Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Få bort gulnande fuktfläckar efter blomkrukor på fönsterbräda  (läst 270 gånger)

mulen

  • Inlägg: 247
    • Lappland
Som frågan lyder, fått gulnande fuktfläckar på fönsterbrädan, intorkade vattenfläckar helt enkelt på vitmålade fönsterbrädor i trä.. Finns det något bra husmorstips för att få bort fläckarna utan att gnugga bort färgen.

torbjorn

  • Inlägg: 12772
    • Medelpad
Fundera på vad som har orsakat att vitfärgen har blivit gul i vattenfläckarna, och även på vad det är för slags färg fönsterbrädorna är målade med. Om det t ex är metallsalter (järn, mangan mm) i vattnet som har orsakat missfärgningen, så borde det kunna fungera att skrubba med något surt (typ toarengöring, avkalkningsmedel, badrumsrengöring etc) som innehåller t ex fosforsyra eller citronsyra.
Om det däremot rör sig om humus från blomjorden eller att färgen har reagerat kemiskt med vattnet, så kanske man får ta till andra slags åtgärder.
Lösningsmedelsbaserade färger (typ alkyd- eller linoljefärg mm) brukar tåla syror bra, men man kan behöva vara lite försiktig med starkt alkaliska huskurer på dem. Sådan färg brukar mjukas upp av alkalier, men hårdnar igen när de väl är bortsköljda med vatten och pH:t återställt.
Andra sorters färger (i synnerhet vattenbaserade - latex, akryl mm) kan ha helt andra egenskaper när det gäller kemisk resistens.

 

lichiplommon

  • Inlägg: 528
    • Hälsingland
om brädorna är målade med linoljefärg kan sådana fläckar uppstår om något står på brädan. om så är fallet (alltså att de inte egentligen beror på fukt) försvinner fläckarna av sig själva efter nån veckas belysning.


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

292 gäster, 4 användare (1 dolda)
alternaiv, Gröfre Slissing, Lynx lynx

* Forum

* Om tidningen Åter- Höjdpunkt när tidningen kommer, väldigt bra tidning
/Jenny

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser