödkullor som dikor enbart, våra har alltid haft problem med för mycket mjölk då kalven ätit så lite i början. Det var också en av anledningarna till att jag bestämde mig för att mjölka dem, för att undvika juverhälsorelaterade problem!

Men denna ko har varit extrem, här är en bild på ena sidans spenar några timmar innan kalvning:

http://img.photobucket.com/albums/v651/cafu/IMG_4218.jpg (http://img.photobucket.com/albums/v651/cafu/IMG_4218.jpg)

Hur kan en veterinär rekommendera spenstift till en frisk ko.Försök att undvika det,juverinflammation kan kon få ändå.
Kommer bara lite av spenen in i maskinen så brukar det ju komma lite mjölk och så fort man börjar få ut mjölk så blir spenarna snabbt mindre.Har mjölkat in åtskilliga kor med stora spenar och det brukar svullna av efter ett par mjölkningar bara.
Tänk på att inte seminera/betäcka med en tjur som har det här anlaget om du vill ha kvigor efter den här kon.Tycker att det här problemet har blivit värre på rödkullorna de sista åren. Underlättar både för dig,kalven och kon att ha "normala"spenar
Titel: SV: Börja mjölka?
Skrivet av: Uddabudda skrivet 14 mar-11 kl 16:08
Jag skulle gärna vilja, men tror inte det går, även om jag lyckas hindra henne från att sparka får jag knappt ut något...och juvret är gigantiskt!

Tänk på att när spenarna är mycket svullna så kan spenkopparna knipa runt spenen så att det inte kommer någon mjölk alls.
Tror du lyckas bättre om du handmjölkar till svullnaden går ner lite.
Titel: SV: Börja mjölka?
Skrivet av: Uddabudda skrivet 14 mar-11 kl 16:12
Det stämmer, har aldrig använt en! Köpte den i fjol men det blev aldrig av att använda den, funkade OK att handmjölka.

Trodde inte det skulle vara så svårt att få ordning på, men skulle nog bett någon visa mig innan. Det verkar ju rätt avancerat! Nu fick jag några tips i alla fall, tack!!

Juvret är säkert ömt, därför sparkan kon, men det blir bara sämre av att vänta, ge inte upp, jag får uppfattningen att du är ovan med mjölkmaskinen??

Den ska om du gör rätt suga fast på spenen direk, tjoff bara så ska den sitta där.

du får inte låta maskinen dra tjuvluft från någon av spenkopparna under det att du ska sätta på kon!!!

Ett tipps om dina händer är små och inte klarar av att hålla mjölkorganet rätt, köp 3 st spenkoppspluggar.

När du sätter på den 4 :e koppen  tryck den lite nedåt och imot centrum på förbindelsen till de andra kopparna, detta förhindrar att den suger luft.

När du har fått på en kopp, ta bort pluggen på nästa, glöm inte att vika vakumledningen lite, du stryper luften och förhindrar att den första koppen ramlar av.

Testa på fri hand vik kopparna så att ingen drar tjuvluft, så garanterar jag att du snart fixar detta, men låt inte kon vinna, vad du än gör.

Hmm inte så lätt att förklara detta, men du ska om du gör riktigt hålla spenkopparna upp och ned utan att de drar djuvluft, drar de tjuvluft så "orkar" de inte suga fast på spenen.

Mjölkar du kon från vänster sida så håller du spenkopparna upp och ned med vänster hand, och använder högerhand till att sätta på kon.
Titel: SV: Börja mjölka?
Skrivet av: mazze skrivet 14 mar-11 kl 16:13
Hade en kviga ifjol som var svullen men inte som din, jag fick metacam av vetrinären. Svullnaden gick snabbt ner.
Släpper kvigan ner mjölken ordentligt?
Titel: SV: Börja mjölka?
Skrivet av: hayproducer skrivet 14 mar-11 kl 16:14
Det är ju normalt att kon sätter juvret på det sättet, det är svullnad som kommer att ge med sig, om du använder mjölkmaskinen rätt så är det inga problem att mjölka dessa spenar med maskinen.

Faktum är att dessa spenar är lättare att mjölka med masksinen än för hand

Titel: SV: Börja mjölka?
Skrivet av: anders 67 skrivet 14 mar-11 kl 17:54
Metacam brukar funka men måste skrivas ut av veterinär,är antiinflammatoriskt och avsvällande (?)
Ska du seminera så får du använda gamla tjurar som har avelsvärden för juver och spenar.Verkar inte som det tas någon hänsyn alls till juver och spenar på de tjurar som används idag.
Rödkullan är ju faktiskt en mjölk ko så att det är lite för mycket mjölk är väl helt naturligt.
 
Titel: SV: Börja mjölka?
Skrivet av: Uddabudda skrivet 16 mar-11 kl 22:34
Tack för alla svar! Vill särskilt tacka för tipset om spenkoppsplugg, kastade mig iväg direkt och handlade och sedan funkade det ju! Det är inte helt lätt att hantera maskinen när man inte är van, och det är fortfarande en del sparkande när den sätts på, men det går framåt och jag har kunnat mjölka ur!! :D
Titel: SV: Börja mjölka?
Skrivet av: hayproducer skrivet 16 mar-11 kl 23:48
Har du kollat hur stort vakum som du har i din mjölkanläggning??  det är viktigt att du inte har för högt vakum, du kan förstöra kons juver då, de kan även få juverinflamation.
Det ska sitta en vakummätare på alla anläggningar, jag kommer inte ihåg nu vilket värde det ska vara.

om du inte vet, ring alfa- laval och fråga om du inte redan har gjort det, för högt vakuum ger obehag till kon och hon vill gärna sparka!

Ja det tar lite tid att lära sig maskinmjölkning, snart nog har du hittat tekniken, och då behöver du inga pluggar, annat än om kon blir 3 spent.

Använder du dippmedel? det hindrar bakterier att tränga upp i spenkanalen innan den stänger sig efter mjölkning. Man dippar, doppar spenen i en lösning, finns att köpa hos Lantmanna.
Titel: SV: Börja mjölka?
Skrivet av: Tjalve skrivet 17 mar-11 kl 00:12
Har du kollat hur stort vakum som du har i din mjölkanläggning??  det är viktigt att du inte har för högt vakum, du kan förstöra kons juver då, de kan även få juverinflamation.
Det ska sitta en vakummätare på alla anläggningar, jag kommer inte ihåg nu vilket värde det ska vara.
Mätaren skall oftast stå rakt upp på 40, tror enheten är mmHg.
Titel: SV: Börja mjölka?
Skrivet av: Trollmor skrivet 17 mar-11 kl 01:03
En liten lustighet bara, åt Er att fnissa åt:  Jag skulle lära mig att mjölka med maskin hos en kompis, och fick instruktioner.  Vad jag fattade, fick jag för död och pina inte komma åt knappen under.  Som jag jobbade, och maskinen sög "dynga".  Till sist kom kompisen, kliade sig i skallen, begrep efter ett tag - och berättade att jag SKULLE trycka in knappen.  Vilken skillnad, för både kon, mig och tanken!

 :-[
Titel: SV: Börja mjölka?
Skrivet av: hayproducer skrivet 20 mar-11 kl 13:01
En liten lustighet bara, åt Er att fnissa åt:  Jag skulle lära mig att mjölka med maskin hos en kompis, och fick instruktioner.  Vad jag fattade, fick jag för död och pina inte komma åt knappen under.  Som jag jobbade, och maskinen sög "dynga".  Till sist kom kompisen, kliade sig i skallen, begrep efter ett tag - och berättade att jag SKULLE trycka in knappen.  Vilken skillnad, för både kon, mig och tanken!

