Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Kostnad för att flytta en större timmerstomme?  (läst 462 gånger)

Vargtand

 • Inlägg: 2928
  • Hälsingland
Kostnad för att flytta en större timmerstomme?
« skrivet: 16 jul-21 kl 14:53 »

Tyvärr litet för stort projekt för att kunna ta mig an detta ensam.

Stommen i fråga är ca 20 x 7 meter och i 1 & 1/2 plan.

Min budget är tyvärr väldigt begränsad, jag vill helst inte låna en massa pengar på banken för detta, eller sätta mitt eget hus som säkerhet/etc.

Fråga 1 gäller enbart nedmontering och pålastning på lastbil/timmerbil, frakten får man nog räkna på separat, men nedmontering och lastning vet jag inte hur det ser ut i realiteten, det är ju en sak på papperet och jag vet ju hur det går till rent tekniskt, men inte tidsåtgång, kostnad, mm om man behöver hyra in folk till det. (hur fixar man detta absolut billigast? jag har inga polare som kan ställa upp med detta för en pizza och det är för långt borta för att det skall gå att ta dit egna maskiner, jag kan inte köra traktor så långt bort, det skulle ta flera dagars enkelresa. Går gör det kanske, men då måste man planera en massa med konstiga småvägar för extra lång last med LGT fordon över hela den sträckan)

Hur mycket skulle det kosta att flytta hela huset som det är i jämförelse?

Fråga två gäller uppsättning samt hjälp med tak och sådant av stommen.
Men det tar vi som en separat fråga då detta är betydligt mindre akut, jag räknar med att den borde kunna ligga ett år under presenningar om man staplar virket riktigt så att det kan blåsa torrt och täcker det noga.

Vi vill väldigt gärna ha huset, men frågan är om detta är realistiskt att göra om man inte är miljonär.

Det är alltså bara stommen med tak som jag är intresserad av att veta om.

Grund och inredning, mm har jag i skallen ganska exakt hur man skall lägga upp det.
Tomten där det skall stå finns redan.
Förenklar man någonting för mycket så blir det till slut helt obegripligt.

Vargtand

 • Inlägg: 2928
  • Hälsingland
SV: Kostnad för att flytta en större timmerstomme?
« Svar #1 skrivet: 16 jul-21 kl 17:31 »
Total budget är ca 150K, men ser helt att detta också räcker till takplåt, eventuell hjälp med uppsättning och betongplintar till grunden.

Vi behöver snabbt svar om detta, men personerna som kan detta är på semester så jag kan inte nå någon som har erfarenhet av detta på telefon, därav frågan här.

Givetvis är jag beredd att lägga ned eget arbete i den mån jag kan göra det.

Jag skulle vilja veta om detta går, eller om det bara är att glömma med denna budget.

(Stommen, tomt, mm är redan klart, inredning får bli senare, men detta är inte akut, det är bara flytten av stommen och att säkra den så att det håller sig mot väder som är akut. Har väldigt kort tid på mig att hämta den om detta går.).
Förenklar man någonting för mycket så blir det till slut helt obegripligt.

arikar

 • Inlägg: 1
  • -
SV: Kostnad för att flytta en större timmerstomme?
« Svar #2 skrivet: 17 jul-21 kl 19:21 »
Hej. Nyfiken bara, var finns stommen?

Själv är bäste dräng

 • Inlägg: 11616
  • Östergötland
SV: Kostnad för att flytta en större timmerstomme?
« Svar #3 skrivet: 18 jul-21 kl 11:02 »
Flytta hela huset så långt blir alldeles för dyrt.

Du behöver göra jobbet i två etapper, eller tre. Dels behöver du märka upp stockarna och göra en skiss/ritning så du får ihop det senare. Sedan plockar du ned och buntar i lagom "paket" (kolla med en timmerbil vad han lastar, eller om du får bättre pris av någon annan körare, så du inte gör för stora buntar). 100-150 kr/mil är ett bra riktpris för körningen. Går kanske att ordna så du bara betalar åt ditt håll, men senast jag fick kört så fick jag ta tomresan också.

Att plocka ned huset går ju fortare och smidigare om det är några gubbar som gjort det förut, men det hänger ju på vad du får tag i för hjälp. Här i trakten var det en som hade ett par polacker anställda och han fixade sådana jobb med hjälp av en veteranlastbil. Vet inte om han kör fortfarande. Han skötte hela biten, ned-plock och upp-plock, så den som beställde behövde inte märka stockar. Ett arbetsintensivt jobb, så det går inte runt om det skall vara stora löner och långa raster.

