Du har fått många bra tips och idéer redan! Vill dock inflika några saker och frågor. Det första är att jag rekommenderar att du besöker andra i närheten som har getter, för där finns mycket kunskap och erfarenheter att hämta. Kanske kan getägarna också besöka dig och hjälpa dig med utformningen av hagar och stall.
Det finns endel att läsa om getter, det senaste som gavs ut på svenska var Getter av Erik Sjödin, men den är sedan länge slut på förlaget tyvärr. Bibliotek eller antikvariat gäller. Är du bra på engelska finns mycket get-litteratur, t ex Keeping Goats For Dummies. Norge är ett föregångsland vad gäller getskötsel, så det finns mycket att läsa om du är någorlunda bra på norska.
Hur många getter du kan eller ska ha beror till stor del på hur mycket bete du har tillgång till och hur mycket hö eller annat grovfoder du kan producera eller köpa. Så hur mycket mark har du att använda?
En vuxen get äter c:a 2 kg hö per dag (en killing äter mindre och en fullvuxen bock äter mer), och jag som bor i Götalands skogsbygder som det så fint heter, brukar räkna på 200 utfodringsdagar per år.
Du bör absolut dela på getter och bock(ar) utom under betäckningsperioden. En del getter har nog läst det där om att de har årstidsbunden brunst på hösten, men många getter är inte läskunniga även om de är smarta. Det finns obesläktade bockar att tillgå, speciellt om du är med i en bevarandeförening som kan hjälpa till med livdjursförmedling, så det finns ingen anledning av hålla på och inavla!
En 3-månaders bockkilling är alldeles för liten för att det ska vara lönt att slakta, vänta till åtminstone 7 månader, gärna mer. De flesta killingar föds på vårvintern eller våren, och hinner äta sig feta på sätern hela sommaren, så kan man slakta framåt hösten. Vissa väntar med att slakta tills ungbockarna är 1½ år om betet och fodret räcker, då kan slaktbockarna också gå ihop med avelsbocken, för han lär inte vilja vara ensam.
Varifrån åsikten att fårkött skulle vara godare än getkött kommer förstår jag inte, har du verkligen smakat
. Får smakar ju gammal kofta, det gör verkligen inte get!
Vill du vara med och bevara någon av våra svenska utrotningshotade raser göingegeten, jämtgeten och lappgeten, är tanken att de ska bli fler. Då slaktar man bara överskottsdjur, oftast bockar, medan övriga djur får gå vidare i aveln, antingen hemma hos dig eller hos någon annan.
Om du bestämmer dig för att bli getägare bör du köpa getterna från samma ställe så de känner varandra och är vänner, annars kan det bli ständiga bråk. Mor och dotter, systrar eller åtminstone flockkompisar funkar.
Man kan betäcka getkillingarna redan när de är 7 månader, men jag brukar låta dem växa till sig ytterligare ett år, och låta dem träffa bocken när de är ungefär 19 månader, då mår både mor och killing bättre!