Alternativ.nu
Mat & tillvaratagande => Övrigt om mat och recept => Ämnet startat av: LimJans skrivet 02 sep-12 kl 11:32
-
Så, då är tråden skapad.
Här tänkte jag att vi kunde tipsa varandra om klimatsmart mat. Att kyckling är bättre än nötkött och att man bör undvika holländska tomater då deras växthus drivs på fossila bränslen.
Länka gärna till bra säsongskalendrar och annat intressant!
-
Bra tråd! Jag tycker att det är ohyggligt svårt. I grunden är det väl enkelt - det som släpper ut minst skit vinner - men mat vi äter påverkar ju oss också.
Om jag äter klimatsmarta bönor och bröd bakat på säd som växt runt knuten så blir det inte mycket utsläpp, men jag blir sjuk och måste äta cellgift och ligga på sjukhus och där är inte miljön i fokus - och jag tror att cellgiftsproduktionen är sämre än en del matproduktion?
Jag tänker att många livsmedel är onödiga och borde gå att stryka rakt av. Enligt någon undersökning som kom för ungefär ett år sedan tror jag (jag borde väl leta upp den) är nötkött och skumgodis lika dåliga för miljön. Skumgodis är väl inte något som någon kan behöva, så bort med det tycker jag! Överlag, hur skulle det se ut om alla åt mat, och ingen åt godis, läsk, snacks, kakor? Jag tror att det vore en bit på vägen.
Sedan finns ju den svåra frågan med eko vs icke-eko, där somliga hävdar att vi inte har råd att framställa all mat ekologisk och somliga att vi inte har råd att inte framställa den eko. Hur påverkas näringsvärdet av respektive produktionssätt och hur påverkas jordarna och klimatet? Hur påverkas vi, blir vi sjukare och slöare av något så borde vi väl undvika det?
Det var lite funderingar jag har kring det. Mina konkreta tankar:
Färska örtkryddor har jag hört ska vara riktigt uselt klimatmässigt, iom att de är känsliga och snabbt blir dåliga så blir svinnet i butikerna stort, och de kräver växthusodling och konstbelysning vilket är krävande. Som jag förstått det är det bättre att i så fall köpa fryst eller torkat, men allra helst givetvis odla själv för just örtkryddor är som regel väldigt lättodlat dessutom.
Skumgodis tycker jag alltså är något som borde bort bort bort!
Kaffe och kakao kommer från i regel riktigt vidriga och hårdbesprutade miljöer. Vad som är bäst för miljön vet jag inte men troligtvis är ekologiskt bättre i det fallet, vad som är etiskt försvarbart borde vara självklart: Köp eko och fairtrade kaffe och kakao. Blir det för dyrt? Minska konsumtionen.
-
Bra ämne! Här hakar jag gärna på o lär mig!
Vad det gäller tomater köper jag aldrig utländska sådana då de bara smakar vatten och oftast inte är odlade särskilt klimatsmart.
Jag har hört, tror det var ett radioprogram på P4, att Spanien är de som besprutar frukt o grönsaker värst så jag undviker att köpa varor därifrån.
-
Något jag ofta undrar över är hur KRAV-märkning står sig i förhållande till transporter. Fossilbränsleanvändning kontra konstgödning och bekämpningsmedel. Är en importerad ekologisk gurka "bättre" än en lokal, icke-ekologisk?
Inte så lätt att reda ut kanske, men nån som vet? (Antagligen är svaret att köpa kålrötter i stället ;))
-
Något jag ofta undrar över är hur KRAV-märkning står sig i förhållande till transporter. Fossilbränsleanvändning kontra konstgödning och bekämpningsmedel. Är en importerad ekologisk gurka "bättre" än en lokal, icke-ekologisk?
Inte så lätt att reda ut kanske, men nån som vet? (Antagligen är svaret att köpa kålrötter i stället ;))
Vet gör jag inte, vet inte om någon vet, men vet att fossilbränsle går ju åt en hel del till framställning av konstgödsel osv också - och det slipper vi ju med KRAV. Så kanske, kanske blir det bättre så?
Klimatsmart mat bör väl kräva så lite fossilbränsle som möjligt och orsaka så lite skada som möjligt, eller snarare orsaka bättring. Så klimatsmart mat borde inte få leda till fosforläckage till exempel...
-
Vet och vet. Hörsägen, och läst i lokalblaskor och dylikt. Men... Som jag förstått det så finns det ofta lokala odlare, som inte är krav-anslutna, just för att kravloggan kostar lite för mycket. Men deras grödor kan ses som "nästan-eko"... Sånt köper jag gärna! Det egenodlade kan väl också klassas som "nästan-eko"? Är ju helt klart obesprutat i alla fall!
Och... det som Trivis säger om skumgodis... Det finns ju ekologiskt skumgodis, men det kanske är bättre att skippa det överhuvudtaget?
Själv börjar jag ruttna rätt rejält på just köttindustrin, med alla avarter som finns där! Inte så att jag tänker bli vegetarian, men undvika kött vars ursprung jag inte känner till. Om det sen innebär att jag köper kött i affärn, som kommer från slakteriet i grannstaden, eller om jag går lite mer "hardcore" och håller mig till eget och grannars kött, det vet jag inte. Än. Men jag vill helst inte ha in allt för mycket "övrigt kött" i mitt hus, det känner jag definitivt!
Kaffe köper jag numera bara eko. Borde jag ha gjort under längre tid när man tänker efter, men... sent ska syndaren vakna..
-
Närodlat är väl alltid bäst? Det är min spontana tanke iallafall.
-
Närodlat är väl alltid bäst? Det är min spontana tanke iallafall.
Skulle tippa att det är så i Sverige i stort. Möjligtvis är det annorlunda om man är granne med stora besprutade konstgödda monokulturer..
-
Ica Maxi skickade ut säsongssnurror till oss som är kortkunder. Egentligen bara en rund kartongbit indelad i en tårtbit per månad och med små bilder och namn på det som är i säsong den månaden. Min sitter på kylskåpet. Praktisk och enkel. :)
-
Jag känner som så att de stora feta leverantörerna/grossisterna vill jag helst göda så lite som möjligt.
Typ scan och liknande.
Köper jag kött i butiken blir det Ydrekött som är lokalt, charkvaror tillverkade av Börjeschark som är lokalt för oss osv.
Vi har även nära till Boxholmsost så den köper vi (även om de numera är uppköpta som jag förstått det, men osten tillverkas fortfarande här).
För mig känns det viktigt att de mindre företagen finns kvar.
Och varför importera det vi kan göra själva?
Typ kaffe o kakao som måste importeras köper jag fairtrade och eko.
-
Närodlat är väl alltid bäst? Det är min spontana tanke iallafall.
Ja, det känns ju så. Men det beror väl också på hur odlingen gått till? Mina egenodlade ärter, potatis, lök och pac choi som blev dagens lunch borde ju vara extremt klimatsmart, allt odlat med handkraft och hästskit från grannen. Även om jag använde en del importerade kryddor.
Fast sen beror det ju på hur grannens hästhållning är, hur fröer och sättor hanterats osv osv. Ju längre man tänker i produktionskedjan, desto rörigare blir det.
-
Jag känner som så att de stora feta leverantörerna/grossisterna vill jag helst göda så lite som möjligt.
Typ scan och liknande.
Köper jag kött i butiken blir det Ydrekött som är lokalt, charkvaror tillverkade av Börjeschark som är lokalt för oss osv.
Vi har även nära till Boxholmsost så den köper vi (även om de numera är uppköpta som jag förstått det, men osten tillverkas fortfarande här).
För mig känns det viktigt att de mindre företagen finns kvar.
Och varför importera det vi kan göra själva?
Typ kaffe o kakao som måste importeras köper jag fairtrade och eko.
Har också tänkt en del på det där... Detta med globaliseringen... Och detta med enorma multinationella företag, som äger en massa mindre livsmedelsföretag... Hur svårt är det inte att veta vad som egentligen är bra? Jag menar. Om jag köper ekologiska linser av ett märke, så kanske jag därmed stödjer en jätte som har en hel massa andra underföretag som inte är fullt så etiska som de ekologiska linserna?
Vet inte, men jag inbillar mig att jag sett mindre av Saltå Kvarns produkter i de stora kedjorna på sista tiden. Har jag fel? Hoppas det! Och, vilket ska jag köpa istället? Var det nån oetisk jätte som äger Risenta? Jag måste alltså ta och kolla upp lite av de olika företagen, för att veta bättre! Kanske skriva till Ica och Coop och fråga? Jag menar. Jag kanske väljer att avstå, för att det inte finns det jag söker av "rätt" märke. Men, sen har affären en massa fler kunder, som kanske muttrar, och så köper samma produkt av annat märke?
Hur många har "mudimumsguiden"?
-
Ja, det känns ju så. Men det beror väl också på hur odlingen gått till? Mina egenodlade ärter, potatis, lök och pac choi som blev dagens lunch borde ju vara extremt klimatsmart, allt odlat med handkraft och hästskit från grannen. Även om jag använde en del importerade kryddor.
Fast sen beror det ju på hur grannens hästhållning är, hur fröer och sättor hanterats osv osv. Ju längre man tänker i produktionskedjan, desto rörigare blir det.
Precis. Det är svårt, men Rom byggdes inte på en dag... ;)
-
Vet gör jag inte, vet inte om någon vet, men vet att fossilbränsle går ju åt en hel del till framställning av konstgödsel osv också - och det slipper vi ju med KRAV. Så kanske, kanske blir det bättre så?
Klimatsmart mat bör väl kräva så lite fossilbränsle som möjligt och orsaka så lite skada som möjligt, eller snarare orsaka bättring. Så klimatsmart mat borde inte få leda till fosforläckage till exempel...
Tyvärr är det inte alltid så enkelt. Vi är ju inga kineser direkt till antalet, så det finns inte folk till att rensa ogräs manuellt, utan de ekologiska gårdarna lägger enorma mängder diesel på att bekämpa ogräs.
Men nu har man kommit på det inom KRAV, och börjat med att gårdar måste göra en energideklaration för att ha koll på sin bränsleförbrukning. Men som med allt, man börjar lite väl lamt tycker jag. Men allt är en balansgång. Sätter man för höga krav, så finns det alltid nån annan som är beredd att hoppa in som leverantör, från nåt annat land.
Sen tycker jag att man inte får glömma det personliga välmåendet. Jag kanske är egoist, men vill unna mig mat som jag tycker är både god och ibland spännande.
Jag kan ärligt säga att jag inte alltid orkar tänka på vad som är bäst för klimatet. Men många grejer går ju bort ändå, som spanska tomater t.ex.
-
Ja, det känns ju så. Men det beror väl också på hur odlingen gått till? Mina egenodlade ärter, potatis, lök och pac choi som blev dagens lunch borde ju vara extremt klimatsmart, allt odlat med handkraft och hästskit från grannen. Även om jag använde en del importerade kryddor.
Fast sen beror det ju på hur grannens hästhållning är, hur fröer och sättor hanterats osv osv. Ju längre man tänker i produktionskedjan, desto rörigare blir det.
Jag har förstått det som att det inte alltid är givet vad som är bäst lång transport eller odlat tex i växthus eller storskaligt lokalt. Så någon uträkning om att sockerärtor odlade i Afrika faktiskt var bättre än växthusodlade på närmare håll (det besta är förståss att hålla sig till att äta sockerärtor när man få dem från en vanlig trädgård.)
-
Sen tycker jag att man inte får glömma det personliga välmåendet. Jag kanske är egoist, men vill unna mig mat som jag tycker är både god och ibland spännande.
Jag kan ärligt säga att jag inte alltid orkar tänka på vad som är bäst för klimatet. Men många grejer går ju bort ändå, som spanska tomater t.ex.
Utmaningen består kanske i att det ena inte måste utesluta det andra? Och, är det inte så att för väldigt många har mat blivit nåt man hasplar i sig på stående fot för att magen är tom? Utan vidare eftertanke, eller ens särskillt mycket njutning?
Jag tycker det är helt underbart att se gossebarnets glädje, när han för skörda squash. Då är det jättegott! Jag trodde inte att han skulle äta mangolden med sån glädje som han gjorde, men, det var också uppskattat! Och, när vi provade plocka in några bönor, och satt och pillade ut bönorna ur skidorna, så var det lite spännande "titta, dina var större än mina!"... Och, sen när vi åt så var han väldigt mån om att få veta vilka bönor som kom från vår trädgård.. Är inte det att ge måltiden en extra dimension av njutning?
-
Jag har förstått det som att det inte alltid är givet vad som är bäst lång transport eller odlat tex i växthus eller storskaligt lokalt. Så någon uträkning om att sockerärtor odlade i Afrika faktiskt var bättre än växthusodlade på närmare håll (det besta är förståss att hålla sig till att äta sockerärtor när man få dem från en vanlig trädgård.)
Men varför i hela fridens namn odlar man sockerärter i växthus, när det är en gröda som trivs i vårt svala klimat. ??? ???
-
Och eftersom jag just nu håller på att städa ut kylskåpet från diverse mögelodlingar :-X så kan man ju konstatera att den mat som äts upp alltid är mer klimatsmart än den som slängs, även om den hamnar i komposten...
-
Tyvärr är det inte alltid så enkelt. Vi är ju inga kineser direkt till antalet, så det finns inte folk till att rensa ogräs manuellt, utan de ekologiska gårdarna lägger enorma mängder diesel på att bekämpa ogräs.
Men nu har man kommit på det inom KRAV, och börjat med att gårdar måste göra en energideklaration för att ha koll på sin bränsleförbrukning. Men som med allt, man börjar lite väl lamt tycker jag. Men allt är en balansgång. Sätter man för höga krav, så finns det alltid nån annan som är beredd att hoppa in som leverantör, från nåt annat land.
Sen tycker jag att man inte får glömma det personliga välmåendet. Jag kanske är egoist, men vill unna mig mat som jag tycker är både god och ibland spännande.
Jag kan ärligt säga att jag inte alltid orkar tänka på vad som är bäst för klimatet. Men många grejer går ju bort ändå, som spanska tomater t.ex.
Enkelt är väl det sista som det här ämnet är, men jo - konstgödsel ska väl inte finnas på KRAV-gårdar, och därmed slipper vi den fossilbränsleposten. Att det kryllar av andra, det vet jag. Och precis som du skriver, första trappsteget måste väl vara i en nivå som går att nå. Därifrån går det att nå nästa.
-
Egenodlad kirskål är klimatsmart mat o:)
-
Egenodlad kirskål är klimatsmart mat o:)
fast risken finns att man blir lite glåmig om man bara ska äta det, fast med lite nässlor till, så kanske man får tillräckligt med protein :P
-
Enkelt är väl det sista som det här ämnet är, men jo - konstgödsel ska väl inte finnas på KRAV-gårdar, och därmed slipper vi den fossilbränsleposten. Att det kryllar av andra, det vet jag. Och precis som du skriver, första trappsteget måste väl vara i en nivå som går att nå. Därifrån går det att nå nästa.
Detta väcker ju också frågor om effektivt kontra klimatsmart. Att mina egenodlade potatisar är tämligen klimatsmarta är väl ganska oproblematiskt. Jag odlar mycket småskaligt, till familjen och ibland lite att sälja till mina arbetskamrater. Det hela är inte större än att jag och två tonåringar kan sköta det helt för hand.
Men om jag skulle utöka lite, då skulle jag behöva maskinkraft. Jordfräs kanske, eller t.o.m en traktor. Jag skulle fortfarande inte odla mer än att jag kunde sälja till omgivningen, men jag skulle använda en hel del diesel, antar jag. (Eller vad traktorer nu går på). Och jag antar att de inte har så mycket avgasrening, iaf inte en så gammal traktor som jag skulle ha råd med. Skulle min småskaliga odling plötsligt bli en miljöbov? Skulle jag istället behöva odla jättestort, med moderna maskiner, för att minska miljö/klimatpåverkan per producerad kalori?
Finns det ett realistiskt mellanting mellan pytteodling och jättestort? Hur tänker alla alternativare som kör omkring med gamla skruttraktorer? Hästdrivna redskap, men hästrackarna ska ju äta också, då behövs större arealer.
Jag trasslar in mig, förstår nån vad jag menar?
-
Jag lade upp följande text på fejsbook, tillsammans med en bild på en av våra kaninpojkar. Den är resultat av en tids frustration över bristen på närvaro i ätandet, och bristen på respekt för både natur och råvaror... Orden kom inatt, och jag la upp bilden i hopp om att de som berörs av den ska dela, och föra mina tankar vidare.. Kanske någon därute reagerar med att tänka till?
"TACK MIN FINA LILLA KANINPOJKE! Tack för den glädje du gett oss när du busat med dina syskon. Tack för köttet som ska mätta oss, och skinnet som ska värma oss. Tack för det fossila bränsle du besparat oss genom att vi kan minska ner på provianteringsresor in till stan. Tack för att du betat vår gräsmatta så fint, och därmed inte förbrukat nämnvärda resurser under ditt liv. Dessutom besparat oss en hel del gräsklippning. Tack för att du hjälper mig att känna en djupare respekt och vördnad för vår natur, de resurser vi förbrukar, och maten vi äter. Tack!"
-
Detta väcker ju också frågor om effektivt kontra klimatsmart. Att mina egenodlade potatisar är tämligen klimatsmarta är väl ganska oproblematiskt. Jag odlar mycket småskaligt, till familjen och ibland lite att sälja till mina arbetskamrater. Det hela är inte större än att jag och två tonåringar kan sköta det helt för hand.
Men om jag skulle utöka lite, då skulle jag behöva maskinkraft. Jordfräs kanske, eller t.o.m en traktor. Jag skulle fortfarande inte odla mer än att jag kunde sälja till omgivningen, men jag skulle använda en hel del diesel, antar jag. (Eller vad traktorer nu går på). Och jag antar att de inte har så mycket avgasrening, iaf inte en så gammal traktor som jag skulle ha råd med. Skulle min småskaliga odling plötsligt bli en miljöbov? Skulle jag istället behöva odla jättestort, med moderna maskiner, för att minska miljö/klimatpåverkan per producerad kalori?
Finns det ett realistiskt mellanting mellan pytteodling och jättestort? Hur tänker alla alternativare som kör omkring med gamla skruttraktorer? Hästdrivna redskap, men hästrackarna ska ju äta också, då behövs större arealer.
Jag trasslar in mig, förstår nån vad jag menar?
Ja. Det är därför jag tycker att det här är så in i helskotta svårt.
-
Mat i förhållande till koldioxidutsläpp är riktigt svårt. Man måste ofta räkna in logistiken i det hela och dessutom har vissa produktionssätt positiva effekter på klimatet, men har i stort negativ påverkan.
Det enklaste är att bilda sig en uppfattning om hur odling fungerar i vårt land och handla därefter.
Många rotfrukter och kålväxter växer bra här.
Utsläpp i förhållande till näringsvärde är också intressant i sammanhanget. Jämför t.ex. grönkål och isbergssallat, eller pumpa och växthusgurka. Notera sedan att isbergssallat och växthusgurka är de mest konsumerade grönsakerna i Sverige. Upp-och-nervända-världen. Folk bryr sig nog inte så mycket.
ChristinaR:
Eliot Coleman ger många bra tips om hur man kan sköta en mellanstor odling med nästan bara handverktyg. Läs t.ex. "The new organic grower".
-
Många rotfrukter och kålväxter växer bra här.
Utsläpp i förhållande till näringsvärde är också intressant i sammanhanget. Jämför t.ex. grönkål och isbergssallat, eller pumpa och växthusgurka. Notera sedan att isbergssallat och växthusgurka är de mest konsumerade grönsakerna i Sverige. Upp-och-nervända-världen. Folk bryr sig nog inte så mycket.
Folk bryr sig nog en del, men vet inte hur de ska laga till pumpa eller grönkål. Här behövs en massa kunskap!
ChristinaR:
Eliot Coleman ger många bra tips om hur man kan sköta en mellanstor odling med nästan bara handverktyg. Läs t.ex. "The new organic grower".
Lästips, tackar! :D *skyndar till Amazon*
-
Eliot Coleman är klart intressant! Han odlar året om i klimat som temperaturmässigt motsvarar vårt. Men när det gäller ljustimmar så har vi det klart sämre vintertid...
Men jag kommer att försöka "vinter-odla" lite i år, i drivbänk med isolerskiva. Morötter och vintersallad främst.
Det finns en del "Eliot Coleman" på Youtuben också. Bara att söka...
-
Det mest klimatvänliga borde vara perenna grönsaker. De kräver ingen nämnvärd jordbearbetning och betydligt mindre gödsel och skötsel. I synnerhet ifall man skulle odla dem på duk. All jordbearbetning utgör en risk för näringsläckage både nedåt i markprofilen och uppåt i luften genom gaser, dessutom involveras ofta maskiner i arbetet.
Jag har börjat odla en del strandkål, björnrot och lungrot. Men har inte börjat använda de i mat än. Lungroten har jag smakat färsk, den är förfärlig. Men lär vara god om den tillagas.
anders:
Han har även mycket bra information om handverktyg och rationell skötsel i mindre skala. Det här med vinterodling tror jag inte på förrän jag ser det i Sverige :)
ChristinaR:
Det handlar säkerligen om matkultur också. Grönkål är enkelt att laga mat med. Kan användas i allt, men dyker upp som prydnad på julbordet på sin höjd. Pumpa kan vara lite svårare (har smakat på riktigt äckliga pumpasoppor, men även en hel del goda pumparätter som pumparisotto och liknande)
-
Jag har börjat odla en del strandkål, björnrot och lungrot. Men har inte börjat använda de i mat än. Lungroten har jag smakat färsk, den är förfärlig. Men lär vara god om den tillagas.
Jag odlar kirskål för fullt... Jag vet inte hur man ska tillaga den och till sallad smakar den inte gott. Nu använder jag kirskålen mest till att mata hönsen med.
-
ChristinaR:
Det handlar säkerligen om matkultur också. Grönkål är enkelt att laga mat med. Kan användas i allt, men dyker upp som prydnad på julbordet på sin höjd. Pumpa kan vara lite svårare (har smakat på riktigt äckliga pumpasoppor, men även en hel del goda pumparätter som pumparisotto och liknande)
Båda delar är mycket användbara. Pumpa eller vintersquash, skuren i bitar och stekt i ugnen med vitlök är vansinnigt gott! Pumpacurry kan också rekommenderas. Grönkål till paj (gärna med svamp), soppa, späd som sallad och såklart långkålen på julbordet (den ska inte vara en prydnad där, den ska vara mat). Grönkål är också god att woka.
Hmm, skriva en kokbok?
-
Jag odlar kirskål för fullt... Jag vet inte hur man ska tillaga den och till sallad smakar den inte gott. Nu använder jag kirskålen mest till att mata hönsen med.
Slå av kirskålen och använd sen det späda, ljusgröna som kommer upp.
Pesto: kirskål, nötter el. solrosfrön, vitlök, olivolja (eller fin rapsolja). Mixa eller stöt i mortel, smaka av med salt. Gott till pasta eller vadsomhelst.
Grön sås: plocka en massa ogräs - kirskål, nässlor, ängssyra, maskrosblad etc. Kör i mixer med vitlök, citronsaft och olja, salta lite. Läckert till kokta grönsaker, rödbetor t.ex. Eller potatis. Eller att dippa bröd och grönt i.
-
*StorGilla* :-[ :D
Jag lade upp följande text på fejsbook, tillsammans med en bild på en av våra kaninpojkar. Den är resultat av en tids frustration över bristen på närvaro i ätandet, och bristen på respekt för både natur och råvaror... Orden kom inatt, och jag la upp bilden i hopp om att de som berörs av den ska dela, och föra mina tankar vidare.. Kanske någon därute reagerar med att tänka till?
"TACK MIN FINA LILLA KANINPOJKE! Tack för den glädje du gett oss när du busat med dina syskon. Tack för köttet som ska mätta oss, och skinnet som ska värma oss. Tack för det fossila bränsle du besparat oss genom att vi kan minska ner på provianteringsresor in till stan. Tack för att du betat vår gräsmatta så fint, och därmed inte förbrukat nämnvärda resurser under ditt liv. Dessutom besparat oss en hel del gräsklippning. Tack för att du hjälper mig att känna en djupare respekt och vördnad för vår natur, de resurser vi förbrukar, och maten vi äter. Tack!"
-
Eliot Coleman är klart intressant! Han odlar året om i klimat som temperaturmässigt motsvarar vårt. Men när det gäller ljustimmar så har vi det klart sämre vintertid...
Men jag kommer att försöka "vinter-odla" lite i år, i drivbänk med isolerskiva. Morötter och vintersallad främst.
Jag är också inne på att vinterodla lite, i trädgårdens ljusaste hörn. Till att börja med ska jag se hur länge jag kan hålla liv i landet med diverse asiatiskt grönt som jag sådde för några veckor sen. Det växer så det knakar och jag skördar för fulla muggar. Nu har jag elrör och fiberduk som ett tält över för att skydda mot stort och smått som gillar kålväxter. Och fårull runtom - inga mördarsniglar ännu. Undrar om jag ska byta ut fiberduken mot byggplast när det blir kallare?
(okej, OT, ta det i en annan tråd?)
-
Tillbaka on topic. Dagens middag blir följande, varsågod att analysera:
Lammgryta på lamm från en alternativgård några mil bort. Jag köper ett lamm om året och det räcker en bra bit till tre pers. I grytan också lök, vitlök, kryddörter från egen odling. Rödvin, olivolja och passerade tomater från Italien (tomaterna KRAV). Antar att det åkt lastbil hit. :P
Till detta klyftpotatis och broccoli, egenodlat. Efterrätt vet jag inte om vi orkar, men jag funderar på att göra en sockerkaka med äpplen och kanel - svenska äpplen, mjöl från Halland, socker från vete-tusan, ägg KRAV, men varifrån? Smör dito, kanel från Långtbortistan.
-
Om vi pratar köpe-alternativ: Vilket bröd är bäst? Hård vs mjukt.
-
Om vi pratar köpe-alternativ: Vilket bröd är bäst? Hård vs mjukt.
Ingen aning. Men kan tänka mig att det blir mindre svinn med hårdbröd, med tanke på dess längre hållbarhet. Mjukbröd är dessutom fullt av tillsatser. Om man snackar köpebröd då. Bakar man eget så består det ju av precis vad man stoppar i!
-
Har varit på en hel del kurser och föreläsningar via mitt jobb
ang. klimatsmart och eko-mat.
Man bör alltid tänka åt 2 håll när det kommer till att välja.
Ex:
Är det klimatsmart att köpa influgen eko-kiwi från Nya Zeeland när det finns
konventionellt odlad från te x Spanien?
Ibland är det mer klimatsmart att ta en funderare.
Svensk vitkål på vintern i salladen istället för importerad isbergssallad.
Gurka och tomat hör till sommargrönsaker.
Ris är inte så klimatsmart överhuvudtaget, pasta är bättre och bäst är nog ändå svensk potatis(för oss svenskar iallafalll).
Osv.
-
En sak jag funderat lite på, som platsar här, är just bacon. Nu är det ett bra tag sen jag använt just bacon, men har för mig att jag läst nånstans att just bacon är det kött som oftast är importvara från just den typ av uppfödning man (läs jag) helst vill undvika.. Men, jag tycker att just riktigt knaperstekt bacon fungerar väldigt bra som smaksättning i mycket mat. Så... finns nåt bra alternativ? Nåt annat rökt kött av bättre ursprung man kan ta till? Eller är det dags att bygga en rök och köpa sidfläsk på nån gårdsbutik oxh röka själv?
-
Det finns bacon-bacon (eko-bacon) i välsorterade varuhus. Ungefär dubbelt så dyrt som det billiga importerade. Man får äta det med andakt... Men så skall väl allt kött ätas?
Men jag tror inte att det finns krav-bacon? Får inte vara med nitrit om det är krav?
-
Det finns bacon-bacon (eko-bacon) i välsorterade varuhus. Ungefär dubbelt så dyrt som det billiga importerade. Man får äta det med andakt... Men så skall väl allt kött ätas?
Men jag tror inte att det finns krav-bacon? Får inte vara med nitrit om det är krav?
Ska kolla efter eko-bacon nästa gång jag besöker nåt inköpsställe. Och dubbelt så dyrt får det väl vara, man behöver ju inga ohemula mängder för smaksättning av en maträtt!
-
Att ta vara på sånt som annars hade slängts är klimatsmart. Nu har kanske vår gode Misse dragit detta till sin spets ;)
Men alla kan ju försöka iallafall. Att laga mat utifrån vad som finns, ett par korva som blev över från dagens grillning, slinker ner i en omelett imorgon, ett par nävar köttfärs från fredagens tacos kanske känns som ingenting i en familj på 5 pers, men det blir perfekt tillbehör i en tacosallad i matlåda till jobbet.
För dom flesta låter väl detta som helt självklara tips ? Men jag ser sån förskräcklig matslöseri på jobbet att jag får nästan allergiska besvär av det :-[
Sen ska vi ju inte ens tala om möjligheterna vad det gäller "hönsmat" ifrån affärer, jag är medveten om att det finns mycket få affärer som kan göra så, här i min kommun t.ex är det totalt förbjudet att ge bort utgångna varor.
Men en låda kantstötta tomater kokar man enkelt till en perfekt pizzasås på burk. Dom exotiska frukterna förvandlas genast till mer klimatsmarta när dom räddats ur soporna och kokats till marmelad, grönkålen som butikerna får över kring jul, kan man stuva och frysa in osv.
-
För dom flesta låter väl detta som helt självklara tips ? Men jag ser sån förskräcklig matslöseri på jobbet att jag får nästan allergiska besvär av det :-[
Det är en av anledningarna att det är jobbigt att jobba. Att aktivt måsta blunda för matslöseriet är nog jobbigt. Men att själv stå och slänga fullt duglig mat, bara för att köket lagat mer än gamlingarna på avdelningen äter, det tar emot. Nåt enormt!
-
Det är en av anledningarna att det är jobbigt att jobba. Att aktivt måsta blunda för matslöseriet är nog jobbigt. Men att själv stå och slänga fullt duglig mat, bara för att köket lagat mer än gamlingarna på avdelningen äter, det tar emot. Nåt enormt!
komposteras det inte ens?
-
Icke.
Det läggs i vanliga soporna.
Dessutom orsakar dubbel miljöbelastning eftersom matresterna brinner så dåligt i värmeverket, ANTAR JAG? ???
-
komposteras det inte ens?
Jo, förvisso. Men det är mängder som slängs! Inga små mängder heller. Och kommunen tjatar om att de får vite på 20000 kronor om nån skulle komma på personal med att inte följa köksregler. Innan nån reagerar så finns det ju bra och vettiga regler också. Jag är inte emot alla regler. Men svinnet är plågsamt, allra helst då det är fullt frisk och fräsch mat som kastas!
Mycket av äldreboendematen är sån mat som jag inte skulle vilja ha själv, med tanke på tillsatser och smakförstärkare och sånt som jag inte vet om och i vilken omfattning det används. Men det slängs ju även såna saker som kokta ägg.
Edit. Med tanke på Frances inlägg här ovan får jag väl tillägga att de äldreboenden jag jobbat på har kompostpåse. Men det kan ju förståss variera.
-
Har varit på en hel del kurser och föreläsningar via mitt jobb
ang. klimatsmart och eko-mat.
Man bör alltid tänka åt 2 håll när det kommer till att välja.
Ex:
Är det klimatsmart att köpa influgen eko-kiwi från Nya Zeeland när det finns
konventionellt odlad från te x Spanien?
Ibland är det mer klimatsmart att ta en funderare.
Svensk vitkål på vintern i salladen istället för importerad isbergssallad.
Gurka och tomat hör till sommargrönsaker.
Ris är inte så klimatsmart överhuvudtaget, pasta är bättre och bäst är nog ändå svensk potatis(för oss svenskar iallafalll).
Osv.
Jag har också varit på matkurser via jobb, där lite dylikt har nämnts. Dock inte mer än som nån parentes. Intressant dock, och jag skulle gärna veta mer. Och kanske lite mer utvecklat. Kanske lite mer variabler också! Jag menar, det kan ju vara rätt stor skillnad på kött och kött! Finns det mer som varierar, och hur mycket, och vilka parametrar ska man titta på?
Har funderat lite på vad vi åt i det här landet innan potatisen importerades hit? Åt man säd? Gissar att de flesta vill variera kolhydratbiten med mer än potatis. Så... såna här grejjer som quinoa? Hur är det? Matvete och dylikt? Och är det nån skillnad på ekologiskt råris odlat i italien, och söndertvättat vitt jasminris från Pakistan? (personligen tycker jag jasminriset är rent äckligt, så det avstår jag om jag kan, men det kan vara intressant att veta ändå!) Hur stor roll spelar koktiden? Ja, alltså, användandet av elspisar...
Gissar att man till sist ändå får försöka tänka till och kanske chansa lite. För det är svårt att veta exakt om den närmare odlade grödan krävt mer energi i form av uppvärmda växthus och dylikt, och därmed kanske trots allt gör större avtryck än nåt som kommer längre ifrån... Så något av en gissningslek får man ju ägna sig åt som konsument. Men, roligare att göra kvalificerade gissningar än slumpmässiga..
-
Har funderat lite på vad vi åt i det här landet innan potatisen importerades hit? Åt man säd?
