Alternativ.nu

Djur => Får => Övrigt om får => Ämnet startat av: Johan1983 skrivet 08 jun-14 kl 23:55

Titel: Nybörjarfrågor
Skrivet av: Johan1983 skrivet 08 jun-14 kl 23:55
Jag har funderat på att börja med lamm.

Min fundering är att köpa en 5-10 lamm och låta dessa gå runt och beta under sommaren för att sedan skicka iväg dom på slakteri eller hitta någon som kan komma och slakta dom privat. Målet är inte att sälja ifall jag skickar till slakteri utan att jag isånafall betalar för en slakt och sedan får tillbaka köttet.

Tanken är att köpa på våren och ha dom till hösten. En tanke har jag också på att behålla någon över vintern som ordnar med nya lamm till våren. Men det känns som att det är mycket jobb jämförelsevis med min ursprungsplan?

Några frågor, jag numrerar dom så kan ni svara på en eller flera frågor.

1. Behöver dom något utrymme att gå in i? Eller går dom ute hela tiden?
2. Jag läste en rapport från jordbruksverket som sa att det är i först hand för djur som bor inne på vintern som behöver SE nummer. Innebär det att jag inte behöver skaffa SE nummer om lammen bara går ut några månader för att sedan ätas?
3. Behöver dom stöd utfodras? Med vad?
4. Vad är rimligt att betala för 5-10 lamm?
5. Vilken sort är en bra nybörjarsort? Just för kött.
6. Om jag ansöker om SE nummer, vad händer rent praktiskt? Besök från länsstyrelsen? Kostar SE numret mig något?
7. Behöver ett slaktat lamm hänga eller går det rakt ner i frysen\grillen?
8. Något mer jag behöver tänka på?
9. Hur stora betesmarker behöver man per lamm?
10. Vilken tid på året kan man räkna med leverans?
11. Borde jag satsa på det i år eller planera mer och köra nästa år?

Anledningen till att jag drar mig för att ha dom över vintern och skaffa nya är att om jag håller ett nyförlöst lamm i famnen så vet jag inte om jag kommer att klara av att skicka det till slakt sedan.
Däremot tror jag att jag skulle kunna klara av att hålla distansen om jag skulle köpa en viss mängd lamm och låta dom gå och beta. Då är det ju mest att serva med lite vatten.
Titel: SV: Nybörjarfrågor
Skrivet av: Själv är bäste dräng skrivet 09 jun-14 kl 01:49
Att få tag i lamm tror jag kan bli svårt eftersom de som har dragit tackorna över vintern nog vill ha dem själva över sommaren. Överskott av kalvar från mjölkgårdar, griskultingar för tillväxt osv är grenar som producerar smått som går att köpa.

Sedan skall du nog inte vara så rädd för att fästa dig vid lammen. När hösten kommer är det bara någon enstaka som är svårt att skiljas från. Tackorna är det värre med eftersom du har dem länge, och umgås mer med dem under vinterns fodringar och lamningen på våren. Men att ta beslut om vem som skall dö och vem som skall vara kvar ingår när man har djur, det får man vänja sig vid.

Tror nog du skall vänta en stund och samla intryck. Kontakta en fårfarmare i din närhet och få lite kött på benen ;D
Titel: SV: Nybörjarfrågor
Skrivet av: zeina66 skrivet 09 jun-14 kl 07:26
Hej.

Tycker du ska ta kontakt med jordbruksverket via telefon för att räta upp missförståndet ang SE-nummer.
Ingen djuruppfödare kommer att sälja märkta djur till dig om du inte har SE-nummer.

För övrigt tycker jag som Själv är bäste dräng, att du ska kontakta någon bonde och skaffa dig lite kött på benen, om annat så för de djurs skull som du kommer att sköta i egen regi.

Och läs i tråden nedanför om "Omärkta djur"...
Titel: SV: Nybörjarfrågor
Skrivet av: javill skrivet 09 jun-14 kl 08:19
Tror också det blir svårt att få tag på lamm på våren. Hittar du några lär det bli dyrt så antagligen billigare att köpa köttet i affären.
Ett lamm som klarar sig utan sin mamma på våren är ju nästan leveransklart till slakteriet och det är då man får som bäst betalt därifrån.

Så som de andra varit inne på se om du kan få kontakt med någon fårbonde i närheten. Det man kan få tag på är flasklamm men, det är mycket jobb och dyrt att föda upp. De ska ha flaska/lammbar de första månaderna och så extra kraftfoder hela tiden.
Titel: SV: Nybörjarfrågor
Skrivet av: Johan1983 skrivet 09 jun-14 kl 21:33
Att få tag i lamm tror jag kan bli svårt eftersom de som har dragit tackorna över vintern nog vill ha dem själva över sommaren. Överskott av kalvar från mjölkgårdar, griskultingar för tillväxt osv är grenar som producerar smått som går att köpa.

Sedan skall du nog inte vara så rädd för att fästa dig vid lammen. När hösten kommer är det bara någon enstaka som är svårt att skiljas från. Tackorna är det värre med eftersom du har dem länge, och umgås mer med dem under vinterns fodringar och lamningen på våren. Men att ta beslut om vem som skall dö och vem som skall vara kvar ingår när man har djur, det får man vänja sig vid.

Tror nog du skall vänta en stund och samla intryck. Kontakta en fårfarmare i din närhet och få lite kött på benen ;D

Så du rekommenderar kalvar eller grisar?
Med kalvar menar du ungtjurar gissar jag?

Jag känner ingen fårfarmare i min närhet och det är därför som jag vänder mig till er här på alternativ.

Jag hoppas att någon kan besvara mina frågor
Titel: SV: Nybörjarfrågor
Skrivet av: Johan1983 skrivet 09 jun-14 kl 21:38
Hej.

Tycker du ska ta kontakt med jordbruksverket via telefon för att räta upp missförståndet ang SE-nummer.
Ingen djuruppfödare kommer att sälja märkta djur till dig om du inte har SE-nummer.

För övrigt tycker jag som Själv är bäste dräng, att du ska kontakta någon bonde och skaffa dig lite kött på benen, om annat så för de djurs skull som du kommer att sköta i egen regi.

Och läs i tråden nedanför om "Omärkta djur"...

Jag är fullt införstådd i hur själva köpet går till och att man skriver in SE nummer i överföringen av lammen.
Dock letar jag kryphål i detta utifall att jag köper för att slakta.
Hade jag köpt för att avla så hade jag inte ens diskuterat frågan.

Syftet är att man ska kunna spåra ursprung av dåligt kött. Dock planerar jag ju som sagt att endast ha köttet i det egna hushållet. Finns det inget alternativ så är det ju att skaffa SE nummer.

Lammen får ju inte det automatiskt bättre hos mig bara för att jag har ett prydligt SE nummer.
Dock får det däremot bra tack vare mitt personliga engagemang och att jag är inne här på alternativ.nu och tar reda på vad som gäller. Får jag bara svar på mina 11 frågor så ska jag nog ha tillräckligt med kött på benen
Titel: SV: Nybörjarfrågor
Skrivet av: Johan1983 skrivet 09 jun-14 kl 21:41
Tror också det blir svårt att få tag på lamm på våren. Hittar du några lär det bli dyrt så antagligen billigare att köpa köttet i affären.
Ett lamm som klarar sig utan sin mamma på våren är ju nästan leveransklart till slakteriet och det är då man får som bäst betalt därifrån.

Så som de andra varit inne på se om du kan få kontakt med någon fårbonde i närheten. Det man kan få tag på är flasklamm men, det är mycket jobb och dyrt att föda upp. De ska ha flaska/lammbar de första månaderna och så extra kraftfoder hela tiden.

Det spelar ingen roll för mig om det blir lite dyrare än vad det hade kostat i affären.
Det handlar om att äta kvalité. Alla säger att det blir mycket bättre än köttet i affären.

Varför rekommenderar du flasklamm om det är dyrt att föda upp och innebär mycket jobb?
Eller kan jag tolka det som att flasklamm inte är en ras utan helt enkelt ett ungt lamm som egentligen borde gå med sin mamma?

Isånafall så utesluter jag inte att köpa lamm tillsammans med en tacka.
Titel: SV: Nybörjarfrågor
Skrivet av: Själv är bäste dräng skrivet 09 jun-14 kl 22:01
Har du bete så är ett par tjurkalvar från en mjölkbesättning ett bra val. Om du bara har en liten yta, typ en tomt, så är grisar bättre. Båda djurslagen mår bäst om de har ett hus att gå in i.

Annars så finns ju ankor, höns, kaniner, gäss mm att välja på. Sådana djur kräver mycket färre moderdjur i vinterförvaring, och små djur är goda ;D
Titel: SV: Nybörjarfrågor
Skrivet av: javill skrivet 09 jun-14 kl 22:09
1. Behöver dom något utrymme att gå in i? Eller går dom ute hela tiden?
-Om du har dem enbart under betesperioden behöver de inget vindskydd/fårhus men, de behöver tillgång till skugga i hagen.

2. Jag läste en rapport från jordbruksverket som sa att det är i först hand för djur som bor inne på vintern som behöver SE nummer. Innebär det att jag inte behöver skaffa SE nummer om lammen bara går ut några månader för att sedan ätas?
-Det stämmer inte.

