Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Två frågor från en novis med getter  (läst 1753 gånger)

Getiglo

  • Inlägg: 3
    • Skåne
Två frågor från en novis med getter
« skrivet: 14 apr-23 kl 14:33 »
Hej getvänner,
Jag har två praktiska frågor om någon kan stötta mig. Jag har två getter som precis killat för första gången. De är inte vana att bli mjölkade;-)) och jag är nybörjare på att mjölka. Under tiden de äter sitt foder är det ok att mjölka...men om man inte är så snabb nu i början och maten börjar ta slut, ja då börjar hon att sparka...jag har mycket tålamod och sitter där och avvaktar och försöker igen och igen...Ger henne lite hö med lite pellets, solrosfrön eller havre att letar reda på under höt och det vinner lite mer tid. Men finns där något tips hur man kan göra om man inte vill muta med mat utan att hon står kvar tills jag är klar?
Nästa fråga. Jag tänkte mjölka på morgonen och därmed låsa in killingarna tillsammans på kvällen. Förutom vatten, mineraler och hö, vad ger ni för foder till dem? Jag ger pellets + havre + korn till getmammorna, ger jag samma till killingarna? Det känns lite tidigt då de bara är 2, 5 vecka gamla.

Tusen tack på förhand om någon har tid.
Malin

Markus_K

  • Inlägg: 98
    • -
SV: Två frågor från en novis med getter
« Svar #1 skrivet: 16 apr-23 kl 11:22 »
Hej

Jag ska ha killingar först gången om liten stund jag med. En av getterna är flaskmatad som liten så hon är som en hund och gillar att bli ompysslad. Den andra är vild men håller man väl fast henne, någon annan eller med koppel eller sätta fast huvudet i en lämplig ställning så står hon tills jag är klar med det jag gör. Mat eller utan mat. Att göra dom van att ta på spenar och låtsas mjölka innan själva mjölkningen tror jag på.

Mat som fås här är hö och spannmål under den tid som killingarna är separerade från mamman. Men killingarna kan gå med resten av flocken och då äta ute på betet. Får mamman bra med mineraler och vitaminer så får ungarna det av mjölken.

Getiglo

  • Inlägg: 3
    • Skåne
SV: Två frågor från en novis med getter
« Svar #2 skrivet: 17 apr-23 kl 21:14 »
Tack Markus_K. för din beskrivning.  Ja, det blir väl till att långsamt vänja dem att bli mjölkade. Har ett mjölkbord så att hon står fast med huvudet i alla fall.
Om jag förstår dig rätt, du kommer att ge spannmål och hö till killingarna när de är inlåsta på natten? Havre? Korn? Behöver man tänka på hur mycket man ger eller kör du fri tillgång?

Lycka till med killingarna nu.


Markus_K

  • Inlägg: 98
    • -
SV: Två frågor från en novis med getter
« Svar #3 skrivet: 18 apr-23 kl 09:32 »
Jo jag har samma dilemma som dig med en av getmammorna, så ja får fånga henne ofta o bara vara nära så hon sakta bli lite mer tam. Det är som att varje individ måste lära känna en innan dom blir van en, spelar ingen roll om dom ser andra djur nära dig och gosar. Men sen också har jag börjat tycka att ett djur som är "vilt", oavsett djurslag, som inte blivit van att gosa med från småben, alltid blir misstänksam mot en och förblir smått vild hela livet för det sitter ju i deras natur som bytesdjur att vara rädda för rovdjur.
Bland en kull med lamm, om jag gosar med ett eller två lamm bara varje dag men inte med andra lamm så blir dom lamm jag gosat med mer närgångna.

Ja skulle nog inte mjölka getterna fullt förrän killingarna klarar att äta lite mat själv. Fri tillgång skulle jag inte ge getterna för dom äter allt på en gång. Bättre ge lite åt gången under längre tid och öka mängd successivt. Samma med killingarna om dom måste ha kraftfoder. I mitt fall blir det nog grönbete när det är dags att mjölka och då får man se om killingarna helst äter hö grönbete eller lite kraftfoder. Kan bli att stänga in mammorna i en box med grönbete utanför där ungarna kan gå.

Hur länge tänkte du hålla igång mjölkningen? Är det för en liten period bara eller tänkte du avvänja ungarna så fort som möjligt och mjölka tills sinperiod börjar?


Markus_K

  • Inlägg: 98
    • -
SV: Två frågor från en novis med getter
« Svar #4 skrivet: 18 apr-23 kl 09:33 »
Och lycka till du med

Markus_K

  • Inlägg: 98
    • -
SV: Två frågor från en novis med getter
« Svar #5 skrivet: 18 apr-23 kl 10:04 »
Samt korn och havre är utmärkt kraftfoder.

Getiglo

  • Inlägg: 3
    • Skåne
SV: Två frågor från en novis med getter
« Svar #6 skrivet: 18 apr-23 kl 22:33 »
Jo, det krävdes lite tålamod för att få dem tama:-)) och det tog ca 2 månader att gå från vild till tam. Låste in mig tillsammans med getterna, 2 st gravida 1 åringar, i en mindre box, och lyfte dem upp i knät. Så satt jag 30 min varje dag samt besökte dem var annan timme. Den ena var enklare, den andra svårare. Nu är båda tama och vill gärna gosa och umgås. Dom pratar hela tiden när jag är ute i trädgården. Säger jag bäää så svarar båda samtidigt. Om någon annan i familjen säger bäää, är det tyst.;-))
 Men nu börjar arbetet med att vänja dem vid mjölkning. Den tycker jag är svårare, vet inte varför.Min tanke är att mjölka en gång om dagen, på morgonen, fram tills det är dags för brunst oktober/november. Köpte en ¨hobble¨ för att sätta runt benen när jag mjölkar. Helt värdelös, för stor. Har funnit ut att ett tjockare rep är mycket bättre. Underlättar betydligt men tar det lugnt. Vill inte att dom skall tycka det är en jobbig stund på mjölkbordet. Stannar ofta och bara håller min hand på juver och fortsätter när hon lugnat sig. När hon äter mat är allt ok. Det är när maten tar slut som hon börjar sparka. Det skulle vara intressant att höra lite tips här hur man kan göra. Du får snart prova på när killingarna kommer. Skall bli spännande att hör hur det går .

Mjölkar för hand, vill lära mig det ordentligt men tanken är sedan att börja använda en mjölkmaskin, framför allt om det nästa år är 4 getter och inte 2;-)).
Matar dem 3 ggr om dagen just nu med 4 tim mellanrum, ca 1,5-2 cup per gång samt hö och lite grankvist nu när allt fortfarande är kalt. Men börjar alltid med hö först på morgonen innan jag ger kraftfoder, så att magen får starta upp;-)) Sedan skall de ut på bete. Får se om min skog räcker eller om jag behöver ge dem lite extra kraft foder. Just havre och korn som du skriver använder jag. Men det är blandat med pellets Rosa Klöver Eko. Har gjort en blandning som ger ca 19% protein. Höet innehåller inte alfalfa.
Jag har märkt att killingarna som nu är 2,5 vecka gamla börjat smaka på korn och havre. Bare ett eller två korn som de tar från mammans matskål. Och de växer fort...

Markus_K

  • Inlägg: 98
    • -
SV: Två frågor från en novis med getter
« Svar #7 skrivet: 19 apr-23 kl 11:02 »
Alla problem är till för att lösas!
Bara man vill så går det till slut på någe vis!

skräptanten

  • Jane of all trades
  • Inlägg: 3949
  • Självhushållare på svennebanan-PRAO
    • Småland
SV: Två frågor från en novis med getter
« Svar #8 skrivet: 21 apr-23 kl 07:02 »
Kul med killingar, grattis   :D !

Tålamod är tråkigt nog det bästa sättet att lära en get att acceptera mjölkningen. Om god mat är tricket för att få henne att stå still, är det bra med sådant som tar tid att tugga. Spannmål och pellets är ju ganska lättätet, likaså betfor (även om det är populärt). Morötter eller andra rotfrukter brukar anses gott av getter, och tar tid att tugga. Så egna foderbetor nu till våren, kanske? Även frukt brukar de gilla.
Du verkar ha gjort en foderstat, och det är bra!

Tänk på att getter har känsligare magar än kor och får, och kan lättare få trumsjuka och liknande om de äter för mycket kraftfoder. Ska du öka mängden kraftfoder, gör det långsamt!

Killingar behöver inte kraftfoder. Ska de vara för sig själva räcker hö och/eller ris och grenar som mat. Jag brukade låta killingarna gå med sina mammor på heltid fram till de var ungefär en månad gamla, då började jag skilja av dem på nätterna för att mjölka getterna på morgonen.

Getter är tacksamma att bli kompis med, eftersom de är så nyfikna av naturen. Att väcka deras nyfikenhet och få dem att associera människor med mat och annat positivt hjälper mycket!
Mjölk ger starka ben. Ekeby-utgödsling ger starka armar också.


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

825 gäster, 0 användare

* Forum

* Om tidningen Åter



- Köpte numret främst för att jag tänker lära mig spinna, men förutom det fanns mycket annat intressant, som skötsel av naturbetesmarker och hoppfulla nybörjarbrev!
/Johanna W

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser