Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Detta med lammpellets  (läst 3978 gånger)

missoak

  • Gäst
Detta med lammpellets
« skrivet: 28 mar-18 kl 17:56 »
Fick igår ett litet Gute bagglamm,pigg som tusan och mamman har gott om mjölk..Men..Har hört att dom även ska ha lammpellets,har försökt att läsa mig till ..Känns konstigt att behöva ge extra när mamman har så gott om mjölk ..Hur har ni andra gjort?

skräptanten

  • Jane of all trades
  • Inlägg: 3946
  • Självhushållare på svennebanan-PRAO
    • Småland
SV: Detta med lammpellets
« Svar #1 skrivet: 28 mar-18 kl 18:20 »
Nu har jag inte får utan getter, men det är inte nödvändigt att ge ett nyfött lamm pellets. Vem har sagt det?
Han kommer snabbt att börja äta grovfoder, ett strå i taget. Det är så sött att se de där småttingarna försöka tugga i sig sina första strån :-* ! Ett bra grovfoder räcker gott som komplement till mjölken han får från sin mamma, och det är inte alltför långt till betessläppet (snön ska bara smälta bort först ::) ).
Mjölk ger starka ben. Ekeby-utgödsling ger starka armar också.

missoak

  • Gäst
SV: Detta med lammpellets
« Svar #2 skrivet: 28 mar-18 kl 18:28 »
Tack snälla för ditt svar,just nu så drar han redan i höet och härmar mamma..Har hört och läst att flera ger pellets till lamm tidigt,men som jag skrev så känns det konstigt att ge extra när han får i sig bra med mjölk..Ja fy för denna snö,nu längtar vi efter värme och grönska så djuren och vi kan vara ute och ha det bra

skogaliten

  • Inlägg: 1298
    • -
SV: Detta med lammpellets
« Svar #3 skrivet: 28 mar-18 kl 18:42 »
När lammen är riktigt små, och lever på tackans mjölk, då är det tackan som behöver tillskottsfoder (kraftfoder och extra minerlaer), pellets är enkelt att använda. Slickblja för mineraler duger ofta, men tackorna äter ofta bättre av mineraler i "grusform".

Jag återkommer till lammens behov lite senare i inlägget.

Hur mycket som behövs, beror på näringsvärdena i det grovfoder som tackan äter.
Observera, det spelar ingen roll om fåren är av en lantras (t.ex. Gutefår, Finullsfår, Gotlandsfår eller någon Allmogeras), eller om det handlar om köttrasfår, utan det är näringsvärdena i grovfodret, antalet lamm som tackan ska försörja, kombinerat med tackans storlek, som avgör  hur mycket som behövs.

Varför behöver tackan, och senare lammen kraftfoder och extra mineraler då?

De första sex veckorna efter lamning, så ger tackan väldigt mycket mjölk, och får hon inte tillräckligt med näring, så kommer hon att ta av sina reserver, d.v.s. först förbrukas hullet, sedan musklerna, allt för att göra mjölk till lammet. Blir tackan låg i näringsstatus, så ökar risken för att tackan dels inte kan ge tillräckligt med mjölk till lammet (men då har det riktigt gått långt), men framförallt så ökar risken för att tackan skadas av de parasiter som hon alltid bär på, att hon drar på sig infektioner, och att hon får svårt att återhämta sig till en god näringsstatus när lammen slutat dia.
En tacka som upprepade gånger gått ner sig näringsmässigt, kommer helt enkelt inte att leva lika länge, och ha lika god hälsa och motståndskraft mot sjukdomar och parasiter, som en tacka som under hela tiden (inklusive under dräktighet och digivning) varit i bra hull (god näringsstatus).

För att då återgå till lammen och deras behov av pellets.

Någonstans efter vid ca 3-4 veckors ålder så börjar lammen äta alltmer fast föda, och vommen utvecklas i takt med detta (man kan se att de börjar idissla). Så småningom så minskar lammens diande alltmer, även om lamm som går kvar med tackan kan dia (åtminstone då och då) uppåt 5-6 månader.
Om lammen föds så tidigt på året (eller om våren är sen som i år), och det inte finns "grönt gräs" till lammen att beta av när de är 3-4 veckor, så är det klokt att ge lammen pellets, så att de fortsätter att utvecklas och växa. Har de väl stannat i växten när diandet minskar, så kan det ta många veckor för dom att komma igång och växa igen när det finns bete.

Har man väldigt få får (3-4 st med lamm), och ger tackorna pellets i bunkar, så löser det sig av sig självt, lammen kommer att äta ur bunkarna dom också. Har man något flera tackor och därför ganska många lamm, så inrättar man en "lammkammare", där lammen kommer in men inte tackorna. Där ger man fräscht grovfoder till lammen, och så pellets som de kan "noppa" av. Det ger lugn och ro till lammen, de slipper konkurrera med tackorna om maten.
Observera, att just lamm bör man alltid ge "lammpellets" och undvika spannmål eller andra kraftfoder som t.ex. ärtor . Lammpellets är specialbehandlade, så att risken för urinsten hos bagglammen ska vara minimal.

Kan man få ut lammen på bete, inom 3-4 veckors ålder, så behövs normalt inte pellets till lammen, om man inte har intensiv lammuppfödning för slakt, utan då fungerar det näringsrika vårbetet som kraftfoder.
Att lammen går utomhus i en rastfålla utan egentligt bete (vikitgt: rastfållan måste vara oanvänd av får minst en vinter och sommar! Parasiter och coccidier är en stor risk för lammen) är inte samma sak som "bete", utan det fungerar som om de var inomhus, vad avser närings behov.

De flesta lantraser överlever utan kraftfoder till lammen, även om de hålls inomhus p.g.a. årstiden och/eller vädret, men precis som med tackorna, så blir det friskare och starkare lamm, om de slipper att utsättas för perioder med näringsbrist.


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

508 gäster, 4 användare
ManPåGården, Hokuspokus, Anders Flix, mulen

* Forum

* Om tidningen Åter



Kan verkligen rekommendera denna utmärkta matnyttiga publikation! Blir förvånad varje gång den dimper ner hur bra och detaljerade artiklarna är. Dessutom mycket inspirerande. :)
/Anders Ö

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser