Alternativ.nu

Djur => Kaniner => Ämnet startat av: Gösta skrivet 23 jul-11 kl 12:50

Titel: Smak på kaninkött
Skrivet av: Gösta skrivet 23 jul-11 kl 12:50
Mycket i trådarna handlar om foderstater. Här kan man med bestörtning läsa om allt vad uppfödarna stoppar i sina djur!
Vi har nu under en längre tid provlagat kaninkött från olika gårdar där vi vet exakt vilken foderstat som används.
Det är stor skillnad på resultatet!
T.ex. hö med mycket ötrer i ger smak åt köttet.
Kål ger en besk smak
Oljeväxter ger fisksmak
Ensilage ger en fadd smak på köttet
Det finns foderstater för i stort sett alla lantbrukets djur. Det finns faktiskt en orsak till detta och inte ett försäljningstrick som några påstår.
Använd rätt foder om du vill ha högsta möjliga kvalité på ditt kött.
Ge heller aldrig mera än rekommenderad giva eftersom allt kraftfoder i för stora givor gör djuren feta.
Tänk på att det är den samlade mängden foder som måste räknas.
Gösta
Titel: SV: Smak på kaninkött
Skrivet av: skiesabove skrivet 23 jul-11 kl 14:48
Tack för bra info! Bra att veta att oljeväxter påverkar kaniner precis som bruna ägg. Gäller det bara raps och rybs eller även hampa?

Kan tillägga att betesdjur blir goda också :-), speciellt levern blir mild. Mina köttisar är uppfödda på hö, lusern, gratisäpplen och bete.
Titel: SV: Smak på kaninkött
Skrivet av: Gille skrivet 23 jul-11 kl 16:57
Och ger gransris viltsmak som det står i böckerna?
Håller med om att detta var värdefullt!
Titel: SV: Smak på kaninkött
Skrivet av: praline1 skrivet 23 jul-11 kl 18:18
Jag brukar mata mina med enris några veckor innan slakt om jag vill ha viltsmak /praline1
Titel: SV: Smak på kaninkött
Skrivet av: betsla skrivet 23 jul-11 kl 18:27
Jag brukar mata mina med enris några veckor innan slakt om jag vill ha viltsmak /praline1

Alltid lär man sig något nytt, jag hade inte en aning om att de äter barrträd?
Titel: SV: Smak på kaninkött
Skrivet av: Ugglans skrivet 23 jul-11 kl 21:46
Mycket i trådarna handlar om foderstater. Här kan man med bestörtning läsa om allt vad uppfödarna stoppar i sina djur!
Vi har nu under en längre tid provlagat kaninkött från olika gårdar där vi vet exakt vilken foderstat som används.
Det är stor skillnad på resultatet!
T.ex. hö med mycket ötrer i ger smak åt köttet.
Kål ger en besk smak
Oljeväxter ger fisksmak
Ensilage ger en fadd smak på köttet
Det finns foderstater för i stort sett alla lantbrukets djur. Det finns faktiskt en orsak till detta och inte ett försäljningstrick som några påstår.
Använd rätt foder om du vill ha högsta möjliga kvalité på ditt kött.
Ge heller aldrig mera än rekommenderad giva eftersom allt kraftfoder i för stora givor gör djuren feta.
Tänk på att det är den samlade mängden foder som måste räknas.
Gösta

Eftersom jag är (en av?) "några" som nyligen skrivit att foderindustrins främsta intressen är ekonomiska och att det går utmärkt att utfodra allehanda djur utan att köpa färdiga foder kan jag inte låta bli att svara...

Att ett fabrikstillverkat foder ger en slutprodukt av högre kvalitet än ett för djurarten mer naturligt foder håller jag inte med om. Jag tycker att kött från kor som betat gräs smakar bättre än kött från kor som ätit pellets. Jag tycker att ägg och kött från höns som ätit säd, småkryp, maskar och gräs smakar bättre än det från djur som ätit värp- eller broilerfoder osv

Att det finns foder till lantbrukets djur att köpa beror säkerligen inte på att de mår bättre på det eller att de smakar godare av det, utan att de växer snabbare/producerar mer mjölk/lägger fler ägg osv och att det skulle vara så rysligt jobbigt för bonden att repa gräs till sina 200 mjölkkor varje dag, för att inte tala om vad besvärligt han skulle ha det om vintern...

Varför skulle djurfoderindustrin vara helt ensam om att ha altruistiska motiv när ingen annan bransch har det?

Producera en vara som är så pass bra att folk vill köpa den, till ett så lågt pris som möjligt. Sälj så mycket av den som möjligt till högsta möjliga pris genom att övertyga rätt människor om att just din vara är oumbärlig för just dem. Så går det till. Alltid. Överallt. Hela tiden.

Det finns färdig middagsmat att köpa i frysdisken. De ligger i kartonger med färgglada och aptitretande bilder på. Det finns faktiskt en orsak till det. Det är inte att det är bättre mat en hemlagat...



Titel: SV: Smak på kaninkött
Skrivet av: Ugglans skrivet 23 jul-11 kl 21:50
Glömde två saker...  ::)

1. Ang kål: Köttet tar inte smak om man slutar ge kål några veckor innan slakt.

2. Var era provlagningar av de olika djuren ett blindtest eller visste du när du åt vilka kaniner som utfodrats med vad? Jag kom nämligen att tänka på en gammal kompis till mig som bestämt hävdade att dansk Carlsberg Hof var mycket godare än svensk dito. Jag gav honom fyra glas. Två med dansk öl och två med svensk. Han lyckades inte ens para ihop glasen landsvis...
Titel: SV: Smak på kaninkött
Skrivet av: Malin80 skrivet 24 jul-11 kl 09:35
Jag kom nämligen att tänka på en gammal kompis till mig som bestämt hävdade att dansk Carlsberg Hof var mycket godare än svensk dito. Jag gav honom fyra glas. Två med dansk öl och två med svensk. Han lyckades inte ens para ihop glasen landsvis...

Min man hade för flera år sedan en bestämd åsikt att Kronfågels kyckling var godare än Euroshoppers. Så jag köpte båda och lagade till ett blindtest åt honom. Han kunde inte avgöra vilken som var vilken...

I övrigt så håller jag med Ugglans. Varför är köpefoder bättre än den naturliga maten?
Titel: SV: Smak på kaninkött
Skrivet av: Gösta skrivet 24 jul-11 kl 13:10
Det finns alltid saker att slå ner på Ugglans, bara man vill. Mitt inlägg handlade om att olika foder ger olika smak åt köttet. Jag poängterade också att pelleterat kraftfoder finns för olika djurslag. Att gräs skulle vara fel att utfodra med har jag aldrig påstått. Att däremot enbart gräs och hö skulle räcka för att en kaninhona skulle orka producera 4 kullar ungar per år är däremot inte möjligt.
Kålsmaken sitter i ca 8 veckor efter avslutad giva.
Egna testlagningar har skett med vetskap om foderstat. Däremot har reaktioner kommit från restauranger när t.ex. ensilageutfodring har skett.
Som slutkommentar: En kanin går att krydda 14 dagar före slakt till önskad smak
Gösta
Titel: SV: Smak på kaninkött
Skrivet av: Qiz skrivet 24 jul-11 kl 22:51
Jag har gett mina kaniner hö (=gräs) den varma årstiden och ensilage (=gräs) när det är lägre temp ute. Slaktar kaniner varje månad och hittills har vare sig jag, min man eller våra två barn känt någon som helst skillnad på köttet. Då plockar jag ändå upp kaniner ur frysen med varierande slaktdatum beroende på vilka detaljer jag vill åt för dagen. Med det menar jag att vi kan äta en hökanin idag och en ensilagekanin imorgon och det känns ingen skillnad.

Däremot är det inte konstigt om man slarvar vid slakten att köttet tar smak. Pressvattenlukten går nästan inte att få bort så när kaninerna har suttit i ensilage de dragit ur foderhäckarna så sitter lukten i hela pälsen på kaninen. Dessutom får inte pälsen på bendelarna som är kvar vid hängningen i kyl bli blöt när man sköljer kaninen för det tar smak på köttet när det vattnet rinner nerför slaktkroppen.

Vilka restauranger har reagerat på detta?
/Zandra
Titel: SV: Smak på kaninkött
Skrivet av: Skiftestads skrivet 24 jul-11 kl 23:17
Dessutom får inte pälsen på bendelarna som är kvar vid hängningen i kyl bli blöt när man sköljer kaninen för det tar smak på köttet när det vattnet rinner nerför slaktkroppen.
Ursäckta OT, men varfor tar man inte bort all pälsen innan man sköljer/hänger?
Jag är nybörjare, så jag har alltid skjärt bort pälsen och klipt av benet under hasen innan hänging  ???

Kanskje jag inte forstod helt..  :-[
Titel: SV: Smak på kaninkött
Skrivet av: Qiz skrivet 25 jul-11 kl 07:13
Det är klart att man kan ta bort all pälsen. Men enligt det sättet Gösta lär ut så blir det en pälskant kvar efter att man klippt av baktassarna.
Titta på Göstas hemsida (Vreta Kaningård) så finns det en bild på kaninerna som hänger i kylen.
Du förstod helt rätt!  :D
/Zandra
Titel: SV: Smak på kaninkött
Skrivet av: Gösta skrivet 25 jul-11 kl 09:59
Att kunna avgöra och bedömma kvalité tar lång tid. Först när du träffar på riktigt kvalitétskött märker du skillnaden.
Många tycker att broilerkycklingen från Kronfågel är jättebra ända tills de får möjligheten att smaka en korrekt uppfödd kyckling.
Och Qiz, är du verkligen så korkad så du tror på fullt allvar att jag ska lägga ut mitt kundregister på forumet??? Förhoppningsvis var det bara ett dumt försök.
Gösta
Titel: SV: Smak på kaninkött
Skrivet av: Ugglans skrivet 25 jul-11 kl 10:14
Det finns alltid saker att slå ner på Ugglans, bara man vill. Mitt inlägg handlade om att olika foder ger olika smak åt köttet. Jag poängterade också att pelleterat kraftfoder finns för olika djurslag.


Jag tolkade ditt första inlägg som att du hävdade att en färdig foderstat bestående av pelleterat kraftfoder och hö/gräs är det som ger bäst kvalité på köttet och att du blir bestört av att andra stoppar i sina djur annat än detta.

Eftersom jag (såvitt jag både kan minnas och läsa mig till i andra trådar) är den enda som uttryckligen skrivit att foderindustrin primärt har vinstintressen och inte håller djurhälsa och högsta möjliga kvalitet i första rummet, dvs det du summerar som "ett försäljningstrick" trodde jag att du syftade på något jag skrivit tidigare och därför svarade jag.

Jag uppfattade alltså det som att du "slagit ner" på något jag skrivit.

Här nedan har jag fetat de formuleringar som ledde mig i villfarelsen att du menar att pelleterat kraftfoder är ett bättre foder än något annat och att du syftade på mina inlägg i den här tråden (http://www.alternativ.nu/index.php?topic=115569.0) när du skrev att några tycker att pellets är ett försäljningstrick.

Mycket i trådarna handlar om foderstater. Här kan man med bestörtning läsa om allt vad uppfödarna stoppar i sina djur!
Vi har nu under en längre tid provlagat kaninkött från olika gårdar där vi vet exakt vilken foderstat som används.
Det är stor skillnad på resultatet!
/---/
Det finns foderstater för i stort sett alla lantbrukets djur. Det finns faktiskt en orsak till detta och inte ett försäljningstrick som några påstår.
Använd rätt foder om du vill ha högsta möjliga kvalité på ditt kött.



Titel: SV: Smak på kaninkött
Skrivet av: Qiz skrivet 25 jul-11 kl 10:20
Att kunna avgöra och bedömma kvalité tar lång tid. Först när du träffar på riktigt kvalitétskött märker du skillnaden.
Många tycker att broilerkycklingen från Kronfågel är jättebra ända tills de får möjligheten att smaka en korrekt uppfödd kyckling.
Håller med till 100 %!  :) ( vad det nu hade med ämnet att göra  ???)
Och Qiz, är du verkligen så korkad
Jag är inte korkad alls. ( vad det nu hade med ämnet att göra  ???)
Och Qiz, är du verkligen så korkad så du tror på fullt allvar att jag ska lägga ut mitt kundregister på forumet???
Jag har inte bett om något kundregister.
/Zandra
Titel: SV: Smak på kaninkött
Skrivet av: Gösta skrivet 25 jul-11 kl 11:20
Du frågade efter vilka restauranger som testat. Dessa restauranger är mina kunder och har varit de senaste 15 åren så jag har full tilltro till dessa kockar. Och, faktiskt, ensilage ger en fadd smak på köttet. Naturligtvis är det upp till var och en att äta vad den vill. Vad jag skriver om är de resultat som framkommit i vår verksamhet.
Att behålla baktassen är det som görs i Europa. Där skall även huvudet vara kvar.
Syns på min hemsida som Qiz påpekar.
Gösta
Titel: SV: Smak på kaninkött
Skrivet av: Qiz skrivet 25 jul-11 kl 11:49
Och, faktiskt, ensilage ger en fadd smak på köttet.
Inte här hos oss.
Naturligtvis är det upp till var och en att äta vad den vill.
Håller med till 100 %!
Vad jag skriver om är de resultat som framkommit i vår verksamhet.
Och jag skriver om de resultat som framkommit hos oss.
/Zandra
Titel: SV: Smak på kaninkött
Skrivet av: Snarrbon skrivet 25 jul-11 kl 12:07
Kanske det kan vara så att det finns skillnader i stora och små uppfödningar. Jag menar att en stor uppfödning är mera koncekvent i bara att ge en eller två sorters foder medans en mindre uppfödning inte bara får pellets og ensilage eller vad det måtte vara.
Titel: SV: Smak på kaninkött
Skrivet av: Qiz skrivet 25 jul-11 kl 12:13
Kanske det kan vara så att det finns skillnader i stora och små uppfödningar. Jag menar att en stor uppfödning är mera koncekvent i bara att ge en eller två sorters foder medans en mindre uppfödning inte bara får pellets og ensilage eller vad det måtte vara.
Det kan vara många faktorer som spelar in. Sällan är något på bara ett vis.  :D
Värdefullt att ta tillvara på många olika erfarenheter. Då lär vi oss mest.  :)
/ Zandra
Titel: SV: Smak på kaninkött
Skrivet av: skiesabove skrivet 25 jul-11 kl 12:43
Jag tolkade inte Göstas inlägg som att han var emot att man ger en blandad kost till sina kaniner, utan snarare var orolig att såna som jag (som ger rybs och kål till utställningskaninerna) ger det till mina köttisar också. Eftersom jag inte gör det, så såg jag ingen anledning att ta illa upp. Jag såg det som ett intressant inlägg från en man med erfarenhet, inget att varken bli arg över eller upprätta en religion efter. Gösta är ju ändå en helt vanlig människa som får lov att ha sina egna åsikter baserade på sina erfarenheter, men jag ser det som en bra idé att alltid fundera lite extra över just det Gösta säger, då han har en så otroligt mycket större erfarenhet i rena siffror (år verksam, antal kaniner hanterade) än de flesta.

Det här känns som ett flamewar över ett missförstånd... Alla är kung i sin egen fodertunna, men man behöver ju inte kriga för det.
Titel: SV: Smak på kaninkött
Skrivet av: Qiz skrivet 25 jul-11 kl 13:24
 :D
/Zandra
Titel: SV: Smak på kaninkött
Skrivet av: Snarrbon skrivet 25 jul-11 kl 13:31
Jag tolkade inte Göstas inlägg som att han var emot att man ger en blandad kost till sina kaniner, utan snarare var orolig att såna som jag (som ger rybs och kål till utställningskaninerna) ger det till mina köttisar också. Eftersom jag inte gör det, så såg jag ingen anledning att ta illa upp. Jag såg det som ett intressant inlägg från en man med erfarenhet, inget att varken bli arg över eller upprätta en religion efter. Gösta är ju ändå en helt vanlig människa som får lov att ha sina egna åsikter baserade på sina erfarenheter, men jag ser det som en bra idé att alltid fundera lite extra över just det Gösta säger, då han har en så otroligt mycket större erfarenhet i rena siffror (år verksam, antal kaniner hanterade) än de flesta.Det här känns som ett flamewar över ett missförstånd... Alla är kung i sin egen fodertunna, men man behöver ju inte kriga för det.

Just precis min tanke också
Titel: SV: Smak på kaninkött
Skrivet av: Gille skrivet 25 jul-11 kl 15:17
Jag tolkade inte Göstas inlägg som att han var emot att man ger en blandad kost till sina kaniner, utan snarare var orolig att såna som jag (som ger rybs och kål till utställningskaninerna) ger det till mina köttisar också. Eftersom jag inte gör det, så såg jag ingen anledning att ta illa upp. Jag såg det som ett intressant inlägg från en man med erfarenhet, inget att varken bli arg över eller upprätta en religion efter. Gösta är ju ändå en helt vanlig människa som får lov att ha sina egna åsikter baserade på sina erfarenheter, men jag ser det som en bra idé att alltid fundera lite extra över just det Gösta säger, då han har en så otroligt mycket större erfarenhet i rena siffror (år verksam, antal kaniner hanterade) än de flesta.

Det här känns som ett flamewar över ett missförstånd... Alla är kung i sin egen fodertunna, men man behöver ju inte kriga för det.
Ja jag håller med.
Jag tyckte det var intressant veta!
Titel: SV: Smak på kaninkött
Skrivet av: Ugglans skrivet 25 jul-11 kl 16:01
Jag tolkade inte Göstas inlägg som att han var emot att man ger en blandad kost till sina kaniner, utan snarare var orolig att såna som jag (som ger rybs och kål till utställningskaninerna) ger det till mina köttisar också. Eftersom jag inte gör det, så såg jag ingen anledning att ta illa upp. Jag såg det som ett intressant inlägg från en man med erfarenhet, inget att varken bli arg över eller upprätta en religion efter. Gösta är ju ändå en helt vanlig människa som får lov att ha sina egna åsikter baserade på sina erfarenheter, men jag ser det som en bra idé att alltid fundera lite extra över just det Gösta säger, då han har en så otroligt mycket större erfarenhet i rena siffror (år verksam, antal kaniner hanterade) än de flesta.

Det här känns som ett flamewar över ett missförstånd... Alla är kung i sin egen fodertunna, men man behöver ju inte kriga för det.

Anledningen att jag svarade alls är att jag antog att jag var synonym med några som påstås ha hävdat att pelleterat kraftfoder är ett "marknadsföringstrick", eftersom jag kanske nyligen skrivit om mina åsikter och erfarenheter rörande foderindustrin.

Jag är varken arg eller i färd med att upprätta en religion, men får erkänna att jag har en käpphäst och det är att jag har svårt att hålla tyst när någon påstår att folk i allmänhet är för korkade för att utfodra sina kreatur utan hjälp av köpefoder och att det på ena eller andra viset kommer att gå åt pipsvängen om man avviker från komplett-och-balanserad-kost-för-ditt-djurs-optimala-välbefinnande-konceptet.

Det rör mig inte i ryggen vad Gösta eller någon annan utfodrar sina djur med (sålänge djuren inte far illa av det, förstås) och jag brukar sällan offentligt uttrycka bestörtning över folk som väljer att utfodra med kommersiella fodermedel, oavsett djurslag. Men eftersom jag också är en helt vanlig människa utnyttjar jag min rätt att framföra mina åsikter, baserade på mina erfarenheter och kunskaper, när jag tycker att det är påkallat.

Gösta är alldeles säkert en mycket skicklig yrkesman och jag har den största respekt för hans kunnande och erfarenhet, men jag har bara en handfull kaniner och inga som helst ekonomiska intressen i dem och har dessutom tiden och intresset att plocka gräs och örter. Därför känns råden från Gösta inte alltid helt applicerbara på min kaninhållning. Jag väljer att hellre lyssna på erfarna personer vars mål och mening med kaninuppfödning ligger närmre mina egna.

Med fredliga och vänliga hälsningar
 o:) Jenny o:)



Titel: SV: Smak på kaninkött
Skrivet av: skiesabove skrivet 25 jul-11 kl 19:56
Han skrev ju att örter ger god smak?
Titel: SV: Smak på kaninkött
Skrivet av: Ulric Eriksson skrivet 25 jul-11 kl 22:28
För att vara petig skrev Gösta att gräs med örter ger smak. Om smaken blir god eller inte beror på vilka örter det rör sig om, kan man förmoda. Kaninerna tycker i alla fall att gräs med örter är gott.
Titel: SV: Smak på kaninkött
Skrivet av: Gille skrivet 26 jul-11 kl 06:47
Och i sig är kaninkött ganska smaklöst och kanske särskilt som vi utfodrar idag.
Titel: SV: Smak på kaninkött
Skrivet av: Qiz skrivet 26 jul-11 kl 08:39
I en annan kanintråd för sisådär några månader sen skrev någon att granris påverkade ägglossningen eller liknande (kommer inte exakt ihåg vad som sas) om man gav dem mycket och regelbundet.
Då skrev jag att jag hade gett mina gran i stora lass hela vintern. Jag menar verkligen mycket grankvistar varje dag. Kaninerna mumsade och åt både barr och bark.
Till saken hör att de kaninerna ligger i frysen nu och vi har redan ätit en ansenlig mängd av dem. Utan att känna någon annan smak på köttet. Så min fundering är lite hur mycket man måste få i dem för att det ska ge effekt.
Kanske enris ger mer smak än gran. Vi har mycket en här på betena så jag ska göra ett försök. Har i dagsläget en kull som snart är 8 v. Om jag börjar idag och ger en stor mängd enris till denna kullen så ska jag se (smaka) resultatet när de är slaktade.
/Zandra
Titel: SV: Smak på kaninkött
Skrivet av: Gösta skrivet 30 jul-11 kl 16:25
Att jag startade tråden var enbart för att påpeka att olika foder ger olika smak på köttet. Detta är viktigt att känna till om du ska sälja ditt kött eller leverera till slakteri. Det du själv ska äta kan du naturligtvis utfodra som du vill så länge inga direkt skadliga råvaror används. Vidare är det också av vikt hur mycket näringsinnehållet är i den foderstat du använder med tanke på hur många kullar du vill ta på dina honor.
Ren info med andra ord
Gösta
Titel: SV: Smak på kaninkött
Skrivet av: Noone skrivet 30 jul-11 kl 16:34
Att jag startade tråden var enbart för att påpeka att olika foder ger olika smak på köttet. Detta är viktigt att känna till om du ska sälja ditt kött eller leverera till slakteri. Det du själv ska äta kan du naturligtvis utfodra som du vill så länge inga direkt skadliga råvaror används. Vidare är det också av vikt hur mycket näringsinnehållet är i den foderstat du använder med tanke på hur många kullar du vill ta på dina honor.
Ren info med andra ord
Gösta

Mycket bra info, tack!
Titel: SV: Smak på kaninkött
Skrivet av: Ugglans skrivet 30 jul-11 kl 16:35
Att jag startade tråden var enbart för att påpeka att olika foder ger olika smak på köttet.
[...]
Ren info med andra ord
Gösta

Mycket i trådarna handlar om foderstater. Här kan man med bestörtning läsa om allt vad uppfödarna stoppar i sina djur!

Då får vi bara tacka och buga för att du informerade oss, inte bara om vilket foder som är rätt och fel, utan också om att du blev bestört över vad vi andra "stoppar i" våra djur.

Och jag få be om ursäkt för att jag uppfattade det som att du lade värderingar och eget tyckande i din text.
Titel: SV: Smak på kaninkött
Skrivet av: Noone skrivet 30 jul-11 kl 16:40
Jag kan förstå att det inte känns bra om man köper in kaniner för slakt för att leverera till restauranger och så smakar köttet inte helt 100... :-\ för då tappar man ju dessa kunder.

Jag vet inte ens om det går till så, men att få förstklassiga produkter till sin restaurang är MYCKET viktigt  :)

Det är ju en helt annan sak om man äter sitt kaninkött själv.
Titel: SV: Smak på kaninkött
Skrivet av: Qiz skrivet 31 jul-11 kl 00:15
Här kan man med bestörtning läsa om allt vad uppfödarna stoppar i sina djur!
Bestört var ett starkt ord i sammanhanget. Så länge inga kaniner far illa så är det upp till var och en vad de stoppar i sina kaniner. Däremot är det ju av yttersta vikt att de du tar emot till slakt för vidare leverans håller en jämn och god kvalitet. Informera istället dina leverantörer om dina villkor.
Trovärdigheten ökar däremot om man har vetenskapliga grunder/forskning/försök som styrker det man påstår. Vad har du för vetenskapliga belägg som styrker att ensilage ger en fadd smak på köttet? Att du provlagat hemma själv där du är helt medveten om alla faktorer (alltså ingen blindtest, som det ska vara för att ge trovärdiga och pålitliga resultat) och dessutom enligt din utsago fått "reaktioner" från restauranger där det är du som talat om att kaninerna ätit ensilage säger noll och ingenting.
Så hur har du gått tillväga rent konkret för att komma fram till dessa resultat?
Vidare är det också av vikt hur mycket näringsinnehållet är i den foderstat du använder med tanke på hur många kullar du vill ta på dina honor.
Kan du informera om hur många MJ en NZ hona med tex 8 ungar ( 4ggr/år) behöver? Även smrp, växttråd och eventuellt viktiga kvoter man ska ta hänsyn till. Eller är det någon annan faktor som är viktigt att veta just för kanin? Vidare även en omvandlingstabell för analys till kanin. Är högintressant för att kunna ta fram ett så bra grovfoder som möjligt. Tror många skulle uppskatta om du informerade om just detta.
Tack på förhand./ Zandra
Titel: SV: Smak på kaninkött
Skrivet av: skiesabove skrivet 31 jul-11 kl 08:44
Qiz: World Rabbit Science Association har samlat ihop en massa forskning om näring för kaniner. Nutrition of the Rabbit är en bra bok som sammanfattar det mesta. Finns att ladda ner: http://www.filesonic.com/file/18965643 (http://www.filesonic.com/file/18965643)
Titel: SV: Smak på kaninkött
Skrivet av: Edgar skrivet 31 jul-11 kl 09:51
I och för sig är företagandets villkor sådana att om ens kund tycker att ensilage ger fadd smak på köttet så är det rätt. Kunden köper inte av dig oavsett hur många vetenskapliga uppsatser du kan visa.

Jag har sett en del undersökningar om smak, textur etc vad gäller kaninkött, men de är gjorda utomlands på större anläggningar och man ger uteslutande pelleterat helfoder. Dessa undersökningar saknar därför relevans här.

Med den lilla marknad vi har i Sverige (eller Skandinavien) så är det svårt att finansiera en särskild undersökning om köttsmak för vårt sätt att föda upp kaniner.  Skulle i så fall vara om någon universitetsstuderande kan ta det som examensarbete.

Tills vidare får man lugna sig med naturvetenskap och hålla sig till marknadens respons och dom på ens produkter.
Titel: SV: Smak på kaninkött
Skrivet av: Edgar skrivet 31 jul-11 kl 10:00
Qiz: World Rabbit Science Association har samlat ihop en massa forskning om näring för kaniner. Nutrition of the Rabbit är en bra bok som sammanfattar det mesta. Finns att ladda ner: [url]http://www.filesonic.com/file/18965643[/url] ([url]http://www.filesonic.com/file/18965643[/url])


Jag har en längre tid försökt ladda ner den. Jag har registrerat mig, loggat in, etc och tror jag gör rätt. Varenda gång får jag efter ett tag svar "Webbsidan kan inte visas"
Jag blir så frustrerad. Jag vill ju ha fatt i boken, men vill inte betala 1026 kr för den inbunden.
Titel: SV: Smak på kaninkött
Skrivet av: skiesabove skrivet 31 jul-11 kl 10:32
Ja den är lite mystisk den där sidan, man måste välja rätt länk. Du behöver inte registrera dig. Bläddra ner på sidan. Klicka på "Slow Download". Vänta tills timern gått ut. Skriv in koden. Ladda ner =). Det är en .rar-fil så du behöver WinRar eller liknande, gratisprogram.
Titel: SV: Smak på kaninkött
Skrivet av: Qiz skrivet 31 jul-11 kl 12:24
I och för sig är företagandets villkor sådana att om ens kund tycker att ensilage ger fadd smak på köttet så är det rätt.
Ja visst är det så. Men då vill det till att man med 100 % säkerhet vet att det är ett visst foderslag som ger en viss smak. Kunden ( i det här fallet restaurangen som reagerat) vet inte mer än det säljaren påstår. Så länge det inte finns något annat att gå efter än en persons icke vetenskapliga utsagor och jag själv i detta fallet hävdar motsatsen av mina erfarenheter så påstår jag att oönskade smaker kan komma av andra icke redovisade faktorer.
/Zandra
Titel: SV: Smak på kaninkött
Skrivet av: Qiz skrivet 31 jul-11 kl 12:47
Qiz: World Rabbit Science Association har samlat ihop en massa forskning om näring för kaniner. Nutrition of the Rabbit är en bra bok som sammanfattar det mesta. Finns att ladda ner: [url]http://www.filesonic.com/file/18965643[/url] ([url]http://www.filesonic.com/file/18965643[/url])

Det hade varit betydligt enklare för alla de (oss) som stoppar i sina kaniner foder som gör Gösta bestört om han redogjorde översiktligt på ett par rader över kaninens näringsbehov än att de (vi) ska in och läsa en hel avhandling som dessutom är på engelska.
Göstas huvudsakliga mål är ju att informera av omtanke för alla som inte vet bättre så då är det ju inga problem att ägna ett par minuter till att göra ett lika långt inlägg som det första i den här tråden.
Själv önskar jag att en så viktig del av kaninuppfödningen som en korrekt foderstat hade behandlats under produktionskursen jag gick hos Gösta. Det är det viktigaste av allt i en produktion. Då menar jag givetvis inte att: Kaninen ska äta stråfoder. Kaninen ska ha friskt vatten. Utan lämpligt är tex vad en digivande NZ hona behöver i MJ och smrp/dygn och hur mycket du ska öka i MJ och smrp per unge i kullen. Vidare de viktigaste vitaminerna och mineralerna att ta hänsyn till. Inte en avhandling men en kortare information.
/Zandra
Titel: SV: Smak på kaninkött
Skrivet av: Existens? skrivet 31 jul-11 kl 12:58
Du kan glömma att få nån foderstat här, Qiz..

Det har varit på tapeten tiotals gånger förr, och det har hittills inte kommit ett ljud om vad som ska ges, vad andra ger, vad som är rimligt att ge..osv... Gösta sitter på svaren, men delger dom inte utan hänvisar till att man får söka info själv, det är inte hans sak.
På alla andra djur finns det färdiga rekommendationer att läsa om foderstater, men inte om kaniner, märkligt nog.
Senast vi diskuterade det var förra året, då det var en lång tråd om lönsamhet i kaninproduktion.
Titel: SV: Smak på kaninkött
Skrivet av: Gösta skrivet 31 jul-11 kl 13:29
Exakt NÄR anser du Zandra att jag fick skyldighet att vara en ideell kunskapsbank för alla kaninuppfödare??
Jag ger tips och råd för dem som känner att de behöver och känner stöd av detta. Det är upp till var och en som har djur att själv ta ansvar för dessa. Tycker man att de råd och tips jag ger är värdelösa så lyssna inte då.
De kunskaper jag skriver om är den erfarenhet jag skaffat mig genom att studera olika resultat samt ha ett öppet sinne.
Du vinner ingenting på dina angrepp mot mig. Du visar bara på bristande erfarenhet.
Den foderstat jag konstruerade på 80-talet är Rabbfor 12-16 som innehåller allt vad en produktionskanin i 5-6 kilos klassen behöver. Innehållet kan du läsa på säcken. Jag har också varnat för att ge detta foder till djur i vila samt till rasen Gotland.
Förlåt, du kallar dig ju för Qiz. Själv föredrar jag att skriva under eget namn.
Gösta
Titel: SV: Smak på kaninkött
Skrivet av: Qiz skrivet 31 jul-11 kl 13:32
M
Du kan glömma att få nån foderstat här, Qiz..

Det har varit på tapeten tiotals gånger förr, och det har hittills inte kommit ett ljud om vad som ska ges, vad andra ger, vad som är rimligt att ge..osv... Gösta sitter på svaren, men delger dom inte utan hänvisar till att man får söka info själv, det är inte hans sak.
På alla andra djur finns det färdiga rekommendationer att läsa om foderstater, men inte om kaniner, märkligt nog.
Senast vi diskuterade det var förra året, då det var en lång tråd om lönsamhet i kaninproduktion.
Hur vet du att Gösta sitter på svaren? Gösta delger oss gärna efterfrågad information men också information som ingen har bett om att få. Allt av ren omtanke såklart. Det finns ingen godtagbar anledning att undanhålla just den infon när man skriver ut så mycket annat. Anledningen är inte att man ska gå hans produktionskurs för där får man inte heller veta just detta.
Däremot rekommenderar Gösta i skrift att man tex varannan dag sommartid ska byta ut delar av kraftfodret mot färskt gräs. Om du har ett större antal kaniner så skulle det ta oerhört lång tid att "plocka" gräs. Ska det vara genomförbart till 30 honor i produktion med tillhörande hanar, ungdjur på tillväxt och rekryteringsdjur så måste man ha maskinell hjälp. Då får man antingen hyra in någon varannan dag eller hålla sig med egna maskiner. Det är inte med alls i några kalkyler och det får ju anses som en kostnad av betydelse.
Att jag tog just 30 honor baserar sig på att Gösta alltid räknar med det antalert som minimum för de foderpriser o dyl han anger i sina kalkyler. (Blev detta för mycket ot får jag starta en ny tråd.)
/Zandra
Titel: SV: Smak på kaninkött
Skrivet av: Qiz skrivet 31 jul-11 kl 13:34
Förlåt, du kallar dig ju för Qiz. Själv föredrar jag att skriva under eget namn.
Gösta
Som du ser så skriver jag alltid under med Zandra. Det namnet var dessvärre upptaget när jag registrerade mig här.  :) ( vad det nu har med ämnet att göra)
Titel: SV: Smak på kaninkött
Skrivet av: Qiz skrivet 31 jul-11 kl 13:47
Du vinner ingenting på dina angrepp mot mig. 
När har jag angripit dig? Detta är ett forum där man för en konversation fler deltagare emellan i trådarna. Om du bara vill skriva information utan diskussioner så finns det väl någon form av informationtavlor el liknande här på forumet. Är inte säker men någon annan kanske kan hjälpa?
Den foderstat jag konstruerade på 80-talet är Rabbfor 12-16 som innehåller allt vad en produktionskanin i 5-6 kilos klassen behöver. Innehållet kan du läsa på säcken.
Förlåt mig, då har jag missuppfattat det hela.  :-[ Jag har trott hela tiden att kaninerna behövde grovfoder tillsammans med Rabbfor men då är det ju solklart.
De kunskaper jag skriver om är den erfarenhet jag skaffat mig genom att studera olika resultat samt ha ett öppet sinne.
Kunde lika gärna varit jag som skrivit det där själv. Vad bra att vi kan dela erfarenheter med varandra.  :D
Zandra
Titel: SV: Smak på kaninkött
Skrivet av: Edgar skrivet 31 jul-11 kl 15:26
Ja visst är det så. Men då vill det till att man med 100 % säkerhet vet att det är ett visst foderslag som ger en viss smak. Kunden ( i det här fallet restaurangen som reagerat) vet inte mer än det säljaren påstår. Så länge det inte finns något annat att gå efter än en persons icke vetenskapliga utsagor och jag själv i detta fallet hävdar motsatsen av mina erfarenheter så påstår jag att oönskade smaker kan komma av andra icke redovisade faktorer.
/Zandra



Kunden, restaurangen i det här fallet, bryr sig förmodligen inte ett smack om vad kaninen ätit. Dessutom tror jag icke de varken är intresserade eller får uppgifter om foderstat i samband med att de köper köttet. De konstaterar att köttet inte smakar som det brukar/ska.  Det är deras problem och självfallet talar man om det för säljaren.

Sen är det säljaren som får försöka reda ut orsaken. Kan man då konstatera att de kaniner restaurangen klagar på har fått ensilage i stället för hö eller gräs, och problemet upphör när man inte ger ensilage, så behövs ju i detta läget ingen vetenskaplig utredning. Skillnaden bör då ligga i utfordringen, oavsett vad andra har för resultat i sitt kök hemma.
Titel: SV: Smak på kaninkött
Skrivet av: skiesabove skrivet 31 jul-11 kl 15:45
Utan lämpligt är tex vad en digivande NZ hona behöver i MJ och smrp/dygn och hur mycket du ska öka i MJ och smrp per unge i kullen. Vidare de viktigaste vitaminerna och mineralerna att ta hänsyn till. Inte en avhandling men en kortare information.
/Zandra

Det ingår i kursen som arrangeras av SKAF som kallas för "Jordbruksverkets kurs" i folkmun =). Husdjursagronom och superutställaren Kjell Carnbrandt (han och hans partner är helt oslagbara just nu på utställningsfronten) föreläser intressant om just, exakt, det du frågar om. Jag kan kika i kursmaterialet när jag kommer hem =).
Titel: SV: Smak på kaninkött
Skrivet av: Charlotte skrivet 31 jul-11 kl 20:55
Däremot rekommenderar Gösta i skrift att man tex varannan dag sommartid ska byta ut delar av kraftfodret mot färskt gräs. Om du har ett större antal kaniner så skulle det ta oerhört lång tid att "plocka" gräs. Ska det vara genomförbart till 30 honor i produktion med tillhörande hanar, ungdjur på tillväxt och rekryteringsdjur så måste man ha maskinell hjälp. Då får man antingen hyra in någon varannan dag eller hålla sig med egna maskiner. Det är inte med alls i några kalkyler och det får ju anses som en kostnad av betydelse.
Att jag tog just 30 honor baserar sig på att Gösta alltid räknar med det antalert som minimum för de foderpriser o dyl han anger i sina kalkyler. (Blev detta för mycket ot får jag starta en ny tråd.)
/Zandra
Fortsätter OT :-[
Men inte behövs det någon större maskinpark för att slå gräs till 30 kaninhonor+rekrytering?
Jag har slagit gräs med röjsåg till mina 20 vuxna kaniner + 1 avelstjur+ mina 4 flasklamm hela sommaren (erkänner att jag fuskat dom dagar vi haft ensilage liggande på förtorkning, då har jag tagit kärran och räfsan och hämtat där) och visst är det en del jobb men man behöver inga dyra maskiner direkt...
                                                     Mvh
                                                  Charlotte
Titel: SV: Smak på kaninkött
Skrivet av: Qiz skrivet 31 jul-11 kl 22:55
Fortsätter OT :-[
Men inte behövs det någon större maskinpark för att slå gräs till 30 kaninhonor+rekrytering?
Jag har slagit gräs med röjsåg till mina 20 vuxna kaniner + 1 avelstjur+ mina 4 flasklamm hela sommaren (erkänner att jag fuskat dom dagar vi haft ensilage liggande på förtorkning, då har jag tagit kärran och räfsan och hämtat där) och visst är det en del jobb men man behöver inga dyra maskiner direkt...
                                                     Mvh
                                                  Charlotte
30 honor+8 ungar/kull=270 kaniner+ca 6 hanar+25 % rek.=ca 284 kaniner+ungdjur på tillväxt= ca 520 kaniner Det tar mycket tid enligt min uppfattning att köra av, kratta ihop och köra in och lägga i varje bur. Tid jag inte har när jag samtidigt ska para om, klippa klor, utfodra, göra rent burar, underhålla, och helst inom en rimlig arbetsdag.
Men återigen ser vi det olika här på forumet!  :D
/Zandra
Titel: SV: Smak på kaninkött
Skrivet av: Qiz skrivet 31 jul-11 kl 22:58
Det ingår i kursen som arrangeras av SKAF som kallas för "Jordbruksverkets kurs" i folkmun =). Husdjursagronom och superutställaren Kjell Carnbrandt (han och hans partner är helt oslagbara just nu på utställningsfronten) föreläser intressant om just, exakt, det du frågar om. Jag kan kika i kursmaterialet när jag kommer hem =).
Nä men åh vad bra. Vill du göra det? Skaf verkar vara en intressant och givande förening.  :)
/Zandra
Titel: SV: Smak på kaninkött
Skrivet av: Qiz skrivet 31 jul-11 kl 23:06
Skillnaden bör då ligga i utfordringen, oavsett vad andra har för resultat i sitt kök hemma.
??? ??? ???Vad spelar det för roll vilket kök kaninen lagas i?  ??? ??? Smaken är densamma oavsett om en viss kanin tillagas i ett kök eller ett annat. Det intressanta är ju vem som bedömt smaken på den.
/Zandra
Titel: SV: Smak på kaninkött
Skrivet av: Qiz skrivet 31 jul-11 kl 23:09
Citerar mig själv:

Däremot är det inte konstigt om man slarvar vid slakten att köttet tar smak. Pressvattenlukten går nästan inte att få bort så när kaninerna har suttit i ensilage de dragit ur foderhäckarna så sitter lukten i hela pälsen på kaninen. Dessutom får inte pälsen på bendelarna som är kvar vid hängningen i kyl bli blöt när man sköljer kaninen för det tar smak på köttet när det vattnet rinner nerför slaktkroppen.
/Zandra
Titel: SV: Smak på kaninkött
Skrivet av: Charlotte skrivet 31 jul-11 kl 23:53
30 honor+8 ungar/kull=270 kaniner+ca 6 hanar+25 % rek.=ca 284 kaniner+ungdjur på tillväxt= ca 520 kaniner Det tar mycket tid enligt min uppfattning att köra av, kratta ihop och köra in och lägga i varje bur. Tid jag inte har när jag samtidigt ska para om, klippa klor, utfodra, göra rent burar, underhålla, och helst inom en rimlig arbetsdag.
Men återigen ser vi det olika här på forumet!  :D
/Zandra
Fast Gösta har väl inte tvingat dig att slå gräs och kratta ihop till dina kaniner?!?
Fungerar det inte praktiskt för dig så är det väl antagligen både bättre och billigare (i tid och pengar) att fortsätta med vinterfoderstat året runt?
Titel: SV: Smak på kaninkött
Skrivet av: Edgar skrivet 01 aug-11 kl 08:32
??? ??? ???Vad spelar det för roll vilket kök kaninen lagas i?  ??? ??? Smaken är densamma oavsett om en viss kanin tillagas i ett kök eller ett annat. Det intressanta är ju vem som bedömt smaken på den.
/Zandra

Då menar jag att i detta fallet är det restaurangens smakbedömning som är den intressanta. Som du kanske hört så har "kunden alltid rätt".
Titel: SV: Smak på kaninkött
Skrivet av: Gille skrivet 01 aug-11 kl 08:40
Nä men åh vad bra. Vill du göra det? Skaf verkar vara en intressant och givande förening.  :)
/Zandra
Sedan finns det ju en hel del att finna på nätet också. Det FINNS fler personer än Gösta som har knainer och har kunskap (förstår inte varför han ska behöva stå till svars för allt...). Hur ska någon vilja komma med information om man får en massa mothugg hela tiden?
Titel: SV: Smak på kaninkött
Skrivet av: Edgar skrivet 01 aug-11 kl 08:41
Fast Gösta har väl inte tvingat dig att slå gräs och kratta ihop till dina kaniner?!?
Fungerar det inte praktiskt för dig så är det väl antagligen både bättre och billigare (i tid och pengar) att fortsätta med vinterfoderstat året runt?

 ;D ;D
Titel: SV: Smak på kaninkött
Skrivet av: Edgar skrivet 01 aug-11 kl 08:42
Sedan finns det ju en hel del att finna på nätet också. Det FINNS fler personer än Gösta som har knainer och har kunskap (förstår inte varför han ska behöva stå till svars för allt...). Hur ska någon vilja komma med information om man får en massa mothugg hela tiden?

Ja, den frågan har jag också ställt mig.
Titel: SV: Smak på kaninkött
Skrivet av: Qiz skrivet 01 aug-11 kl 08:46
;D ;D

Ni har så rätt!  ;D ;D ;D
Hur skulle det sett ut om Gösta åkte runt och tvingade alla med kaniner att plocka gräs..   ;D
/Zandra
Titel: SV: Smak på kaninkött
Skrivet av: Qiz skrivet 01 aug-11 kl 09:07
Sedan finns det ju en hel del att finna på nätet också. Det FINNS fler personer än Gösta som har knainer och har kunskap (förstår inte varför han ska behöva stå till svars för allt...). Hur ska någon vilja komma med information om man får en massa mothugg hela tiden?
Gösta ska absolut inte stå till svars för allt men gott och väl för det han själv påstår och det man får lära sig av honom under hans produktionskurs som man betalar för. Sedan ställer jag mig frågande till varför det ska kallas angrepp eller mothugg eller liknande så fort folk inte håller med.  :-\   Jag är trots allt bara en av många som inte bara sväljer all "info" från Gösta med hull och hår. Man måste få diskutera och ha olika synsätt och erfarenheter för detta är ett diskussionsforum.
Det är sällan svart eller vitt (inte bara här på kaninsidan) i livet så varför inte ta till vara på olika erfarenheter och diskutera med trevlig ton? För mig är inte allt Gösta säger sanning, jag har arbetat alldeles för många år med jordbruk/djurhållning/produktionsdjur/foderstater/slakt o dyl.
Att sedan gå från ämnet och fråga om man är korkad eller vad det nu kan vara ligger väldigt nära personangrepp istället för att bolla ämnet/fakta fram och tillbaka i en hövlig ton.   :-\
/Zandra  :)
Titel: SV: Smak på kaninkött
Skrivet av: Qiz skrivet 01 aug-11 kl 09:34
Den foderstat jag konstruerade på 80-talet är Rabbfor 12-16 som innehåller allt vad en produktionskanin i 5-6 kilos klassen behöver. Innehållet kan du läsa på säcken. Jag har också varnat för att ge detta foder till djur i vila samt till rasen Gotland.
Måste fråga igen, är det ett pelleterat helfoder? Ska man verkligen inte ha grovfoder till kaninen samtidigt? Är Rabbfor i sig en foderstat?   ???
För våra övriga gräsätande djurslag såsom tex nöt, får, häst så gäller att man har ett så bra grovfoder som möjligt vad gäller näringsinnehåll och självklart hygien. Sedan fodrar man vid behov upp med lämpligt kraftfoder eller annat vad det nu kan vara tills man når ett för djurslaget optimalt värde. Givetvis allt efter vad du vill ha ut av det hela. Tex högpresterande hästar, högmjölkande kor, digivande tackor, ungdjur på tillväxt har ju ett annat behov än djur i "vila". Men kraftfodertillskottet är alltid en variabel beroende av vad grovfodret innehåller. Vad skiljer kaninen från övriga djurslag i detta avseende? Hur kan man ha en konstant kraftfodergiva?
Givetvis kan man det om Rabbfor är ett helfoder men är det det?
/Zandra

Titel: SV: Smak på kaninkött
Skrivet av: bondelinda skrivet 01 aug-11 kl 09:38
Gösta ska absolut inte stå till svars för allt men gott och väl för det han själv påstår och det man får lära sig av honom under hans produktionskurs som man betalar för. Sedan ställer jag mig frågande till varför det ska kallas angrepp eller mothugg eller liknande så fort folk inte håller med.  :-\   Jag är trots allt bara en av många som inte bara sväljer all "info" från Gösta med hull och hår. Man måste få diskutera och ha olika synsätt och erfarenheter för detta är ett diskussionsforum.
Det är sällan svart eller vitt (inte bara här på kaninsidan) i livet så varför inte ta till vara på olika erfarenheter och diskutera med trevlig ton? För mig är inte allt Gösta säger sanning, jag har arbetat alldeles för många år med jordbruk/djurhållning/produktionsdjur/foderstater/slakt o dyl.
Att sedan gå från ämnet och fråga om man är korkad eller vad det nu kan vara ligger väldigt nära personangrepp istället för att bolla ämnet/fakta fram och tillbaka i en hövlig ton.   :-\
/Zandra  :)


Håller med dig till fullo!
Titel: SV: Smak på kaninkött
Skrivet av: Edgar skrivet 01 aug-11 kl 12:28
Måste fråga igen, är det ett pelleterat helfoder? Ska man verkligen inte ha grovfoder till kaninen samtidigt? Är Rabbfor i sig en foderstat?   ???
/Zandra

Jag trodde man skulle ha grovfoder också. Kollade lantmännens sida och där står:

Rabbfor 


Artiklar
Nr Namn
52132 RABBFOR P BK
51987 RABBFOR P SK 25 KG
 


Produktbeskrivning
Rabbfor är ett helfoder för produktionsuppfödning av kaniner. Rabbfor används från start och till slakt.
 


Rabbfor är ett helfoder för produktionsuppfödning av kaniner. Rabbfor används från start och till slakt.

Snittgivan av Rabbfor är ca 100 gram/dag (12-13 cl) till slaktkaniner. Lämpliga giva till digivande kaniner är 200 g/dag. Till sällskapskaniner ges en lägre mängd per dag.


Märkligt
Titel: SV: Smak på kaninkött
Skrivet av: Gösta skrivet 01 aug-11 kl 16:29
Blir lite samlat svar. Var och en får ta ut sin del...
Läs på säcken om Rabbfor. Står uttryckligen "bör kompletteras med grovfoder"
Att använda en lie till gräset går alldeles utmärkt. Inte så dyr heller. Ger också en del motion för kroppen. Att slå av för 30 - 40 avelsdjur + växande djur tog mig ca 20 - 30 minuter inkl. hopräfsning och utfodring. Tiden verkar ju finnas i alla fall för att skriva långa inlägg... ;)
Att jag inte tar upp foderstatsutbildning på kurserna beror på att det är ett omfattande ämne som inte går att göra meningsfullt på 2 dagar.
Att jag föreslår "varannandagsutfodring" gräs/pellets är för att inte orsaka foderbyte som kan resultera i trumsjuka.
Mitt första inlägg om egendomliga foderstater som används av en del så avsåg jag t.ex. färskt bröd, bullar, pellets med animaliskt foder inblandat (fiskmjöl, blod, oljeväxter). Tyvärr förekommer detta i en del pellets. jag ville bara påpeka att man bör vara uppmärksam på vad en kanin inte bör äta.
Det jag framför på forumet är inte från någon akademisk examen utan enbart från lång erfarenhet avseende köttraskaniner. Det är som jag skrivit ett antal gånger, upp till var och en som läser mina inlägg att följa eller förkasta, mig kvittar det. Det engagerar tydligen i alla fall.  ;D ;D ;D
Gösta
Titel: SV: Smak på kaninkött
Skrivet av: skiesabove skrivet 03 aug-11 kl 12:24
Oljeväxter är ju ändå inte animaliskt, det är vegetabiliskt.

Och det är väl bättre att ge något som är odlat inom Sveriges, ja överhuvudtaget inom EUs gränser, istället för soja eller palmkärnexpeller?

Jag har inget emot att man säger att man max ska ge 10% inblandning av rybs/raps. Men om det inte är lämpligt till slaktkaniner, vill jag nog gärna se referensen på att det skulle ge fisksmak på köttet. Hos höns ger det ju bara fisksmak på brunvärpande hönors ägg. Man ger det ju till köttgris och mjölkkor?
Titel: SV: Smak på kaninkött
Skrivet av: Gösta skrivet 03 aug-11 kl 17:18
Gällande oljeprodukter så finns det ett väldigt bra sätt att kolla min info.
Utfodra med rapskakor några veckor före slakt. laga sedan till köttet som vanligt. Själv köper jag fisk om jag vill äta något som smakar fisk ;)
Rapskakor är en biprodukt från rapsoljeframställningen. Högt näringsvärde så kaninen mår inte dåligt av detta.
Vem har påstått att raps är animaliskt???
Gösta
Titel: SV: Smak på kaninkött
Skrivet av: ieenilorac skrivet 03 aug-11 kl 17:21
Det var du som råkade skriva att oljeväxter är animaliska  ;) ;D ;D
Mitt första inlägg om egendomliga foderstater som används av en del så avsåg jag t.ex. färskt bröd, bullar, pellets med animaliskt foder inblandat (fiskmjöl, blod, oljeväxter). Tyvärr förekommer detta i en del pellets.
Gösta
Titel: SV: Smak på kaninkött
Skrivet av: Sussilo skrivet 03 aug-11 kl 18:37
Det är inte så att ni förväxlar rapskakor och linfrökakor? Bara en tanke. Linfröolja smakar i alla fall fisk och jag skulle kunna tro att kött från djur utfodrade med produkter från linfröolja smakar likadant?
Titel: SV: Smak på kaninkött
Skrivet av: Gösta skrivet 03 aug-11 kl 22:35
Skulle ha legat utanför parentesen :-[ ;D
ALLA oljeväxter ger fisksmak på kaninkött så det spelar ingen roll om det är linfrö eller raps, rips eller ryps. Angav rapskakor eftersom det är en billig biprodukt i handeln :) Sedan är det andra djur som kan äta detta utan att ta upp smakämnen på samma sätt. T.ex. svin.
 :-* :-*Gösta
Titel: SV: Smak på kaninkött
Skrivet av: Qiz skrivet 03 aug-11 kl 23:16
Skulle ha legat utanför parentesen :-[ ;D
ALLA oljeväxter ger fisksmak på kaninkött så det spelar ingen roll om det är linfrö eller raps, rips eller ryps. Angav rapskakor eftersom det är en billig biprodukt i handeln :) Sedan är det andra djur som kan äta detta utan att ta upp smakämnen på samma sätt. T.ex. svin.
 :-* :-*Gösta
Vad är det som gör att kaninen tar upp det när de andra djuren inte gör det?
/Zandra
Titel: SV: Smak på kaninkött
Skrivet av: Gösta skrivet 04 aug-11 kl 10:21
Qiz, varför inte fråga någon du tror på istället? Mina kunskaper och erfarenheter är ju tydligen helt värdelösa.
Den här tråden är nu för min del avslutad.
Titel: SV: Smak på kaninkött
Skrivet av: Qiz skrivet 04 aug-11 kl 10:37
Qiz, varför inte fråga någon du tror på istället? Mina kunskaper och erfarenheter är ju tydligen helt värdelösa.
Den här tråden är nu för min del avslutad.

För att vara extra tydlig så det inte uppstår några missförstånd så vill jag framföra att frågan riktar sig till den som vill/kan svara.  :)
Formulerar om den för säkerhets skull.  :)

Vad är det som gör att kaninen tar upp ämnen som ger fisksmak på köttet när de "andra" djuren inte gör/får det?
/Zandra
Titel: SV: Smak på kaninkött
Skrivet av: Sussilo skrivet 04 aug-11 kl 11:36
ALLA oljeväxter ger fisksmak på kaninkött så det spelar ingen roll om det är linfrö eller raps, rips eller ryps.
 :-* :-*Gösta

Ok, det visste jag inte men jag har heller inte använt oljeväxter som foder till kaniner. Bra att veta för utfodring i framtiden! Äsch, strunta i gnisslet på tråden, Gösta. Vi är många som sätter stort värde på din info och behöver den.
 :-* Sussilo
Titel: SV: Smak på kaninkött
Skrivet av: Edgar skrivet 05 aug-11 kl 10:34
Många oljeväxter ingår i kålsläktet, där de olika arterna har latinska namn som börjar på Brassica.

Kål ger smak åt köttet, likaså många oljeväxter.

Kan då vara så att någon substans i Brassica-arterna i samband med kaninernas egendomliga matsmältningssystem ger någon substans som ger smak åt köttet.

Det förekommer inom Brassica-arterna vissa substanser som hämmar tyroxin-produktionen. En av dem är glukosinolat. Inom växtförädlingen är detta känt och man har tagit fram varianter som har lågt innehåll av detta.

Därför antar jag att oljeväxter utanför Brassicagruppen kanske inte ger smak (solros, soja, etc)
Titel: SV: Smak på kaninkött
Skrivet av: Qiz skrivet 05 aug-11 kl 10:39
Många oljeväxter ingår i kålsläktet, där de olika arterna har latinska namn som börjar på Brassica.

Kål ger smak åt köttet, likaså många oljeväxter.

Kan då vara så att någon substans i Brassica-arterna i samband med kaninernas egendomliga matsmältningssystem ger någon substans som ger smak åt köttet.

Det förekommer inom Brassica-arterna vissa substanser som hämmar tyroxin-produktionen. En av dem är glukosinolat. Inom växtförädlingen är detta känt och man har tagit fram varianter som har lågt innehåll av detta.

Därför antar jag att oljeväxter utanför Brassicagruppen kanske inte ger smak (solros, soja, etc)
Tack för infon. Mycket intressant.  :)
/Zandra
Titel: SV: Smak på kaninkött
Skrivet av: Sussilo skrivet 05 aug-11 kl 10:49
Ja det är fantastiskt detta forum med all kunskap som man får ta del av  :) .