Alternativ.nu

Mat & tillvaratagande => Mejeriprodukter => Ämnet startat av: Hallstrom skrivet 23 mar-12 kl 20:20

Titel: Göra egen yoghurt
Skrivet av: Hallstrom skrivet 23 mar-12 kl 20:20
Igår kväll kokade jag upp en liter ohomogeniserad mjölk, lät den svalna till drygt 40°C,
blandade i en deciliter yoghurt, satte på ett lock och virade in kastrullen i några handdukar & plastpåsar.

Imorse var konsistensen ungefär som långfil och det smakade som vanlig mjölk.
Är det ett normalt resultat? Jag hade förväntat mig att det skulle smaka yoghurt..
Titel: SV: Göra egen yoghurt
Skrivet av: Byracka skrivet 23 mar-12 kl 20:34
Igår kväll kokade jag upp en liter ohomogeniserad mjölk, lät den svalna till drygt 40°C,
blandade i en deciliter yoghurt, satte på ett lock och virade in kastrullen i några handdukar & plastpåsar.

Imorse var konsistensen ungefär som långfil och det smakade som vanlig mjölk.
Är det ett normalt resultat? Jag hade förväntat mig att det skulle smaka yoghurt..

Din inpackning har nog inte hållit måttet och det har svalnat för fort.
Titel: SV: Göra egen yoghurt
Skrivet av: christinag skrivet 23 mar-12 kl 20:49
Nejdå det är helt normalt. I början är den mild, den surnar efterhand. Hos mig blir den ofta uppäten långt innan den hinner bli sur, men annars så tar det en dag kanske tills man känner en ordentlig skillnad. Den blir sur även när den förvaras i kylen.

MvH
Christina G
Titel: SV: Göra egen yoghurt
Skrivet av: christinag skrivet 23 mar-12 kl 20:54
Snabbast går det i varmt vattenbad förresten. Låt kastrullen stå i ljummet vatten i diskhon eller badet eller nånstans. Då kan det gå riktigt fort och yoghurten kan bli klar efter 4-5 timmar för en treliterskastrull. Annars över natten. Men oavsett hur man gör så är den mild i början.

En hel dl behövs egentligen inte. Jag har gjort yoghurt på litet bottenskrap en gång. En matsked per liter är annars en bra standarddos som sällan misslyckas. Resten kan man äta upp så man inte hinner få abstinens  ;D

MvH
Christina G
Titel: SV: Göra egen yoghurt
Skrivet av: Hallstrom skrivet 24 mar-12 kl 15:58
Ok, tack för de upplysningarna! :)
Nästa gång provar jag med varmt vattenbad och mindre startyoghurt.
Titel: SV: Göra egen yoghurt
Skrivet av: Byracka skrivet 24 mar-12 kl 16:29
Ok, tack för de upplysningarna! :)
Nästa gång provar jag med varmt vattenbad och mindre startyoghurt.

Eller så kan du prova en termos, om jag bara skall göra en liter kör jag med en mattermos och det brukar bli bra.
Titel: SV: Göra egen yoghurt
Skrivet av: christinag skrivet 24 mar-12 kl 17:10
Oh det verkar smidigt. Det ska jag testa någon gång. Nu tex, det suger litet i yoghurttarmen.  :D

Någon som vet om det händer något speciellt med mjölk som varit nedfryst, så att det inte går att koka yoghurt på den?

MvH
Christina G
Titel: SV: Göra egen yoghurt
Skrivet av: betsla skrivet 24 mar-12 kl 22:28
Tänk vad man kan lära sig!

Ska det vara nån särskild typ av yoghurt eller funkar det bra med vilken som? Naturell förstår jag ju att det måste vara... ;D

Koka upp en liter "bondmjölk", låter den svalna till 40 grader, i med en matsked yoghurt och ner i en mattermos - vips så har man en hel liter yoghurt alltså? Hur länge ska den vara i termosen säger ni, över natten? Vad händer om den står varmt för länge?
Titel: SV: Göra egen yoghurt
Skrivet av: Byracka skrivet 24 mar-12 kl 23:49
Tänk vad man kan lära sig!

Ska det vara nån särskild typ av yoghurt eller funkar det bra med vilken som? Naturell förstår jag ju att det måste vara... ;D

Koka upp en liter "bondmjölk", låter den svalna till 40 grader, i med en matsked yoghurt och ner i en mattermos - vips så har man en hel liter yoghurt alltså? Hur länge ska den vara i termosen säger ni, över natten? Vad händer om den står varmt för länge?

Jag brukar köra med en slatt av min förra sats eller naturell yoghurt, matyoghurt av diverse nationaliteter har jag aldrig provat men någon här på alternativ gjorde det och det blev inte så lyckat.
Det viktiga är att det är levande kultur (ej pastöriserad i efterhand), på vissa står det på förpackningen, andra får man chansa.

Bäst blir det om du slår mjölken varm i termosen och låter den svalna till 42 grader varpå du blandar i startern, på så vis får du en liten förvärmning som hjälper till att hålla tempen lite längre.
Yoghurten är klar när du tycker den är sur nog, själv brukar jag köra 18-24 timmar i termos och upp till 48 timmar i vattenbad.
Titel: SV: Göra egen yoghurt
Skrivet av: christinag skrivet 25 mar-12 kl 14:51
Precis.

Tänk vad man kan lära sig!

Ska det vara nån särskild typ av yoghurt eller funkar det bra med vilken som? Naturell förstår jag ju att det måste vara... ;D
Man kan ta långfil som grund om man vill. Det blir rätt god yoghurt utav det. Eller leta på någon kompis från Balkan som har någon spännande start av något slag  :P

Vad händer om den står varmt för länge?
Den blir surare. Någon gång lär den väl bli dålig och mögla men till dess har du väl ätit upp den, eller?  ;D

MvH
Christina G
Titel: SV: Göra egen yoghurt
Skrivet av: christinag skrivet 25 mar-12 kl 14:57
Den som vill ha lättyoghurt kan använda sig av lättmjölk.

Vilken som helst mjölk som man använder själv lär dock vara mindre fet än den köpta turkiska eller grekiska. Helmjölk är ju godast. Det varierar mellan köpesorterna på turkisk yoghurt, men dom jag hittar här håller runt 17% vilket jag tycker är på tok för fett för en vanlig frukost.

Gräddfil går också att ta som grund förresten, det har jag provat en gång. Kommer inte ihåg hur den blev, men det fungerade i alla fall.

Jag hann inte testa termosmetoden igår, det kom annat emellan. Men nu skall det bli av.

MvH
Christina G
Titel: SV: Göra egen yoghurt
Skrivet av: betsla skrivet 25 mar-12 kl 16:28
Ska bara gå och hämta mjölk hos grannen först då. Men det skriver jag inte här eftersom man inte får det, eller hur var det? Hör till en annan tråd... ;D

Å sen köpa lite naturell yogga på affären nästa gång. Det går inte med crème fraiche...?  ???
Titel: SV: Göra egen yoghurt
Skrivet av: Varg-älva skrivet 25 mar-12 kl 17:09
Det går också bra att göra yoghurt på vanlig pastöriserad och homogeniserad mjölk.

Om man vill ha yoghurten tjockare kan man blanda i mjölkpulver. Ett par matskedar eller så....(samtidigt som man blandar yoghurten i mjölken)
Titel: SV: Göra egen yoghurt
Skrivet av: christinag skrivet 25 mar-12 kl 19:24
Ska bara gå och hämta mjölk hos grannen först då. Men det skriver jag inte här eftersom man inte får det, eller hur var det? Hör till en annan tråd... ;D
;D
Å sen köpa lite naturell yogga på affären nästa gång. Det går inte med crème fraiche...?  ???
Det borde det väl göra. Problemet är nog att dom flesta färdiga produkter är pastöriserade innan dom kommer ut i handeln. Då har nog småttingarna dött tyvärr. Å andra sidan, så himla speciellt är det inte med creme fraiche, det är bara det att det är fetare, alltså typ yoghurt gjord på ren grädde.

MvH
Christina G
Titel: SV: Göra egen yoghurt
Skrivet av: betsla skrivet 25 mar-12 kl 19:53
;DDet borde det väl göra. Problemet är nog att dom flesta färdiga produkter är pastöriserade innan dom kommer ut i handeln. Då har nog småttingarna dött tyvärr. Å andra sidan, så himla speciellt är det inte med creme fraiche, det är bara det att det är fetare, alltså typ yoghurt gjord på ren grädde.

MvH
Christina G

Ja just det. Alla basiluskerna måste ju leva förstås... ska hålla ögonen öppna efter opastöriserat på affären i morgon.
Titel: SV: Göra egen yoghurt
Skrivet av: Hallstrom skrivet 26 mar-12 kl 22:49
Är det viktigt att koka upp mjölken & sen låta den svalna till rätt temperatur?
Igår provade jag att bara värma den till 40°C innan jag blandade i startyoghurten.
Det blev en lite syrligare smak den här gången.
Är det pga andra baciller som skulle ha dött om jag värmt upp mjölken ordentligt?
Titel: SV: Göra egen yoghurt
Skrivet av: christinag skrivet 27 mar-12 kl 03:46
Nej det tror jag inte, det blev nog bara så ändå. Jag tror att uppvärmningen är till för två saker: Rent hygienmässigt och för att underlätta en monokultur, alltså för att just den önskade bakteriekulturen skall kunna ta överhand.

MvH
Christina G
Titel: SV: Göra egen yoghurt
Skrivet av: Hallstrom skrivet 27 mar-12 kl 19:58
Jag börjar misstänka att något gick snett med den där yoghurten, jag har känt mig lite halvt avdomnad i munnen hela dagen, samt lite tjock i halsen på nåt sätt, och lätt illamående.
Hoppas det inte är något farligt..  :P
Titel: SV: Göra egen yoghurt
Skrivet av: christinag skrivet 27 mar-12 kl 20:06
Influensan?
Titel: SV: Göra egen yoghurt
Skrivet av: Varg-älva skrivet 27 mar-12 kl 20:12
Är det viktigt att koka upp mjölken & sen låta den svalna till rätt temperatur?
Igår provade jag att bara värma den till 40°C innan jag blandade i startyoghurten.
Det blev en lite syrligare smak den här gången.
Är det pga andra baciller som skulle ha dött om jag värmt upp mjölken ordentligt?

Egentligen ska det väl också funka bra.... Man ska väl inte heller direkt koka mjölken, utan ta den av värmen just som den börjar koka.
När man gör fil, kokar man ju inte heller upp mjölken.
Titel: SV: Göra egen yoghurt
Skrivet av: storäng skrivet 28 mar-12 kl 22:53
jag har oxå börjat göra egen yoghurt i termos. första gångerna blev den väldigt blaskig sen provade jag att köpa arlas cultura-yoghurt (5dl förpackning) att starta med och så gav jag fasen i att röra när jag hällde i mjölken & sen har den blivit jättetjock & fin. kör m. opastöriserad mjölk som jag värmer till ca. 42 grader och häller sen ner det i yoghurten utan att röra om sen får den stå i 6-8 timmar, sen i kylskåp i ca.12 timmar därefter är det bara att smaksätta som man vill.
Titel: SV: Göra egen yoghurt
Skrivet av: christinag skrivet 29 mar-12 kl 00:26
Intressant, då skall jag ta och testa den nån gång när jag får syn på den i butiken.

MvH
Christina G
Titel: SV: Göra egen yoghurt
Skrivet av: christinag skrivet 01 apr-12 kl 22:22
Jag har letat i ett antal affärer efter den där cultura-produkten men inte hittat den. Har ikväll gjort en yoghurt på fjällfil istället. Får se hur detta funkar. Den är en jättegod fil i alla fall, med både rund och syrlig smak. Gjorde på helmjölk.

MvH
Christina G
Titel: SV: Göra egen yoghurt
Skrivet av: christinag skrivet 02 apr-12 kl 23:19
Första satsen på fjällfilen blev inget vidare. Jag kokade inte upp mjölken som jag brukade, då hann den bli sur. Gick att äta förståss, ingen fara, men det blev väldigt mycket vassle och så blev den väldigt ostliknande istället. Så jag gjorde en ny sats (med litet utav den misslyckade som grund) på vanligt sätt (kollar kokbubblor i 10-15 sek) och den blev superbra! Mumsar litet på den just nu med eko-bananer, torkade aprikoser och litet krossade valnötter i.  :P Den här ska jag ha kvar, den blev god.

MvH
Christina G
Titel: SV: Göra egen yoghurt
Skrivet av: Hallstrom skrivet 03 apr-12 kl 19:16
Jag försökte med cultura igår, men klantade till det.
Fick för mig att det var filmjölk istället för yoghurt, så jag lät den stå i rumstemperatur över natten.
På morgonen hade jag en blaskig mjölk med ett skinn av gult fett ovanpå  ::)
Titel: SV: Göra egen yoghurt
Skrivet av: christinag skrivet 03 apr-12 kl 21:17
Skönt att höra att man inte är ensam om att misslyckas  :)
Titel: SV: Göra egen yoghurt
Skrivet av: Licolando skrivet 04 apr-12 kl 10:47
Hej,

Jag har forsökt några gångar å laga yoghurt, men jag får den lite "kornig" va gör jag vel då?
Titel: SV: Göra egen yoghurt
Skrivet av: storäng skrivet 04 apr-12 kl 11:08
Jag köpte arlas cultura-yoghurt på maxi, ska köpa ny idag då jag använt den gamla så många ggr så den börjar bli blaskig.
Titel: SV: Göra egen yoghurt
Skrivet av: Hallstrom skrivet 04 apr-12 kl 20:29
Jag misslyckades med cultura ännu än gång, det skar sig.
Betyder det att det var för varmt?
Tror den var uppe i 42 grader, är det exakt 40 som är gränsen?
Filtrerade bort vasslan och smaksatte med vitlök.
Titel: SV: Göra egen yoghurt
Skrivet av: christinag skrivet 04 apr-12 kl 23:47
42 tror jag är för varmt. Jag tar aldrig tempen. Jag kör med fingervarmt eller möjligen litet på plussidan om detta.

Om det grynar sig är det för surt.

MvH
Christina G
Titel: SV: Göra egen yoghurt
Skrivet av: kurt skrivet 05 apr-12 kl 10:54
Arlas cultura-yoghurt innehåller olika Lactobacillus arter, 30 grader är en lämplig temperatur för dem

http://arla.se/Default____33424.aspx (http://arla.se/Default____33424.aspx)
Titel: SV: Göra egen yoghurt
Skrivet av: Karlborg skrivet 21 maj-12 kl 20:56
 ???

Slänger in en fråga här om yoghurt.

Vad kan man använda för att få igång yoghurtkulturen om man ska göra åt en mjölkallergiker?
Tydligen ett recept på kokosmjölk.  ???
Titel: SV: Göra egen yoghurt
Skrivet av: Hallstrom skrivet 21 maj-12 kl 21:49
Yosa innehåller levande yoghurtbaciller.
(http://3.bp.blogspot.com/_WYVwYCforCU/SnBXM1RZwSI/AAAAAAAAAJE/zIOQ_W9bUs0/s400/yosa2.jpg)
Titel: SV: Göra egen yoghurt
Skrivet av: christinag skrivet 23 maj-12 kl 10:23
???

Slänger in en fråga här om yoghurt.

Vad kan man använda för att få igång yoghurtkulturen om man ska göra åt en mjölkallergiker?
Tydligen ett recept på kokosmjölk.  ???
Ska gå att göra yoghurt på sojamjölk, men om man verkligen är allergiker, då bör starten vara av sojamjölk också.
Titel: SV: Göra egen yoghurt
Skrivet av: christinag skrivet 23 maj-12 kl 10:26
Yosa innehåller levande yoghurtbaciller.
Verkar finnas alla möjliga intressanta produkter överallt. Varför hittar jag aldrig dom i butikerna? Iofs spelar det ingen roll, jag klarar mig på hemagjord yoghurt och nån fjällfil då och då.

Mvh
Christina G
Titel: SV: Göra egen yoghurt
Skrivet av: Hallstrom skrivet 24 maj-12 kl 23:06
Jag har fortfarande inte lyckats göra yoghurt, det bara skär sig  :-\
Titel: SV: Göra egen yoghurt
Skrivet av: kurt skrivet 25 maj-12 kl 04:16
Jag har fortfarande inte lyckats göra yoghurt, det bara skär sig  :-\

Om du till att börja med tar reda på vad det är för bakterier du tillsätter, och vad de har för optimala tillväxtbetingelser, så kan det knappast gå fel. Men försöker man t ex göra filmjölk vid 40 grader så kommer det aldrig att fungera.
Titel: SV: Göra egen yoghurt
Skrivet av: christinag skrivet 25 maj-12 kl 21:17
Jag har fortfarande inte lyckats göra yoghurt, det bara skär sig  :-\
Tråkigt. Men försök igen. Jag tror att du inte lyckas göra miljön tillräckligt gynnsam för yoghurtbakterierna. Testa olika temp, vattenbad, linda in i filtar, olika koktid på mjölken osv. Om bakterierna inte växer till blir det ju bara sur grynig mjölk, dom måste hinna först. Försök igen tills det klaffar! Det lönar sig och är jättegott.

MvH
Christina G
Titel: SV: Göra egen yoghurt
Skrivet av: Mata skrivet 14 jun-12 kl 18:58
Så här gör jag yoghurt. Kan inte minnas att jag någonsin misslyckats...

Kokar upp mjölken och låter svalna till 46 grader (ja, just det, exakt 46 eller ) då häller jag i lite mild yoghurt eller vanlig naturell (60 ml per liter eller mindre). Vispar, sätter på kastrulllocket och sätter i ugnen som jag värmt i 30 sekunder på snabben 100 grader. Väntar 5 timmar. Färdigt.

Idag glömde jag bort den och hade den inne en extra timme och det var ovanligt varmt i ugnen så yoghurten blev lite för sur, men konsistensen är fin och jag ska använda en del av det till att göra panir (färskost) så då är det bra med sur.
Titel: SV: Göra egen yoghurt
Skrivet av: christinag skrivet 14 jun-12 kl 23:44
Inget fel med riktigt sur yoghurt. Det är ju gott!  ;)

Skall testa din metod någon gång.

MvH
CG
Titel: SV: Göra egen yoghurt
Skrivet av: Mata skrivet 15 jun-12 kl 07:22
Har man inte inne den så länge som jag hade (en extra timme i närmare 40 grader...) så blir den mer lagom sur för mina smaklökar.  :)
Titel: SV: Göra egen yoghurt
Skrivet av: kurt skrivet 15 jun-12 kl 10:46
Så här gör jag yoghurt. Kan inte minnas att jag någonsin misslyckats...

Kokar upp mjölken och låter svalna till 46 grader (ja, just det, exakt 46 eller ) då häller jag i lite mild yoghurt eller vanlig naturell (60 ml per liter eller mindre). Vispar, sätter på kastrulllocket och sätter i ugnen som jag värmt i 30 sekunder på snabben 100 grader. Väntar 5 timmar. Färdigt.

Idag glömde jag bort den och hade den inne en extra timme och det var ovanligt varmt i ugnen så yoghurten blev lite för sur, men konsistensen är fin och jag ska använda en del av det till att göra panir (färskost) så då är det bra med sur.


Ja, det blir syrligare yoghurt om man odlar vid högre temperatur, men vid 46 grader närmar man sig gränsen för var  Lactobacillus delbrueckii subsp. bulgaricus & Streptococcus thermophilus kan växa, de har optimal tillväxt vid  42-44 grader och 38-42 grader resp.

http://dx.doi.org/10.3168/jds.S0022-0302(86)80701-9 (http://dx.doi.org/10.3168/jds.S0022-0302(86)80701-9)

Titel: SV: Göra egen yoghurt
Skrivet av: Mata skrivet 15 jun-12 kl 13:07
Jag har alltid kört med den temperaturen för det var den jag lärde mig, eftersom det funkar har jag inte tänkt mer på det förrän nu när jag läste i tråden om några som gör vid 40. Det känns ju tryggt att temperatursvariationen är så pass generös.

Hur syrlig den blir beror dock också på hur länge  och i vilken temperatur man ställer den också. Även om jag har 46 grader från början så blir den inte särskilt syrlig om jag ställer den på en svalare plats (ouppvärmd ugn) och låter den vara där en "kort" tid (5 timmar).

 :)

Titel: SV: Göra egen yoghurt
Skrivet av: Trollmor skrivet 15 jun-12 kl 13:29
Oj, vad jag känner igen alla problemen!  För egen del gjorde jag fil, men principen är samma:  Lactobacillerna konkurrerar ut det mesta. om de kommer först på plan!!!  Men är det nåt annat i mjölken samtidigt eller före, så kan man glömma all överlevnad hos sina små avelsdjur ...  :P

Jag hade ofta problem med mjölkmögel, någon av er som haft sånt  Flyter på ytan och envisas med att komma tillbaka, hur man än diskar ...  :P :P

De flesta mejerier försöker sälja levande kulturer i sina paket, men ibland misslyckas de, och bakterierna dör.  Då händer ingenting - i bästa fall!  ;)  Försök gärna skaffa "avelsdjur" från olika mejerier; osannolikt att alla misslyckats samtidigt.
Titel: SV: Göra egen yoghurt
Skrivet av: christinag skrivet 17 jun-12 kl 23:24
Var tvungen att googla mjölkmögel, det var inget som jag kände igen.

När jag har mjölkflaskor med mig till jobbet (till te och sånt) så blir dom rätt snabbt sura och börjar lukta om man inte rengör dom extra noga. Jag använder PET-flaskor som inte går att sterilisera utan att smälta. Jag sköljer istället rent dom med bikarbonat. Har aldrig haft något problem med mögel eller lukt sedan jag började med detta. Kanske funkar för dina yoghurtredskap också, trollmor?

MvH
Christina G

Titel: SV: Göra egen yoghurt
Skrivet av: Trollmor skrivet 18 jun-12 kl 11:36
Var tvungen att googla mjölkmögel, det var inget som jag kände igen
(...)
MvH
Christina G
Var glad för det!  Det är längesen jag gjorde fil, och det var under mycket primitiva förhålanden.  Redan att köpa de där 2-3 filpaketen per månad var det svårt att få fram pengar till.   :P  Usch, den tiden vill jag inte ha tillbaka!
Titel: SV: Göra egen yoghurt
Skrivet av: christinag skrivet 20 jun-12 kl 00:02
För mig är det tvärt om, jag är fattigare nu än förr  :D

Apropå fil kontra yoghurt - Jag brukar använda än det ena än det andra som starter ibland. Tex långfil eller yoghurt. Men efter några satser så är smaken alltid densamma, oavsett vad jag har utgått ifrån. Vad kan det bero på? Och vad är det jag har då egentligen, fjoghurt?

MvH
Christina G
Titel: SV: Göra egen yoghurt
Skrivet av: Trollmor skrivet 20 jun-12 kl 07:31
FJoghurt, varför inte?  Låter ätbart i alla fall!  För egen del gjorde jag keso av den, och levde i stort sett på det hela sommaren.  Fjeso?  ;)  Långfil funkade inte, jag använde endast fil - från så många olika mejerier jag kunde hitta i butiken.  Då stod mejeriet som en stämpel i botten, nu är det nåt annat som stämplas i botten.

  Illa att du är fattigare nu än förr.  Det drabbar rätt många i dessa tider.  :(
Titel: SV: Göra egen yoghurt
Skrivet av: christinag skrivet 21 jun-12 kl 01:01
Fjeso?  ;) 

 ;D
Titel: SV: Göra egen yoghurt
Skrivet av: Swingtime skrivet 02 jul-12 kl 00:56
Ha ha! Fjeso!!!  ;D
Titel: SV: Göra egen yoghurt
Skrivet av: sylvianicole skrivet 10 sep-12 kl 12:28
Hej

Det finns många klipp om att göra egen yoghurt på youtube men tänkte länka till en:
Visserligen är den på engelska
How to Make Your Own Homemade Yogurt - www.TheLoveVitamin.com (http://www.youtube.com/watch?v=Bb77AqCEre0#ws)

Vore kul om någon från detta forum la upp instruktionsfilmer på svenska :)
Titel: SV: Göra egen yoghurt
Skrivet av: Hallstrom skrivet 29 sep-12 kl 12:53
Igår hällde jag några msk A-fil i en tom honungsburk och fyllde på med helmjölk.
Efter ett dygn i rumstemperatur var mjölken tjock på ytan och resten var alldeles blaskig.
Jag skakade burken och lät den stå några timmar till och nu ser det ut såhär:
(http://linushallstrom.se/IMG_0879_sc.jpg)

Är det normalt att det delar sig såhär? Var det dumt att skaka burken? (http://linushallstrom.se/forum/images/smilies/denken002.gif)
Titel: SV: Göra egen yoghurt
Skrivet av: Trollmor skrivet 30 sep-12 kl 18:38
Har du kanske råkat ut för jäsning?  Lukta på den, om den luktar FIL så kan du äta, men om du ryggar baklänges, så är det lämpligare att erbjuda maskarna i komposten.

Jag tror inte att skakningen hade så stor effekt åt ena eller andra hållet.
Titel: SV: Göra egen yoghurt
Skrivet av: christinag skrivet 01 okt-12 kl 23:15
Krydda med pepparrot, paprika och svartpeppar eller nåt annat gotter, så har du färskost till frukostmackan!

Hmm, kanske dags med en omgång yoghurt igen. Blev inspirerad av tråden.

MvH
Christina G
Titel: SV: Göra egen yoghurt
Skrivet av: christinag skrivet 03 okt-12 kl 18:58
Någon utav er som provat göra yoghurt i termos som har tips på hur man får ut eländet ur termosen sedan? Funkar ju bra annars, men man känner sig som en idiot när man skakar tills man är blå i syna och man får ur några droppar bara  :P

MvH
Christina G
Titel: SV: Göra egen yoghurt
Skrivet av: kurt skrivet 03 okt-12 kl 19:51
Jag använder en mattermos (som jag sköljer med kokande vatten precis innan) med större öppning, annars kanske det hjälper att röra om?
Titel: SV: Göra egen yoghurt
Skrivet av: christinag skrivet 03 okt-12 kl 20:46
Jag har fått en mattermos i present, men den rymmer så litet. Lönar sig inte tycker jag. Ryms typ en tallrik soppa bara i en sån. Har du en som är större? Vore bra om det finns nåt sånt kanske. Röra om vill man kanske inte göra av hygieniska skäl.

MvH
Christina G
Titel: SV: Göra egen yoghurt
Skrivet av: kurt skrivet 04 okt-12 kl 04:36
Det finns mattermos upp till 2l i alla fall

http://www.icakuriren.se/Test-Rad/Tester/Mattermosar/ (http://www.icakuriren.se/Test-Rad/Tester/Mattermosar/)

Man vill inte röra om i mjölken innan man börjar yoghurt tillverkningen, men efter att man odlat, när  man har en massa mjölksyrbakterier där är det inget större problem att röra med ett rent metallföremål.
Titel: SV: Göra egen yoghurt
Skrivet av: christinag skrivet 04 okt-12 kl 19:48
Tack för tipset! Då vet jag vart jag kan söka efter rymliga mattermosar.

MvH
Christina G
Titel: SV: Göra egen yoghurt
Skrivet av: Hallstrom skrivet 10 feb-13 kl 00:57
Jag har läst att man kan byta ut mjölken mot fruktjuice när man gör kefir. Funkar det med yoghurt också?
Titel: SV: Göra egen yoghurt
Skrivet av: kurt skrivet 13 feb-13 kl 18:06
Det är helt andra sockerarter i fruktjuice, kefir innehåller flera olika bakteriearter + jästsvampar, då är det större sannolikhet att det skall finnas några som kan fermentera de olika sockerarterna i fruktjuice.

Skulle man prova med en fermenterad mjölkprodukt för att ympa fruktjuice, så är nog filmjölk bättre, den innehåller bla Leuconostoc som brukar kunna växa på det mesta (Glukos, Fruktos, Laktos, Sukros ...). MLeuconostocn jag är ju tveksam till att man verkligen får en tjock konsistens
Titel: SV: Göra egen yoghurt
Skrivet av: christinag skrivet 18 feb-13 kl 03:49
Byter man ut mjölken mot vatten blir det ju vattenkefir, men för sur får juicen kanske inte vara för att det skall fungera.

Yoghurt av juice? Prova och berätta sen hur det gick! Kommer att tänka på annan matlagning då mjölk eller grädde inte får skära sig i grytorna. Då kan man tillsätta vissa frukter för att det inte skall skära sig, tex så funkar enzymerna i ananas och mango på det viset. Men hur juicen inverkar på yoghurttillverkning har jag ingen aning om. Bara att testa ju!

MvH
Christina G
Titel: SV: Göra egen yoghurt
Skrivet av: Trollmor skrivet 23 feb-13 kl 19:22
Hur gick det med lukttestet, Hallstrom?  Åt du ur den burken sen?
Titel: SV: Göra egen yoghurt
Skrivet av: Hallstrom skrivet 24 feb-13 kl 00:13
Hur gick det med lukttestet, Hallstrom?  Åt du ur den burken sen?

Jag filtrerade bort vasslen och bredde färskosten på en morotskaka.
Har nu börjat göra yoghurt i termosar istället, perfekt resultat varje gång.  :)
Titel: SV: Göra egen yoghurt
Skrivet av: christinag skrivet 24 feb-13 kl 17:38
Jag har också testat termosmetoden några gånger nu och det har funkat bra. Jag kommer att använda den metoden för att hålla igång kulturer när jag är bortrest (jag brukar kunna vara borta upp till en månad åt gången) eller under semestrar osv. Är ju ett fenomenalt bra sätt att hålla igång på ett portabelt sätt. En får tacka för ett jättebra tips!

Kanske tom går att applicera på surdegar?

MvH
Christina G
Titel: SV: Göra egen yoghurt
Skrivet av: Trollmor skrivet 25 feb-13 kl 08:29
Jag filtrerade bort vasslen och bredde färskosten på en morotskaka.
Jag antar att du åt upp mackan också  ;) så jag gjorde tydligen en felbedömning.  Tack för återkopplingen!
Titel: SV: Göra egen yoghurt
Skrivet av: kurt skrivet 25 feb-13 kl 15:52
Man kan gärna skölja termosen med kokande vatten innan man fyller på med mjölk, så minskar man mängden främmande bakterier ytterligare
Titel: SV: Göra egen yoghurt
Skrivet av: Hallstrom skrivet 26 feb-13 kl 13:30
Ja, jag fyller termosarna med kokvatten innan jag börjar värma mjölken, och låter dem stå förslutna tills mjölken svalnat till 45º