Det behövs nog ganska stora mängder bikarbonat för att påverka vattnets pH-värde tillräckligt mycket. Och då är det ju stor risk att vattnet blir oanvändbart för andra ändamål istället.
Min erfarenhet är att algtillväxt sker snabbt i ytvatten eller vatten som kommer från grävda brunnar, det växer mindre i vatten från djupborrade brunnar. Vatten från vissa kommunala vattenverk växer algerna bra i, däremot sämre i kommunalt vatten från andra håll. Möjligen kan det vara så att algerna inte gillar hårt vatten.
Det enklaste sättet att hindra algtillväxt är helt enkelt att förvara beredskapsvattendunkarna mörkt och svalt. Och ha omsättning på vattnet, byt ut det ett par gånger om året. Om man har egen pump med hydropress, hydrofor etc så bör man se till att det maskineriet står i ett svalt utrymme. Ev vattenfilter med genomskinliga behållare måste skyddas för ljus.
Även om sparat vatten inte är drickbart så kan man ju använda det till andra ändamål. Bevattning, tvätt, disk, toaspolning mm. Man behöver inte hälla bort det.