Alternativ.nu
Mat & tillvaratagande => Grönsaker, vegetariskt => Ämnet startat av: djurskydd skrivet 13 jun-11 kl 19:41
-
Har varit veg i många år och det jag kan tycka är svårast att få till är sältan som man annars får genom bacon, korv, skinka etc. Och då letar jag inte efter köttsubstitut typ sojakorv och sojabacon - utan inspiration till råvaror som själv går att tillaga som gott, salt tillbehör till mat som stuvade makaroner, potatissallad etc. Halloumi är ett bra exempel på sådant, det blir salt och gott till vilken potatissallad som helst. Hummus med soltorkade tomater ger också bra sälta. Förslag mottages gärna!
-
Fetaost till potatissallad på färskpotatis och vinägrett är en klassiker här.
Oliver är salt och gott till mycket. Piggar upp pasta med tomatsås, t.ex., eller en veg. pizza.
Butiker med Mellanösternmat har ofta goda grönsaksinläggningar, t.ex. små fyllda auberginer i olja, vinbladsdolmar och liknande. De är ofta både kryddiga och lite salta. Borde man inte kunna göra sådant själv?
-
Hoummus och baba ganoush <3. Ganoush är perfekt att göra på dumpstrade auberginer.
Ost. Oliver (tapernade). Soltorkade tomater. Pesto. Nöt/frö-röror eller stekta nötter och fröer. Jag använder ofta nötter eller fröer som köttersättning då de ger "must" och blir salta och krispiga om man steker dom med kryddor. Ugnsrostade grönsaker.
-
Åh, vilken bra tråd! Jag har samma problem. Vegetarisk mat kan bli så urbota tråkig ibland när den där sältan/fylligheten saknas.
Saltgurka tärnad i små tärningar ger en god, krispig sälta i olika röror, t.ex. potatissallad (extra gott blir det med lite äpple i potatissalladen också) eller röra till bakad potatis.
Som redan har nämnts så fungerar olika ostar bra: västerbottenost, halloumi, mögelost, fetaost.
Rejält kryddad tofu (men det är ju rätt smaklöst i sig självt).
Alger är rätt salta och mycket nyttiga.
Mungböngroddar förvällda i ganska salt vatten blir smaskens! Samma sak med tunna morotsstavar och broccolibitar. De ska ha kvar lite struktur, men smaka salt, då är de godast.
-
Shoyu och miso är det
bästa godaste att saltsätta med tycker jag.
-
Vad är det för fel att använda just salt? ???
-
Vad är det för fel att använda just salt? ???
Det är inget fel att använda salt, jag använder havssalt.
Men shoyu och miso är gott, tycker jag, och innehåller även salt.
-
Har varit veg i många år och det jag kan tycka är svårast att få till är sältan som man annars får genom bacon, korv, skinka etc. Och då letar jag inte efter köttsubstitut typ sojakorv och sojabacon - utan inspiration till råvaror som själv går att tillaga som gott, salt tillbehör till mat som stuvade makaroner, potatissallad etc. Halloumi är ett bra exempel på sådant, det blir salt och gott till vilken potatissallad som helst. Hummus med soltorkade tomater ger också bra sälta. Förslag mottages gärna!
Men det va minsann en konstig fråga av en vegitarian*S*
Gör du inte olika bönbiffar osv att steka eller grilla?
Det går ju att salta med havssalt om du nu tycker det är bättre än något annat salt
Tipps för att variera är att sätta fast ev en smet gjord på kikärtor på grillspett så du får vegitarisk kebab... krydda som du vill går att variera ju hur länge som helst.
Det går ju oxå att göra som köttfärs limpa eller i form av korvar.... vilken böna som helst funkar så du får i dig olika sorters mineraler.
Använder du inte ägg så rekomenderar jag potatismjöl att få en fast bra smet med.
olika grönsaks inläggningar eller såser kan man ju göra enkelt själv,tomat är ju en bra grund.. om du inte använder yogurt eller motsvarande.
Salt och örter och kryddor är ju så gott som alltid det som piffar till maten...
