Alternativ.nu
Odling => Övrigt om odling => Ämnet startat av: Tapio skrivet 13 jul-07 kl 12:36
-
Halaj!
Vi hade en diskussion för ett tag sedan här, jag och mor. Mor påstod att allt ätbart är annueller.
Förutom bärbuskar och fruktträd.
Jag kan komma på ett undantag, Rabarber. Kan någon komma på något mer?
Jag är ute efter att minska min arbetsbörda i trädgården, så frågan har inte bara kuriösavärde.
Jag bor i zon 1-2.
//T
-
Precis det har jag funderat på eftersom jag vill ha något ätbart på sommartorpet. Dock är jag där för lite för att hålla på att så och vattna hela tiden. Nu har jag dels sått lite vanliga örter, fleråriga och såna som förhoppningsvis sår ut sig själva. Dessutom en flerårig ruccola (ruccola selvatica), ängssyra (rumex acetosa) och gode henrik (chenopodium bonus-henricus) - även kallad lungrot tror jag. Det kan väl vara smart att satsa på ätbart som kan växa vilt. Fast man måste väl inte plantera nässlor och kirskål, utan ta dem där de redan finns. Får se om mina plantor har klarat sig själva när jag kommer dit i augusti.
-
Rankspenat är en trevlig ätbar perenn, liksom kvanne. Kommer tidigt på våren så man kan norpa blad till sallad eller gröna drinkar!
-
Persilja, gräslök, salvia, citronmeliss, humle.
-
Halaj!
Jättetack för tipsen!
Jag skall kolla upp dem alla!
//T
-
Björnrot och körvel är också två ätbara perenner, kom jag på igår när jag spankulerade runt i trädgården.
-
För att klargöra begreppen lite så är t.ex. morot en tvåårig växt, även om den för det mesta odlas i ettårig kultur. Det andra året blommar den och ger frö. Sen dör den.
Det väsentliga här är dock om man kan skörda år efter år utan att behöva starta en ny kultur. Och då behövs perenna (=fleråriga) växter. Det finns några perenna rotfrukter: svartrot och kardborrerot. Haverrot är delvis perenn. Gammal förgrenad svartrot kan man t.ex. skörda kraftiga rötter av och den kan ändå skjuta nytt från rotbitar. Vet inte om den kan skjuta från alla delar av roten. Ni får undersöka. Gamla svartrötter är mustiga i smaken, men det blir mycket grovt (sprucket, ärrigt) att rensa bort. Svartroten kan när den är etablerad och trivs blomma år efter år. Man kan på detta sätt ta både rötter och frö, samt njuta av blommorna.
Luftlök, kajplök och i viss mån vitlök kan man odla i flerårig kultur även om de förnyar sig från sidolökar och topplökar (bulbiller) varje år.
Det finns perenna former av en del andra köksväxter, t ex tomat, paprika, grönkål, men de är inte anpassade till vårt klimat. Det nordliga klimatet gynnar anuella och bienna växter. Det gynnar även vegetativ förökning.
Bland örter och kryddväxter går det nog att hitta mycket fler exempel på perenna växter. Men jag är inte så hemma på det området, så det får nån annan göra.
-
Kirskål är väl perenn tror jag.
Ätbar är den i alla fall !
-
kärleksört, målla...fast de räknas ju också som ogräs..
men du var ju ute efter grejer som krävde mindre arbetsinsats ;D
-
är inte jordgubbar och smultron perenna???
-
Sparris, Quirogi (vet inte om det stavas så, en asiatsk rotgrönsak) och jordärtskockor är sådant som kommer igen år från år hos oss.
-
Sånt som självsår sig är ju inte perenner, men ändå ganska arbetsbesparande. Här har jag persilja, oregano, krasse, gurkört och ringblommor som kommer igen år efer år där det behagar dem.
Mynta och citronmeliss är i högsta grad perenna, som de flesta kryddväxter. Trädgårdssyra kommer tidigt på våren, god i sallad. Piplök kommer oxå tidigt, färsk lök innan något annat är ätfärdigt i trädgården.
Varje år blir det några potatisar kvarglömda i landet som kommer igen nästa år = arbetsfri potatis. Helt OK ;)
-
och man kan visst äta funkia också har jag hört! det är tydligen massor av vanliga växter vi odlar för skönhetsskull som går bra att äta. Vet att det finns en bok om det hela och en trädgård någonstans i västsverige som arbetar efter tanken att man enkelt ska kunna gå ut i sin trädgård och bara skörda. alla ätbara växter du behöver i perenn form!
-
Björnrot och körvel är också två ätbara perenner, kom jag på igår när jag spankulerade runt i trädgården.
Jag har helt omvärderat mitt "ogräs" i utkanten på trädgården när Zoodiak berättade att det var Spansk Körvel, helt plötsligt andvändbar!! ;D (finns hur mycket som helst!)
Kan man äta kärleksört?! Isåfall står den osäkert i rabatten ;)
Pepparrot är också en smaklig perenn.
Det låter som om du kommer få en vacker (och god 8) ) trädgård, Tapio !
-
Jag har helt omvärderat mitt "ogräs" i utkanten på trädgården när Zoodiak berättade att det var Spansk Körvel, helt plötsligt andvändbar!! ;D (finns hur mycket som helst!)
Kan man äta kärleksört?! Isåfall står den osäkert i rabatten ;)
Pepparrot är också en smaklig perenn.
Det låter som om du kommer få en vacker (och god 8) ) trädgård, Tapio !
jajamen! god är den också..knaprig, saftig och smakar lite jordigt/nötigt..
http://www.kolumbus.fi/bjorn.corander/flora/karleksort.htm
http://www.pfaf.org/database/plants.php?Sedum+telephium
-
I zon 1 kan man också odla perenn kronärtskocka, men den måste täckas ordentligt för att klara vintern.
-
och man kan visst äta funkia också har jag hört! det är tydligen massor av vanliga växter vi odlar för skönhetsskull som går bra att äta. Vet att det finns en bok om det hela och en trädgård någonstans i västsverige som arbetar efter tanken att man enkelt ska kunna gå ut i sin trädgård och bara skörda. alla ätbara växter du behöver i perenn form!
Du kan väl hojta till om du kommer pà vad boken och/eller trädgàrden heter :)
-
libbsticka...en mycket hög växt efter något år
-
Var det inte libbsticka man hade planterad vid ena och ibland bägge sidorna av entrén till huset för att inte trolltyg och annat oknytt skulle ta sig in i huset?
Jo, det var libbstickan. Jag har planterat en vid ingången till tomten istället. Lika bra att mota olle i grind på riktigt. ;D
-
Här är en till perenn: Strandkål
Vill man inte jobba så mycket i grönsakslandet så ska man inte spadvända jorden. Jag har 4 årig växtföljd med potatis som sista gröda, när jag gräver upp potatisen så vänds jorden automatiskt så att säga. Blasten vänder jag ner så att den kommer jorden till godo.
-
Temynta, rallaros m fl är bra perenner om man gillar örtteer.
-
Helt vanligt 'vattuogräs' är ätbart. ;D
Vet inte vad 'vattuogräset' heter egentligen ??? (eller om det är ettårigt, biennt eller perennt), men jag menar det där ljusgröna med små hjärtformade blad som får små vita blommor. Jag får alltid massor av det i löklanden, som bara är grovt rensad åkerjord. Det är lite kryddig nästan pepprig smak på det och är helt suveränt att doppa i frityrsmet och fritera. Ska gå att woka också.
Outslagna knoppar på dagliljan är också fina att doppa i frityrsmet och slänga i kokande olja. Även den ska gå att woka.
Har ätit dessa friterade läckerheter när min vän från Japan bjöd på middag. Helt suveränt gott.
-
Kan vattuogräs vara det jag kallar våtarv som många kallar nate?
http://linnaeus.nrm.se/flora/di/caryophylla/stell/stelmed.html (http://linnaeus.nrm.se/flora/di/caryophylla/stell/stelmed.html)
-
Jupp, den är det.
Tack för att du kollade upp det åt mig.
Jag började visst läsa länken om vad man kan ha gamla strumpor till så jag glömde att jag tänkte kolla upp det själv ;D
-
hur äter ni våtärv?? jag har tonvis av det i landet bakom huset och brukar mata hönsen med det...
mvh
JOnathan
-
hur äter ni våtärv??
Vispa ihop frityrsmet, doppa små knippen våtarv och fritera i rikligt med kokande olja. Låt rinna av på papper/galler. Mums!!!
Gör gärna friterad/wokad kyckling, räkor eller kött till. Och miso soppa... :P
Mmmm vad hungrig jag blir nu. ;D
-
Pepparrot är ätbar och perenn.
-
Chili är flerårig ifall man övervintrar den inomhus.
Rankspenat är en trevlig ätbar perenn, liksom kvanne. Kommer tidigt på våren så man kan norpa blad till sallad eller gröna drinkar!
Är inte kvannen bienn i vanliga fall?
Läste någonstanns att man bör hindra den att blomma ifall man vill att den ska återkomma varje år. Om inte annat lär det väl bli självsådda fröplantor. Men inte riktigt samma sak som perenn inte :)
-
Våtarv är jättegott i sallad.
När jag jobbade i en grönsaksodling på Island blandade jag pressad citron, fetaost, kikärtor och lite olja till mig och de andra utlänningarna. Hade säkert kryddor också, men kommer inte ihåg vilka. Säkert salt och peppar iaf.
Om dagarna plockade vi kinakål som jag inte tycker särskilt mycket om, så efter jobbet gick jag tillbaka till fältet och plockade ogräset för det smakade mycket bättre :D
-
Hej.
det finns en skola/ gård som heter holma som ligger i höör. de håller på med skogsträdgårdar och jag antar de är perenna och med mestadels ätbara saker. de har helg kurser nu i vår. kopierar in det som står, verkar jättebra.
HELGKURSER I
EKOLOGISK ODLING
Holma gård i Höör, våren 2010
Kursledare Esbjörn Wandt
Våren är här med värme och sol. På våra helgkurser får du redskap att ta dig ann din trädgård och få maximal utdelning i form av välsmakande grönsaker, frukter och bär!
INTENSIVODLING I DJUPBÄDDAR söndagen den 18 april kl.10- 17
Med intensivodling i djupbäddar kan du på ett effektivt sätt och på en liten yta omvandla din kompost, ditt gräsklipp och trädgårdsavfall och andra lättillgängliga resurser till en stor skörd av härliga grönsaker!
SKOGSTRÄDGÅRDSODLING söndagen den 30 maj kl.10 - 17
I en skogsträdgård växer frukt- och nötträd, bär- och nötbuskar och perenna grönsaker tillsammans, precis så som träd, buskar och örter växer i en lund eller ett skogsbryn. Skogsträdgårdsodling handlar om matproduktion i odlingssystem, som har de naturliga ekosystemen som modell.
VÄXTERNA I SKOGSTRÄDGÅRDEN lördagen den 5 juni kl.10-17
Du får lära känna massor av ovanliga fruktträd, bärbuskar, nötbuskar och nötträd, liksom självsående och perenna örter och grönsaker.
Kursavgift: Varje helgkurs kostar 290 kr.
För mer information och anmälan:
Esbjörn Wandt 046-20 01 09 0734-44 80 28 esbjorn.wandt@gmail.com
ABF Mellanskåne 0413-69 350
-
ja, det esbjörn inte vet om perenna grönsaker, det är inte värt att veta... han sitter på en otroligt stor kunskap!
-
Min lille son kom på att blåbärsblommor är goda att äta. Och faktiskt de smakar blåbär fast utan socker. Kan nog vara gott att lägga i salladen.
-
Jordärtskocka.
-
Jag har helt omvärderat mitt "ogräs" i utkanten på trädgården när...
Jag har bestämt att jag själv bestämmer vad som är ogräs... :-)
-
Hallå,
jag har nyligen blivit intresserad av grönsaksodling. Jag har hittat ett antal grönsaker/kryddor/nyttoväxter som är fleråriga. Endera på olika forum eller genom att kolla på fröleverantörers hemsidor. Har hittat fölajnde, många har redan listats. Andra kanske inte är perenna i Sverige. Men här är min lista. Hugg gärna ner på vad ni inte tror går att odla utomhus året runt. :D
Citronmeliss
citontimjan
Isop
Libbsticka
Mynta
Jordärtskocka - Perenn/flerårig Solros / Ålandsrot
Persilja
Rosmarin
Rysk dragon
Sallatcikoria
Salvia
Sockerrot
Sparris
Sötflockel
Ängsyra
Prärielök
(Fjäll) kvanne
Lundaralia
Stäppkål
Björnrot
Spansk Körvel
Blå tobak
Oregano
Svartkämpar
Ängsyra
Italiensk ruccola
Strandkål
Gräslök
Piplök
Lungrot
Indianfrossört
Balsamblad
Luftlök
Rankspenat
Persilja
Vintersallat
Ledsen om jag driver tråden en smula off-topic med en fråga. Men vilka grönsaker/kryddor kan självså i zon 3-4?
