Alternativ.nu
Övriga ämnen => Energi => Övrigt om alternativ energi => Ämnet startat av: fishyerik skrivet 19 okt-11 kl 12:12
-
Jag har funderingar på att skriva en liten artikel, som sammanställer fördelar och nackdelar, och som kan fungera som en guide för de som inte är lika intresserade men ändå vill välja bästa ljuskällan.
Jag har ingen formell utbildning vad gäller ljus, men jag har haft ljus/energi/ljuskvalitet som ett bi-intresse i ca 20 år, så jag behöver hjälp med att göra artikeln fullständigt komplett, och få rättningar om jag skulle missuppfattat nånting. Målsättningen är att så många som möjligt ska kunna välja bästa ljuskällan, både för dom och för miljön.
Jag har länge varit motståndare till LED-Hypen, LEDs har helt enkelt inte varit så bra som dom utgivits vara, Jag har sagt vänta lite, de blir bättre, snart blir de så bra som ni tror att dom är nu. jag ska försköka adressera en del av missuppfattningarna här.
Börjar med en jämförelse med alternativ.
Glödlampor dom är på väg ut men iaf.
Fördelar:
1) De är billiga i inköp.
2) Tänder direkt.
3) Funkar oavsett temperatur.
4) Lätta att dimma.
5) Tås att släckas och tändas bra.
6) Relativt låg miljöbelastning att tillverka per lampa.
7) Kan göras temperatur-okänsliga, för ugn och dylikt.
Nackdelar:
1) Väldigt låg verkningsgrad, vilket gör dom till det dyraste alternativet, och antagligen sämst ur miljösynpunkt.
2) Väldigt kort livslängd, vilket gör dom dyra på sikt även om bortser från elkostnaden, för att inte tala om besväret att byta och att då och då plötsligt stå där i mörkret och famla.
3) Dålig stöttålighet.
4) Hög värmeutveckling, medför bland annat ökad brandrisk.
5) Finns med varmvitt, eller "målade" som ger ännu mindre ljus per förbrukad mängd energi.
6) Sprider ljuset åt alla håll, vilket gör att man får ännu mindre ljus där man vill ha det per mängd förbrukad energi, även om det delvis går att kompensera för med reflektorer.
Sammanfattning glödlampor: På goda grunder var det länge sen jag köpte min sista glödlampa till hemmet, bortsett kanske från ugnslampan.
Halogenlampor:
Halogenlampor finns som rakt av ersätter glödlampor, samma vanliga socklar och form. Något högre pris, i övrigt har de liknande egenskaper som vanliga glödlampor, även om de mest väsentliga nackdelarna är aningen mindre. Halogenlampor finns dessutom i särskilda armaturer med väldigt hög effekt till lågt inköpspris.
Sammanfattningsvis halogenlampor Huvudsakligen ett kryphål för de som inte kan släppa taget om glödlamporna, jag har en "glödlamps-ersättande" halogenlampa som jag är nöjd med, förutom energiförbrukningen. Personligen kommer jag eventuellt köpa fler halogenlampor för vissa ändamål, särskilt där de ska lysa en kort stund per gång kan de vara ett alternativ.
Lysrörslampor, hett debatterat ämne.
Möjliga fördelar, skiljer mellan olika märken och modeller.
1) Har fått rimlig inköpskostnad, (IKEAs "SPARSAM" 11w kostar 25:-/3st)
2) Ganska hög verkningsgrad.
3) Ganska lång livslängd
4) Många modeller tänder i princip direkt i rumstemp iaf.
Nackdelar
1) Extremt varierande kvalitet, särskilt bland okända märken med "billiga" varianter.
2) Kvicksilvret, inte så stort problem som många vill få det till, men det är en klar nackdel.
3) Ganska stöt känsliga
4) Många har svårt att tända i kyla.
5) Många tar tid på sig att tända.
6) Finns till överkomligt pris huvudsakligen i varmvitt.
7) Tekniken är temperaturkänslig, livslängd och verkningsgrad påverkas negativt av höga temperaturer.
8 ) Ska det vara hög effekt blir de inte bara dyra, de blir stora också.
9) sprider ljuset åt alla håll.
Sammanfattningsvis lysrörslampor: Jag har nog köpt min sista lysrörslampa förutom till specialtillämpningar, jag har några paket med IKEAs 11w SPARSAM, det är den enda modellen i rimlig prisklass jag litar på.
Lysrör
Fördelar:
1) Finns med hög verkningsgrad, mycket bättre än lysrörslamporna, gott och väl i klass med, och till och med bättre än många LED-lampor
2) Brett utbud av egenskaper hos ljuset.
3) Lång livslängd, återigen bättre än lysrörslamporna, vissa modeller är bättre än LED-lampor.
4) Finns med relativt hög effekt.
Nackdelar:
1) Kräver särskild armatur.
2) Innehåller kvicksilver.
3) Värmekänsliga.
4) Sprider ljuset åt alla håll.
5) Svåarare/Dyrare att dimma.
Sammanfattningsvis lysrör. Lysrör har utvecklats enormt, HF-don och T5-rör möjliggör massor av fördelar mot hur standard-lysrören var för några år sedan, mer ljus per watt, längre livslängd och snart kommer de att vara billigare än gamla armaturer och lysrör också. Jag har definitivt inte köpt min sista lysrörsarmatur eller mitt sista lysrör, tvärt om har jag planer på att byta ut ett par av mina E27-armaturer mot T5 HF HE armaturer för att få mer ljus per watt och högre ljuskvalitet än vad jag får från lysrörslamporna som sitter där. Ska man ha mycket ljus anser jag att lysrör forfarande hamnar högt upp i listan.
LED
Fördelar:
1) Kan göras väldigt energieffektiva.
2) Kan göras med ganska väl anpassade ljusegenskaper utan att göra extremt avkall på energieffektiviteten.
3) Kan fås med mycket lång hållbarhet.
4) Kräver vad jag vet inga kontroversiella ämnen i tillverkningen.
5) Lätt att få att belysa en begränsad yta utan alltför stora förluster.
6) Tänder direkt.
7) Tål tändning släckning extremt väl.
8 ) Går att styra och blanda färger och styrka relativt enkelt med visas modeller.
9) Låg värmeutveckling.
10) Tekniken ger möjlighet till dimmning med ökad verkningsgrad!
Nackdelar.
1) Än så länge är priset lite högt, mer om det senare.
2) Kvaliteten varierar väldigt.
3) Värmekänsliga, vilket med för en del fenomen.
4) Mer myter än sanningar när man letar information.
En sammanfattning av LED är väl vad den här tråden ska resultera i, men jag börjar här:
LED utvecklas väldigt snabbt, det finns några problem kvar att lösa, det mesta handlar om temperaturkänsligheten, det går inte att packa in hur mycket effekt som helst utan att förlora i verkningsgrad och livslängd i måtten för en standardglödlampa.
"Folk i allmänhet", i fortsättningen "folk", vill ha kvar sina glödlampor, folk litar på dom, folk är rädda för förändring. Vissa är lite mer förändringsbenägna, de kan tänka sig att byta lampor om den nya lampan garanterat har alla fördelar som den gamla lampan hade och flera nya fördelar, helst ska den nya lampan dessutom vara billigare än den gamla även i inköp, per styck. Jag ska försöka förklara hur fel folk har, även om jag också vill ha ut så mycket som möjligt av mina pengar.
Först och främst, det riktade ljuset från LEDs som många uppfattar som ett problem. Jag kan riktigt se framför mig hur folk sitter i sina hem med sina bunkrade 60-watts-glödlampor i armaturer med färgade lampskärmar som skickar det mesta av det ljus som de släpper i från sig i en cirkel i taket, och en cirkel på golvet/bordet under lampan och läser tidningen bredvid lampan, och när ljuset inte räcker till så tänder de taklampan med några fler bunkrade glödlampor i. Först och främst har glödlamporna i storleksordningen 5% verkningsgrad, dvs 5% av elen blir synligt ljus, sen sprider man ljuset i hela rummet, och i bästa fall hamnar 5% av ljuset på tidningen de läser. 0.05 x 0.05 blir 0.0025 eller 0.25% av elen blir ljus där man vill ha det. I en riktad LED av hög kvalitet, kan man inte bara komma upp i verkningsgrad på omformande av el till ljus på runt 40%, utan man kan även reflektera mer än 80% av ljuset dit det ska, detta utan extrema dyra LED-armaturer, alltså 32% verkningsgrad, eller mer än 100 gånger bättre än glödlamporna så som de ofta används, och om du byter ut glödlamporna till lysrörslampor och använder dom som folk brukar använda glödlampor, 20-25 gånger bättre med en riktad LED.
Men om man vill ha ljust i hela rummet då? Skaffa lysrör! T5-armatur, tänd den när du vill ha ljust i hela rummet, släck den och tänd LED-läs-lampan när du vill läsa tidningen.
Folk använder sina ljuskällor på alldeles fel sätt, vill man belysa hela rummet med motsvarande 200watt glödlampsljus, vilket inte alls är ovanligt, så kan man visserligen använda 44 watt lysrörslampor, men man kan ju också använda 28 watt T5-lysrör, som inte bara drar mindre energi, de håller betydligt längre också. Ska man bara läsa tidningen så räcker det gott med 3-4 watt LED-belysning, inte bara tack vare verkningsgraden, utan även tack vare det riktade ljuset.
Sen har vi det här med ljusfärgen, folk vill ha det varmvita, "mysiga" ljuset. Mysigt är det delvis för att vi är vana vid det, och delvis för att det signalerar till vårat undermedvetna att det är dags att sova, eftersom det spektralt påminner om kvällssol (och kanske lägereld.) Det har en lugnande effekt, får oss att skapa insomningshormon, vilket gör att vi uppfattar ljuset som mysigt. Och det är jättebra om vi ska sova, det är jättedåligt om vi ska hålla oss vakna. Man har i studier påvisat att man kan sänka sjukfrånvaron på en arbetsplats märkbart genom att bara byta ut det "mysiga" ljuset till "otäckt" kallt ljus. Kort sagt, ska man vara vaken bör man ha kallvitt ljus, eller "dagsljus", om man ska somna bör man ha varmvitt ljus, gärna med en timer som släcker lampan efter en stund om man har för ovana att somna med lampan tänd.
De mest energieffektiva LED-lamporna idag ger blått ljus, ju mer man påverkar ljuset mot varmvitt desto mer verkningsgrad tappar man, men man kan göra varmvita LED-lampor går att göra mer energieffektiva än lysrörslampor, även om man bortser från effekten av att ljuset är riktat i LEDarna.
Det finns LED-lampor som rakt av ersätter 60-watts-glödlampor, både i form, storlek ljusstyrka, ljusspridning och ljusfärg, vad har man gjort avkall på då? Jo priset, i en tävling vann en lampa som kostade >500:-, allt för att uppnå negativa egenskaper, eftersom folk vill ha det.
Ska man köpa LEDs i Sverige får man vara beredd på att betala väldigt mycket om man ska ha bra grejer. Det som säljs för runt en hundring eller lite mer är ofta föråldrade konstruktioner.
På ebay har jag lyckats köpa LED-lampor som jag är väldigt nöjd med, för ca 35:- /st inklusive frakt, dessa ligger på 3watt styck och ger ett riktat ljus, spridningsvinkel på ca 30° med E27-sockel. Man kan få tag på dåliga LED-lampor på ebay, men att testa en lampa kostar inte särskilt mycket, och om den inte funkar när den kommer fram så skriver man och klagar innan man lämnar omdöme så ersätter de en nästan helt säkert.
Att tänka på när man handlar på ebay, kolla säljarens omdömen, jämför med andra säljares. Kolla på vad det kostar inklusive frakt till Sverige. Det är lång leveranstid. Köp inte för mer än 300:- per gång om du inte vill betala tull och dylikt. Handla få exemplar och kolla vad du tycker om det först, handla fler åt gången sen om du behöver. Jag köpte först 3st spotar med 3 st 1watts LED i varje, kopplade in dom och la dom i en hög så att de skulle bli varma, och kollade om ljuset påverkades eller varierade mellan de olika dioderna, men det var perfekt så vitt man kunde se.
Köp inte LED-lampor där de packat in massor av watt på liten yta, värmeutvecklingen blir större, och verkningsgrad och livslängd sjunker. Till exempel vad gäller de små spotarna skulle jag inte köpa starkare än 4-watts, och om du får tag på en bra modell räcker en 3-watts mer än väl för att läsa i, till och med för lokal arbetsbelysning är det mer än nog för de flesta.
Lita inte blint på uppgifterna, det som folk normalt inte kan mäta behöver inte stämma särskilt bra.
Jag hoppas att jag kan lägga till i det här inlägget sen så att det går att komplettera med andras info.
Förkortningsförklaring.
E27 = sockelstandard för lampor, "den tjocka" skruvsockeln har för mig att 27 står för diametern i millimeter.
T5 = lysrörsstandard, eller ja, diameter, 5:an står för rörets diameter i 8-dels tum.
HF = High Frequency, benämns drivdon till ljuskällor som jobbar med ljust det, innebär normalt mer ljus per watt, längre livslängd, med mera fördelar.
HE = High Efficiency, hög effektivitet, för T5-standarden talar man om HE eller HO, HO står för High Output, där man krämar in ungeför dubbelt så många watt per längd lysrör och därmed offrar en del av energieffektivitet till förmån för hög ljusintensitet.
HO se HE
-
En nackdel med så gott som alla LED-lampor är att de inte ger ett kontinuerligt ljusspektrum som t ex solljuset eller en glödlampa ger, utan bara några enstaka våglängder som tillsammans uppfattas som någotsånär vitt (antingen "varmvitt" eller "dagsljus". De bästa LED är idag i ungefär samma klass som de sämsta lågenergilampor och lysrör som någonsin har förekommit på marknaden, det märks i synnerhet på färgåtergivning vid fotografering.
Så här på höstkanten när det är blött ute och börjar frysa på är det intressant att lysa framför sig med dels en LED-ficklampa och dels en glöd-ficklampa när man är ute i skogen, i glödljus är det lätt att se skillnad på blankis respektive stenar som bara är våta, men i LED-ljuset uppfattar man inte alls att det håller på att frysa på och kan vara halt.
-
I ljusstyrka per watt måste väl leds vara överlägsna? I ficklampor syns led-utvecklingen snabbast. Det där med ljusspektrum har jag inte funderat så mycket på och är inte säkert på att jag håller med men det var å andra sidan längesedan jag hade en vanlig glödlampa att lysa med på våta stenar.
-
Byter konsekvent alla gamla glödlampor mot LED. Investeringen är betald på några få månader. Kvicksilverlampor är inget alternativ, de blinkar och har usel livslängd.
-
En nackdel med så gott som alla LED-lampor är att de inte ger ett kontinuerligt ljusspektrum som t ex solljuset eller en glödlampa ger, utan bara några enstaka våglängder som tillsammans uppfattas som någotsånär vitt (antingen "varmvitt" eller "dagsljus". De bästa LED är idag i ungefär samma klass som de sämsta lågenergilampor och lysrör som någonsin har förekommit på marknaden, det märks i synnerhet på färgåtergivning vid fotografering.
Så här på höstkanten när det är blött ute och börjar frysa på är det intressant att lysa framför sig med dels en LED-ficklampa och dels en glöd-ficklampa när man är ute i skogen, i glödljus är det lätt att se skillnad på blankis respektive stenar som bara är våta, men i LED-ljuset uppfattar man inte alls att det håller på att frysa på och kan vara halt.
Glödlampor har mycket riktigt en mycket jämn spektralsfördelningskurva, med väldigt lite blått och väldigt mycket rött. Detta saknar värde i de allra flesta fall. Moderna LED-ficklampor har en hög "kulle" i den blå delen, sen en dal, och sen en mer eller mindre påtalig hjöd mot det röda hållet, så de saknar inte någon synlig våglängd vad jag vet, jag tror inte heller att moderna LED-ficklampor gör det särskilt svårt att avgöra om det är is eller vatten. Visst har glödlampor en jämnare kurva, men den är starkt förskjuten. Om man bara tittar på jämnheten på spektralkurvan i teorin kan jag hålla med om att den kan jämföras i kvalitet med gamla lysrörslampor, men det har ju mycket sällan praktisk betydelse.
Vill man ha ett mer dagsljusliknande ljus finns det lysrör, LED-kombinationer, metallhalogenlampor som är överlägsna glödlampor.
-
I ljusstyrka per watt måste väl leds vara överlägsna? I ficklampor syns led-utvecklingen snabbast. Det där med ljusspektrum har jag inte funderat så mycket på och är inte säkert på att jag håller med men det var å andra sidan längesedan jag hade en vanlig glödlampa att lysa med på våta stenar.
Moderna LEDs är överlägsna det mesta i ljus per watt ja, om de är optimerade för att ge maximalt med ljus på det sätt du mäter.
Men jämför du 100-200:- gamla hyllvärmare till LED-lampor med T5 HE lysrör är de LEDsen körda vad gäller ljus per watt, oftast även livslängd och de flesta andra faktorer.
Glömde att nämna det ja, för ficklampor är LEDs överlägsna deras nackdelar blir små, och fördelarna väldigt påtagliga. Moderna LEDs i ficklampor är bra på så många sätt att jag inte hinner gå igenom det jag kommer på nu.
-
Det är tyvärr mycket sällan någon siffra på ljusutbytet i lumen/watt anges för LED-lampor, men de få gånger man hittar en sådan uppgift ser man att de bästa LED är ungefär jämbördiga med vanliga lågenergilampor av god kvalitet.
Man kan säga att lysrör/kompaktlysrör/lågenergilampor är bra för allmänbelysning, medan LED är bättre för riktad belysning. Den bättre stöttåligheten hos LED, samt att inga höga spänningar förekommer i drivdonet, gör också att de är utmärkta för t ex flyttbara arbetsbelysningar och ficklampor.
-
Det är tyvärr mycket sällan någon siffra på ljusutbytet i lumen/watt anges för LED-lampor, men de få gånger man hittar en sådan uppgift ser man att de bästa LED är ungefär jämbördiga med vanliga lågenergilampor av god kvalitet.
Man kan säga att lysrör/kompaktlysrör/lågenergilampor är bra för allmänbelysning, medan LED är bättre för riktad belysning. Den bättre stöttåligheten hos LED, samt att inga höga spänningar förekommer i drivdonet, gör också att de är utmärkta för t ex flyttbara arbetsbelysningar och ficklampor.
Det första stycket håller jag fullständigt med om vad gäller LED-lampor som har funnits till försäljning i Sverige i några år, om du handlar på Ebay eller dealextreme i stället så finns det lampor med uppgifter PLUS att köpare lämnar omdöme på produkterna, inte för att alla sitter hemma med avancerad mätutrustning för att mäta lumen korrekt, men kanske framför allt på dealextreme finns det lampnördar som ger seriösa utvärderingar. På ebay kan man som sagt köpa hem en lampa för några tior och kolla om man tycker att de är värda priset, och om man är missnöjd med lampan är chansen stor att man får pengarna tillbaka.
I det andra stycket håller jag med om att LED har en stor fördel iom förmågan att få ljuset samlat med små förluster och utan stora reflektorer, men jag menar att LED håller på eller redan har gått om lysrörslamporna för allmänljus, om man inte köper LED-lampor i butik i Sverige, eftersom det normalt är gammal teknik och med stora påslag från en tid då LED-lampor var väldigt mycket dyrare att tillverka, delvis på grund av de mindre serierna och mindre omsättningen. Visst är det en bit kvar innan LED-lampor kan matcha T5-lysrör för mer omfattande allmänbelysning. Och stöttåligheten som du nämner har också sina fördelar.
Vill man ha LED-lampor som ersätter lysrörslampor kan man på ebay lägga till ordet corn till de andra egenskaperna man söker så får man upp lampor med många små LEDar på, riktade som majskornen på en majskolv. Uppgifterna om lumen per watt ligger ofta på 90 eller mer, det kostar mindre än 5 USD att testa en 7-wattare och se om man är mer eller mindre nöjd med ljuset från den än från en IKEA "sparsam" på 11 watt som anges ge 600 lumen.
Jag hade nästan exakt samma åsikter om LED-lampor som du torbjorn, när jag kollade på vad som såldes i Sverige, dina inlägg skulle i princip kunna vara klippta och klistrade från mina gamla foruminlägg från tiden innan jag testade och köpte via ebay.
Och visst, om man ska motsvara säg en 20watts energisparlampa, dvs en bra LED-corn-lampa på ca 13 watt börjar priserna börjar priserna på ebay närma sig 100 SEK/st, en av LEDs starka sidor är ju fortfarande när man ska ha lite ljus. Personligen tycker jag att man ska ha T5 HE-lysrörsarmaturer för mer omfattande allmänbelysning, de har sjunkit väldigt i pris de senaste åren, och ligger i verkningsgrad ungefär som de bra ebay-ledlamporna, dvs nästan dubbelt så bra som energisparlampor.
-
Det är tyvärr mycket sällan någon siffra på ljusutbytet i lumen/watt anges för LED-lampor, men de få gånger man hittar en sådan uppgift ser man att de bästa LED är ungefär jämbördiga med vanliga lågenergilampor av god kvalitet.
Man kan säga att lysrör/kompaktlysrör/lågenergilampor är bra för allmänbelysning, medan LED är bättre för riktad belysning. Den bättre stöttåligheten hos LED, samt att inga höga spänningar förekommer i drivdonet, gör också att de är utmärkta för t ex flyttbara arbetsbelysningar och ficklampor.
Jag använder LED spottar (6 st x 3W) i tex köket och de är lite för riktade (punktbelysning) för att kunna jämföras med t ex halogenspottar som har en vidare lob.
Varmvit är en kompromiss med färgtemperaturen som LED ännu inte lyckats få till bra, LED har fortfarande en färgton som man får stå ut med.
www.kjell.com/?item=63971&path=45000000,68500000,69000000 (http://www.kjell.com/?item=63971&path=45000000,68500000,69000000)
Dessa lampor klarar inte 25.000h men de håller länge, typ ca 1 år. Men 6 x 3 = 18W jämfört med tidigare 6 x 40W = 240W som står på ofta.
-
Jag använder LED spottar (6 st x 3W) i tex köket och de är lite för riktade (punktbelysning) för att kunna jämföras med t ex halogenspottar som har en vidare lob.
Varmvit är en kompromiss med färgtemperaturen som LED ännu inte lyckats få till bra, LED har fortfarande en färgton som man får stå ut med.
[url=http://www.kjell.com/?item=63971&path=45000000,68500000,69000000]www.kjell.com/?item=63971&path=45000000,68500000,69000000[/url] ([url]http://www.kjell.com/?item=63971&path=45000000,68500000,69000000[/url])
Dessa lampor klarar inte 25.000h men de håller länge, typ ca 1 år. Men 6 x 3 = 18W jämfört med tidigare 6 x 40W = 240W som står på ofta.
Som jag har beskrivit är varmvitt ljus bara att föredra när man ska sova, och sover gör du väl inte i köket? Nåväl, på ebay hittar man snabbt denna:
http://www.ebay.com/itm/MR16-3W-3-LED-270-Lumen-3000K-Warm-White-Light-Bulb-12V-/280635960825?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item415734edf9 (http://www.ebay.com/itm/MR16-3W-3-LED-270-Lumen-3000K-Warm-White-Light-Bulb-12V-/280635960825?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item415734edf9)
Drygt 4 USD (inklusive frakt) är klart billigare än Kjelles, uppgiften 270 lumen skulle jag dock ta med en nypa salt, även om jag inte håller det för särskilt osannolikt att ebay-lampan är betydligt bättre än kjelles, både vad gäller ljusmängd och livslängd, eftersom effekten är uppdelad på tre ledar, och det blir lättare att hålla tempen på en vettig nivå på själva ledarna.
Även om du sparar ca 180:- per byte för alla dina 6 lampor på att välja lampan jag länkade till och få något bättre egenskaper rekommenderar jag att byta till motsvarande kallvita, då du får mer ljus ur dom, och inte blir trött av att jobba/vistas i köket på grund av belysningen. Kanske slipper du byta dom lika ofta eftersom det är bättre design på dom och mindre andel av elen blir värme som förstör lamporna. Kallvita LEDs har i faktisk mängd energi in, energi synligt ljus ut en skillnad i verkningsgrad som är större än vad det ser ut om man bara jämför lumen, eftersom blått ljus inte är värt lika mycket i lumen som gult.
-
Jag har ett par stycken aaxsus classic 2500K E27, 6,7W dimbara ledlampor, våra gäster ser inte skillnaden. Vi ska byta alla 46 glödlampor till dem vad det lider.
-
Du menar denna lampa?
http://www.ledgiganten.se/dimbar-e27-globlampa-6-7w-varmvit-2920.html (http://www.ledgiganten.se/dimbar-e27-globlampa-6-7w-varmvit-2920.html)
-
Du menar denna lampa?
[url]http://www.ledgiganten.se/dimbar-e27-globlampa-6-7w-varmvit-2920.html[/url] ([url]http://www.ledgiganten.se/dimbar-e27-globlampa-6-7w-varmvit-2920.html[/url])
Är ju knappast billigt om man ska ha några .
-
Original glödlampa ger det bästa ljuset plus även värme. Har själv bytt ut det mesta,en del led och många lågenergilampor. Tråkiga med dom dyra lamporna är om man råkar ha sönder dom eller om dom är av dålig kvalitet,förtjänsten försvinner då för ett bra tag. :)
-
Är ju knappast billigt om man ska ha några .
Nej, vi ska ju bara ha ett fyrtital.
-
Nej, vi ska ju bara ha ett fyrtital.
Skulle också vilja ha det men har inget företag som man kan skriva av på eller ekonomi för det häller :(
-
Nej, vi ska ju bara ha ett fyrtital.
Ypperligt tillfälle att testa ebaylamporna, visserligen om du ska ha direkt motsvarande så sparar du bara drygt hälften av de ca 12'000 kronorna, förutsatt förstås att du handlar dom som privatperson och max två åt gången. Tyvärr är dimmningsbara fortfarande rätt dyra även på ebay, för motsvarande utan dimmningsmöjlighet är löjligt billiga i jämförelse. LED kan till skillnad från glödlampor få en förhöjd verkningsgrad, oavsett om de pulsmoduleras eller bara får en lägre effekt genom sig.
-
Original glödlampa ger det bästa ljuset plus även värme. Har själv bytt ut det mesta,en del led och många lågenergilampor. Tråkiga med dom dyra lamporna är om man råkar ha sönder dom eller om dom är av dålig kvalitet,förtjänsten försvinner då för ett bra tag. :)
Bästa ljuset om du ska sova ja, ohälsosamt när du inte ska sova. Köper du ebay-lampor för 30-40:- så har bytet från en 60-wattsglödlampa som används 8 timmar per dag lönat sig på ett par tre månader.
-
Ypperligt tillfälle att testa ebaylamporna, visserligen om du ska ha direkt motsvarande så sparar du bara drygt hälften av de ca 12'000 kronorna, förutsatt förstås att du handlar dom som privatperson och max två åt gången. Tyvärr är dimmningsbara fortfarande rätt dyra även på ebay, för motsvarande utan dimmningsmöjlighet är löjligt billiga i jämförelse. LED kan till skillnad från glödlampor få en förhöjd verkningsgrad, oavsett om de pulsmoduleras eller bara får en lägre effekt genom sig.
Vi har testad lite dimbara led-E27-lampor från Ebay, DX och andra ställen, de höll inte måttet i dimbarheten, ljusspektrat eller var i det närmaste lika dyra.
-
Detta är en väldigt manlig tråd ::) Mycket teknisk fakta, och detaljer som män tänker på när dom ska belysa sin närmiljö. Absolut inget fel i det och mycket matnyttig information.
Nu ska jag skriva några saker som jag tycker att man också bör ta hänsyn till i den allmäna lamp/belysningsdebatten.
De allra flesta hem har övervägande del armaturer som är gjorda för glödlampor i olika former. Den nya tekniken med LED och lågenergilampor fungerar uruselt för väldigt många av dessa armaturer.
