Alternativ.nu
Odling => Övrigt om odling => Ämnet startat av: vicky-g skrivet 25 feb-14 kl 19:31
-
En del hävdar att det blir billigare att köpa i affären än att driva upp sina plantor under lysrör under vintern. Andra som t.ex. jag hävdar att det måste bli billigare att göra själv. Men eftersom jag hör orden "går inte" så måste jag prova. Så nu ingår 9 st små plantor i ett alldeles eget litet test för att se om jag kan få fram gröna blad till salladen billigare än vad affären klarar av. Frågan är ju hur lång tid det tar.
I vanliga fall odlar jag ganska okontrollerat. Ner med frön, vattna och se växa och en vacker dag är det skörd och stoppa i munnen. ;D
Här har jag skrivit om mitt lilla expriment:
http://djungelbalkongen.blogspot.se/2014/02/grona-blad-under-lysror-ekonomisk-sallad.html (http://djungelbalkongen.blogspot.se/2014/02/grona-blad-under-lysror-ekonomisk-sallad.html)
Uppdatering följer när det börjar växa lite... eller det kanske bara tvärdör. :o
Någon annan som räknat på ekonomin på att dra upp plantor?
-
Frågan är bara hur långt de där LED-lamporna räcker när salladen börjar växa till sig
-
Helt rätt vicky, acceptera inte "går inte" utan att ifrågasätta.
Det finns en hel del trådar om källarodling under lysrör, och det finns i alla fall en familj som producerar sina grönsaker effektivt på det sättet. Jag har lite svårt att hitta trådar, men de finns där. Billiga kallvita lysrör gav visst mest ljus för pengarna. Tänk på att du måste upp i ett visst antal lux för att fotosyntesen skall komma igång, och att trots att fotosyntesen i huvudsak drivs av två frekvenser så behöver den lite fler.
-
Helt rätt vicky, acceptera inte "går inte" utan att ifrågasätta.
Det finns en hel del trådar om källarodling under lysrör, och det finns i alla fall en familj som producerar sina grönsaker effektivt på det sättet. Jag har lite svårt att hitta trådar, men de finns där. Billiga kallvita lysrör gav visst mest ljus för pengarna. Tänk på att du måste upp i ett visst antal lux för att fotosyntesen skall komma igång, och att trots att fotosyntesen i huvudsak drivs av två frekvenser så behöver den lite fler.
Läste någonstans 6500 k men ja vet inte om det stämmer.
-
6500K är färgtemperatur:(http://www.3drender.com/glossary/colortemp.jpg)
,vad man behöver veta är ljusflödet,alltså lumen (1lux=1 lumen m2)som jag gissar på en 5 watt ledlampa ligger rund 300 Lm.Är det en 5 watt lågenergilampa är det ännu lägre.Också måste lampor ha rätt spektrum vilket ligger för dem flesta plantor mellan 400-500nm och 600-700nm,dem ljusvågor är inte så roligt att jobba med ,men sparar massor med energi(el).
-
Från:
http://www.alternativ.nu/index.php?topic=153985.0 (http://www.alternativ.nu/index.php?topic=153985.0)
De våglängder som växter främst tar upp är 440 nm (dvs ca 6500K) och 675 nm (dvs ca 2000K) och de har i princip ingen som helst nytta av ljuset mellan 540-570 nm, dvs främst de ljusgröna nyanserna vilket är de färger våra ögon är som mest känsliga för. Mao, en lampa som är anpassad för det mänskliga ögat är precis lika felanpassad för fotosyntesen. Alla lampor med en lägre färgtemperatur än 6000K kan ni skrota direkt om ni ska driva upp växter!
Det billigaste ljusalternativet för att förgro inomhus på våren är kallvita lysrör (x60 eller kallare) men eftersom de fortfarande främst är ämnade för att lysa upp lokaler snarare än att kickstarta växter så är det mycket av ljuset som går till spillo, främst då de gröna delarna av spektrat. Växter tar även upp lite av det röda ljuset, men vanliga lysrör har så brett spektra att alla lysrör täcker in de våglängderna med råge.
Det mest effektiva sättet att driva upp plantor på våren är att använda de LED lampor som börjat dyka upp för just det ändamålet. De består främst av en massa skarpt blå LED samt några kompletterande röda LED med precis rätt våglängder för att stimulera fotosyntesen maximalt. Vi människor upplever ljuset från de lamporna som extremt lila (pga den totala avsaknaden av grönt ljus) och som ett resultat av detta ser växterna i princip svarta ut om de här LED-lamporna är den enda belysningen. Vi har provat att förgro växter både i rörljus från rör på 6000K och med en sån här specialanpassad LED-lampa och räknat per Watt är LED-lampan oerhört mycket mera effektiv!
Jag blajar markant mer än så i den tråden om ljus och lampor i ett försök att förklara det där med Kelvin, effekt, Lumen, Färgåtergivningstal etc. ;D
(notera att texten är uppdelad i två postningar)
-
Spilljus fr odlingen kan man ju använda som belysning för boendet också. Alla som haft akvarium nån gång i livet vet ju hur ljust det blir i ett rum där akvariets lysrör är tända.
Dvs har man igång en belyst odling i ett rum där man ändå vistas så kan man ju minska på övrig belysning.
-
Vill du verkligen veta om det är ekonomiskt så ska du skaffa dig en effekt mätare så du ser exakt vad belysningen drar.
Det som står på förpackningen är bara halva sanningen.
Tex denna http://www.kjell.com/sortiment/el/el-produkter/starkstrom/energimatare/energimatare-p67058 (http://www.kjell.com/sortiment/el/el-produkter/starkstrom/energimatare/energimatare-p67058)
-
Vi har inte elektricitet i Sverige till att folk ska producera ljuskrävande grödor hemma. Om du tillverkar din egen så kallat förnyelsebara el är det en sak. Annars skulle jag klassa det som oansvarigt. Ungefär som att köra en stor fet bil för att man har råd. Ät klimatsmart och säsongsanpassat istället!