-
Sälta är salt i min värld, men om det avses mer "smak" mindre "vattenskadat" känsla så har jag tre svar.
Örtsalt. Libsticka, körvel, basilika, citronmeliss, vitlök, chilli, selleri.... körs i mixer/matberedare och blandas med salt, 2dl grönt + 1dl salt är mina riktlinjer. Torka på fat i sol & vind.
Libsicka. Torkad/fryst/färsk sätter den smak på allt "vattnigt". Kvanne funkar likartat.
Vinägerchutney. När jag kör äpplen i fruktcentrifug blir det tjockt skum av pektinrik äppelmassa. Den tillsammans med diverse kryddor och vinäger kokar jag ihop till syltkonsistens. Jag använder det som smaksättare i sås, grytor, wok. Håller sig i kylen.
-
Kul med många svar! Blir verkligen inspirerad. Jodå, bönbiffar och liknande gör jag men jag tycker ändå oftast att det går åt det sötare hållet trots kryddning... och med sälta menar jag inte bara att toksalta maten utan att använda råvaror som upplevs som salta i sig själv, typ ostar, oliver etc som nämnts. Marinerad svamp är ju förresten också ett exempel!
-
Tång och sånt har ju sälta. Går att fritera dom också om man vill ha lite krispighet.
-
det är väl kanske inte så många råvaror som smakar salt, mer än tång då :-)
Men vi behöver ju lite salt som är jodberikat... men annars så är ju en mindre salt kost bara nyttigt... så..soya finns det ju i olika varianter som är salt... att göra biffar och använda färdiga buljonger blir gott det finns ju jätte bra nu för tiden som är ekologiska och hur man vill ha det...jag tror friggs åtminstone hade salt fria som va jätte goda och gav all mat bra smak grytor, soppor, såser, osv..
Tång minns jag att jag gjorde i ordning och kryddade med,massakerade det i mixern för att få bort själva strukturen som jag inte gillar.. *slemmigt*:-)..jag äter inte bara vegitarisk mat längre utan även kött och det har ju en viss salt smak i sig.
Sen finns det ju att köpa nu typ,vegitarisk bacon gjord på quorn, men du kan ju oxå prova att salta olika grönsaker och röka dom själv.ett par minuter i en sluten låda på eld eller värme källa med alspån i botten... när ja gröker fisk lägger jag den på ett litet galler med bakplåtspapper på så fastnar itne fisken.. det borde funka lika bra med ex urvattnade zuccini eller paprika eller ägg planta om man tycker om det....
-
Jag tolkade det som att TS saknar umamin i köttet, inte salt :-). Mustigheten som kommer fram när man saltar kött alltså.
-
Vegetariskt.... då funkar fisk, eller hur?
Då e mitt tips sardeller, kanske tom panera dem steka dem, så att de blir krispiga? ( har inte testat själv) ..... för övrigt tycker jag att halva grejjen med bacon e den rökta smaken, så fixa en enkel rök av en plåtburk och börja rök saker och ting..... allt möjligt funkar ju ;)
-
Vegetariskt.... då funkar fisk, eller hur?
Då e mitt tips sardeller, kanske tom panera dem steka dem, så att de blir krispiga? ( har inte testat själv) ..... för övrigt tycker jag att halva grejjen med bacon e den rökta smaken, så fixa en enkel rök av en plåtburk och börja rök saker och ting..... allt möjligt funkar ju ;)
hahah va =)?
Fisk är djur....
-
..... nu fattar jag inte.... vegetarian(vegetarisk kost)- äter inte kött, vegan(vegansk kost)-äter inte kött, fisk, ägg och mjölkprodukter. Jag trodde jag kunde det här ???
-
Vegetarianer äter inte djur, som kött, fisk, skaldjur eller fågel. Sedan finns det "halv-vegetarianer" som äter fisk och skaldjur. Egentligen är det väl upp till var och en att sätta stämpel på sig själv, men generellt innebär begreppen att en vegetarian inte äter djur och att en vegan varken äter djur eller produkter som kommer från djur, som t ex mjölk, ägg och honung.
-
hahah va =)?
Fisk är djur....
VA!!! Jag som trodde fisk var en grönsak... ::)
Vill man ha mer mustighet i vegetarisk mat så tycker jag att rökta saker är väldigt bra att blanda i. T.ex. rökt chili (chipotle) eller rökt salt.
-
Ja, ofta tror jag att det är den rökta smaken man saknar, mer än sältan.
-
Vegetarianer äter inte djur, som kött, fisk, skaldjur eller fågel. Sedan finns det "halv-vegetarianer" som äter fisk och skaldjur. Egentligen är det väl upp till var och en att sätta stämpel på sig själv, men generellt innebär begreppen att en vegetarian inte äter djur och att en vegan varken äter djur eller produkter som kommer från djur, som t ex mjölk, ägg och honung.
Laktovegetarianer äter mjölkprodukter också
Lakto-ovo-vegetarianer äter även ägg
Lakto- ovo-agua-vetarianer äter även fisk
Fast jag tycker att att Lakto- ovo-agua-vetarian är ett knäppt ord, för äter man fisk är man ju inte vegetarian.
Jag brukar säga att jag inte äter däggdjur och fåglar, och det har jag inte gjort på 41 år.
-
Är rökt salt något man kan köpa? ???
-
Jo, det tror jag nog, men då är det väl bara salt och någon tillsatt rökarom.... nåt E-ämne av något slag ::)
-
Läste nu att jag fått svar på min okunskap..... konstigt jag slänger mig med ganska många vänner, som säger sig vara vegetarianer...... alltid lär man sig något nytt ;)
..... om du vill ha rökt smak på saltet, kanske du kan röka några tomater, mixa dem tillsammans med libbsticka och salt. Bred sedan ut smeten på bakplåtspapper, åsså in i ugnen för att torka. Det kommer bli en hård kaka, som du återigen kör i mixern.... och eftertorkar lite till...... smarrigt tomatsalt, med röksmak ;)
Libbsticka är för övrigt en krydda som kan musta till grytor och annat ;)
-
Libbsticka är grym till buljong och salt. Härlig växt också som växer otroligt och verkar överleva det mesta :)
-
det går nog bra att bara röka grovsalt oxå,salt tar ju åt sig bra av röksmaken,lägg lite ene barr kvistar på rökspånen så får dom ännu mera smak. så slipper du E-tjosan och annat skräp. Som jag skrev tidigare... lägg på ett :bakplåtspapper.. kanske en aning *skålat* på något bra vis... så du har allt salt på ett ställe när du ska ta ur det...
Jag har gjort örtsalt i dag.. det luktar mumma,saltet konserverar ju så knappas behvöer man hålla på och ödsla ugnsvärme/el på det,det blir nog bra ändå,låter den stå utan lock en tid och skaka med jämna mellan rum.
Smaksatte med lökblast,persilja,libbsticka,dill,oregano,basilika,ruccola.. det borde bli ett mustigt salt.. det luktar ljuvligt.
o:)
-
Popcorn och lantchips.
För den kråsmagade kan man göra egna chips i stekpannan genom att hårdkrydda tunna potatisskivor doppade i olivolja.
-
Fast jag tycker att att Lakto- ovo-agua-vetarian är ett knäppt ord, för äter man fisk är man ju inte vegetarian.
Jag brukar säga att jag inte äter däggdjur och fåglar, och det har jag inte gjort på 41 år.
OT: Ger inte det upphov till att folk börjar rada upp vilka djur som du då borde äta typ sköldpaddor, så började i alla fall jag genast tänka... :) Jag säger "jag är vegetarian fast jag äter fisk"
-
OT: Ger inte det upphov till att folk börjar rada upp vilka djur som du då borde äta typ sköldpaddor, så började i alla fall jag genast tänka... :) Jag säger "jag är vegetarian fast jag äter fisk"
Jag brukar säga att jag äter alla kräk som saknar ryggrad. .De förtjänar inte min respekt. Evertebratwürst, har en Göteborgare svarat på detta.
-
Evertebratwürst, har en Göteborgare svarat på detta.
Notera det sköna exemplet på fel stavning av ordet "Bratwurst" genom självutnämnda språkkonstapeln Suresh.
-
Om sagde Göteborgare tar patent på korven ifråga, lär denne få kalla korven vad han vill. Vi andra kan äta både Wurst och Würstchen som vi vill ;D
Popcorn och lantchips.
För den kråsmagade kan man göra egna chips i stekpannan genom att hårdkrydda tunna potatisskivor doppade i olivolja.
Inte bara potatisar. Alla sorters rotfrukter och särskilt rödbetor är smarriga som chips:
SMASKENS!
-
Notera det sköna exemplet på fel stavning av ordet "Bratwurst" genom självutnämnda språkkonstapeln Suresh.
Och jag som kämpade så länge med att få till umlautet.
-
för sälta använder jag oftast oliver, kapris, saltgurka och dyl även ibland soltorkade saltade tomater
om jag vill ha röksmak brukar jag tillsätta lapsang elller annat rökt te (om man inte har tillgång till tex att röka själv eller är för snål för rökta veg produkter eller inte vill köpa rökessens)
för att få det mustigare använder jag torkad svamp (stoor skillnad från fryst faktiskt) har till och med börjat ersätta ca halva "pulverbuljongen" med smulad torkad svamp istället :-[
åh sojasås är ju både salt och mustigt, brukar ofta använda det också
-
OT:
Jag mal trattisarna i kryddkvarn och använder som strö eller i buljong.
-
OT:
Jag mal trattisarna i kryddkvarn och använder som strö eller i buljong.
jag använder det som automatiskt hamnar längst ner i burken, dom hela vill jag använda till tex soppor
men då har ju jag bara köpt hitills då jag bara känner igen kantarell, taggisar och fjälliga bläckisar :-[
-
OT:
Jag mal trattisarna i kryddkvarn och använder som strö eller i buljong.
Intressant tips. Jag har ett par liter torkade att förbruka
-
Syrade gröna bönor är vansinnigt gott! Jag är beroende. Godare än oliver och kapris tycker jag. Vet inte vad det är med det...
-
Syrade gröna bönor är vansinnigt gott! Jag är beroende. Godare än oliver och kapris tycker jag. Vet inte vad det är med det...
Oj, måste provas! Syrar du dem som de är eller kryddar du med något?
-
Saltgurka, inlagd peperoni, oliver, capris, seitan stekt med chilli, sojasås och vitlök, rökt tofu, rökt ost, gunpowder grönt te, rökig whisky.... uhm spårade ur lite med de sista kanske...
-
Bönorna blir bra som de är, men salt. Vet inte om det är umami, men jag kan inte sluta när jag börjat äta dem. :o :D
-
;D Det är väl gott helt enkelt. Eller så är det nåt protein man behöver.
-
Soyabönor i skida (vad de nu heter) är ju snorgott och har det där lilla "umami" som kompletterar salt så bra :). Stekta i smör med honung och flingsalt <3.
-
Jo, det tror jag nog, men då är det väl bara salt och någon tillsatt rökarom.... nåt E-ämne av något slag ::)
när jag läser på flaskan med "liquid smoke" så är det bara hickoryrök och vatten, troligen kondenserad rök från lite fuktig hickory.
-
Har varit veg i många år och det jag kan tycka är svårast att få till är sältan som man annars får genom bacon, korv, skinka etc. Och då letar jag inte efter köttsubstitut typ sojakorv och sojabacon - utan inspiration till råvaror som själv går att tillaga som gott, salt tillbehör till mat som stuvade makaroner, potatissallad etc. Halloumi är ett bra exempel på sådant, det blir salt och gott till vilken potatissallad som helst. Hummus med soltorkade tomater ger också bra sälta. Förslag mottages gärna!
blåstång finns att få tag i oxå...en bra saltkälla...(
-
Vanlig soja i såsen funkar ju det med i viss mån .