Alternativ.nu
Odling => Grönsaker => Ämnet startat av: louise skrivet 15 feb-11 kl 01:18
-
Läste igenomen gammal tråd där någon nämnde en omsättningpå 200.000 /ha för grönsaker. Det skulle ha varit ovanligt mycekt, eftrsom odlaren bara gör exklusiva grönsaker och dessutom bor i Skåne.
Men Jordbruksverkets kalkyler ger ca 250.000 i VINST per hektar. För helt vanliga olyxiga grönsaker.
VAd är rimligt? Nån som har erfarenhet?
-
bra fråga... jag hänga på...
-
Hm. Vilka kalkyler tittar du i egentligen? De bidragskalkylerna jag sett har ett täckningsbidrag på 0.
-
Jag är också nyfiken på vilka kalkyler du hittar :D kan du länka?
-
Jag är också nyfiken på vilka kalkyler du hittar :D kan du länka?
Hittade själv, men enligt JBV-kalkyl för ekologiska morötter, buntmorötter, sättlök, buntlök mm är ju TB = 7120 kr - samkostnader = 0 dvs ingen förtjänst alls
Eller?
http://www2.jordbruksverket.se/blanketterochtrycksaker.4.29d7ece3112034569ed800049.htm?category=VBG4&item=JO08:25#iiJO08:25 (http://www2.jordbruksverket.se/blanketterochtrycksaker.4.29d7ece3112034569ed800049.htm?category=VBG4&item=JO08:25#iiJO08:25)
-
Hej!
Jordbruksverket har gett ut en skrift i ämnet.
Johan Ascard, Bengt Håkansson, Marcus Söderlind: Ekonomi - Kalkyler för odling av grönsaker på friland.
Exempel på priser du måste få ut för att få en lön men ingen vinst. Gäller "ekologisk" odling.
Morot 13,03 kr/ kg
Lök 17,46 kr / kg
Broccoli 49,40 kr / kg
Vitkål 11,67 kr / kg
Jag har en kompis som odlar grönsaker i liten skala men han får aldrig ut dessa priser. Vinsten ligger i att servera kaffe till kunderna och att sälja upplevelser.
MVH
Jan
-
Hej!
Jordbruksverket har gett ut en skrift i ämnet.
Johan Ascard, Bengt Håkansson, Marcus Söderlind: Ekonomi - Kalkyler för odling av grönsaker på friland.
Exempel på priser du måste få ut för att få en lön men ingen vinst. Gäller "ekologisk" odling.
Morot 13,03 kr/ kg
Lök 17,46 kr / kg
Broccoli 49,40 kr / kg
Vitkål 11,67 kr / kg
Jag har en kompis som odlar grönsaker i liten skala men han får aldrig ut dessa priser. Vinsten ligger i att servera kaffe till kunderna och att sälja upplevelser.
MVH
Jan
Det förklarar kalkylen... tänkte lite fel först.. men som sagt det är inte lätt att få ut de kilopriserna!
-
Vad det gäler omsätningen per Ha så går det att omsätta 200 000 o lite till om man har en väldigt fin o välsköt odling men det kräver rätt så mycket arbetstid om man inte har en efektiv hantering.
När det gäler kilopriserna så kan de kanse vaea svårt att få ut de av en grosist men säljer man deräkt butik så ska man liga där någon stans o säljer man deräkt konsument via gårdshandel eller torghandel så ska man liga en bit högre änars så ger man bort varorna o har ingen möjlighet att få ekonomi på odlingen.
LeMo
-
Det man inte får glömma är bara att ju mer man ska sälja själv= mer tid går åt till det, dvs tid som försvinner från odlandet. Grossister kanske betalar lite mindre, men att bara få iväg ett lass åt gången och slippa bry sig mer, är inte så tokigt så man inte ens tar det i beaktande.
Affärer blir ju då ett mellanting.
Att stå på torg är jag inte så övertygad om är en god ide, möjligen om grönsaksalndet är fullt av litauer som rensar ogräs samtidigt. Att annars stå 6 timmar på ett torg och kanske sälja 4 knippe morötter, medan odlingen får klara sig själv, skulle åtminstone för mig vara mer än lovligt stressande.
-
Det här med hur man säljer sinna varor ska man fundera på innan man börjar odla om man har tillgång till en grossist i sin närhet som kan betala för mervärdet som småskaligt producerade varor har eller om de betalar efter prislistan som säts på aktoion i helsingborg?
Det här med att sälja deräkt till slut kund passar inte alla o det gäler att ta ut ett pris som även täker den mertiden man har för den försäljningen.
Jag har det rätt så privilegerat som bor inte jätte långt från en lite halvstor stad som Örebro är.
Sen tar det några år att bygga up en kundkrets så man får up en omsätning med. Men vill man som vi här jobba med ett bret sortimänt så är de flesta grossister inte intreserade av lite mindre av många grödor.
Kan tilläga att jag inte använder inporterad arbetskraft överhuvudtaget o vi har hållit på sen 95 i yrkesmäsig skala nu är det 5 Ha frilandsgrönsaker, 2,5 Ha potatis o 600m2 växthus o ca 80% av den produktionen säljs via torget resten till en skola o lokala butiker.
Torgförsäljningen är inte var dag på vinterhalvåret bara lördagar på sommaran även onsdag
så under visa tider av sesongen så kan det känas att man skulle göra bätre nytta hemma men då får man försöka villa rent fysiskt för torget är ju lite mindre fysiskt krävande än jobbet hemma i landena.
Det gäler o hålla extremt hög kvalite på varorna med kunden ska komma tillbaka nästa gång o säga att de inte har ättit något godara då har man lykas med det man säljer.
LeMo
-
Förstår att ni inte fattar vilka kalkyler jag tittat på! Det tog tid för mig att upptäcka att de bakat in lönekostnader/arbetskostnader lite här och där och lagt det som en utgift i företaget.
Men med enskild firma blir inte din egen lön en faktura som ska betalas. Inte ens om man har ett AB framgår det av kalkylerna hur mycket lön man får ut, den är utpluttad överallt i tabellerna. Alltså är där mycket mer kontanter över än vad som framgår av kalkylerna. Och de kontanterna är vinsten som man sen tar ut i lön.
Tex är kostnad för torgförsäljning i huvudsak en lönekostnad i deras beräkning, inte alls hyra av torgstånd, transport m.m. De har också en post som heter.. arbetskostnad eller nåt sånt, som är en rätt rejäl summa.
-
Ok, men det där fattar vi väl allihop, skillnaden mellan sälja direkt, grossist eller butik?
Jag är mest intresserad av vad ett hektar ekologiskt kan ge i kontanter efter att produktionskostnader och säljkostnader är betalda, alltså när fakturorna är betalda, vid direktförsäljning till kund.
-
Ja vet vilka kalkyler du har framför dig men tyvär så har jag den pärmen utlånad så jag kan inte kolla exakt vad som menas med vilka kostnader.
Vad det gäler vad som blir kvar när kostnaderna är betalda kan variera väldigt mycket beror på vad man odlar o om det är det som är kvar innan du har fåt ut din lön eller ej men du ska inte räkna med att du kan ta ut en normal lön per timme.
Jag brukar säga att jag överlever på odlingen men jag äter ju biligt med.
LeMO
-
Ja, lönen är inbakad i kalkylerna, det är därför dom slutar på 0 allihop. Det man får undersöka innan man tar för givet att allt som är uppsatt som arbetskostnad går till en själv, är ju om det är praktiskt möjligt att få alla dom timmarna själv.
-
Kan vi återgå till den ursprungliga diskussionen? Alltså - vad får man över efter att fakturor är betalda? Sen är det väl upp till var och en att avgöra om man tycker det ger en lön man är nöjd med eller inte. Och om man vill slita häcken själv eller dela den med någon anställd.
-
Vad det blir över till lön efter att fakturorna är betalda är omöjligt att ha en upfatning om innan man satt sig ner o räknat på den tänkta odlingen för det är så otroligt många parametrar som är olika från ena företaget till det andra. ex hur är makaniserings graden o vad har man för kostnader för maskinerna man har o bevatnings utrustningen som kan vara aktuel. Så det är helt omöjligt att ha en upfatning om det såhär.
Jag har svårt att ha en upfatning om det i mitt eget företag med endå har ju jag koll på minna fasta kostnader sen är det väder som kan spela in på många sätt.
Men hör av dig så kanse det går att vända o vrida på dinna odlingsförutsätningar lite mer.
LeMo
-
Ja, jag räknar inte med ett universellt exakt svar och min fråga, och den gäller inte alldeles exakt mitt företag. Jag tänkte mig mer att ni som visste nåt, har erfarenhet, fördjupat er i i kalkyler mer än mig odyl, skulle vilja dela med er av era erfarenheter. Tex beskriva lite kort brutto, nettovinst, försäljningskanal och mekaniseringsgrad. Så kan folk använda den här tråden till att få lite mer kunskap.
-
Har man inte koll på dev. ekonomiska termer så är det bätre man söker kunskapen i grundkurs litratur för ekonmisk redovisning o företagsekonomi för det är så lätt att det blil misförstånd ifal man försöker förklara det här på ett enkelt set så det ger jag mig inte på.
När det gäler deverse andra termer så fins det mycket utbildnings matrial att söka i som är bra.
SJV har en hel del att av det som man kan ta del av över internet eller beställa hem för en human kostnad. För det är ju det första man ska göra när man börjar fundera på att gå från hobby till lite mer yrkesverksam odling. Har man lite koll på den teoretiska biten så är det lättare att förstå det mer praktiska jobbet o vilken betydelse olika åtgärder kan ha vid olika tid i odlingen.
Så kort o gott sök kunskap. Den här sidan i all ära men det är så mycket mer än vad som går att få in på ett diskutions forum som man bör ha koll på innan man börjar på med en lite mer yrkesinriktad verksamhet.
LeMo
-
När du deltagit lite längre på detta forumet, så kommer du nog att förstå att vi försöker besvara varandras frågor och tankar efter bästa förmåga, LeMot. Naturligtvis kan man söka kurser och utbildningar, men att ge det som ett svar i en diskussionstråd om grönsaksodling, tycker jag är både onödigt och tråkigt.
Att dela med sig av sina erfrenheter behöver inte bli på nationalekonomisk nivå. Att tala om vad man får för skörd, hur mycket jobb det kan vara och vad man får för det när det säljs, är inget komplicerat och går lätt att göra förståeligt.
Jag har mest en del erfarenhet från jordgubbar, och vore det aktuellt så skulle jag gärna dela med mig av den.
-
Jag har mest en del erfarenhet från jordgubbar, och vore det aktuellt så skulle jag gärna dela med mig av den.
Jag tar gärna del av den informationen. Satte ca 1000st plantor förra året på 0,3ha. Vad bör jag tänka på nu i vår gällande gödsel, fiberduk, rensning mm?
Jag har räknat med ca 1 kg bär per planta som mest det andra och tredje året. Är det orimligt på en ekologisk odling?
-
När jag har läst en hel del trådar här under det här året jag varit här så har jag set mycket misförstånd i trådarna. Så det var det jag ville undvika med att hänvisa till att det fins annat bra utbildningsmatial. Men det verkar inte vara tillåtet att tycka att det fins det på denna sida.
Så jag ska göra mit bästa att låta bli att komentera saker o ting här. Anars så är det risk för att en o annan vaknar från sinna drömmar o det vore ju dumt.
LeMo
-
När jag har läst en hel del trådar här under det här året jag varit här så har jag set mycket misförstånd i trådarna. Så det var det jag ville undvika med att hänvisa till att det fins annat bra utbildningsmatial. Men det verkar inte vara tillåtet att tycka att det fins det på denna sida.
Så jag ska göra mit bästa att låta bli att komentera saker o ting här. Anars så är det risk för att en o annan vaknar från sinna drömmar o det vore ju dumt.
LeMo
jag gillar att drömma... det är det som gör livet roligt!!!
kunskap är kunskap oavsett nivå personliga erfarenheter och misstag är värt så mycket mer än en bok.
mvh
jonathan
-
När jag har läst en hel del trådar här under det här året jag varit här så har jag set mycket misförstånd i trådarna. Så det var det jag ville undvika med att hänvisa till att det fins annat bra utbildningsmatial. Men det verkar inte vara tillåtet att tycka att det fins det på denna sida.
Så jag ska göra mit bästa att låta bli att komentera saker o ting här. Anars så är det risk för att en o annan vaknar från sinna drömmar o det vore ju dumt.
LeMo
Jag föreslår tvärtom att du kommenterar det du tycker är missförstånd, så blir det tydligare vad du menar. Oftast är det bästa sättet att göra inlägg i forumet. Det finns rätt många här som uppskattar kunskaper.
-
LeMo - jag undrar hur många timmar ni lägger på ogräsrensning resp skörd per hektar. Och hur många ni är, alltså, om det bara inte går att hinna på en person utan att flera måste jobba samtidigt. Och om du anställer folk, var hittar du folk som vill rensa ogräs billigt? Vad betalar du dem?
Sen undrar jag om det går att ange hur många kilo per kvm du får, med några olika grönsaker som exempel.
-
jag tror att det är jävligt svårt att tjäna pengar på grönsaker på så liten yta... ska det bli några pengar får man satsa på något exlusivt och udda..med kort skördetid/lagringsmöjlighet då blir det genast jobbigt..MYCKET ARBETE...och allt måste säljas omgående... ska man odla nåt som är hyfsat lätt typ potatis morötter kålrötter och sånt så är det en jädra konkurrens..ska du satsa på ekologisk odling så kommer du att ha massvis med jobb och ogräsrensning... tror inte att det är en bransch du ska satsa på stabon :P.. plantera bärbuskar i fina rader och ordna självplockning eller nåt istället..
-
Oj det är inte lätt att svara på en sån sak . det blir oftast en glädjekalkyl tyvärr . har varit med o odlat 10 ha frilandgurka 1 ha kan ge allt från noll kg 2010 till många ton , kan va ogrärent ingen kostnad men är det ogräs 80 th rensjobb o sen 80th igen Allt bror på :) blir det svamp o är ekologiskt = allt borta o är det mycket ogräs o fel tid kan det ta över 100th 1 ha
-
Grimbart - på vad grundar du dina tankar? De går emot det mesta jag lärt mig.
Det är brist på ekologiska grönsaksodlare. Rensa ogräs tar inte så lång tid om man marktäcker och flammar. Att plantera ett ha med bärbuskar kostar sisådär 300.000 bara i plantor.
-
Stabon:
Jag skulle vilja rekommendera att du slog en signal till Röcklingers i Lärbro.
Dom odlar en del grönsaker, på friland och i växthus.
De har en intressant lösning på bevattning med ett uppbyggd damm, som jag tror att dom odlar kräftor i också.
De blev utsedda till Sveriges bästa lantbruksföretag av LRF och fick nått pris av Föreningssparbanken tror jag det var.
http://www.rocklingers.se/ (http://www.rocklingers.se/)
-
Oki, ska kolla, tack:-)
Hade också en fundering på kräftor, men det får komma långt senare isåfall.
-
Jag tar gärna del av den informationen. Satte ca 1000st plantor förra året på 0,3ha. Vad bör jag tänka på nu i vår gällande gödsel, fiberduk, rensning mm?
Jag har räknat med ca 1 kg bär per planta som mest det andra och tredje året. Är det orimligt på en ekologisk odling?
Första gången jag satte jordgubbar så var det 10 000 plantor på 0,5 ha. ( du har satt lite glest? ) Den biten gav år två ca 6000 liter, och då var det ett totalt misslyckande, där kvickroten växte metrhög över hela biten, och folk kröp fram letande efter bären. Men det var rena fina bär, Sephyr, och folk var nöjda och glada, vi tog också bara 5 kr/litern. Man brukar ju räkna med 1 liter per planta och säsong, alltså 0,5 kg.
Ogräset är ju helt klart det som är största problemet i en ekoodling, värre också eftersom det är en flerårig gröda, kvickroten får ju gott om tid att växa till.
Så ett absolut fritt land från början och sen hålla efter ogräset precis hela tiden, det är mitt råd. Skulle jag försöka med ekojordgubbar igen så blev det helt klart odling på plastlist med droppbevattning. Jag var på studiebesök på en sån odling, och det var fantastiskt vilken skillnad.
Flammning och borstning i all ära, men enkelt att få det bra är det inte.
Se till så du får bär-breven från lst, Kirsten Jensen, då får du också tips om fältvandringar att åka på, det är alltid nyttigt att se hur andra har gjort.
Vad tänker du gödsla med? Det behövs ju framförallt fosfor och kalium men även en del kväve för att du ska få bra skörd och fina bär.
Vilken sort har du planterat?
-
Att plantera ett ha med bärbuskar kostar sisådär 300.000 bara i plantor.
Hej!
Antingen så sätter du buskarna för tätt eller annars har du fel inköpsställe.
MVH
Jan
-
Sen undrar jag om det går att ange hur många kilo per kvm du får, med några olika grönsaker som exempel.
http://gullringe.se/Lantmannens%20bok/skord.shtml (http://gullringe.se/Lantmannens%20bok/skord.shtml)
-
Jan - det är antagligen fel inköpsstsälle;) Har använt Jordbruksverkets rådgivningsskrifter för hur många plantor där ska vara, men jag hade faktiskt inte alls någon bra prisuppgift.
Har du tips på var man kan köpa bärplantor för professionell odling? Jag fick tag på konsumentpriser, och jag hoppas att det finns nåt vettigare för yrkesfolk.
-
Första gången jag satte jordgubbar så var det 10 000 plantor på 0,5 ha. ( du har satt lite glest? ) Den biten gav år två ca 6000 liter, och då var det ett totalt misslyckande, där kvickroten växte metrhög över hela biten, och folk kröp fram letande efter bären. Men det var rena fina bär, Sephyr, och folk var nöjda och glada, vi tog också bara 5 kr/litern. Man brukar ju räkna med 1 liter per planta och säsong, alltså 0,5 kg.
Ogräset är ju helt klart det som är största problemet i en ekoodling, värre också eftersom det är en flerårig gröda, kvickroten får ju gott om tid att växa till.
Så ett absolut fritt land från början och sen hålla efter ogräset precis hela tiden, det är mitt råd. Skulle jag försöka med ekojordgubbar igen så blev det helt klart odling på plastlist med droppbevattning. Jag var på studiebesök på en sån odling, och det var fantastiskt vilken skillnad.
Flammning och borstning i all ära, men enkelt att få det bra är det inte.
Se till så du får bär-breven från lst, Kirsten Jensen, då får du också tips om fältvandringar att åka på, det är alltid nyttigt att se hur andra har gjort.
Vad tänker du gödsla med? Det behövs ju framförallt fosfor och kalium men även en del kväve för att du ska få bra skörd och fina bär.
Vilken sort har du planterat?
OK.
Jag har pratat med Elof i Vara som odlar professionellt. Han sa att jag skulle sätta 3-4 plantor per meter och ca 1,2 m emellan raderna. Han räknade ut att jag behövde ca 1000 plantor på 400 kvm. Nu har jag dock lämnat en hel kant utanför jordgubbarna så jag ska kunna harva med traktor och därmed kunna hålla ogräset utanför jordgubbslandet. Mellan raderna tänkte jag harva med hästen.
Gödsel är jag lite osäker på... har egentligen bara stallgödsel från get, häst och kanin (blandat) och sen får jag komplettera med köpegödsel.
-
Jan - det är antagligen fel inköpsstsälle;) Har använt Jordbruksverkets rådgivningsskrifter för hur många plantor där ska vara, men jag hade faktiskt inte alls någon bra prisuppgift.
Har du tips på var man kan köpa bärplantor för professionell odling? Jag fick tag på konsumentpriser, och jag hoppas att det finns nåt vettigare för yrkesfolk.
Olssons frö säljer iaf blåbärsbuskar för professionell odling. Tar ca halva priset mot trädgårdsbutiker iaf.
-
Ah, men det kanske är ett riktpris på ett ungefär hos alla, halva priset mot konsumentpriserna? Nån som vet mer?
Just idag denna soliga positiva morgon är tanken 2,5 ha med 5årig växtföljd, med grönsaker och 3-4 bärsorter, plus en sisådär 1000 höns. Fast räkna på det hönshusbygget, arbetsåtgång m.m. förtränger jag denna fina soliga söndag;)
-
Jag har pratat med Elof i Vara som odlar professionellt. Han sa att jag skulle sätta 3-4 plantor per meter och ca 1,2 m emellan raderna. Han räknade ut att jag behövde ca 1000 plantor på 400 kvm.
Okej..men har du planterat 400 m2 så är det ju då 0,04ha.. 0,4 ha är ju 4000 m2.. Så då stämmer det ju.
1,20 mellan är nog bra om du ska hästhacka, annars kan man gott gå ner till 1 meter, det är ju bra att få så mycket bärväxter som möjligt per yta.
-
Jan - det är antagligen fel inköpsstsälle;) Har använt Jordbruksverkets rådgivningsskrifter för hur många plantor där ska vara, men jag hade faktiskt inte alls någon bra prisuppgift.
Har du tips på var man kan köpa bärplantor för professionell odling? Jag fick tag på konsumentpriser, och jag hoppas att det finns nåt vettigare för yrkesfolk.
Hej!
Vill du köpa i Sverige så kan du kolla Elitplantstationen i Balsgård. Det billigaste är förmodligen Holland. De brukar vilja ha beställningen året innan leverans. Priset är alltid beroende på hur många plantor du beställer. Det går bra att söka på nätet efter grossister. Vissa grossister har höga priser men ger stora rabatter vid stora beställningar.
Olssons Frö levererade bra blåbärsplantor förra året. Plantorna är tvååriga så det tar några år innan det blir stora skördar.
Det är vissa risker med bärbuskar. Man vet aldrig hur marknaden utvecklar sig och buskar ska stå länge. Det är lättare att byta grönsakssorter mellan åren.
MVH
Jan
-
Okej..men har du planterat 400 m2 så är det ju då 0,04ha.. 0,4 ha är ju 4000 m2.. Så då stämmer det ju.
1,20 mellan är nog bra om du ska hästhacka, annars kan man gott gå ner till 1 meter, det är ju bra att få så mycket bärväxter som möjligt per yta.
Men åkern jag har planterat på är 0,3 ha. Saken är att jag köpte plantor för att plantera 400kvm men det tog upp hela åkern på 0,3ha med det plantavståndet och radavståndet...
-
Men åkern jag har planterat på är 0,3 ha. Saken är att jag köpte plantor för att plantera 400kvm men det tog upp hela åkern på 0,3ha med det plantavståndet och radavståndet...
Ok..hmm, nånting stämmer inte.. :)
Om du tänker dig ett hektar som en fyrkant, 100 x 100 meter. Då får det plats 83 rader i sidled med 1,2 m mellan.. Varje rad är 100 meter, och med 3 plantor per meter så blr det alltså 300 plantor per rad. 83 x 300 = 24900 plantor. Och det är det man brukar räkna, ca 25-30 000 plantor per ha.
-
Jag har hört att jättemånga jordgubbsodlare lagt ner sista åren, nån som vet om det stämmer och varför isåfall?
Å så har jag hört att självplock generellt också är "ute", nån som vet mer om det?
Å nu spårar den här tråden ur å blir en bärtråd;)
-
Äh, bär som grönsaker. Självförsörjning i all ära, men vill man ägna all sin tid åt odling och hjälpa till att hålla landskapen öppna så kan man inte leva på luft, även fast många vill tro det.
Har också hört det där om om att självplock skulle vara ute. Men jag vet inte riktigt. På ett självplock här i närheten av Stockholm (~10 mil ifrån centrala delarna) är det kö vid premiären.
Jag kan tänka mig att just jordgubbar är knöligt för att de lätt drabbas av sjukdomar och att det blir mycket arbete med ogräsrensning.
-
Varför pratar du om leva på luft och självförsörjning? Tråden handlar om lönsamhet vid försäljning, inte gratisjobb för att få egen mat på bordet.
-
Det var väl mer en reflektion, eftersom det här forumet handlar om självförsörjning. Sen kan jag tycka att självförsörjning i mångt och mycket även kan handla om att skapa sin egen inkomst och verklighet. Jag ber om ursäkt ifall du känner att jag hijackade din tråd :o
-
Självplocket är väl lite av en generationsfråga. Den nya tidens människor som hastar fram mellan allting, och helst köper färdiglagad mat, när ska dom hinna krypa runt och plocka bär?
Och även jag, om jag skulle åka och plocka, så vill jag ha bra betalt för det, jag betalar ju alltså inga fantasipriset för självplockade jordgubbar. 7-8 kr/L.., lite mer om det är eko, sen tycker jag likaväl jag kan köpa färdigplockade.
För dom som plockar med anställd personal, så är det ju en rätt stor apparat att dra igång för att hinna få ut färska bär varje morgon till butikerna. Och odlarna här berättar ständigt hur hopplöst det är med skolungdomar som plockare, dom håller på nån vecka och sen kommer dom inte mer.
-
Dagens research har gett att de stressade människorna idag visst det självplockar, men inte för att få saker billigt utan för att få en utflykt. Och på nivåerna från förr ligger inte självplocken, men inte alls en omöjlig idé.
Vad Ex har lust att betala vet jag itne om det är så intressant, eftersom hans å kraftigt avviker från alla andra kunder. Kg-priserna på jordgubbsplock ligger mellan 25- och 38 kr i Stockholmsområdet. Nu räknade Ex i liter, så det blir ju jävligt knepigt att översätta, men om jag fattat rätt så vill Ex ge 4 kr kilot?
-
Av egen erfarenhet vet jag att efterfrågan på jordgubbssjälvplocknig är stor i mina trakter. Eko-jordgubbar är tydligen jättesvårt, men jag vet en självplocksodling i Hyssna som har det (inte KRAV men iaf utan besprutning) och jag pratade med dem förra året så sa de att det inte alls var omöjligt att odla utan gifter.
Sen var det helt slutplockat på alla odlingarna här i närheten i somras.
-
Härligt! Vad tar de för priser?
Men undra om inte "dina trakter" ligger jävligt bra till, med 2-3 städer. Eller hur stort område tänker du?
Just nu tänker jag att det enda rimliga är att starta självplock av några olika grejer hos mig, men jag bor ju alltid lite off. Å andra sidan pratade jag med en idag som hade många kunder som åkte 15 mil enkel resa.
-
Härligt! Vad tar de för priser?
Men undra om inte "dina trakter" ligger jävligt bra till, med 2-3 städer. Eller hur stort område tänker du?
Just nu tänker jag att det enda rimliga är att starta självplock av några olika grejer hos mig, men jag bor ju alltid lite off. Å andra sidan pratade jag med en idag som hade många kunder som åkte 15 mil enkel resa.
Men du bor ju ändå rätt så strategiskt till jämte en hyfsat stor väg, jag bor ju lite mer utanför fast närmare "stan". 32 kr per kilo tog de nästan hela säsongen förra året, jag räknar att det går 2 liter på 1 kg.
-
Bra bra:-) Jo, min väg är bra. Frågan är hur många som kör på den. Men, än så länge är jag hoppfull. Det är bara den där jävla bevattningen som ska lösas.
-
En liter jordgubbar är ett halvt kilo, så det skulle isåfall bli 14-16 kr/kilot som Existens vill betala.
Priset hade linda hunnit svara på redan (vi plockar på samma ställen.. ;)) Nu var det en väldigt kort säsong förra året. De år det är lite längre säsong så går priset ner mot 20-25 kr/kilot.
-
Nu är det här jävligt rörigt. Linda säger 32 kr/kg, men Mille säger att hon inte säger det, utan 16 kr.
-
Nu är det här jävligt rörigt. Linda säger 32 kr/kg, men Mille säger att hon inte säger det, utan 16 kr.
Ursäkta att jag rör till det... :) Nytt försök.
Existens ville betala 7-8 kr/litern. Det blir 14-16 kr/kilot.
Där vi plockar, bondelinda och jag, så tog de förra året 32 kr/kg. Nu var förra året en kort säsong och de hade i princip samma pris hela tiden. Andra år, då säsongen är längre, sjunker priset ner emot 20-25 kr/kg mot slutet av säsongen!
-
Puh. Är det med eller utan moms ni räknar då?
-
Om du ska börja odla "avancerade" växter, exempelvis frilandsgrönsaker, jordgubbar etc tror jag inte det är någon panik att ordna bevattningen till denna säsong. Vad jag kan förstå av dina tidigare odlingstrådar är din mark sannolikt allt annat än ogräsfri. Har du rotogräs behöver du nog någon säsong för att ta ner ogrästrycket till en rimlig nivå om du inte ska rensa ihjäl dig (fysiskt eller ekonomiskt). Jag har bara sett halvskalig frilandsodling av ekogrönsaker från sidan, men det är inte så enkelt att hantera ogräsen, även om man flammar, radhackar, harvar osv. I synnerhet inte om det finns mycket rotogräs och ogräsfrö från start, vilket det fanns i det fall jag sett på närmare håll.
-
var i gamla trådar står att jag har mycket flerårigt ogräs?
-
Dagens research har gett att de stressade människorna idag visst det självplockar, men inte för att få saker billigt utan för att få en utflykt. Och på nivåerna från förr ligger inte självplocken, men inte alls en omöjlig idé.
Vad Ex har lust att betala vet jag itne om det är så intressant, eftersom hans å kraftigt avviker från alla andra kunder. Kg-priserna på jordgubbsplock ligger mellan 25- och 38 kr i Stockholmsområdet. Nu räknade Ex i liter, så det blir ju jävligt knepigt att översätta, men om jag fattat rätt så vill Ex ge 4 kr kilot?
Det är möjligt att min syn inte är intressant, men å andra sidan så kanske jag är den som trots allt har erfarenhet av kommersiell odling. Och såvitt jag vet bor vi inte i Stockholmsområdet, så vad det kostar där är ju om möjligt ännu mindre intressant.
Och jag kanske tog i lite, men 10 kr/litern, dvs 20 kr/kg, tycker jag är ett rimligt pris för självplock. Alla priser med moms.
Det är alltid trevligt att säga att man tar si och så mycket för sina grejer, men det ska sälja också.
Jordgubbar ger runt 15 000 liter per hektar vid självplock, om odlingen är skött. Detta ska plockas under 4 veckor. Då duger det inte att det kommer en och annan som är villiga att betala ett högt pris och plockar några enstaka liter. Då ser man gärna de kunder som kommer med 10-liters hinkar och verkligen får med sig lite.
Många självplock läggs ner, *för liten efterfrågan* anges som orsak. Då måste man vara självkritisk och fråga sig varför efterfrågan är för dålig? Är jag dålig säljare? Äckliga bär? För högt pris? Tokigt läge? Eller vad?
Så länge en odling inte är Krav-certifierad så ser jag ingen anledning att betala mycket extra för att de säger att det är obesprutat.
Jag körde själv den varianten, och det var inte så stor uppoffring, för det man menar är oftast att man inte sprutar mot mjöldagg eller gråmögel under pågående skörd. Det kan man ju annars göra i vanlig odling, man sprutar på natten och plockar gubbar dan därpå. Jag var öppen med att det var så, och folk var glada för det.
Däremot kunde jag ju rensa åkern från kvickrot med Roundup innan planteringen, och eventuellt nånting på hösten mot övriga ogräs. Men, det dräller inte direkt av godkända ogräsmedel i jordgubbsodling, och dom som finns kostar därefter, så det är inte enbart en besparing att spruta ogräs kemiskt.
Allt sånt går ju bort i en krav-odling, och dessutom tillkommer certifieringarna, så då är det lite annorlunda och man behöver en betydligt mer genomtänkt ogrässtrategi. Dock är ju eu-stöden för ekologiska bär rätt frikostiga.
Till Trädman : Jag håller med dig på varenda punkt vad gäller ogräsen i odlingarna, oavsett hos vem dom ligger. Men jag vet också att det är meningslöst att i förväg försöka tala om för någon hur kämpigt det är. Det ser man först efter egen erfarenhet.
-
Hej!
Min kompis började med självplockning för många år sedan. Självplockningen har succesivt minskat och det som ger pengar idag är serveringen och försäljning av upplevelser. Folk kommer och plockar några kilo och sedan äter de för flera hundra kronor eller dricker en kopp kaffe med våffla för 40 kronor. Självplocket är nödvändigt som attraktion men ger ingen vinst. Bussresor som ska titta på omgivningarna och planteringarna och därefter äta är lönsamma. Lunch för 50 pers ger en hyfsad vinst. Någon enstaka gång är det jag som är en av attraktionerna.
MVH
Jan
-
Hej!
Min kompis började med självplockning för många år sedan. Självplockningen har succesivt minskat och det som ger pengar idag är serveringen och försäljning av upplevelser. Folk kommer och plockar några kilo och sedan äter de för flera hundra kronor eller dricker en kopp kaffe med våffla för 40 kronor. Självplocket är nödvändigt som attraktion men ger ingen vinst. Bussresor som ska titta på omgivningarna och planteringarna och därefter äta är lönsamma. Lunch för 50 pers ger en hyfsad vinst. Någon enstaka gång är det jag som är en av attraktionerna.
MVH
Jan
Låter ju trevligt men hur många personal behöver man för att laga och servera 50 personer på lunch? Vad gör de när man inte har bokningar/beställningar.
Det är säkert tidens melodi men det är inte helt enkelt att genomföra. Det ska ju till en hel del tillsstånd och godkännande, handikapptoaletter.....
-
Ja, Lrf vurmar ju så för att man ska satsa på allehanda upplevelser och hyra ut hus eller bygga en hinderbana..
Jag tror inte ett smack på det där. Det kan gå någorlunda så länge nån enstaka håller på med det.. ska många göra samma sak, så blir det ju ingen upplevelse längre.
Nej, har man mark, så ska man försöka ta fram en produkt som behövs, och äts.. då går det hela tiden åt och behövs nytt och man kan ha en stabil inkomst året runt. Att man sen kan ha en liten kaffestuga vid sidan av självplocken där man severar jordgubbstårta och kaffe, är ju naturligtvis bra, men inget som man kommer att kunna leva uthålligt på.
Jag minns när jag var i luven på kommunen här och jag råkade nämna för miljöinspektören att jag skulle börja med jordgubbar.. Då började han genast stamma om tillstånd och jag sa att jordgubbsodling, det har du inget att göra med. -Nej, men sätter du upp en kaffestuga, då ska jag hit, glöm inte det, var svaret..
-
Ja håller med dig "Existens", man är bevakad av "storebror", allt ska regleras och kollas... >:D Man kan bli galen för mindre. Tid och pengar kostar alla tillstånd, ritningar och "fan och hans moster"...
-
vad har du tänkt dig att odla stabon? har du nån erfarenhet av grönsaksodling?ska du sköta allt själv?hur mycket tid per dag kan du lägga? hur skall försäljningen ske?behövs de hägnas in mot rådjur,vildsvin,harar?vilka förutsättningar finns med marktypen du har?hur ska du bekämpa ohyra,sjukdomar mm på odlingen?hur förvarar du skörden?hur stor är efterfrågan?hur mycket får man jobba och tjäna när man är sjukskriven?(för det är du väl?)
-
Jag svarar gärna på alla frågorna om du har erfarenhet av professionell odling och självplock och kan ge mig hårda fakta.
-
Jag svarar gärna på alla frågorna om du har erfarenhet av professionell odling och självplock och kan ge mig hårda fakta.
det har jag ingen erfarenhet av..men att man använder giftiga bekämpningsmedel och konstgödsel i odlingar har väl en anledning..ingen sprider gift för skojs skull..förmodligen är det väldigt jobbigt att odla utan gifter..ska man ha en kravodling utan gift så kan man räkna med att man får JOBBA mycket istället... kravodla och bli rik på det är en utopi..det kan säkert ge lite extra pengar i kassan men ska du ha betalt för ditt egna arbete så får grönsakerna kosta multum om du ska få in nån förtjänst...
bärodling typ aroniabuskar sköter sig själva efter plantering..ett superbär som börjar bli populärt..plocka och sälj och komplettera med självplock... eller plantera julgranar eller nåt sånt istället.. förlåt om jag låter pessimistisk men folk tror att det går att tjäna så mycket utan ansträngningar och där tar man fel...
-
Å vad i mina inlägg är bevis för att jag tror att man kan tjäna pengar utan ansträngning? De här uppfostringsinläggen alla ägnar sig åt tycker jag börjar bli tjatiga, kan vi inte byta fakta med varandra i stället?
-
jag gissar på det då du ser bevattningen som det stora problemet...förlåt om jag är otrevlig...
-
Min man hade grönsaksodlarföretag ett antal år (8-10 år), eko. Han var garanterat skitbra på att odla grönsaker och på att lösa allt praktiskt på fiffiga sätt, men troligen inte lika bra försäljare. Periodvis jobbade han 15 timmar i dygnet. Han kom alldrig upp i att gå pluss i företaget! Nu var detta en del år sedan då inte ekoodlat var lika efterfrågat som idag.
Om jag skulle starta grönsaksodling nu så skulle jag börja med att kolla upp efterfrågan/avsättning först och rikta in mig på att odla något som jag redan vet från början att jag får såld. Genom att specialisera mig på ett fåtal grödor skulle jag snabbare bli bra/proffs på dessa grödor. Självklart välja något som passar på den mark jag har.
Ekonomin kan nog vara allt från minus till över hundra tusen pluss helt beroende på investeringsbehov, gröda, hur man lyckas och inte minst avsättningen/priset. Mannen har berättat "roliga historier" om hur han nåt år tyckte det vore kul att testa med lite squash, sådde några hundra meter rader och plötslig en dag fanns det 10 000 squash som skulle vara för stora i övermorgon???? och den veckan sålde han kanske 30 på torget och plöjde ner resten. :P
-
Min erfarenhet är följande att ska du sälja på torg eller hemma så är det alltid lönsammast att ha många olika sorter.Folk åker inte hur långt som helst för att köpa lite potatis.Men har du sockerärtor,bönor och kanske tomater och gurka,rödbetor och kanske någon sallad så kommer folk.Man bygger upp en viss kundkrets som kommer mer eller mindre varje vecka och kan köpa nästan hela sitt behov av veckans grönsaker just hos dej..Många arbetskrävande grödor kan tyckas men det går att ta bra betalt för sockerärtor o.dyl.Snittblommor säljer bra,astrar,solrrosor och zinnior kan man ta bra betalt för.Ska du åka till torget så är det också bra att ha med sig mycket av allt.Har aldrig stått på torget och haft mer än ett par purjolökar med mig hem.Packning och viss tvätt av grönsaker tar en väldans tid om man ska i väg.
Lägger ca ett par tre timmar och dag på min odling på ett halvt hektar under ca 6 månader.Kostnader är framför allt fiberduk,frö och nedbrytbar majsplast.Oftast så räcker plast och fiberduk något år och behöver inte köpas in varje år.
Viktigt om man ska ha en kontinuerlig försäljning är att så och plantera regelbundet,oftast blir det ett par ggr av vissa grödor,ex sockerärtor och broccoli.Sallad ännu oftare.Jag har inte bär odling men kan tänka mig att färdig plockade jordgubbar och hallon skulle sälja alldeles utmärkt i en gårdsbutik.Det skulle liksom bara slinka med när kunderna är där och handlar.
Jag har obemannad butik och går och fyller på under dagen och det funkar alldeles utmärkt.Folk väger och räknar själva och skriver upp vad de tar och vad de betalar
Har tänkt tanken att ha självplock men tror att det tar en väldig tid att passa kunder som ska visas och man ska vara tillgänglig hela tiden.
Ungefärlig inkomst är ca 150 000 kr på min odling,tror faktiskt att den skulle kunna vara högre men då måste jag lägga ner fler timmar på odling och försäljning,marknadsföring och kanske skaffa hjälp och då blir det andra kostnader om man ska ha någon anställd.Odlingsmaterial och frö kostar ca 10-15000 om året.Jag drar upp alla plantor själv.Ett litet mindre växthus är bra att ha i början för de allra första plantorna.
Brukar öppna min lilla butik i början av juli och har öppet in i oktober.Augusti- september blir det en del marknader.
Timlönen känns inte jätte hög ibland,för vissa dagar håller man på jämt.Ogräsrensning och sådd/plantering i början av säsongen.Skörd och försäljning senare.Men det är roligt och alternativet att sätta sig i en bil och åka och jobba någon annan stans känns inte lockande för mig iaf
Jo,vatten är nog nästan ett måste :)
Oj vad mycket det blev.
Ha det bra !
// Anders
-
Är det inkomst före eller efter skatt? Hur långt från städer bor du?
-
Är det inkomst före eller efter skatt? Hur långt från städer bor du?
Innan skatt.Jag bor ca 6 km från "stora vägen" 3 mil till närmaste större stad,ett par mindre samhällen finns inom ett par mils radie.
Tror att jag skulle kunna sälja betydligt mer än vad jag gör men då måste jag lägga mer tid på odlingen och marknadsföring.
Jag har bara satt upp lite lappar här och där sen har det spridit sig hur bra och fina grönsaker jag har :-[
Jag odlar ekologiskt och vet att det sitter människor och kör många mil till mej.Har inget kaffe eller annat som tar tid.
Här köper man det man ska och åker vidare.
-
Det är ju tyvärr usel lönsamhet. 1 kr i timmen tjänar du före skatt om du jobbar alla sju dagar i veckan. Jag måste försörja mig, det här är jäkligt klurigt å få ihop.
-
Det är ju tyvärr usel lönsamhet. 1 kr i timmen tjänar du före skatt om du jobbar alla sju dagar i veckan. Jag måste försörja mig, det här är jäkligt klurigt å få ihop.
Hur räknade du här? Jag får det till att jag får ca 25 000 innan skatt på ca en veckas jobb i månaden.Jag jobbar med annat resten av tiden och gör helt andra saker på vintern.Ska man odla så att det räcker till en årslön så vet inte jag hur man ska göra det ensam.
-
Jäkligt intressant tråd! Vi har tänkt försöka oss på att odla upp ett par hektar grönsaker och sätta upp en bod nere på sambons firma där vi tänkt finnas lördag och söndag.Vi har tänkt tidig och sen potatis, lök, morötter, rödbetor, sallad, rädisor,frilandsgurka och kanske vitkål oxå.
Det vi undrar är om man måste ha tillstånd för det där?Här var det Organisk Biologisk Odling på 70-talet med alla möjliga och omöjliga grönsaker, det stod även ett växthus på 500 m2 där vi odlade skitfina tomater som gick som smör i solsken :), det har aldrig nånsin förekommit någon form av gifter på dessa jordar så det blir ju ekologiskt så det förslår o:).Vi har inte tänkt ansluta oss till Krav eller nåt sånt utan odla och sälja giftfria grönsaker direkt till kund. Vad kan kommunen tänkas invända mot det?Och har man inte rätt att pröva lönsamheten på en verksamhet innan börjar betala skatt?Eller finns det en gräns på vad man kan tjäna innan man måste betala skatt?Inte för att jag har lust att betala nån skatt alls, och definitivt inte innan man vet om det finns nån lönsamhet i att odla.
-
Till Trädman : Jag håller med dig på varenda punkt vad gäller ogräsen i odlingarna, oavsett hos vem dom ligger. Men jag vet också att det är meningslöst att i förväg försöka tala om för någon hur kämpigt det är. Det ser man först efter egen erfarenhet.
Jag vet naturligtvis inte hur ogrässtatusen ser ut på Stabons åkrar. Jag hade dock för mig att det var ett antal frågor tidigare där det framgick att marken legat som vall under lång tid. Därför misstänker jag att det finns en rejäl fröbank i jorden, och kanske även kvickrot. Även om sedan grisarna bökat och ätit rötter tror jag knappast de förmår sortera ut ogräsfrön ur jorden. Har marken varit i intensiv drift och "ogräsfri" är startläget väsentligt bättre.
Jag har som sagt bara sett grönsaksodling i kommersiell skala från sidan. Den marken låg också i vall/omställning under ett antal år innan grönsaks- och rotfruktsodlingen sattes i gång. Ogräsen var definitivt ett stort, dyrt och arbetskrävande problem. Därav har jag dragit slutsatsen att det är en fördel att minska ogrästrycket innan man börjar odla grödor som gör det svårt att bekämpa ogräset och som påverkas kraftigt negativt av högt ogräs tryck. Min andra slutsats är att det är svårt, dyrt, arbetskrävande samt ställer stora krav på kunskaper och fingertoppskänsla att odla grönsaker med framgång. Det exempel jag beskådade klarades sig sånär från konkurs när det efter ett antal år avvecklades.
Jag tycker det kan vara nog så knepigt att hålla ogräset under kontroll i de små arealer foderspannmål (eko) vi brukar odla. Det är ändå en tämligen trivial gröda i måga avseenden.
-
det beror jo på mange ting ,om hvor meget man gør ut af tingene ,jeg har odelat gröntsager en årrække ,och det var bra ,det var til olika torvplatser ,och mange forskellige gröntsager.
Men job er der ved det ,men det er der ved det meste om man ite har tænkt sig at side på överførsel hele livet!
have bekymringer om at betale skat ,det skal man inte bruge tid at funderer over ,men bruge sin tid på odelingen.
Om man vil odela nogle få arter skal man satse stort ,men om man vil salge til grosister ,skal mn have varen och satse ,kender en som odeler jordskok ,han startet med 2 ha ,och er oppe på 8 ha sidste år och vil gå på 12 i år ,men han satset och det går bra , men han kan inte få garanti for afsætning ,men sådan er det ,sats.
Hvad der ikke kan lade sig gøre , vet man ikke ,videnskaben siger at en humlebi inte kan flyve ,men den ved det ikke ,och flyver!!
-
Anders - ja, jag räknade visst fel, råkade stryka 3 nollor på din inkomst;)
Räknade 3 timmars jobb, 7 dagar i veckan i 6 månader=126 timmar. Inkomsten var 150.000-15.000 kr = 135.000 kr.
Så det blir ju faktiskt 1070 kr/timme före skatt. Jääävligt bra istället för uselt!
-
------------ 8< ----------------
Så det blir ju faktiskt 1070 kr/timme före skatt. Jääävligt bra istället för uselt!
1070:-/timme är ju faktiskt helt OK (tokigt :o )
Funderar nu på att ge upp mitt eländiga tekniska konsultjobb som knappt ger 580:-/timme. Grönsaker ger ju dubbelt så mycket!!! Tydligen!
Första året jag hade byggt mitt eget växthus så sålde jag plantor för ca. 30.000, det var ett växthus på 15kvm. 2000:-/m2 tror jag inte många större odlare kan hoppas på men det funkar om man har det i liten skala. 150kvm skulle inte kunna ge 300.000:- eftersom man vore tvungen att anställa folk och marknaden skulle varit mättad på konstiga tomater långt innan. :o
Det finns en begränsad marknad för nischgrödor. Om än lukurativ.
Tror att det gäller att hitta rätt kunder i varje säsong och att ha ett brett sortiment.
Vi kör bara "hobbyverksamhet" men har ett godkänt kök ("lägsta nivå" men fick det med huset).
På våren, torghandel:
Plantor av tomater, paprika, chili, kryddor, squash, färsk lök, färsk vitlök, ÄGG ... mm
På sommaren, hemma:
Blandade stora plantor i hinkar, frukter av tomater, paprika, chili, kryddor, squash, färsk lök, färsk vitlök, ÄGG, sommarblommor ... mm
Har du ett fint ställe så kan du så klart också fixa naturupplevelser och fikakorgar.
På hösten, enstaka toghandel:
Alla typer av rotfrukter, jordärtskockor, kål och lök och ÄGG. Och alla förädlingar vi kan göra, läs "chilisås", och lite marmelad som vi säljer på marknader.
På vintern:
Säljer på Julmarknader av årets överskott och det vi har förädlat.
Summa-summarum ... det enda vi går plus på är plantor på våren och förädlade produkter. Timlönen är antagligen katastrof.
-
Du skriver ägg med stora bokstäver hela tiden, är det nåt särskilt med just ägg?
Du har inga siffror, jämförbara med anders? Hur mycket tid du lägger ner, hur mycket odlingen kostar och vad du får i vinst?
-
Så det blir ju faktiskt 1070 kr/timme före skatt. Jääävligt bra istället för uselt!
Låter mycket ::) .Det man ska tänka på är nog att inte sitta och små åka hit och dit med lite potatis t.ex.Jag gjorde det i början och det var inte lönsamt och tog väldigt mycket tid.Jag har vissa restauranger och mindre butiker som köper och när jag sa att det inte var lönsamt för mej att sitta och åka hit och dit halva veckan så kom de ut till gården och hämtade istället.Många tycker att jag är dyr och jämför extra pris på ica maxi,de är inte mina kunder och kan fortsätta handla där ;)Problemet är nog om man ska ha det hela som årsinkomst.Har svårt att tänka mig att man kan sköta mer än ett hektar själv med odling och försäljning sen måste nog dyrare maskiner och extra arbetskraft in och då måste man öka arealen osv.
Vi är ju en stor familj som har grönsaker nästan hela året också,fula morötter,maskig vitkål ,smålök och fula tomater är den dagliga kosten här.
Och det blir ingen sommar semester,det är passning nästan varje dag om än bara nån halvtimme att vattna små plantor på våren till väldigt långa heldagar inför torgdagar.
Torgdagarna är det som ger absolut mest pengar om man har mycket att sälja.
Grossist är sämst och direkt till butik bättre
-
Men med ditt exempel räcker det ju med att dubbla arealen för att få en årsinkomst. Nästan, lite till hade jag behövt.
Å andra sidan tjänar man en aning mer på ett hektar självplock jordgubbar, och det är mycket mindre jobb.
-
Är det inte relevant att räkna med skatter för att få fram några rimliga värden?
Momsen ligger på 12% för livsmedel, sen har vi inkomstskatt på ~30% och sociala avgifter på ~23%.
Jag har läst en kurs i trädgårdseknomi. Den var dessvärre mest trams. Har dock blivit rekommenderad boken "Gröna företag" av en plantskolist/egenföretagare. Siffrorna i den är utdaterade, men lär ge bra baskunskaper ifall man inte vet hur man utformar bidragskalkyler, budgetering, investeringskalkyler m.m.
-
Eftersom vi pratar företagande utgår jag ifrån att alla siffror är utan moms, och att alla känner till att det är 55 % skatt på vinst i enskild firma. Pratar ni andra på nåt annat sätt?
-
Jag utgår tvärtom från att de flesta summor som nämns här är inklusive moms. Ofta nämns ju priser till kund, och då pratar man ju med moms. Dessutom tycker jag just momsen är ganska ointressant när man säljer livsmedel, den praktiska momseffekten blir rätt låg, eftersom det är 12% på det man säljer, och allt man köper in, bensin, diesel, material osv.., har full moms. Det blir alltså inte alltid så mycket att betala in.
Ett praktiskt exempel, säljer man ägg för 30 kr/ kg, så ingår ca 3 kr moms. Till ett kg ägg går det åt 2,5 kg foder a´3 kr =7,50 + moms 1,87. 3-1,87 = 1,13 som alltså är den praktiska momsen på äggförsäljningen, inte så mycket att bråka om, tycker jag. Dessutom tillkommer ju strö och annat.
Det är samma sak med skatten, det är så individuellt vad man betalar i skatt, så det går inte att blanda in i diskussionen, det måste var och en sen se, utifrån sin egen sits.
-
Ungefärlig inkomst är ca 150 000 kr på min odling,
Menar du att du säljer för 150 000 eller menar du att du har ett netto på 150 000 när dina kostnader har räknats av? Om det är nettot är det ju riktigt bra och måste förutsätta att du haft mer eller mindre allt "infrastruktur" innan och inte har kostnader för inköp av traktor, redskap, bevattningsanläggning, marknadsstånd, växthus, lagerlokal, marknadsstånd mm.
-
Stabon,
jag har inte utgått ifrån att någon utgår ifrån någonting, om man säger så :)
Men visst är det så. Normalt brukar man dock som företagare räkna med lönekostnader när man räknar ut vinstresultat. Lönen är ju så att säga en kostnad för företaget.
-
Menar du att du säljer för 150 000 eller menar du att du har ett netto på 150 000 när dina kostnader har räknats av? Om det är nettot är det ju riktigt bra och måste förutsätta att du haft mer eller mindre allt "infrastruktur" innan och inte har kostnader för inköp av traktor, redskap, bevattningsanläggning, marknadsstånd, växthus, lagerlokal, marknadsstånd mm.
Jag säljer för ca 150 000,inte netto. Jag har ett jordbruk och mycket maskiner fanns redan på gården så där var jag ju gynnad.Jag har inget direkt lager utan allt säljs direkt under en begränsad tid.De första åren gick det knappt ihop med inköp av diverse saker=jobba gratis.Jag har hållit på några år nu och det är först nu det känns som det ger någon utdelning och jag har fått en kundkrets.Tror att det är svårt att bara börja odla på våren och tro att man ska ha någon förtjänst på hösten.
Tänk på att dubblar man arealen så blir det väldigt jobbiga toppar i odlingen.När jag skrev att jag jobbade 2-3 timmar i snitt så blir det väldigt långa dagar vissa tider och är man då själv så kan det kännas väldigt jobbigt.
Och tänk på det här med odlingsplanering om man ska ha en försäljning under längre tid,jätte viktigt.
Första året så sådde jag alldeles galet,för mycket för sällan vilket resulterade i alldeles för mycket sockerärtor i 14 dagar,utan sallad i 1 månad o.s.v
Och tänk på att folk köper mest morötter,potatis och lök.Det där lite udda är det du tjänar pengar på men det går inte åt några mängder.
Men som sagt var ,det funkar att odla grönsaker för mig just nu,började i tid strax innan närodlat blev lite populärare.Har en kundkrets och tycker att det går ihop sej ekonomiskt och så är det fruktansvärt roligt att odla också
-
Anders - ja, jag räknade visst fel, råkade stryka 3 nollor på din inkomst;)
Räknade 3 timmars jobb, 7 dagar i veckan i 6 månader=126 timmar. Inkomsten var 150.000-15.000 kr = 135.000 kr.
Så det blir ju faktiskt 1070 kr/timme före skatt. Jääävligt bra istället för uselt!
6 månader är ca 180 dagar. 3 timmar om dagen blir då 540 timmar. (Det går mer än en vecka per månad). Rätt "timinkomst" 250 kr/tim
-
http://www.austadgaard.com/ (http://www.austadgaard.com/)
Kanske kan vara av intresse i sammanhanget.
-
Jepp, korta kulturer tycks ge lönsamhet.
-
[url]http://www.austadgaard.com/[/url] ([url]http://www.austadgaard.com/[/url])
Kanske kan vara av intresse i sammanhanget.
Det var ju en enormt kaxig attityd mot kunderna...Inget tjafs om att kunden alltid har rätt.....
Nån som vet nåt aktuellt? Finns hon kvar? På hemsidan är ju inget nyare än 2006..
-
Vadå för kaxigt? Jag hittar inte...
Men hemsidan är usel, de hade behövt eu-bidraget på 20.000 man kan få för att göra en hemsida;)
-
Från deras hemsida...
Kunden ska godkännas av säljaren..
Hela säsongens inköp måste förbeställas senast 1 mars.. Men det är inte bindande, för vädret vet man ju inte hur det blir. Det är alltså bindande för kunden, men inte säljaren. Dom vill alltså inte riskera att behöva köpa in grönsaker om deras egen skörd slår fel.
Med såna krav på dom som ska köpa produkterna, skulle jag bra gärna vilja veta om det finns nån verksamhet kvar där idag.
Om vi skall kunna klara det måste vi även ställa "krav" på våra kunder
(grossister, restauranger, butiker). De kunder som Austad Gård godkänner
för leverans av sina produkter måste följa gårdens sätt att arbeta då det är
många produkter som är speciellt anpassade för Gourmérestauranger .
Austad Gård har rätt att kontakta slutkund för kontroll av berörda produkter, med hänsyn till kvalitet.
Kunderna måste förbeställa sina veckobehov för kommande säsong, senast 1 mars,
(veckobehovet är ej bindande, då man ej vet hur vädret blir under säsongen). Om man
ej inkommer med en preliminär lista innan föreskriven tid, kan vi
inte planlägga odlingen och kunden kan ej räkna med leverans
under säsongen.
-
Ah. Men.. jag vet inte. Fina restauranger är uppbyggda runt det där, så det är inte säkert det är ett problem.
-
"kvalitet är en självklarhet och mina krav på kvalitet
innebär att jag har krav på mina kunder. Jag besöker dem för att se till
att de behandlar mina produkter på rätt sätt. Kunderna måste förbeställa
sina veckobehov för kommande säsong senast 1 mars, så att jag kan så efter
marknadens behov."
http://www.foretagarna.se/Global/Rapporter/2010/F%C3%B6retagsamhet%20i%20matlandet%20Sverige.pdf (http://www.foretagarna.se/Global/Rapporter/2010/F%C3%B6retagsamhet%20i%20matlandet%20Sverige.pdf)