 :-[

Den som inte har sugit dynga, den har nog aldrig mjölkat med maskin heller, allt tar sin tid att lära sig ;D
Titel: SV: Börja mjölka?
Skrivet av: Uddabudda skrivet 10 okt-11 kl 21:43
Dags att uppdatera denna tråd igen!  :D

Vi fick det till slut att fungera med maskinen i våras men höll inte på så länge då vi var tvungna att ha den kopplad till traktorn och vara två, vilket inte var hållbart med två små barn att ta hand om. Men den värsta svullnaden lade sig och kalven kom igång med diandet så det löste sig.

Efter att vi tagit in djuren och skiljt av kalven från kon nu i höst blev hon ganska spänd i juvret så jag bestämde mig för att göra ett försök att mjölka igen. Tanken är att kunna använda maskin, men alla delar är inte i ordning, så det har fått bli att mjölka för hand. Första gången sparkade hon något vansinnigt, jag fick binda upp ena benet och det var knappt det gick ändå, tänkte att jag ger upp, men så efter lite god support från Frances som ryckte ut och höll i svansen ;) vid nästa mjölkning så var det hur lugnt som helst och sedan dess har det inte varit minsta antydan till att sparka. Nu råmar kon och står vid grinden när man kommer, t o m 4-årige sonen har fått vara med och provat att dra ur några droppar, mäkta stolt var han över att få gå in med egen mjölk och grädda våfflor :-*. Denna ko är visserligen ganska trögmjölkad, men det går bättre och bättre och blir mer mjölk för var dag, kanske för att mjölkerskan blir starkare i händerna inte minst :-[.

Det är så roligt att efter ett alldeles för långt uppehåll vara igång ordentligt med mjölkningen igen, och nu med en betydligt bättre diskmaskin dessutom ;D. Snart har vi en kalvning på gång också, då blir det nog att sina ner denna ko som mjölkas nu, nu är hon i alla fall ordentligt inmjölkad och det känns bra!
Titel: SV: Börja mjölka?
Skrivet av: Anette skrivet 10 okt-11 kl 22:15
Dags att uppdatera denna tråd igen!  :D

Vi fick det till slut att fungera med maskinen i våras men höll inte på så länge då vi var tvungna att ha den kopplad till traktorn och vara två, vilket inte var hållbart med två små barn att ta hand om. Men den värsta svullnaden lade sig och kalven kom igång med diandet så det löste sig.

Efter att vi tagit in djuren och skiljt av kalven från kon nu i höst blev hon ganska spänd i juvret så jag bestämde mig för att göra ett försök att mjölka igen. Tanken är att kunna använda maskin, men alla delar är inte i ordning, så det har fått bli att mjölka för hand. Första gången sparkade hon något vansinnigt, jag fick binda upp ena benet och det var knappt det gick ändå, tänkte att jag ger upp, men så efter lite god support från Frances som ryckte ut och höll i svansen ;) vid nästa mjölkning så var det hur lugnt som helst och sedan dess har det inte varit minsta antydan till att sparka. Nu råmar kon och står vid grinden när man kommer, t o m 4-årige sonen har fått vara med och provat att dra ur några droppar, mäkta stolt var han över att få gå in med egen mjölk och grädda våfflor :-*. Denna ko är visserligen ganska trögmjölkad, men det går bättre och bättre och blir mer mjölk för var dag, kanske för att mjölkerskan blir starkare i händerna inte minst :-[.

Det är så roligt att efter ett alldeles för långt uppehåll vara igång ordentligt med mjölkningen igen, och nu med en betydligt bättre diskmaskin dessutom ;D. Snart har vi en kalvning på gång också, då blir det nog att sina ner denna ko som mjölkas nu, nu är hon i alla fall ordentligt inmjölkad och det känns bra!