/Jan
-
Eller att åka utomlands på semester.
Blir det så vanligt att producera egna grönsaker under elektrisk belysning att det påverkar, kommer det säkert att förbjudas.
-
Jag tvivlar. Skulle det räcka med 100 Watt belysning för att driva en odling? Antag att du odlar under lysrör/LED bara vinterhalvåret och att du har belysningen på under 12 timmar om dagen. Det innebär I storleksordningen 200 kWh. Dessutom är det el som indirekt kommer huset tillgodo som värmetillskott.
Visst är det bäst med säsongsanpassning, man MÅSTE inte äta grönsallad på vintern. Vad är det för fel på vitkålssallad eller rotfrukter?
Men jag misstänker att en mindre husbehovsodling under lysrör/LED drar mycket mindre extra ström än vad onödigt slarv med elen innebär. Exempelvis kostar nog skillnaden mellan ett frysskåp i köket och en frysbox i källaren mer under ett år. Eller att ha en PC påslagen. Eller att torktumla. Eller att tvätta utan att fylla maskinen. Eller ha en massa apparater avslagna i standbyläge hela tiden, istället för att bryta strömmen helt. Eller att köra diskmaskinen varje dag istället för varannan. För att inte tala om att driva en värmepump jämfört med fjärrvärme/ved/pellets.
-
Vi har inte elektricitet i Sverige till att folk ska producera ljuskrävande grödor hemma. Om du tillverkar din egen så kallat förnyelsebara el är det en sak. Annars skulle jag klassa det som oansvarigt. Ungefär som att köra en stor fet bil för att man har råd. Ät klimatsmart och säsongsanpassat istället!
/Jan
De va det korkaste jag hört på länge.
Berätta vad denna fina el ska användas till.
-
De va det korkaste jag hört på länge.
Berätta vad denna fina el ska användas till.
En bra användning skulle kunna vara att spara bort kärnkraften. Men, som sagt, det finns andra sätt att spara bort kärnkraften som är mer effektiva. ;D
-
Men jag misstänker att en mindre husbehovsodling under lysrör/LED drar mycket mindre extra ström än vad onödigt slarv med elen innebär. Exempelvis kostar nog skillnaden mellan ett frysskåp i köket och en frysbox i källaren mer under ett år. Eller att ha en PC påslagen. Eller att torktumla. Eller att tvätta utan att fylla maskinen. Eller ha en massa apparater avslagna i standbyläge hela tiden, istället för att bryta strömmen helt. Eller att köra diskmaskinen varje dag istället för varannan. För att inte tala om att driva en värmepump jämfört med fjärrvärme/ved/pellets.
Min laptop drar 13 Watt när den är igång med skärmen släckt, 17 Watt när skärmen är tänd. Vår micro (som måste vara mer än 30 år gammal...) drar 5 Watt när den står i standby. TVn drar 50 Watt när den är igång, 15 Watt i standby. LED-lampan för odling (som definitivt inte är tillräcklig för någon storskalig odling, men nåt tiotal plantor kan den kanske hantera) drar ca 50 Watt.
Att ha apparater på standby är förvisso lite slösaktigt (vi har en brytare på TVn tex, men det är ärligt talat mer för att det är enklare att stänga av allt på en gång än att stänga av TV, stereo, DVD etc en och en), men att det skulle gå åt så fruktansvärt mycket effekt i apparater som står på standby grundar sig nog från tiden då folk hade gamla tjock-TVs, speciellt om de var lite äldre. De kunde definitivt dra ganska mycket i standby (delvis för att elektroniken var mer primitiv och mindre fokuserad på att hålla nere förbrukningen, främst för att det var kutym att degauss-slingan alltid var ansluten när apparaten hade ström), men dagens TV-apparater har inte alls samma förbrukning. Samma sak med moderna förstärkare, moderna klass-D drar i princip bara ström när de arbetar. Moderna TV-boxar har rätt hårda krav på sig vad gäller låg standbyström medans äldre boxar kunde vara ljumna även när de var i stand-by osv.
Det finns idag tex torktumlare som drar så lite som under 0.2 kWh per kilo tvätt. Det krävs att folk torktumlar utta bara hilvätä för att det ska bli mer än några promille av Sveriges elförbrukning. Att däremot tex köra maskiner halvfulla är lite onödigt. Moderna maskiner kompenserar genom att tex använda mindre mängd vatten, men de drar fortfarande proportionerligt mer energi per omgång när de går halvfulla än när de är fulla.
Det som drar mest i ett hushåll är uppvärmningen. Det spelar ingen roll vad du tar energin ifrån (el, jordvärme, pellets, ved etc), det har en faktisk miljöpåverkan eftersom de flesta som eldar med ved/pellets köper in bränslet vilket innebär användande av fossila bränslen. Det låter så fint med alla som säger att biobränslen inte bidrar till växthuseffekten, men det är jävligt oärligt just eftersom transporter och produktion ofta utnyttjar energi från fossila bränslen. Ved/pellets minskar utsläppen av växthusgaser, ja, men det gör värmepumpar med.
En bra användning skulle kunna vara att spara bort kärnkraften. Men, som sagt, det finns andra sätt att spara bort kärnkraften som är mer effektiva. ;D
Funkar, kanske, i Sverige. Funkar inte i tex Tyskland eftersom de inte har någon (relevant) vattenkraft. Resultatet i Tyskland (och många andra länder) kommer bli en ökad förbrukning av kol eller andra fossila bränslen, knappast miljövänligt. Det är imo idiotiskt att börja sila mygg först. 80% av all energi vi använder kommer från fossila bränslen, det är den stora miljökatastrofen. Aktuellt just nu:
http://en.wikipedia.org/wiki/Keystone_Pipeline (http://en.wikipedia.org/wiki/Keystone_Pipeline)
För att bromsa användandet av fossila bränslen måste vi spara energi, ja, men att skära ner världsförbrukningen med dryga 80% är orimligt på den korta tid det bör ske (och förmodligen orimligt oavsett tidsaspekt), att försöka skära ner den med nästan 90% är ännu mera orimligt, speciellt som man då samtidigt skrotar den enda storskaliga energiform som blir kvar för utbyggnad om vi ska avveckla fossil energi.
Eller för att vända på det, att avveckla kärnkraften nu kommer garantera ett fortsatt högt användande av fossil energi. Ideologi be damned, det är realitet.
-
Vi har inte elektricitet i Sverige till att folk ska producera ljuskrävande grödor hemma. Om du tillverkar din egen så kallat förnyelsebara el är det en sak. Annars skulle jag klassa det som oansvarigt. Ungefär som att köra en stor fet bil för att man har råd. Ät klimatsmart och säsongsanpassat istället!
/Jan
Vi har inte elektriciteit i Sverige för att dra upp prynadsväxter.Vilken jag ser ännu mer ansvarslös,liksom tre feta bilar.
-
Vi har inte elektriciteit i Sverige för att dra upp prynadsväxter.Vilken jag ser ännu mer ansvarslös,liksom tre feta bilar.
Tja. Se det såhär:
Om man har en växtlampa på 50 Watt och låter den lysa 12 timmar om dygnet, vare sig det behövs eller inte, så gör man av med knapp 220 kWh/år. På samma mängd energi kommer en ren elbil ta sig drygt 100 mil, en Prius rullar ca 45 mil och en gammal skraltig 740 kommer kanske 20 mil med lite god vilja.
Om du tar bilen och åker två mil enkel resa för att veckohandla (knappast ett orimligt scenario för oss som bor ute i obygen) i en inte allt för uråldrig medelstor bil i hyfsat skick så innebär det ca 150 liter bränsle om året (eller 1.5 MWh för att prata energi då bensin innehåller ca 10 kWh/liter, diesel något mer). Säg att du håller dig mer eller mindre självförsörjande med grönsaker genom att odla själv och därmed kan spara in var tredje resa till affären (det är ofta just grönsaker som är våran "trigger" för att åka och handla, det och mjölk är det som har sämst hållbarhet) så innebär det att du kan spara in 50 liter bensin per år. Det är 500 kWh.
Du går vinst, både ekonomiskt och miljömässigt, på att använda växtlampan året om ifall det innebär att du kan hålla dig med egna grönsaker tack vare den. Dessutom innebär förbrukningsbytet från fossilt till el att du minskar dina CO2-utsläpp med ca 115 kilo på kuppen eftersom elen i Sverige primärt kommer från vatten- och kärnkraft, vilka båda är (så gott som) koldioxidneutrala.
Det här förutsätter förstås att 50 Watt (eller tom 100 Watt, eller 200 Watt om du bara kör den under vinterhalvåret...) växtbelysning räcker för att odla så mycket grönsaker att du kan skippa var tredje resa till affären. Krävs det mer belysning än så för att få ihop det riskerar du att börja gå förlust, men hur mycket växtbelysning som krävs är jag inte kompetent nog att bedöma. ;D
(å andra sidan har vi nu bara tittat på ren bränsleförbrukning för bilen utan att ta hänsyn till service- och reparationskostnader, skatt, försäkring, värdeminskning osv...)
-
Eller om någon odlar all sin mat på friland utan att åka till någon affär överhuvudtaget. Hur går det för din ekvation då? Min poäng var primärt att om man är lite smartare än riksgenomsnittet handlar man inte ljus och värmekrävande mat som är odlad på vintern. Om man istället odlar den själv kan det innebära en energibesparing totalt- ok.
Om jag ska vara lite mindre rabiat resonerar jag efter att ha självransakat mig så här: Om man inte släpper ut något ljus ur sin inomhusodling kommer all energi utom den som används i den biologiska processen att ombildas till värme. Så har man ett uppvärmningsbehov kanske det inte är så förkastligt ändå. Vill mest att folk ska inse att vad vi än gör så blir det tonnage om man räknar med att alla ska kunna leva som man själv gör.
/Jan
-
Eller om någon odlar all sin mat på friland utan att åka till någon affär överhuvudtaget. Hur går det för din ekvation då? Min poäng var primärt att om man är lite smartare än riksgenomsnittet handlar man inte ljus och värmekrävande mat som är odlad på vintern. Om man istället odlar den själv kan det innebära en energibesparing totalt- ok.
Om jag ska vara lite mindre rabiat resonerar jag efter att ha självransakat mig så här: Om man inte släpper ut något ljus ur sin inomhusodling kommer all energi utom den som används i den biologiska processen att ombildas till värme. Så har man ett uppvärmningsbehov kanske det inte är så förkastligt ändå. Vill mest att folk ska inse att vad vi än gör så blir det tonnage om man räknar med att alla ska kunna leva som man själv gör.
/Jan
Om alla skulle leva som jag gör... ::) Alla skulle cykla, bil hyres ca en gång vart tredje år. Max temp i pytteliten lägenhet 19 grader. Kollektivtrafik ibland på vintern. Inga utlandsresor. Alla skulle odla så mycket som möjligt. Har en kolonilott på 300 m2 till den tar jag mej per cykel givetvis. Äter endast vegetariskt och i första hand närodlat. Unnar mej dock en lysrörsarmatur med två lysrör på 58 w, tror jag det är, som är på 13 tim per dygn nu när jag driver upp egna tomatplantor m.m.
Om alla skulle leva som jag, ja hur skulle världen då se ut? :D
-
Om alla skulle leva som jag gör... ::) Alla skulle cykla, bil hyres ca en gång vart tredje år. Max temp i pytteliten lägenhet 19 grader. Kollektivtrafik ibland på vintern. Inga utlandsresor. Alla skulle odla så mycket som möjligt. Har en kolonilott på 300 m2 till den tar jag mej per cykel givetvis. Äter endast vegetariskt och i första hand närodlat. Unnar mej dock en lysrörsarmatur med två lysrör på 58 w, tror jag det är, som är på 13 tim per dygn nu när jag driver upp egna tomatplantor m.m.
Om alla skulle leva som jag, ja hur skulle världen då se ut? :D
Coolt! :) Tyvärr är det inte alltid helt lätt med cyklandet om man bor i glesbygden..... Min växtbelysning har också körts igång för året. Selleri, blommor (ja, för själsfriden), basilika (så jag utnyttjar ljuset och snart även tomat, purjo mm...... Jag trappar upp, börjar med en liten LED lampa när det inte så många växter och sen lysrörsarmatur när det blir många växter.
-
Om alla skulle leva som jag, ja hur skulle världen då se ut? :D
Förmodligen skulle vi inte ha moderna T5-lysrör eller LED-lampor utan du skulle få driva upp dina plantor med gamla kvicksilverstinna T8-rör.
Utveckling kräver ett visst mått av slöseri, annars sker inga framsteg. Men nu är vi totalt off-topic (vilket iofs är lite av mitt signum)...
-
Är det ekonomiskt att odla under lysrör?
Om man räknar hur mycket energi stoppar jag in och hur mycket får jag ut i form av växter/växtmaterial är svaret troligen nej.
Om man räknar vad kostar det att köpa alla tomat, selleri, basilika, pense, paprika, purjo växter osv. då blir i alla fall hos mig många kronor jämfört med vad jag betalar i extra el för lampan, frön osv.
Då blir svaret nog ja, det är ekonomiskt. Jag menar när man drar upp växter kan ju odla lite ruccola, basilika mm vid sidan av. Så.......
-
En mycket stor del av energin från belysningen kommer ju bli värmeenergi. Har man sin odling inomhus så kommer denna energi boendets uppvärming till godo och måste också tas med i beräkningarna. Svinnet blir alltså då inte så stort och lönsamheten desto större.
-
En mycket stor del av energin från belysningen kommer ju bli värmeenergi. Har man sin odling inomhus så kommer denna energi boendets uppvärming till godo och måste också tas med i beräkningarna. Svinnet blir alltså då inte så stort och lönsamheten desto större.
Samtidigt skall du på kostnadssidan ta upp avskrivningar för utrymmen eller dess hyra. Det är ju inte bara elen som räknas. Om vi nu ska jämföra priser i slutändan.
-
Du går vinst, både ekonomiskt och miljömässigt, på att använda växtlampan året om ifall det innebär att du kan hålla dig med egna grönsaker tack vare den. Dessutom innebär förbrukningsbytet från fossilt till el att du minskar dina CO2-utsläpp med ca 115 kilo på kuppen eftersom elen i Sverige primärt kommer från vatten- och kärnkraft, vilka båda är (så gott som) koldioxidneutrala.
Jag bara jämförde grönsaker med prydnadsväxter.
Kärnkraft är inte alls (så gott som)CO2 neutral. Många ton material måste flyttas för att få en liten bit uranium.Vi kan lika bra odla sockerbetor på alla golfbanor i Sverige(ca 500 st alltså minst 13000 ha(inclusief parkering,klubbhus,osv)) producera bio etanol eller energiskog,nu vi pratar om co2 neutral,då kan vi iaf utan att tjata använda en liten ljusrör för våra grönsaker.
-
Intressant tråd. För några år sedan läste jag om att det kanske skulle gå att leda ner dagsljus till källare med hjälp av optiska fibrer. Hoppas det kan bli så i framtiden så slipper man lysrör. :-[
-
Kärnkraft är inte alls (så gott som)CO2 neutral.
Jodå. Inklusive brytningen räknar man med ungefär 2.8 gram CO2 per kWh energi ut för kärnkraft, det ska jämföras med ca 800 gram CO2 per kWh för kol. En rätt enorm skillnad.
Om vi dessutom reviderar vissa politiska beslut och börjar tillåta upparbetning så kan samma uran köras upp till 6 går genom en reaktor innan det är helt förbrukat, och det är med dagens teknik. Med bättre teknik kan man utvinna ännu mer energi ur det vi idag kallar "avfall".
Intressant tråd. För några år sedan läste jag om att det kanske skulle gå att leda ner dagsljus till källare med hjälp av optiska fibrer. Hoppas det kan bli så i framtiden så slipper man lysrör. :-[
Det funkar alldeles utmärkt men dock givetvis bara på dagen. I källaren har vi själva bara en glödlampa, den är tänd så lite (max 5 minuter i månaden) att de ökade resurserna som krävs för tillverkning av lysrören inte lönar sig...
Men har man en inredd källare vill man säkert vara där oftare, men då kanske man vill ha ljus där även efter att solen gått ner?
-
Jag menar att man kunde odla i källaren och slippa lysrör. Då kanske det räcker med dagsljuset. Ev. några timmar med lysrör
-
Då går man nog över ån efter vatten ;)
-
Jodå. Inklusive brytningen räknar man med ungefär 2.8 gram CO2 per kWh energi ut för kärnkraft, det ska jämföras med ca 800 gram CO2 per kWh för kol. En rätt enorm skillnad.
Jag har läst 5 gr/kwh(säkerhet inte ens medräknat),och jämför det inte med kol medan du skrev tidigare: eftersom elen i Sverige primärt kommer från vatten- och kärnkraft
men det börja sporra ur nu,det handlar om ljusrör och grönsaker.
Jag tycker att det är ekonomiskt försvarbar (även klimatsmart,plantor tar upp co2)att använda lampor till produktion av mat.
-
En annan aspekt är om det är onödig lyxkonsumtion att äta färska bladgrönsaker som odlats under lysrör under vintern? Och det är det nog.
Det finns mycket annat man kunde ätit istället, som hade varit minst lika nyttigt och som klarade sig med naturligt solljus under sommaren. Man kan äta rotfrukter och kål, exempelvis, som man tar upp från sin egen jordkällare. Då är inte alternativet att köra till butiken. Ytterligare en möjlighet är att äta vintersallad som odlas i fönster eller ute under vår och höst i drivbänk.
Men det är i så fall lite som inte är onödig lyxkonsumtion... :-X
Jag tycker att det gott kan vara rimligt att odla en mindre del under lysrör under vintern, om det är något särskilt man saknar. Exempelvis färsk dill och persilja eller bladsallad. Men att det mesta är annars rotfrukter, lök och kål eller från frysen. Fast jag tycker elen borde vara minst 2-3 ggr dyrare. Den är så billig att vi slösar med den...
-
Fast jag tycker elen borde vara minst 2-3 ggr dyrare. Den är så billig att vi slösar med den...
Och DÄR dog i princip allt ekonomiskt incitament att försöka fasa över från fossila bränslen till eldrift och Sverige fortsatte glatt att spy ut CO2...
-
En annan aspekt är om det är onödig lyxkonsumtion att äta färska bladgrönsaker som odlats under lysrör under vintern? Och det är det nog.
Du vågar att kallas grönsaker för lyx konsumtion?Lyxkonsumtion är att ha en dator så man kan skriva skit på alterfaceinstashit!
Wake up dude!!!
-
Japp! Jag vågar kalla färska bladgrönsaker från lysrörsodlingar vintertid för lyxkonsumtion!
Jag tycker också att elen borde vara minst 2-3 ggr dyrare och att fossila bränslen borde vara minst 10-20 ggr dyrare. Så jag vill också stärka incitamentet att fasa över från fossila bränslen, men kanske inte så självklart till el alla gånger. Hellre till biobränsle eller fjärrvärme, där det är lämpligt.
-
Ärligt talat! Jag blir helt matt. :o Tänk att mitt lilla expriment skulle röra upp så mycket konstigt. Jag ville ju bara veta om min sallad blir billigare än den man köper i affären.
Pratet om lampor fick mig att börja fundera och jag konstaterade ganska snart att jag förträngt det jag lärt mig om odling under konstljus. Egentligen inte så konstigt eftersom jag aldrig har gjort det utan här brukar allt växa efter bästa förmåga i något fönster... året om.
Konstaterade snabbt att lampan troligen är varmvit och började leta efter en kallvit eller växtlampa. Något som verkar vara i stort sett omöjligt i de affärer jag har tillgång till. När det sedan är så att sockeln är E14 så verkar det bara vara att gå och lägga sig. Dock efter lite sökande hittade jag några firmor på nätet som säljer kallvita lampor, dock blir det attans dyrt med frakten när den ska bäras av ett stycke liten lampa. Inte direkt klimatsmart heller. Vi får se hur det går. Än har växterna inte dött även om en sallatsplanta hänger lite, men det beror nog troligen på klumpiga mig som skadade roten lite vid omplanteringen. Så kan det gå. Får se om den överlever.
-
Vill du verkligen veta om det är ekonomiskt så ska du skaffa dig en effekt mätare så du ser exakt vad belysningen drar.
Det som står på förpackningen är bara halva sanningen.
Tex denna [url]http://www.kjell.com/sortiment/el/el-produkter/starkstrom/energimatare/energimatare-p67058[/url] ([url]http://www.kjell.com/sortiment/el/el-produkter/starkstrom/energimatare/energimatare-p67058[/url])
Lite väl mycket överkurs. ;D Har något liknande någonstans. Men att gräva fram den för det här mini experimentet... nä det orkar jag inte. Köpa en ny? Då blir det en jäkligt dyr sallad.
-
Vi har inte elektricitet i Sverige till att folk ska producera ljuskrävande grödor hemma. Om du tillverkar din egen så kallat förnyelsebara el är det en sak. Annars skulle jag klassa det som oansvarigt. Ungefär som att köra en stor fet bil för att man har råd. Ät klimatsmart och säsongsanpassat istället!
/Jan
Om vi har brist på el eller inte i Sverige tänker jag inte kommentera eftersom jag faktiskt inte vet, men jag vet att min el kommer från förnyelsebara källor. Eftersom jag bor i lägenhet har jag svårt att fixa egen el.
En anledning till att jag vill odla mat billigare än i affären är bristen på pengar. Hade jag råd så skulle jag köpa KRAV/ekologiskt, för det är det jag odlar här hemma. I affären är det inte ofta jag har råd att köpa det ekologiska alternativet.
Vi äter det mesta efter säsong. Nu är det mycket rotfrukter framför allt. Det har blivit mindre och mindre "sommar" grönsaker under vintern för varje år som går. Tycker över lag att vi gör mycket för både våra kroppar, ekonomi och miljön.
Experimentet med gröna blad är just bara ett experiment. Trots att jag gillar det så äter jag bra mycket mindre "lätta" grönsaker under vintern. Det blir mera ugnsrostade (rot)grönsaker, soppor/grytor med rotfrukter o.s.v. eftersom vinter behöver kraftigare mat tycker jag.
Men om jag nu blir sugen på t.ex. tacos så tänker inte jag skämmas för att jag vill ha lite gröna blad till. Blir ju inte riktigt samma sak att ha rivna kålrötter på.
-
Jag tycker också att elen borde vara minst 2-3 ggr dyrare och att fossila bränslen borde vara minst 10-20 ggr dyrare.
Och DÄR drabbades Sverige av galloperande arbetslöshet, ekonomisk depression, skenande statsskuld samt potentiellt total samhällskollaps...
-
Konstaterade snabbt att lampan troligen är varmvit och började leta efter en kallvit eller växtlampa. Något som verkar vara i stort sett omöjligt i de affärer jag har tillgång till. När det sedan är så att sockeln är E14 så verkar det bara vara att gå och lägga sig.
