Alternativ.nu

Odling => Övrigt om odling => Ämnet startat av: dodder skrivet 31 mar-11 kl 18:43

Titel: EM- något för oss på alternativ
Skrivet av: dodder skrivet 31 mar-11 kl 18:43
effektiva mikroorganismer... någon som provat?
Jag blev så inspirerad och engagerad efter ett samtal med säljaren i sverige...
och tänkte att detta vore något för alla på alternativ!!
beställt EM och om allt fungerar..?.. så bannemej blir jag återförsäljare.
gå in på hemsidan
www.greenfoot.se (http://www.greenfoot.se)
mvh lotta
Titel: SV: EM- något för oss på alternativ
Skrivet av: Cyklisten skrivet 31 mar-11 kl 19:04
Du har blivit lurad av en bra säljare. De staplar en massa vackra ord på varandra, men alla betyder BLUFF.
Titel: SV: EM- något för oss på alternativ
Skrivet av: Enstöring skrivet 31 mar-11 kl 19:13
Jag har ett flertal bekanta som använder detta och är mycket nöjda. Själv har jag ingen åsikt eftersom jag inte provat än, även om tanken finns.
Titel: SV: EM- något för oss på alternativ
Skrivet av: dodder skrivet 31 mar-11 kl 21:20
två helt olika åsikter..
själv känner jag att detta kan vara något.. vad talar emot??

Titel: SV: EM- något för oss på alternativ
Skrivet av: Anders S skrivet 01 apr-11 kl 12:29
EM är ett rätt så etablerat alternativmedel/metod på en del håll utomlands.

Men testa det själv först! Och sätt dig in i vad det handlar om. Fundera inte ens på att bli återförsäljare innan dess. Något annat tycker jag är oseriöst.
Titel: SV: EM- något för oss på alternativ
Skrivet av: dodder skrivet 01 apr-11 kl 21:28
ja jag har beställt produkten och skall testa i år
Titel: SV: EM- något för oss på alternativ
Skrivet av: tench skrivet 04 apr-11 kl 20:15
Jag har testat EM men fick det inte att fungera. Syrningsprocessen kom aldrig igång och det började ruttna istället. Känner en som använder metoden som "förkompostering" och menar att det fungerar bra. Enligt utsago så bryts materialet delvis ner genom bakterieprocesserna, vilket gör att det går undan sen när det blandas i vanlig jord.
Själv trivs jag nog bättre med den fina myllan som mina maskkomposter ger, men det är ju förstås inte ett alternativ för de som är gillar slaskhink-konceptet.
EM verkar säljas likt något slags pyramidspel. Men blir lite fundersam.
Jag har inte hittat några vetenskapliga källor för vad det är som är så bra med EM och är än så länge inte övertygad. Men jag kanske borde testa en sväng i år igen och se ifall jag får det fungera bättre.
Titel: SV: EM- något för oss på alternativ
Skrivet av: Jan lindgren skrivet 04 apr-11 kl 21:11
Hej!
Om Em vore bra så skulle det vid det här laget finnas massor av objektiva undersökningar. Hemsidan hänvisade inte till någon stor undersökning.
För ett antal år sedan såldes ett tyskt  kalkpreparat som skulle vara ett liknande undermedel. Inga undersökningar utan man hade enstaka personer som vittnade om preparatets undergörande egenskaper. Till slut insåg folk att det var ett bedrägeri ( kanske ett omedvetet bedrägeri) och försäljningen upphörde i Sverige.
MVH
Jan
Titel: SV: EM- något för oss på alternativ
Skrivet av: purpurbönan skrivet 11 jun-11 kl 22:11
   Jag är också jättesugen på att testa! Hur har det gått för er? Antar att det är typ bokashi ni menar?
Titel: SV: EM- något för oss på alternativ
Skrivet av: kvarnåkungen skrivet 26 dec-11 kl 21:03
startar upp en bokashi-bytta idag.. hört talas om den lite tidigare- känns lite lurt då man måste köpa preparat och så.. nja lite tveksam är jag allt...

men så fick vi två 2 byttor, "mirakel-strö" - ett startkit helt enkelt i julklapp så innan jag yttrar mig mer så får vi se hur det går...

Titel: SV: EM- något för oss på alternativ
Skrivet av: sparxxx skrivet 26 dec-11 kl 21:38
Jag ska också prova på det här med bokashi, vore ju guld om det funkade! Jag tror nog det gör det faktiskt.. Gäller bara att få till det rätt. Men herregud vad dyra grejerna är! Här ska vi bygga egna hinkar av vanliga plasthinkar från Coop, det står ju till och med hur man gör på www.bokashi.se (http://www.bokashi.se) :) 1 kg sånt mirakelströ är på väg hem till postlådan, sen har jag en ide om att det kanske går att ympa in bakterierna från tidigare hinkar till den nya, istället för att använda strö?                                      Och hej Henke! :)
Titel: SV: EM- något för oss på alternativ
Skrivet av: kackelmann skrivet 26 dec-11 kl 22:05
Har sett den här bokashi-hinken hos en kompis och hon lovordade den.

Själv begriper jag inte riktigt nyttan, läser jag på hemsidan www.bokashi.se (http://www.bokashi.se) måste man gräva ner resterna från hinken i trädgårdslandet eller hälla i varmkomposten ändå innan det blir jord av det. Känns mest som en fin livsstilsprodukt och ett sätt att bli beroende av dyrt mirakel-grus via postorder när vanlig hederlig kompostering är grunden i hela naturens kretslopp och dessutom helt gratis.  ::)

Nån annan kanske kan övertyga mig..
Titel: SV: EM- något för oss på alternativ
Skrivet av: henrietta70 skrivet 13 nov-12 kl 22:07
Ni som skulle testa - resultat?
Titel: SV: EM- något för oss på alternativ
Skrivet av: Gullebarnet skrivet 13 nov-12 kl 22:33
Både jag å syrran använder det, som förkompostering funkar det superbra!

Växter både inomhus å i trädgården trivs väldigt bra med näringsvätskan man tappar av från komposthinken :)

Bokashi-ströt är ju egentligen bara EM som ympats på vetekli för att få ett mer praktiskt format så att säga, jag använder tex bara själva vätskan vilket funkar precis lika bra samt är billigare.

Jag tror framförallt att det kan va ett bra system att använda i större skala i mer tätbebygda områden då hanteringen av organingt material skulle kunna effektiviseras med tanke på att förmultningen går så pass mycket snabbare.
Titel: SV: EM- något för oss på alternativ
Skrivet av: Peppiga Pia skrivet 14 nov-12 kl 11:00
Det första jag gjorde när jag flyttade hemifrån i augusti i år var att köpa hem ett startpaket med bokashi. Jag såg det som en investering, eftersom jag kommer ha nytta av det redan till nästa odlingssäsong. Hade tidigare testat att blanda ihop EMA som mamma gav till hästarna. De får ibland problem med magarna och då var EMA ett bra hjälpmedel. Fobo har en bra artikel på sin hemsida: http://www.fobo.se/kunskap/miljo/effektivamikroorganismer.shtml (http://www.fobo.se/kunskap/miljo/effektivamikroorganismer.shtml)

Bokashi-hinkarna tycker jag är väldigt smidiga, jag har börjat med ett projekt för att få ett bra jordförbättringsmedel. Har läst om en svart och bördig jord som indianer fått fram i sydamerika, med hjälp av träkol. Det kallas terra preta och Fobo har även skrivit om detta: http://www.fobo.se/kunskap/miljo/odlaren_terra_preta_2009.pdf (http://www.fobo.se/kunskap/miljo/odlaren_terra_preta_2009.pdf)
Jag tänkte att om man kombinerar de två teorierna, kan man slå två flugor i en smäll. Man får både näring, mikroorganismer och något som ser till att det blir långtidsverkande (flera tusen år). Så jag mosar ner träkol i byttor och häller sedan på den näringsrika vätskan som blir i botten på bokashi-hinken. Sedan ska jag nog låta det stå nu under vintern och till våren häller jag ut det i grönsakslandet.
Titel: SV: EM- något för oss på alternativ
Skrivet av: henrietta70 skrivet 14 nov-12 kl 13:53
Låter fint. Tack för era svar.

Som en granne till oss med stora egna odlingar och alternativtänkare sa idag - det enda han har emot EM är kostnaden - att man inte kan själv odla fram startkulturen. Men förmodligen är det en välbevarad hämlighet och kanske svårt att lyckas utan rätt miljö.

Å andra sidan - om man slipper diskmedel, tvättmedel och andra preparat så sparar man ju där. För att inte tala om att ett enskildt avloppsystem mår bra av mikrolivet!
Med en större skörd sparar man i matkostnader.

Vi har bestämt oss för att testa.
Titel: SV: EM- något för oss på alternativ
Skrivet av: sɹǝpuɐ skrivet 20 nov-12 kl 16:40
Det är nog inte alls svårt att göra egen EM, men man får inte kalla det så, för EM är ett registrerat varumärke. Du får hitta på något säljande namn. XFM - eXtra Fantastiska Mikroorganismer, kanske? Det finns gott om sidor på internet som beskriver hur man gör.

Googla på "diy bokashi starter".

I stora drag handlar det om att man odlar upp mjölksyrabakterier och jäst. Mjölksyrabakterier kan du få startkultur från filmjölk eller yoghurt. Eller varför inte en surdeg?  Jästkultur kan du få genom att lösa lite honung i vatten och låta stå ljummet över natten. Odla vidare genom att tillsätta socker eller melass. Sedan tillsätter du dessa kulturer, tillsammans med lite kompostthe, melass och vatten till en sopsäck full med sågspån eller  vetekli, så att det blir fuktigt. Knyter till så att koldioxid kan pysa ut, men inte syre kan läcka in. Skakar ibland. Förvarar svalt och mörkt.  Efter någon vecka när säcken inte längre är uppblåst, öppnar du säcken och torkar innehållet. Det bildas då stora mängder svamp- och bakteriesporer, som kan aktiveras genom att blöta upp sågspånet eller kliet.  Sedan säljer du denna bokashi dyrt och blir väldigt rik.
Titel: SV: EM- något för oss på alternativ
Skrivet av: henrietta70 skrivet 20 nov-12 kl 18:11
haha - som tur är så är jag inte lagd åt det hållet - eller synd kanske...

Man borde väl kunna odla det i flytande form oxå? Det är den vi är intresserade av. Tänk att använda det som diskmedel och städa med - så mår det avskilda avloppet bra!

Till en början - naturligtvis ska jorden och växterna även få sitt. Komposten går dock till kompostmaskarna. ...eller...förresten... de kanske skulle bli jätteglada av bokashi?

Jag råkar ha en flaska mjölksyra som används av biodlarna. Är den samma sak?

Tack Anders!
Titel: SV: EM- något för oss på alternativ
Skrivet av: sɹǝpuɐ skrivet 20 nov-12 kl 18:18
Nej, det skall vara mjölksyrabakterier, inte mjölksyra. Bakterierna och jästsvamparna samarbetar för att bryta ner matresterna. Snabbkompostering.

Vitsen med vetekliet eller sågspånet, tillsammans med melassen i den lufttäta sopsäcken,  är att man då kan föröka upp mikrorganismerna och sedan få dem att bilda enorma mängder sporer när man torkar det. På det viset kan mikrorganismerna lagras mycket länge, spridas över matresterna och snabbt aktiveras bara genom att bli fuktigt.  Blir oerhört mycket drygare än att dutta em-lösning direkt.

Istället för att göra sin egen XFM kan man lika gärna odla upp EM i sopsäckar på exakt samma sätt. Men det blir ju lite dyrare, och kanske inte lika bra.
Titel: SV: EM- något för oss på alternativ
Skrivet av: henrietta70 skrivet 20 nov-12 kl 18:24
ÖH - så dum man är ibland  ::)

Tur man kan fråga  ;D

Här ska det experimenteras!

Vassle (enkelt - har ingen surdeg på hyllan just nu) - honung (fick en burk av grannen, borde bli bra med lokalt honung) - melass och värme.

Tack!
Titel: SV: EM- något för oss på alternativ
Skrivet av: kollotrollet skrivet 20 nov-12 kl 18:44
Jag använder Bokashi sen lite mer än ett år och tycker det funkar jättebra.Det blir ingen lukt i hinkarna ( har 4st plasthinkar inköpta på Bauhaus med lock till). När en hink är full så fyller jag på nästa hink.När hink nr tre börjar fyllas på så tömmer jag ut den första i komposten.Jag tömmer en hink i veckan i komposen där jag har ett lager med halm överst( nu när det börjar bli kallt som issolering).
Eftersom plastlocket finns där kan hinken stå inne i köket utan att lukta.Maskarna i komposten tycker det är "mumma".
Nackdelen är ju då priset men jag tycker det är värt det då jag kan underhålla komposten på vintern oxå.
Titel: SV: EM- något för oss på alternativ
Skrivet av: sɹǝpuɐ skrivet 20 nov-12 kl 18:52
Hämta en sopsäck sågspån på ett sågverk, eller köp en säck vetekli på Granngården, och gör ett par årsbehov av bokashi i sommar!
Titel: SV: EM- något för oss på alternativ
Skrivet av: Peppiga Pia skrivet 20 nov-12 kl 19:12
Hämta en sopsäck sågspån på ett sågverk, eller köp en säck vetekli på Granngården, och gör ett par årsbehov av bokashi i sommar!

Vad tror du om att använda kutterspån?
Titel: SV: EM- något för oss på alternativ
Skrivet av: sɹǝpuɐ skrivet 20 nov-12 kl 19:33
Det är nog väl grovt. Fungerar nog, men inte alls lika bra som sågspån eller vetekli.

Men det vore intressant att se hur bokashi skulle fungera som strö i exempelvis ett hönshus.

När det gäller Terra Preta, prova att googla på biokol. Det är ett ganska hett ämne. Finns även någon tråd om det här på forumet. Det är nog mycket bra att göra som du gör, för att "ladda" kolet med näring, men annars kan det vara snabbare och smidigare att blötlägga kolet i urin några dagar. Jag lägger kol i min kompost. Och kissar så mycket jag kan på komposten, nu när det inte är så mycket odling igång.

http://www.alternativ.nu/index.php?topic=126700.0 (http://www.alternativ.nu/index.php?topic=126700.0)
Titel: SV: EM- något för oss på alternativ
Skrivet av: Peppiga Pia skrivet 21 nov-12 kl 13:44
Det är nog väl grovt. Fungerar nog, men inte alls lika bra som sågspån eller vetekli.

Men det vore intressant att se hur bokashi skulle fungera som strö i exempelvis ett hönshus.

När det gäller Terra Preta, prova att googla på biokol. Det är ett ganska hett ämne. Finns även någon tråd om det här på forumet. Det är nog mycket bra att göra som du gör, för att "ladda" kolet med näring, men annars kan det vara snabbare och smidigare att blötlägga kolet i urin några dagar. Jag lägger kol i min kompost. Och kissar så mycket jag kan på komposten, nu när det inte är så mycket odling igång.
[url]http://www.alternativ.nu/index.php?topic=126700.0[/url] ([url]http://www.alternativ.nu/index.php?topic=126700.0[/url])

Okej, kom på att vi brukar få en del sågspån när vi sågar brädor, så jag kan ju prova båda två..
Ja, det där med urin är nog jättebra, men jag tänkte att på det här sättet kan jag få större användning av bokashi-vätskan nu på vintern.

I stora drag handlar det om att man odlar upp mjölksyrabakterier och jäst. Mjölksyrabakterier kan du få startkultur från filmjölk eller yoghurt. Eller varför inte en surdeg?  Jästkultur kan du få genom att lösa lite honung i vatten och låta stå ljummet över natten. Odla vidare genom att tillsätta socker eller melass. Sedan tillsätter du dessa kulturer, tillsammans med lite kompostthe, melass och vatten till en sopsäck full med sågspån eller  vetekli, så att det blir fuktigt. Knyter till så att koldioxid kan pysa ut, men inte syre kan läcka in. Skakar ibland. Förvarar svalt och mörkt.  Efter någon vecka när säcken inte längre är uppblåst, öppnar du säcken och torkar innehållet. Det bildas då stora mängder svamp- och bakteriesporer, som kan aktiveras genom att blöta upp sågspånet eller kliet.  Sedan säljer du denna bokashi dyrt och blir väldigt rik.

Jag funderar, om man ska prova att göra bokashi hemma, men använda för eget bruk, hur gör man för att inte mikroorganismerna ska dö innan man hinner använda upp det? Det är väl en färskvara? Vad menas med kompostthe?
Titel: SV: EM- något för oss på alternativ
Skrivet av: sɹǝpuɐ skrivet 21 nov-12 kl 14:48
Nej, det får utmärkt hållbarhet. I och med att man torkar kliet eller sågspånet medan det är fullbemängt med mikrorganismer, så bildar de massor med sporer. Dessa sporer kan klara sig mycket länge och är väldigt tåliga, nästan omöjliga att döda. Men man bör se till att det inte blir för varmt när man torkar. Direkt solljus kan också verka steriliserande genom UV-strålning. Så fort man fuktar materialet så aktiveras sporerna och det blir full fart igen.

En solvarm och torr cementplatta är perfekt. Den suger upp fukten och man kan skyffla och flytta runt och breda ut bokashin så att den torkar snabbt. Men direkt solljus är bäst att undvika, även om det nog bara är den yttersta ytan på bokashin som påverkas av UV-strålningen.

När man löser upp honung i ljummet vatten, och den vägen skapar en vildjästkultur, så aktiveras jästsporer som blåst med vinden och hamnat i blomnektarn. Bina har sedan samlat ihop nektarn och tillsatt fungicider för att hindra att det börjar jäsa innan de torkat bort vattnet, och höjt sockerhalten så att den verkar konserverande. När man löser upp honungen späder man ut både socker och fungicider så att jästen kan aktiveras. Det finns säkert med en massa andra sporer också. Det är därför vildjästkultur på honung inte alltid blir så bra. Men då är det ju enkelt att sätta en ny. Vill man kan man nog fuska med brödjäst också, men det blir nog inte lika bra som en mix av en massa olika svampsorter.

Kompostthé är avrunnet vatten från en kompost. Genom att tillsätta det så kan man få med fler bakteriesorter och svampar i bokashin. Mjölksyrabakterier och jästsvamparna dominerar kraftigt från början i sopsäcken och tar snabbt bort allt syre och skapar en mycket sur miljö. Bakterierna och svamparna i kompostthéet som klarar den miljön förökar också upp sig och kompletterar bakteriefloran.

Troligen kan man slopa kompostvattnet utan att tappa särskilt mycket effekt på bokashin. Mjölksyrabakterier och jästsvamparna räcker nog rätt bra ensamma. Men "riktig" EM har extra bakterier utöver mjölksyrabakterierna. Vill man så kan man utgå från "riktig" EM när man gör sin egen bokashi. Det går inte åt så mycket.

Sågspån av ek och lärk är nog inte bra att använda. Men sågspån av gran, fur och björk fungerar nog utmärkt.

Det finns bättre och mer detaljerade beskrivningar/recept på hur man kan göra startkultur till bokashi ute på nätet. Du kan googla på exempelvis "diy bokashi starter" eller något liknande. Bokashi är ett japanskt påhitt, och ofta föreslår man att man skall odla upp startkultur från risvatten.
Titel: SV: EM- något för oss på alternativ
Skrivet av: Peppiga Pia skrivet 23 nov-12 kl 16:18
Oj, okej det är en del att sätta sig in i märker jag.. Menar du alltså att bokashin kan hålla i flera år? Är bokashin som man köper hem också torkad? -Den ska ju helst förvaras lufttätt för att behålla sin verkan..

Lite nyfiken bara, varför inte ek och lärk? Hur är det med en?
Titel: SV: EM- något för oss på alternativ
Skrivet av: torpjens skrivet 23 nov-12 kl 16:35
Krossat träkol ger alla mikroorganismer en förträffligt njutbar tillvaro. Många små ytor och skyddade ställen att sitta och mysa och utvecklas på.  ( http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=406&artikel=5032777 (http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=406&artikel=5032777) & http://biokol.nu/ (http://biokol.nu/) ) Jag misstänker att krossat träkol (ganska fint) kommer att göra nytta även i komposten. Skulle man dessutom tillsätta lite bakterier typ mjölksyra och jäst som nämnts tidigare kan det bli riktigt intressant.


Vänligen
Torpjens
Titel: SV: EM- något för oss på alternativ
Skrivet av: sɹǝpuɐ skrivet 23 nov-12 kl 16:47
En del träslag har "inbyggd impregnering" . De står emot svampangrepp och liknande. Inte bra om man vill odla bokashi på sådan sågspån. Jag tror inte heller att en är bra. De flesta vanligaste träslagen fungerar nog bra. Utom just ek, lärk och en. Och möjligen kådrik furu, typ fetved.

Ja, bokashiman köper är framställd på mycket liknande sätt som jag beskrivit. Man odlar bakterier och svamp i syrefattig miljö på substrat som vetekli med tillsatts av socker. Och torkar sedan det hela för att få svamparna och bakterierna att bilda sporer och in aktiveras. Men de har nog tillgång till bättre och snabbare tork i form av bäddar som genomblåses av fläktar.

Om man förvarar sin bokashi torrt, svalt och mörkt håller den länge, länge. Men tät behållare är nog också bra. Ibland blir det ju hög luftfuktighet. Men så länge bokashin är så torr att sporerna inte aktiveras borde det hålla sig väldigt länge.
Titel: SV: EM- något för oss på alternativ
Skrivet av: Peppiga Pia skrivet 26 nov-12 kl 09:04
En del träslag har "inbyggd impregnering" . De står emot svampangrepp och liknande. Inte bra om man vill odla bokashi på sådan sågspån. Jag tror inte heller att en är bra. De flesta vanligaste träslagen fungerar nog bra. Utom just ek, lärk och en. Och möjligen kådrik furu, typ fetved.
Just det, nu förstår jag. Ska be pappa ha en speciell behållare när har sågar rätt träslag, en fördel också om inte katterna kommer åt att göra sina behov i spånet  ;D

Jag undrar, vad tror du om att göra bokashi av krossad eller hel havre? Det är väl bara att prova, men kunde vara kul att få reda på vad du tycker, som verkar ha bra koll :)
Titel: SV: EM- något för oss på alternativ
Skrivet av: sɹǝpuɐ skrivet 26 nov-12 kl 20:28
Jag har bara teoretisk koll på detta. Jag komposterar mest på traditionellt vis, men har ett litet sågverk och har funderat lite på vad man kan göra med sågspån...  ;)

Det kan gå att göra bokashi på krossad spannmål. Men det verkar väldigt slösaktigt. Och blir svårt att torka snabbt. Man vill helst inte att aeroba mikrorganismer skall kunna etablera sig och tränga ut de anaeroba medan man torkar kliet.

Det man vill ha är ett substrat med så stor yta som möjligt, i förhållande till vikten och volymen. Det ger mycket yta för sporer och gör att det kan torka snabbt.  Kli och sågspån (fin) är nog svårslaget. Näring tillsätter man som billig melass i vattenlösning som fuktar substratet. Det innebär att det kan växa överallt, det blir en oerhört stor yta för bakterier och svamp att sprida sig på, och sedan bilda sporer på.

Sedan när man använder bokashin är det ju meningen att mikrorganismerna skall aktiveras och ge sig på avfallet. Har man spannmål man vill bli av med är det nog bättre att elda det eller kompostera det direkt. Eller använda till djurfoder. Ingen större vits att hälla det i bokashispannarna.

Titel: SV: EM- något för oss på alternativ
Skrivet av: Peppiga Pia skrivet 28 nov-12 kl 13:14
Okej, börjar nog med sågspån, det verkar lättast :) Tror du det kan funka att torka det bredvid vedspisen, eller hur varmt får det bli ungefär? Där kommer ju inte solen åt i alla fall och jag tänkte börja i liten skala :)
Titel: SV: EM- något för oss på alternativ
Skrivet av: sɹǝpuɐ skrivet 28 nov-12 kl 14:56
Det allra bästa hade varit en fläkt i ett stort lodrätt koniskt rör. Då hade sågspånet kunnat torka mycket snabbt svävande på en luftkudde.  Troligen är det så man torkar bokashi kommersiellt.

Näst bäst att breda ut på en mycket stor yta och skyffla runt och kasta upp det i luften tills det torkar. Ett rengjort torrt cementgolv solvarmt. Eller möjligen på en stor pressning, och borsta runt det. Helst ute i torrt väder. Bäst att göra sommartid. Kanske på eftermiddagen när solen värmt ett golv som nu är i skuggan.

Vid spisen kan du nog bara torka väldigt små mängder i taget.
Titel: SV: EM- något för oss på alternativ
Skrivet av: Peppiga Pia skrivet 29 nov-12 kl 11:46
Okej, får se om jag kommer på någon bra metod som jag kan göra här hemma då.. Haha, en sista fråga bara. Kan inte låta bli att försöka luska ut något strö som jag kan använda till bokashi, som jag har här redan nu. Sågspånet måste jag vänta på tills pappa sågat.. Aska är inget alternativ eller? Det är ju "finmalet" i alla fall  ;)
Titel: SV: EM- något för oss på alternativ
Skrivet av: sɹǝpuɐ skrivet 29 nov-12 kl 12:14
Det är nog för starkt. Blandar du aska med vatten blir det i det närmaste lut av det. Aska innehåller en massa mineraler och kalcium, magnesium och kalium. Det ger en basisk miljö, högt pH. Det vill man inte ha i bokashikulturen. Där vill man ha det surt.

Däremot finns det tydligen en del som gör egen bokashi av tidningspapper. Verkar som att de främst satsar på mjölksyrabakterier, inte så mycket jäst. Det kan vara ett bra sätt att mycket snabbt komma igång med att experimentera.

De gör en mjölksyrakultur och blandar med vatten och melass (sirap går nog lika bra) och fuktar en tidning. Sedan stoppar de tidningen i en plastpåse och pressar ut all luft. Därefter får det hela ligga och fermentera i två veckor. Sedan särar man försiktigt på sidorna och hänger på tork. Vid användning lägger  man sedan avfall i tunna lager med en bit tidningspapper mellan varje lager.

Googla "newspaper bokashi" så hittar du exempel.

Jag hittade en pdf med rätt detaljerade anvisningar enligt ovan: http://bocashi.files.wordpress.com/2010/03/bokashicomposting1.pdf (http://bocashi.files.wordpress.com/2010/03/bokashicomposting1.pdf)

Om du testar hoppas jag på att du återkommer här och berättar hur det gick?  ;D
Titel: SV: EM- något för oss på alternativ
Skrivet av: Peppiga Pia skrivet 29 nov-12 kl 19:15
Så var det ja, kom inte ihåg om det var basiskt eller surt med aska. Då vet jag det. Testar tidningspapper istället :)

Tack för länken! Det underlättar mycket om man slipper sitta själv och leta när man inte har så bra koll. Men jag har ändå en flaska med EM-bakterier, så jag tar den istället för det där med att odla egna bakterier. Men jag undrar om det ska stå svalt eller varmt. Han som gör bokashi med EM i den här videon How to Make Bokashi (http://www.youtube.com/watch?v=96fSXccQx9Q#) säger att det ska stå på en varm plats och den som skrev det där om tidningspapper menar att det ska stå svalt..
Titel: SV: EM- något för oss på alternativ
Skrivet av: sɹǝpuɐ skrivet 29 nov-12 kl 20:22
Kör mittemellan? Rumstemperatur. Funkar troligen oavsett. Eller lite varmare i början för att komma igång och sedan svalare?

Kanske 1 del EM till en lösning bestående av 6 delar vatten och en del sirap.
Titel: SV: EM- något för oss på alternativ
Skrivet av: Peppiga Pia skrivet 03 dec-12 kl 19:38
Ja, kör nog lite varmare i början och sedan svalare.

Funkar det lika bra med honung istället för sirap? Eller är melass bättre i så fall? Har ingen sirap hemma..
Titel: SV: EM- något för oss på alternativ
Skrivet av: henrietta70 skrivet 03 dec-12 kl 21:28
Vi köpte 5 liter melass på Granngården (i Sjöbo). Kolla om er har.
Titel: SV: EM- något för oss på alternativ
Skrivet av: sɹǝpuɐ skrivet 03 dec-12 kl 22:05
Honung fungerar nog, men inte så bra. Onödigt dyrt också.  :-X

Honung har lite biocider som bina tillsatt för att hämma tillväxt av bakterier och svampar innan de torkat bort tillräckligt med vatten från nektarn för att sockerhalten skall verka konserverande. När man löser upp honung i vatten så brukar det komma igång jäsning iaf. Men melass eller sirap är nog bättre. Eller bara vanligt socker.  Det kan bli problem med jäsning ibland när man bakar söta bröd med honung.  Melass är särskilt bra för det innehåller en hel del salter och annat, utöver socker, som kan gynna jästsvamparna och mjölksyrabakterierna. Det finns särskilda jästnärsalter för vinjäsning man kan köpa. Det kan kanske ge lite extra sprutt om man använder rent socker.
Titel: SV: EM- något för oss på alternativ
Skrivet av: Peppiga Pia skrivet 26 dec-12 kl 20:20
Nu har jag börjat mitt försök med tidnings-bokashi, om en vecka ska jag ta ut pappren ur sina plastpåsar och torka dem.

Men, idag när jag var hos föräldrarna sade pappa till min förvåning att de hade en säck med vetekli. Så jag sprang ut och kollade på den, det var ett tag sen han slutade med djuren så den har stått där ganska länge utan att komma till användning. Jag såg att bäst före-datumet gick ut år 2009. Men jag tänker att det inte kan göra så mycket? Det borde väl gå att fermentera ändå?
Titel: SV: EM- något för oss på alternativ
Skrivet av: TiB skrivet 26 dec-12 kl 21:57
Detta är inget som passar ett alternativt tänkande, 700 spänn för ett par söta komposthinkar. Resten är ren bizznizz, bondfångeri, lurendrjeri eller vad du vill. Microorganismerna finns överallt, liksom svamparna och sockret och "maten". Vad är det för fel på en vanlig kompost eller "kokar" ihop själv enligt uppåneranders recept för att få lite extra fräs?
Hur mycket sämre hade matresterna blivit om man grävt ner dem i backen direkt, tillsammans med tex någon baljvävt?

(Trädgårdsmästaren här lyfter på hatten för anders beskrivning av förloppet. Hon säger sig inte kunna beskriva det bättre själv, kanske för att hon är fly förbannad över att hederligt folk blir lurade med EM) ;D

Alternativt är att samla information och göra saker och ting själv. Det är bara vanligt folk som inte kan värdesätta annat än det som är köpt färdigt, för alldeles för stora pengar. (pizzor, plasthinkar, etc ;D ) Alternativare gör saker å ting själv. Varje storkök kan leverera hur många plasthinkar du vill, med lock. Jag har sett att Maria har en 25-litersdunk med kran här ute och har en vag aning om vad den innehåller. Luktar FAEN så jag går inte nära. :o

Det skulle va roligt att veta, huruvida det där japanska universitetet vet om att de figurerar i skojarevideon. Oj, nu är  jag också förbannad. >:D
Titel: SV: EM- något för oss på alternativ
Skrivet av: henrietta70 skrivet 26 dec-12 kl 22:25
Jag har gjort ett första försök att få ihop EM på honung, sockerbetsmelass, tre dagar gammal mjölksyrejäsningsvätska där jag startat förloppet på vassle (jäsning i full gång) och värme i termoväska med terrarievärmare i botten och en värmefilt (som stänger av sig efter 90 min =O(.

Det jäste bra - men efter en vecka kunde jag inte se någon rengörande resultat på gammal ingrodd fett så som jag läst om.

För att kunna jämföra och veta vad det är jag strävar mot med min egen brygd har jag nu beställt en falska EM. Melassen köpte vi på Granngården för en 50 lapp för 5 liter (kort datum).
Som behållare använder jag en saftdunk.

Angåden dessa dyra hinkar (och EM-bryggare) - på nätet finns flera som beskriver hur enkelt man gör allt med vanliga 10 liters hinkar med lock.
Det kommer alltid finnas människor som har pengar som ogräs och ändå vill stilla sina samveten och det är för dessa människor alla dessa färdiga koncept finns - har jag fått för mig iaf. Folk som inte anser sig ha tid till experiment och testande.
Vi som är lagda åt det hållet provar själva.

Och är det inte just för att det ska finnas microber överallt på och runtom oss, som det är bra att tillföra ännu mer av de "rätta" sorterna? Desutom tar vi död på de viktiga organismerna med de flesta medel som vi omger oss med så det kan inte vara fel att fylla på?
Alla har inte heller möjlighet till en egen kompost - iaf inte de som bor i lägenhet och inte vill ha en egen kompostmaskodling under vasken =O)
Titel: SV: EM- något för oss på alternativ
Skrivet av: sɹǝpuɐ skrivet 26 dec-12 kl 22:50
Nu har jag börjat mitt försök med tidnings-bokashi, om en vecka ska jag ta ut pappren ur sina plastpåsar och torka dem.

Men, idag när jag var hos föräldrarna sade pappa till min förvåning att de hade en säck med vetekli. Så jag sprang ut och kollade på den, det var ett tag sen han slutade med djuren så den har stått där ganska länge utan att komma till användning. Jag såg att bäst före-datumet gick ut år 2009. Men jag tänker att det inte kan göra så mycket? Det borde väl gå att fermentera ändå?

Det borde gå utmärkt. Kliet är mest till för att ge yta åt microorganismerna att sprida sig på. Om det luktar mögel från det är det kanske inte så bra. Ett annat krux kan vara att det blir svårt att torka nu på vintern. Lättare på sommaren när man kan sprida ut på en cementplatta eller en pressning ute.
Titel: SV: EM- något för oss på alternativ
Skrivet av: Peppiga Pia skrivet 27 dec-12 kl 19:26
Det borde gå utmärkt. Kliet är mest till för att ge yta åt microorganismerna att sprida sig på.

Det var väl det jag tänkte. Men jag tror, som du säger, att jag väntar till sommaren med att göra kli-bokashin. Nu får jag fokusera på tidnings-bokashin och se hur det funkar :)
Titel: SV: EM- något för oss på alternativ
Skrivet av: qeliott skrivet 09 feb-13 kl 16:52
Henrietta, PeppigaPia, uppochnedvända Anders - ni som har provat: fungerar bokashin? Och framför allt: fungerar den bättre än den vanliga komposten?

Maken och jag har i åratal haft en hink med lock under diskbänken, när hinken är full, bär jag ut den till varmkomposten. De första åren nöjde jag mig med att lägga tidningspapper på botten av hinken, men maken tyckte det luktade så vi började istället med plastpåsar. Plastpåsarna är komposterbara, men man får inte ha bråttom. Två år. Tre år? Fyra? Plasttrasorna var ett elände när kompostbingen skulle tömmas. Nu har vi använt papperspåsar istället de senaste åren.
Vårt kärl under diskbänken är inte lufttätt och har ingen tapp-kran, annars är den ju i princip en bokashi-hink. Om det skulle vara till någon fördel, kan jag väl hälla på fermenterat vetekli? Å andra sidan bär det mig emot att köpa grejer bara i syfte att slänga bort dem. Ett minimikrav är ju att grejerna först har tillfört någon nytta.
Ungefär i samma veva som hinken är full, börjar den lukta. Vi bor i Skåne, m a o är vintrarna förhållandevis korta och milda, och jag bär ut hinken till varmkomposten var och varannan dag. Detta har varit problemfritt i åratal (frånsett plastslamsorna), men 2012 var så kallt och regnigt att jag aldrig kom mig för att göra i ordning varken kökslandet eller kompostbingarna. Eftersom jag inte tömde dem, är de fulla nu. Dålig tajming, februari.
Jag har tre alternativ: 1) Köpa en fjärde varmkompost (inte praktiskt, det är snö ute), 2) lägga avfallet i kompostfacket i soptunnan men dels missunnar jag kommunen mitt näringsrika (?) avfall och dessutom tömmer de bara tunnorna var fjärde vecka och tunnorna svämmar över redan som det är, eller 3) försöka magasinera våra sopor tills dess att vintern gett med sig och jag kan gräva ur komposten och göra plats till nya hinktömningar - förhoppningsvis om tre-fyra-fem veckor.
Jag är inte angelägen om att magasinera mina sopor i plastpåsar och få nya slamsor som så småningom skall extraheras ur komposten (påsarna bildar lufttäta fickor och det blir en äcklig rutten sörja i dem som mera påminner om ruttet kött än om kompostjord), och jag vill inte heller ha plastslamsor fara runt med vinden i kökslandet när allt har torkat upp frami sommar.
Luktar bokashin? Luktar den surdeg, alkohol, jäst, ruttna sopor, blöta potatisskal, hundandedräkt? Ärligt!?
Går förmultningen fortare, ute i varmkomposten? När det är minusgrader ute hjälper det inte att kalla varmkomposten varm, den är tämligen inaktiv. Gråsuggorna frodas men masken har krupit undan.
Inte ens skåne har ju tillräckligt milt klimat för att bara gräva ned bokashipåsen i kökslandet året om, som man rekommenderas på klämkäcka bloggar från nya zeeland och USA.
Skulle vara intressant att höra vilka erfarenheter ni har gjort?
Titel: SV: EM- något för oss på alternativ
Skrivet av: henrietta70 skrivet 09 feb-13 kl 21:13
Hej Geliott

Jag har inte provat med bokashi.

MEN: när Sjöbo kommun började med kompostinsamling så tyckte vi det luktade förjäkligt under vasken - vi producerar MASSOR med organiskt avfall.
Så - när vi hade skaffat en varmkopost och till den kompostmask - fick gubben den utmärkta idéen att ta in maskarna till köket (en del i vart fall).
Och med den mängden kompost som vi producerar så fick det bli en foderbehållare med lock från Granngården - en fyrkantig svart, hög plastbehållare som vi ställde på små "kärror" med hjul, såna man brukar ha under stora blomkrukor, för att lätt kunna transportera när den var full. Vilket tog 3-4 veckor. Då hällde jag allt i varmkomposten och för att inte få med flygmaskar så plockade jag ut sedan friska rena maskar ur varmkomposten med lite ren torv som start på den nya satsen.
Detta gjorde vi när vi bodde inne i samhället - nu bor vi på landet och har höns som tar hand om det mesta - resten går till maskarna som finns kvar.
Den 50 liters behållaren luktade aldrig! Och maskarna älskade den.
Det kanske funkar med en liten behållare och maskar för er - det gjorde inte för oss.

På vintern är det lite knepigt då vår varmkompost inte håller värmen så maskarna överlever. Det löste vi genom att ha en liten "besättning" i värmen som matades lagom. Här i Skåne är det inte så många månader som det är så kallt.

Om du finns i närheten kan du få maskar av oss - om du skulle vilja. Annars kan man beställa kompostmaskar på nätet, kostar inte mycket. De är toppen =O)

Jag inhandlade Em efter att ha testat göra eget. Skillnaden var att det fanns mycket med svamp (skillnad man kunde se med ögat) i det köpta.
Jag hade förhoppningar att den skulle fungerat som fettlösare och i rengöring vilket den inte gjorde - så som jag hade hoppats. Jag tvivlar dock inte på att den gör nytta. Så - när växtsäsongen börjar igen kommer jag att jäsa EM till kökslandet, komposten och trekammarbrunnen. Just nu har jag inget aktiverat.

PM:a mig om du vill ha maskar!
Titel: SV: EM- något för oss på alternativ
Skrivet av: qeliott skrivet 10 feb-13 kl 21:04
Hej Henrietta,
Maskar mottages gärna! Vi är i Flyinge, så det är ju ingen bit att ta sig till Sjöbo-trakten. Än så länge är emellertid komposten alltför frusen, så vi får återkomma om saken längre fram i vår.
Jag är alldeles ny på sajten här; vad menar du med PM:a?
Vad gäller bokashin får jag fundera ett varv till. Vi producerar massor av kompost, men jag vet inte var någonstans jag skall ställa den för efterjäsningen. Å andra sidan är det spännande att prova, om det kortar komposteringstiden ens ute i varmkomposten, så kan det vara värt att göra det. 
Titel: SV: EM- något för oss på alternativ
Skrivet av: henrietta70 skrivet 10 feb-13 kl 21:28
HEj igen

Om bokashin förkortar kompsoteringen vet jag inte, har ingen erfarenhet - men rent logist skulle jag tro det.
Men det jag vet är att maskarna gör hela jobbet direkt =O) Jag hade dock inte ett trädgårdsland att hälla inomhuskomposten i på den tiden men numera finns det inte plats i vårt lilla kök för en maskkompost inomhus för. Men - rent logiskt går det bra att hälla allt på landet direkt! För maskarna förökar sig nåt helt otroligt.

PM - är ett privat meddelande. Du klickar på ikonen med pratbubblan till vänster, under mitt alias/uppgifter - i mitt inlägg - en liiiiten ikon. När du ställer pekaren på rätt ikon kommer texten "privat meddelande" upp - så klickar du där och så vidare....
Meddelandet skickas sedan till mig privat.

Jag skickar ett meddelande - PM - till dig med mina uppgifter så att du kan kontakta mig när och om du vill ha mask eller bara för att byta idéer.
Titel: SV: EM- något för oss på alternativ
Skrivet av: Peppiga Pia skrivet 27 feb-13 kl 19:37
Jag har inte hunnit få så mycket erfarenhet av bokashi-komposten ännu. Jag hann med att gräva ner två hinkar i grönsakslandet innan vintern kom. Det ska bli spännande att se till våren hur resultatet blivit.

Nu under vintern har jag testat att blanda två hinkar i varsina stora byttor med jord (torv+jordklumpar från krukväxter) som står inomhus. Enligt de jag beställde bokashin från kan man på så sätt ha sin egna jordfabrik under vintern. Det är perfekt tänker jag eftersom det går åt en hel del jord sen till våren för alla krukplanteringar. Återstår att se bara om det kan gå så pass fort med omvandlingen.
Har man en varmkompost på vintern är det nog optimalt att slänga i bokashi-matresterna där, eftersom de behöver några plusgrader (5 grader har jag för mig, men är osäker) för att omvandlas till jord.
Har man annars ett växthus kan man ha några byttor där, så kommer processen igång så fort vårsolen tittar fram och värmer.

Men jag har också funderat på det där med maskkompost.. Har bara inte hunnit läsa på hur man ska gå till väga.
Titel: SV: EM- något för oss på alternativ
Skrivet av: henrietta70 skrivet 27 feb-13 kl 20:13
Du behöver ingen kunskap =O)
Bara beställa/få maskar och hutta i! De sköter resten.
Om du ska köpa så ska du nog bara vänta tills det itne är minusgrader under postgången.

Vår stora fodertunna som står +1-4 grader just nu har fortfarande inte blivit fullt. Vinterförvaringen för maskarna då en (vår?) varmkompost inte håller frostfritt.
Maskarna håller nivån under maxstrecket (locket) - men varje gång jag ska i med en ny pytta funderar jag hur länge till jag kan fortsätta fylla på =O)
Fast våren är nog snart här i SKåne hoppas jag.
Titel: SV: EM- något för oss på alternativ
Skrivet av: bajo0200 skrivet 11 jan-14 kl 16:53
Jag har testat EM men fick det inte att fungera. Syrningsprocessen kom aldrig igång och det började ruttna istället. Känner en som använder metoden som "förkompostering" och menar att det fungerar bra. Enligt utsago så bryts materialet delvis ner genom bakterieprocesserna, vilket gör att det går undan sen när det blandas i vanlig jord.
Själv trivs jag nog bättre med den fina myllan som mina maskkomposter ger, men det är ju förstås inte ett alternativ för de som är gillar slaskhink-konceptet.
EM verkar säljas likt något slags pyramidspel. Men blir lite fundersam.
Jag har inte hittat några vetenskapliga källor för vad det är som är så bra med EM och är än så länge inte övertygad. Men jag kanske borde testa en sväng i år igen och se ifall jag får det fungera bättre.

Hej jag har nyss införskaffat två Bokashi hinkar och laddat med det grönsaksavfall och kaffesump och är nyfiken hur det fungerar. Jag har också skaffat en avfallskvarn som jag tänkt koppa till en gammal diskbänskplåt och mala, men inte skicka ut i avloppet, utan ta hand om själv. På önskelistan stå även en kompostkvarn då för att mala allt grönsaksavfall, då jag tycker om att odla och får massor av  grönsaksavfall över, så det vore roligt att ta tillvara en del av vårt eget avfall. Maskkompost är något jag funderar över men vill ha luktfritt inomhus. Vad tycker ni andra jord -nära folk?
Titel: SV: EM- något för oss på alternativ
Skrivet av: Gerda skrivet 21 maj-14 kl 11:36
Har använt EM under fem års tid nu, både som Bokashi (köper Mikroferm och jäser själv i kli, det blir mycket billigare då) och det flytande att spraya på växter då och då. Började när jag hade rost på päronträden, och fick tipset av en ekologisk fruktodlare att spraya EM på för att hämma angreppet. Detta fungerade mycket bra och sedan dess har jag fortsatt. Skördarna blir större med Bokashikompost i, har gjort flera experiment där jag haft en bädd med och en utan, och dessutom upplever jag att växterna blir mer frosttåliga.

Eftersom EM är väldigt etablerat i mer än 130 länder och i ganska storskaliga ekologiska odlingar finns en mängd case studies som man kan följa. På den japanska sidan emrojapan.com finns en News-sida med länkar till artiklar och vetenskapliga rapporter.

På Greenfoot finns en sida med massor av tips på hur du kan göra för att spara på utgifterna genom att aktivera ditt EM själv till EM-A, och i sin tur blanda med kli för att få Bokashiströ.   http://www.greenfoot.se/tr%C3%A4dg%C3%A5rd-anv%C3%A4ndning-21752551 (http://www.greenfoot.se/tr%C3%A4dg%C3%A5rd-anv%C3%A4ndning-21752551)

 
Titel: SV: EM- något för oss på alternativ
Skrivet av: YlvaYrväder skrivet 15 jan-16 kl 21:24
I stora drag handlar det om att man odlar upp mjölksyrabakterier och jäst. Mjölksyrabakterier kan du få startkultur från filmjölk eller yoghurt. Eller varför inte en surdeg?  Jästkultur kan du få genom att lösa lite honung i vatten och låta stå ljummet över natten. Odla vidare genom att tillsätta socker eller melass.

Nu svarar jag på en jättegammal tråd men... då jag har funderat och tvekat hela veckan så kom jag mig inte för att beställa min bokashi förrän idag, men jag tänkte att jag kanske kan få igång nåt eget under helgen bara för att få igång första hinken. Det är nämligen så att vi sparade "bottenjästen" från senaste hinken cider vi gjorde och har haft i kylskåpet och den kom igång nu när jag tog ut den i rumstemp igen. Och yoghurt köpte jag hem idag, med kort datum. Kan jag blanda ihop detta och tillsätta lite sirap imorgon och hälla det på lite kompostrester på söndag?

Jag vet att det inte är säkert att det FUNGERAR jättebra, men tror ni att det är värt att testa?