Vad roligt att allt fungerar nu och att det snart blir kalv igen  :D
Titel: SV: Börja mjölka?
Skrivet av: Uddabudda skrivet 12 okt-11 kl 23:02
Ja, Anette, det är roligt  :-*

Ni andra som har kor till husbehov, hur mycket mjölkar ni med hand eller med maskin? Jag är inte så van att handmjölka så jag orkar inte riktigt få ut så mycket som korna säkert skulle kunna ge. Är lite nyfiken på vad det skulle bli med maskin. Å andra sidan blir det precis lagom vad jag orkar ta hand om just nu, är nere på en gång om dagen och då hinner jag med diskningen däremellan också!  ;D
Titel: SV: Börja mjölka?
Skrivet av: Uddabudda skrivet 07 nov-11 kl 21:19
Äntligen har min gamla favoritko kalvat igen  :-*. Det är så roligt att kunna mjölka henne igen efter ett långt ofrivilligt uppehåll då hon inte tog sig förra sommaren. Det blev till att testa semin för första gången vilket lyckades över förväntan, förra tisdagen föddes en liten kalv 9 månader och 10 dagar senare ;D. Mjölkningen var inga bekymmer alls denna gång, bara att köra igång. Har haft fullt sjå med att göra åt all råmjölk, nu är det skönt att den vanliga mjölken runnit till så att man har lite fler valmöjligheter i tillvaratagandet.

Men puh vad jobbigt det är att handmjölka  :-[. Diskmaskinen går varm och ryggen kunde mått bättre, börjar längta efter att få ordning den där maskinen snart  :o  ;D
Titel: SV: Börja mjölka?
Skrivet av: skogensrå skrivet 07 nov-11 kl 21:51
Hoppas det gåt bra med o mjölka kon.Du kan få lugna kor om du första dygnen matar kalven med flaska nån gång o strycer den över huvudxet halsen o ner på bogen då präglas kalven lite på mäniskor ungeför som höns som man maskinkläckt.brukar alltid smeka kalvar så eftersom vi försöker mata dom med råmjölk direkt för att veta att dom fåt i sig antikropparna som finns det bättre ju snabbare man får i dom.sen måste man ju hantera dom under uppväxen ändå.tror det stämmer til viss del med klappandet har gjort det utan o tänka på det o på en kurs vi fick åka på med jobbet så vard et en grej dom sa att man kunde göra för att få lugnare djur.
Väcker liv i denna tråd då vi, efter ett års uppehåll med kalvningar, nyss hade den stora lyckan att få årets första kalv i form av en liten kviga :-*. Mamman hennes föddes som tvillingkviga och tyvärr hade vi inte tiden att hantera henne mer än som riktigt liten, hade därför inga förhoppningar om att kunna mjölka henne nu men hon visade sig vara både riktigt snäll att hantera i samband med kalvning och även en fantastisk mamma till sin kalv. Har provat mjölka ut råmjölk lite till kalven och även som reserv till ev. framtida behov vilket gick över förväntan, så nu kliar det förstås i fingrarna att fortsätta ta lite till oss inne i huset med.

Men hygienen! Denna ko är extremt smutsig av sig, ligger helst i bajset och att få henne helt ren kan jag bara drömma om. Borstar såklart av det värsta inför varje mjölkning, och tvättar juver och spenar med varmt såpavatten, men helt rent blir det inte. Dessutom gillar hon inte helt att jag mjölkar ur de mest svullna spenarna, brukar gå bättre efter ett tag men en del vevande med benen blir det och därmed både hår och lite annat smuts i mjölken. Efter silning av mjölken från i morse tyckte jag att den såg riktig fin ut, frös då in denna för att ev. kunna använda till kalvdans.

Innan vi får ordentlig ordning och rutin på mjölkandet har jag ännu inga planer på att vi ska dricka mjölken som den är, utan till en början bara använda upphettad i bröd och mat. Är det ingen fara då om man inte kunnat ha 100% hygien vid mjölkningen?

Den gamla kon som även hon snart ska kalva, och som är lite mjölkad tidigare, är däremot väldigt renlig av sig så alternativet är ju att vänta och mjölka henne i stället. Men det är ju så roligt att det funkar med denna nyblivna kon också, så jag vill gärna fortsätta, men det är ju inte kul att slänga mjölken...

Hoppas någon förstår mina virriga tankegångar. Har en son på 2,5 år och en liten dotter som ammas, så jag vill verkligen inte ta några risker med hygienen.

 
är vi