Det spelar ingen roll hur femj--ligt bra lampan är om den inte passar i armaturen. Det är miljömässigt, estetiskt och för många även ekonomiskt förkastligt att byta alla armaturer i ett hem. Det behövs alltså ny teknik som passar i gamla armaturer vilket inte de (män?!?) som designar lampor har tänkt på...
Vi bor i en gammal Skånelänga och har valt att inreda i lite äldre stil som passar byggnaden. Vi har 7 st skomakarelampor som fönsterbelysning. Tidigare hade vi små glödlampor på 15w i dessa. Dom både passade armaturen och gav ett "lagom" starkt ljus. Till dags datum så har vi köpt oändligt många olika lampmodeller och fortfarande inte hittat någon som fungerar riktigt bra. Bäst hitintills är dock en LED-lampa som bara är lite för stark och inte hänger nedanför skärmen. Den har dock ett kräkgrönt ljus :-\ Väldigt vackert och med hög mysfaktor ::)
Modern och miljövänlig teknik i all ära men om man inte har ett hem med modern design och moderna armaturer så får man finna sig i att leva i en otrevlig belysningsmiljö då det tyvärr inte alltid går att hitta bra alternativ.
Å andra sidan kan man ju leva i mörker eller tända ett stearin eller bivaxljus....
Azoo-Lina som just nu är bländad av en lågenergilampa. Det är den med lägst effekt och smal sockel som vi har kunnat hitta på marknaden....
-
Håller med föregående, glödlampans största fördel är de estetiska. I äldre vackra lampor där glödlampan är synlig är det nästan kriminellt att se något annat än en klarfärgad glödlampa!
-
Man kan säga vad man vill om gamla lampor och stearinljus och estetik. Kvarstår gör det faktum att snart alla kontinenter har beslutat att övergå till lågenergilampor.
Vi kommer att behöva utveckla nya lågenergilampor och nya armaturer. Att lågenergilampor sedan inte passar i gamla armaturer är bara gnäll.
Vi behöver spara energi och det är viktigt.
-
Vi har testad lite dimbara led-E27-lampor från Ebay, DX och andra ställen, de höll inte måttet i dimbarheten, ljusspektrat eller var i det närmaste lika dyra.
Det var väldigt tråkigt, när testade ni dessa? DX ger ju möjlighet att läsa utvärderingar av produkten innan man köper, kollade ni dom?
-
Man kan säga vad man vill om gamla lampor och stearinljus och estetik. Kvarstår gör det faktum att snart alla kontinenter har beslutat att övergå till lågenergilampor.
Vi kommer att behöva utveckla nya lågenergilampor och nya armaturer. Att lågenergilampor sedan inte passar i gamla armaturer är bara gnäll.
Vi behöver spara energi och det är viktigt.
Japp, håller fullständigt med att andra som tycker olika mig själv bara gnäller... Jag håller med om att det är viktigt att spara energi, dock har jag väldigt svårt för "energisparande under alla omständigheter"-doktrinen där jag förutom att förstöra gamla fina lampor också placerar mineralulls- och 3-glasfönstermasakrer på gamla hus! Att placera en ful lågenergilampa i en gammal armatur är i varje fall väldigt reversibelt.
-
Man kan säga vad man vill om gamla lampor och stearinljus och estetik. Kvarstår gör det faktum att snart alla kontinenter har beslutat att övergå till lågenergilampor.
Vi kommer att behöva utveckla nya lågenergilampor och nya armaturer. Att lågenergilampor sedan inte passar i gamla armaturer är bara gnäll.
Vi behöver spara energi och det är viktigt.
Ser det mer som ett trick i från industrin så att vi blir tvingade att köpa nytt istället för att industrin anpassar lamporna till befintligt liga lampor .
-
Man måste prova andra typer av belysning i ett rum som passar ny teknologi. T ex belysning från taklister etc integrerat precis på samma sätt som man vill utvinna energi från fönster.
Gamla kristallkronor är ett minne blott! Den yngre generationen kommer inte ens att vara intresserad av sådant.
Att bygga en LED lampa som liknar en glödlampa är bara för att marknaden är konservativ och för att det finns en massa gamla armaturer.
-
Att bygga en LED lampa som liknar en glödlampa är bara för att marknaden är konservativ och för att det finns en massa gamla armaturer.
Men alla moderna armatur passar ju inte ens in dom är ju så djävla ful helt enkelt .
-
Vad är viktigast, belysningen i ett rum eller en statuslampa i taket?
Kan man integrera LED belysning i t ex skugglister utmed taket hade jag valt en sådan lösning.
-
Fula lampor som är effektivare än "gamla" lampor avsedda för glödlampor har ju funnits hur länge som helst utan att slå igenom på bred front i hemmen.
För den som vill ha kristallkrona hemma såg jag att IKEA har riktigt fina kronljuslampor med LED och vriden kolv i klarglas.
-
Det man märker hemma när man går över till lågenergi lampor/apparater etc är att det blir lite råare inne, en del av värmen från dessa enheter försvinner.
-
Vad är viktigast, belysningen i ett rum eller en statuslampa i taket?
Kan man integrera LED belysning i t ex skugglister utmed taket hade jag valt en sådan lösning.
Måste det handla om status lampa ?
-
I vanliga enkla armaturer speciellt i tak ser man t ex inte själva lampan, då har det kanske mindre betydelse vad det är för lampa.
-
I vanliga enkla armaturer speciellt i tak ser man t ex inte själva lampan, då har det kanske mindre betydelse vad det är för lampa.
Vilket slingrande ska man inte kunna få ha vilken lamppa man vill utan vissa ska bestämma det det låter ju som om myndigheter är inblandade ju i var fall så anser ja att det är ett jädrans tramsande i från lapp fabrikanterna att dom ska bestämma vad ja ska ha för lampor .
-
Detta är en väldigt manlig tråd ::) Mycket teknisk fakta, och detaljer som män tänker på när dom ska belysa sin närmiljö. Absolut inget fel i det och mycket matnyttig information.
Manligt och manligt, jag trodde vi alla delade ett ansvar om utvecklingen här på jorden?
Det 7x15watt mysbelysning drar på en timme kan man till exempel köra en elbil en kilometer, en fossilbil släpper ut i storleksordningen 200 gram "fossil-CO2" per kilometer. Det låter inte mycket men multiplicera det med 6 timmar om dagen och 365 för antal dagar per år och 3800000 för antalet hushåll bara i lilla Sverige, så får du 1664400 TON fossil-CO2 per år!
Jag hittade direkt 2,5 watts-lampor på ebay med E14-sockel, 3500K, alltså något mindre varma i tonen än 15watts-glödlampor, med tydliga måttangivelser, för precis över 3,07 USD inklusive frakt. Du kan ju kolla.
-
I vanliga enkla armaturer speciellt i tak ser man t ex inte själva lampan, då har det kanske mindre betydelse vad det är för lampa.
Det håller jag med om, men nästan undantagslöst i lampor från århundradets första decennier så syns lampan. Bland det vackraste i enkla utrymmen i gamla hus är helt en enkel porslinssockel med en glödlampa i, så långt från statuslampor man kan komma. Även om själva glasbubblan har samma form så syns ju det klart och tydligt att det inte finns en glödtråd där i.
-
Manligt och manligt, jag trodde vi alla delade ett ansvar om utvecklingen här på jorden?
Det 7x15watt mysbelysning drar på en timme kan man till exempel köra en elbil en kilometer, en fossilbil släpper ut i storleksordningen 200 gram "fossil-CO2" per kilometer. Det låter inte mycket men multiplicera det med 6 timmar om dagen och 365 för antal dagar per år och 3800000 för antalet hushåll bara i lilla Sverige, så får du 1664400 TON fossil-CO2 per år!
Jag hittade direkt 2,5 watts-lampor på ebay med E14-sockel, 3500K, alltså något mindre varma i tonen än 15watts-glödlampor, med tydliga måttangivelser, för precis över 3,07 USD inklusive frakt. Du kan ju kolla.
Men hur är det att få tag på sådana i Sverige då och till rimligt pris?
-
Om man ska leva i det förgångna och använda 100 till över tusen watt mysbelysning för att man är van vid det och det passar gamla armaturer så borde väl jag skaffa en 50-talsjänkare med gigantisk V8 att bilpendla till jobbet i för att det huset jag bor i är byggt på 50-talet och för att V8:an mullrar så mysigt?
-
Men hur är det att få tag på sådana i Sverige då och till rimligt pris?
ebay.com internet är internationellt, 3,07 USD är inklusive frakt. Om man räknar på en dollarkurs på 7,5:- får du ett styckpris på ca 23:- det tycker jag är ett rimligt pris. Så länge du handlar för under 300:- per gång slipper du tull och moms som jag skrev om i första inlägget.
-
ebay.com internet är internationellt, 3,07 USD är inklusive frakt. Om man räknar på en dollarkurs på 7,5:- får du ett styckpris på ca 23:- det tycker jag är ett rimligt pris. Så länge du handlar för under 300:- per gång slipper du tull och moms som jag skrev om i första inlägget.
Ja det kan ja tycka med men det var inte det ja fråga efter utan var man kan få tag på dom till ett rimligt pris i Sverige.
-
http://www.grevinnansbutik.se/se/art/18-armad-empire-ljuskrona-med-grip-ornament (http://www.grevinnansbutik.se/se/art/18-armad-empire-ljuskrona-med-grip-ornament)
24x40 W, anåda!
-
Ja det kan ja tycka med men det var inte det ja fråga efter utan var man kan få tag på dom till ett rimligt pris i Sverige.
Ok, då får jag omformulera mig, på ditt post-utlämningsställe, några veckor efter att du beställt dom.
Jag förstår inte riktigt vitsen med mellanhänderna, så du kanske kan förklara?
-
Om man ska leva i det förgångna och använda 100 till över tusen watt mysbelysning för att man är van vid det och det passar gamla armaturer så borde väl jag skaffa en 50-talsjänkare med gigantisk V8 att bilpendla till jobbet i för att det huset jag bor i är byggt på 50-talet och för att V8:an mullrar så mysigt?
Varför ska allt behövas dras till sin spets. Kan inte det lilla oförvanskade resten av vår kulturarv behandlas med en varsam hand? Gärna energisparande åtgärder men inte till vilket pris som helst.
-
Vad är viktigast, belysningen i ett rum eller en statuslampa i taket?
Kan man integrera LED belysning i t ex skugglister utmed taket hade jag valt en sådan lösning.
Det finns ju LED-lister, vet inte om de går att dimma snyggt, och hur bra det är att fästa dom på trä. Kostar inte mycket att testa en liten snutt.
-
Varför ska allt behövas dras till sin spets. Kan inte det lilla oförvanskade resten av vår kulturarv behandlas med en varsam hand? Gärna energisparande åtgärder men inte till vilket pris som helst.
Jag tycker redan det var draget till sin spets, såg du inte uträkningen om att om alla hushåll förbrukar 100watt 6 timmar om dagen i onödan motsvarar det om vi körde elbilar på det i stället för dagens bilar mer än 1,6 miljoner ton fossil-CO2 om året, bara för lilla Sverige!
Raggarbilar är också en del av vårt kulturarv, de pandlas inte med i någon större utsträckning.
Och det där kulturarvet du vill ska behandlas med varsam hand representerar en alldeles vansinnig överkonsumtion, en global återvändsgränd som vi andra nu försöker backa ut ur.
Tycker du att folk i gamla diktaturstater ska vårda propaganda-symbolerna från diktarurerna också?
-
Jag har en sådan här lampa över mitt köksbord: (Vedeby, Karlskrona Lampfabrik)
(http://s1.postimage.org/jmnf1chof/vedeby.jpg)
Den går normal på tre 3W dimbara E14-diodlampor. Utom vid högtidliga tillfällen eller om det är strömavbrott. Då går den på fotogen eller stearin. Det är så mysigt med modern teknik!
-
Det var väldigt tråkigt, när testade ni dessa? DX ger ju möjlighet att läsa utvärderingar av produkten innan man köper, kollade ni dom?
Vi testade dem som fick bra eller hyggliga utvärdering under maj och juni. Detta är en pub och det är inte acceptabelt med en ljusfärg över 2700K eller med tydliga nyanser av grönt eller blått i färgen. Dessa var de enda som kändes varmare än en vanlig glödlampa och där man även under dimning inte fick färgartefakter.
-
Tycker du att folk i gamla diktaturstater ska vårda propaganda-symbolerna från diktarurerna också?
Gärna vårda och bevara för eftervärden, det är en jävla skillnad mot att dyrka dessa symboler. Du tycker inte du överreagerar lite när du jämför vårdandet av ett kulturarv med "vansinnig överkonsumtion", "global återvändsgränd" samt en parallell till diktatoriskt förtryck? :O
Jag använder redan energisparlampor där det passar idag, försöker undvika onödig bilkörning och annat energislöseri. Jag anser att det absolut viktigaste för att spara energi är beteendeförändringar och även nya tekniska lösningar men är tillräckligt pragmatisk att dra i handbromsen där det behövs. Jag anser att det är rätt typsikt dagens samhälle att vi använder så oerhört mycket mer energi än förr trotts hur mycket energieffektivare allt har blivit.
-
Ok, då får jag omformulera mig, på ditt post-utlämningsställe, några veckor efter att du beställt dom.
Jag förstår inte riktigt vitsen med mellanhänderna, så du kanske kan förklara?
Av den enkla anledningen att ja inte kan skriva på engelska .
-
Manligt och manligt, jag trodde vi alla delade ett ansvar om utvecklingen här på jorden?
Absolut, men om allt bara ska vara praktiskt kommer jorden bli så ful att jag och många med mig inte vill leva här.
Jag har varit i DDR och några andra östblocksländer innan järnridån föll så min fulhetskvot är uppfylld för en livstid...
Det 7x15watt mysbelysning drar på en timme kan man till exempel köra en elbil en kilometer, en fossilbil släpper ut i storleksordningen 200 gram "fossil-CO2" per kilometer. Det låter inte mycket men multiplicera det med 6 timmar om dagen och 365 för antal dagar per år och 3800000 för antalet hushåll bara i lilla Sverige, så får du 1664400 TON fossil-CO2 per år!
Du kan inte riktigt jämföra min mysbelysning med en elbil då elbilar inte är något som finns i drift i någon mätbar utsträckning. Att sedan jämföra min mysbelysning med vad en vanlig bil släpper ut per kilometer blir ännu konstigare... Energiåtgången för min mysbelysning driver inte en vanlig bil en kilometer utan snarare ca 700meter under förutsättning att jag har mysbelusningen tänd 6 timmar/dag. Det har jag inte.... Sommartid används den i princip inte alls och vintertid kanske 2-4 timmar/dag. Snittet skulle förmodligen att hamna på ca 2 timmar per dag. Dvs 730 timmar/år vilket skulle vara 7 lampor X 15W X 730timmar= 76,65 kWh=275940kWs= 275940 kJ. 1 Liter diesel innehåller 42 000 kJ. Energiförbrukningen från min mysbelysning under 1 år motsvarar alltså ca 6,57 liter diesel... Det är vad en stor del av befolkningen bränner på en dags pendling till och från jobbet.
Vill man vara miljösmart och ha mysbelysning kan man således ta en extra semesterdag så jämnar det ut sig.
Vad jag vill säga med detta är att det är dumt att sila mygg och svälja kameler.....
Jag hittade direkt 2,5 watts-lampor på ebay med E14-sockel, 3500K, alltså något mindre varma i tonen än 15watts-glödlampor, med tydliga måttangivelser, för precis över 3,07 USD inklusive frakt. Du kan ju kolla.
Den LED lampa som vi testar nu med kräkgrön ton :-X är på 3W och 3000K.Det finns ingen anledning att köpa något med ännu omysigare ljus....
-
Gärna vårda och bevara för eftervärden, det är en jävla skillnad mot att dyrka dessa symboler. Du tycker inte du överreagerar lite när du jämför , "global återvändsgränd" samt en parallell till diktatoriskt förtryck? :O
Jag använder redan energisparlampor där det passar idag, försöker undvika onödig bilkörning och annat energislöseri. Jag anser att det absolut viktigaste för att spara energi är beteendeförändringar och även nya tekniska lösningar men är tillräckligt pragmatisk att dra i handbromsen där det behövs. Jag anser att det är rätt typsikt dagens samhälle att vi använder så oerhört mycket mer energi än förr trotts hur mycket energieffektivare allt har blivit.
Nej, jag anser inte att jag överreagerar, jag jämförde inte vårdandet av ett kulturarv med "vansinnig överkonsumtion", jag skrev att det symboliserar vansinnig överkonsumtion.
Sen blir det väl lite dubbelmoral att hävda kulturarv om man har nånstans mellan 5 och 10 gånger så många lampor (vilt gissande ja visst!) som var normalt för den typen av hus och den tid man försöker efterlikna, sen, inte vet jag, men man lär ha en bra gammal TV om du har en TV som passar in, för att inte tala om energislukande kyl, eller man kanske ska använda isskåp? Isskåp vore inte så dumt i min mening.
-
Av den enkla anledningen att ja inte kan skriva på engelska .
Tråkigt att du inte kan det, men det är inte heller något krav för att handla på ebay, för de få ord som ibland kan behövas finns översättnings-verktyg på internet.
-
Tråkigt att du inte kan det, men det är inte heller något krav för att handla på ebay, för de få ord som ibland kan behövas finns översättnings-verktyg på internet.
Jo ja vet det men man ska kunna hantera dator djävuln med det är inte alltid det vill fungera så bra .
-
Absolut, men om allt bara ska vara praktiskt kommer jorden bli så ful att jag och många med mig inte vill leva här.
Jag har varit i DDR och några andra östblocksländer innan järnridån föll så min fulhetskvot är uppfylld för en livstid...
Du kan inte riktigt jämföra min mysbelysning med en elbil då elbilar inte är något som finns i drift i någon mätbar utsträckning. Att sedan jämföra min mysbelysning med vad en vanlig bil släpper ut per kilometer blir ännu konstigare... Energiåtgången för min mysbelysning driver inte en vanlig bil en kilometer utan snarare ca 700meter under förutsättning att jag har mysbelusningen tänd 6 timmar/dag. Det har jag inte.... Sommartid används den i princip inte alls och vintertid kanske 2-4 timmar/dag. Snittet skulle förmodligen att hamna på ca 2 timmar per dag. Dvs 730 timmar/år vilket skulle vara 7 lampor X 15W X 730timmar= 76,65 kWh=275940kWs= 275940 kJ. 1 Liter diesel innehåller 42 000 kJ. Energiförbrukningen från min mysbelysning under 1 år motsvarar alltså ca 6,57 liter diesel... Det är vad en stor del av befolkningen bränner på en dags pendling till och från jobbet.
Vill man vara miljösmart och ha mysbelysning kan man således ta en extra semesterdag så jämnar det ut sig.
Vad jag vill säga med detta är att det är dumt att sila mygg och svälja kameler.....
Den LED lampa som vi testar nu med kräkgrön ton :-X är på 3W och 3000K.Det finns ingen anledning att köpa något med ännu omysigare ljus....
Så du har nu moraliskt veto att välja vad som helst, efter vad du tycker är snyggt eller fult?
Jag ser mig själv i spegeln varje dag, och har gjort det ganska länge nu, så jag borde också ha fulhets-veto.
Nåväl, jag orkade inte googla fram hur mycket fossil-CO2 för varje kWh som vi konsumerar extra, för totalt sett är mest det fossil-kol som står för marginalelen. Nu har jag googlat och hittat en uppgift om 950 gram/kWh
MEN! Det finns visst elbilar, enkelt att mäta, kolla med bilregistret hur många som är registrerade för bruk på allmän väg. 18 annonser hittade jag på blocket nu, för väg-reggade elbilar, det var blandat nya, begagnade och de som var ombyggda från vanliga bilar.
Då jag cyklar till jobbet hjälper semesterdagar inget alls faktiskt, semester fö, är jag klart tveksam till, då en semesterresa med flyg till tex New York, eller motsvarande sträcka ger upphov till runt 2 ton fossil-CO2 per person.
Varför utgår du ifrån att ni testar den minst dåliga LED-lampan som finns?
-
Det verkar som diskussionen falnade av där, jag får tolka det som att en del av orsaken kan vara att jag kan ha varit lite väl hård i tonen ibland, jag ber om ursäkt för det.
Så, jag får försöka göra en (förhoppningsvis del-) sammanfattning av inställningar till LED, ljus och el.
De är dyra, fula och dåliga.
Belysning ska ge varmvitt ljus, på en pub/bar kan jag förstå det, som insomningslampa kan jag förstå det. Men som allmänbelysning trots att det inte är hälsosamt att vistas i det längre tid när man ska hålla sig vaken, kan jag inte förstå det.
Mysfaktorn hemma är viktigare än miljön.
Billiga dimmbara LEDs ger inte bra ljus enligt de färskaste erfarenheter vi kan uppbringa i den här tråden.
Personligen har jag fått hem några billiga 12V 4watts-spottar, kallvita förstås, via ebay från Kina, och jag är inte helt nöjd med ljusspridningen från dom, men jag kommer att använda dom i grupp, så det är inget problem för mig. Däremot vill jag poängtera att det kan vara värt att först testa en eller ett par stycken om man handlar via ebay, innan man köper så många att man kommer nära 300:-gränsen.
Dessutom har jag beställt de häftigaste LEDarna jag känner till, alltså de mest energieffektiva vid användbart ljus. 140 lumen per watt vid 2 watt per led, dessutom ser spektrat ut att vara ruskigt effektivt för fotosyntes. En av mina tankar är att kolla om det går att använda dom som extra belysning för att producera grönsaker i fönstret året runt, och sen försöka göra en schysst jämförelse i energipåverkan mellan de grönsakerna och att köpa dom under lite olika förhållanden och förutsättingar, så som ekologiskt och icke-ekologiskt, räkna in eller låta bli att räkna in kylar, och olika transporter, svinn osv.
Naturligtvis blir inköpskostnaden horribel för en större anläggning om man ska köra de LEDarna på 2 watt/st, men de tappar inte så mycket som de flesta andra LEDar vid ökat effektuttag, och de kan köras på 10W per led, med ett ljusutbyte på 1000lumen, eller 100 lumen per watt. Och, det är ju forskning jag ska ägna mig åt, sannolikt kommer det ännu bättre LEDar till lägre pris ganska snart.
-
För oss som inte importerar utan bara kollar vad handlarn har kan jag tipsa om IKEA. Är det nån handlare som kan slå andra är det han.
Nu hittade jag en 8 watts LED-lampa som inte bara ger ledljus. Bytte ut en 20W lysrörslampa över köksbordet och märkte inte att jag fått svagare ljus. Pratade med expediten som var upptänd av sina LEDdar och sa att det skulle komma en drös med spännande ljusdiodslampor i början av nästa år.
Har nu en sexarmad taklampa över soffbordet och en trewatts läslampa som sprider sitt ljus riktigt bra.
Äntligen är LED nåt att räkna med. Det vitare ljuset gör sig bra i boken. Kontrasterna bättre och bra för skumma ögon.
-
Jag har nu gjort en raid på Jula och införskafft några Ledlampor för min mysbelysning. Den ena var på 0,9W av märket Konstsmide (ni vet de som gör massor av olika lampor och ljusstakar och kostade 79kr
http://www.jula.se/paronlampa-led-e14-48-lm-420562 (http://www.jula.se/paronlampa-led-e14-48-lm-420562)
Den lampan funkar bra i mina skomakarelampor men har ett lätt rödaktilgt ljus. Inte så rött att det för tankarna till redlight district i Amsterdam men lite juligt ;) Problemet är att den är på så låg effekt att den lyser svagt även när man släcker :o
(http://2.bp.blogspot.com/-b73vuYeR860/Tqo95s1HTYI/AAAAAAAACu4/jJvedt1af18/s320/DSC_0044.JPG)
Detta gjorde oss så nervösa att vi ägnade en halv natt åt att felsöka elen i huset :-\ Vi kom fram till att det inte var något fel på elen utan att lampan lyser av induktionsströmmar i elledningarna. Spooky :P (Och ja vi har helt ny el och jordfelsbrytare från 2010 installerad av en behörig elektriker)
Den andra LEDlampan från Jula för vår mysbelysning som inhandlades var på 1,2W lampa av Julas eget märke. Just nu på extrapris för 49kr.
http://www.jula.se/paronlampa-led-e14-110-lm-420561 (http://www.jula.se/paronlampa-led-e14-110-lm-420561) Denna lampan har en färgton som funkar riktigt bra. Har man den brevid en vanlig glödlampa upplever man den fortfarande som lite lätt gulgrön men om man bara har denna lampa så ser det fint ut :D Alltså köpte jag dessa till alla våra skomakarelampor. Då uppstod nästa problem... Ca 10-20 sekunder efter att man tänt löser jordfelsbrutaren ut :-\ Mer felsökning.... och noja över att det är något fel på elen i huset. Denna gång visade det sig vara en av LED lamporna. Allt fungerar som det ska så länge just den LED lampan inte är i. Lampan är dock inte sönder utan lyser precis normalt om man kopplar den i ett uttag som inte har jordfelsbrytare (vi har gammal el utan jordfelsbrytare i en liten del av huset som ännu inte är renoverat). Spooky igen :P
Och nä, jag tror inte vi har fel på elen i huset efter alla mätningar och olika tester vi gjort. Det är nog tyvärr så att LED tekninken fortarande har vissa brister som man inte är van vid...
Så nu har vi nattbelysning i sovrummet fast det är släckt och lamporna funkar i resten av huset efter att vi kasserade en till synes hel LED lampa....
Vi kan dessutom ha tänt i över 10 år utan att förbruka mer ström än om vi hade behållit de gamla 15W glödlamporna .... Så nu tänker jag verkligen fortsätta att njuta av att ha mysbelysning i mina fina lampor här hemma ;D
-
Enklast vore väl att ta med LED-lamporna som lyser när ni släckt och som utlöser jordfelsbrytaren till ett annat hus/lägenhet och testa. Är lampan svart där när ni släcker men lyser svagt hemma hos er skulle jag bli orolig men jag kan inget om el :).
-
För oss som inte importerar utan bara kollar vad handlarn har kan jag tipsa om IKEA. Är det nån handlare som kan slå andra är det han.
Nu hittade jag en 8 watts LED-lampa som inte bara ger ledljus. Bytte ut en 20W lysrörslampa över köksbordet och märkte inte att jag fått svagare ljus. Pratade med expediten som var upptänd av sina LEDdar och sa att det skulle komma en drös med spännande ljusdiodslampor i början av nästa år.
Har nu en sexarmad taklampa över soffbordet och en trewatts läslampa som sprider sitt ljus riktigt bra.
Äntligen är LED nåt att räkna med. Det vitare ljuset gör sig bra i boken. Kontrasterna bättre och bra för skumma ögon.
Bra tips! IKEAs jansjö där jag bara testat arbetslampan, och bara ett exemplar är märkt 4,2W och fungerar alldeles utmärkt som arbetslampa, väldigt jämn ljusspridning i ett tydligt avgränsat område, och även om den är märkt som varmvit 2700K för inte färgen tankarna till urin.
8watts-lampan, var den från IKEA? Jag hittar bara upp till 5 watt och det är en spot för 69:-
-
Jag har nu gjort en raid på Jula och införskafft några Ledlampor för min mysbelysning. Den ena var på 0,9W av märket Konstsmide (ni vet de som gör massor av olika lampor och ljusstakar och kostade 79kr
[url]http://www.jula.se/paronlampa-led-e14-48-lm-420562[/url] ([url]http://www.jula.se/paronlampa-led-e14-48-lm-420562[/url])
Den lampan funkar bra i mina skomakarelampor men har ett lätt rödaktilgt ljus. Inte så rött att det för tankarna till redlight district i Amsterdam men lite juligt ;) Problemet är att den är på så låg effekt att den lyser svagt även när man släcker :o
([url]http://2.bp.blogspot.com/-b73vuYeR860/Tqo95s1HTYI/AAAAAAAACu4/jJvedt1af18/s320/DSC_0044.JPG[/url])
Detta gjorde oss så nervösa att vi ägnade en halv natt åt att felsöka elen i huset :-\ Vi kom fram till att det inte var något fel på elen utan att lampan lyser av induktionsströmmar i elledningarna. Spooky :P (Och ja vi har helt ny el och jordfelsbrytare från 2010 installerad av en behörig elektriker)
Den andra LEDlampan från Jula för vår mysbelysning som inhandlades var på 1,2W lampa av Julas eget märke. Just nu på extrapris för 49kr.
[url]http://www.jula.se/paronlampa-led-e14-110-lm-420561[/url] ([url]http://www.jula.se/paronlampa-led-e14-110-lm-420561[/url]) Denna lampan har en färgton som funkar riktigt bra. Har man den brevid en vanlig glödlampa upplever man den fortfarande som lite lätt gulgrön men om man bara har denna lampa så ser det fint ut :D Alltså köpte jag dessa till alla våra skomakarelampor. Då uppstod nästa problem... Ca 10-20 sekunder efter att man tänt löser jordfelsbrutaren ut :-\ Mer felsökning.... och noja över att det är något fel på elen i huset. Denna gång visade det sig vara en av LED lamporna. Allt fungerar som det ska så länge just den LED lampan inte är i. Lampan är dock inte sönder utan lyser precis normalt om man kopplar den i ett uttag som inte har jordfelsbrytare (vi har gammal el utan jordfelsbrytare i en liten del av huset som ännu inte är renoverat). Spooky igen :P
Och nä, jag tror inte vi har fel på elen i huset efter alla mätningar och olika tester vi gjort. Det är nog tyvärr så att LED tekninken fortarande har vissa brister som man inte är van vid...
Så nu har vi nattbelysning i sovrummet fast det är släckt och lamporna funkar i resten av huset efter att vi kasserade en till synes hel LED lampa....
Vi kan dessutom ha tänt i över 10 år utan att förbruka mer ström än om vi hade behållit de gamla 15W glödlamporna .... Så nu tänker jag verkligen fortsätta att njuta av att ha mysbelysning i mina fina lampor här hemma ;D
Jag skulle bli lite orolig för hur elen, kanske just den strömbrytaren mår om LEDen lyser när man stängt av den. Det ska inte komma fram någon el alls när man släckt, och även om LED kan vara energisnåla så kan de inte göra ljus av ingenting.
Kul att se päronlampan, jag har inte letat ivrigt, men väntat lite på den formen. Många kylskåp har ju lampor i den formen, där sparar man inte bara in förbrukningen på lampan, man måste ju även flytta ut värmen ur skåpet.
De lampor som löser jordfelsbrytaren skulle jag reklammera, inte så mycket för egen del som för att påverka dom att hålla kvalitet.
-
Jag ska även uppdatera med mina egna nya erfarenheter.
Jag har fått hem "corn-lampor" E27 angivet 7W, för strax över 30:-/st. Svårt att jämföra med spottarna, men jag tycker inte att de verkar ge riktigt lika mycket ljus som IKEAs 11W LE "SPARSAM". Jag har inte skaffat någon elmätare än, men de blir mycket mindre varma än en 11W "SPARSAM". Några av dessa lampor hade delat på sig under transporten, så jag fick trycka ihop dom, sen funkade de bra i armaturen. Det är knappast en fördel för normalanvändaren att de kan dela på sig, för mig däremot innebär det att det blir väldigt enkelt att modda dom till DIY-projekt.
-
Jag skulle bli lite orolig för hur elen, kanske just den strömbrytaren mår om LEDen lyser när man stängt av den. Det ska inte komma fram någon el alls när man släckt, och även om LED kan vara energisnåla så kan de inte göra ljus av ingenting...
Jo du kan tro att vi blev oroliga, vi vågade inte sova förrän vi felsökt ordentligt. Och nu har vi även haft mera hjälp att kolla att det verkligen är ok, och det är det. Både nollan och jord är rätt kopplade i skåpet och brytaren bryter fasledaren helt.
Men lamporna gör inte ljus av inget. Det är elektromagnetisk strålning som lämnar övriga elnätet i huset som fångas upp av ledarna för ljuskretsen, i princip som en transformator. Effekten är mycket låg, sätter man t.ex. en glödlampa på samma krets, sänks spänningen till noll och LED-lampan slocknar. Som jag fattade det så tas strömmen från de andra ledarna och därför mäts det i elmätaren. Detta fick mig att skänka en tanke till elallergiker.
-
Det är fullt normalt att LED-lampor (och även äldre lysrörsarmaturer med drossel + glimtändare) flimrar svagt även när de är släckta. I synnerhet om ledningen med fasspänning före strömbrytaren och "tändtråden" går parallellt i samma rör/kabel en lång sträcka, den kapacitiva kopplingen mellan ledningar som ligger tätt ihop räcker för att överföra tillräckligt med ström för att få märkbart ljus.
Botemedlet mot detta är att använda växlande strömbrytare (trappomkopplare) och koppla den så att inte bara strömmen bryts utan även lampan kortsluts när man släcker (det innebär såklart att även nollan måste dras fram till strömbrytaren).
Man bör också alltid se till att strömbrytaren verkligen är kopplad i serie med fas, inte i serie med nolla. Beträffande lysrörsarmaturer ska man se till att fas är kopplad till den pol i armaturen där drosseln är ansluten, och då går ju nollan direkt till en av lysrörssocklarna. På de flesta armaturer är plinten uppmärkt från fabrik med L respektive N.
Om en LED-lampa får jordfelsbrytaren att lösa ut utan att det är något fel i installationen eller att lampan har överledning till jord, så kan det möjligen bero på att lampan av någon anledning bara drar ström på ena halvperioden (t ex om det är avbrott i en av de fyra dioderna i lampans likriktarbrygga), i kombination med att jordfelsbrytaren är av en äldre typ som inte klarar den sortens belastning.
-
Detta späder ytterligare på min uppfattning om att det ingår i en långsiktig krigföring från kinesiskt håll att dränka västvärden i skräp. Hur tänker importörerna när de vågar marknadsföra dem. De måste väl begripa att med dessa priser kommer kunderna att reklamera dem om de inte håller vad som utlovas. Billigare varor från Rusta o liknande klarar sig oftast pga att resan till varuhuset kostar mer än den odugliga varan och skulle naturligtvis även miljömässigt bli en katastrof. >:D Inför näringsförbud för hela kina.
-
Bra tips! IKEAs jansjö där jag bara testat arbetslampan, och bara ett exemplar är märkt 4,2W och fungerar alldeles utmärkt som arbetslampa, väldigt jämn ljusspridning i ett tydligt avgränsat område, och även om den är märkt som varmvit 2700K för inte färgen tankarna till urin.
8watts-lampan, var den från IKEA? Jag hittar bara upp till 5 watt och det är en spot för 69:-
Ja den 8Wattaren var från IKEA. Nu fick jag påpekande från frugan att den var sämre än lysrörslampan som vi hade innan. Sämre att läsa tidningen på köksbordet. Den har vanlig skruvsockel av större typen är det E27 den kallas. Lampan blir rätt varm så jag kan tänka mig att det blir en hel del spill där. Kostade 99:- om jag minns rätt.
-
Detta späder ytterligare på min uppfattning om att det ingår i en långsiktig krigföring från kinesiskt håll att dränka västvärden i skräp. Hur tänker importörerna när de vågar marknadsföra dem. De måste väl begripa att med dessa priser kommer kunderna att reklamera dem om de inte håller vad som utlovas. Billigare varor från Rusta o liknande klarar sig oftast pga att resan till varuhuset kostar mer än den odugliga varan och skulle naturligtvis även miljömässigt bli en katastrof. >:D Inför näringsförbud för hela kina.
Det har alltid funnits billiga skräpvaror på marknaden. Numera kommer de från Kina, på 80-talet kom de från Korea och Taiwan, på 70-talet från Hongkong, på 60-talet från Japan, och tidigare än så kom de från alla möjliga håll - t ex Italien, Holland, Tyskland och inte minst från skumma svenska tillverkare.
-
Det verkar som diskussionen falnade av där, jag får tolka det som att en del av orsaken kan vara att jag kan ha varit lite väl hård i tonen ibland, jag ber om ursäkt för det.
Så, jag får försöka göra en (förhoppningsvis del-) sammanfattning av inställningar till LED, ljus och el.
De är dyra, fula och dåliga.
Belysning ska ge varmvitt ljus, på en pub/bar kan jag förstå det, som insomningslampa kan jag förstå det. Men som allmänbelysning trots att det inte är hälsosamt att vistas i det längre tid när man ska hålla sig vaken, kan jag inte förstå det.
Mysfaktorn hemma är viktigare än miljön.
Billiga dimmbara LEDs ger inte bra ljus enligt de färskaste erfarenheter vi kan uppbringa i den här tråden.
Personligen har jag fått hem några billiga 12V 4watts-spottar, kallvita förstås, via ebay från Kina, och jag är inte helt nöjd med ljusspridningen från dom, men jag kommer att använda dom i grupp, så det är inget problem för mig. Däremot vill jag poängtera att det kan vara värt att först testa en eller ett par stycken om man handlar via ebay, innan man köper så många att man kommer nära 300:-gränsen.
Dessutom har jag beställt de häftigaste LEDarna jag känner till, alltså de mest energieffektiva vid användbart ljus. 140 lumen per watt vid 2 watt per led, dessutom ser spektrat ut att vara ruskigt effektivt för fotosyntes. En av mina tankar är att kolla om det går att använda dom som extra belysning för att producera grönsaker i fönstret året runt, och sen försöka göra en schysst jämförelse i energipåverkan mellan de grönsakerna och att köpa dom under lite olika förhållanden och förutsättingar, så som ekologiskt och icke-ekologiskt, räkna in eller låta bli att räkna in kylar, och olika transporter, svinn osv.
Naturligtvis blir inköpskostnaden horribel för en större anläggning om man ska köra de LEDarna på 2 watt/st, men de tappar inte så mycket som de flesta andra LEDar vid ökat effektuttag, och de kan köras på 10W per led, med ett ljusutbyte på 1000lumen, eller 100 lumen per watt. Och, det är ju forskning jag ska ägna mig åt, sannolikt kommer det ännu bättre LEDar till lägre pris ganska snart.
Jag vet inte om jag är knäpp eller nått, men jag föredrar faktiskt kallvitt ljus framför det "pissgula" varmvita ;D
Vill jag ha "mysbelysning" så tänder jag ljus eller tänder en fotogenlampa, vi har inte ens satt in någon elektrisk belysning öht i matsalen där vi har en gjutjärnskrona med stearinljus och fotogen i kombination och med vägghängda ljusstakar - en vägghängd ljusstake med spegel/reflektor ger en alldeles fenomenalt bra mysbelysning ;D. Detta är lite extra vardagslyx och museiverksamhet ett timmerhus som är tilläggsisolerat och som inom inte alltför avlägsen framtid får nya energieffektiva fönster >:D
Men vid tex matlagning när man ska se vad man gör då jämrans vill jag ha den kallvita "lysrörsbelysningen" flödande och inte nått pissgult halvdassigt elände.
Fö tycker jag ju att det kalla LED ljuset från pannlampan definivt är att föredra framför en flämtande pissgul glödlampa som har dragit ur batteriert på nån ynka minut... men med tanke på gårdens ålder så borde jag kanske byta ut LED-pannlampan mot en karbidlampa eller talgdank eller ännu hellre törestickor :-X
-
Jag föredrar klassiska glödlampor, därför att det är skönast för mina ögon.
Värmeutveckling från dem ser jag inte som en nackdel på vintern... :)
Lysrörslampor har ett ljus som jag får ont i huvudet av, dessutom blinkar de (jo jag kan uppfatta det).
LED-lampor har jag inte provat och därmed har jag ingen erfarenhet av dem.
-
Lysrörslampor har ett ljus som jag får ont i huvudet av, dessutom blinkar de (jo jag kan uppfatta det).
Märker du någon skillnad mellan olika exemplar eller olika märken av lågenergilampor? I elektroniken till sådana lampor finns en elektrolytkondensator som ska jämna ut blinkandet pga elnätets växelspänning, men den försämras när lampan åldras och kan dessutom vara tilltagen i snålaste laget från början på en del lampor.
Märker du någon skillnad mellan lågenergilampor och vanliga lysrörsarmaturer? Upplever du att även en lysrörsarmatur som matas med likspänning (t ex 12 V-drivna lysrör i husvagnar eller offgrid-anläggningar) blinkar?
-
Jag märker också utav detta "blinkande".
Märker du någon skillnad mellan lågenergilampor och vanliga lysrörsarmaturer?
Nej. Jag har dock upplevt en förbättring när jag bytte ut alla enkla glimtändare mot speciella stabbade elektroniska sådana. Dyrt, de kostade nära en hundralapp styck. Har bytt i alla akvarier också :-X Jag kan tillägga, att jag hade problem med tjock-TV-apparater också.
Upplever du att även en lysrörsarmatur som matas med likspänning (t ex 12 V-drivna lysrör i husvagnar eller offgrid-anläggningar) blinkar?
Inte på samma sätt kanske, men "blinkar" gör dessa också. LED-lampor upplever jag däremot som rätt sköna i detta avseendet. Finns ju faktiskt avlånga designer som är som lysrör. Nu senast bytte jag ut fönsterlamporna mot sådana som drar 0,3 watt (E14 och rundstrålande, svårt att få tag på!). Helt fantastiskt och man får inte dåligt samvete för att ha dem på timtals.
-
Jag hade inget problem med ljusrör innan, men de blir ännu bättre sen jag har HF-don i alla armaturer.
-
Jag vet inte om jag är knäpp eller nått, men jag föredrar faktiskt kallvitt ljus framför det "pissgula" varmvita ;D
Vill jag ha "mysbelysning" så tänder jag ljus eller tänder en fotogenlampa, vi har inte ens satt in någon elektrisk belysning öht i matsalen där vi har en gjutjärnskrona med stearinljus och fotogen i kombination och med vägghängda ljusstakar - en vägghängd ljusstake med spegel/reflektor ger en alldeles fenomenalt bra mysbelysning ;D. Detta är lite extra vardagslyx och museiverksamhet ett timmerhus som är tilläggsisolerat och som inom inte alltför avlägsen framtid får nya energieffektiva fönster >:D
Men vid tex matlagning när man ska se vad man gör då jämrans vill jag ha den kallvita "lysrörsbelysningen" flödande och inte nått pissgult halvdassigt elände.