Ebay eller deal extreme kan ha för vettiga pengar, fast frakten kan bli långväga...
-
Samtidigt skall du på kostnadssidan ta upp avskrivningar för utrymmen eller dess hyra. Det är ju inte bara elen som räknas. Om vi nu ska jämföra priser i slutändan.
Men eftersom jag odlar i en lägenhet jag ändå hyr för att bo i så tycker jag inte den kostnaden blir relevant. Odlingen tar ju inte så mycket plats så att jag skulle kunna ta en mindre lägenhet om jag slutade odla.
Däremot om min önskan om att få använda en del av ett förråd till odling så skulle ju kostnaden för del i hyra vara tvungen att vara med i kalkylen för att få en rättvis bild.
-
Ytterligare en aspekt är att väl utförda odlingar i en lägenhet kan upplevas som en trevlig inredningsdetalj. En prydnad. Ungefär som ett akvarium, men kanske med lite mer direkt praktisk nytta.
Här är några exempel på billiga växtbelysningar från Kina. Jag vet inte vilka som är lämpligast eller om de är ofarliga. Kvaliteten kan vara lite blandad. En del behöver drivkretsar för att lysa. En del är bara att montera i befintliga armaraturer och tända. En hel del är nog både väldigt bra och väldigt billigt samtidigt!
http://dx.com/s/led+grow+light (http://dx.com/s/led+grow+light)
Det kostar ingen frakt alls att skicka efter dessa fina växtbelysningar från Kina. Eller rättare sagt, frakten är inbakad i priset! Men du får räkna med att det kan ta upp emot en månad eller mer att leverera, och att du troligen får betala moms vid införsel. Möjligen tull också om du handlar för mer än 1400:-.
Jämfört med lysrör så skulle jag tro att elförbrukningen för växtodling kan mer än halveras.
Grejerna skickas med flygpost. Men troligen bara när det är gott om plats i planen och inget med mer påkostad frakt fyller det. Billigt, billigt! Om du vill så kan du betala extra för snabbare leverans.
Om du själv skickar efter från Kina så blir det billigare eftersom du slipper betala mellanhänder. Men det är också mer riskabelt och du bör veta precis vad du behöver. Eller gå med på något forum där du kan få tips från andra.
Jag tror att fossila bränslen behöver bli minst 10-20 ggr dyrare globalt sett. Hur det skall gå till har jag ingen aning om. Vi får se om några klimatkatastrofer sätter fart på oss...
Extremt låga transportkostnader innebär att vi slösar med fossila bränslen för att köpa prylar för lyxkonsumtion från andra sidan jordklotet. Det måste vara ett grovt systemfel någonstans.
-
En annan aspekt är om det är onödig lyxkonsumtion att äta färska bladgrönsaker som odlats under lysrör under vintern? Och det är det nog.
Det finns mycket annat man kunde ätit istället, som hade varit minst lika nyttigt och som klarade sig med naturligt solljus under sommaren. Man kan äta rotfrukter och kål, exempelvis, som man tar upp från sin egen jordkällare. Då är inte alternativet att köra till butiken. Ytterligare en möjlighet är att äta vintersallad som odlas i fönster eller ute under vår och höst i drivbänk.
Men det är i så fall lite som inte är onödig lyxkonsumtion... :-X
Jag tycker att det gott kan vara rimligt att odla en mindre del under lysrör under vintern, om det är något särskilt man saknar. Exempelvis färsk dill och persilja eller bladsallad. Men att det mesta är annars rotfrukter, lök och kål eller från frysen. Fast jag tycker elen borde vara minst 2-3 ggr dyrare. Den är så billig att vi slösar med den...
Visst vore drömmen att kunna gå ner i jordkällaren och hämta egna grönsaker en kulen vinterdag och koka en egen soppa. Men för mig som bor i lägenhet, som har mycket begränsade ställen att odla på ute, inte har tillgång till jordkällare... ja, jag får helt enkelt leta reda på andra sätt att leva lite mer självhushållande, lite mer ekonomiskt och ekologiskt.
Så jag kommer fortsätta att leta efter sätt att förgylla min vardag. För trots att jag älskar morötter så finns det tillfällen då lite gröna blad eller grönt strössel är att föredra smakmässigt.
Kan även tillägga att denna konstiga vinter har erbjudit machesallat (undrar om det stavas så?) ute i februari i Västmanland. Den smakade himmelskt! Såg även en liten spinkig planta vinterportlak.
-
Koloniträdgård med stuka? Eller en isolerad låda på balkongen för att förvara rotfrukter och kål? Eller varför inte torka eller frysa in av sommarsolens överflöd?
-
Grönkål och nässlor, frysta eller torkade, tycker jag är ett bra alternativ till sallad på vintern.
-
Lite väl mycket överkurs. ;D Har något liknande någonstans. Men att gräva fram den för det här mini experimentet... nä det orkar jag inte. Köpa en ny? Då blir det en jäkligt dyr sallad.
en liten skattletarfredag:-)
Faktum är att jag förra veckan "råkade" kolla en timer som är till en ledlampa i hönshuset och jag blev ganska förvånad när jag ser att timern drog mer ström än ledlampan.... (även om den bara drog 5 W så drog lampan 2W)
Men lycka till
Och när du ändå är igång och slösar på den fina elen så ta några bilder med ;)
-
Så jag kommer fortsätta att leta efter sätt att förgylla min vardag. För trots att jag älskar morötter så finns det tillfällen då lite gröna blad eller grönt strössel är att föredra smakmässigt.
Tycker jag du gör rätt i! De utsläpp din växtlampa kommer generera är så små att varenda jävel (inklusive jag själv) som behöver köra bil för att kunna bo på landet mest ska hålla k... ;D
Glöm inte att starta en tråd där du berättar om dina experiment! Jag personligen är kanske inte så inne på det där med att odla på små ytor (jag är inte så mycket för att odla över huvud taget, det är det min bättre hälft som är), men det kan säkert intressera och inspirera andra.
-
Visst vore drömmen att kunna gå ner i jordkällaren och hämta egna grönsaker en kulen vinterdag och koka en egen soppa. Men för mig som bor i lägenhet, som har mycket begränsade ställen att odla på ute, inte har tillgång till jordkällare... ja, jag får helt enkelt leta reda på andra sätt att leva lite mer självhushållande, lite mer ekonomiskt och ekologiskt.
Så jag kommer fortsätta att leta efter sätt att förgylla min vardag. För trots att jag älskar morötter så finns det tillfällen då lite gröna blad eller grönt strössel är att föredra smakmässigt.
Kan även tillägga att denna konstiga vinter har erbjudit machesallat (undrar om det stavas så?) ute i februari i Västmanland. Den smakade himmelskt! Såg även en liten spinkig planta vinterportlak.
Ett tipps är att köpa ekologiska morötter och konservera för vintern bara att för vara i första bästa garderob eller skåp .
-
En hel del av de färska grönsakerna man kan köpa på vintern här i Sverige har odlats i växthus i Holland med både extra värme och stödbelysning. Med tanke på alla transporter (många av dem kyltransporter) involverade för att föra grönsakerna från växthuset till grossisten, från grossisten till affären, och från affären till hemmet, så bör jämförelsen falla väl ut för hemodlad sallad.
Det riktigt miljövänliga vore naturligtvis att själv under sommarhalvåret odla sådant som kan lagras länge som t ex vitkål och sedan konsumera detta under vinterhalvåret. Men det blir en lite väl rustik livsstil för de flesta (inklusive mig).
Hindret för många att odla eget inomhus är nog platsbrist, samt dåliga möjligheter att hålla lite lägre temperatur i en del av hemmet.
-
Nu kom jag på bästa växten för egenodling. Svamp! Ingen extrabelysning behövs. Det bara måste bli billigare än att köpa, eller vad säger ni?
-
En hel del av de färska grönsakerna man kan köpa på vintern här i Sverige har odlats i växthus i Holland med både extra värme och stödbelysning. Med tanke på alla transporter (många av dem kyltransporter) involverade för att föra grönsakerna från växthuset till grossisten, från grossisten till affären, och från affären till hemmet, så bör jämförelsen falla väl ut för hemodlad sallad.
Inte säkert dock.
http://freakonomics.com/2011/11/14/the-inefficiency-of-local-food/ (http://freakonomics.com/2011/11/14/the-inefficiency-of-local-food/)
Transportation only accounts for 11 percent of the carbon embodied in food anyway, according to a 2008 study by researchers at Carnegie Mellon; 83 percent comes from production.
Det här är siffror för USA så det är inte säkert att det är helt applicerbart på våra förhållanden, men det visar ändå på hur svårt det är att bevisa vad som är garanterat bäst.
Frågan är intressant, men räkna inte med att det finns ett enkelt (eller självklart) svar. ;)
-
Men om salladen är odlad under lysrör i Holland, och sedan transporteras hit. Och så åker du till affären i bil och köper den, då måste det väl ändå vara bättre att odla själv hemma.
Så har ser min odling ut:
(http://)
Under tiden som chili och tomat växer sej stora så odlar jag sallad och ruccola, så jag utnyttjar hela lysröret.
Under bänken skall jag odla svamp. Håller just nu på att bygga om en gammal byrå till planteringsbord. Av lådorna skall jag göra en kupévärmetork. Betalar ju inget för strömmen så det blir lönsamt.
-
Har förresten sänkt värmen från 20 grader som det var när jag tog över förrådet, till 15 grader. Undrar om det kompenserar för vad lysrören drar i ström? Någon som är bra på att räkna. ???
-
Hur gjorde du för att sänka temperaturen?
Troligen innebär den sänkta temperaturen att andra element får jobba lite hårdare. Men lite sparade det nog iaf.
-
Om det var ett elelement som dämpades, så är det ju enkelt att räkna ut att det blev en vinst.
-
Jo det var ett element som jag stängde av. Det är väggar mellan och en dörr, alltså inte nät, så jag tror inte dom andra elementen behöver jobba så mycket mer.
Skall ordna en maskkompost där också för gratis näring.
Ruccolan är redan klar att skörda, detta är så kul ;D
-
Om det var ett elelement som dämpades, så är det ju enkelt att räkna ut att det blev en vinst.
Tyvärr så verkar vi inte få reda på vad det var för sorts element. Sedan verkar det lite märkligt att det överhuvudtaget finns element i ett förrådsutrymme och att det är uppvärmt till 20 grader. Eller 15. Eller alls, utöver frostfritt möjligen.
-
En hel del av de färska grönsakerna man kan köpa på vintern här i Sverige har odlats i växthus i Holland med både extra värme och stödbelysning. Med tanke på alla transporter (många av dem kyltransporter) involverade för att föra grönsakerna från växthuset till grossisten, från grossisten till affären, och från affären till hemmet, så bör jämförelsen falla väl ut för hemodljad sallad.
Det riktigt miljövänliga vore naturligtvis att själv under sommarhalvåret odla sådant som kan lagras länge som t ex vitkål och sedan konsumera detta under vinterhalvåret. Men det blir en lite väl rustik livsstil för de flesta (inklusive mig).
Hindret för många att odla eget inomhus är nog platsbrist, samt dåliga möjligheter att hålla lite lägre temperatur i en del av hemmet.
Det är ett typiskt och ganska dumt mänskligt tänkande att rättfärdiga sig genom att jämföra med saker som är värre. Det är bland annat därför vi effektivt driver oss in i fördärvet. Resonemanget är enkelt. Det rätta är minimering. Om man ska dra jämförelsen med till exempel Holländska växthus kan man ju lugnt konstatera att spillvärmen här går rakt ut i atmosfären istället för att hjälpa till med att eventuellt värma upp en bostad. I det fallet är ju den hemodlade verkningsgraden bättre. Att äta färska grönsaker på vintern känns för mig som en fantatiskt egendomlig tanke. På hotellen har jag inte så mycket val men reagerar alltid över att det finns färsk gurka och tomat att äta. Är det kortare vistelser kan man ju rata. Det är dock förvånande få som gör det valet.
-
Är det alldeles säkert att köpt vitkål är genererar mindre utsläpp än lysrörsodlad rucola? Jag tror att det inte är helt självklart. Det finns väl rätt få vitkålsodlare som inte använder traktor? Vitkålen fraktas till affären, hälften av de andra vitkålshuvudena kasseras - redan av odlaren eller av affären. Vitkålhuvuden är rätt tunga och man kanske dristas ta bilen när man ska inhandla dem. Jämför man med egenodlad vitkål som har förvarats i en jordkällare (som helst ska vara byggd utan betong) är jämförelsen enkel, men med köpt vitkål är det inte alls självklart.
-
Och när man dragit det här tillräckligt mycket till sin extrem så är det miljövidrigt att leva. Skäms på er, hålla på att förstöra miljön på det där sättet! Gör det enda rätta och sluta hålla på och existera och har er. :P
Nån som hört monologen "En ansökan om att få finnas"...?
-
Men om salladen är odlad under lysrör i Holland, och sedan transporteras hit. Och så åker du till affären i bil och köper den, då måste det väl ändå vara bättre att odla själv hemma.
Så har ser min odling ut:
(http://)
Under tiden som chili och tomat växer sej stora så odlar jag sallad och ruccola, så jag utnyttjar hela lysröret.
Under bänken skall jag odla svamp. Håller just nu på att bygga om en gammal byrå till planteringsbord. Av lådorna skall jag göra en kupévärmetork. Betalar ju inget för strömmen så det blir lönsamt.
Inte riktigt,i Holland blir dom inte längre odlad under ljusrör ,det är en balanserad ljus från ledlampor som dom använder nuförtiden.
Gamla lampor som används är högtrycksnatriumlampor,men ingen som använder ljusrör.
-
Hindret för många att odla eget inomhus är nog platsbrist, samt dåliga möjligheter att hålla lite lägre temperatur i en del av hemmet.
Ett annat hinder är fukt. Ju mer det växer, desto mer fukt i den omgivande luften. I en vanlig bostad kan det bli problem med en stor odling om man inte ökar ventilationen. Delvis kan man hantera detta genom att odla i ett "tält" av plastfolie, eventuellt med ett reflekterande alu-skikt för att öka ljusutbytet. Och samla upp kondensen som rinner ner utmed sidorna av plasten. Men det förutsätter att man odlar i ett svalt utrymme så att det verkligen blir kondens. Inne i tältet blir det varmt pga ljuset, utanför är det kallare. En sval källare vore perfekt.
Sedan kan ALLA odla färskt inomhus vintertid med gott samvete genom att grodda eller odla ätbara örter i fönstret.
-
Ett annat hinder är fukt. Ju mer det växer, desto mer fukt i den omgivande luften. I en vanlig bostad kan det bli problem med en stor odling om man inte ökar ventilationen. Delvis kan man hantera detta genom att odla i ett "tält" av plastfolie, eventuellt med ett reflekterande alu-skikt för att öka ljusutbytet. Och samla upp kondensen som rinner ner utmed sidorna av plasten. Men det förutsätter att man odlar i ett svalt utrymme så att det verkligen blir kondens. Inne i tältet blir det varmt pga ljuset, utanför är det kallare. En sval källare vore perfekt.
Sedan kan ALLA odla färskt inomhus vintertid med gott samvete genom att grodda eller odla ätbara örter i fönstret.
Skulle vara skönt med en liten högre luftfuktighet på vintern.Väldigt många har en RH av mindre än 40%.
På sommaren odlar man ute på balkongen.Jag ser ingen problem där.
-
vicky: För att besvara din fråga istället för att diskutera om en massa annat så beror det på flera faktorer som bara du kan svara på.
Har du el inkluderat i hyran? Isåfall är det ju en ren vinst.
Betalar du däremot för elen så är det en ganska enkel beräkning som gäller. Räkna först ut antalet watt som odlingen drar. Har du bara en lampa är det bara att kolla hur många watt den är på (inte motsvarar). Har du fler saker som fläkt, luftfuktare, pump mm. får du addera. Sedan gångrar du med antalet timmar som systemet är påslaget och gångrar igen med ditt elpris. Det är kostnaden för odlingen. Kör en skörd och se hur mycket du får ut och slå ut kostnaden per kilo eller något annat jämförbart. Jämför med kilopriset i butiken.
Kortfattat: ( [kilowatt för odling] x [timmar igång] x [pris per kWh] ) / [antal kilo skörd] = [pris per kilo]
-
Var igår på l*dl:
kruka basilika 9kr
Isbergssallad 16 kr
romansallad 16 kr
persilja 13 kr
Så om det är lönt ved jag inte längre.
men om man vill äta giftfri,då är det lönt.
Allt var från Spanien och ingen som ved hur de umgås med bekämpningsmedel.
-
Folk hävdar många olika saker, väldigt få har belägg för sina åsikter.
Om det är ekonomiskt lönsamt beror på flera olika aspekter, men rent generellt sett så är det klart att det är lönsamt att odla sallad själv under elektriska ljuskällor då det är så man odlar i många kommersiella odlingar. Gör man sin efterforskning rätt och konstruerar sin odling på rätt sätt så är det lönsamt.
Personligen tycker jag att andra apskekter än ekonomiska är viktiga, själv har jag några smultronplantor i fönstret som får hjälp av en odlingsled. Knappast ekonomiskt lönsamt men roligt och smultron är gott. =)