Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

 

Författare Ämne:  Funderar på ankor, men vet inte riktigt hur det kommer funka.  (läst 2807 gånger)

Skald

  • Inlägg: 253
    • Västergötland
SV: Funderar på ankor, men vet inte riktigt hur det kommer funka.
« Svar #20 skrivet: 03 feb-23 kl 13:31 »
Nu vet vi hur det funkar med ankor, första ägget idag!  ;D

Vi byggde under året upp ett hönshus (som är färdigt utvändigt sånär som på 2 vindskivor och takavvattning) och velade oss fram och tillbaka mellan fjäderfän att stoppa in i det.
Hipp som happ fick vi adoptera ett par kejsarankor i oktober (drake och anka) så under en vecka byggdes det raskt en utegård på ~20m2 enligt konstens alla regler, badbaljor inköptes och 1/3 av huset delades av med kompostgaller invändigt för att bli ankornas utrymme.
Efter håltagningar för ventilation och en lucka för in och utklättring vad det klart. Naturligtvis kom ankfebern igång snabbt och vi skaffade oss också ett par cayuga-ankor så det blev en liten flock.

Det är lite pyssel dagligen med flocken så här på vintern (förutom det vanliga med vatten och mat, där vi snabbt som attan köpte en värmeplatta för vattnet inne) då vi ger dom nytt vatten i badbaljan varje morgon vid utsläpp. Ett par kannor löser biffen utan större problem. Halm har vi i mängder, så efter nytt snöfall eller när det börjar bli isigt får dom ett par famnar av det med på favoritplatserna. Inne strösslar vi efter skitighetsbehöv, och av nöd blev det en djupströbädd av halm. Ventilationen är tillräcklig, luktar fräschare än nått annat fjäderfähus jag varit it. Bara vattenhinken som luktar eftersom vattnet knappast är rent efter 15-16 timmars ankgojsande med maten.

På dagen får dom en ljummen skål vatten ute med grönt och tinad majs/ärtor och det är såklart dagens höjdpunkt för både dom och oss. Släpps in vid skymningen då vi också fyller på torrfodret och vattnet inne, lampan släcks vid 2100.

När det bara slutar vara vargavinter börjar vi släppa ut dom i det flyttbara elnätet under dagen för bete och till sommaren är tanken att bygga en 40m2 utegård komplett med 2m2 damm (35cm djup, så ~700L) så vintergården får repa sig.
Dagtid får dom medan vi är ute springa i hela halva trädgården som avgränsas med sagda elnät, vi har turen att ha gunnebo runt hela tomten på 2500m2. Förhoppningen är att dom inte blir så intresserad av att knalla till fiskdammen, annars får vi lösa det med.
Då kommer det även bli 2-3 ankor till, förmodligen löpisar.


Höns? Det får nån annan hålla på med..   o:)


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

380 gäster, 4 användare (1 dolda)
javill, Manimals90, hofboss

* Forum

* Om tidningen Åter- Den bästa tidningen någonsin.
/Karl-Lucas

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser