Lädertillverkning
Alla kan göra detta, bevara kunskaperna!
1 Grovskrapa:
Skrapa rent köttsidan grovt så att saltet når skinnet fort
2 Salta:
Täck köttsidan rikligt med salt, byt salt om det blir vätskeansamlingar alternativt luta skinnet något för avrinning, tills skinnet inte avger vätska mer (minst 24 tim)
3: Skrapa
Skrapa noggrannare hinnor och rester som är kvar på köttsidan
4: Kalkning
Lägg skinnet i asklut några dagar, rör om regelbundet
5: Avhårning
Avlägsna håret, endast håret och ej det grovkorninga membranlagret om membranlagret önskas vara kvar för tjockare läder
6: Avkalkning
Skinnet blir uppsvällt av det höga pH-värdet, neutralisera skinnet i detta steg genom tvättning, genomspolning eller blandning med syrligare ämnen.
7: Skrapa
Skrapa noggrannare hinnor och rester som är kvar på köttsidan, ett alternativ är att torka skinnet helt i ställning och sedan sandpappra
8: Första barklösning
Ska vara en lätt barklösning, med lågt innehåll av tanniner, låt ej ligga för länge
9: Andra barklösning
Öka på doseringen av tanniner genom ny barklösning eller starkare
10: Membranborttagning (alt)
Skrapa bort det grovkorninga membran om så önskas från hårsidan, det ger ett tunnare skinn
11: Grov barklösning
Öka på doseringen av tanniner genom starkare barklösning, upprepa detta steg tills att skinnet är genomgarvat (samma färg genom hela tjockleken)
12: Torka
Lufttorka skinnet tills det är nästan helt torrt, blir det för torrt så går ej mjukgörningen att utföras
13: Olja
Olja in med vegetabilisk olja sparsamt under senare delen av torkningen
14: Mjukgörning
Mjukgör skinnet genom att bryta skinnet tvärt, t ex över en kant, och sträcka
15:Rökning
Om slutprodukten önskas vara vattentålig så bör skinnets köttsida utsättas för rök under ett par timmar
16: Lädret är klart