Fö tycker jag ju att det kalla LED ljuset från pannlampan definivt är att föredra framför en flämtande pissgul glödlampa som har dragit ur batteriert på nån ynka minut... men med tanke på gårdens ålder så borde jag kanske byta ut LED-pannlampan mot en karbidlampa eller talgdank eller ännu hellre törestickor :-X
Jag tror du helt enkelt saknar den vanliga fobin för kallvitt ljus, knäpp skulle jag inte kalla det, ovanlig kanske. Jag tror de flesta ganska lätt skulle komma över den om de inte levde efter förutfattade inställningar, och bara glömde den första chocken över att belysningen inte ger insomningshormon, utan ett ljus mer likt det dagsljus från en klar sommardag som vi blir pigga och glada av.
-
Märker du någon skillnad mellan olika exemplar eller olika märken av lågenergilampor?
Nej, jag har Philips, Ikea och något köpt på Ica - i prisklasser från 30 kr till 80 kr - använder dem numera bara för utomhusbelysning. Har köpt på mig ett lager av gamla glödlampor så jag kan få slippa huvudvärken imohus ett tag till... :)
Märker du någon skillnad mellan lågenergilampor och vanliga lysrörsarmaturer?
Lysrören i garaget blinkar mer än lågenergilamporna.
Upplever du att även en lysrörsarmatur som matas med likspänning (t ex 12 V-drivna lysrör i husvagnar eller offgrid-anläggningar) blinkar?
Har inga sådana, äger ingen husvagn.
-
Har inga sådana, äger ingen husvagn.
Det slog mig nu att ett annat ställe där man kan träffa på likströmsdrivna lysrör är innerbelysningen i bussar, spårvagnar och en del järnvägsvagnar.
-
Det slog mig nu att ett annat ställe där man kan träffa på likströmsdrivna lysrör är innerbelysningen i bussar, spårvagnar och en del järnvägsvagnar.
Fast de brukar flimrar ändå på grund av ojämn spänning, urgamla drivdon och liknande, visst inget 100hz-flimmer man rackigt ljus likförbenad.
-
Jag har aldrig gillat färgen på glödlampsljus. Föredrar kalla färger.
-
Jag vill ju ha ersättning för dagsljus, så då blir det ju kallvitt man vill ha.
Värt att notera är väl också att vår och sommar är dagljuset väldigt likt det kallvita lysrörsljuset, medan dagsljuset på den deprimerande hösten är mer åt det röda och mera åt varmvitt.
Värst tycker jag om det riktigt pissgula ljuset från klassiska glödlampor, det är en solnedgång om man tittar på våglängd etc medan i köket tex vill man ju ha dagsljus.
-
Det mest dagsljuslika vi haft i handeln tills nu är lysrören med ljusfärg 965 (eller 865 men de är ovanligare och av sämre kvalitet). Dessa representerar alla sorters färger ungefär lika bra/dåligt. De används inom grafiska industrin, slakterier och inom akvaristiken. Jag vet dock inte om jag gillar dem som belysning i ett hem. Kräver kanske litet tillvänjning och litet andra ljuskällor för mysfaktor och effekter osv.
-
Aktuell artikel om hur det blå ljuset som det finns mycket av i kallvita LEDs gör oss piggare:
http://www.nyteknik.se/nyheter/energi_miljo/energi/article3344693.ece (http://www.nyteknik.se/nyheter/energi_miljo/energi/article3344693.ece)
Grunderna i det där har man känt till länge, som Tacitus skriver och som jag snuddat vid tidigare är det inte hälsosamt att matas med signaler om att det är dags att gå och lägga sig hela dagarna.
Men, som jag också har för mig att jag sagt, om man vill läsa sig till sömns är varmvitt ljus bra.
@joyshanti: Halogenlampor ger ett ljus som påminner mycket om glödlampors, det finns halogenlampor nu som rakt av de vanligaste sorterna av glödlampor. Halogenlamporna kostar på IKEA ungefär som glödlamporna gjorde i mataffärer, men de ger lite mer ljus för elen. Lysrörsarmaturer borde du kolla hur du uppfattar T5-armaturer, de har fallit mycket i pris, de är betydligt mer energieffektiva än gamla lysrörsarmaturer, inga glimtändare som måste bytas, och HO-varianterna som är de vanliga för allmänbelysning håller rören extremt länge så det kan löna sig att byta även ekonomiskt om det är en armatur man använder mycket. Naturligtvis tycker jag att du borde kolla LEDs också.
Själv har jag fått hem en spot med 3st 2watts LEDar i, alltså 6W totalt, kallvit. Den var bättre än jag vågade hoppas. Hängde den över en kruka i fönstret och ljusfärgen samt koncentrationen av ljuset gör att den skapar en liten illusion av att sommar-solen lyser in genom fönstret, tillräckligt för att jag ska bli lite gladare. Kostade strax under $5 inklusive frakt. Sådana ska det bli fler av.
ÄNDRING OBS! 6-watt-spotarna från ebay blir det inte fler av, de blir för varma utan aktiv kylning och tappar ljusstyrka väldigt snabbt, de blir inte bra av att de får svalna heller utan dioderna förbrukas.
-
Nu har jag läst kvällslektyren till LED-ljus några veckor och använder hellre den än den vanliga 230Volts-glödlampan. LEDden har en väldigt jämn ljusbild likande scenstrålkastare och har ett vitt ljus med bra kontraster vilket passar gamla skumögda personer (som jag börjar bli).
Lampan är en 3Watts IKEA och den kostade 99 kr.
Ska kolla om jag kan får fram lämplig spänning för att köra sådana i båten där jag vet att den skulle uppskattas. El ombord är en bristvara med solceller och små batterier. Kylen suger mest men lamporna ligger nästan i samma klass. Med LED kan man nog snåla till det så halva energin räcker. Typiskt verkar vara att LED är mer koncentrerad, troligen en konstruktion för att ge LED extra energisnål image. Vanliga glödisar sprider ljuset överallt. Såna lampor behövs ju också men de kräver mycket kräm. Väldig skillnad att ge bra ljus på liten yta och helt rundstrålande.
Vad jag gissar är att vi får nöja oss att ha ljust på begränsade ytor om vi ska spara energi. Tekniken LED, lysämnesrör eller glödlampor, visst spelar det in men har man mörkt i 90 % av rummet spar man med alla lamptekniker.
Vi sätter på oss pannlampan och spar ett kärnkraftverk.
-
Tack för mer info!
LED är i sin grundprincip lättare att koncentrera, och visst sparar man otroligt mer energi på att bara belysa det man ska se. Att belysa en bok i stället för ett helt rum gör mycket större skillnad än att byta från glödlampa till de allra bästa LEDsen som finns i dag, om man ska samma ljusstyrka på ytan. Det är inte bara den faktiska energieffektiviteten som gör LED mer effektiva, när man ska belysa en begränsad yta klarar man sig med mycket mindre billigare reflektorer eller helt utan, vilket inte bara sparar tillverkningskostnader, utan även minskar ljusspillet då reflektorer inte har 100% verkningsgrad.
Sen tillkommer den mänskliga faktorn, när jag bodde i hus installerade jag en 300w halogenlampa i hallen, för att spara ström! Den hade rörelsedetektor och stängde av sig självt efter någon minut. Folk i allmänhet har en tendens att tända lampor, och om de inte är irriterande starka släcker de sällan dom efter sig, så med en sambo fick jag ner energiförbrukningen, högre komfort och mycket bättre ljus. Även jag kunde ibland missa att släcka när det var två energisparlampor i den mörka hallen, så de stod på när jag inte släckt dom efter mig eller efter sambon, men halogenlamapan både tände sig och släckte sig efter behov, och det tog aldrig extra lång tid att hitta något på grund av ljusbrist i det ljuset.
Drömmen vore naturligtvis högeffektiva LED med automatik som fungerade bra, kanske som tändes och framförallt släktes mjukt så att man kunde vifta till med en hand om man vill avbryta nedsläckningen utan att det plötsligt blir tvärmörkt däremellan. Det skulle väl inte bli lika energisnålt som att använda pannlampa, men väldigt energisnålt jämfört med hur det fungerar idag, och väldigt bekvämt.
Nu har jag läst kvällslektyren till LED-ljus några veckor och använder hellre den än den vanliga 230Volts-glödlampan. LEDden har en väldigt jämn ljusbild likande scenstrålkastare och har ett vitt ljus med bra kontraster vilket passar gamla skumögda personer (som jag börjar bli).
Lampan är en 3Watts IKEA och den kostade 99 kr.
Ska kolla om jag kan får fram lämplig spänning för att köra sådana i båten där jag vet att den skulle uppskattas. El ombord är en bristvara med solceller och små batterier. Kylen suger mest men lamporna ligger nästan i samma klass. Med LED kan man nog snåla till det så halva energin räcker. Typiskt verkar vara att LED är mer koncentrerad, troligen en konstruktion för att ge LED extra energisnål image. Vanliga glödisar sprider ljuset överallt. Såna lampor behövs ju också men de kräver mycket kräm. Väldig skillnad att ge bra ljus på liten yta och helt rundstrålande.
Vad jag gissar är att vi får nöja oss att ha ljust på begränsade ytor om vi ska spara energi. Tekniken LED, lysämnesrör eller glödlampor, visst spelar det in men har man mörkt i 90 % av rummet spar man med alla lamptekniker.
Vi sätter på oss pannlampan och spar ett kärnkraftverk.
-
Personlig kjøper jeg ikke flere lavenergi lysrørslamper etter at jeg så bilder av hva som hender med en fot om man kommer til å kutte seg på en knust lampa. Dette er produkter som overodet ikke hører hjemme i et privat hjem!!! Jeg ville ikke poste bildene er fordi de er for skremmende/støtende, så jeg skapte nettopp en ny tråd slik at jeg kan advare de som ikke tåler sterke bilder.
Sjekk ut ny tråd med tittel "Lysrörslampor med kvicksilver. VARNING!! Starkt grafiska bilder!!!"
Mvh Karoline
-
Jag har nog liknande bilder från när jag trampade i en vanlig glödlampa och den klassisk mjölkvita skyddskåpan.
-
take: Har du bilder, kan du jo legge dem ut, interessant å sammenligne. ;)
Jeg mener, -det er forskjell på en vanlig sårinfeksjon og en forgiftningsskade som man ser på de bildene jeg la ut. Jeg vet forøvrig ingenting om hva det hvite belegget i vanlige glødelamper egentlig er. For alt jeg vet kan det vare blyvitt... Noen?
Hvor er vi da? To-null til LED?
Mener forøvrig at om man skal gå fra et system til et annet må lamporna vare liksom mulige å få inn i gamlesortens armatur? Endel av mine armatur tar små glødlampor og passer ikke med andre typer. Disse armaturene må jo da skiftes ut, og det synes jeg også bør tas med i utregningene over hva man egentlig sparer på å tvinges til å skifte. Både privat og samfunnsøkønomisk, -pluss at det jo vil øke co2fotsporene våre ved økt konsumsjon.
I Norge vet jeg at privathusstandenes energiforbruk faktisk har sunket de siste årene pga forbedret husisolering, mer drivstoffgjerrige biler, økt bevisstet osv. Det ar staten holdt godt tett om. I stedet for å kutte ned på sin egen enorme energisløsing og stadig økende utslipp av drivhusgasser veltes ansvaret, ulempene og kostnadene over på folket.
En ting til; glødelampene her i huset står for det meste i vinduene og hjelper godt til med oppvarmingen. Den varmen de avgir bidrar akkurat som annen varme til husets temp. Om sommeren (når alt annet er avslått) er glødeparene akkurat passe for en bitteliten kveldslunk i huset mot kveldsråeten sene sommerkvelder ;)
mvh Karoline
Varmen fra h
-
Den vita beläggningen i lysrör och lågenergilampor är ett lyspulver som omvandlar gasurladdningens ultravioletta ljus till synligt ljus. Den är inte giftig i sig, men med tiden binder den en del av det kvicksilver som annars finns i fri form i glasröret. Pulvret blir alltså giftigare ju äldre lysröret eller lampan blir (man ser ofta på en utsliten lågenergilampa att det inte är vitt längre utan har blivit gråbrunaktigt och fläckigt).
Matta glödlampor har ingen beläggning på insidan utan det är bara en skrovlig yta på glaset, framställd genom etsning (glasgloberna sköljs ur snabbt med en stark syra t ex fluorvätesyra på fabriken).
Att använda glödlampor för att värma upp sitt hem går för sig ur energiförbrukningssynpunkt om det enda alternativet är direktverkande el. Men om man har tillgång till mer energieffektiva eller billiga alternativ (vedeldning, värmepump mm) så är det vansinne att använda glödlampor för uppvärmning.
-
Att använda glödlampor för att värma upp sitt hem går för sig ur energiförbrukningssynpunkt om det enda alternativet är direktverkande el. Men om man har tillgång till mer energieffektiva eller billiga alternativ (vedeldning, värmepump mm) så är det vansinne att använda glödlampor för uppvärmning.
Nå snakker jeg ikke om å bruke glødepaerer som eneste varmekilde, Torbjørn.....
Det jeg skriver er at glødepaerenes varme er en bieffekt som slett ikke er bortkastet (hverken sommer eller vinter) siden den varmen bidrar til husets oppvarming akkurat som andre varmekilder.
Jeg synes at folk ser seg litt blinde på strømforbruk på glødepaerene versus lavenergilampene. Jo en glødepaere koster mer i el, men man får godt lys og samtidig litt varme fra den som reduserer oppvarmingskostaneden i et hus tilsvarende. En lavenergilampe gir dårligere lys (Som leselys må jeg ha mer "watt" på lavenergilamper enn jeg behøver på glødepaerer), null tilleggsvarme, økt forbruk/samfunnskostnader (jfr utskiftning av armatur og returordninger), alvorlig helsefare, og bestrør våre hjem med massevis av bittesmå kilder til kvikksølv.
Mvh Karoline
-
Men majoriteten av befolkning behöver inte ha högre effekt på lågenergilamporna än på glödlamporna, utan helt tvärt om. Dessutom kommer ju glödlamporna att fasas ut mycket snart.
-
Men majoriteten av befolkning behöver inte ha högre effekt på lågenergilamporna än på glödlamporna, utan helt tvärt om. Dessutom kommer ju glödlamporna att fasas ut mycket snart.
Tja, jeg har ihvertfall merket at selv om det står på lavenergilampen at den tilsvarer type 25watts glødelampe, blir det ikke det samme.
Måtte gi opp å ha lavenergilamper på steder jeg trengte godt lys, det var for ubehagelig/anstrengende for øynene. Mulig det har med bølgelengde på lyset å gjøre. Led er mye bedre i så henseende, synes jeg.
Ja, det ser ut som glødelampene forsvinner dessverre. håper det utvikles g o d e alternativer før det. I tyskland relanseres glødelampene under nytt navn: heat balls , for å omgå regelverket ;D
mvh Karoline
-
Den enda källa du har angivit är "internet"! Företaget Westrac CAT som uppges som källa har i all fall definitivt inte sänt ut det här!
Dessutom innehöll glastermometrar förr många 100 ggr mera kvicksilver, och lysrör innehåller lika mycket kvicksilver, utan att det ger några allvarligare skador . Och i länken du hade tidigare så står det att kvicksilversalter kan ge nekros, men i lågenergilamporna är det inga kvicksilversalter utan metalliskt kvicksilver, och det är inte speciellt akut giftigt.
Dessutom är det oetiskt att skicka ut bilder på skadade personer, om man inte inte ens vet vem det är, så att man på något sätt kan säkerställa att personen i fråga inte misstycker.
Det finns ju uppenbara problem med lågenergilampor, men bara för det så skall man inte hemfalla till lögner och oärlig retorik.
-
Tja, jeg har ihvertfall merket at selv om det står på lavenergilampen at den tilsvarer type 25watts glødelampe, blir det ikke det samme.
Måtte gi opp å ha lavenergilamper på steder jeg trengte godt lys, det var for ubehagelig/anstrengende for øynene. Mulig det har med bølgelengde på lyset å gjøre. Led er mye bedre i så henseende, synes jeg.
Ja, det ser ut som glødelampene forsvinner dessverre. håper det utvikles g o d e alternativer før det. I tyskland relanseres glødelampene under nytt navn: heat balls , for å omgå regelverket ;D
mvh Karoline
Om du ser på siffrorna för effektförbrukning för lågenergi- respektive glödlampor istället för att stirra dig blind på den ganska grovhuggna uppgiften om hur många watt glödljus en viss lågenergilampa motsvarar, så kommer du att se på saken på ett helt annat sätt.
Även om du kanske måste ta till en 13 eller 16 W lågenergilampa för att uppleva samma ljusstyrka som från en 60 W glödlampa, så är det ju ändå en stor besparing.
Lågenergilampor med "öppet" lysrör är alltid att föredra jämfört med de där lysröret är inkapslat i en ytterglob. Dels blir ljusutbytet bättre eftersom det inte finns någon ytterglob som dämpar ljuset, och dels får elektroniken i lampan längre livslängd eftersom värmen avges lättare och temperaturen vid lampsockeln blir lägre. Med tanke på elektronikens livslängd bör man inte använda lågenergilampor i slutna armaturer utan luftväxling, speciellt inte om lampan ska sitta med sockeln uppåt.
Tänk också på att ljusutbyte, ljuskvalitet och livslängd är betydligt bättre hos lågenergilampor av välkända märken (Philips, Osram, Sylvania osv) än på kinatillverkade lågprislampor som antingen säljs märkeslöst eller under återförsäljarens/importörens eget märke.
-
Den enda källa du har angivit är "internet"! Företaget Westrac CAT som uppges som källa har i all fall definitivt inte sänt ut det här!
Hvor har jeg sagt at min kilde til denne info er internet?
Dessutom innehöll glastermometrar förr många 100 ggr mera kvicksilver, och lysrör innehåller lika mycket kvicksilver, utan att det ger några allvarligare skador . Och i länken du hade tidigare så står det att kvicksilversalter kan ge nekros, men i lågenergilamporna är det inga kvicksilversalter utan metalliskt kvicksilver, och det är inte speciellt akut giftigt.
Du bør lese linkene til endes om du skal kritisere. Flytende (uorganisk) kvikksølv kan du spise uten at det skader deg. Det er som du sier ikke veldig giftig. Kvikksølvsalter (organisk kvikksølv, deriblant metylkvikksølv i f.eks fisk) er helseskadelige. Og Kvikksølvdamp/ånga som fins i lågenergilamper er ekstremt helsefarlig, lett løselig i blod gjennom f.eks lunger eller sår. Kvikksølvdamp fører til nekrose hos forsøksdyr. Om du leser linken min ser du også at kvikksølvdamp/ånga kan ha topisk effekt, dvs skade hel hud. Kvikksølvdamp/ånga oppstår ved oppvarming av kvikksølv. Lågenergilamper varmer opp kvikksølvet til damp slik at det gir fra seg lysbølger inne i lamprøret.
Dessutom är det oetiskt att skicka ut bilder på skadade personer, om man inte inte ens vet vem det är, så att man på något sätt kan säkerställa att personen i fråga inte misstycker.
Den etiske siden av det regner jeg med ble ordnet når skrivet gikk ut til de ansatte. Dessuten er ikke personen identifiserbar på bildene.
Det finns ju uppenbara problem med lågenergilampor, men bara för det så skall man inte hemfalla till lögner och oärlig retorik.
Tillat meg å bli irritert. Jeg synes du er ute på gyngende grunn selv, kurt. Påhopp og beskydninger. Slurvete research og overfladisk linklesning. Vi diskuterer lampor, for guds skyll, ingen grunn til å jobbe opp tonen så jævlig vel?!
Jeg synes det kan være passende med en unnskyldning faktisk. Bare fordi du kan sitte og gjemme deg bak datorn din på hobbyrommet betyr ikke det at du kan tillate deg å være drittsekk.
mv h Karoline
-
Tillat meg å bli irritert.
Nej
-
Sorry. Omformulering. Jeg ble irritert. ;D
-
Og Kvikksølvdamp/ånga som fins i lågenergilamper er ekstremt helsefarlig, lett løselig i blod gjennom f.eks lunger eller sår. Kvikksølvdamp fører til nekrose hos forsøksdyr. Om du leser linken min ser du også at kvikksølvdamp/ånga kan ha topisk effekt, dvs skade hel hud. Kvikksølvdamp/ånga oppstår ved oppvarming av kvikksølv. Lågenergilamper varmer opp kvikksølvet til damp slik at det gir fra seg lysbølger inne i lamprøret.
Men kvicksilverångan kan ju bara existera under de tryck- och temperaturförhållanden som råder inne i ett lysrör eller lågenergilampa under drift. Vid atmosfärstryck och normal rumstemperatur antar kvicksilvret omedelbart vätskeform. Jag föreslår att du repeterar fysik- och kemikurserna från högstadiet och gymnasiet, läs gärna också lite termodynamik.
-
Men kvicksilverångan kan ju bara existera under de tryck- och temperaturförhållanden som råder inne i ett lysrör eller lågenergilampa under drift. Vid atmosfärstryck och normal rumstemperatur antar kvicksilvret omedelbart vätskeform. Jag föreslår att du repeterar fysik- och kemikurserna från högstadiet och gymnasiet, läs gärna också lite termodynamik.
Det stemmer ikke, Torbjørn.
Flytende kvikksølv avgir damp ved romtemperatur (fra 10-15 grader pluss og oppover om jeg ikke husker feil fra skolebenken). Lave konsentrasjoner, riktignok, men likevel. Om Kvikksølvet varmes skjer fordampningen raskere og konsentrasjonene blir høyere.
Se f.eks
http://www.sciencedaily.com/releases/2011/07/110706144459.htm (http://www.sciencedaily.com/releases/2011/07/110706144459.htm)
http://www.maine.gov/dep/homeowner/cflbreakcleanup.html (http://www.maine.gov/dep/homeowner/cflbreakcleanup.html)
Og her kan du se en videosnutt av hvordan kvikksølv fordamper i romtemperatur:
http://www.mwsi.com/new/AboutMercury.cfm (http://www.mwsi.com/new/AboutMercury.cfm)
Sitat: "Mercury Vaporizes at Room Temperature
50-second video clearly illustrates why mercury is such an insidious bio-toxin. With the help of ultraviolet lighting, liquid mercury is seen vaporizing at room temperature. This process occurs in any exposure of liquid mercury to the atmosphere. The normally invisible vapor is readily inhaled."
Om de engelske linkene er vanskelige for deg har jeg en norsk en her:
http://www.helsebiblioteket.no/Forgiftninger/Alle+anbefalinger/Febertermometer+med+kvikksølv+-+behandlingsanbefaling+ved+forgiftning.4776.cms (http://www.helsebiblioteket.no/Forgiftninger/Alle+anbefalinger/Febertermometer+med+kvikksølv+-+behandlingsanbefaling+ved+forgiftning.4776.cms)
Sitat: "Metallisk kvikksølv er flytende ved romtemperatur og fordamper lett (6). Kvikksølvdamp tas godt opp gjennom lungene ved inhalasjon (3). Fare for forgiftning oppstår når damp fra søl av metallisk kvikksølv inhaleres (2,3)."
Men: for å trekke det litt tilbake til det vi begynte med:
Jeg er ingen kjemiker og forholder meg til den informasjon jeg finner på nett. I løpet av diskusjonen har jeg lest meg opp en god del på kvikksølv og lavenergilamper, og må bare konstatere at jo mer jeg vet om kvikksølv, desto mer skeptisk blir jeg til å ha lavenergilamper i mitt eget hjem, og desto mer skeptisk blir jeg til at disse lamper er miljøvennlige på noen som helst måte. Om folk virkelig synes det er greit å bruke disse lampene fordi de sparer el -helt greit for meg. Men de kronene i elinnsparing kan komme til å koste dyrt ettervert som helseplagene begynner å piple fram. For meg er saken grei: jeg velger LED om glødelampene forsvinner.
mvh Karoline
-
Om jag fortsätter med nästa mening i ditt citat, så står där:
Det er liten fare for akutt forgiftning på grunn av damp fra den mengden kvikksølv som finnes i et febertermometer, så lenge metallet ikke kommer i direkte kontakt med svært varme flater (ovn, kokeplate og lignende). Ved inhalasjon av konsentrert kvikksølvdamp etter et slikt uhell kan det oppstå alvorlig forgiftning.
Här blir svaret mer nyanserat.
I min ungdom jobbade jag i en klor-alkalifabrik där vi använde stora mängder metalliskt kvicksilver. Om det stog en hink med kvicksilver, så hällde vi alltid vatten ovanpå kvicksilvret för att minska ångbildningen. Efter dessa erfarenheter är jag inte särskilt rädd för lysrör och lågenergilampors mycket låga kvicksilverinnehåll.
-
Som jeg skriver er det snakk om lave konsentrasjoner, ja.
Poenget var mer å vise at kvikksølv faktisk fordamper, slik Torbjørn mener det ikke kan. Det er ingen som snakker om at man faller død om, det er evt. langtidseksponering som kan ha en negativ helseeffekt. Eksponering for lave konsentrasjoner kvikksølv har også en akkumulativ effekt (finner ikke igjen linken >:( ), vilket gjør lavenergilamper utiltrekkende å ha i hus. Om det er mulig å minimere denne risken, er vel det en fordel, skulle jeg tro?
mvh Karoline
-
Jo visst dunstar kvicksilver i rumstemperatur, jag mycket förvånad att Torbjörn inte kände till det, kanske menade han att det först blir i vätskeform för att sedan sakta dunsta.
MEN det har väldigt lite med saken att göra, som jag skrev i tråden med bilderna, gamla energisparlampor innehåller ungefär 5mg kvicksilver, och vid en skärskada sköljs kvicksilvret i princip bort helt av blodet.
Moderna energisparlampor innehåller ungefär 1 mg kvicksilver, så under normala förhållanden är det inget att bekymmra sig över vad gäller det direkta kvicksilverupptaget vid en eller några lampor som går sönder under en normal livstid, däremot ska man naturligtvis vara noggrann med att lämna in dom ordentligt eftersom kvicksilvret har en otrevlig förmåga att ackumuleras i näringskedjor och påverka rovdjur negativt. Själv använder jag många energisparlampor och har gjort det länge, jag har råkat krossa en, och då gick jag ut ur rummet och stängde dörren ett tag innan jag tog hand om krosset, så mitt kvicksilverupptag var kanske några promille högre än vanligt i några dagar efter det, inget att oroa sig för.
Jag tror att jag måste förtydliga att kvicksilver är ett ämne som är giftigt, inte någon sorts bakterier eller virus som kan föröka sig.
-
Jo visst dunstar kvicksilver i rumstemperatur, jag mycket förvånad att Torbjörn inte kände till det, kanske menade han att det först blir i vätskeform för att sedan sakta dunsta.
Jo, visst känner jag till det, men jag uttryckte mig nog lite väl förenklat i ett inlägg som skrevs som hastigast under inflytande av viss irritation.
-
Jo, visst känner jag till det, men jag uttryckte mig nog lite väl förenklat i ett inlägg som skrevs som hastigast under inflytande av viss irritation.
Då var det som jag trodde och hoppades då, det är väl rätt mänskligt att tålamodet tynar när man ställs inför logikfrämmande resonemang och slutsatser.
-
jag köpte tidigt 2 ledlampor på kjell och kompani....en la av efter en månad och den andra efter 6 månader.
-
jag köpte tidigt 2 ledlampor på kjell och kompani....en la av efter en månad och den andra efter 6 månader.
Har du plockat isär dem, felsökt och tagit reda på mer exakt vad som har gått sönder i dem?
Jag fiskade upp en troligtvis trasig LED-lampa ur en elektronikskrotbinge härom veckan men har inte studerat den närmare än.
-
Under flera år har jag testat olika fabrikat av LED-lampor och ett mycket tydligt samband finns i vilka fabrikat som håller, det är samma som funnits på lampmarknaden i många år, europeiska tillverkare som Osram och Philips.
De har dessutom den bästa ljuskvalitén, inte blåstick utan rent vitt ljus.
De flesta lampor som säljs under olika fantasifulla namn som dessutom vanligen inte uppfyller CE-kraven håller inte alls.
Tyvärr gäller pris=kvalité, men man måste acceptera att de starkaste bra lamporna motsvarar en 40 W glödlampa öven om starkare lampor börjar komma.
Observera att CE-märkning ska finnas på lamporna, det ska dessutom vara korrekt CE, inte fantasiversioner, kolla Konsumentverket och Elsäkerhetsverket!
-
Under flera år har jag testat olika fabrikat av LED-lampor och ett mycket tydligt samband finns i vilka fabrikat som håller, det är samma som funnits på lampmarknaden i många år, europeiska tillverkare som Osram och Philips.
De har dessutom den bästa ljuskvalitén, inte blåstick utan rent vitt ljus.
Det intrycket har jag också haft. Det stöds väl delvis utav olika tester också.
MvH
Christina G
-
Hej!
På Clas Ohlsson har jag hittat LED-lampor med E27-sockel (vanlig stor sockel) dels i klotform på 1,6W och dels i vanlig form på 2,0W.
De är rätt fula då man ser själva dioderna. De lyser inte så speciellt starkt men för att lysa upp en passage, kring en ytterdörr eller andra ställen där man mest vill ha ledljus (haha...) funkar de bra. Jag har satt upp sådana som ytterbelysning vid stallet, i lidret, inne i stallet som nattlampa, i hallen, tja, lite överallt. Ingen har ännu pajat eller minskat märkbart i styrka efter 0,5 - 1,5 år (några har alltså suttit i två vintrar, hälften av dem tända 24/365 övriga på skymningsrelä).
Priset på Clas Ohlsson låg sist jag handlade på 79 kr/st. Jag köpte då också några mindre klotlampor med frostat glas och LED att ha i fönsterbelysning. Också knappa 2W och även de har funkat fint (över ett halvår) och även de straxt under 80 kr. De senare har ett vitare ljus (utan blåsticket) och ser faktiskt helt ok ut.
Vartefter mina lågenergilampor går sönder byter jag till LED där ljuset mest är för att orientera sig. Jag tycker de funkar bra. Ett problem jag noterat med de som sitter ute är att de ger så lite värme att de inte torkar ur armaturerna på mina stallampor (ljuskällan sitter skyddad av en glasburk under en skärm) så det blir kondens inne i glasburken, gissar att det leder till rost med tiden.
Vänligen
Jens
-
När det gäller LED-lampors ljusstyrka så kan man använda en ganska enkel tumregel:
Ljusstyrka i Lumen (lm) 10x antal Watt för en glödlampa, dvs. en LED-lampa på 400 Lumen motsvarar en 40 W glödlampa. Tyvärr finns det en del lampor på marknaden med rena fantasivärden på ljusstyrkan.
Det har kommit LED-lampor som har 600-700 Lumen, de är fortfarande dyra, 300-500 kr, så jag kommer själv att vänta ett tag på bättre priser.
Viktigt är att kontrollera ljusstyrkan, bra LED ger ungefär 80 - 100 lumen per watt, oavsett vilken spänning lampan är avsedd för. Som Torpjens skriver, LED-lampor utvecklar mycket mindre värme än andra lampor så de kan inte torka ut täta armaturer lika bra.
Men, den absolut största fördelen med LED, de tänds omedelbart till full styrka, oavsett omgivningstemperatur! Kvalitetslampor klarar också att tändas hur många gånger som helst, viktigt om de styrs av rörelsesensor.
-
Nej, jag plockade inte isär de trasiga led-lamporna. Jag menade inte heller att jag inte skall köpa fler. Det blir som jens skriver...allteftersom kommer jag att gå över till led. Men än så länge har jag ett lager av de gamla lågenergilamporna.
Men det där med Philips och Osram skall jag ha i bakhuvudet.
-
För några år sen diskuterades att sätta LEDdar i lanternorna på båtar vilket är intressant ur energisynpunkt. Batterierna räcker inte alltid till på båt för allt elektriskt och lanternorna ska lysa starkt och synas på långt håll.
Resultatet blev inte bra. LED-lamporna hade för stor utbredning så ljusvinklarna blev fel men sämst var färgen. De gröna och röda färgerna blev fel. Rött kunde bli lila och grönt ljusgrönt eller vitt om jag minns rätt.
Testade nu med ett rött lyktglas från baklyset på en cykel och det blev klarrött, samma färg som lyktglaset. Det är IKEA-LEDden som vi har som läslampor vid TV-soffan jag testade på. Man kan också se att ljuset inte har det blåaktiga skenet som lysdioderna ofta har.
Kanske ett sätt att avgöra färgtemperaturen när man gå till affären och ska köpa en LEDlampa. Ta med ett rött lyktglas och testa att det är rött och inte lila.
-
Om man vill ha färgat ljus t ex från en lanterna på en båt eller baklyse på ett vägfordon, så ska man inte använda en vit LED bakom det färgade glaset, det ger alltid konstiga resultat eftersom vita LED vanligtvis inte ger ett kontinuerligt färgspektrum som en glödlampa gör.
Det är bättre att använda röda eller gröna lysdioder i sådana fall, de har ju varit billig stapelvara ända sedan 70-talet och de är dessutom många gånger mer energieffektiva än de vita.
Lämpligen kollar man datablad (se t ex http://www.vishay.com/leds/ (http://www.vishay.com/leds/) ) för den LED-typ man avser att använda för t ex en lanterna och förvissar sig om att ljusvåglängden stämmer överens med myndighetskraven.
-
Om det inte hänt något stort som jag missat på LED-fronten det senaste året är InGan-ledarna de som är mest energieffektiva LED-arna som finns på marknaden, de alstrar till skillnad från gamla LEDs ett blått ljus, som man sedan kan välja att bryta om en del av så att ljuset ser mer eller mindre vitt ut, eller rött eller någon annan färg om man vill det. Moderna vita InGan-LEDar spöar så vitt jag förstått det gamla LEDs med hästlängder vad gäller energieffektivitet. Sen återkommer problematiken att om man vill plocka ut mycket ljus så sjunker effektiviteten.
Tyvärr sjunker också energieffektiviteten ju rödare ljus man vill ha, så starkt "rent" rött ljus är dyrast att framställa, vilket dock räknat i lumen kompenseras av att vi ser rött ljus mycket bättre än blått.
Det finns idag massor av enkla billiga lösningar för hemmabyggaren, riktat ljus är inte heller något problem eftersom det finns en världsvid kultur kring starka LED-ficklampor, och massor av försäljningsställen som säljer allt från lösa delar via halvfärdiga reserv eller uppgraderings-kit till helfärdiga lösningar.
-
För några år sen diskuterades att sätta LEDdar i lanternorna på båtar vilket är intressant ur energisynpunkt. Batterierna räcker inte alltid till på båt för allt elektriskt och lanternorna ska lysa starkt och synas på långt håll.
Resultatet blev inte bra. LED-lamporna hade för stor utbredning så ljusvinklarna blev fel men sämst var färgen. De gröna och röda färgerna blev fel. Rött kunde bli lila och grönt ljusgrönt eller vitt om jag minns rätt.
Testade nu med ett rött lyktglas från baklyset på en cykel och det blev klarrött, samma färg som lyktglaset. Det är IKEA-LEDden som vi har som läslampor vid TV-soffan jag testade på. Man kan också se att ljuset inte har det blåaktiga skenet som lysdioderna ofta har.
Kanske ett sätt att avgöra färgtemperaturen när man gå till affären och ska köpa en LEDlampa. Ta med ett rött lyktglas och testa att det är rött och inte lila.
Det finns färdiga lanternor som har leddarna ingjutna och dessutom i rätt färg. Det finns även speciella ledlampor att sätta innanför sin röda eller gröna lanterna, olika för de olika färgerna.
-
Jag letar med ljus och lykta (hahaha) efter "LED-lysrör" som jag kan ersätta dagens T8-lysrör med i stallet.
Idag har vi ca 900 W installerade i 36W T8-rör, och de är tända ganska många timmar per dygn.
Vad ska man välja?
Jag kan vara beredd att byta ut armaturerna till T5-armaturer om det skulle behövas.
/P
-
Med den ljusmängden skulle jag rekommendera T5-armaturer. LED är bra för mindre ljus, framförallt för begränsade ytor, där lysrörens ljusspridning är en nackdel. Verkningsgraden på LED i allmänhet är inte särskilt mycket bättre än T5, de bästa T5-armaturerna slår de flesta LED-lamporna.
Lågprissegmentet på T5 är inte lika riskabelt som lågprissegmentet på LED.
-
Hittade denna för ett tag sedan. effektivitet olika lamptyper http://en.wikipedia.org/wiki/Luminous_efficacy (http://en.wikipedia.org/wiki/Luminous_efficacy) kollade upp ett par datablad och siffrorna i tabellen verkade stämma någorlunda.
Det besta är nog lågtrycksnatriumlampor. Ger lite annan färg men mycke ljus. Annars så är ju T5 väldigt bra
Led är bra till småbelysningar.
-
Var hittar man T5-armaturer som är lämpliga för djurstallar (dvs utrymme klassat som brandfarligt av Lantbrukets brandskyddskommitté)?
Måste ha riktiga grejer eftersom vi dels driver ridskola, dels kommunicerar säkerhet starkt till kunderna.
-
Jag vet inte säkert om de duger, men biltema har IP65-klassade armaturer och man kan köpa till skyddsgaller att sätta utanpå om ni inte redan har sådana.
-
Tyvärr går kombinationen billigt, energieffektivt och IP65 sällan ihop.
Se bara på Julas sortiment. Deras billiga IP65-armaturer är tekniskt sett gammaldags med drossel, glimtändare och T8-rör. De har billiga T8-armaturer med fina i det närmaste förlustfria elektroniska förkopplingsdon, men de är typiska "boningsrumsarmaturer", gissningsvis IP21 eller något ditåt. Vill man ha något med T5-rör på det stället får man nöja sig med småarmaturer av typ bänkbelysningar.
-
Tyvärr går kombinationen billigt, energieffektivt och IP65 sällan ihop.
Se bara på Julas sortiment. Deras billiga IP65-armaturer är tekniskt sett gammaldags med drossel, glimtändare och T8-rör. De har billiga T8-armaturer med fina i det närmaste förlustfria elektroniska förkopplingsdon, men de är typiska "boningsrumsarmaturer", gissningsvis IP21 eller något ditåt. Vill man ha något med T5-rör på det stället får man nöja sig med småarmaturer av typ bänkbelysningar.
Ja, fast biltema som jag nämnde tar 279:- för sina 2x28W T5 IP65-armturer, det tycker inte jag är så astronomiskt. 28W ersätter 36wattarna i ljusflöde.
T5 kommer sannolikt bli billigare även i inköp än T8, biltema är bland de första att visa att det sannolikt inte dröjer så länge till.
-
Biltemas är klart intressanta, men det står att de kan förstöras om man bara kör ett lysrör i (eller om ett går sönder).
Är det så, eller är det överdrivet?
Vi kör några T8-armaturer idag med bara ett rör i, och det räcker alldeles utmärkt.
Måste man ersätta dessa armaturer med singel-T5-armaturer, så säljer inte Biltema dessa utan man får hitta andra, dyrare, leverantörer och då blir payofftiden längre.
-
Biltemas är klart intressanta, men det står att de kan förstöras om man bara kör ett lysrör i (eller om ett går sönder).
Ja, det är normalt för billiga elektroniska förkopplingsdon, vare sig det gäller T5, T8 eller kompaktlysrör. Om man har en sådan armatur igång utan lysrör (eller med trasigt lysrör) så kommer en del av den energi som egentligen skulle ha förbrukats i lysröret, istället att bli värme i förkopplingsdonet. Och det senare måste vara kraftigt dimensionerat (och därmed dyrt i tillverkning) för att tåla värmeutvecklingen i längden.
-
De finns i halva effekten också, inte halva priset riktigt, men lite billigare iaf.
Nu kanske jag framstår som värsta biltema-fanatikern, men jag ska påpeka att jag känner till att kvaliteten på deras produkter kan vara väldigt olika på olika produkter. Jag har ingen erfarenhet av just de armaturerna.
-
Just det ja, ljusbehov nånstans mittemellan där lysrör och LED så finns ju energisparlamporna, IKEAs nya tycker jag har blivit riktigt bra, 25:- för en 20-wattare, jag har bara en sån, den tändes i början långsamt, som det stod att den skulle göra, nu tänds den mycket snabbt. Jag vet inte om de får plats i de billiga täta armaturerna som man brukar kunna köpa lite här och där.
-
Hej :), jag har kollat på det där med led också för ett par år sen och nu är det en väldans skillnad på lamporna. Bättre nu, så vet jag mer vad jag vill ha också. Det finns hur starkt dom ska lysa och vilken färg skrivet på dom. När jag köpte dom första tänkte jag inte på det. kollade på www.ledinfo.n.nu (http://www.ledinfo.n.nu) som jag tyckte förklarade rätt bra. Jag söker nåt som kan förklara watten. eller en tabellom hur mycket ljus det blir. Nån som vet?
-
Hej :), jag har kollat på det där med led också för ett par år sen och nu är det en väldans skillnad på lamporna. Bättre nu, så vet jag mer vad jag vill ha också. Det finns hur starkt dom ska lysa och vilken färg skrivet på dom. När jag köpte dom första tänkte jag inte på det. kollade på [url=http://www.ledinfo.n.nu]www.ledinfo.n.nu[/url] ([url]http://www.ledinfo.n.nu[/url]) som jag tyckte förklarade rätt bra. Jag söker nåt som kan förklara watten. eller en tabellom hur mycket ljus det blir. Nån som vet?
Din fråga är lite underlig, det är nog därför du inte fått svar än. Watt är ett mått på energi, på lampor ska det vara angivet hur mycket energi lampan drar, och ofta står det hur många watt glödlampsljus tillverkaren anser att det motsvarar. Hur väl glödlamps-motsvarandet stämmer med verkligheten kan det vara lite si och så med, och det är inget unikt för LED-tekniken, så är det ju med lysrörslampor också, så det är inget att hänga upp sig på.
Alla LEDs är inte lika bra, och det kan skilja väldigt på hur mycket ljus man får ut per watt, så kolla på lumen-talet i stället, om det stämmer är det en bättre jämförelse.