Alternativ.nu
Mat & tillvaratagande => Övrigt om mat och recept => Ämnet startat av: grimbart skrivet 15 sep-11 kl 20:09
-
nu finns det massvis med trattkantareller att plocka i skogen... fyllde en bärkasse på en liten skogspromenad.. hittade lika många idag... jag ska förvälla och torka en del.. en del har blivit omelett... funderar på vart man kan sälja svamp och vad man får per liter.. kan ju bli några extra kronor... har nämligen inte vittjat mina bra ställen än... vad kan man göra med svampen..vill ha tips... stuvning på mackan är gott..
-
Jag torkade och packade i små påsar och sålde på loppis. De gick åt som smör, loppisprylarna fick jag släpa hem de flesta av.
Ska testa att göra mjöl av trattisarna i år, såg ett recept på nätet där de bakade bröd på det mjölet (självklart med vanligt mjöl också).
-
Pasta med sås på lök, vitlök, dijon, grädde och trattisar lite spenat också är gott men kan uteslutas. Crepês med trattisstuvningstuvning. Mixad soppa med trattisar, gott i paj. Smörstekte svamp och lök och spred i pajskalet, blev kanongod paj. Trattisar är också goda wokade.
-
Ska testa att göra mjöl av trattisarna i år
Just som torrt mjöl tycker jag det är gott att ha i sås och gryta utan att det blir "svamsås".
-
Jag brukar fräsa och frysa det mesta. Så gott att ha i vintermörkret :P
Men till imorgon:
Trattissoppa
1 lit. färska (2-3dl frysta) trattisar
en klick smör
4 msk. vetemjöl
ca. en liter buljong
1 msk tomatpurre
1 1/2 dl grädde
ca. en msk roquefordost
ca. en tsk citronsaft
lite persilja
skär svampen i bitar och fräs svampen med smöret i en kastrull ett par minuter. Tillsätt mjölet och rör väl. Häll försiktigt i buljongen och rör hela tiden. Smaksätt med tomatpurre och ost. Låt allt koka 10min. Tillsätt grädde och citronsaft. Smaka av. Srö över persiljan.
NAMNAM
-
Jag torkade och packade i små påsar och sålde på loppis. De gick åt som smör, loppisprylarna fick jag släpa hem de flesta av.
Ska testa att göra mjöl av trattisarna i år, såg ett recept på nätet där de bakade bröd på det mjölet (självklart med vanligt mjöl också).
Vad har man det mjölet? till kantarell är ju lite skarp i smaken liksom tipps gärna :)
-
80 kr/kr till butik i centrala Gbg.
-
Vad har man det mjölet? till kantarell är ju lite skarp i smaken liksom tipps gärna :)
Tex bröd som jag skrev, sen går det ju att göra soppa på det eller sås. Jag funderar på att göra pirogdeg på svampmjölet och den fylla pirogerna med någon smarrig fyllning.
Gula kantareller smakar mycket, men trattkantareller smakar inget speciellt. Tycker i allafall jag som plockar hundratals liter varje år (är även trött på gula kantareller).
-
Jag använder trattismjöl istället för buljong i de flesta såser..... men jag mortlar de torkade efterhand :)
-
Måste bara få säga att jag älskar att plocka trattisar - och de finns i mängder just nu!!! ;D ;D ;D
Och tar gärna del av fler tips!
-
varma mackor med skinka trattkantarellstuvning, tomat och ost....mumms
Torka är kanon.
-
Hur torkar ni era trattkantareller? Jag har varmluftsugn borde fungera att torka där? Hur många grader och hur länge, någon som vet?
-
För torkning är sådana där blåa champinjonlådor perfekt. maskorna är perfekt storlek och går att stapla så de tar liten plats. Vi brukar ha stapeln stå i närheten av typ kamin eller vedspis. torkar bara på någon dag.
-
Recept ifrån nätet, rätt å slätt kopierat :-[
Inlagda Trattkantareller
½ liter små Trattkantareller
1 dl Vatten
½ dl Ättikssprit 12%
½ dl Honung
1 liten gul Lök
1 Lagerblad
10 Enbär
5 hela Kryddnejlikor
5 Vitpepparkorn
1 Kanelstång
1 krm Havssalt
Dela löken och skiva den fint. Blanda allt till lagen och koka i 5 minuter.
Häll i den rensade svampen och koka på svag värme i 10 minuter.
Sleva upp på väl rengjorda burkar. Täck svampen med lagen och skruva på locket direkt.
Den här inläggningen håller hela vintern om den förvaras kallt.
Det går fint att använda annan svamp att lägga in om Du inte hittar trattkantareller.
-
Jag lägger mina på ett tidningpapper och sätter en bordsfläkt som blåser på dem.
Torkar fort och inga blir dåliga som det kan bli om de torkar för sakta.
Lycka till!!
-
Min trattar är svarta nu när som torkat... ska dom va de?
-
jupp :P
-
Vad har man det mjölet? till kantarell är ju lite skarp i smaken liksom tipps gärna :)
Oh, lycka den som har tillgång till det!
Använd som krydda, som buljong, till allt!!!!!
Det är underbart, ljuvligt superbt delikat!!!
-
Oh, lycka den som har tillgång till det!
Använd som krydda, som buljong, till allt!!!!!
Det är underbart, ljuvligt superbt delikat!!!
Ska lägga det på minnet :)
-
Ska lägga det på minnet :)
Nej, lägg det i maten!
-
Nej, lägg det i maten!
;D
-
Recept ifrån nätet, rätt å slätt kopierat :-[
Inlagda Trattkantareller
½ liter små Trattkantareller
1 dl Vatten
½ dl Ättikssprit 12%
½ dl Honung
1 liten gul Lök
1 Lagerblad
10 Enbär
5 hela Kryddnejlikor
5 Vitpepparkorn
1 Kanelstång
1 krm Havssalt
Dela löken och skiva den fint. Blanda allt till lagen och koka i 5 minuter.
Häll i den rensade svampen och koka på svag värme i 10 minuter.
Sleva upp på väl rengjorda burkar. Täck svampen med lagen och skruva på locket direkt.
Den här inläggningen håller hela vintern om den förvaras kallt.
Det går fint att använda annan svamp att lägga in om Du inte hittar trattkantareller.
Provat göra efter detta receptet med 1 liter (lätt packade) trattkantareller. Dubblade alltså lagen. Blev 2 mindre burkar, och gott!
Det blev lite mycket kanelsmak tycker jag, så nästa gång ska jag minska på kanel och även ta lite mindre honung.
-
nytt rekord. 14 kg på två timmar (orensat)
-
nytt rekord. 14 kg på två timmar (orensat)
Grattis! Eller jag beklagar.... alla de timmars rensning du nu har framför dig. ;D
När jag hittar så där mycket (man kan ju inte låta bli att plocka dem!!) brukar grannarna hitta kassar med orensad svamp på dörrhandtaget (älskar att plocka, hatar att rensa).
-
Grattis! Eller jag beklagar.... alla de timmars rensning du nu har framför dig. ;D
När jag hittar så där mycket (man kan ju inte låta bli att plocka dem!!) brukar grannarna hitta kassar med orensad svamp på dörrhandtaget (älskar att plocka, hatar att rensa).
Googla:
Watch Battlestar Galactica online
Funkar med svamprensning.
-
Hem till gården på kanal4play? ;)
Du behöver inte skicka någon påse som tack, har tillräckligt själv. :-[
-
Hem till gården på kanal4play? ;)
Låter inte som Sci Fi.
-
Du skrev inte SF som kriterium! (:)
Men jag tyckte om Earth 2, dock finns det bara en säsong (den lades ner).
-
80 kr/kr till butik i centrala Gbg.
Betyder det ena "kr" möjligen "kg"? :P
-
såg annons i Sydöstran i går, 60 kr/kg :o Här på landet där vi har skog runt varje hus??????
-
Du skrev inte SF som kriterium! (:)
Men jag tyckte om Earth 2, dock finns det bara en säsong (den lades ner).
Det är så mycket basic man glömmer . Folk som gillar att bo "på landet" brukar ofta glömma bort att tala om att de inte gillar att bo rakt under högspänningsledningar på landet.
Men tipset om Earth 2 är noterat och renderar en trattispåse om så önskas. :)
-
nytt rekord. 14 kg på två timmar (orensat)
:o
Bra jobbat!
-
Just den tråden jag behövde! Jag hittade trattkantareller i år för första gången, har bara plockat gula innan. De brukar jag förvälla och frysa i och har gjort i år, har sjuttio liter i frysen och den är full... så trattisarna tänkte jag torka. Jag har brett ut dem på tidningspapper men sen pratade jag med mamma och hon hade gjort så ett år och alla hade möglat så hon fick slänga dem.
Så hur ska jag göra? De ligger i ett rätt stort rum, i vårt gamla gästhus som vi har till bibliotek. Det finns en rejäl kamin i huset, kantarellerna ligger kanske tre meter från den. Fast vi eldar bara i den på kvällarna, räcker det? Ska jag ställa dit en fläkt också för säkerhets skull?
Jag har gjort soppa på vanliga kantareller som blev god. Enda sättet att få våra barn att äta svamp, de gillar inte konsistensen, men smaken är okej!
Fler sätt att laga till dem mottages, helst lite lchf/gi-anpassade, har märkt att jag mår så mycket bättre utan bröd, pannkakor, mjölgrejer etc. annars är ju crepes och mackor gott med svamp men det får väljas bort... kan vara kul att alternera omeletterna nån gång...
-
Bara luften rör på sig så spelar torkmetod ingen roll (jag brukar torka ovanpå frysen).
En polsk rätt jag brukar göra är svampfylld pierogi, trots namnet så påminner det mest om pasta, i form av halvmåneformade piroger.
-
Jag tar 25:- /100 gram för torkade trattisar i min gårdsbutik (satte precis ut påsarna), är det ett okej pris, tror ni?
-
Tror det är för billigt, men du lär nog få sålt.
-
Tror det är för billigt, men du lär nog få sålt.
Låter bra! Älskar att plocka trattisar, men hinner inte äta allt själv, så får jag en liten slant så är jag nöjd! :D
-
Har inte så stor erfarenhet av att torka trattkantareller, med det behövs väl bra hög för att bli 1hg torkat?
Har lagt ut mina på en stor ram med myggnät/flugnät och de krymper för varje dag....snart försvinner de väl helt och hållet! ;D
-
Har inte så stor erfarenhet av att torka trattkantareller, med det behövs väl bra hög för att bli 1hg torkat?
Har lagt ut mina på en stor ram med myggnät/flugnät och de krymper för varje dag....snart försvinner de väl helt och hållet! ;D
haha, ja, det är redigt med trattisar / hg. Vågar inte tänka på antalet i varje påse, men för mig är detta ett rent nöje! ;D
-
Hörde att på Coop tar de 49:- för 13 gram så 25 för 100 gram måste ju vara rena klippet.
Hälsningar från torpet
-
Hörde att på Coop tar de 49:- för 13 gram så 25 för 100 gram måste ju vara rena klippet.
Hälsningar från torpet
Åh f*n! Kanske dags att höja priset då! Med Coops prissättning skulle mina påsar kosta 330:-! :o
-
Rensar direkt uti skogen vart efter,, vid hemkomst mixas det till en brun jämn massa, tillsammans med persilja, vitlök,,
Platta fiina paket i plastpåse, luft sugs ut med dammsugaren,, klart för frysning, lätt att ta fram å tina, lätt som en plätt att använda till det mesta,, jag är lat ;)
-
Rensar direkt uti skogen vart efter,, vid hemkomst mixas det till en brun jämn massa, tillsammans med persilja, vitlök,,
Platta fiina paket i plastpåse, luft sugs ut med dammsugaren,, klart för frysning, lätt att ta fram å tina, lätt som en plätt att använda till det mesta,, jag är lat ;)
Lägger du denna "gegga" direkt i t.ex. sås?
