Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Spisinsats i kakelugn utan glaserad yta  (läst 413 gånger)

Peter

  • Inlägg: 1
Spisinsats i kakelugn utan glaserad yta
« skrivet: 31 mar-24 kl 17:44 »
Hej. Har någon erfarenhet av att sätta in spisinsats i en rörkamin, heter de så? fattigmanskamin, kakelugn utan glaserad yta. För att kunna sätta in en insats måste hålet vidgas, är detta möjligt?

 

javill

  • Inlägg: 11387
    • Blekinge
    • Glirnashopen
SV: Spisinsats i kakelugn utan glaserad yta
« Svar #1 skrivet: 31 mar-24 kl 21:14 »
Om det är en rörspis du har med kanaler precis som en kakelugn är en spisinsats inte någon jättebra idé. Risken är stor att det blir för varmt och rörspisen går sönder.
En spisinsats lämpar sig bättre till en öppen spis där röken stiger rakt upp.

Eldar du rörspisen rätt håller den värmen i många timmar."Passa på och var glada nu. Man vet aldrig när det blir roligt nästa gång."

malarmaster

  • Inlägg: 5256
    • Småland
SV: Spisinsats i kakelugn utan glaserad yta
« Svar #2 skrivet: 03 apr-24 kl 14:06 »
ett vanligt alternativ förr var en järnkamin där skorstensröret gick in i rörspisen/kakelugnen. Man tätade sedan hålet med en plåt. väldigt vanligt när man hade en kolkamin t.ex. Kaminen värmde både rummet och rörspisen som sedan tog över värmespridningen på natten. tror precis som javill att en spisinsats som ju är gjord för öppen spis blir för häftigt. En rörspis/kakelugn skall eldas försiktigt och normalt går det väldigt lite ved till att värma upp en ugn. två mindre brasor om dagen brukar räcka. Varför kan du inte använda rörspisen som den är? Att ändra eldstaden för att få in en spisinsats betyder troligen att du fördärvar de kanaler som löper vid sidorna. Och det betyder att rörspisen inte funkar längre.


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

732 gäster, 3 användare
Be, lillatorpet, karin saler

* Forum

* Om tidningen Åter- Att jag läst samtliga gamla nummer som fanns att få tag på för utlåning av denna tidning säger väl en hel del om vad jag tycker om den. En del av dem har jag lånat flera gånger. Jag älskar tidningen! Den är idérik, hoppingivande, livsbejakande, inspirerande och informativ och får mig att sjuda av iver och verksamhetslust. Jag kommer att köpa gamla nummer några i taget och nu är det verkligen dags att starta en prenumeration!
/Anneli

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser