Image

Nästa »
Surdegskultur
Click the picture to view full size.
För att starta en surdeg behövs 1 dl rågmjöl, 1 dl jummet vatten, 1 lagom stor glasburk, lite temperatur och tålamod.

1 ) Man blandar mjöl och jummet vatten väl i en ren glasburk. Jag har gjort 2 små hål i locket, några gör, andra gör inte. Man kan ställa den ovanpå kylskåpet eller på en varm plats men ej över 28 grader. Jag har 25-27 grader i ugnen med bara lampan på.

2 ) Efter 2 dygn skall degen ha börjat bubbla.

3 ) Då tar man bort allt utom 2-3 msk som lämnas kvar. Nu matar vi surdegen med 1 dl rågmjöl igen och 1 dl ljummet vatten (ej för varmt).

4 ) Efter ytterligare ett dygn, gör om procedure 3 ).

5 ) Efter ytterligare ett dygn, gör om procedure 3 ).

6 ) Efter fyra dygn är surdegen redo att användas. Den skall vara skummig med bubblor på ytan och den skall ha jäst.

7 ) Nu kan du använda allt utom 2-3 msk som lämnas kvar. Man matar surdegen ingen med 1 dl rågmjöl och 1 dl jummet vatten.

8 ) Låt den nya kulturen jäsa i rumstemp ett dygn och sedan kan du ha den i kylen en vecka.

9 ) Skall du inte baka så kasta bort den och sätt igång (mata den) igen, 7 )

10 ) Så här kan man hålla en kultur levande hur länge som helst.

Information om skaparen

Information

gäst

Postad15 nov-13 kl 12:45
Bredd × Höjd768 × 1024
Filstorlek115 KB
FilnamnKultur_1.JPG
Visningar183
Betyg
Kommentarer1
Senast ändrad15 nov-13 kl 13:06
BBC embed code
HTML embed code
Direkt länk
Kommentarer Kommentarer sorteras efter datum - Stigande Sjunkande

gäst

Kommentar #1 - Postad 15 nov-13 kl 13:14
Det finns alla möjliga recept på kultur, med rivet äpple, med honung, men jag har valt att hoppa över äpple/honung.
Aeva Media 1.4c © noisen / smf-media

Dela detta:

* Inloggade just nu

593 gäster, 1 användare
Galaxie

* Forum

* Om tidningen Åter



- Den nya tidningen var t.o.m. skön att hålla i.Har även omslagets papper blivit lite annorlunda? Jag skriver lite annorlunda eftersom det är trevlig igenkänning i det som är väsentligt-nyttig läsning.Från min Växjöhorisont så var det trevligt att se Maja Söderberg och Nybrukarna. Lycka till med fortsättningen!
/John Moberg

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser