Alternativ.nu
Djur => Kor => Ämnet startat av: Georgisten skrivet 19 apr-12 kl 12:03
-
Tror jag inte kommer gå så bra för det blir det nog en hel del böter av. Men i Åre genomförs en manifestation nu på lördag för att uppmärksamma att mjölkbönderna försvinner en efter en i Jämtland och att försäljning direkt till konsument skulle kunna vara ett sätt att rädda situationen. De tar på sig böterna för sakens skull. www.fjallbete.se (http://www.fjallbete.se) är organisationen bakom.
Lokal tv - http://www.tv4play.se/nyheter_och_debatt/nyheterna_ostersund?title=tv4nyheterna_ostersund_08_34&videoid=2183561&utm_medium=sharing&utm_source=permalink&utm_campaign=tv4play.se (http://www.tv4play.se/nyheter_och_debatt/nyheterna_ostersund?title=tv4nyheterna_ostersund_08_34&videoid=2183561&utm_medium=sharing&utm_source=permalink&utm_campaign=tv4play.se)
Lokal press: http://ltz.se/nyheter/are/1.4626223-nu-ska-den-forbjudna-aremjolken-saljas (http://ltz.se/nyheter/are/1.4626223-nu-ska-den-forbjudna-aremjolken-saljas)
Gör de rätt?
-
nej!
-
Varför inte?
-
Jag tycker dom gör helt rätt. Dels borde konsumenten själv få välja, dels behöver vi alla tappra mjölkbönder som härdar ut, så skulle det ge mer i plånboken, fine!Det är så idiotiskt som det är nu att vi måste importera mjölk för vi inte har tillräckligt.
Jag vill prova att göra egen ost, men det finns ingen opastöriserad, ohomogeniserad mjölk att få tag på, ingen råmjölk till kalvdans heller. Tänk att kunna hämta en kanna mjölk, och kunna göra ost, smör och allt möjligt!
Kör på!!!
-
Jag tycker dom gör helt rätt. Dels borde konsumenten själv få välja, dels behöver vi alla tappra mjölkbönder som härdar ut, så skulle det ge mer i plånboken, fine!Det är så idiotiskt som det är nu att vi måste importera mjölk för vi inte har tillräckligt.
Jag vill prova att göra egen ost, men det finns ingen opastöriserad, ohomogeniserad mjölk att få tag på, ingen råmjölk till kalvdans heller. Tänk att kunna hämta en kanna mjölk, och kunna göra ost, smör och allt möjligt!
Kör på!!!
Jag håller med. Varför ska inte jag som konsument själv få välja vad jag vill stoppa i min kropp? Om bonden är en människa jag litar på och han råkar sälja sin obehandlade mjölk i en hygienisk automat i ett köpcenter nära mig till ett pris jag kan tänka mig att betala för hans mjölk... varför ska staten hindra oss båda från att göra affärer med varandra?
-
Det är en viss skillnad på olagligt och rätt. Man bör kalkylera priset, för det kan ha en kostnad.
Man bör också räkna med risker av annat slag, än direkta påföljder av lagbrottet.
Det är dessutom svårt att smyga med, då man naturligtvis, måste gå ut offentligt med att mjölken är opastöriserad.
För ett antal år sen fanns en bonde i Dörröd, som fick ganska mycket problem. Han tom marknadsförde mjölken som kattmat, men detta godtogs inte.
Vi behöver fler små producenter som kan leverera direkt, mycket av lagar och bestämmelser har mest den påföljden att det gynnar stordrift.
-
Det är en viss skillnad på olagligt och rätt. Man bör kalkylera priset, för det kan ha en kostnad.
Man bör också räkna med risker av annat slag, än direkta påföljder av lagbrottet.
Det är dessutom svårt att smyga med, då man naturligtvis, måste gå ut offentligt med att mjölken är opastöriserad.
För ett antal år sen fanns en bonde i Dörröd, som fick ganska mycket problem. Han tom marknadsförde mjölken som kattmat, men detta godtogs inte.
Vi behöver fler små producenter som kan leverera direkt, mycket av lagar och bestämmelser har mest den påföljden att det gynnar stordrift.
Exakt. Jag kan inte se några förbud mot grönsaker trots att dessa kan orsaka stora utbrott av sjukdomar till följd av bakteriespridning -http://www.sik.se/notice/notice_read.asp?id=286 (http://www.sik.se/notice/notice_read.asp?id=286). Men gällande obehandlad mjölk så har mejerimonopolen en affärsplattform att försvara. Och staten kommer ju i god svensk tradition gärna till hjälp för dessa.
-
Jag tycker det är rätt. Varför ska myndigheterna bestämma vad jag ska äta. Varför är det inte tillåtet med opastöriserad mjölk men en massa konstiga tillsatser som man ibland tom vet är farliga.
Sverige är ett lustigt land. I det här landet är vi så rädda för bakterier att vi blir sjuka pga bristen av dem. Utan bakterier dör vi och om vi får i oss några som vi inte behöver så tränas immunförsvaret. Om jag ser på min egen bekantskapskrets så är de som är mest rädda för att bli sjuka och är övernitiska med hygienen de som är mest sjuka. De som är lite mer avlappnade eller tom lite lagom slarviga är tvärtom nästan aldrig sjuka.
-
Vi behöver mer såna aktioner. :)
Vad jag förstått så analyserar de mjölken innan försäljning.
Priset gillar jag, mjölk ska verkligen inte vara billigare än läsk och mineralvatten, det är helt galet.
-
Och tänk, Gud förbjude, Arla skulle få konkurrens och kanske till och med få minskad andel på marknaden! Nej det går ju inte ;D
-
Nu hann jag inte läsa länkarna, men jag ser mer de praktiska problemen för att det ska göra nån effekt.
Säg en normal mjölkbonde med 5 miljoner i lån och har en fast kostnad i månaden på kanske 40 000.
Lyckas han sälja 50 liter mjölk per dag 30 dagar/mån så är det 1500 liter i månaden. Efter att alla ökade kostnader för att sälja på detta viset dragits ifrån, så kanske han tjänar 2 kr extra per liter. 3000 kr i månaden alltså.
Kommer det verkligen att göra en dramatisk förändring för hans möjligheter att överleva som bonde?
Möjligen för de som bor nära en stor stad och har tillgång till några hundratusen konsumenter. Men att urholka den fina lönsamheten som mjölken i närheten av tätorter har för mejeriet, kommer det att gynna den bonde som bor längst ut på mejeriets slinga, och inte har nåt kundunderlag för att sälja sin mjölk själv?
-
Tycker det vore jätte bra om bönderna kunde få sälga egen mjölk!
Jag är uppväxt på "riktig" ko mjölk och vi va alla friska som barn. Det vore ju dessutom jätte bra om an lagligt kunde köpa färkmjölk till kalvdans. Eller mjölk att göra ost och dyligt av.
Vist det finns en liten risk för smitta men om viljan finns tror jag inte det skulle vara helt omöjligt att göra någon typ av hem test för detta endamål.
Heja mjölkbönderna!!!!
-
Är ni inte lite väl historielösa nu? Att det förnärvarande antagligen är relativt ofarligt att dricka opastöriserad mjölk, innebär inte att det alltid kommer att vara det i framtiden.
Anledningen till att det förmodligen är ganska ofarligt beror dessutom på att det inte görs i någon större omfattning och smittspridning via mjölk därför begränsats.
-
Nu hann jag inte läsa länkarna, men jag ser mer de praktiska problemen för att det ska göra nån effekt.
Säg en normal mjölkbonde med 5 miljoner i lån och har en fast kostnad i månaden på kanske 40 000.
Lyckas han sälja 50 liter mjölk per dag 30 dagar/mån så är det 1500 liter i månaden. Efter att alla ökade kostnader för att sälja på detta viset dragits ifrån, så kanske han tjänar 2 kr extra per liter. 3000 kr i månaden alltså.
Kommer det verkligen att göra en dramatisk förändring för hans möjligheter att överleva som bonde?
Möjligen för de som bor nära en stor stad och har tillgång till några hundratusen konsumenter. Men att urholka den fina lönsamheten som mjölken i närheten av tätorter har för mejeriet, kommer det att gynna den bonde som bor längst ut på mejeriets slinga, och inte har nåt kundunderlag för att sälja sin mjölk själv?
Man kanske inte behöver gör antingen eller utan lite av varje?Att ha valmöjlighet är alltid trevligt.Jag tycker det är toppen att människor bestämmer sej för att sätta sej på tvären och göra saker utanför ramarna.Det ska bli väldigt intressant att följa det här!
-
Här är en radiointervju med bonden och SLV om saken - http://sverigesradio.se/sida/play.aspx?ljud=3888202&t=1060 (http://sverigesradio.se/sida/play.aspx?ljud=3888202&t=1060). Tycker killen i fråga verkar väldigt saklig och påläst.
-
Hon på livsmedelsverket fick det att klia i fingrarna på mig o:).
Först förbjuder man opastöriserad mjölk och nu säger man att man itne kan tillåta den eftersom svenska konsumeter numera inte är vana vid riskerna. Ja blandat med lite allmänt blarr om att den innhåller bakterier.
Om man ser på svenska myndigheters panik när det gäller bakterier (och numera även folkets) så kan man ju böjra fundera på hur mänskligheten överhuvudtaget har överlevt ???
-
Visste inte att d var förbjudet.
Jag köper mjölk när tillfällena ges.
Är det förbjudet att sälja ägg från egna höns åxå då?
-
Hon på livsmedelsverket fick det att klia i fingrarna på mig o:).
Först förbjuder man opastöriserad mjölk och nu säger man att man itne kan tillåta den eftersom svenska konsumeter numera inte är vana vid riskerna. Ja blandat med lite allmänt blarr om att den innhåller bakterier.
Om man ser på svenska myndigheters panik när det gäller bakterier (och numera även folkets) så kan man ju böjra fundera på hur mänskligheten överhuvudtaget har överlevt ???
Mhmmm... mao är jag inte myndig trots att jag är över 18?
-
Visste inte att d var förbjudet.
Jag köper mjölk när tillfällena ges.
Är det förbjudet att sälja ägg från egna höns åxå då?
Vad jag förstår så är det lagligt ifall bönderna säljer direkt på gården, likaså är det lagligt att sälja ägg direkt på gården. Man får alltså inte frakta iväg produkten och sälja.
-
Vad jag förstår så är det lagligt ifall bönderna säljer direkt på gården,
Precis, det ska tappas direkt ur tanken, då är det lagligt att sälja *mindre mängder*, huruvida de får marknadsföra det är en annan sak.
-
köper mjölk direkt från en bonde, men pastöriserar den alltid själv pga av bakterier som kan finnas i mjölken. Nu är jag inte direkt för bakterier, men man kan bli väldigt sjuk om man dricker mjölk som har bakterien i sig.
-
Helt rätt, men mjölkpriset borde också bli högre, som i övriga europa, ungefär 15 kr/litern :) Då skulle nog fler bönder "överleva" och kanske få lite över till semester och övrigt :)
-
om priset skulle höjas till 15kr/liter, tänk vilket påslag handlarna skulle göra då >:D
-
Visst är det lagligt att sälja från tanken väl? ::) Bara ingen går in i lokalerna. Eller?
Är det inte någon klausul i Monopolfirman Arlas leverantörsavtal som sätter P?
Bonnläpparna fattade inte att de skulle få hålla med både ris och röv när de släppte lös en hord direktörer och släppte greppet om sina egna föreningar.
Fast å andra sidan vet jag några bönder som varken räds direktörer eller kontrollanter :-X
OM det vore farligt skulle mänskligheten va utdöd. Tänk er påjjkar, bara neandertalflickor att tillgå! ;D Jag sätter mina två obebyggda villatomter på att den där >:D livsmedelverkskvinnan var antingen stassonge eller neanderthalare. Kanske både/och. ::) Men bra betalt har hon!
-
Hon på livsmedelsverket fick det att klia i fingrarna på mig o:).
Först förbjuder man opastöriserad mjölk och nu säger man att man itne kan tillåta den eftersom svenska konsumeter numera inte är vana vid riskerna. Ja blandat med lite allmänt blarr om att den innhåller bakterier.
Om man ser på svenska myndigheters panik när det gäller bakterier (och numera även folkets) så kan man ju böjra fundera på hur mänskligheten överhuvudtaget har överlevt ???
Jag för min del är inte helt säker på att vi har överlevt. I många fall - ingen hjärnaktivitet alls. Minns särskilt en ung mor som tittade på våra Linderödsgrisar och frågade vad vi skulle ha dem till. -"Avel och mat" svarade jag. -"Kan man äta dem? De är ju prickiga!"
Om vi nu tar det tankesättet och överför det på andra produkter så förstår man att det kan finnas problem.
-
om priset skulle höjas till 15kr/liter, tänk vilket påslag handlarna skulle göra då >:D
Jojo.. men mjölk är precis som bensin, man "måste" köpa. ;D
-
Jojo.. men mjölk är precis som bensin, man "måste" köpa. ;D
Man får ju bra för kriminella (hemmatvättade) ägg. Varför skulle inte bönderna få 15 spänn litern för riktig, opastöriserad mjölk?
Jag för min del är inte helt säker på att vi har överlevt. I många fall - ingen hjärnaktivitet alls. Minns särskilt en ung mor som tittade på våra Linderödsgrisar och frågade vad vi skulle ha dem till. -"Avel och mat" svarade jag. -"Kan man äta dem? De är ju prickiga!"
Om vi nu tar det tankesättet och överför det på andra produkter så förstår man att det kan finnas problem.
En stassonge till! ;D Som han som frågade om vi skulle äta upp hönsen. Nej, sa Annika och gick och hämtade några ägg. -Vi får ÄGG från dom som vi äter.
-VA?? Fåsseeee, fan va häftigt! Från domdär....... med skal och allt?! :o
-
Prickigt fläskkött och hönor som lägger ägg (med skal dessutom)... jistanes, vart är världen på väg? ;D
Jag är glad att jag har förmånen att få låta mina barn växa upp ute på vischan, med allt vad det innebär av djur och natur, liv och död.
-
Komjulk e bättre än köbemjulk!! Vem vill göra oust pau köbemjulk?
-
Jag tål inte homogeniserad mjölk. Magont och illamående. :-X
Riktig mjölk ska det vara, helst direkt från mjölktanken hemma hos bonden.
-
Visst är det lagligt att sälja från tanken väl? ::) Bara ingen går in i lokalerna. Eller?
Är det inte någon klausul i Monopolfirman Arlas leverantörsavtal som sätter P?
Nej, det är tvärtom faktiskt. Leveransplikten som fanns förr är borttagen.
-
Riktigt bra att någon gör något! Till och med Louis Pasteur medgav på sin dödsbedd att han hade haft fel om pastöriseringen. Pastörisering bygger på en falsk rädsla för bakterier och skapar definitivt mer problem än vad den hindrar dem. Själv dricker jag ingen mjölk eftersom jag ännu inte lyckats få tag på någon äkta vara.
Att dricka pastöriserad mjölk är ungefär lika nyttigt som att dricka coca-cola, dessutom leder det till kalciumbrist eftersom vi inte kan tillgodose oss kalciumet i den pastöriserade mjölken. Detta är en av anledningarna till att vi i Skandinavien, som dricker mest mjölk i världen, även har mest fall av benskörhet.
Själv är jag uppvuxen på riktig mjölk och var totalt hemma en dag från skolan under hela min grundskoletid medan de flesta andra var sjuka var och varannan vecka.
-
Till och med Louis Pasteur medgav på sin dödsbedd att han hade haft fel om pastöriseringen. Pastörisering bygger på en falsk rädsla för bakterier och skapar definitivt mer problem än vad den hindrar dem.
Var det verkligen exakt det han medgav?
-
Tuberkolulos var ett gissel både mentalt och i praktiken förr. När mjölk går till större mejerier, så måste den förståss "skållas" några sekunder, det går knappast att hålla koll annars, mjölken blir inte spårbar. Det jag däremot inte gillar är att man homogeniserar mjölk. Här lokalt kan man köpa icke homogeniserad mjölk, som dessutom inte är för mager.
-
Det finns en bok som heter The Medical Mafia (http://www.amazon.com/Medical-Mafia-Guylaine-Lanctot/dp/0964412608 (http://www.amazon.com/Medical-Mafia-Guylaine-Lanctot/dp/0964412608)) där författaren Dr Lanctôt skriver där att:
1. The temperature is not high enough.
2. The temperature is too high.
Han menar att pastöriseringen inte dödar alla bakterier, virus et c men å andra sidan är den kraftfull nog att förstöra en del av näringen.
Han nämner många exempel på där folk drabbats av bland annat salmonella, E coli, Listeria och flera andra sjukdomar när de druckit pastöriserad mjölk. En del av sjukdomsfallen har drabbat tusentals människor. T e x då 17 000 människor i Tenesse 1982 drabbades av bakterien Yersinia enterocolitica (http://en.wikipedia.org/wiki/Yersinia_enterocolitica (http://en.wikipedia.org/wiki/Yersinia_enterocolitica)) som de fått från pastöriserad mjölk.
I boken finns listad många fall då många människor blivit sjuka av pastöriserad mjölk.
Staphylococcus aureus som är en av de vanligare orsakerna till matförgiftning lär förresten inte vara värmekänsligt läste jag nyligen(!?).
Gällande tuberkulos finns numer de som säger att människor inte smittades av korna eftersom de får en annan typ av tuberkulos än kor, utan att det slutna systemet där människor som jobbar med mjölken och som är smittade av tuberkulos inte kontaminerar mjölken så som risken finns vid handmjölkning till hink.
Jag vet inte så mycket om detta, men man kan säkert hitta en del på nätet kring detta. Om det stämmer är ju det intressant.
-
Att man pastöriserar mjölken för att få bort bakterier är inte falsk. Man gör detta för att bla få bort ehec-bakterier. När tex de stora bolagen pastöriserar sin mjölk så sker detta ganska snabbt ca 14-15 sek. Här hemma där jag pastöriserar mjölken läggs den i en kastrull och sedan får den öka upp till 75-80 grader, och det kan jag lova dig inte tar 15 sek. Ja man kan dricka mjölken direkt, men det skall helst ske inom några dagar då den är steril, därför hämtas mjöken varannan dag. Som jag skrev tidigare, jag pastöriserar alltid mjölken pga ehec mm. Att sedan vissa vitaminer försvinner vid snabb upphettning ja, men vid "hemmagjord" så nej, för där blir upphettningen inte lika snabb.
-
Funderar kring möjligheten att stötta årebönderna ekonomiskt. De kommer ju att bli bötfällda och automaten kommer ju att bli oanvändbar för dem efter imorgon när miljökontoret och polisen hälsat på.
En flaska obehandlad fjällmjölk kostar 20 SEK. Om alla som vill se detta lagligt i Sverige satte in den summan på deras konto för en flaska mjölk (uthämtning eller ej är mindre viktigt) så skulle det vara stöttande både ideologiskt och ekonomiskt.
Om det blev ett rejält överskott skulle dessa pengar kunna användas för att märka om automaten och göra om "tilltaget" någon annanstans i Sverige med mjölk från någon annan bonde.
Är det någon som vill haka på? 20 kr har vi väl alla råd med!
Och vill man inte förlora sina tjuga kan man sätta in den på Fjällbetes stödsparkonto hos JAK - http://www.jak.se/lokal-ekonomi/stodsparprojekt-fjallbete (http://www.jak.se/lokal-ekonomi/stodsparprojekt-fjallbete) o:)
-
Var det verkligen exakt det han medgav?
Ja, han medgav att han hade fel angående hans tidigare teorier kring pastörisering. Något konstigt med det?
-
Ja, han medgav att han hade fel angående hans tidigare teorier kring pastörisering. Något konstigt med det?
Enligt vad jag läst i historieböckerna så var det inte själva pastöriseringens effekt han funderade över, utan mikroberna allmäna roll.
-
Det finns en bok som heter The Medical Mafia ([url]http://www.amazon.com/Medical-Mafia-Guylaine-Lanctot/dp/0964412608[/url] ([url]http://www.amazon.com/Medical-Mafia-Guylaine-Lanctot/dp/0964412608[/url])) där författaren Dr Lanctôt skriver där att:
Han menar att pastöriseringen inte dödar alla bakterier, virus et c men å andra sidan är den kraftfull nog att förstöra en del av näringen.
Han nämner många exempel på där folk drabbats av bland annat salmonella, E coli, Listeria och flera andra sjukdomar när de druckit pastöriserad mjölk. En del av sjukdomsfallen har drabbat tusentals människor. T e x då 17 000 människor i Tenesse 1982 drabbades av bakterien Yersinia enterocolitica ([url]http://en.wikipedia.org/wiki/Yersinia_enterocolitica[/url] ([url]http://en.wikipedia.org/wiki/Yersinia_enterocolitica[/url])) som de fått från pastöriserad mjölk.
I boken finns listad många fall då många människor blivit sjuka av pastöriserad mjölk.
Staphylococcus aureus som är en av de vanligare orsakerna till matförgiftning lär förresten inte vara värmekänsligt läste jag nyligen(!?).
Gällande tuberkulos finns numer de som säger att människor inte smittades av korna eftersom de får en annan typ av tuberkulos än kor, utan att det slutna systemet där människor som jobbar med mjölken och som är smittade av tuberkulos inte kontaminerar mjölken så som risken finns vid handmjölkning till hink.
Jag vet inte så mycket om detta, men man kan säkert hitta en del på nätet kring detta. Om det stämmer är ju det intressant.
Okej om pastöriserings processen klickar i några fall men hur hade det varit bättre att inte pastörisera? Att uppvärmning inte tar bort 100% av alla smittoämnen i 100% av fallen gör ju inte att den är verkningslös.
-
Man menar att fördelarna uppväger riskerna som Fjällmjölk-bonden sa när han talade om de länder i Europa som säljer opastöriserad mjölk. En del av näringen försvinner ju. Men jag förstår hur du tänker, de många fallen han raddar upp är kanske exempel på när man slarvat med pastöriseringen?
Jag kan tänka mig att om man köper opastöriserad mjölk så konsumerar man den antingen snarast eller kokar den själv eller använder i matlagningen. Själv dricker jag av vana sällan opastöriserad mjölk. Men jag tycker den håller helt okej okokt så jag ställer in den direkt i kylskåp och kokar efterhand (gröt e t c).
Han sa att riskerna med opastöriserad mjölk egentligen inte är större än med sallad eller annat som man kan föra med sig smitta. Alla färska livsmedel finns det ju risker med. Kanske är vår rädsla överdriven?
Jag vet inte...
-
Verkar som att försäljningen börjat bra i Åre -
http://op.se/lanet/are/1.4635972-lang-ko-till-olaglig-mjolkforsaljning (http://op.se/lanet/are/1.4635972-lang-ko-till-olaglig-mjolkforsaljning)
:D o:)
-
Ack ja, ack ja... men alla bönder då? Alla som jag känner (de är många) dricker mjölk från egen gård, opastöriserad, och det gör deras gäster också. Jag känner inte till något endaste fall då det gått på tok. Så kanske är vår rädsla överdriven... eller måhända en smula obefogad?
-
-Förresten. Det finns visst en bok som heter "How to shit in the bushes" och det är inte ironi utan en handledning i hur man kan kissa (och annat) bakom en buske. Så, kompetenstappet är nog rätt omfattande överlag.
Den hette: "How to shit in the woods" (rätt ska vara rätt)
http://www.amazon.com/Shit-Woods-Second-Edition-Environmentally/dp/0898156270#reader_0898156270 (http://www.amazon.com/Shit-Woods-Second-Edition-Environmentally/dp/0898156270#reader_0898156270)
-
Ja, bonden anses ju va Sveriges mest utrotningshotade art men det beror nog mer på direktörerna på Arla än på den opastöriserade mjölken.
-
Det som är tråkigt med folk i allmänhet är ju dock att så länge allt går bra så hurrar alla oc skakar på huvudet åt alla knasiga regler vi har i sverige, och oj så överbeskyddade vi är.
Sen kommer då det där tilffället en gång på miljonen då det går snett och någon blir allvarligt sjuk, eller dör. Då är det slut på hurraropen och man kommer att driva frågan om vem som bär ansvaret för olyckan i säkert 15 år framåt. För någon måste ju ha ansvaret! Det måste finnas någon!? Varför har ingen stoppat denna försäljning innan det hände nåt!?
Det är ju så tongångarna blir, och det vet vi. I ett samhälle där de flesta är vana vid att kunna behandla maten precis hur som helst utan att riskera nåt, så är det inte så enkelt att plötsligt bara släppa fritt.
Se nere i europa. Det finns ju knappt ingen som kommer på tanken att äta löskokta ägg eller slicka en sockerkaksbunke. För dom vet att det är en stor risk för salmonella.
Och frågan om varför bönderna själva inte blir sjuka har vi nog rett ut vid det här laget. Det kallas immunförsvar, vilket gör att om man bli utsatt för en smitta lite, länge, så blir man immun.
-
Det som är tråkigt med folk i allmänhet är ju dock att så länge allt går bra så hurrar alla oc skakar på huvudet åt alla knasiga regler vi har i sverige, och oj så överbeskyddade vi är.
Sen kommer då det där tilffället en gång på miljonen då det går snett och någon blir allvarligt sjuk, eller dör. Då är det slut på hurraropen och man kommer att driva frågan om vem som bär ansvaret för olyckan i säkert 15 år framåt. För någon måste ju ha ansvaret! Det måste finnas någon!? Varför har ingen stoppat denna försäljning innan det hände nåt!?
Det är ju så tongångarna blir, och det vet vi. I ett samhälle där de flesta är vana vid att kunna behandla maten precis hur som helst utan att riskera nåt, så är det inte så enkelt att plötsligt bara släppa fritt.
Se nere i europa. Det finns ju knappt ingen som kommer på tanken att äta löskokta ägg eller slicka en sockerkaksbunke. För dom vet att det är en stor risk för salmonella.
Och frågan om varför bönderna själva inte blir sjuka har vi nog rett ut vid det här laget. Det kallas immunförsvar, vilket gör att om man bli utsatt för en smitta lite, länge, så blir man immun.
Applåd & trumvirvel. Ja alltid är det någon annans fel! Det personliga ansvaret är avskaffat.
Det jag blir förbenad på är att vi inte FÅR ta ansvar själva. Tänk vad ämbetsmännens makt skulle urholkas om var och en skulle ta ansvar för sitt eget väl och ve.
-
Ja, precis så där är det nog tyvärr... :-\