Bröd, gröt, välling, soppor med mycket rotfrukter och lite kött, olika sorters kål på längden och på tvären, ärter, bönor på sina håll, rovor... Stora variationer beroende på var man bodde, såklart. Bär, men kanske mest i städerna (finns många fynd av kärnor i städernas latriner). Vi tror att man köpte bär av fattigfolk på landsbygden som hade det som extrainkomst.
De som hade råd importerade mat då som nu. Torkad frukt, citroner, ris och kryddor, t.ex. Om vi alltså talar om tiden närmast före potatisintroduktionen.
-
Hur stor roll spelar koktiden? Ja, alltså, användandet av elspisar...
Snabbris som ska kokas typ 3 minuter smakar ju apa :P
-
Snabbris som ska kokas typ 3 minuter smakar ju apa :P
Det gör det ju absolut. Och det är ju behandlat för att minska ner koktiden. Tvivlar på att det är särskilt hälsosamt. Och med tanke på hur tömt på näring det är så tror jag inte det är så klimatsmart ändå. Men... på nåt vis om man nu vrider och vänder på allt... Nån form av energikrävande process är det ju som har minskat ner koktiden hemma i köket.. Men.. Nä, det måste vara smartare att stoppa i sig sånt med bra näring, och mindre mängder då istället!
Sen kan man undra.. Är det smartare att laga stora portioner och värma på rester, än att laga mat varje dag? Är det bättre att steka mat (går fort) än långkok?
Tillsist måste man ju hitta sin egen balans. Och, jag tycker mycket bättre om kött i grytor (långkok). Det är helt enkelt mycket lättare att göra gott! Föredrar råris framför snabbris, alldeles oavsett klimatsmarthetsgrad. Både smakmässigt och näringsmässigt. Sen äter man ju inte ris varje dag heller!
Men det är lite intressant det här med kolhydratsbiten. Det som är med i olika jämförelser är oftast bara potatis, pasta och ris. Och då står det sällan så mycket mer än just "ris", trots att ris kan vara ytterst olika. Vad avses? Och varför är inte andra kolhydratkällor med, såsom quinoa, couscous och andra saker som faktiskt börjar bli rätt vanliga..
Bröd, gröt, välling, soppor med mycket rotfrukter och lite kött, olika sorters kål på längden och på tvären, ärter, bönor på sina håll, rovor... Stora variationer beroende på var man bodde, såklart. Bär, men kanske mest i städerna (finns många fynd av kärnor i städernas latriner). Vi tror att man köpte bär av fattigfolk på landsbygden som hade det som extrainkomst.
De som hade råd importerade mat då som nu. Torkad frukt, citroner, ris och kryddor, t.ex. Om vi alltså talar om tiden närmast före potatisintroduktionen.
Kål på längden och tvären är ju mumma! :D
-
Bröd, gröt, välling, soppor med mycket rotfrukter och lite kött, olika sorters kål på längden och på tvären, ärter, bönor på sina håll, rovor... Stora variationer beroende på var man bodde, såklart. Bär, men kanske mest i städerna (finns många fynd av kärnor i städernas latriner). Vi tror att man köpte bär av fattigfolk på landsbygden som hade det som extrainkomst.
De som hade råd importerade mat då som nu. Torkad frukt, citroner, ris och kryddor, t.ex. Om vi alltså talar om tiden närmast före potatisintroduktionen.
Fisk (sill) inte att förglömma
-
Fisk (sill) inte att förglömma
Visst! Men kanske inte som alternativ till potatis... ;)
-
Ris.
Är väl sällan klimatsmart?
Importeras från länder låååångt bort från oss.
Odlingarna anses inte heller särskilt klimatsmarta, går åt mängder med vatten och sättet det odlas på påverkar miljön
rätt hårt!
-
Hittade lite info i ämnet! :)
http://www.slv.se/sv/grupp1/Mat-och-miljo/Miljosmarta-matval/Potatis-spannmalsprodukter-och-ris/ (http://www.slv.se/sv/grupp1/Mat-och-miljo/Miljosmarta-matval/Potatis-spannmalsprodukter-och-ris/)
Står att konsumtionen av ris har ökat med 40% sedan 1990, och att vi konsumerar mellan fem och sex kg ris per person och år. Det innebär för min familj mellan 15 och 18 kg... Funderar om det kan stämma, och det kan det säkert, om jag tänker på det vita otäcka riset som herrarna i huset föredrar.. Intressant läsnig dock om hur olika saker spelar in. Skulle vilja ha lite tydligare info om hur det kan variera. Inte för att det kanske får mig att handla annorlunda, men det skulle vara intressant!
Letar vidare för att se om jag hittar nån tabell som även innefattar saker som matvete, quinoa och dylikt.
-
Mathavre tycker jag är ett gångbart alternativ till ris.
-
Mathavre tycker jag är ett gångbart alternativ till ris.
Provade mathavre, men det smakade havregrynsgröt, vilket jag har rejält svårt för. Matvete var rejält mycket bättre smakmässigt. Tyckte jag, men barnet gillade inte. Kanske får prova korn nästa gång? Det är lite utmaning när man har familj!
-
Fast den här aspekten är nog den största enskilda faktor när det gäller mat och klimat....... 65 kg kött per person och år... Riktigt så mycket behöver vi inte va?
http://www.slv.se/sv/grupp1/Mat-och-miljo/Miljosmarta-matval/Kott--not-lamm-gris-och-kyckling/ (http://www.slv.se/sv/grupp1/Mat-och-miljo/Miljosmarta-matval/Kott--not-lamm-gris-och-kyckling/)
-
Hittade lite info i ämnet! :)
[url]http://www.slv.se/sv/grupp1/Mat-och-miljo/Miljosmarta-matval/Potatis-spannmalsprodukter-och-ris/[/url] ([url]http://www.slv.se/sv/grupp1/Mat-och-miljo/Miljosmarta-matval/Potatis-spannmalsprodukter-och-ris/[/url])
Står att konsumtionen av ris har ökat med 40% sedan 1990, och att vi konsumerar mellan fem och sex kg ris per person och år. Det innebär för min familj mellan 15 och 18 kg... Funderar om det kan stämma, och det kan det säkert, om jag tänker på det vita otäcka riset som herrarna i huset föredrar.. Intressant läsnig dock om hur olika saker spelar in. Skulle vilja ha lite tydligare info om hur det kan variera. Inte för att det kanske får mig att handla annorlunda, men det skulle vara intressant!
Letar vidare för att se om jag hittar nån tabell som även innefattar saker som matvete, quinoa och dylikt.
Lär dem av med såna ovanor. Ris är tillräckligt att använda till ett grötkok till jul.
-
Det finns en bok i ämnet som är riktigt bra:
Mat och klimat av Johanna Björklund, Pär holmgren och Susanna Johansson.
Den har vi använt här i byn i en studiecirkel.
-
Jag tror också på att minska konsumtionen av kött och öka konsumtionen av inhemska grönsaker.
Några utklipp från "På väg mot miljöanpassade kostråd" (http://www.slv.se/upload/dokument/rapporter/mat_miljo/2008_livsmedelsverket_9_miljoanpassade_kostrad.pdf) CUL (Centrum för uthålligt lantbruk)
En generell slutsats om miljöpåverkan från olika baljväxter är att de är mindre
miljöpåverkande än kött
(...)
De beräkningar som gjorts utifrån näringsrekommendationerna visar att det
näringsmässigt räcker om vi äter cirka 100 g kött och 40 g chark per dag.
65 kg ger runt 180 gram/dag.
-
Lär dem av med såna ovanor. Ris är tillräckligt att använda till ett grötkok till jul.
Tja. Gossen är väl bildbar, men den store? Dock anser jag mig än så länge kunna unna mig råris nån gång emellanåt, för att det faktiskt är gott (det blir inte heller överdrivet ofta). Jag har trots allt minskat ner köttkonsumtionen i den här familjen rejält!
Här hittade jag förresten lite (mycket) mer information, för den som orkar läsa...
http://publikationer.slu.se/Filer/Mat-klimat-listanversion10-120413.pdf (http://publikationer.slu.se/Filer/Mat-klimat-listanversion10-120413.pdf)
-
Hel svensk säd kan man koka som ris.
Dinkel är jättegott kokar ganska snabbt klart.
Korn är gott, blir färdigt ganska snabbt, orkar man och hinner så kan man torrosta den först för en nötigare smak.
Helt vete lång koktid och hårt tuggmotstånd, men jättegod smak.
Hel råg ingen höjdare, för hårt.
Tycker jag.
-
Här hittade jag en ganska "lättsmält" sida i ämnet. Inte fullt så djupgående info som en del annat, men... En fin grej tycker jag är att de tar upp även lite fler miljöaspekter än bara klimatsmarthet. Det kan ju faktiskt vara så att användande av bekämpningsmedel minskar något på just klimatpåverkan, men samtidigt påverkar en hel del annat. Helhetsbedömningar är inte alltid helt lätta...
http://www.miljosmartmat.se/ (http://www.miljosmartmat.se/)
-
Hel svensk säd kan man koka som ris.
Dinkel är jättegott kokar ganska snabbt klart.
Korn är gott, blir färdigt ganska snabbt, orkar man och hinner så kan man torrosta den först för en nötigare smak.
Helt vete lång koktid och hårt tuggmotstånd, men jättegod smak.
Hel råg ingen höjdare, för hårt.
Tycker jag.
Korn och havre har vi massor av. Hur tillagar man det?
-
Korn och havre har vi massor av. Hur tillagar man det?
Koka det bara som man gör med ris.
-
Jag frågade tidigare, men jag frågar igen:
Mjukt köpebröd, vad är bäst? Var tillverkas de olika sorterna egentligen? Pågen, Skogaholm, m.m.
-
Jag frågade tidigare, men jag frågar igen:
Mjukt köpebröd, vad är bäst? Var tillverkas de olika sorterna egentligen? Pågen, Skogaholm, m.m.
Ingen har svarat för att ingen vet kanske?
Det kan du väl enkelt kolla upp via resp. bageris hemsida?
"Bäst" avgör du nog själv, äta osmakligt bröd bara för att det är hyfsat närproducerat låter ju inte så himla kul.
-
Jag frågade tidigare, men jag frågar igen:
Mjukt köpebröd, vad är bäst? Var tillverkas de olika sorterna egentligen? Pågen, Skogaholm, m.m.
Nåt lokalt köpebröd måste ni väl ha? Pågens grejer är fan inte ätliga...
-
http://lantmannen.se/blogg/30/lantmannen/711/hall-koll-pa-mat-i-sasong/ (http://lantmannen.se/blogg/30/lantmannen/711/hall-koll-pa-mat-i-sasong/)
-
Dinkel är jättegott kokar ganska snabbt klart.
Riktig dinkel ska ju blötläggas i åtta timmar och sen kokas i någon timme eller så.
Annars skulle jag säga att all svensk odlad mat är klimatsmart speciellt om den är odlad på friland.
-
Riktig dinkel ska ju blötläggas i åtta timmar och sen kokas i någon timme eller så.
Annars skulle jag säga att all svensk odlad mat är klimatsmart speciellt om den är odlad på friland.
Den dinkeln/spelt som odlas ett par mil härifrån blir klar inom en timme oblötlagd.
Jag har tur som har ett gårdsbageri som har enbart surdegsbröd, bakat i vedeldad stenugn på på ekologiskt mjöl bara 7 km härifrån.
Äter i stort sett inget annat mjukt bröd.
www.bakelit.nu (http://www.bakelit.nu)