3. Behöver dom stöd utfodras? Med vad?
-Ja, Beroende på ålder, lammersättning och lammpelletts.

4. Vad är rimligt att betala för 5-10 lamm?
-Säljer mina lamm på hösten för 1200:-/st. Men, det varierar beroende på ras.

5. Vilken sort är en bra nybörjarsort? Just för kött.
-Vet ej. Känner inte till köttraser så bra.

6. Om jag ansöker om SE nummer, vad händer rent praktiskt? Besök från länsstyrelsen? Kostar SE numret mig något?
 -Du får ett produktionsplatsnummer tilldelat av Jordbruksverket. Du får betala för fårjournalen.

7. Behöver ett slaktat lamm hänga eller går det rakt ner i frysen\grillen?
 -Det måste inte hänga men, blir bättre av att göra det.

8. Något mer jag behöver tänka på?
 -Läs på mer. Skaffa dig boken Får av Sjödin och läs.

9. Hur stora betesmarker behöver man per lamm?
-Ca 0,2-1 ha beroende på hur betet ser ut. Mindre för vallbete mest för skogsbete.

10. Vilken tid på året kan man räkna med leverans?
 -Som nämnts ovan, tidig vår för flasklamm (då måste du ha fårhus) annars inte alls eller till hösten.

11. Borde jag satsa på det i år eller planera mer och köra nästa år?
-Tror inte på idén så skulle inte satsa alls utan skaffa egna livdjur istället. Men, börja med Erik Sjödins bok Får. Finns i Åters bokklubb här på sidorna.
Titel: SV: Nybörjarfrågor
Skrivet av: javill skrivet 09 jun-14 kl 22:13
Det spelar ingen roll för mig om det blir lite dyrare än vad det hade kostat i affären.
Det handlar om att äta kvalité. Alla säger att det blir mycket bättre än köttet i affären.

Varför rekommenderar du flasklamm om det är dyrt att föda upp och innebär mycket jobb?
Eller kan jag tolka det som att flasklamm inte är en ras utan helt enkelt ett ungt lamm som egentligen borde gå med sin mamma?

Isånafall så utesluter jag inte att köpa lamm tillsammans med en tacka.

Rekommenderar inte flasklamm men, gissar att de är de lammen du kan få tag på under våren. Flasklamm är lamm som mist sin mamma eller som tackan stött bort.
Titel: SV: Nybörjarfrågor
Skrivet av: Johan1983 skrivet 10 jun-14 kl 07:46
Har du bete så är ett par tjurkalvar från en mjölkbesättning ett bra val. Om du bara har en liten yta, typ en tomt, så är grisar bättre. Båda djurslagen mår bäst om de har ett hus att gå in i.

Annars så finns ju ankor, höns, kaniner, gäss mm att välja på. Sådana djur kräver mycket färre moderdjur i vinterförvaring, och små djur är goda ;D

Det beror på hur mycket bete dom behöver? :-)
Vad är bra storlek på bete för de båda djurslagen per djur?

Kalvar lockar, men jag är rädd att dom är svårhanterliga.

Jag har faktiskt hus att tillgå men man föredrar ju om bajs och allt kommer på ett och samma ställe, gärna utomhus och lätt att förflytta till gödselstaden :-)

Det finns fördelar med ankor, höns, kaniner, gäss. Såsom inget SE nummer och det räcker med några ägg för att komma igång (Jag förutsätter att äggen som påskharen delar ut kan kläcka kaniner)

Dock tänkte jag undvika vinterförvaring i största möjliga mån eftersom det skulle kännas bättre att påbörja ett projekt som varar i några månader och sedan vet man att man är fri. Exempelvis kläcka fram en sats med kycklingar och sedan äter man dom om ett par månader

Titel: SV: Nybörjarfrågor
Skrivet av: Johan1983 skrivet 10 jun-14 kl 07:48
Rekommenderar inte flasklamm men, gissar att de är de lammen du kan få tag på under våren. Flasklamm är lamm som mist sin mamma eller som tackan stött bort.

Jag hade en familjemedlem som förklarade det för mig efter att jag ställde frågan.

Det innebär med andra ord ett lamm behöver mycket uppmärksamhet och som man kommer att fästa sig vid.
Dvs lamm som jag aldrig kommer att kunna klara av att slakta när hösten kommer. Eller kanske undvika att äta när köttet ligger i frysen.

Eller ja, kanske det går bra ändå :-)
Titel: SV: Nybörjarfrågor
Skrivet av: Johan1983 skrivet 10 jun-14 kl 08:06
1. Behöver dom något utrymme att gå in i? Eller går dom ute hela tiden?
-Om du har dem enbart under betesperioden behöver de inget vindskydd/fårhus men, de behöver tillgång till skugga i hagen.

Jag har tillgång till ett hus i samband med hagen som jag isånafall hade tänkt mig, eventuellt kan man ju ha dörren öppen så kan dom gå in och ut som dom behagar.


2. Jag läste en rapport från jordbruksverket som sa att det är i först hand för djur som bor inne på vintern som behöver SE nummer. Innebär det att jag inte behöver skaffa SE nummer om lammen bara går ut några månader för att sedan ätas?
-Det stämmer inte.

https://www.jordbruksverket.se/amnesomraden/djur/olikaslagsdjur/farochgetter/markningjournalforingochregistrering/produktionsplats.4.7409fe2811f8e7990b8800083.html (https://www.jordbruksverket.se/amnesomraden/djur/olikaslagsdjur/farochgetter/markningjournalforingochregistrering/produktionsplats.4.7409fe2811f8e7990b8800083.html)

Grundprincipen är att ett produktionsplatsnummer avser en byggnad för djur som huvudsakligen vistas inomhus, eller en anläggning om det finns ett antal tätt liggande byggnader som tydligt utgör en enhet.


Jag misstolkade säkert men man leta ju lösningar som passar mig


3. Behöver dom stöd utfodras? Med vad?
-Ja, Beroende på ålder, lammersättning och lammpelletts.

Går det att utfordra med exempelvis spannmål?
Jag tittade på granngårdens hemsida och det betingar ett pris på 40 kronor kilot med lammnäring. Men det är ju tydligen för små lamm, nästan som mjölkersättning? Jag tolkar det som att det är till flasklammen som du pratade om. hur mycket får man beräkna åtgången per lamm?

Samma undrar jag hur mycket åtgången blir av Fårfor Lamm per säsong och lamm\får?

Ja, jag är noggrann men det är för att jag gör en kalkyl på hur mycket projektet kostar mig

4. Vad är rimligt att betala för 5-10 lamm?
-Säljer mina lamm på hösten för 1200:-/st. Men, det varierar beroende på ras.

Då säljer du färdiga lamm för slakt? Grundtanken för mig var ju att ha dom på grönbete över sommarhalvåret.



5. Vilken sort är en bra nybörjarsort? Just för kött.
-Vet ej. Känner inte till köttraser så bra.

Då kan jag fråga vad du har för sort och varför just den sorten?

6. Om jag ansöker om SE nummer, vad händer rent praktiskt? Besök från länsstyrelsen? Kostar SE numret mig något?
 -Du får ett produktionsplatsnummer tilldelat av Jordbruksverket. Du får betala för fårjournalen.

Inga obligatoriska kontroller? Visserligen är jag inte orolig för det eftersom dom har varit där och tittat när den förre ägaren har haft djur och godkänt för djurhållning. Men det känns som att många tror att det är just därför man har SE nummer. ungefär som en restaurang som skickar in anmälan till miljö och hälsa. Man påbörjar en process med godkännande etc

7. Behöver ett slaktat lamm hänga eller går det rakt ner i frysen\grillen?
 -Det måste inte hänga men, blir bättre av att göra det.

Hur länge?


8. Något mer jag behöver tänka på?
 -Läs på mer. Skaffa dig boken Får av Sjödin och läs.

Det tror jag nog allt att jag kommer göra


9. Hur stora betesmarker behöver man per lamm?
-Ca 0,2-1 ha beroende på hur betet ser ut. Mindre för vallbete mest för skogsbete.

Det är en äng kan man säga, räknas det som vallbete då?

10. Vilken tid på året kan man räkna med leverans?
 -Som nämnts ovan, tidig vår för flasklamm (då måste du ha fårhus) annars inte alls eller till hösten.

Jag har sett en del som säljer lamm nu, är det tokigt att köpa från dom?

11. Borde jag satsa på det i år eller planera mer och köra nästa år?
-Tror inte på idén så skulle inte satsa alls utan skaffa egna livdjur istället. Men, börja med Erik Sjödins bok Får. Finns i Åters bokklubb här på sidorna.

Den idén du inte tror på är att köpa in lamm för sommarbete och sedan fylla frysen till hösten då antar jag.
Jag slutför alla mina åtaganden med största seriositet när jag tar mig an något. Det innebär såklart att om jag bestämmer mig för att satsa på får på heltid och ta mig an allt merarbete med att städa fårhus, klippa, vinterutfordra, lamma, se till så lammen kommer igång med mat etc. Vi har haft uppfödning av hundar förr så vi vet hur mycket jobb det kan vara med däggdjur som skall klara den första tiden.

