Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Våra jäsningar  (läst 60035 gånger)

kanka

  • Inlägg: 564
    • Västerbotten
SV: Våra jäsningar
« Svar #160 skrivet: 12 mar-12 kl 14:34 »
Provar puffa på här, är det ingen som kan ge mig tips att rädda vinet?

Hälsningar från torpet
Det ska bara gå, 4600 kvm har jag till förfogande.

tinna.m

  • Inlägg: 2451
    • Skåne
SV: Våra jäsningar
« Svar #161 skrivet: 12 mar-12 kl 14:52 »
Jag har fått geleklumpar i mitt äppelvin, smakar inte konstigt men ser
ju inge vidare ut.
Vinet är i övrigt helt klart men när jag rör i det blir det ju grumligt.
Kan jag göra nåt?

Hälsningar från torpet
Vad är det för klumpar? Smak på vinet? Styrka? Stått sen i höstas? Berätta mer..
Mest Blues & Jazz i huvet. Bakmes&Snoa. Åså Country

kanka

  • Inlägg: 564
    • Västerbotten
SV: Våra jäsningar
« Svar #162 skrivet: 12 mar-12 kl 15:21 »
Det är som geleaktiga klumpar som går sönder så fort man rör i dem.
i övrigt är vinet klart, håller 20% enligt min vinprovare.
Det smakar superbra men ser ju förtaskigt ut.
Har provat sila genom melittafilter men det täpps igen direkt.
Vill ju gärna rädda det.
Det är bryggt på äppeldryck som jag kokat i saftmaja.

Hälsningar från torpet
Det ska bara gå, 4600 kvm har jag till förfogande.

tinna.m

  • Inlägg: 2451
    • Skåne
SV: Våra jäsningar
« Svar #163 skrivet: 12 mar-12 kl 15:23 »
Ligger utanför min kunskapsnivå.. Klarmedel? Tror du får invänta svar från storbryggarna.
Mest Blues & Jazz i huvet. Bakmes&Snoa. Åså Country

Radar

  • Inlägg: 1692
    • Jämtland
SV: Våra jäsningar
« Svar #164 skrivet: 13 mar-12 kl 20:08 »
Mest troligt är det helt ofarliga geleklumpar. Kanske du har använt omogna äpplen med mycket pectin som gör att det gelear sig.
Du kan försöka röra ned pectolase. Även kallad vinenzym. Det bör stå på förpackningen hur stor mängd en påse är lämpad för. Låt det stå en till två veckor och kolla om det gett resultat.
Är det helt ofärgade geleklumpar. eller går det se någon sorts färganhopning i dem?
Tiden går, som allting annat.
Här går den fort så förbannat.

kanka

  • Inlägg: 564
    • Västerbotten
SV: Våra jäsningar
« Svar #165 skrivet: 13 mar-12 kl 23:12 »
pectolase är det samma sak som det klarningsmedel som följer med om man köper vinsatser?
Det ska bara gå, 4600 kvm har jag till förfogande.

tinna.m

  • Inlägg: 2451
    • Skåne
SV: Våra jäsningar
« Svar #166 skrivet: 14 mar-12 kl 00:19 »
Nä, pectolase bryter ner pektinet -geleklumparna, om det nu är d d e.
Mest Blues & Jazz i huvet. Bakmes&Snoa. Åså Country

kanka

  • Inlägg: 564
    • Västerbotten
SV: Våra jäsningar
« Svar #167 skrivet: 14 mar-12 kl 08:49 »
Var kan man hitta pectolase då. Vanlig mataffär eller?
Det ska bara gå, 4600 kvm har jag till förfogande.

tinna.m

  • Inlägg: 2451
    • Skåne
SV: Våra jäsningar
« Svar #168 skrivet: 14 mar-12 kl 14:00 »
ICA-MAXI här har det.
Mest Blues & Jazz i huvet. Bakmes&Snoa. Åså Country

Richard

  • Gäst
SV: Våra jäsningar
« Svar #169 skrivet: 16 mar-12 kl 07:45 »
Jag har för mig att pectine klumpar så fort det blir varmt.
Massa är ju kokat i en saftmaja.
men man behöver inte använda nånting ...
Bara sedimentera.

kanka

  • Inlägg: 564
    • Västerbotten
SV: Våra jäsningar
« Svar #170 skrivet: 17 mar-12 kl 17:52 »
Jag har för mig att pectine klumpar så fort det blir varmt.
Massa är ju kokat i en saftmaja.
men man behöver inte använda nånting ...
Bara sedimentera.

Är det bottensatsen du pratar om?
geleklumparna flyter.
Det ska bara gå, 4600 kvm har jag till förfogande.

Radar

  • Inlägg: 1692
    • Jämtland
SV: Våra jäsningar
« Svar #171 skrivet: 29 mar-23 kl 17:18 »
Den här tråden har blivit bortglömd i flera år nu. Jag hittade den när jag kom på att det var länge sedan jag gjorde cider på päron och svarta vinbär. Bryggjournalerna finns på min externa hårddisk, men jag var nyfiken på om jag kommenterat den något.
Det var väldigt intressant att läsa tråden.

Det har passerat mycket jästa drycker "under broarna" sedan 2012. När det gäller öl har jag helt övergått till riktig malt i stället för den pulvermalt jag beskrev på någon av de första sidorna.
Våra buskar med röda vinbär som jag drivit upp från sticklingar ger mycket bär, som till stor del blivit vin och en del gelé. En rabarbertuva som vi hittade på ett undanskymt ställe delade vi på och planterade. De ger säkerligen 10 kg varje år. Det blir också vin till en stor del, plus paj och annat. För ca 3½ år sedan planterade vi tre äppleträd som vi kunde skörda ca 4½ kg senaste hösten. Det gjorde vi äppelmos av. Vi får de hur mycket det kan bli nästa gång, om det kanske blir vin av en del. Våra sticklingar svarta vinbär har börjat ge tillräckligt med bär för att skörda. Jag räknar med att det ska kunna bli några liter vin kommande sommar. Ungefär vartannat år har jag gjort vin på björksav. Eftersom det blir så mycket annat varje år har jag inte behövt tappa björksav varje år. Vi hinner inte dricka upp allt annat heller så det finns både rabarber och rödvinbär i frysen. Det börjar väl bli dags att sätta igång dem snart. Senast blev jäshinkarna stående bortglömda så länge att vattnet i jäsrören dunstade bort och det tog sig in oönskade organismer i dem. Eventuellt att det kan bli vinäger, jag har inte tittat till dem på någon månad nu.

Hur har det gått för er då, Har ni gjort några roliga projekt?
Tiden går, som allting annat.
Här går den fort så förbannat.

javill

  • Inlägg: 11484
    • Blekinge
    • Glirnashopen
SV: Våra jäsningar
« Svar #172 skrivet: 30 mar-23 kl 01:12 »
Jag gjorde äppelcider för några år sedan. Två olika omgångar samma höst. Den blev sådär, men flaskorna ligger i jordkällaren så blev påmind nu om att jag borde smaka bägge sorterna igen. Är de fortfarande sådär kan jag kanske använda dem i matlagningen om inte annat.
"Passa på och var glada nu. Man vet aldrig när det blir roligt nästa gång."

Be

  • Inlägg: 399
    • Finland
SV: Våra jäsningar
« Svar #173 skrivet: 30 mar-23 kl 18:33 »
Gjorde krikonvin i höstas då vi hade såna mängder krikon och det lär vara en klassiker t.ex. i England. Mycket tanniner i skalen, sägs det, som ger vinet en trevlig strävhet. Tyckte det lät bra så gjorde till och med två satser, lite experimenterade jag avsiktligt och lite missade jag i instruktionerna. Verkade lovande först, men ev har det stått lite för varmt för det finns lite för mkt aceton i smaken. Men med lite lingonsaft i har det varit mycket gott. Dessutom sas det i instruktionerna att vinet ska lagras minst ett år, helst två, så ännu hyser jag hopp (även om just acetonsmaken knappast går bort). Ska definitivt testa på nytt nästa år.
Ingen människa är illegal


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

377 gäster, 0 användare

* Forum

* Om tidningen Åter



- Superinspirerande! Nu är jag prenumerant!
/ Pia T

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser