Alternativ.nu
Mat & tillvaratagande => Övrigt om mat och recept => Ämnet startat av: Cauldron skrivet 08 nov-11 kl 09:34
-
Scan återkallar ett parti ekologiskt bacon som har visat sig innehålla spår av bakterien listeria. Och Semper har återkallat ekologiska barnmatsprodukter efter att ha hittat spår av ett cancerframkallande mögelgift.
Tror ni konsumenter kommer bli "rädda" för ekologiska och tillsatsfria produkter? Skeptiska mot ifall de är säkra att äta? Semper har ju försökt sälja på att deras produkt är fri från "onödig tillsatser".
http://www.svd.se/nyheter/inrikes/scan-aterkallar-bacon_6611224.svd (http://www.svd.se/nyheter/inrikes/scan-aterkallar-bacon_6611224.svd)
http://www.svd.se/mat-och-vin/mogelgift-i-barnmat_6617374.svd (http://www.svd.se/mat-och-vin/mogelgift-i-barnmat_6617374.svd)
-
Konsumenter i allmänhet är inte dummare än att de vet att bakterier och mögelgifter kan råka följa med då och då i vilka livsmedel som helst, vare sig ekologiska eller inte. De konsumentexemplar som får tillfälle att bre ut sig i kvällstidningarnas skandalartiklar brukar inte vara särskilt representativa för den svenska allmänheten.
-
Jag tror precis tvärtom att de flesta inte räknar med att det finns mögelgifter i maten.
Om det sen blir rädda för ekomat eller tillsatsfri mat är ju svårt att säga, men jag tror att den större massan folk är mer rädda för fel på maten., än tillsatser.
-
Jag tror precis tvärtom att de flesta inte räknar med att det finns mögelgifter i maten.
Om det sen blir rädda för ekomat eller tillsatsfri mat är ju svårt att säga, men jag tror att den större massan folk är mer rädda för fel på maten., än tillsatser.
och ibland med rätta, hellre konserveringsmedel än botulism liksom.
-
Allra räddast är folk för felfri mat. Utgånget datum? Släng skiten! :o
-
Folk har en konstig syn på ekologisk mat,ibland verkar det som om dom bara väntar på att något sånthär ska hända bara för att få säja:"va vade ja sa,sånt där ekologiskt skit.Nej tacka vet jag riktig mat."
Hur tänker dom?
-
Jag kan ärligt säga att numera köper jag inte ekologisk tomatpuré. Den möglar bara inom en vecka och så mycket använder jaginte, gör någon det? Samma sak gäller ekologisk sylt. Jag kokar den mesta sylten själv men tar den slut så kan jag köpa någon enstaka burk men om ja ginte vet att jag förbrukar sylten snabbt så...
För mig känns det tråkigt att inte kunna välja ett ekologiskt alternativ pga av den extremt dåliga hållbarheten. Jag föredrar alla gånger lite natriumbesoat i maten framför aflatoxiner.
-
Man kan ju köpa mindre förpackningar..
Vi handlar en del i en invandrarbutik i stan (Växjö - Brödernas frukt!)
Där har dom bla. tomatpuré i små konservburkar med ca 3matskedar i.
Eko? Vet ej, men god. :)
Barnmat är ett jädra påfund, smakar inget alls, är äckligt och jag skulle inte mata katten med det.
Synd att föräldrar går i fällan..
-
Livsmedel kan bli riktigt farlig utan t ex konserveringsmedel, ett nödvändigt ont kan tyckas men medlen räddar oss från riktigt farliga gifter som kan uppstå vid t ex nedbrytning/fermentering.
Livsmedel skulle bli bra mycket farligare utan konserveringsmedel.
-
de har inte en eko fabrik precis..utan den eko maten gör på samma apparatur, band m.m som vanliga maten...o vem vill föresten äta scans eko bacon med sitt kemiska rök smak vätska m.m
här har ni riktig bacon http://www.hanegal.dk/Bacon.asp (http://www.hanegal.dk/Bacon.asp)
-
Sen är det ju så att de stora aktörerna analyserar sina varor och "kommer på" ibland att deras grejer kan innehålla ex.vis listeria eller aflatoxiner. Hur ofta kan en liten gårdsbutik göra motsvarande?
Jag tror att sådant kan förekomma även där, men utan att någon överhuvudtaget vet om det, varken producent eller konsument.
-
Tänk om det är solanin i potatis.
-
Ät och var glad.. Ju mindre man vet desto lyckligare blir man, har jag erfarit. Dör gör man på ett eller annat vis i.a.f.
-
Sen är det ju så att de stora aktörerna analyserar sina varor och "kommer på" ibland att deras grejer kan innehålla ex.vis listeria eller aflatoxiner. Hur ofta kan en liten gårdsbutik göra motsvarande?
Jag tror att sådant kan förekomma även där, men utan att någon överhuvudtaget vet om det, varken producent eller konsument.
Nu svär du väl ändå i kyrkan! Små producenter har ju aldrig några som helst problem, och de behöver ingen form av livsmedelskontroll eller andra byråkratiska säkerhetsåtgärder.
-
Konsumenter i allmänhet är inte dummare än att de vet att bakterier och mögelgifter kan råka följa med då och då i vilka livsmedel som helst, vare sig ekologiska eller inte. De konsumentexemplar som får tillfälle att bre ut sig i kvällstidningarnas skandalartiklar brukar inte vara särskilt representativa för den svenska allmänheten.
Fast cancerframkallande gifter i barnmat är väl folk i allmänhet livrädda för?
-
Jag tror inte på att Sempers bristande hygien beror på alltför småskalig produktion.
-
Fast har det med hygien att göra? Mögelsvamparna kommer väl från odlingarna? Vilka troligtvis inte förekommit om man använt bekämpningsmedel.
-
http://sv.wikipedia.org/wiki/Aflatoxin (http://sv.wikipedia.org/wiki/Aflatoxin)
Säkerligen är det med i någon av råvarorna.
Säkerligen finns också analysintyg från deras leverantörer, som intygar låga halter.
-
Aflatoxin är väl vanligt förekommande i nötter? Jag kan inte tänka mig att jordnötter man köper till fredagsmyset är ekologiskt odlade.
-
Från wikipedia "Toxinet kan bildas i felaktigt förvarade livsmedel" & "Förnuftig hantering och förvaring av livsmedlen kan minimera risken för mögelangrepp och därmed aflatoxinbildning".
Då hade jag helt fel, det låter ju som angreppet kommer vid förvaringen och inte har något med odlingen att göra.
-
...och det var visst inte första gången för Semper heller...
"Semper återkallar gröt och välling":
http://www.svd.se/nyheter/inrikes/semper-aterkallar-grot-och-valling_4442569.svd (http://www.svd.se/nyheter/inrikes/semper-aterkallar-grot-och-valling_4442569.svd)
"Det ämne som hittats med förhöjda värden i en del av partiet är aflatoxin."
-
Om det är så i just detta fallet vet man ju inte, men annars är det i år stora problem med lagringen av spannmål, efter den blöta hösten.
Nu svär du väl ändå i kyrkan! Små producenter har ju aldrig några som helst problem, och de behöver ingen form av livsmedelskontroll eller andra byråkratiska säkerhetsåtgärder.
Varför i all världen skulle inte småproducenter kunna ha problem? Varför skulle just dessa klara sig helt utan tillsyn?. Nu är du allt bra naiv..
-
Varför i all världen skulle inte småproducenter kunna ha problem? Varför skulle just dessa klara sig helt utan tillsyn?. Nu är du allt bra naiv..
Jag är övertygad om att den vänlige Kurt var ironisk och hånade oss småproducenter som önskar oss en förenklad lagstiftning kring livsmedelshantering och småskalig förädling.
-
Förenklingen är mer rätta, för även om det skulle smyga sig in något farligt ämne i en småproducents odling, så drabbar det väldigt få individer.
Tycker diskussionen är lite underlig, för att proppa i sig bekämpningsmedel och konserveringsmedel istället för "riktigt" producerad mat tyder väl på en väldigt naiv syn på en sjuk företeelse?
Varför ska man överhuvud köpa barnmatsburkar od. till små barn? Varför kan man inte fixa sin egen mat till ungarna? Jag har gjort det till 4 st och förvånande nog har alla uppnått vuxen ålder :o
Angående ekologisk tomatpuré, så kan man frysa den i portioner ;) Dessutom är vi idag väldigt ovana att hantera naturliga råvaror, vi har fått lära oss att allt ska hålla i det oändliga.
Eller en inplastad gurka som håller sig fräsch i kylskåpet i två :o :o :o månader. Är det något naturligt eller något att sträva efter? Sjukt enligt mig. Utöver plasthysterin i detta land, där allt ska vara inplastat. Väldigt miljövänligt iaf. tycker landet som anser sig bäst på allt.
-
att proppa i sig bekämpningsmedel och konserveringsmedel istället för "riktigt" producerad mat
Men det var väl just det som föräldrarna trodde att de köpte, riktigt mat? "Krav" & "No Junk" står det ju på förpackningen.
-
Eller en inplastad gurka som håller sig fräsch i kylskåpet i två :o :o :o månader.
Du måste köpa väldigt underliga importerade grejer.. Jag har aldrig lyckats behålla en inplastad gurka i kylskåpet i 2 månader, knappast ens 2 veckor.
-
Du måste köpa väldigt underliga importerade grejer.. Jag har aldrig lyckats behålla en inplastad gurka i kylskåpet i 2 månader, knappast ens 2 veckor.
Jag har en squash (eller vad fasen det nu är för något..) som jag odlade i vårt eget land i sommras.. Den är fortfarande i skick som ny även fast den legat på köksbänken sedan den plockades in. :)
Jag börjar fundera på vad jag har för konstigheter i min jord...
-
Jag har en squash (eller vad fasen det nu är för något..) som jag odlade i vårt eget land i sommras.. Den är fortfarande i skick som ny även fast den legat på köksbänken sedan den plockades in. :)
Jag börjar fundera på vad jag har för konstigheter i min jord...
har du provat att skära upp den? Det kanske är nån gammal traktordel som fallit av..
-
Jag har en squash (eller vad fasen det nu är för något..) som jag odlade i vårt eget land i sommras.. Den är fortfarande i skick som ny även fast den legat på köksbänken sedan den plockades in. :)
Jag börjar fundera på vad jag har för konstigheter i min jord...
Squash och pumpa är i de flesta fall lagringsgrönsaker och står sig väl i flera månader, upp emot ett halvår för vissa sorter, så länge skalet är intakt och luftfuktigheten inte är allt för hög. Det är ju därför man odlar sån´t, för att ha saker som smakar "färskt" över vintern.
-
Enligt skylten var den svensk, men vem vet det idag? Att jag sparade den berodde på att den halkat bakom lådan för grönsaker och första instinkten var att slänga den, men jag kunde inte låta bli att testa.
Visst, man köper eko och hoppas att det är ok. Men jag påstår fortfarande att det är mer lämpligt att laga barnmaten själv. Det var detta jag poängterade, inte att det var fel att köpa eko.
Riskerna ökar alltid när det är storkök som tillverkar maten. Många människor inblandade, hur kollas hygienen, om någon bär på smitta osv? Stora mängder råvaror som cirkulerar osv.
-
Men jag påstår fortfarande att det är mer lämpligt att laga barnmaten själv.
Å andra sidan är gränsvärdena för dessa ämnen extra låga i just barnmat. Om du är duktig och köper råvarorna för att själv mixa ihop samma produkt så kan du ju få högre halter av dessa ämnen i din mat.
-
Beroende på vilka råvaror du utgår från.
Först o främst eko, är väl grunden, sedan välja med omsorg, kanske odla en del själv?