Men en tilläggsfråga. Hur varmt skall man hålla i ett fårhus på vintern?
Isolerat hus? Extra värme?

Titel: SV: Nybörjarfrågor
Skrivet av: Televinken skrivet 10 jun-14 kl 09:05
Om jag sålt mina lamm på våren (vilket jag antagligen iofs aldrig skulle) så hade jag tagit i princip samma som på hösten. Varför? Jo, under sommaren kostar de mig ingenting, kräver inte mycket skötsel så skillnaden skulle bara vara ränta. Vi har knappt femtio lamm och skillnaden i jobb om vi haft tio mindre är inte ens mätbar.

Jag får hålla med tidigare talare att det inte låter som en god idé att köpa lamm på våren för att slakta till hösten. 

Om du bestämmer dig för att skaffa djur så gå en kurs hos länsstyrelsen först. De har bra kurser för nybörjare.
Titel: SV: Nybörjarfrågor
Skrivet av: vallhunden skrivet 10 jun-14 kl 11:05
Jag tror inte att någon fårbonde i som har alla hästar hemma, säljer lamm på våren. Lammen ska då skiljas från sin mamma i förtid och födas upp moderslösa. Och, som någon sagt, har man betalat för tackorna över vintern och rett upp lammningen, så är betesperioden tiden då man lutar sig tillbaka (med vissa undantag) och ser på när lammen växer, för att sen få lön för vintern och vårens mödor och sälja lammen för vettigt pris på hösten...

Du får nog föda upp dina egna lamm!! ;D ;D ;D

Ocj angående flasklamm, kan du inte slakta lamm som har fötts hemma, kan du garanterat inte slakta flasklamm som du har matat och som har följt dig i hasorna hela sommaren!!!
Titel: SV: Nybörjarfrågor
Skrivet av: javill skrivet 10 jun-14 kl 11:44
1. Behöver dom något utrymme att gå in i? Eller går dom ute hela tiden?
-Om du har dem enbart under betesperioden behöver de inget vindskydd/fårhus men, de behöver tillgång till skugga i hagen.

Jag har tillgång till ett hus i samband med hagen som jag isånafall hade tänkt mig, eventuellt kan man ju ha dörren öppen så kan dom gå in och ut som dom behagar.

Det funkar bra.


2. Jag läste en rapport från jordbruksverket som sa att det är i först hand för djur som bor inne på vintern som behöver SE nummer. Innebär det att jag inte behöver skaffa SE nummer om lammen bara går ut några månader för att sedan ätas?
-Det stämmer inte.

https://www.jordbruksverket.se/amnesomraden/djur/olikaslagsdjur/farochgetter/markningjournalforingochregistrering/produktionsplats.4.7409fe2811f8e7990b8800083.html (https://www.jordbruksverket.se/amnesomraden/djur/olikaslagsdjur/farochgetter/markningjournalforingochregistrering/produktionsplats.4.7409fe2811f8e7990b8800083.html)

Grundprincipen är att ett produktionsplatsnummer avser en byggnad för djur som huvudsakligen vistas inomhus, eller en anläggning om det finns ett antal tätt liggande byggnader som tydligt utgör en enhet.

Jag misstolkade säkert men man leta ju lösningar som passar mig

Du måste ha ett produktionsplatsnummer för att få köpa lamm/djur. (I alla fall om det är en seriös djurhållare du köper av.)


3. Behöver dom stöd utfodras? Med vad?
-Ja, Beroende på ålder, lammersättning och lammpelletts.

Går det att utfordra med exempelvis spannmål?
Jag tittade på granngårdens hemsida och det betingar ett pris på 40 kronor kilot med lammnäring. Men det är ju tydligen för små lamm, nästan som mjölkersättning? Jag tolkar det som att det är till flasklammen som du pratade om. hur mycket får man beräkna åtgången per lamm?

Samma undrar jag hur mycket åtgången blir av Fårfor Lamm per säsong och lamm\får?

Lammersättning är mjölkersättning och brukar ges till de är två månader. 1-2 liter färdigblandad ersättning per lamm och dag.
Lammfor i fri tillgång och sedan i portioner. 0,5-2 kg/dygn beroende på ålder och hur kraftiga du vill ha dem. Vid magert bete behövs mer tillskott. Spannmål passar inte lamm. Deras magar är inte färdigutvecklade.


4. Vad är rimligt att betala för 5-10 lamm?
-Säljer mina lamm på hösten för 1200:-/st. Men, det varierar beroende på ras.

Då säljer du färdiga lamm för slakt? Grundtanken för mig var ju att ha dom på grönbete över sommarhalvåret.

Ja, det kostar mig inget att ha dem över sommaren. Någon gång har vi sålt lamm ihop med sin mamma på våren. Med lamning i april så är det inte dags för avskiljning förrän i augusti.


5. Vilken sort är en bra nybörjarsort? Just för kött.
-Vet ej. Känner inte till köttraser så bra.

Då kan jag fråga vad du har för sort och varför just den sorten?

Vi har gotlandsfår, en svensk lantras. Ger mycket fina skinn och hyfsat med kött. Deras ull är också fin och lättarbetad. Betar bra, både gräs och sly.

6. Om jag ansöker om SE nummer, vad händer rent praktiskt? Besök från länsstyrelsen? Kostar SE numret mig något?
-Du får ett produktionsplatsnummer tilldelat av Jordbruksverket. Du får betala för fårjournalen.

Inga obligatoriska kontroller? Visserligen är jag inte orolig för det eftersom dom har varit där och tittat när den förre ägaren har haft djur och godkänt för djurhållning. Men det känns som att många tror att det är just därför man har SE nummer. ungefär som en restaurang som skickar in anmälan till miljö och hälsa. Man påbörjar en process med godkännande etc

Det varierar beroende på kommun och län. Vi hade vår första kontroll ifjol. Då hade vi haft får i nästan tio år.

7. Behöver ett slaktat lamm hänga eller går det rakt ner i frysen\grillen?
-Det måste inte hänga men, blir bättre av att göra det.

Hur länge?

Vårt brukar hänga i 40 dygnsgrader.



9. Hur stora betesmarker behöver man per lamm?
-Ca 0,2-1 ha beroende på hur betet ser ut. Mindre för vallbete mest för skogsbete.

Det är en äng kan man säga, räknas det som vallbete då?

Nä, vall är insått för att ta hö. Så den ska inte ha legat mer än några år. Man släpper djuren på efterbete efter skörd. Mycket bra till lamm som skiljts från sin mamma. Ängsbete brukar vara magert. Snäppet bättre än skogsbete.

10. Vilken tid på året kan man räkna med leverans?
Jag har sett en del som säljer lamm nu, är det tokigt att köpa från dom?

Nädå, finns det så är det bara att köpa, kolla bara upp ifall du vill ha livdjur framöver hur det är med MV-status. Vet inte om det måste vara "fårfritt" ett visst tag eller om det inte påverkar statusen alls.

11.

Men en tilläggsfråga. Hur varmt skall man hålla i ett fårhus på vintern?
Isolerat hus? Extra värme?

Det kan vara utomhustemperatur i ett fårhus på vintern bara det är dragfritt.
Titel: SV: Nybörjarfrågor
Skrivet av: javill skrivet 10 jun-14 kl 11:48
Har du bete så är ett par tjurkalvar från en mjölkbesättning ett bra val. Om du bara har en liten yta, typ en tomt, så är grisar bättre. Båda djurslagen mår bäst om de har ett hus att gå in i.

Annars så finns ju ankor, höns, kaniner, gäss mm att välja på. Sådana djur kräver mycket färre moderdjur i vinterförvaring, och små djur är goda ;D

Nä det är ju skillnad på kalvar från mjölkkor där kalvarna alltid tas från mamman direkt. Men, då ska man ju helst bo nära en mjölkbonde så man kan köpa första tidens mjölk därifrån. Annars lär det bli dyrt.
Titel: SV: Nybörjarfrågor
Skrivet av: Johan1983 skrivet 10 jun-14 kl 22:34
Om jag sålt mina lamm på våren (vilket jag antagligen iofs aldrig skulle) så hade jag tagit i princip samma som på hösten. Varför? Jo, under sommaren kostar de mig ingenting, kräver inte mycket skötsel så skillnaden skulle bara vara ränta. Vi har knappt femtio lamm och skillnaden i jobb om vi haft tio mindre är inte ens mätbar.

Jag får hålla med tidigare talare att det inte låter som en god idé att köpa lamm på våren för att slakta till hösten. 

Om du bestämmer dig för att skaffa djur så gå en kurs hos länsstyrelsen först. De har bra kurser för nybörjare.

Vad hade du tagit på hösten för lammen?
Det kanske är värt för någon att ha lammen under sommaren.
Titel: SV: Nybörjarfrågor
Skrivet av: Johan1983 skrivet 10 jun-14 kl 22:42
Först vill jag bara tacka för svar.

1. Behöver dom något utrymme att gå in i? Eller går dom ute hela tiden?
-Om du har dem enbart under betesperioden behöver de inget vindskydd/fårhus men, de behöver tillgång till skugga i hagen.

Jag har tillgång till ett hus i samband med hagen som jag isånafall hade tänkt mig, eventuellt kan man ju ha dörren öppen så kan dom gå in och ut som dom behagar.

Det funkar bra.


2. Jag läste en rapport från jordbruksverket som sa att det är i först hand för djur som bor inne på vintern som behöver SE nummer. Innebär det att jag inte behöver skaffa SE nummer om lammen bara går ut några månader för att sedan ätas?
-Det stämmer inte.

https://www.jordbruksverket.se/amnesomraden/djur/olikaslagsdjur/farochgetter/markningjournalforingochregistrering/produktionsplats.4.7409fe2811f8e7990b8800083.html (https://www.jordbruksverket.se/amnesomraden/djur/olikaslagsdjur/farochgetter/markningjournalforingochregistrering/produktionsplats.4.7409fe2811f8e7990b8800083.html)

Grundprincipen är att ett produktionsplatsnummer avser en byggnad för djur som huvudsakligen vistas inomhus, eller en anläggning om det finns ett antal tätt liggande byggnader som tydligt utgör en enhet.

Jag misstolkade säkert men man leta ju lösningar som passar mig

Du måste ha ett produktionsplatsnummer för att få köpa lamm/djur. (I alla fall om det är en seriös djurhållare du köper av.)


Jag skaffar produktionsplatsnummer, det är inget problem för mig. Jag har bra anläggning, gott om bete och inget att dölja


3. Behöver dom stöd utfodras? Med vad?
-Ja, Beroende på ålder, lammersättning och lammpelletts.

Går det att utfordra med exempelvis spannmål?
Jag tittade på granngårdens hemsida och det betingar ett pris på 40 kronor kilot med lammnäring. Men det är ju tydligen för små lamm, nästan som mjölkersättning? Jag tolkar det som att det är till flasklammen som du pratade om. hur mycket får man beräkna åtgången per lamm?

Samma undrar jag hur mycket åtgången blir av Fårfor Lamm per säsong och lamm\får?

Lammersättning är mjölkersättning och brukar ges till de är två månader. 1-2 liter färdigblandad ersättning per lamm och dag.
Lammfor i fri tillgång och sedan i portioner. 0,5-2 kg/dygn beroende på ålder och hur kraftiga du vill ha dem. Vid magert bete behövs mer tillskott. Spannmål passar inte lamm. Deras magar är inte färdigutvecklade.



Jag har varit i kontakt med en uppfödare, hon stödmatade med lammfoder under sommarbetet men hade blivit tillsagd att inte göra det. Inget spannmål dock är bra att veta. Jag har hönsfoder men inte längre höns, går det tror du?

4. Vad är rimligt att betala för 5-10 lamm?
-Säljer mina lamm på hösten för 1200:-/st. Men, det varierar beroende på ras.

Då säljer du färdiga lamm för slakt? Grundtanken för mig var ju att ha dom på grönbete över sommarhalvåret.

Ja, det kostar mig inget att ha dem över sommaren. Någon gång har vi sålt lamm ihop med sin mamma på våren. Med lamning i april så är det inte dags för avskiljning förrän i augusti.


5. Vilken sort är en bra nybörjarsort? Just för kött.
-Vet ej. Känner inte till köttraser så bra.

Då kan jag fråga vad du har för sort och varför just den sorten?

Vi har gotlandsfår, en svensk lantras. Ger mycket fina skinn och hyfsat med kött. Deras ull är också fin och lättarbetad. Betar bra, både gräs och sly.

Vad gör man med skinnen? Säljer man dom? Slaktar du själv eller lämnar du bort? Hur mycket om du lämnar bort?

6. Om jag ansöker om SE nummer, vad händer rent praktiskt? Besök från länsstyrelsen? Kostar SE numret mig något?
-Du får ett produktionsplatsnummer tilldelat av Jordbruksverket. Du får betala för fårjournalen.

Inga obligatoriska kontroller? Visserligen är jag inte orolig för det eftersom dom har varit där och tittat när den förre ägaren har haft djur och godkänt för djurhållning. Men det känns som att många tror att det är just därför man har SE nummer. ungefär som en restaurang som skickar in anmälan till miljö och hälsa. Man påbörjar en process med godkännande etc

Det varierar beroende på kommun och län. Vi hade vår första kontroll ifjol. Då hade vi haft får i nästan tio år.

Kostade det något?

7. Behöver ett slaktat lamm hänga eller går det rakt ner i frysen\grillen?
-Det måste inte hänga men, blir bättre av att göra det.

Hur länge?

Vårt brukar hänga i 40 dygnsgrader.

Dygnsgrader?

9. Hur stora betesmarker behöver man per lamm?
-Ca 0,2-1 ha beroende på hur betet ser ut. Mindre för vallbete mest för skogsbete.

Det är en äng kan man säga, räknas det som vallbete då?

Nä, vall är insått för att ta hö. Så den ska inte ha legat mer än några år. Man släpper djuren på efterbete efter skörd. Mycket bra till lamm som skiljts från sin mamma. Ängsbete brukar vara magert. Snäppet bättre än skogsbete.

Har du tips på vad man kan odla för att få upp kvalitén?

10. Vilken tid på året kan man räkna med leverans?
Jag har sett en del som säljer lamm nu, är det tokigt att köpa från dom?

Nädå, finns det så är det bara att köpa, kolla bara upp ifall du vill ha livdjur framöver hur det är med MV-status. Vet inte om det måste vara "fårfritt" ett visst tag eller om det inte påverkar statusen alls.

11.

Men en tilläggsfråga. Hur varmt skall man hålla i ett fårhus på vintern?
Isolerat hus? Extra värme?

Det kan vara utomhustemperatur i ett fårhus på vintern bara det är dragfritt.

Det låter bra, jag har en halvt oisolerad lokal med sänkt takhöjd som jag tror lätt värms upp till några plusgrader av lammen.

Ursäkta, såg nu att min text inte syntes, jag trodde att rosa skulle synas bättre
Titel: SV: Nybörjarfrågor
Skrivet av: olivia.k skrivet 10 jun-14 kl 23:21
Varför vill du ens ha lamm?
Verkar bara som det är för att få kött? Bra kött? För att det blir billigare kött verkar inte va syftet? Eller ska du slakta på nåt speciellt sätt som gör att du ska köpa dem levande?

Vill du bara ha kött så varför inte köpa lammlåda hos en bonde istället. Hälsa på fåren där och se att de har det bra etc. Det är till och med lägre moms på dött lamm jämförelse med levande lamm. Du vill ju inte vara med när de föds och helst bara servera lite vatten, så du verkar ju inte vilja ha dem för sällskaps skull.

Själv har jag får för att jag får sällskap och för att ha nåt att göra på fritiden. 2: gratis ull. 3. Jag får Eu-stöd för marken de betar.

Titel: SV: Nybörjarfrågor
Skrivet av: javill skrivet 10 jun-14 kl 23:34

3. Behöver dom stöd utfodras? Med vad?
-Ja, Beroende på ålder, lammersättning och lammpelletts.

Går det att utfordra med exempelvis spannmål?
Jag tittade på granngårdens hemsida och det betingar ett pris på 40 kronor kilot med lammnäring. Men det är ju tydligen för små lamm, nästan som mjölkersättning? Jag tolkar det som att det är till flasklammen som du pratade om. hur mycket får man beräkna åtgången per lamm?

Samma undrar jag hur mycket åtgången blir av Fårfor Lamm per säsong och lamm\får?

Lammersättning är mjölkersättning och brukar ges till de är två månader. 1-2 liter färdigblandad ersättning per lamm och dag.
Lammfor i fri tillgång och sedan i portioner. 0,5-2 kg/dygn beroende på ålder och hur kraftiga du vill ha dem. Vid magert bete behövs mer tillskott. Spannmål passar inte lamm. Deras magar är inte färdigutvecklade.



Jag har varit i kontakt med en uppfödare, hon stödmatade med lammfoder under sommarbetet men hade blivit tillsagd att inte göra det. Inget spannmål dock är bra att veta. Jag har hönsfoder men inte längre höns, går det tror du?

Jag hade inte gett hönsfoder till lamm. Om man vill att unga lamm (avvanda) ska växa under sommaren måste man antingen ha bete av högsta kvalitet och bra betesrotation (för att undvika parasiter). Om man inte har det eller inte bryr sig om lammen är lite små till hösten kan man kanske hoppa över det. Varierar antagligen också beroende på ras.

5. Vilken sort är en bra nybörjarsort? Just för kött.
-Vet ej. Känner inte till köttraser så bra.

Då kan jag fråga vad du har för sort och varför just den sorten?

Vi har gotlandsfår, en svensk lantras. Ger mycket fina skinn och hyfsat med kött. Deras ull är också fin och lättarbetad. Betar bra, både gräs och sly.

Vad gör man med skinnen? Säljer man dom? Slaktar du själv eller lämnar du bort? Hur mycket om du lämnar bort?

Säljer skinnen, man kan också hantverka med dem. Lämnar djuren till slakt en mil från gården. Slaktar ett tjugofemtal varje höst.

6. Om jag ansöker om SE nummer, vad händer rent praktiskt? Besök från länsstyrelsen? Kostar SE numret mig något?
-Du får ett produktionsplatsnummer tilldelat av Jordbruksverket. Du får betala för fårjournalen.

Inga obligatoriska kontroller? Visserligen är jag inte orolig för det eftersom dom har varit där och tittat när den förre ägaren har haft djur och godkänt för djurhållning. Men det känns som att många tror att det är just därför man har SE nummer. ungefär som en restaurang som skickar in anmälan till miljö och hälsa. Man påbörjar en process med godkännande etc

Det varierar beroende på kommun och län. Vi hade vår första kontroll ifjol. Då hade vi haft får i nästan tio år.

Kostade det något?

Nej.


7. Behöver ett slaktat lamm hänga eller går det rakt ner i frysen\grillen?
-Det måste inte hänga men, blir bättre av att göra det.

Hur länge?

Vårt brukar hänga i 40 dygnsgrader.

Dygnsgrader?

Det är genomsnittstemperaturen på ett dygn, om man inte använder kylrum tex. om medeltemperaturen är 5 grader, då ska djuret hänga i 4 dygn för att få 20 dygnsgrader.

9. Hur stora betesmarker behöver man per lamm?
-Ca 0,2-1 ha beroende på hur betet ser ut. Mindre för vallbete mest för skogsbete.

Det är en äng kan man säga, räknas det som vallbete då?

Nä, vall är insått för att ta hö. Så den ska inte ha legat mer än några år. Man släpper djuren på efterbete efter skörd. Mycket bra till lamm som skiljts från sin mamma. Ängsbete brukar vara magert. Snäppet bättre än skogsbete.

Har du tips på vad man kan odla för att få upp kvalitén?

Nä, är inte så bra på det. Fråga under Odling, Spannmål så får du kanske svar där.
Titel: SV: Nybörjarfrågor
Skrivet av: Johan1983 skrivet 10 jun-14 kl 23:41
Varför vill du ens ha lamm?
Verkar bara som det är för att få kött? Bra kött? För att det blir billigare kött verkar inte va syftet? Eller ska du slakta på nåt speciellt sätt som gör att du ska köpa dem levande?

Vill du bara ha kött så varför inte köpa lammlåda hos en bonde istället. Hälsa på fåren där och se att de har det bra etc. Det är till och med lägre moms på dött lamm jämförelse med levande lamm. Du vill ju inte vara med när de föds och helst bara servera lite vatten, så du verkar ju inte vilja ha dem för sällskaps skull.

Själv har jag får för att jag får sällskap och för att ha nåt att göra på fritiden. 2: gratis ull. 3. Jag får Eu-stöd för marken de betar.

Det är väl säkert så att oavsett hur man planerar så blir det dyrare i slutändan ändå.
Det är väl att man vill veta varifrån köttet kommer. Sedan har jag faktiskt betesmark tillgängligt så det är synd att låta det gå till spillo.

Jag har gärna lamm för sällskapets skull men jag vill ju inte fästa mig för mycket om man ändå skall slakta.
Självklart inte på bekostnad av försummelse eller dylikt. Det är klart att man ger lammen den uppmärksamhet dom behöver och kanske yngre släktingar såsom barn i familjen uppskattar lammen på sitt vis.

Själv så är jag väl inte så mycket erfarenhet av ull, vad har man det till?
Titel: SV: Nybörjarfrågor
Skrivet av: Johan1983 skrivet 10 jun-14 kl 23:43
3. Behöver dom stöd utfodras? Med vad?
-Ja, Beroende på ålder, lammersättning och lammpelletts.

Går det att utfordra med exempelvis spannmål?
Jag tittade på granngårdens hemsida och det betingar ett pris på 40 kronor kilot med lammnäring. Men det är ju tydligen för små lamm, nästan som mjölkersättning? Jag tolkar det som att det är till flasklammen som du pratade om. hur mycket får man beräkna åtgången per lamm?

Samma undrar jag hur mycket åtgången blir av Fårfor Lamm per säsong och lamm\får?

Lammersättning är mjölkersättning och brukar ges till de är två månader. 1-2 liter färdigblandad ersättning per lamm och dag.
Lammfor i fri tillgång och sedan i portioner. 0,5-2 kg/dygn beroende på ålder och hur kraftiga du vill ha dem. Vid magert bete behövs mer tillskott. Spannmål passar inte lamm. Deras magar är inte färdigutvecklade.



Jag har varit i kontakt med en uppfödare, hon stödmatade med lammfoder under sommarbetet men hade blivit tillsagd att inte göra det. Inget spannmål dock är bra att veta. Jag har hönsfoder men inte längre höns, går det tror du?

Jag hade inte gett hönsfoder till lamm. Om man vill att unga lamm (avvanda) ska växa under sommaren måste man antingen ha bete av högsta kvalitet och bra betesrotation (för att undvika parasiter). Om man inte har det eller inte bryr sig om lammen är lite små till hösten kan man kanske hoppa över det. Varierar antagligen också beroende på ras.

5. Vilken sort är en bra nybörjarsort? Just för kött.
-Vet ej. Känner inte till köttraser så bra.

Då kan jag fråga vad du har för sort och varför just den sorten?

Vi har gotlandsfår, en svensk lantras. Ger mycket fina skinn och hyfsat med kött. Deras ull är också fin och lättarbetad. Betar bra, både gräs och sly.

Vad gör man med skinnen? Säljer man dom? Slaktar du själv eller lämnar du bort? Hur mycket om du lämnar bort?

Säljer skinnen, man kan också hantverka med dem. Lämnar djuren till slakt en mil från gården. Slaktar ett tjugofemtal varje höst.

6. Om jag ansöker om SE nummer, vad händer rent praktiskt? Besök från länsstyrelsen? Kostar SE numret mig något?
-Du får ett produktionsplatsnummer tilldelat av Jordbruksverket. Du får betala för fårjournalen.

Inga obligatoriska kontroller? Visserligen är jag inte orolig för det eftersom dom har varit där och tittat när den förre ägaren har haft djur och godkänt för djurhållning. Men det känns som att många tror att det är just därför man har SE nummer. ungefär som en restaurang som skickar in anmälan till miljö och hälsa. Man påbörjar en process med godkännande etc

Det varierar beroende på kommun och län. Vi hade vår första kontroll ifjol. Då hade vi haft får i nästan tio år.

Kostade det något?

Nej.


7. Behöver ett slaktat lamm hänga eller går det rakt ner i frysen\grillen?
-Det måste inte hänga men, blir bättre av att göra det.

Hur länge?

Vårt brukar hänga i 40 dygnsgrader.

Dygnsgrader?

Det är genomsnittstemperaturen på ett dygn, om man inte använder kylrum tex. om medeltemperaturen är 5 grader, då ska djuret hänga i 4 dygn för att få 20 dygnsgrader.

9. Hur stora betesmarker behöver man per lamm?
-Ca 0,2-1 ha beroende på hur betet ser ut. Mindre för vallbete mest för skogsbete.

Det är en äng kan man säga, räknas det som vallbete då?

Nä, vall är insått för att ta hö. Så den ska inte ha legat mer än några år. Man släpper djuren på efterbete efter skörd. Mycket bra till lamm som skiljts från sin mamma. Ängsbete brukar vara magert. Snäppet bättre än skogsbete.

Har du tips på vad man kan odla för att få upp kvalitén?

Nä, är inte så bra på det. Fråga under Odling, Spannmål så får du kanske svar där.

Du ville kanske inte säga hur mycket du betalar slakteriet? Eller du kanske säljer dom till slakteriet och får betalt?
Titel: SV: Nybörjarfrågor
Skrivet av: Johan1983 skrivet 10 jun-14 kl 23:43
Jag undrar hur man för stalljournal och vad som skall vara med.
Måste man köpa kompendiet eller går det att skriva ut lösblad och sätta in i vilken pärm som helst?
Titel: SV: Nybörjarfrågor
Skrivet av: javill skrivet 11 jun-14 kl 00:09
Du ville kanske inte säga hur mycket du betalar slakteriet? Eller du kanske säljer dom till slakteriet och får betalt?

Trodde du undrade hur mycket lamm vi slaktar. Betalar 425:-/lamm +moms för slakt och styckning.
Titel: SV: Nybörjarfrågor
Skrivet av: javill skrivet 11 jun-14 kl 00:12
Jag undrar hur man för stalljournal och vad som skall vara med.
Måste man köpa kompendiet eller går det att skriva ut lösblad och sätta in i vilken pärm som helst?

Det måste vara den angivna som är godkänd. Om man använder programmet Elitlamm finns det en stalljournalsdel där som är godkänd att använda.
Titel: SV: Nybörjarfrågor
Skrivet av: Själv är bäste dräng skrivet 11 jun-14 kl 09:16
Det beror på hur mycket bete dom behöver? :-)
Vad är bra storlek på bete för de båda djurslagen per djur?

Kalvar lockar, men jag är rädd att dom är svårhanterliga.

Jag har faktiskt hus att tillgå men man föredrar ju om bajs och allt kommer på ett och samma ställe, gärna utomhus och lätt att förflytta till gödselstaden :-)

Det finns fördelar med ankor, höns, kaniner, gäss. Såsom inget SE nummer och det räcker med några ägg för att komma igång (Jag förutsätter att äggen som påskharen delar ut kan kläcka kaniner)

Dock tänkte jag undvika vinterförvaring i största möjliga mån eftersom det skulle kännas bättre att påbörja ett projekt som varar i några månader och sedan vet man att man är fri. Exempelvis kläcka fram en sats med kycklingar och sedan äter man dom om ett par månader

Kalvar är lätthanterliga om allt går bra, men risken är att du fäster dig vid dem om det bara är två. Kan vara dumt som början på köttuppfödarkarriären. Sedan är det inte säkert att de växer färdigt första sommaren, utan att du måste ha dem en sommar till.

Det snabbaste är nog att köpa dagsgamla broilerkycklingar och dra upp dem. Projektet är väldefinierat och avslutas efter 2-3 månader. Och med kanske 50 st ständigt hungriga, relativt opersonliga djur, så är risken att man fäster sig minimal.

När det gäller betesdjur och betesåtgång så varierar det kraftigt som du förstått av svaren. Om man skall få ekonomi i det så är det stödrätter, betesbidrag, stängselbidrag osv man skall ta hänsyn till. Jag har fåren för att hålla öppet omkring där jag bor, har själv för lite bete för att kunna söka eu-bidrag så ekonomin är inte prio ett här. Giftfritt kött är en biprodukt, och även att ungarna gillar fåren. Skulle jag ha djur bara för köttet så skulle jag inte välja får. Då finge det bli smådjuren och eventuellt ett par grisar där det behöver markberedas, eller ett par kalvar som kunde gå med våra hästar, men inte varje år.



Titel: SV: Nybörjarfrågor
Skrivet av: Johan1983 skrivet 11 jun-14 kl 09:41
Trodde du undrade hur mycket lamm vi slaktar. Betalar 425:-/lamm +moms för slakt och styckning.

Hur mycket tror du att det skulle gå på om man bara vill ha slaktat?

Det är lättare för mig att stycka än att slakta, då är det ju så att säga redan mat och djuret kan inte lida om man gör fel
Titel: SV: Nybörjarfrågor
Skrivet av: Johan1983 skrivet 11 jun-14 kl 09:47
Kalvar är lätthanterliga om allt går bra, men risken är att du fäster dig vid dem om det bara är två. Kan vara dumt som början på köttuppfödarkarriären. Sedan är det inte säkert att de växer färdigt första sommaren, utan att du måste ha dem en sommar till.

Det snabbaste är nog att köpa dagsgamla broilerkycklingar och dra upp dem. Projektet är väldefinierat och avslutas efter 2-3 månader. Och med kanske 50 st ständigt hungriga, relativt opersonliga djur, så är risken att man fäster sig minimal.

När det gäller betesdjur och betesåtgång så varierar det kraftigt som du förstått av svaren. Om man skall få ekonomi i det så är det stödrätter, betesbidrag, stängselbidrag osv man skall ta hänsyn till. Jag har fåren för att hålla öppet omkring där jag bor, har själv för lite bete för att kunna söka eu-bidrag så ekonomin är inte prio ett här. Giftfritt kött är en biprodukt, och även att ungarna gillar fåren. Skulle jag ha djur bara för köttet så skulle jag inte välja får. Då finge det bli smådjuren och eventuellt ett par grisar där det behöver markberedas, eller ett par kalvar som kunde gå med våra hästar, men inte varje år.

Du har nog rätt i att två kalvar kan vara lätta att fästa sig vid. Jag hade en bekant som hade kalvar men jag var då för ung och oinsatt för att verkligen ta reda på hur det gick till. Sedan är ju exempelvis lamm väldigt lätthanterliga jämförelsevis, man behöver ju inte känna sig rädd för dom i alla fall.

Förmodligen så har du helt rätt angående kycklingarna också. Jag har en bekant som säger sig kunna slakta dom också så det skulle spara pengar och transporter till slakteri.

Jag funderar just på bete, om man har ett andra eller tredje bete som inte är inhägnat, kan man binda lammen\fåren tillfälligt vid en påle? Jag läste någonstans att man inte fick binda får\lamm utan att dom måste vara frigående i en hage. Eller hur ligger det till?
Titel: SV: Nybörjarfrågor
Skrivet av: Johan1983 skrivet 11 jun-14 kl 09:49
Det måste vara den angivna som är godkänd. Om man använder programmet Elitlamm finns det en stalljournalsdel där som är godkänd att använda.

Vad har man elitlamm till? Behöver man det?
Titel: SV: Nybörjarfrågor
Skrivet av: javill skrivet 11 jun-14 kl 10:40
Vad har man elitlamm till? Behöver man det?

Ett avels- och produktionsprogram. Googla för mer info. Är man inte intresserad av avel/produktion behövs det knappast.
Titel: SV: Nybörjarfrågor
Skrivet av: javill skrivet 11 jun-14 kl 10:41
Hur mycket tror du att det skulle gå på om man bara vill ha slaktat?


Ingen aning, priserna varierar stort över landet så kolla med aktuellt slakteri.
Titel: SV: Nybörjarfrågor
Skrivet av: javill skrivet 11 jun-14 kl 10:42

Jag funderar just på bete, om man har ett andra eller tredje bete som inte är inhägnat, kan man binda lammen\fåren tillfälligt vid en påle? Jag läste någonstans att man inte fick binda får\lamm utan att dom måste vara frigående i en hage. Eller hur ligger det till?

Det är inte tillåtet att binda fast några djur på bete.
Titel: SV: Nybörjarfrågor
Skrivet av: zeina66 skrivet 11 jun-14 kl 11:21
Johan1983

Oavsett vilket djur du bestämmer dig för - så kommer kostnaden för uppfödning bli dyrare än om du köper köttlådor hos en bonde, vars djurhållning du tycker är okej.

Stängsel till får är dyrare att sätta upp (fler trådar + isolatorer) än till nöt som kan gå bakom 2 trådar.
En bra stolpe kostar minst 35kr/st och du behöver en var sjätte meter, sen tillkommer isolatorer och tråd. (totalt ca 40kr per meter) Ett aggregat fr ca 2000kr borde duga. Det beror helt på vilken material du köper.

Köp köttlådor !!
Titel: SV: Nybörjarfrågor
Skrivet av: Sjögården skrivet 11 jun-14 kl 11:27
Det är trots många kloka svar ännu ingen som på ett konkret sätt förklarat för TS varför så många avfärdar hans ide;

Det klassiska fåråret ser ut som följer: Tackorna lammar på våren (ofta april) och släpps med lammen på bete. Under sensommaren skiljs lammen ifrån för att tackorna ska hämta sig lite innan det är dags för betäckning igen, den brukar ske kring november. Lammen slaktas på höstkanten, tidpunkten beror på hur bra de vuxit. På hösten slaktas alltså en majoritet av de svenska lammen och det är då det är som sämst betalt följdaktligen. (Detta gör givetvis ingenting om man ska ha köttet själv!)

Vissa raser, t ex gotlandsfår som är en vanlig ras i Sverige, är väldigt bestämda med sina brunster och kan knappast fås att lamma på annan tidpunkt än våren medan andra är mer flexibla så att man kan få dem att lamma i t ex januari. Så tidig lamning gör att man kan slakta lammen vid en tidpunkt då köttpriset är mycket högre,  men kräver också mer foder och skötsel då man har djuren på stall.

Det finns de som köper in avvanda lamm på hösten och föder upp dem för slakt under vintern. Då får man nytta av de högre köttpriserna. Denna produktionsform innebär också att man "slipper" lamningen (jobbig men rolig tid) och den kräver inga betesmarker vilket inte alla har.

För att föda upp enbart lamm under sommaren skulle du behöva köpa lamm som är födda under tidig vinter och de kommer att vara mer eller mindre slaktfärdiga (=dyra!) när det är dags för betessläpp.

Avvanda 3 månaders tjurkalvar borde vara ett bra alternativ för dig. Det finns året runt hos mjölkbönderna. Kastrera dem så håller de sig mycket lugnare! Och försök få tag i såna som är hälften köttras, de kommer att ge mycket bättre utbyte. Om köttet är för hemmabruk och priset inte är så viktigt så gör det ju inget om de "egentligen" inte är slaktfärdiga på hösten. Nötkreatur är såklart inte lika lätthanterliga som får när de blir vuxna men du kan mycket färre och de är lättare att stängsla in. Dessutom blir de säkert tama och kan ledas i grimma om du tränar lite med dem när de är små.

Kött är gjort av djur, kan man inte leva med det så får man bli vegan! Visst måste det vara bättre att plocka fram en stek av ett lamm som fått daglig kelstund än ett anonymt paket från affären vars innehåll har en mindre bra historia?

Med all respekt, gå (minst!) en kurs och läs på ordentligt innan du skaffar djur. Forum är bra för diskussioner men det är lite vanskligt att ha som enda kunskapskälla...

Lycka till!
Titel: SV: Nybörjarfrågor
Skrivet av: Själv är bäste dräng skrivet 11 jun-14 kl 12:18
Visst är det bra att djuren som man äter har haft det bra, och jag äter hellre ett tamt djur hemifrån än ett onaturligt uppfött fabriksdjur, även om jag måste slakta det djur jag kliat bakom örat vid varje fodring.

Men, man kan välja djurslag som man inte får samma kontakt med. Det är inte många som äter hund eller katt här i landet, även om de djuren både är goda och har haft det väldigt bra under sitt liv. Häst är också svårt för rätt många.

Annars kan man fiska. Landa strömming har i alla fall jag aldrig känt det där obehaget för som i varierande grad uppstår när det är dags att slakta djur hemma. Och att äta ägg är ju också ett sätt att slippa bli vegan om man blir för blödig ;D
Titel: SV: Nybörjarfrågor
Skrivet av: Johan1983 skrivet 12 jun-14 kl 22:06
Det är inte tillåtet att binda fast några djur på bete.

Inte ens tillfälligt?

Finns det några regler som reglerar hur stort dom måste ha?
Jag tänker på ett ambulerande bete som man kan flytta runt efter behov.

Jag har en inhägnad beteshage, men den kanske tar slut och då är det bra att undersöka alternativ
Titel: SV: Nybörjarfrågor
Skrivet av: Johan1983 skrivet 12 jun-14 kl 22:07
Det måste vara den angivna som är godkänd. Om man använder programmet Elitlamm finns det en stalljournalsdel där som är godkänd att använda.

Hur fungerar ifyllningen, skall man fylla i vid varje händelse såsom köp, födslar och slakt eller är det annat som skall föras in också?
Titel: SV: Nybörjarfrågor
Skrivet av: Johan1983 skrivet 12 jun-14 kl 22:10
Johan1983

Oavsett vilket djur du bestämmer dig för - så kommer kostnaden för uppfödning bli dyrare än om du köper köttlådor hos en bonde, vars djurhållning du tycker är okej.

Stängsel till får är dyrare att sätta upp (fler trådar + isolatorer) än till nöt som kan gå bakom 2 trådar.
En bra stolpe kostar minst 35kr/st och du behöver en var sjätte meter, sen tillkommer isolatorer och tråd. (totalt ca 40kr per meter) Ett aggregat fr ca 2000kr borde duga. Det beror helt på vilken material du köper.

Köp köttlådor !!

Jag har hittat lamm för 500 kronor styck.
Slaktar jag dom själv och dom bara äter grönbete med stödutfodring för kanske 200 så blir den totala kostnaden på 10 lamm 5200. Kanske 15 kilo slaktvikt betingar ett pris på 35 kronor kilot.
Vilken bonde tar det kilopriset?

Aggregat och elstängsel har jag redan
Titel: SV: Nybörjarfrågor
Skrivet av: Johan1983 skrivet 12 jun-14 kl 22:16
Det är trots många kloka svar ännu ingen som på ett konkret sätt förklarat för TS varför så många avfärdar hans ide;

Det klassiska fåråret ser ut som följer: Tackorna lammar på våren (ofta april) och släpps med lammen på bete. Under sensommaren skiljs lammen ifrån för att tackorna ska hämta sig lite innan det är dags för betäckning igen, den brukar ske kring november. Lammen slaktas på höstkanten, tidpunkten beror på hur bra de vuxit. På hösten slaktas alltså en majoritet av de svenska lammen och det är då det är som sämst betalt följdaktligen. (Detta gör givetvis ingenting om man ska ha köttet själv!)

Vissa raser, t ex gotlandsfår som är en vanlig ras i Sverige, är väldigt bestämda med sina brunster och kan knappast fås att lamma på annan tidpunkt än våren medan andra är mer flexibla så att man kan få dem att lamma i t ex januari. Så tidig lamning gör att man kan slakta lammen vid en tidpunkt då köttpriset är mycket högre,  men kräver också mer foder och skötsel då man har djuren på stall.

Det finns de som köper in avvanda lamm på hösten och föder upp dem för slakt under vintern. Då får man nytta av de högre köttpriserna. Denna produktionsform innebär också att man "slipper" lamningen (jobbig men rolig tid) och den kräver inga betesmarker vilket inte alla har.

För att föda upp enbart lamm under sommaren skulle du behöva köpa lamm som är födda under tidig vinter och de kommer att vara mer eller mindre slaktfärdiga (=dyra!) när det är dags för betessläpp.

Avvanda 3 månaders tjurkalvar borde vara ett bra alternativ för dig. Det finns året runt hos mjölkbönderna. Kastrera dem så håller de sig mycket lugnare! Och försök få tag i såna som är hälften köttras, de kommer att ge mycket bättre utbyte. Om köttet är för hemmabruk och priset inte är så viktigt så gör det ju inget om de "egentligen" inte är slaktfärdiga på hösten. Nötkreatur är såklart inte lika lätthanterliga som får när de blir vuxna men du kan mycket färre och de är lättare att stängsla in. Dessutom blir de säkert tama och kan ledas i grimma om du tränar lite med dem när de är små.

Kött är gjort av djur, kan man inte leva med det så får man bli vegan! Visst måste det vara bättre att plocka fram en stek av ett lamm som fått daglig kelstund än ett anonymt paket från affären vars innehåll har en mindre bra historia?

Med all respekt, gå (minst!) en kurs och läs på ordentligt innan du skaffar djur. Forum är bra för diskussioner men det är lite vanskligt att ha som enda kunskapskälla...

Lycka till!

Tack för bra svar, jag har köpt några lamm för 500 kronor styck. Födda i början på april och dom kommer att levereras till mig i början eller mitten av juli. Jag har hittat många som säljer lamm för runt 500 lappen och det känns väl överkomligt?

Jag vet att kött är gjort av djur som i sin tur har tankar och känslor samt instinkter. Det är väl mest om man har ryggrad nog att själv smutsa ner sina händer för att få mat på bordet.
Kanske jag slaktar alla lammen till hösten, kanske jag behåller dom och skaffar fler till våren.
Det som är skönt är ju att man kan avsluta sitt lamminnehav rätt så enkelt om jag upptäcker att det inte är något för mig i och med att man kan slakta dom.

Hur mycket tycker du att man borde betala för tjurkalvar?

Om man har ett hektar bete, hur många kalvar borde det passa för? 1-2?
Titel: SV: Nybörjarfrågor
Skrivet av: Själv är bäste dräng skrivet 12 jun-14 kl 22:17
Inte ens tillfälligt?

Finns det några regler som reglerar hur stort dom måste ha?
Jag tänker på ett ambulerande bete som man kan flytta runt efter behov.

Jag har en inhägnad beteshage, men den kanske tar slut och då är det bra att undersöka alternativ

Det går ju faktiskt att bygga en "fårtraktor" ;D. Det kan fungera om marken är slät, och då får du en effektiv parasitbekämpning på köpet, plus att du kan hägna dem säkert mot vargen.

Men att använda två eller tre trådar och lättflyttade stolpar för bete av tillfälliga ytor är ett normalt förfarande som inte kräver så mycket arbete.
Titel: SV: Nybörjarfrågor
Skrivet av: Johan1983 skrivet 12 jun-14 kl 22:17
Visst är det bra att djuren som man äter har haft det bra, och jag äter hellre ett tamt djur hemifrån än ett onaturligt uppfött fabriksdjur, även om jag måste slakta det djur jag kliat bakom örat vid varje fodring.

Men, man kan välja djurslag som man inte får samma kontakt med. Det är inte många som äter hund eller katt här i landet, även om de djuren både är goda och har haft det väldigt bra under sitt liv. Häst är också svårt för rätt många.

Annars kan man fiska. Landa strömming har i alla fall jag aldrig känt det där obehaget för som i varierande grad uppstår när det är dags att slakta djur hemma. Och att äta ägg är ju också ett sätt att slippa bli vegan om man blir för blödig ;D

Jag tror att det är lugnt, jag har träffat lamm och dom söker sig inte direkt till mig så jag misstänker att om dom inte blir så tama så blir det nog inte så svårt att slakta dom :-)
Titel: SV: Nybörjarfrågor
Skrivet av: Johan1983 skrivet 12 jun-14 kl 22:18
Det går ju faktiskt att bygga en "fårtraktor" ;D. Det kan fungera om marken är slät, och då får du en effektiv parasitbekämpning på köpet, plus att du kan hägna dem säkert mot vargen.

Men att använda två eller tre trådar och lättflyttade stolpar för bete av tillfälliga ytor är ett normalt förfarande som inte kräver så mycket arbete.

Hur tänker du med fårtraktor?  :)
Titel: SV: Nybörjarfrågor
Skrivet av: Själv är bäste dräng skrivet 12 jun-14 kl 22:33
Som en hönstraktor fast större. 5 ggr 10 meter varav 2 meter får vara täckt så de har skydd för knott, mygg och regn. Där kan du ha upp till 10 lamm och flytta när de betat färdigt. Jag vet ingen som har så, men det skulle kunna fungera. Har sett det på nätet.

Här tog de 1250 plus moms för tjurkalvar från mjölkgård förra året.

Vi hade två tjurkalvar för ett antal år sedan på ett drygt ha, men då gick det får där någon kortare tid också.
Titel: SV: Nybörjarfrågor
Skrivet av: Johan1983 skrivet 12 jun-14 kl 23:04
Som en hönstraktor fast större. 5 ggr 10 meter varav 2 meter får vara täckt så de har skydd för knott, mygg och regn. Där kan du ha upp till 10 lamm och flytta när de betat färdigt. Jag vet ingen som har så, men det skulle kunna fungera. Har sett det på nätet.

Här tog de 1250 plus moms för tjurkalvar från mjölkgård förra året.

Vi hade två tjurkalvar för ett antal år sedan på ett drygt ha, men då gick det får där någon kortare tid också.

1250 plus moms? Det låter rent av billigt.
Du skulle inte kunna ta och förmedla kontakt? Jag är intresserad av att köpa kanske två tjurkalvar.

Jag kommer inte att ha några tio lamm i år, fem blir det.
Jag funderar på att sätta dom några timmar om dagen för att ta tillbaka dom i hagen på kvällen.
Kanske två lamm åt gången bara.

Titel: SV: Nybörjarfrågor
Skrivet av: Själv är bäste dräng skrivet 12 jun-14 kl 23:27
Ja, inte är det några större summor som kommer in, men kalvarna är ju en biprodukt vid mjölktillverkningen. De här bönderna jag tänker på säljer allt till en uppfödare, tror de har kontrakt. Men kolla i dina trakter. Passa på efter mjölkningen, då är de inte så stressade. Har du tur kan du boka två som är avvanda till nästa betessässong. Och så kan du få en bra kontakt, både vad gäller foder/djur och kunskap. Dessutom är mjölkbönder en utrotningshotad art, så det är bäst att prata med dem innan de försvinner.
Titel: SV: Nybörjarfrågor
Skrivet av: Själv är bäste dräng skrivet 12 jun-14 kl 23:37
Här hittade jag en fårtraktor  Sheep Tractor Company (http://www.youtube.com/watch?v=tSEMlyNmLL4#ws)

Men det finns en bättre någonstans på nätet, för det var inte den jag såg förra gången.
Titel: SV: Nybörjarfrågor
Skrivet av: Johan1983 skrivet 13 jun-14 kl 00:10
Ja, inte är det några större summor som kommer in, men kalvarna är ju en biprodukt vid mjölktillverkningen. De här bönderna jag tänker på säljer allt till en uppfödare, tror de har kontrakt. Men kolla i dina trakter. Passa på efter mjölkningen, då är de inte så stressade. Har du tur kan du boka två som är avvanda till nästa betessässong. Och så kan du få en bra kontakt, både vad gäller foder/djur och kunskap. Dessutom är mjölkbönder en utrotningshotad art, så det är bäst att prata med dem innan de försvinner.

Det var det jag tänkte i år kommer jag nog att vara upptagen med lammen (Dessutom har jag bara ett riktigt bete). Så jag tror att det är dumt att satsa på för många olika djur på en gång, bättre att känna sig fram med ett i taget.

Hör du om någon som vill sälja till nästa år så kan du väl säga till :-)
Titel: SV: Nybörjarfrågor
Skrivet av: Johan1983 skrivet 13 jun-14 kl 00:11
Här hittade jag en fårtraktor  Sheep Tractor Company ([url]http://www.youtube.com/watch?v=tSEMlyNmLL4#ws[/url])

Men det finns en bättre någonstans på nätet, för det var inte den jag såg förra gången.


Det ser ut som något som skulle kunna passa mig. Det är ju inga permanenta saker men så att lammen kan fortsätta äta om dom betar rent min hage.
Titel: SV: Nybörjarfrågor
Skrivet av: javill skrivet 13 jun-14 kl 00:12
Inte ens tillfälligt?

Finns det några regler som reglerar hur stort dom måste ha?
Jag tänker på ett ambulerande bete som man kan flytta runt efter behov.

Jag har en inhägnad beteshage, men den kanske tar slut och då är det bra att undersöka alternativ

Nej, inte ens tillfälligt.
En hage man flyttar runt är ok. Tänk bara att de behöver ha möjlighet att söka skugga.
Titel: SV: Nybörjarfrågor
Skrivet av: javill skrivet 13 jun-14 kl 00:15
Hur fungerar ifyllningen, skall man fylla i vid varje händelse såsom köp, födslar och slakt eller är det annat som skall föras in också?

Alla in- och utgångshändelser ska registreras. Det är bra förklarat i journalen vad som ska vara med. Journalen ska stämma överens med verkligheten hela tiden. Viktigt ifall man skulle få kontroll.
Titel: SV: Nybörjarfrågor
Skrivet av: Johan1983 skrivet 13 jun-14 kl 00:49
Det löser sig säkert, jag får beställa journalen helt enkelt.
Titel: SV: Nybörjarfrågor
Skrivet av: zeina66 skrivet 13 jun-14 kl 08:40
Tack för bra svar, jag har köpt några lamm för 500 kronor styck. Födda i början på april och dom kommer att levereras till mig i början eller mitten av juli. Jag har hittat många som säljer lamm för runt 500 lappen och det känns väl överkomligt?

Jättebilligt! Se till att du har putsat ditt bete i tid innan lammen kommer - de äter in gammalt gräs som är en halvmeter högt. Dom svälter hellre...
Titel: SV: Nybörjarfrågor
Skrivet av: Johan1983 skrivet 13 jun-14 kl 22:26
Jättebilligt! Se till att du har putsat ditt bete i tid innan lammen kommer - de äter in gammalt gräs som är en halvmeter högt. Dom svälter hellre...

Kan man köra det med gräsklipparen?
Titel: SV: Nybörjarfrågor
Skrivet av: Själv är bäste dräng skrivet 13 jun-14 kl 22:32
Japp, men en del djur kan stoppa magarna fulla om det ligger nyslaget gräs i deras hage, så gör det inte dagen innan djuren kommer.
Titel: SV: Nybörjarfrågor
Skrivet av: Johan1983 skrivet 13 jun-14 kl 23:51
När ska jag göra det då?
Titel: SV: Nybörjarfrågor
Skrivet av: Själv är bäste dräng skrivet 14 jun-14 kl 00:34
Ett par, tre dagar borde nog räcka för att det inte skall var så gott så de vräker i sig. Men jag är inte expert, har bara råkat fodra ihjäl ett par får när jag skulle vänja dem vid gräs inför betes-släppet.
Titel: SV: Nybörjarfrågor
Skrivet av: Skogsola skrivet 14 jun-14 kl 06:12
Gör det såpass tidigt att det hinner växa upp nytt friskt gräs.
Titel: SV: Nybörjarfrågor
Skrivet av: olivia.k skrivet 14 jun-14 kl 09:08
Men jag är inte expert, har bara råkat fodra ihjäl ett par får när jag skulle vänja dem vid gräs inför betes-släppet.
Fick de gasbrand?
Titel: SV: Nybörjarfrågor
Skrivet av: Själv är bäste dräng skrivet 14 jun-14 kl 19:42
Nej, trumsjuka som jag märkte försent.
Titel: SV: Nybörjarfrågor
Skrivet av: Televinken skrivet 15 jun-14 kl 14:20
Kan man köra det med gräsklipparen?

Det är nog ingen bra idé, så långt gräs med en gräsklippare vet i sjutton hur det blir. En hederlig lie blir nog bättre om du inte har så mycket att slå.
En snäll granne med betesputs är annars det enklaste. Det har vi skaffat oss  ;)
Titel: SV: Nybörjarfrågor
Skrivet av: Maskrosan skrivet 17 jun-14 kl 20:58
Hej

vi har haft ett litet fårkollektiv hos oss, sju familjer som tillsammans har haft fem bagglamm av köttras över sommaren och sedan slaktat hemma med hjälp av en kunnig kille.

Jag kan verkligen varmt rekommendera det. Precis som du har vi haft det för köttets skull samt att veta varifrån det kommer/hur dom haft det. Plus själva upplevelsen under sommaren.
Vi har betalat ca 700-900 kr per lamm och det har inte varit svårt alls att få tag i dom.

Vill du veta mer hur vi har gjort kan du gärna pm:a mig :)

Dra dig inte för att skaffa får, de är lättskötta djur som under sommaren inte kräver allt för mycket uppmärksamhet!
Titel: SV: Nybörjarfrågor
Skrivet av: Johan1983 skrivet 22 jun-14 kl 22:27
Vi får se. Det verkar inte vara för högt för lammen. Dom äter på bra :-)
Titel: SV: Nybörjarfrågor
Skrivet av: Bösahusarn skrivet 07 jul-14 kl 12:08
Finns det någon som kan ge en uppskattning på hur många småbalar hö man bör ha i ladan för en skånsk vinter?
Det handlar om tre får, kan det va rimligt att man bör utfodra dom med en halv bal om dagen?
Med lite pellets och annat gott som stöd.
Titel: SV: Nybörjarfrågor
Skrivet av: javill skrivet 07 jul-14 kl 12:44
Det beror på vad det är för ras och vad småbalarna väger. Räkna med ca 340 kg torrt hö av bra kvalitet (dvs inte för grovt) till en tacka på 70 kg på ett år + kraftfoder.