//Erik
-
citontimjan -- är enligt min erfarenhet mindre härdig än vanlig timjan
Jordärtskocka - Perenn/flerårig Solros / Ålandsrot -- Hur menade du här? Jordärtskocka är iofs släkt med solros, men perenn solros är en annan växt än jordärtskocka, också god, men med mindre rötter. Ålandsrot är en medicinalväxt, kan kanske ätas som grönsak också, det vet jag inte. Den är perenn, men har inget med jordärtskocka att göra.
Persilja -- är i normalfallet tvåårig, så man kan skörda från förra årets persilja fram tills att de nysådda kommer upp. Sedan blommar förra årets persilja, och blir i princip oätlig.
Rosmarin -- bara härdig i de absolut bästa odlingsförhållandena. Bör övervintras ljust och svalt.
Sockerrot -- osäker på härdigheten i Sverige, tror att de flesta gräver upp eller odlar i kruka som de tar in i texjordkällare.
Sparris
(Fjäll) kvanne -- är oftast tvåårig, eller kortlivad perenn. Klipper man av blomställningen kan de överleva något extra år.
Lundaralia -- känner jag inte till, får läsa på
Blå tobak -- trodde all tobak var giftig, detta känner jag inte till.
Svartkämpar -- se upp, är släkt med groblad och kan lätt bli ett ogräs. Men goda och nyttiga.
Indianfrossört -- ytterligare en jag inte känner till, minsann, nu får jag läsa på.
Ledsen om jag driver tråden en smula off-topic med en fråga. Men vilka grönsaker/kryddor kan självså i zon 3-4?
Jättemånga. Kvanne, libbsticka, spansk körvel, oregano, citronmeliss .... alla som lätt fröar sig kommer troligen att gro i mängder i zon 3-4.
Det samma gäller grönsaker. Mållor, sallat, rädisor och diverse andra brassicor, flera av de två/fleråriga, som havrerot, svartrot, morot, palsternacka, lök...
-
Quirogi, vad är det? Någon nämnde det som en asiatisk rotgrönsak, men jag finner inte på google (felstavning?).
-
Korogi
-
Så märkligt, någon svarade mig "choro-gi".
Då svarade jag med en bild jag hittade och denna text: Sent på hösten bildas massor av små vita avlånga ribbade knölar under plantan. Krispiga och goda, bra till wok, lättkokta med smör el i sallad mm. Choro-gi skulle nog vara populärare på restauranger om dom hade en annan form. Kockar som har försökt servera knölarna i t.ex. wok, får oftast tillbaka maten för att gästen tycker knölarna ser ut som små feta larver.
(http://www.tomatsidan.se/Rotknolar/knolarbild/Choro-gi.jpg)
Dessa två inlägg syns inte längre. I vilket fall, intressant grönsak! Hon som svarade sa att man får ta och hitta någon som man kan få en rot av. Om någon har så vill jag gärna testa att odla på säker plats. :)
-
http://www.alternativ.nu/index.php?topic=85621.msg1028476#msg1028476 (http://www.alternativ.nu/index.php?topic=85621.msg1028476#msg1028476)
-
en suverän perenn är ju brännässla både att äta, dricka och att täcka/vattna odlingen med :)
-
Har viol, äng/blåklocka och diverse träd och buskar, typ ek, hassel och frukt och bär blivit nämnt? När jag bodde på Grönland åt vi ängsklockor som godis, de smakar ljuvligt! Amerikanska blåbär? Fläder? En? Andra vanliga vilda växter? Kan man odla kråkbär? (det blir så god saft!!!)
Hosta ska tydligen vara ätbar.
Finns ju många prydnadsväxter som vi inte tänker på som grönsaker, som faktiskt är både ätbara och goda. Man får se upp noga bara, för andra av dem är ju väldigt giftiga.
Finns en låg buske som kallas try, tror jag det var. De flesta sorter är snorgiftiga, men det finns en som är ätbar, vad var det den hette? Kamtjatka-try? Blåbärstry? Kommer inte ihåg varför, men jag besökte en gång en trädgård i jämtland som hade såna. Ska finnas en tråd om dem här någon stans.
Jag gillar den här tråden!
-
Har viol, äng/blåklocka och diverse träd och buskar, typ ek, hassel och frukt och bär blivit nämnt?
Nä, violer är ju tvååriga! Men ängsklocka är i alla fall en perenn som smakar gott!
-
Citera
Ledsen om jag driver tråden en smula off-topic med en fråga. Men vilka grönsaker/kryddor kan självså i zon 3-4?
Jättemånga. Kvanne, libbsticka, spansk körvel, oregano, citronmeliss .... alla som lätt fröar sig kommer troligen att gro i mängder i zon 3-4.
Det samma gäller grönsaker. Mållor, sallat, rädisor och diverse andra brassicor, flera av de två/fleråriga, som havrerot, svartrot, morot, palsternacka, lök...
:)
Jeg er i zon3-4 - så mitt svar er i forhold til zon-frågan
De fleste klarer seg her - ikke rosmarin (selvsagt) ellers har jeg 'alle' vanlige urter i hagen
Men det er som alt annet, plutselig blir noe borte en vinter.......så det gjelder å ha dem man liker på mer enn 1 sted
Citera
Kvanne, libbsticka, spansk körvel, oregano, citronmeliss Citera
Kvanne er 2-årig, og de andre er perenner som overlever lett her
I tillegg er noen av mine favoritter
Isop
Kyndel (sommer og vinter)
Dragon
Salvia officinalis
Ulike timian
Ingefærmynte
Spansk kørvel
Malurt
Ellers:
Koriander har selvsått seg mye!
Alle mynter sprer seg lett (via rot)
Svartroten holder på på 3'e året
Anis-isopen er nå 1,5 m høy (3'e år)
3 timiantyper
Kamomillen har selvsått seg på flere steder
Problemer har jeg hatt med:
Kvanne (ustabil)
Fennikel ("gress"typen)
Persille - i år, for kaldt?
Urter er jättekul :D
-
Sallad på dagliljeknoppar, Blåklocka, Malva, Kärleksört, Oregano, rabarber och smultron, lite feta-ost och olivolja kommer från "latmaskens" trädgård
-
citontimjan -- är enligt min erfarenhet mindre härdig än vanlig timjan
Enligt en som drog upp och sålde ekologiska grönsaker här i Troms i Nord-Norge så skulle Citrontimjan vara väldigt tålig och vinterhärdig här. Jag köpte en och planterade tillsammans med smultron och akleja i en stor kruka och jo, den har då överlevt en vinter i alla fall. Visserligen i ett skyddat, soligt läge, men ändå. Jag bor i Tromsö, 70 grader nord, ett gott stycke norr om polarcirkeln.
Viktigt att komma ihåg dock, att härdighet kan betyda olika saker. Är det behov av lång, varm och solig växtsesong eller dålig köldkänslighet som begränsar hur härdig plantan är? Här i Tromsö har vi en kort, regnig sommar och en lång men inte speciellt kall vinter. -10 är att anse som väääldigt kallt för att vara här. -18 är kallaste uppmätta temperatur någonsin.
Så kanske är det så med timjan, att det är köldtåligheten som begränsar, och är vintrarna inte så kalla där man bor, så är chansen stor att timjan (i alla fall citrontimjan) kommer funka även om man bor för långt norrut?
-
Tromsö har havsklimat, inte så extremt även om det är långt norrut!
-
Definitivt inte extremt när det gäller temperaturer. Men vi har en kort, sval og mulen sommar som gör att sånt som behöver mycket sol och/eller värme och/eller lång växtsesong inte funkar, så det beror på plantan vad den behöver. Äppelträd har jag tex. aldrig hört talas om att någon har lyckats med här. Däremot många som har misslyckats.