Sedan ett femtontal år tillbaka kan man (åtminstone i södra Sverige) på Ica/Coop köpa ekologisk surkål i 500g förpackningar, producerad i Holland. Priset är överkomligt.
Denna surkål tycker jag har alltid kort hållbarhet. I bästa fall 10 dagar, men ofta enbart 7 dagar, om man inte sätter den i kallaste delen av kylskåpet, 2 grader. Inte ett ett problem i flerpersons hushåll, men för 1persons dito.
På min orts torgdag är det en polsk dam som då och då säljer hemmatillverkad surkål. Denna surkål har mycket god hållbarhet, minst 3 veckor, sedan har den varit slut (uppäten).
Den polska damens surkål är påtagligt salt i smaken. Den holländska inte, men enligt innehållsdeklarationen skall den innehålla 1.5% salt per 100g.
Prövade för ett tag sedan att vid öppnandet av förpackningen av den holländska surkålen att tillsätta lite salt. Så att den smakade lite mer salt. Dagen efter, smakar igen, nu är saltsmaken borta. Tillsätter salt igen, nu är saltsmaken inte borta följande dag.
Denna saltspetsade surkål har hållit längre än den brukar göra. Har hunnit äta upp den innan den blivit dålig.
Vill lägga till att jag haft liknande problem med Tistelvinds surkål. Den har inte blivit dålig lika snabbt som den holländska, men hade kunnat hålla längre.
De övriga mjölksyrade från Tistelvind, t e x kimchi, har haft Ok hållbarhet. Vet inte om det har med salthalt att göra. Kanske kryddorna?
Min fråga nu är om andra har gjort liknande iakttagelser. Att det ev är så att producenter av surkål avstår mera salt p g a att vissa konsumenter inte tycker om mycket saltsmak, samt offentliga rekommendationer att man skall hålla igen på saltet.