Det kan bli dyrt om man anlitar en firma som jobbar med stockholmspriser...

Vargtand

 • Inlägg: 2928
  • Hälsingland
SV: Kostnad för att flytta en större timmerstomme?
« Svar #4 skrivet: 18 jul-21 kl 19:44 »
Stort tack för svar, det var verkligen snällt att ni ville ta er tid med detta!

Det finns i norra Hälsingland, är inte spikat ännu dock, mest att vi tyckte att denna stomme skulle passa ihop med de andra byggnaderna runtom här och att den är ett riktigt bostadshus med halvplans övervåningen.
Jag har länge haft en plan i skallen över exakt en sådan byggnad med några modifieringar på den platsen. De håller ju på att lägga om delar av E4 här, den nya kommer delvis att gå över gamla gårdar, och jag tänkte mig att  att även en gammal  timmerstomme borde vara litet som ett stort lego. Det var ju inget ovanligt att man flyttade ännu större byggnader förr i tiden med hästar och timmerslädar. Ute på min loge kan man fortfarande se spår av äldre uppmärkning av timret.

Förenklar man någonting för mycket så blir det till slut helt obegripligt.

Själv är bäste dräng

 • Inlägg: 11616
  • Östergötland
SV: Kostnad för att flytta en större timmerstomme?
« Svar #5 skrivet: 18 jul-21 kl 23:09 »
Ja tänk vad många hus som flyttades vid laga skifte på 1800-talet. De tog ju med sig grundstenarna också.

För en annan som växt upp med motorer är det ju en otrolig bedrift vad de fixade.

Vargtand

 • Inlägg: 2928
  • Hälsingland
SV: Kostnad för att flytta en större timmerstomme?
« Svar #6 skrivet: 19 jul-21 kl 14:28 »
Litet off topic, men jag har numera den högsta tänkbara respekt för stenhuggarna häruppe, Graniten här är någonting helt annat än kalkstenen de har på kontinenten, kan väl sammanfatta det med att vi skulle hyvla av toppen på ett block här i samband med ett annat bygge och jag tog största slägga och drämde till allt vad jag hade, men det enda som hände var att slägghuvudet studsade tillbaka med full kraft som en kanonkula, granitblocket hade bara en liten skråma på toppen... Samma sak när jag tog en splitt ny stenmejsel för glashård kalksten och provade med en gammal HiLTi maskin, det sjönk någon centimeter, men det berodde på att mejseln sakta hade deformerats mot stenen... Slutade med att jag fick låna farsans gamla bensinkobra och rota from ett stötborr med sintrad hårdmetall, ändå tog det lång tid att borra upp ett hål, "snigeldynamiten" fungerade inte trots att vi gjorde allt rätt enligt anvisningarna... Det enda som verkar bita är rent pentylpulver (typ kronans sprängdeg...) och liknande...

Här ser man fint huggna kvadratiska block med perfekt passning som måste vara gjorda för hand med slägga, kilar och mejslar... Jädrar vilket jobb!
Hela källaren under huset här är byggd så.
Undra på att man noga tog med dessa block när man flyttade...  :D

Förenklar man någonting för mycket så blir det till slut helt obegripligt.

Själv är bäste dräng

 • Inlägg: 11616
  • Östergötland
SV: Kostnad för att flytta en större timmerstomme?
« Svar #7 skrivet: 19 jul-21 kl 17:18 »
Ja, jag trivs egentligen inte när jag är i Stockholm, men där finns det mycket spår av stenhantverk som påminner om hur mycket slit det var förr.

Tar du med stenarna också?

 

Ett svart får

 • Inlägg: 9410
  • Bohuslän
SV: Kostnad för att flytta en större timmerstomme?
« Svar #8 skrivet: 19 jul-21 kl 18:28 »
Här i Bohuslän finns också många gamla hus kvar, som har helt fantastiska grunder av huggen granit. Husen kan fara fallfärdiga men grunden är bara att börja bygga på igen. Och då är det säkert andrasorteringen från stenhuggerierna, om inte tredje


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

215 gäster, 0 användare

* Forum

* Om tidningen Åter- Förvånansvärt väl sammansatt och innehållsrik tidning! Kanske är det just för att den är skriven av entusiaster, inte professionella skribenter, som den andas så mycket glädje och inspiration.
/Jeuce

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser