Alternativ.nu
Djur => Brukshästar => Ämnet startat av: Trollmor skrivet 06 mar-11 kl 23:01
-
Hört ett rykte om att det från nyår skulle vara förbjudet för oss vanliga att sko våra hästar, hur bra vi än kan det. Att man ska avkrävas hovslagarutbildning för att verka eller sko. Så jag sökte på SJVs hemsida, men hittade nästan inget. Fakta, någon?
Tack.
-
Fakta är att du får fortsätta sko dina hästar så länge dom är friska i hovarna men med specialbeslag då måste du anlita hovslagare .
-
1000 tack! Vet Du eller nån annan hur jag hittar källan? Lagrum, hemsida ... Är det Jordbruksverket som bestämmer, eller ska jag söka någon annan stans?
-
Hovslagarförbundets hemsida hittade jag det på .
-
:( Och jag hittar inte ens deras hemsida ... Inte har Du händelsevis en länk?
Det enda jag hittade var en hovslagarförening, som såvitt jag kunde se inte sa något om lagar eller föreskrifter.
Tack igen för att Du svarar!
-
..öh..jag kanske är helt dum i huvet..men är det inte så att du får sko dina egna hästar om det inte strider emot djurskyddslagen (hästarna ska inte utsättas för onödigt lidande) men du ska inte ta betalt och sko andras hästar och utge dig för hovslagare?
(och det har säkert ingenting med barfotaverkare att göra..)
Källa: Sunt förnuft
-
..öh..jag kanske är helt dum i huvet..men är det inte så att du får sko dina egna hästar om det inte strider emot djurskyddslagen (hästarna ska inte utsättas för onödigt lidande) men du ska inte ta betalt och sko andras hästar och utge dig för hovslagare?
(och det har säkert ingenting med barfotaverkare att göra..)
Källa: Sunt förnuft
Stämmer bra det, åkte själv på det när en "vän" skodde min häst. Han sa att han inte var hovslagare men att han jobbat med det ändå i många många år.
Reslutat blev en väldigt halt häst, höga vetrinärkostnader och en besviken och ledsen ägare (jag). Veterinären sa att de kunde ha anmält mig vilket troligen skulle slutat med böter och kanske en prick i mitt belastningsregister, för det är jag som har ansvaret eftersom hästen är min. De sa också att man får sko själv, låta icke utbildade sko men "på egen risk". Blir det fel så står ägaren för det.
De lät bli att anmäla mig dock, tack och lov
-
http://www.jordbruksverket.se/amnesomraden/veterinar/behorighet/behorighetforfleryrkesgrupper.4.84b1402123cbbb742680009941.html (http://www.jordbruksverket.se/amnesomraden/veterinar/behorighet/behorighetforfleryrkesgrupper.4.84b1402123cbbb742680009941.html)
http://www.hovslagarforeningen.nu/default.asp?pageid=38157 (http://www.hovslagarforeningen.nu/default.asp?pageid=38157)
Allt för att försvåra för barfotatalibanerna.
Edit: stafvel
-
Take har redan hittat länken ser jag ;D
Jag fattar inte vad du menar om barfota talibaner Take .
Det är väl underbart om ens häst kan gå barfota ? Båda för hästen och ekonomin.
-
Jag förstår precis vad Take menar. ;D
-
Tack, Take! Jag fann lite matnyttigt i länk # 2, men # 1 fungerade inte.
PS Jo, nu fungerade den, men jag hittar inte på Jordbruksverkets omfångsrika hemsida... :P
-
Take har redan hittat länken ser jag ;D
Jag fattar inte vad du menar om barfota talibaner Take .
Det är väl underbart om ens häst kan gå barfota ? Båda för hästen och ekonomin.
En barfotataliban är någon som anser att precis alla hästar, oavsett individuell hovkvalité och oavsett det arbete den utför samt oavsett den mark den ska arbeta på alltid ska vara barfota. Skit i smärtan på en ömfotad häst, det är värt det om det finns något som helst hopp om att den ska kunna bli någorlunda smärtfri oskodd.
-
Aha, tack för ett nytt ord i min vokabulär! Fast, jag ska tänka igenom det, och försöka hitta på nåt som tar med mera, för själva principen finns ju på många områden, t ex att inte behandla sjuka djur, utan "rasen" ska härdas o dyl.
-
Tack, Take! Jag fann lite matnyttigt i länk # 2, men # 1 fungerade inte.
PS Jo, nu fungerade den, men jag hittar inte på Jordbruksverkets omfångsrika hemsida... :P
Jag klipper in lite från Jordbruksverket och markerar vissa partier:)
"Allmänt
Vad kommer godkännandet att innebära? Kommer det att finnas hovslageriarbete som kräver att jag är godkänd hovslagare? och isåfall vilken typ av hovslageriarbete gäller detta?
Syftet med den nya lagstiftningen har varit att yrkesrollerna och ansvarsfrågorna inom djurens hälso- och sjukvård ska bli tydligare. Genom att nu staten garanterar att den som fått ett godkännande har en bestämd kompetens som i sig innebär skyldigheter och rättigheter och sedan kan följas upp med tillsyn m.m. uppnås även syftet med att stärka djur- och smittskyddet. Alla får dock lov att arbeta inom djurens hälso- och sjukvård. Man måste alltså inte ha ett godkännande eller en legitimation för att få fortsätta arbeta som hovslagare. Däremot finns begränsningar för vad man får utföra när man inte tillhör djurhälsopersonalen (alltså de godkända/legitimerade). Det regleras i vad som brukar kallas för "behandlingsförbudet".
Behandlingsförbudet innebär att den som arbetar yrkesmässigt inom djurens hälso- och sjukvård, utan att ha godkännande eller legitimation, inte får lov att:
1. behandla djur som det finns anledning att misstänka har angripits av sjukdom på vilken epizooti- eller zoonoslagen är tillämplig,
2. utföra operativa ingrepp på, eller ge injektioner till, djur
3. utföra annan behandling som kan orsaka ett lidande som inte är obetydligt
4. behandla djur under allmän bedövning eller under lokal bedövning genom injektion.
Behandlingsförbudets praktiska konsekvenser följer, utom på en punkt, samma regler som funnits tidigare i olika lagstiftning. Begränsningarna är alltså inte nya i sak även om de nu är formulerade på nytt ställe i lagstiftningen. Nytt är däremot att endast djurhälsopersonal får utföra behandling på djur som har fått lugnande, och då enbart djurhälsopersonal med rätt kompetens för behandlingen. Den som inte tillhör djurhälsopersonalen får inte utföra behandlingen men ge handräckning vid den.
För hovslagare som varit verksamma i yrket minst tre år före 31 december 2009 finns en övergångsregel vad gäller detta. Den innebär att dessa hovslagare får lov att fortsätta behandla djur som har fått lugnade. En förutsättning är att behandlingen sker i veterinärs närvaro (på dennes ansvar) och att man själv har reell kompetens för den behandling man utför. Övergångsregeln gäller till 31 december 2014. Därefter får enbart godkända hovslagare behandla de djur som har fått lugnande.
Kommer det att bli straffbart att utföra hovslageriarbete som jag inte har behörighet till?
Ja, om man utför en behandling som man saknar behörighet för och bryter emot behandlingsförbudet är det straffbart. Påföljden är fängelse eller böter. Detta är en ändring mot hur ansvarsfrågan sett ut tidigare. Ansvaret för behandlingen låg då på den djurägare som hade anlitat eller på den veterinär som har tillhandahållit läkemedel (exempelvis lugnande) till behandlingen. Lagstiftaren har nu lagt ansvaret på den som utför behandlingen.
Är det inte meningslöst med godkännandet när man ändå får fortsätta arbeta som vanligt på övergångsreglerna?
Utöver att det kan vara en positiv garanti att kunna visa, t ex i marknadsföring, att man är godkänd gentemot djurägare m fl så finns flera yttre faktorer som sammantaget kommer att öka pressen om att man är godkänd inom sitt yrke på sikt. I o m regleringen av djurhälsopersonal går utvecklingen mot att samarbete kommer riktas allt mer mot annan djurshälsopersonal, inte minst eftersom försäkringsbolag m fl har signalerat att de kan komma att kräva att behandlingar ska utföras av en legitimerad/godkänd djurhälsopersonal. Blir det så (och så ser det ut redan vad gäller veterinärer där försäkringsbolagen kräver att vissa behandlingar måste vara av en veterinär med svensk legitimation ge ersättning när något gått fel) går det mot att djurägares/klinikers m fl försäkringar kanske inte kommer att gälla för behandlingar som utförts av dem som inte har godkännande/legitimation. Bara som ett exempel.
Kommer det finnas någon lista på Jordbruksverkets hemsida över behöriga hovslagare? Om inte, vore det nog en god idé att sammanställa en så att kunder och övrig djurhälsopersonal vet var de kan få tag på en.
Sannolikt, Jordbruksverket har i dag alla certifierade hovslagare på nätet. Vi ser inga hinder till att vi publicerar godkända hovslagare.
I förtydligandet om nya regler för hovslagare står följande:
Förbud att behandla för personer som inte tillhör djurhälsopersonalen
Lagen om verksamhet inom djurens hälso- och sjukvård innehåller ett behandlingsförbud (4 kap 1 §). Detta förbud innebär bland annat att personer som yrkesmässigt arbetar inom djurens hälso- och sjukvård men inte tillhör djurhälsopersonalen – alltså inte är legitimerade eller godkända inte får;
– behandla djur som misstänks har en epizooti eller en zoonos,
– utföra operativa ingrepp,
– ge injektioner,
– utföra annan behandling som kan orsaka ett lidande som inte är obetydligt eller
– behandla djur som har fått lugnande, är sövda eller har fått lokalbedövning genom injektion.
Innebär detta att man måste vara godkänd hovslagare för få lov att sko:
1. En häst som har feber (sjuk)?
Ja
2. En häst som har balltrampat sig (skadad)?
Ja, om det inte innebär onödigt lidande.
3. En häst som behöver få verkat upp en hovböld (sjuk)?
Sannolikt inte. Här krävs veterinär
4. En häst med genomgående hovspricka, men ingen hälta (skadad)?
Ja, om det inte innebär onödigt lidande
5. En häst som är under behandling för distal hälta (sjuk/skadad)?
Ja, om det inte innebär onödigt lidande
-
Tack, Sar! Nu har jag läsning till hela frukostrasten i morgon! :P :)
-
Vi barfotaverkare (alltså inte att förväxla med barfotatalibanerna som är ett utdöende släkte) kämpar för att få jordbruksverket att granska även våran utbildning. Är det någon som vill vara med och påverka har vi en namninsamling som på bara några dagar fått in 787 underskrifter!
http://namninsamling.se/index.php?sida=2&nid=5272 (http://namninsamling.se/index.php?sida=2&nid=5272)
För övrigt tror jag snarare att vinsten ligger i att svarthovisarna som skor utan varken kvitto eller utbildning inte kommer kunna fortsätta på samma sätt. Eftersom kravet på journalföring skärps kommer de godkända hovslagarna inte kunna köra svart längre, och icke godkända inte alls på sjuka hästar åtminstone! Mindre lidande för hästarna och mer pengar i statskassan
= win win för byråkraterna.
Vi barfotaverkare som driver våra företag vitt (nåja, jag kan ju bara gå i god för mig själv) redan är relativt få, bara 19 SANHCP, 19 Strasser och 3 KC la Pierre
Men överallt annars i världen får barfotarörelsen mer fäste och mer acceptans för var dag, och så även här i Sverige på gräsrotsnivå. Kruxet är att vi är för få för att märkas mot hovslagarföreningen och deras tradition, trots att de numera har minskat till närmare 400 medlemmar.
-
*fniss* Takes ord "barfotataliban" och Sars beskrivning borde väl nästan läggas in i wikin ;D *fnissar okontrollerat*
-
Desto mindre man vet desto lättare är det att bli lurad.Med en så dum och okunnig hästägarskara som finns idag,så finns det även pengar att käna på dem.Det tror väll fan att födgenier av alla slag ser att det går lätt att käna pengar på hästägarnas okunnighet.Någon verkar efter Indianmodellen som han fått genom en uppenbarelse,när han tillbringat julhelgen under en rotvälta.Eller så har studier av vildhästar i Namibia,lett till att hästar skall verkas på ett visst sätt.
Det finns inga konstigheter med att vissa hästar kan gå barfota på sommaren men behöver broddade skor på vintern.Endel kan gå barfota året runt även på den isigaste väg,medan några kan vara skodda endast fram eller bak.Det är ju inte metoden utan det är frågan om hoven och dess förutsättningar som man måste utgå från.
Om hästen kan gå barfota så är det naturligtvis det bästa för hoven.En normalbegåvad människa kan klara av att runda av kanterna på hoven med raspen själv,utan hjälp från någon hokus pokus teoretiker.
Går hästen barfota så sliter den ner naturliga vinklar på hoven,så det är bara smärre justeringar som behöver göras.Detta förutsätter naturligtvis att hästen motioneras och inte tilbringar sin levnad i en lerhage tillsammans med en esilagebal.
-
Ett litet öra till den här tråden. :)
-
Går hästen barfota så sliter den ner naturliga vinklar på hoven,så det är bara smärre justeringar som behöver göras.Detta förutsätter naturligtvis att hästen motioneras och inte tilbringar sin levnad i en lerhage tillsammans med en esilagebal.
...och att den är korrekt byggd.
-
Hade ett V sto som hamnat i fel händer innan hon kom till mig.
Det ända som va bra på henne va hennes hovar saknade helt fett på kroppen.
När hullet blev bättre började hon tok motionera i hagen.
Har för övrigt aldrig haft en häst som inte motionerat som en galning i hagarna dagarna långa.
Problemet blev att hon slett ner mer hov än det växte o hon roterar höger bak så hon slett ner till max på en hov.
Toppen hovar man kan för det inte gå barfota.
Mina hästar raspar och verkar jag själva efter många kurser och arbete brevid utbildad hovis och de ser toppen ut i hovar.
Behöver stora skor tar jag ut hovis o han har inte änns behövt rikta innan han står på skor och är mäkta nöjd med alla hästarnas hovar o berömmer mig för mitt jobb.
Har även hjälpt kompisar dra av skor på sina hästar och verkar då av för att inte det ska gå flisor.
Kommer inte sluta med det och som jag förstår det gör jag inget olagligt.
Har välutbildad övervakare någon gång i halvåret som kontrollerar.
-
Vi barfotaverkare (alltså inte att förväxla med barfotatalibanerna som är ett utdöende släkte) kämpar för att få jordbruksverket att granska även våran utbildning. Är det någon som vill vara med och påverka har vi en namninsamling som på bara några dagar fått in 787 underskrifter!
[url]http://namninsamling.se/index.php?sida=2&nid=5272[/url] ([url]http://namninsamling.se/index.php?sida=2&nid=5272[/url])
För övrigt tror jag snarare att vinsten ligger i att svarthovisarna som skor utan varken kvitto eller utbildning inte kommer kunna fortsätta på samma sätt. Eftersom kravet på journalföring skärps kommer de godkända hovslagarna inte kunna köra svart längre, och icke godkända inte alls på sjuka hästar åtminstone! Mindre lidande för hästarna och mer pengar i statskassan
= win win för byråkraterna.
Vi barfotaverkare som driver våra företag vitt (nåja, jag kan ju bara gå i god för mig själv) redan är relativt få, bara 19 SANHCP, 19 Strasser och 3 KC la Pierre
Men överallt annars i världen får barfotarörelsen mer fäste och mer acceptans för var dag, och så även här i Sverige på gräsrotsnivå. Kruxet är att vi är för få för att märkas mot hovslagarföreningen och deras tradition, trots att de numera har minskat till närmare 400 medlemmar.
Vilken barfota-utbildning pratar du om? Den som SANHCP håller? Alla 10 heldagar och lite praktik hos en barfota-taliban? Där finns väl inget granska, den kan man avfärda direkt.
Strasser och KC la pierre är ju inte mycket bättre.
-
Men nu blir jag galen på sökfunktionen, den funkar inte alls :(
Vad är barfotaverkning?? Finns det nån tråd om det så jag inte kapar den här (verkar vara ett debbatämne)
Om det är "skolösa" hästar så vet jag att islandshästarna på Island klarar sig utan skor. Men då går de lösa på hela landet i flock och det är mycket sten/lava mark så de slits ner.
När de är "hemma" i stall och rids har de skor... Funkar bra för de på Island.
-
http://www.bukefalos.com/f/showthread.php?t=677639 (http://www.bukefalos.com/f/showthread.php?t=677639)
-
[url]http://www.bukefalos.com/f/showthread.php?t=677639[/url] ([url]http://www.bukefalos.com/f/showthread.php?t=677639[/url])
Okej, skumläste, fattar inget då jag inte vet nått om hovar :P
Jag kommer nog hålla mig till välkänd hovslagare när jag har häst, hehe
-
*fniss* Takes ord "barfotataliban" och Sars beskrivning borde väl nästan läggas in i wikin ;D *fnissar okontrollerat*
;) ;D :-*
-
Men nu blir jag galen på sökfunktionen, den funkar inte alls :(
Vad är barfotaverkning?? Finns det nån tråd om det så jag inte kapar den här (verkar vara ett debbatämne)
Om det är "skolösa" hästar så vet jag att islandshästarna på Island klarar sig utan skor. Men då går de lösa på hela landet i flock och det är mycket sten/lava mark så de slits ner.
När de är "hemma" i stall och rids har de skor... Funkar bra för de på Island.
Är det inte så att det skiljer en hel del på 'vanlig' verkning och s k barfotaverkning?
Jag är inte så insatt i hur det går till, det jag tycker känns lite obehagligt med barfotaverkning och dess förespråkare är att det är så mycket sektkänsla över det, och sånt skrämmer mig alltid lite grann... Varför ska det byggas upp en 'religion' med 'gurus' att tillbe och 'heliga' metoder runt något sådant om att sköta om en hästs hovar? Om inte annat hade just en sån sak fått mig att dra öronen åt mig. Men vad vet jag, det kanske är jättebra...
-
Är det inte så att det skiljer en hel del på 'vanlig' verkning och s k barfotaverkning?
Jag är inte så insatt i hur det går till, det jag tycker känns lite obehagligt med barfotaverkning och dess förespråkare är att det är så mycket sektkänsla över det, och sånt skrämmer mig alltid lite grann... Varför ska det byggas upp en 'religion' med 'gurus' att tillbe och 'heliga' metoder runt något sådant om att sköta om en hästs hovar? Om inte annat hade just en sån sak fått mig att dra öronen åt mig. Men vad vet jag, det kanske är jättebra...
Var inne på följande sida och tittade på deras hovbilder...
http://www.hovvardsforbundet.org/ (http://www.hovvardsforbundet.org/)
Den stora skillnaden vad jag kan SE (dvs har inte LÄST någonting) är att devisen är "långa tår" och låga trakter... Det finns en hel del skrämmande förebilder på sjuka hovar där men i mina ögon är inte efterbilderna någonting att eftersträva heller. Såg endast en bild där hästen stod någorlunda rak i benen, även om det ibland är svårt att se på endast "hovbilder".
Låter själv mina hästar gå utan skor så mycket som möjligt, men verkar enligt "vanligt" sätt av "vanlig" hovslagare.
-
Desto mindre man vet desto lättare är det att bli lurad.Med en så dum och okunnig hästägarskara som finns idag,så finns det även pengar att käna på dem.Det tror väll fan att födgenier av alla slag ser att det går lätt att käna pengar på hästägarnas okunnighet.Någon verkar efter Indianmodellen som han fått genom en uppenbarelse,när han tillbringat julhelgen under en rotvälta.Eller så har studier av vildhästar i Namibia,lett till att hästar skall verkas på ett visst sätt.
Det finns inga konstigheter med att vissa hästar kan gå barfota på sommaren men behöver broddade skor på vintern.Endel kan gå barfota året runt även på den isigaste väg,medan några kan vara skodda endast fram eller bak.Det är ju inte metoden utan det är frågan om hoven och dess förutsättningar som man måste utgå från.
Om hästen kan gå barfota så är det naturligtvis det bästa för hoven.En normalbegåvad människa kan klara av att runda av kanterna på hoven med raspen själv,utan hjälp från någon hokus pokus teoretiker.
Går hästen barfota så sliter den ner naturliga vinklar på hoven,så det är bara smärre justeringar som behöver göras.Detta förutsätter naturligtvis att hästen motioneras och inte tilbringar sin levnad i en lerhage tillsammans med en esilagebal.
oj, trampade jag på en öm tå? ;-)
Det finns ett pågående forskningsprojekt om vildhästar i Australien och Nya Zeeland, förmodligen det största som någonsin bedrivits. Dels på grund av att det pågår under lång tid men även för att deras vildhästpopulation är så stor och spridd över så många olika habitat.
Men sen finns även statistik, avslutade mindre projekt och annat. Men du kanske inte är intresserad av att kolla upp fakta egentligen utan hellre vill köra vidare på din hörsägenshistoria om hur barfotaverkning går till och vart det kommer ifrån?
Jag håller för övrigt med dig helt och fullt, med lite kunskap och mycket sunt förnuft är det fullt möjligt att alla skulle kunna hålla efter hovarna på sin friska barfota häst alldeles själv. Problemet ligger snarare i att veta om hovarna är friska eller inte. Det är därför jag brukar kunna få åka ut någon gång om året även till de som verkar själv.
-
oj, trampade jag på en öm tå? ;-)
Det finns ett pågående forskningsprojekt om vildhästar i Australien och Nya Zeeland, förmodligen det största som någonsin bedrivits. Dels på grund av att det pågår under lång tid men även för att deras vildhästpopulation är så stor och spridd över så många olika habitat.
Men sen finns även statistik, avslutade mindre projekt och annat. Men du kanske inte är intresserad av att kolla upp fakta egentligen utan hellre vill köra vidare på din hörsägenshistoria om hur barfotaverkning går till och vart det kommer ifrån?
Jag håller för övrigt med dig helt och fullt, med lite kunskap och mycket sunt förnuft är det fullt möjligt att alla skulle kunna hålla efter hovarna på sin friska barfota häst alldeles själv. Problemet ligger snarare i att veta om hovarna är friska eller inte. Det är därför jag brukar kunna få åka ut någon gång om året även till de som verkar själv.
Hej Emindy,
Vad har du för utbildning som gör dig kompetent att bedöma om hovar är sjuka eller friska?
Har den där forskningen om vildhästarna i australien genererat några artiklar? Har du några länkar i sånt fall?
-
Vi hade samma diskussion i tråden som knoppades av från hästmannen . Där fanns det länkar och även lite kopierat från andra källor . Så gå tillbaka dit eller länka in från den tråden .
-
Hej Emindy,
Vad har du för utbildning som gör dig kompetent att bedöma om hovar är sjuka eller friska?
Har den där forskningen om vildhästarna i australien genererat några artiklar? Har du några länkar i sånt fall?
Jag har gått AANHCPs utbildning innan den gjordes om (men större delen gjordes i Sverige) och har även svensk examen hos SANHCP. Den tog väl kanske två år om man räknar från allra första rasptaget till examensdagen men jag fortsätter ju hela tiden att lära mig.
Veterinärhögskolan har lagt upp en egen sida för enheten som bedriver forskningen.
http://www.wildhorseresearch.com/ (http://www.wildhorseresearch.com/)
Men vänligen notera, nog för att det är jätteintressant för alla aspekter av hästhållningen att veta mer om vad som är naturligt för hästen, men större delen av "metoden" barfotaverkning enligt SANHCP är baserad på kunskap samlad från både vildhästar, tamhästar och litteratur och kunskap samlad ifrån veterinärer, andra barfotaverkare över hela världen och hovslagare.
Jag blir lite beklämd när ni pratar om "gurus" och att det skulle vara något "magiskt" med barfotaverkning?? Är det pga resultaten eller vad?
Det enda vi gör är verkar hoven som vi läser av att den skulle ha slitit själv om den haft ideala förhållanden, vilket gör att hovarna fixar till sina eventuella problem alldeles själva. Inget konstigt alls! Men rätt fantastiskt vad hästar kan egentligen :-)
Skall man bara läsa en enda sida om vad vildhästmetoden pysslar med skulle jag föreslå Pete Rameys, den har lättförståelig engelska och många bilder.
http://www.hoofrehab.com/ (http://www.hoofrehab.com/)
-
Är det inte så att det skiljer en hel del på 'vanlig' verkning och s k barfotaverkning?
Jag är inte så insatt i hur det går till, det jag tycker känns lite obehagligt med barfotaverkning och dess förespråkare är att det är så mycket sektkänsla över det, och sånt skrämmer mig alltid lite grann... Varför ska det byggas upp en 'religion' med 'gurus' att tillbe och 'heliga' metoder runt något sådant om att sköta om en hästs hovar? Om inte annat hade just en sån sak fått mig att dra öronen åt mig. Men vad vet jag, det kanske är jättebra...
Jag tycker också det låter lite obehagligt med sektkänsla och undrar vart du fått det ifrån? Är det pga Ove som är den som haft mest energi till att fara land och rike runt och föreläsa? Det finns de som tolkat honom som en sektledare och visst tycker jag han kan mycket och har gjort mycket för att sprida sin kunskap (det är nog inte många som skulle orka leva det liv han levt de senaste åren) men han är inte min idol och definitivt ingen guru!
Barfotaverkning är det mest jordnära som finns inom hovvård enligt mig! Inga linjaler, pekpinnar eller tuschpennor utan bara läsa av hästen och hovarna.
Jag verkade en häst för andra gången idag som gått barfota sen förra sommaren men hittils varit verkad av en vanlig hovslagare och trots att jag tar mer betalt log ägaren med hela ansiktet och bad mig att aldrig sluta för så fina hade hovarna aldrig varit! Och då har vi ju ändå bara precis börjat, hästen hade sprickor ända upp till kronranden på alla fyra hovarna. Men de är borta till sommaren :-)
-
Seriöst ?
Är den hästen endast verkad 2 ggr sen förra sommaren ????
-
Seriöst ?
Är den hästen endast verkad 2 ggr sen förra sommaren ????
Nej, läs igen! Hästen skoddes av och verkades av vanlig hovslagare tidigare och det var bara andra gången som jag verkade den idag.
-
oj, trampade jag på en öm tå? ;-)
Det finns ett pågående forskningsprojekt om vildhästar i Australien och Nya Zeeland, förmodligen det största som någonsin bedrivits. Dels på grund av att det pågår under lång tid men även för att deras vildhästpopulation är så stor och spridd över så många olika habitat.
Men sen finns även statistik, avslutade mindre projekt och annat. Men du kanske inte är intresserad av att kolla upp fakta egentligen utan hellre vill köra vidare på din hörsägenshistoria om hur barfotaverkning går till och vart det kommer ifrån?
Ärligt talat så skiter jag faktiskt i hur vildhästhovarna i Australien ser ut. Jag har tamhästar i Sverige.
-
"En australiensisk studie från University of Queensland har undersökt fothälsan på tjugo vildhästar på Nya Zeeland. Resultatet av undersökningen visade stora variationer i fothälsan. Bland annat förekom bockhov hos 75 procent av hästarna, och utflutna hovar och fångränder hos 80 procent av hästarna.
Forskarna tror att hovavvikelserna beror på brist på naturligt slipmedel i miljön. Tvärtemot vad många tror bör vildhästens fottyp inte användas som en idealmodell för tamhästen menar forskarna.
Studien finns publicerad i Australian Veterinary Journal 2010;88 (4) :124-31."
o:)
-
Ärligt talat så skiter jag faktiskt i hur vildhästhovarna i Australien ser ut. Jag har tamhästar i Sverige.
Kunde inte ha sagt det bättre själv!
Det som jag är intresserad av hur dessa barfotaverkare hanterar olika felställningar i extreriören. Menar, det är inga problem för en häst att slita fötterna "naturligt" om den är korrekt byggd.
En icke-korrekt häst som sliter sina hovar "naturligt" hamnar i en ond cirkel och till slut slås ut i naturen, vilket är bra, för det gynnar ju arten. Men gynnar det en hästägare i sverige?
Jag undrar också, hur detta går ihop med tänket att en barfotaverkning rättar till exteriöra fel? Ta tex en utåt-tåad häst, om den får slita naturligt, då tippar fötterna utåt mer och mer och utåttåandet accelerar. Hur får ni den hästen att bli korrekt?
Och det som jag mest av allt är nyfiken på: HUR i hela friden ni kan rätta till 20 år gamla felaktiga benställningar på hästar genom barfotaverkning? OM det går, vilket jag hört barfotaverkare hävda LIVE, alltså inget hörsägen, så vore det ju sensation om det gick att överföra på människa.... Tänk att kunna räta på alla gamla ryggar tex. Det skulle ge livskvalitet till många!
-
Jag har gått AANHCPs utbildning innan den gjordes om (men större delen gjordes i Sverige) och har även svensk examen hos SANHCP. Den tog väl kanske två år om man räknar från allra första rasptaget till examensdagen men jag fortsätter ju hela tiden att lära mig.
Ok, så du har typ gått 10-20 heldagar utbildning. Känns tungt och seriöst, du måste ha blivit gedigen skolad i hästens anatomi, hästens sjukdomar och hur mycket man nu hinner med på dessa 20 dagar. Eller så kanske det inte behövs när man mest går på känsla.
-
"En australiensisk studie från University of Queensland har undersökt fothälsan på tjugo vildhästar på Nya Zeeland. Resultatet av undersökningen visade stora variationer i fothälsan. Bland annat förekom bockhov hos 75 procent av hästarna, och utflutna hovar och fångränder hos 80 procent av hästarna.
Forskarna tror att hovavvikelserna beror på brist på naturligt slipmedel i miljön. Tvärtemot vad många tror bör vildhästens fottyp inte användas som en idealmodell för tamhästen menar forskarna.Studien finns publicerad i Australian Veterinary Journal 2010;88 (4) :124-31."
o:)
Tack, det var intressant läsning. Vad jag själv alltid undrat över är hur i all världen man kan använda vildhästars hovar som "modell" eftersom de sår så fantastiskt olika ut beroende på underlaget. Jag hittar inte längre igen en bild där man slår av hovarna (som formligen liknar skidor) på strandlevande vildhästar. Det går ju liksom inte ens att jämföra med våra tamhästars miljö.
Hittade en tråd med bilder på en utbildande "traditionell" verkning/skoning om någon är intresserad.
http://www.bukefalos.se/f/showthread.php?t=973641 (http://www.bukefalos.se/f/showthread.php?t=973641)
-
Ömma tår, som sagt... ::)
Det är inte bara 10-20 dagars utbildning, men pga vår utspriddhet är utbildningen uppbyggd så att man skall kunna göra den delvis på distans och i sin egen takt, med praktiska och teoretiska prov på vägen innan slutliga examen. Exakt hur utbildningen går till är lätt att läsa sig till om man är intresserad.
Vi går inte bara på känsla när det gäller felställningar heller, utan går efter samma riktlinjer som annars och det blir riktigt riktigt bra. Felställningar och att hästarna i regel inte sliter tillräckligt när de går barfota är naturligtvis vanligaste orsakerna till att man måste verka våra tamhästar, det trodde jag inte var något nytt? Däremot är min erfarenhet helt klart att när man verkar hovarna i balans så blir de efter hand även mer symmetriska och balanserade i sig själva så att snedslitningarna minskar. Hästar som behövt verkning var 4-6 vecka för att inte slita för snett kan i regel redan efter ett halvår med bra verkning vänta 8-12 veckor innan det är dags igen.
Tvärtemot vad många tror bör vildhästens fottyp inte användas som en idealmodell för tamhästen menar forskarna.
Detta för att det finns lika många varianter på hur hovarna slits som det finns habitat och det bara är i de allra tuffaste habitaten som de flesta hovarna är relativt friska på de flesta hästarna. Men i de habitat som mer påminner som svensk sommar, som nya zeeland, var hovarna ganska horribla. Vilket exempelvis kan visa på två saker; hovarna slits för lite och de får för bra med mat.
Men som sagt, vildhästhovarna i Nevada och Montana var stora inspirationskällor i början, men metoden som sådan är utarbetad på tamhästar som rids och körs, med alla utmaningar det innebär.
Ärligt talat så skiter jag faktiskt i hur vildhästhovarna i Australien ser ut. Jag har tamhästar i Sverige.
En fascinerande inställning! Hur tänker du då? Är dina tamhästar en särskilt art motför de som bor i Australien?
-
Ömma tår, som sagt... ::)
Det är inte bara 10-20 dagars utbildning, men pga vår utspriddhet är utbildningen uppbyggd så att man skall kunna göra den delvis på distans och i sin egen takt, med praktiska och teoretiska prov på vägen innan slutliga examen. Exakt hur utbildningen går till är lätt att läsa sig till om man är intresserad.
Men du besvarar fortfarande inte frågan, hur mycket utbildning är det? Jag har läst sanhcps sida om deras utbildning, det imponerar inte.
-
Men du besvarar fortfarande inte frågan, hur mycket utbildning är det? Jag har läst sanhcps sida om deras utbildning, det imponerar inte.
Det beror på hur mycket förkunskaper man har och hur snabb man är på att lära. Det är ju inte hur "mycket" utbildning man får som räknas, utan vad man lär sig under den tiden.
Jag räknade efter och fick fram ett minimum av 18 dagar på plats med instruktör men hela processen tar minst ett år och då skall du verka och dokumentera minst tio friska hästar under en period efter grundkursen men innan själva terminen börjar och därefter skall du fortsätta verka hästar och succesivt ta på dig svårare fall och visa det goda omdömet att aldrig ta på dig för svåra hästar och alltid vara ärlig med din utbildningsnivå.
Du får en litteraturlista och sist jag kollade även en pärm med information du skall läsa in inför teoriproven. Naturligtvis ringer eller mailar man sin lärare med frågor eller funderingar mellan gångerna man träffas.
Och man får ingen examen förrän man bedöms vara klar med sin utbildning, sedan tar det livslånga lärandet vid.
Att inbilla sig att man vet allt som finns att veta är väldigt farligt, det är då man är i mest behov av att sätta sig i skolbänken.
-
Det beror på hur mycket förkunskaper man har och hur snabb man är på att lära. Det är ju inte hur "mycket" utbildning man får som räknas, utan vad man lär sig under den tiden.
Jag räknade efter och fick fram ett minimum av 18 dagar på plats med instruktör men hela processen tar minst ett år och då skall du verka och dokumentera minst tio friska hästar under en period efter grundkursen men innan själva terminen börjar och därefter skall du fortsätta verka hästar och succesivt ta på dig svårare fall och visa det goda omdömet att aldrig ta på dig för svåra hästar och alltid vara ärlig med din utbildningsnivå.
Du får en litteraturlista och sist jag kollade även en pärm med information du skall läsa in inför teoriproven. Naturligtvis ringer eller mailar man sin lärare med frågor eller funderingar mellan gångerna man träffas.
Och man får ingen examen förrän man bedöms vara klar med sin utbildning, sedan tar det livslånga lärandet vid.
Att inbilla sig att man vet allt som finns att veta är väldigt farligt, det är då man är i mest behov av att sätta sig i skolbänken.
Det låter mer en lovligt flummigt, tycker du inte heller det? Man ska alltså själva bedömma hur svåra fall man ska ta hand om innan man är färdigt utbildat, är det inte sånt man behöver en gedigen utbildning för?
Men ni har ju litteratur, eller i allafall en lista, vad kan det tänkas stå på den?
-
Det låter mer en lovligt flummigt, tycker du inte heller det? Man ska alltså själva bedömma hur svåra fall man ska ta hand om innan man är färdigt utbildat, är det inte sånt man behöver en gedigen utbildning för?
Men ni har ju litteratur, eller i allafall en lista, vad kan det tänkas stå på den?
Alla hästar skall journalföras och dokumenteras för varje verkning och är man tveksam om något alls skall man fråga. Tar man på sig en häst med hovar som är för svåra för dig och din utbildningsnivå kan det leda till att man stängs av ifrån utbildningen.
Det finns en litteraturlista på SANCHPs hemsida, troligtvis är det den som är mest aktuell just nu. Sen är det som sagt en (eller två?) pärm(ar) med stenciler också och det finns en lista med innehållet, också det på hemsidan.
-
Alla hästar skall journalföras och dokumenteras för varje verkning och är man tveksam om något alls skall man fråga. Tar man på sig en häst med hovar som är för svåra för dig och din utbildningsnivå kan det leda till att man stängs av ifrån utbildningen.
Det finns en litteraturlista på SANCHPs hemsida, troligtvis är det den som är mest aktuell just nu. Sen är det som sagt en (eller två?) pärm(ar) med stenciler också och det finns en lista med innehållet, också det på hemsidan.
Då rotar jag väl runt på hemsidan där:
http://www.sanhcp.org/utbildningar-1951909 (http://www.sanhcp.org/utbildningar-1951909)
Grundkursen:
Kursen är en helgkurs kostnaden är 2800 skr. I kursen ingår dokumentation, frukost, lunch, fika samt övernattning för dom som önskar.
Jag är mycket imponerad.
Sedan fortbildningen där det står inget om omfattning eller nivå. Bara en massa dravel. Att man ska gå praktik är ju inte till mycket värde om den man går på är undermåligt utbildat.
Nån litteraturlista står inte att finna eller är det samma som det som står under lästips? Varför finns det inte en kursplan såsom alla seriösa utbildningar har? Där bör framgå mål med utbildningen, vilken kunskap som ska behärskas efter genomgången utbildning samt hur många studietimmar det på ett ungefär ska ta för att nå upp till målen. Tror du verkligen att jordbruksverket eller någon annan ta en utbildning på allvar som har en liten luddig punktlista?
http://www.sanhcp.org/lastips-2163134 (http://www.sanhcp.org/lastips-2163134)
Den lista innehåller mest religiöst dravel från Jaime Jackson och Pete Ramey, samt matnyttigt information om hur man stängslar.
Ett fint inslag på eran hemsida tycker jag är rekommendationen till följande föreläsning:
Föredrag om kolloidalt silver
Anders Sultan, kommer hålla ett föredrag på ca 40 minuter om kolloidalt silver på 2000-talets Vetenskaps årsmöte - lördagen den 26 mars. Det blir även fler spännande föredrag av andra föredragshållare under dagen.
Plats: Svenska kyrkan, Församlingshemmet Carl Johans församling, Carl Johans kyrkoplan 1 i Göteborg.
Föranmälan till: siv.wernborg@telia.com
Anders Sultan som lobbar för att WHO och SIDA ska ge bidrag till honom så han kan kränga kollodialt silver i tredje världen för att bota aids. Alltså den värsta sortens kvacksalvare.
-
En fascinerande inställning! Hur tänker du då? Är dina tamhästar en särskilt art motför de som bor i Australien?
Mina tamhästar går i hage, får en kontrollerad foderstat och rids i ridhus, på grusvägar och i skogen.
Det kan vara jag som är fel ute, men vildhästarna i Australien lär inte vara i närheten av det livet. Då är det helt meningslöst att jämföra deras hovstatus med mina hästar, som har helt andra förutsättningar.
-
Hej!
Jag kan inte verka själv utan använder en utbildad hovslagare. Min fundering i den här diskussionen är varför titta på vildhästar? Skulle jag göra en forskning på hovslageri och lösa hästar så skulle jag studera Island. En mycket gammal hästtradition med hästar som går lösa en stor del av livet. Hästar som använts i över tusen år. Hur har hovarna utvecklats och anpassats till dessa förhållanden? Hur har hovvården utvecklats genom århundraden?
MVH
Jan
-
Hej!
Jag kan inte verka själv utan använder en utbildad hovslagare. Min fundering i den här diskussionen är varför titta på vildhästar? Skulle jag göra en forskning på hovslageri och lösa hästar så skulle jag studera Island. En mycket gammal hästtradition med hästar som går lösa en stor del av livet. Hästar som använts i över tusen år. Hur har hovarna utvecklats och anpassats till dessa förhållanden? Hur har hovvården utvecklats genom århundraden?
MVH
Jan
En sak som jag undrar över, eftersom jag också sett mycket till den Isländska sättet att hålla hästar är hur man kan jämföra vildhästars hovar med hästar som rids?
Isländska hästar går ofta barfota men då har de ju också helt annorlunda hovar vad jag fått lära mig. En man som verkar islandshästar ger sig sällan i kast med "vanliga" hovar. Har med sprödheten att göra om jag mins rätt.
Hur som helst så har de ställen jag känner till på Island ofta skor på hästar när de rids. Eftersom de slits och påverkas på ett helt nytt sätt?
Eller har jag fel?
-
Har väll nu men handla inte denna tråd om att få värka sina egna hästar eller inte?
-
Har väll nu men handla inte denna tråd om att få värka sina egna hästar eller inte?
Blev lite aven att hava eller icke hava hästskor-tråd tror jag.
Men det är ju ändå inom ämnet, om man får verka sin egen häst har man ju större möjlighet att bestämma själv.. och då har varje person större möjlighet att också välja metod själv
-
Blev lite aven att hava eller icke hava hästskor-tråd tror jag.
Men det är ju ändå inom ämnet, om man får verka sin egen häst har man ju större möjlighet att bestämma själv.. och då har varje person större möjlighet att också välja metod själv
Barfotaverkning har inget med hästskor eller icke hästskor att göra. Mina hästar går utan hästskor men jag skulle inte lämna en barfotaverkare i närheten av dem.
-
Så här skrev jag:
Hört ett rykte om att det från nyår skulle vara förbjudet för oss vanliga att sko våra hästar, hur bra vi än kan det. (...) Fakta, någon?
Lite fakta har ju kommit fram, men inget som ger ett slutgiltigt svar på min fråga.
-
Barfotaverkning har inget med hästskor eller icke hästskor att göra. Mina hästar går utan hästskor men jag skulle inte lämna en barfotaverkare i närheten av dem.
Får be om ursäkt :/
-
Blev lite aven att hava eller icke hava hästskor-tråd tror jag.
Men det är ju ändå inom ämnet, om man får verka sin egen häst har man ju större möjlighet att bestämma själv.. och då har varje person större möjlighet att också välja metod själv
Var och en vår väl ha sin egen åsikt vadet gäller till väga gångsätt tycker det bar är så ot när tråden inte handla om till väga gång sättet utan om att vi som kan sko och värka skälva ska få göra så i framtiden.
-
Har väll nu men handla inte denna tråd om att få värka sina egna hästar eller inte?
Det är väl bara att läsa reglerna jag klippte in från jordbruksverket. Så länge hästen är helt frisk i sina hovar behöver man inte anlita godkänd hovslagare. Men direkt det är något sorts problem (minns jag rätt tog de upp balltramp och hovspricka, torde också gälla strålröta och dyl.) så måste det vara en godkänd dito.
Det här är väl något som kan bli mkt aktuellt när det gäller försäkringar, får min häst en hovrelaterad skada så är det rätt troligt att försäkringsbolaget inte ersätter vetrinärvården om det framkommer att jag använt en icke godkänd hovslagare när väl förbudet träder i kraft.
-
Så om hästen är fullt frisk, är det fritt fram då? Jag hittade inte det i alla reglerna... :P
-
Så om hästen är fullt frisk, är det fritt fram då? Jag hittade inte det i alla reglerna... :P
Du får "motsatsläsa"! ;)
Förbudet gäller att om man inte är djurhälsopersonal (godkänd/legitimerad) så får man inte;
" (Lagen om verksamhet inom djurens hälso- och sjukvård innehåller ett behandlingsförbud (4 kap 1 §). Detta förbud innebär bland annat att personer som yrkesmässigt arbetar inom djurens hälso- och sjukvård men inte tillhör djurhälsopersonalen – alltså inte är legitimerade eller godkända inte får;)
– behandla djur som misstänks har en epizooti eller en zoonos,
– utföra operativa ingrepp,
– ge injektioner,
– utföra annan behandling som kan orsaka ett lidande som inte är obetydligt eller
– behandla djur som har fått lugnande, är sövda eller har fått lokalbedövning genom injektion."
Och sedan är det exempel på situationer när man måste vara godkänd hovslagare el. vetrinär.
"Innebär detta att man måste vara godkänd hovslagare för få lov att sko:
1. En häst som har feber (sjuk)?
Ja
2. En häst som har balltrampat sig (skadad)?
Ja, om det inte innebär onödigt lidande.
3. En häst som behöver få verkat upp en hovböld (sjuk)?
Sannolikt inte. Här krävs veterinär
4. En häst med genomgående hovspricka, men ingen hälta (skadad)?
Ja, om det inte innebär onödigt lidande
5. En häst som är under behandling för distal hälta (sjuk/skadad)?
Ja, om det inte innebär onödigt lidande"
Så om hästen inte är skadad eller har ngt slags hovproblem utan är helt frisk så behöver du inte använda en godkänd hovslagare men vid minsta problem så måste man använda en sådan. Är inte hovslagaren godkänd efter att bestämmelserna trätt i kraft och ändå utför detta kan den ställas till svars.
-
En barfotataliban är någon som anser att precis alla hästar, oavsett individuell hovkvalité och oavsett det arbete den utför samt oavsett den mark den ska arbeta på alltid ska vara barfota. Skit i smärtan på en ömfotad häst, det är värt det om det finns något som helst hopp om att den ska kunna bli någorlunda smärtfri oskodd.
Det där stämmer inte riktigt. En kompis till mej barfotaverkar och säger att man borde ge hästar med bra hovar chansen att se om de klarar av att vara utan skor.
Hon verkar mina hästar än så länge, när de börjar jobba ordentligt får vi se om det räcker.
-
Då rotar jag väl runt på hemsidan där:
[url]http://www.sanhcp.org/utbildningar-1951909[/url] ([url]http://www.sanhcp.org/utbildningar-1951909[/url])
Grundkursen:Jag är mycket imponerad.
Sedan fortbildningen där det står inget om omfattning eller nivå. Bara en massa dravel. Att man ska gå praktik är ju inte till mycket värde om den man går på är undermåligt utbildat.
Nån litteraturlista står inte att finna eller är det samma som det som står under lästips? Varför finns det inte en kursplan såsom alla seriösa utbildningar har? Där bör framgå mål med utbildningen, vilken kunskap som ska behärskas efter genomgången utbildning samt hur många studietimmar det på ett ungefär ska ta för att nå upp till målen. Tror du verkligen att jordbruksverket eller någon annan ta en utbildning på allvar som har en liten luddig punktlista?
[url]http://www.sanhcp.org/lastips-2163134[/url] ([url]http://www.sanhcp.org/lastips-2163134[/url])
Den lista innehåller mest religiöst dravel från Jaime Jackson och Pete Ramey, samt matnyttigt information om hur man stängslar.
Ett fint inslag på eran hemsida tycker jag är rekommendationen till följande föreläsning:
Anders Sultan som lobbar för att WHO och SIDA ska ge bidrag till honom så han kan kränga kollodialt silver i tredje världen för att bota aids. Alltså den värsta sortens kvacksalvare.
Grundkursen är även den kurs man går om man vill lära sig verka sina egna friska hästar.
Det är så roligt att du bara ids läsa när du letar fel. Och vem har sagt att det är religiöst det som Jackson och Ramey har skrivit i sina böcker?
Om du på allvar är nyfiken, varför mailar eller ringer du inte den som faktiskt är ansvarig för utbildningen? Visst håller jag med om att det skulle vara bra att lägga ut en bra skriven kursplan på hemsidan, men det är formaliteter och så länge du inte har några klagomål på någon av dem som faktiskt gått hela utbildningen ser jag ingen anledning att diskutera den dåliga grammatiken eller vad som helst.
-
Hej!
Jag kan inte verka själv utan använder en utbildad hovslagare. Min fundering i den här diskussionen är varför titta på vildhästar? Skulle jag göra en forskning på hovslageri och lösa hästar så skulle jag studera Island. En mycket gammal hästtradition med hästar som går lösa en stor del av livet. Hästar som använts i över tusen år. Hur har hovarna utvecklats och anpassats till dessa förhållanden? Hur har hovvården utvecklats genom århundraden?
MVH
Jan
Under åren har vi förutom alla "vanliga" tamhästar även kollat på mer eller mindre frigående hästar i Camargue, England, Irland, Island, Gotland, Mongoliet etc.
Camarguehästarnas hovar till exempel är inte särskilt vackra men väl anpassade för sitt habitat. Men när man byter habitat ändras hovarna, vilket även visades i Australien när de placerade om några hästar.
Alla vildhästarna i både Australien och USA är förvildade tamhästar i grunden, de kom dit med koloniseringen och antingen rymde eller släpptes lösa i svåra tider.
-
Har väll nu men handla inte denna tråd om att få värka sina egna hästar eller inte?
Delvis, men jordbruksverket petar även i vilken slags hovslageri som skall godkännas och där har de i dagsläget en ganska bred definition när det gäller hovslagarna, exempelvis får du bli godkänd hovslagare om du gått som lärling hos en godkänd hovslagare och sedan jobbat minst halvtid i tre år och gått en endagskurs i smittskydd. Eller gått en ettårig hovslagarutbildning på skolan i Nordvik. Eller gått Skaras tvååriga utbildning och därefter tagit gesällen, etc
Men det finns ingen definition alls när det gäller barfotaverkning eftersom de anser att det inte finns något behov, att hovslagarna skall kunna det vi gör. Och det vill jag mena att min erfarenhet (och mina kunder) säger mig att det inte är så, rent generellt.
Jag har räddat livet på sju hästar sen jag kom tillbaka ifrån barnledigheten, det är lite mer än 1½ år. Sju hästar som alla verkades av hovslagare som är eller kommer att bli godkända hovslagare för att de har den utbildningen som krävs men ägarna var nära att skicka dem på slakt och tog till mig som sista halmstrået och vissa har hunnit bli helt friska och andra är på bättringsvägen.
Då kan man säga vad man vill om otydlig hemsida och dålig grammatik.
-
Är det inte fantastiskt att somliga vill lägga ner så mycket energi och pengar på att uppfinna hjulet pånytt.Köpa kurslittretratur för flera tusen som bara är ren och skär humbug.Hästars skors, vara eller icke vara eller val av material har man exprimenterat med sedan hästen började att andvändas som bruksdjur.För lite mer än hundra år sedan så var modet gummi eller som det då kallades kautschuk som andvändes och som fanns i alla möjliga och omöjliga former för att förbättra hästens hovar.Detta ansågs som revulutionerade material,men som sedemera visade sig inte hålla måttet,snart var det järnskon som var vanligast i alla fall.Möjligen med undantag av sjukbeslaget PG sula,eller idag borde den väll heta PP sula.
Att barfota gång skulle vara något nytt påfund stämmer naturligtvis inte.Kavallerier runt om i värden exprimenterde med barfotagång att få slippa sko hästarna,vilket skulle varit en stor vinst.Den som känner till hoven och hur den fungerar vet att det är i somliga fall ett nödvändigt ont att sko hästen,den mår bäst utan skor.
Sedan så tycker jag att det är lite förvånande att vissa skriver om att förbättra hoven,det tyder inte på någon större insikt i hovslageriets mysterie.Man skall inte försöka förbättra hoven och göra den till någon sorts idealhov som i läroboken,då har man missat poängen i det hela.Man skall bevara hoven i sitt naturliga skick.Börjar man korrigera så är det risk för att senor och leder tar skada i stället.
-
Delvis, men jordbruksverket petar även i vilken slags hovslageri som skall godkännas och där har de i dagsläget en ganska bred definition när det gäller hovslagarna, exempelvis får du bli godkänd hovslagare om du gått som lärling hos en godkänd hovslagare och sedan jobbat minst halvtid i tre år och gått en endagskurs i smittskydd. Eller gått en ettårig hovslagarutbildning på skolan i Nordvik. Eller gått Skaras tvååriga utbildning och därefter tagit gesällen, etc
Men det finns ingen definition alls när det gäller barfotaverkning eftersom de anser att det inte finns något behov, att hovslagarna skall kunna det vi gör. Och det vill jag mena att min erfarenhet (och mina kunder) säger mig att det inte är så, rent generellt.
Jag har räddat livet på sju hästar sen jag kom tillbaka ifrån barnledigheten, det är lite mer än 1½ år. Sju hästar som alla verkades av hovslagare som är eller kommer att bli godkända hovslagare för att de har den utbildningen som krävs men ägarna var nära att skicka dem på slakt och tog till mig som sista halmstrået och vissa har hunnit bli helt friska och andra är på bättringsvägen.
Då kan man säga vad man vill om otydlig hemsida och dålig grammatik.
ja skiter blankt i om dom petar i eran dynga ja villa bara veta att ja får värka och sko mina hästar i framtiden med som ja har gjort de senaste dryga 25 åren reste rör mig inte i ryggen
-
ja skiter blankt i om dom petar i eran dynga ja villa bara veta att ja får värka och sko mina hästar i framtiden med som ja har gjort de senaste dryga 25 åren reste rör mig inte i ryggen
Pålle, nu får du ge dej.
Varför är du så otrevlig i tonen? Här på forumet är det många som står bak dej och stämningen blir trevligare om du blir trevligare :D
-
Pålle, nu får du ge dej.
Varför är du så otrevlig i tonen? Här på forumet är det många som står bak dej och stämningen blir trevligare om du blir trevligare :D
men det är ju inte ens relevant det en del skriver i den här tråden allt snack som inte har med trådens ursprung att gör finns det ju en tråd för så hur trevligt är det att ha somliga kaklades på denna tråden nä det finns en sån tråd redan så då kan dom väll hållas där då . ja det ä ju trevligt att det fis såna som gör det så va då så snälla och håller till ämnet. ps ja vet att ja ite alltid är så len i munnen men oftast inte så farligt som det låter ;)
-
Ja, jag är bara förvirrad, jag, det var därför jag kastade ut frågan. Gör som jag, Pålle, skit i irrelevanta inlägg! Jag behöver några timmar (ikväll när jag inte kan vara utomhus och alternativa) för att läsa Sars klargöranden. Sen får vi se om min förvirring övergår i kunskap. Tack, Sar, med flera, för Era sakliga svar!
-
Delvis, men jordbruksverket petar även i vilken slags hovslageri som skall godkännas och där har de i dagsläget en ganska bred definition när det gäller hovslagarna, exempelvis får du bli godkänd hovslagare om du gått som lärling hos en godkänd hovslagare och sedan jobbat minst halvtid i tre år och gått en endagskurs i smittskydd. Eller gått en ettårig hovslagarutbildning på skolan i Nordvik. Eller gått Skaras tvååriga utbildning och därefter tagit gesällen, etc
Men det finns ingen definition alls när det gäller barfotaverkning eftersom de anser att det inte finns något behov, att hovslagarna skall kunna det vi gör. Och det vill jag mena att min erfarenhet (och mina kunder) säger mig att det inte är så, rent generellt.
Jag har räddat livet på sju hästar sen jag kom tillbaka ifrån barnledigheten, det är lite mer än 1½ år. Sju hästar som alla verkades av hovslagare som är eller kommer att bli godkända hovslagare för att de har den utbildningen som krävs men ägarna var nära att skicka dem på slakt och tog till mig som sista halmstrået och vissa har hunnit bli helt friska och andra är på bättringsvägen.
Då kan man säga vad man vill om otydlig hemsida och dålig grammatik.
Jag klagar inte om formen och grammatiken, jag stör mig på innehållet. Innehållet på eran kurs och den generella självöverskattning och förvrängda självbild som verkar komma på köpet med en sanhcputbildning.
Att du har räddat livet på 7 hästar tror jag utan vidare dokumentation inte en moment på.
-
Jag tycker också det låter lite obehagligt med sektkänsla och undrar vart du fått det ifrån?
Nånstans här tappar jag liksom förtroendet: Jag har räddat livet på sju hästar
Det är liksom där mitt problem sitter med barfotaverkare, förutom att jag har endast sett djurplågeri i samband med barfotaverkning. Jag bryr mig inte om hörsägen eller sånt jag läser på internet. Det spelar ingen roll hur fint det låter, när jag ser hästar som inte klarar att röra sig ur fläcken pga smärta som är orsakat med flit, oavsett hur god tanken är :(
-
Nånstans här tappar jag liksom förtroendet:
Det är liksom där mitt problem sitter med barfotaverkare, förutom att jag har endast sett djurplågeri i samband med barfotaverkning. Jag bryr mig inte om hörsägen eller sånt jag läser på internet. Det spelar ingen roll hur fint det låter, när jag ser hästar som inte klarar att röra sig ur fläcken pga smärta som är orsakat med flit, oavsett hur god tanken är :(
Jag kan ju bara lita till vad hästägaren säger, att de överväger avlivning för att hästen inte blir bättre eller rentav bara blir sämre men så snart jag börjar verka märks en direkt vändning till det bättre och så fortsätter det oftast tills hästen är helt frisk.
Det är framför allt fånghästarna som brukar vara så akut, men även vanliga friska hästar får positiva effekter av att jag verkar dem.
Tro inte att jag är någon slags messias som räddar alla fånghästar dock, det var en häst förra sommaren som fick avlivas då jag inte var nog tydlig så ägaren inte gjorde tillräckligt för att stoppa själva fånganfallet i tid (läs: hästen gick fortfarande kvar på bete, om än magert)
De hästar jag verkar lämnas inte paralyserade av smärta, det kan jag garantera! Har de såna problem erbjuds de antingen att köpa eller låna paddade boots, så de kan röra sig. Friska hästar är nästan alltid helt oömma i hagen från dag ett när jag skor av.
Men där slutar mitt engagemang i den här tråden för jag är uppenbart inte alls välkommen på något sätt.
-
Jag kan ju bara lita till vad hästägaren säger, att de överväger avlivning för att hästen inte blir bättre eller rentav bara blir sämre men så snart jag börjar verka märks en direkt vändning till det bättre och så fortsätter det oftast tills hästen är helt frisk.
Det är framför allt fånghästarna som brukar vara så akut, men även vanliga friska hästar får positiva effekter av att jag verkar dem.
Tro inte att jag är någon slags messias som räddar alla fånghästar dock, det var en häst förra sommaren som fick avlivas då jag inte var nog tydlig så ägaren inte gjorde tillräckligt för att stoppa själva fånganfallet i tid (läs: hästen gick fortfarande kvar på bete, om än magert)
De hästar jag verkar lämnas inte paralyserade av smärta, det kan jag garantera! Har de såna problem erbjuds de antingen att köpa eller låna paddade boots, så de kan röra sig. Friska hästar är nästan alltid helt oömma i hagen från dag ett när jag skor av.
Men där slutar mitt engagemang i den här tråden för jag är uppenbart inte alls välkommen på något sätt.
Du är hjärtligt välkommen men om man kommer med fantastiska påståenden får man utgå ifrån att man blir frågat efter extra-ordinära bevis.
-
Jag kan ju bara lita till vad hästägaren säger, att de överväger avlivning för att hästen inte blir bättre eller rentav bara blir sämre men så snart jag börjar verka märks en direkt vändning till det bättre och så fortsätter det oftast tills hästen är helt frisk.
Det är framför allt fånghästarna som brukar vara så akut, men även vanliga friska hästar får positiva effekter av att jag verkar dem.
Tro inte att jag är någon slags messias som räddar alla fånghästar dock, det var en häst förra sommaren som fick avlivas då jag inte var nog tydlig så ägaren inte gjorde tillräckligt för att stoppa själva fånganfallet i tid (läs: hästen gick fortfarande kvar på bete, om än magert)
De hästar jag verkar lämnas inte paralyserade av smärta, det kan jag garantera! Har de såna problem erbjuds de antingen att köpa eller låna paddade boots, så de kan röra sig. Friska hästar är nästan alltid helt oömma i hagen från dag ett när jag skor av.
Men där slutar mitt engagemang i den här tråden för jag är uppenbart inte alls välkommen på något sätt.
Den dagen en strasser verkare kan visa dokumenterade bevis på en häst och under lång tid typ 10 år och att den aldrig haft ont under dom 10 åren pga strasser verkningen då kan jag diskutera strasser ! Tills dess kallar er djurplågare kort o gott!
-
Där finns inte någon helt korrwkt häst.
Varända fbnd häst som vi pysslar om i fötterna gör vi det för att förlänga tiden de håller ihop!
Inte en fbnd häst hamnar utanför rubrikerna " förebygga, diagnostiksera eller behandla"
Möjligheten att göra nått själv är nog avhängig på att, för det första, tiga för det andra, ha välvilligt folk omkring en som inte "ser" och för det sista, att man aldrig någonsin får en häst som blir sjuk av vilken anledning det än må vara.
Med andra ord ett gummiregelverk till för att ingen ska kunna komma undan och som bygger på att det blundas sålänge det går bra eller för all del så länge man inte retar inspektören.
Men att anlita nån godkänd är inte häller lösningen, om de ställer till min häst så anses jag knappast kompetent att svara för min anmälan, och framförallt, jag får inte tillbaka min häst!
Nu om något gäller det att ha välputsade fötter på sina hästar så att det inte finns en kant eller rand som sticker ut så att någon, ovän eller galenpanna gör en annonym anmälan. För vid ev löpande inspektioner så är det troligtvis att det ser bra ut som räknas. Och då enligt inspektören endast.
Risken är att det skulle löna sig att uppträda i skjorta och slipps och givetvis slätrakad samt hälst en vacker fru med kaffepannan i högsta hugg.
Nu tror jag att detta kan bli bra såsmåningom, men vägen dit! Det är ingen som höjer på ögonbrynen när djurägare gör ganska avanserad sårvård på egen hand, för att dra en parallell. Dyrare att ha häst blir det säkert i alla fall!
Ptr
-
Den dagen en strasser verkare kan visa dokumenterade bevis på en häst och under lång tid typ 10 år och att den aldrig haft ont under dom 10 åren pga strasser verkningen då kan jag diskutera strasser ! Tills dess kallar er djurplågare kort o gott!
Jag verkar inte enligt strasser, jag förstår inte vartifrån du fick det ifrån?
Jag har jobbat i sex år och verkat mina egna hästar i sju.
-
Det där stämmer inte riktigt. En kompis till mej barfotaverkar och säger att man borde ge hästar med bra hovar chansen att se om de klarar av att vara utan skor.
Hon verkar mina hästar än så länge, när de börjar jobba ordentligt får vi se om det räcker.
Jo, det gör det. Anser man att hästen ska skos på om den inte är smärtfri så är man helt enkelt inte en barfotataliban.
Jag har personligen absolut inget emot att hästar går barfota, så länge de är smärtfria. Och man ska veta att det är inte alltid sådär plättlätt att se, för flera år sedan hade en god vän sin häst barfota och jag tyckte själv att den rörde sig helt ok tills jag fick se den skod.. Vilken fantastiskt positiv förändring i gången! Den hästen var med andra ord inte alls smärtfri barfota....
Så jag tycker nog att lika gärna som man kan prova att ha sin häst barfota för att utvärdera om den klarar det utan ömhet eller ej, lika gärna kan man faktiskt prova sko på sin häst för att objektivt försöka se om det blir en positiv förändring.
-
Jag blir ganska upprörd när jag ser att några här inne faktiskt verkar ha ett djupt förakt för vetenskapligt inhämtande av FAKTA. Jag har tidigare tipsat om forskningen som bedrivs i Australien, jag har själv lyssnat på ett seminarie av en av forskarna (http://www.wildhorseresearch.com/ (http://www.wildhorseresearch.com/)). Det kom som en befrielse att få höra en person, denna gång en riktig forskare prata om hästhovar på ett objektivt sätt, med vetenskapliga metoder som grund för sina argument, efter en tid med alldeles för mycket käftande hit och dit och "Sunt bondförnuft"-argument från alla håll och kanter. Jag har hört både konservativa hovslagare och nymodiga Ove Lind anhängare lita till samma sak, sin känsla! "Det är ju så rätt och riktigt att låta förnuftet styra! Det är bara att använda logiken och sitt sunda bondförnuft så ser man ju att metod X är helt riktig och metod Y helt felaktig!"" Jag har själv varit lite för tvärsäker tidigare och argumenterat för barfotagång och s.k "vildhästverkning". Nu är jag inte lika tvärsäker längre. Framförallt så har jag återfått lite av mitt kritiska tänkande och är inte alls säker på att vare sig konservativa hovslagar-anhängare eller AANHCP-utbildade hovvårdare har svaren på allt.
Från mycket av forskningen från Australien kan man dra slutsatser som totalt omkullkastar det som AANHCP ser som grundmurad sanning. Till exempel att den ökenlevande mustangen har en idealisk och frisk hov. Ska man tolka den australienska forskningen så är det inte långt ifrån att tro att ökenlevande mustanger lider av kronisk belastningsfång. Precis som Emindy skrev så finns det habitat som till stor del liknar svenskt sommarklimat, i delar av Australien - där det också lever vilda hästar (genetiskt ursprung, förvildade tamhästar). Dessa hästar har det också forskats på, och detta gör att det är teoretiskt möjligt att sitta här och jämföra hovkvaliteten på våra tamhästar i Sverige med brumbyhästar i Australien. Slutsatserna av denna typ av forskning är mycket intressant när det gäller hur vi ska se på hovhälsan på våra hästar.
Jag hoppas för hästens skulle att mer seriös forskning kan bedrivas av detta slag, även på hästar från andra regioner och med olika ursprung. Och jag hoppas för hästens skull att även vanliga hästfarmare i Sverige kan ta åt sig av slutsatser och forskning. För jag tror på inget sätt att vår hovslagarutbildning är fullkomlig och oantastlig, där finns nog många hål att fylla.
-
Rent generellt har väl alla dessa djur i det fria det inte så jävla bra, det är brist på mat under vintern, brist på vatten under sommaren och så snart man haltar lite så blir man uppäten.
-
Man behöver ju inte gå längre än till våra gotlandsruss på lojsta. Vem skulle vilja ha sina hästar i det skicket i maj som dom är (eller var år 2005 när jag var där på våren)
(det är väl bara att forska dom fötterna i stället? det blir ju rättvist klimat iallafall, om man nu ska forska vilda fötter istället för tama fötter, som brukas i ridhus och gusvägar o så)
-
Jag kan bara jämföra med min unghäst .
Han har gått barfota och ute på stora varierande marker sen den dagen han föddes .
Om jag inte lät verka honom 1gång i månaden då bröt han sönder sina stora fötter direkt = då skulle han tillslut ligga ner av smärta= uppäten av några rovdjur .
Så vi har inte vildhästar längre ! Men absorlut ALLA hästar behöver inte skor . ::)
-
Tycker detta ämne är mer än intressant och vill verkligen lära mig och bli mer insatt MEN blir så himla ledsen av den tråkiga, raljerande och ironiska tonen som en del av er har här och på er som har som enda målsättning att sätta dit alla som är av annan åsikt.
Så himla tråkigt på en för övrigt bra sida. Stor heder åt er som svarar seriöst utan nedsättande och negativa kommentarer.
Får finna mer information om ämnet på annan sida!!