Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Kronans gårdspump  (läst 12396 gånger)

kretslopp

 • Inlägg: 1836
 • 68 år arbetat med lantbruk skog, har mindre gård
  • Småland
SV: Kronans gårdspump
« Svar #20 skrivet: 06 mar-21 kl 15:29 »
När jag var liten hade vi en gårdspump som inte användes så ofta. Var gång vi pumpade, efter ett uppehåll, så var vattnet svart och luktade järn. Efter ett par spannar var det klart och friskt.
kretslopp

Cibi56

 • Inlägg: 1
  • Hälsingland
SV: Kronans gårdspump
« Svar #21 skrivet: 16 jul-21 kl 11:29 »
Väldigt intressant. Köpte en kronans gårdspump spm jag ska fixa nu. Tur att jag läste denna tråd. Tack Ljung. Månne det går att sätta pumpen i en tunna för å se/ lukta om det är dålig läderpackning. Är inget bra på att plocka isär å kolla kannor.
Sen tycker jag att komplett paket inte innehåller tex de bultar som behövs och inte komplett monteringsbeskrivning heller. På youtube finns nån gammal film men inte riktigt så informativ som jag vill. Vill ha anvisning HELA vägen.

 

getalina

 • Inlägg: 7033
 • Haui that Skanunga ærliki mææn toco vitar uræt ald
  • Halland
SV: Kronans gårdspump
« Svar #22 skrivet: 19 okt-21 kl 01:54 »
Här finns manual mm om ni ska greja med gårdspump  http://www.gårdspump.se/manualer

I botten av den utpumpade och renborstade brunnen kan man med fördel sätta en tunna med brunnskalk som man kör ner bottenventilen i så det blir friskt vatten i kranen.

Tag en vanlig stor mathink, gör hål i locket för slangen och borra upp hål i sidan med hålsåg, nita fast finmaskigt nät över hålen och häll i brunns kalk.

En Jäshink med lock 30L kan fungera.

Man byter kalk ca var 5 år.


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

340 gäster, 5 användare (1 dolda)
kloge74, junneboy, Stengrim, DennisCA

* Forum

* Om tidningen Åter- Har nu köpt mina första nummer av Åter och de var över förväntan. Mycket innehållsrika och informativa, och bra blandning. Inspirerande att läsa om andras berättelser och tankar. Även min familj uppskattade tidningen och kommer att läsa fler nummer.:)
/Johanna

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser