Alternativ.nu
Mat & tillvaratagande => Drycker => Ämnet startat av: magnus 71 skrivet 30 apr-14 kl 14:33
-
skulle vilja göra maskrosvin men har inget recept någon som har ett enkelt bra recept
-
Plocka 3 ½ - 4 liter maskrosblommor. Rensa bort det gröna under blomman. Jag brukar vrida bort det. Lägg i ett tåligt kärl, spann eller krus, jag brukar använda ett gammalt Höganäskrus.
Häll 4 liter kokande vatten över de gulvita blombladen. Täck med handduk och tallrik och skaka/rör några gånger så inte bladen klumpar sig vid ytan.
Låt stå i 48 timmar.
Sila av blombladen och krama ur blombladsmassan ordentligt. Häll saften i en damejeanne eller annat lämpligt jäskärl.
Blanda 2 kg socker med 50 gram jäst, det tar en stund men brukar gå till slut att få blandningen flytande, ta lite socker i taget och rör runt ordentligt hela tiden.
Blanda ner jäst och sockerblandningen i den silade saften.
Skala tunt med potatisskalare 3 citroner och 3 apelsiner, jag använder ekologiska, och lägg skalen i saften. Använd inte det innersta vita på skalen det ger besk smak.
Pressa sedan citroner och apelsiner och blanda ner detta i saften.
Täck med ren duk och tallrik, eller med lock och allra helst med lock med jäsrör.
Skaka emellanåt så att skaldelar kommer under ytan och inte möglar. Jäser ut på några veckor (sila vinet innan du buteljerar) men blir godare av lagring, ganska lagom till Lucia då vi brukar smaka av årets maskrosvin. Lycka till!
-
Hm jag behöver lite förtydliganden :-[
Hur blanda socker & jäst så det flyter?
Sak det bara var 4 liter vatten i hela proceduren? Hur mycket brukar du få färdigt vin :)
-
Hm jag behöver lite förtydliganden :-[
Hur blanda socker & jäst så det flyter?
Sak det bara var 4 liter vatten i hela proceduren? Hur mycket brukar du få färdigt vin :)
Smula jästen och rör ner sockret i jästen i mycket små portioner (vanlig bakjäst) så kommer blandningen att bli flytande. Får man inte till det så det flyter kan man ta lite av maskrossaften och blanda med. Proceduren tar en stund så stressad får man inte vara ;)
Detta recept ger 4-5 liter vin.
-
Ah tålamod är en av ingredienserna ;)
-
Ah tålamod är en av ingredienserna ;)
All vitillverkning i allmänhet kräver denna beståndsdel i processen, och maskrosvin i synnerhet, allt från plockandet av rena utslagna blommor till dekantering och avsmakning.
:D
-
detta ska jag prova tackar för detta recept måste ut och plocka blommor nu hihiihihiih
-
hm Detta tålamod... Hur länge dröjer det innan det börjar pluppa i behållaren? hm tålamod... Har ju kommit så här långt så nu är det bara "pluppandet" kvar ;) o:)
-
hm Detta tålamod... Hur länge dröjer det innan det börjar pluppa i behållaren? hm tålamod... Har ju kommit så här långt så nu är det bara "pluppandet" kvar ;) o:)
Hur länge har du väntat?
-
6 h :-[ o:)
-
Skaka runt det och kolla så det är tätt runt gummilock och jäsrör.
-
När jag skakat så pluppar det så fint ett par gånger o sedan avstannar det, gissar på ett plupp/h om ens det.
Tror det är tätt eftersom vattensträcket rör sig.
-
Det står inte för kallt?
-
Tack snälla christelle för tålmodiga svar & tips :-* Ställde behållaren på bänken ovanför diskmaskinen under natten & i morse så pluppade det så fint från behållaren ;D Stod nog lite för kyligt för att starta. :-[
-
Så bra då :D
-
2 veckor senare :) ;D
Ska det sluta pluppa helt innan man lägger det i flaska? Pluppar relativt sällan nu o:)
-
2 veckor senare :) ;D
Ska det sluta pluppa helt innan man lägger det i flaska? Pluppar relativt sällan nu o:)
Efterjäser det efter buteljering flyger korkarna ut och vinet bubblar över och det som är kvar blir odrickbart. Vänta tills det är helt utjäst ;)
-
Efterjäser det efter buteljering flyger korkarna ut och vinet bubblar över och det som är kvar blir odrickbart. Vänta tills det är helt utjäst ;)
Tålamod ska bli min nya grej ;) Jag börjar bli bra på det här nu :)
-
Räkna med att det jäser minst två veckor till, men du kan ju börja fundera på att skaffa lite mer grejer nu.
En jäsmätare för att kolla att det säkert jäst färdigt. Kostar ca 50 kr.
Beroende på om jästen jobbar tills den dör. Om jästen fortfarande lever när allt socker jäst ut behöver du en påse jäs-stopp. 25-30 kr.
Maskrosvin bör stå väldigt länge innan man provsmakar och bör då ha klarnat av sig själv, men om tålamodet tryter kan du använda klarningsmedel. ca 30 kr.
-
Räkna med att det jäser minst två veckor till, men du kan ju börja fundera på att skaffa lite mer grejer nu.
En jäsmätare för att kolla att det säkert jäst färdigt. Kostar ca 50 kr.
Beroende på om jästen jobbar tills den dör. Om jästen fortfarande lever när allt socker jäst ut behöver du en påse jäs-stopp. 25-30 kr.
Maskrosvin bör stå väldigt länge innan man provsmakar och bör då ha klarnat av sig själv, men om tålamodet tryter kan du använda klarningsmedel. ca 30 kr.
Ok skriver upp allt det på shoppinglistan, tålamod :)Behöver lite roliga saker att tänka på
o:) Planerar att göra lite rabarbervin när behållaren blir ledig, fyller frysen så länge med rabarbern ;D
-
Och så behöver du flaskor, korkar och en mojäng att banka dit korkarna med. Och ett bra förvaringsutrymme för liggande flaskor, och fina etiketter....och så tålamodet då :D
-
Ja bäst & börja samla på mig allt ;D är ju massor som saknas än så länge o:) Men tålamods träning är det verkligen 8)