-
Åh f*n! Kanske dags att höja priset då! Med Coops prissättning skulle mina påsar kosta 330:-! :o
Halvera vikten i påsarna och dubbla priset så får du ju mer i kassan ;D
Hälsningar från torpet
-
Om jag gör lasagne,, lägger jag den frusna tunna brungeggsplattan direkt,,
Annars så tinar jag,,förväller,, bryner ,,,gör 52 påsar,, och du har 1 påse brungeggsplatta i veckan , till nästa säsong,,
I någon annan tråd har jag beskrivit hur jag mal färska äpplen i köttkvarnen till en brungegga som jag sedan fryser i platta paket,,
känner att jag kommer att få brungeggsplattpaketstämpel på mig snart,,,,, ;D ;D ;D
-
Om jag gör lasagne,, lägger jag den frusna tunna brungeggsplattan direkt,,
Annars så tinar jag,,förväller,, bryner ,,,gör 52 påsar,, och du har 1 påse brungeggsplatta i veckan , till nästa säsong,,
I någon annan tråd har jag beskrivit hur jag mal färska äpplen i köttkvarnen till en brungegga som jag sedan fryser i platta paket,,
känner att jag kommer att få brungeggsplattpaketstämpel på mig snart,,,,, ;D ;D ;D
Funkar fint med köttfärs i platta plastpåsepaket med. Och sylt om man vill snåla på atamon'en. Och hela bär -styckfrysta med öppen plastpåse, sug ur luften när de fryst- =platta-fina-hela-bär-paket!
-
Jag instämmer i platta-paket-kören ;D
-
Jag instämmer i platta-paket-kören ;D
Ja, jag med!
Apropå att torka i varmluftsugn så funkar det finfint. Det får ju inte plats så vansinnigt mycket, men å andra sidan går det ju rätt snabbt. Jag hade bara lampan och fläkten på, luckan på glänt för att släppa ut fukten.
-
oooo, jag vill också kunna plocka kantareller. har aldrig lärt mig hur de ser ut när de växer i skogen :'( har försökt att memorera när man är på maxi hur de ser ut, men har man inte lärt sig är man osäker när man väl är i skogen. man vill ju inte förväxla dem med nåt oätbart ... finns det nån kurs i kantarellplockning, tro?
-
Varför inte köpa några och ta med ut i skogen?
Trattisar finns i mängder nu, så rör dig i låga områden med mossa och eventuellt kärr. Sätt dig på huk och titta, hattarna är nämligen svåra att se för ett otränat öga, det man lättast ser är foten.
Studiefrämjandet/medborgarskolan brukar ha kurser.
-
oooo, jag vill också kunna plocka kantareller. har aldrig lärt mig hur de ser ut när de växer i skogen :'( har försökt att memorera när man är på maxi hur de ser ut, men har man inte lärt sig är man osäker när man väl är i skogen. man vill ju inte förväxla dem med nåt oätbart ... finns det nån kurs i kantarellplockning, tro?
Kom hit! ;D
-
Kom hit! ;D
jaja, kanske man borde göra det :P
hm, ta med sig ut i skogen är ju ingen dum idé. jag tog med en gul svamp hem sist jag var ute, som jag tyckte såg ut som en trattkantarell, men när man sedan sitter där med svampen framför sig och jämför bilder och beskrivningar blir man osäker igen. trattkantarell - narrkantarell ??? den ligger i frysen nu i alla fall tillsammans med alla svampar som jag plockat där jag är säker på att man kan äta dem. det är det jag gör med mina svampar: rensa, skära i småbitar, frysa, he in i gräddsåsen/köttfärsen/diverse gräddstuvade grönsaker
-
jag har en ställning i järn ,(fråga inte var jag fått den ifrån ,har alltid funnits liksom), i den har jag hängt nät i tre plan, lägger en handuk i och på med svampen, den står uppe bredvid vedspisen, torkar mycket snabbt, annars om man har torkskåp, spänn fast med klädnypor en tunn gardin över stängerna torkar oxå fort och mycket
på ställningen vid vedspisen torkar jag allt från nypon till purjolök(men inte samtidigt)
-
jaja, kanske man borde göra det :P
hm, ta med sig ut i skogen är ju ingen dum idé. jag tog med en gul svamp hem sist jag var ute, som jag tyckte såg ut som en trattkantarell, men när man sedan sitter där med svampen framför sig och jämför bilder och beskrivningar blir man osäker igen. trattkantarell - narrkantarell ??? den ligger i frysen nu i alla fall tillsammans med alla svampar som jag plockat där jag är säker på att man kan äta dem. det är det jag gör med mina svampar: rensa, skära i småbitar, frysa, he in i gräddsåsen/köttfärsen/diverse gräddstuvade grönsaker
Såg på något program från akut/ambulans - nån dam där som var osäker på om hon fått i sig nån spindelskivling :-\ Hon fick magpumpning och medicinskt kol och man övervägde dialys - sen fick dom tag i nån svampexpert som gjorde att man avblåste dialys eftersom hon då inte ätit giftsvampen http://sv.wikipedia.org/wiki/Toppig_giftspindling (http://sv.wikipedia.org/wiki/Toppig_giftspindling)
Man ska akta sig för bruna/mörka skivlingar med bruna skivor. Trattisarna har åsar och inte skivor.
-
.....Eller kolla svampguiden,bra bilder där tycker jag.
http://www.svampguiden.com/art.asp?art=Cantharellus_tubaeformis (http://www.svampguiden.com/art.asp?art=Cantharellus_tubaeformis)
-
Hur giftig är den där spindelskivlingen?
När jag plockade trattkantareller häromdagen råkade jag plocka en sån, jag såg med en gång när jag tog upp den och vände på den att det inte var någon trattkantarell och att det troligen var en sådan där toppig spindelskivling, men då hade den redan hunnit lämna handen och landa bland de andra svamparna, jag tog upp den och slängde bort med en gång. Men hann det komma gift på kantarellerna, eller måste man äta den för att det ska vara giftigt?
-
nä, spindelskivlingar och alla svampar som ser liknande ut lämnar jag i skogen. egentligen lämnar jag allt med åsar/skivor på svamphattens undersida, eftersom jag inte kan skilja på såna svampar. sen var jag ju in på svampguiden, men skillnaden mellan åsar och skivor ... jag plockar bara svamp som karl-johan och div olika sopp-svampar. det blir lite tråkigt, när alla andra berättar om sina kantarellhistorier.
-
Det är stor skillnad på åsar och skivor!
Skivorna är som lameller, mjuka, lätta att peta sönder, åsarna på undersidan av en kantarell är hårdare och 'grundare'.
En annan stor skillnad om man jämför trattkantareller och topping spindelskivling hörs på namnet... trattkantarellen är en tratt och spindelskivlingen en topp så att säga... De små unga trattkantarellerna kan se toppiga ut men har ändå en antydan till ett litet hål längst upp. Vänder man på dem ser man de mjuka skivorna, mörkbruna, på spindelskivlingen då ska den bort, på trattkantarellen är de ljusbrungula, ju äldre svampen blir ju mörkare blir de, då blir hatten oftast lite rynkig också, ser ut som en gul kantarell i fasonen.
Och de gula kantarellerna går väl knappast att missta med något annat?
-
Hur giftig är den där spindelskivlingen?
När jag plockade trattkantareller häromdagen råkade jag plocka en sån, jag såg med en gång när jag tog upp den och vände på den att det inte var någon trattkantarell och att det troligen var en sådan där toppig spindelskivling, men då hade den redan hunnit lämna handen och landa bland de andra svamparna, jag tog upp den och slängde bort med en gång. Men hann det komma gift på kantarellerna, eller måste man äta den för att det ska vara giftigt?
Giftig är den,blåser ut reningsverket i kroppen. Har svampen bara nuddat dom andra så ska det knappast vara något problem. Själv dubbelkollar jag innan dom åker i stekpannan.
-
Det är stor skillnad på åsar och skivor!
Skivorna är som lameller, mjuka, lätta att peta sönder, åsarna på undersidan av en kantarell är hårdare och 'grundare'.
En annan stor skillnad om man jämför trattkantareller och topping spindelskivling hörs på namnet... trattkantarellen är en tratt och spindelskivlingen en topp så att säga... De små unga trattkantarellerna kan se toppiga ut men har ändå en antydan till ett litet hål längst upp. Vänder man på dem ser man de mjuka skivorna, mörkbruna, på spindelskivlingen då ska den bort, på trattkantarellen är de ljusbrungula, ju äldre svampen blir ju mörkare blir de, då blir hatten oftast lite rynkig också, ser ut som en gul kantarell i fasonen.
Och de gula kantarellerna går väl knappast att missta med något annat?
jo, men nog är det en bra beskrivning alltid, precis som de i alla svampguider med fina bilder på svampar i alla möjliga vinklar och åldrar. men bäst är nog att få det visat för sig. som sagt, min gula svamp är jag osäker på trots allt internetexpertis ...
-
nä, spindelskivlingar och alla svampar som ser liknande ut lämnar jag i skogen. egentligen lämnar jag allt med åsar/skivor på svamphattens undersida, eftersom jag inte kan skilja på såna svampar. sen var jag ju in på svampguiden, men skillnaden mellan åsar och skivor ... jag plockar bara svamp som karl-johan och div olika sopp-svampar. det blir lite tråkigt, när alla andra berättar om sina kantarellhistorier.
Drar du upp trattisen i skogen så följer det nästan alltid med lite jord/rottrådar längst ner. Detta tar jag bort innan jag lägger den i korgen och samtidigt tittar jag på svampen och förvissar mig om att det är rätt sort. När du sedan rensar hemma tar du tag i över "hatten" och drar isär med tummarna. Den går alltid lätt att dra isär och den är alltid ihålig igenom foten, ibland har den någon vit fyllning i håligheten men den är ändå alltid ihålig.
Har i år sett svampar som liknar trattisar (gula fötter, växer i kluster) men de är klibbiga, ingen jord följer med vid plockning och de går inte lätt att dela och är inte ihåliga.
-
Jag instämmer i platta-paket-kören ;D
Ja, fram för platta paket! ;D
Hur giftig är den där spindelskivlingen?
I alla fall har den tagit livet av två eller tre getter:
http://www.alternativ.nu/index.php?topic=119639.0 (http://www.alternativ.nu/index.php?topic=119639.0)
Men, de åt den nog ...
-
första turen för året efter trattisar,de gula är rensade nu så alla trattisar återstår....
-
:o efter så mycket byte kan rensningen ju inte vara sååå tråkig ändå. ;D grattis.
hur många här plockar förresten kantareller med hund? har bestämt att ena tiken ska gå kantarellsök nästa år, så behöver jag inte förlita mig på mitt eget omdöme lika mkt ;D kan dock vara roligt att höra om fler här håller på med "svampjakt" och hur det brukar funka för er då.
-
hur många här plockar förresten kantareller med hund? har bestämt att ena tiken ska gå kantarellsök nästa år, så behöver jag inte förlita mig på mitt eget omdöme lika mkt ;D kan dock vara roligt att höra om fler här håller på med "svampjakt" och hur det brukar funka för er då.
Nja...det är ju ingen sport... ;) Det är ju letandet som är kul!
Men jag förstår dem som gillar det och har kul med hunden.
-
Drar du upp trattisen i skogen så följer det nästan alltid med lite jord/rottrådar längst ner. Detta tar jag bort innan jag lägger den i korgen och samtidigt tittar jag på svampen och förvissar mig om att det är rätt sort. När du sedan rensar hemma tar du tag i över "hatten" och drar isär med tummarna. Den går alltid lätt att dra isär och den är alltid ihålig igenom foten, ibland har den någon vit fyllning i håligheten men den är ändå alltid ihålig.
Har i år sett svampar som liknar trattisar (gula fötter, växer i kluster) men de är klibbiga, ingen jord följer med vid plockning och de går inte lätt att dela och är inte ihåliga.
Slemmurkling kanske?
http://www.svampguiden.com/art.asp?art=leotia_lubrica (http://www.svampguiden.com/art.asp?art=leotia_lubrica)
-
:o efter så mycket byte kan rensningen ju inte vara sååå tråkig ändå. ;D grattis.
hur många här plockar förresten kantareller med hund? har bestämt att ena tiken ska gå kantarellsök nästa år, så behöver jag inte förlita mig på mitt eget omdöme lika mkt ;D kan dock vara roligt att höra om fler här håller på med "svampjakt" och hur det brukar funka för er då.
Ja, jag sa till sambon att jag minsann tänker träna vår (älg)hund på svamp också, när vi nu köper nån. Det måste väl vara bra att få träna huvudet på mer än bara älg? =) Jag har inte riktigt listat ut hur jag ska berätta för hunden när den ska leta svamp istället för älg, men det löser sig.
-
Jag har en katt som brukar följa med mig ut när jag plockar svamp och han nosar upp kantarellerna åt mig alldeles av sig självt utan att jag har behövt träna honom.
-
Jag har en katt som brukar följa med mig ut när jag plockar svamp och han nosar upp kantarellerna åt mig alldeles av sig självt utan att jag har behövt träna honom.
Vaov häftigt :)
-
Slemmurkling kanske?
[url]http://www.svampguiden.com/art.asp?art=leotia_lubrica[/url] ([url]http://www.svampguiden.com/art.asp?art=leotia_lubrica[/url])
mm, tror det är den, i vart fall lätt att förväxla vid snabb anblick, dock som sagt inte alls lik trattisar när man väl får upp den
-
Ja, jag sa till sambon att jag minsann tänker träna vår (älg)hund på svamp också, när vi nu köper nån. Det måste väl vara bra att få träna huvudet på mer än bara älg? =) Jag har inte riktigt listat ut hur jag ska berätta för hunden när den ska leta svamp istället för älg, men det löser sig.
Det svåra är inte hur man får hunden att markera på svamp, det svåra är hur man får hunden att bara markera på ätliga svampar.....
Du börjar enkelt med en svamp i handen och varje gång den nosar på den får den köttbullar.
-
Slemmurkling kanske?
[url]http://www.svampguiden.com/art.asp?art=leotia_lubrica[/url] ([url]http://www.svampguiden.com/art.asp?art=leotia_lubrica[/url])
Tack! Har också funderat på vad det är för nån. Nu slipper jag det! ;D
-
är det här kantareller? har just kommit in med hunden och hittade de här på en äng vid en skogskant under fallna löv (ursäkta den dåliga kvalitén, de är fotat med mobil - hoppas att det går att se ändå)
-
Lite otydliga bilder, men jag skulle glatt äta dem som kantareller.
-
kanon, de är nämligen redan ränsade och väntar på att göra fläskfilén sällskap i gräddsåsen ;D
-
Det är förstås kantareller!
De finns än och man hittar en och annan när man letar trattisar. Kvoten trattisar är fylld och jag hittade ett gäng svart trumpetsvamp.
Man skall ta skogspromenader, man vet aldrig vad man råkar på.
-
vad kul ;D nu vet jag iaf hur kantareller ser ut utan att behövt gå kurs.