Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Rårörd lingondricka utan citronsyra?  (läst 199 gånger)

Nina W

  • Inlägg: 3590
    • Värmland
Rårörd lingondricka utan citronsyra?
« skrivet: 13 sep-21 kl 20:40 »
Alla recept jag hittar ska det vara citronsyra i men det gillar jag inte, den är giftig. Går det med vinsyra istället? Jag brukar göra rårörd äppeldricka  med vinsyra. Äppeldrickan får stå två-tre dygn innan jag silar den men i recepten på lingondricka med citronsyra så står det att den ska stå bara ett dygn.

Skogsvilde

  • Inlägg: 14187
  • skriva är svårt när man är fängslad... ;D
    • -
SV: Rårörd lingondricka utan citronsyra?
« Svar #1 skrivet: 13 sep-21 kl 21:25 »
Alla recept jag hittar ska det vara citronsyra i men det gillar jag inte, den är giftig. Går det med vinsyra istället? Jag brukar göra rårörd äppeldricka  med vinsyra. Äppeldrickan får stå två-tre dygn innan jag silar den men i recepten på lingondricka med citronsyra så står det att den ska stå bara ett dygn.

Gör som du gör med äppeldrickan på prov.
E-nr är inte det minsta lilla farliga.
Det kan vara produkten som döljer sig bakom som ställer till det.
Men inte nödvändigtvis.

Radar

  • Inlägg: 1286
    • Jämtland
    • Min Hemsida
SV: Rårörd lingondricka utan citronsyra?
« Svar #2 skrivet: 13 sep-21 kl 22:27 »
På vilket sätt är citronsyra giftigt?
Livsmedelsverket har inga uppgifter om att det ska innehålla något gift. https://www.livsmedelsverket.se/livsmedel-och-innehall/tillsatser-e-nummer/antioxidanter/citronsyra?AspxAutoDetectCookieSupport=1
Tiden går, som allting annat.
Här går den fort så förbannat.

Nina W

  • Inlägg: 3590
    • Värmland
SV: Rårörd lingondricka utan citronsyra?
« Svar #3 skrivet: 13 sep-21 kl 22:31 »
Den framställs inte av citroner utan svartmögel! Och det är många som är allergiska mot den, däribland en av de jag gärna vill bjuda på lingondricka :embarrassed :)

Vargtand

  • Inlägg: 3122
    • Hälsingland
SV: Rårörd lingondricka utan citronsyra?
« Svar #4 skrivet: 13 sep-21 kl 22:50 »
Det är väl bara lingon, vatten och om man vill litet socker, finns ingen anledning att trycka i en massa konstigheter, lingon är självkonserverande och de oxiderar inte och blir bruna.
Använd inte mixer, utan krossa bären om du vill göra den rårörd.
Förenklar man någonting för mycket så blir det till slut helt obegripligt.

 

Radar

  • Inlägg: 1286
    • Jämtland
    • Min Hemsida
SV: Rårörd lingondricka utan citronsyra?
« Svar #5 skrivet: 14 sep-21 kl 09:02 »
Alla recept jag hittar ska det vara citronsyra i men det gillar jag inte, den är giftig. Går det med vinsyra istället? Jag brukar göra rårörd äppeldricka  med vinsyra. Äppeldrickan får stå två-tre dygn innan jag silar den men i recepten på lingondricka med citronsyra så står det att den ska stå bara ett dygn.
Den framställs inte av citroner utan svartmögel! Och det är många som är allergiska mot den, däribland en av de jag gärna vill bjuda på lingondricka :embarrassed :)
Enligt källor jag anser vara pålitliga stämmer det att citronsyra framställs av svartmögel (Aspergillus niger). Men då av stammar som inte är giftiga.
Från Livsmedelsverkets sida:
Den bildade citronsyran renas i slutet av framställningen för att Aspergillus niger inte ska följa med i den färdiga produkten. Det finns krav på hur ren citronsyran ska vara för att få användas som tillsats (förordning EU (nr) 231/2012). I undersökningar av EFSA har analyser gjorts för att ta reda på om det finns mögelsvamp i citronsyra. Analysresultaten visade inga rester av mögelsvamp i olika sorters citronsyra eller i det salt av citronsyra som analyserades. Det påvisades inte heller några mögelgifter.”
Ditt påstående om att citronsyra skulle vara giftigt är alltså felaktigt.

Angående att det finns personer som är allergiska mot citronsyra. Är det den naturliga citronsyran som finns i olika frukter och bär (och även i människokroppen), eller den framställda som ger dessa allergiska reaktioner?
Båda sorter finns i en mängd olika livsmedel, därför borde överkänsliga personer få dessa reaktioner ganska ofta.

I fråga om mängden vinsyra rekommenderar källor att använda två tredjedelar vinsyra av mängden citronsyra.
Tiden går, som allting annat.
Här går den fort så förbannat.


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

326 gäster, 3 användare (1 dolda)
19358, Torkel

* Forum

* Om tidningen Åter



- Superbra tidning, väldigt intressanta artiklar.
/ Jimmy

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser