Hej!
Jag skriver på en serie romaner. Finns här fler som skriver?
För att kort presentera vad jag skriver om, använder jag mig av samma text som jag brukar skicka till bokförlag och andra litterära kontakter:
"Hässelby den 2 februari 2016.
Förklaring till Bok 1, Bok 2 och Bok 3.
Bok 1. Familjen Frånlandsvinds Öden och Äventyr.
Bok 2. Familjen Frånlandsvinds Nya Visioner.
Bok 3. Manual för rymdstationen SpåRätt.
Planerad fortsättning:
Bok 4. Tonys och Titus Drömmar och Verklighet.
Bok 1 består av tio kortromaner, ursprungligen skrivna för att bli tävlingsbidrag i en kortromantävling som pågick sommaren år 2015. Därför ser varje berättelse, i tre avsnitt, ut som de gör. De är ändå introduktionen och förklaringen till fortsättningen om familjen Frånlandsvind, i Bok 1, Bok 2, Bok 3 och Bok 4.
Bok 2 kan man nog säga är förstadiet till science fiction-berättelsen Bok 3. Manual för rymdstationen SpåRätt.
Bok 2 tar avstamp i den västerländska idéhistorien och den svenska hembygden och hembygdsrörelsen. Den handlar i bakgrunden om både Upplysningstiden, Nationalromantiken och Moderniteten, men i romanform.
Det finns flera liknande romaner i svensk litteratur. Den mest kända i dag är nog Jan Guillous böcker om korsriddaren Arn. Andra är Per Anders Fogelströms böcker om Stockholm, som börjar med Mina Drömmars Stad. En tredje är Wilhelm Mobergs Utvandrar-böcker.
Kanske att litteraturen i vår tid är på väg att bli alltför långsam och alltför krävande för nutidens stressade stadsbor?
Kan så vara, men för mig, Victor Rangner, har böckerna ändå känts angelägna om att bli skrivna. Det har för min egen del varit ett sätt att både försöka hantera och förklara samtiden, år 2015 och framåt, men också ett nöje och en terapi. Kanske för att slippa oro inför nuet, ångest inför framtiden och inför klimatförändringen, flyktingströmmarna med mera?
Det vore att gå för långt i en förenkling att Bok 3:s tema, resan ut i den yttre och resan in i den inre rymden handlar om politik eller religion. För mig liknar det kanske mest Harry Martinssons diktverk Aniara, med skillnaden att jag försökt göra den kanske, med dagens mått mätt, både mer realistisk och lättsam. Mer av underhållande science fiction, än dystopi och varnande sf.
Eftersom det behövs en övergripande intrig, så består intrigen i min bok om kampen mellan Neoluddister, som fruktar samtiden, digitaliseringen, automatiseringen och allt Det Nya. Den andra ideologiska motpolen är Neoidealisterna som är teknikvänliga, tror på framtiden och, likt Christofer Columbus en gång, reser ut i det okända, ut i rymden, för att finna en ny värld att göra beboelig för människorna.
De flesta av oss nu levande svenskar har påverkats inte bara av Astrid Lindgren, Tove Jansson och, på senare tid, Harry Potter. För mig har sagosamlingen Tusen och En Natt betytt oerhört mycket, men också Mio Martinells sagobok Äventyret Alhambra och, i sf-litteraturen, Bertil Mårtenssons Detta är Verkligheten.
För mig är litteraturen först och främst en källa (av flera) till att fantisera, föreställa och gestalta.
Just gestaltningen i sf-litteraturen och senare i filmen tror jag har och kommer att ha en oerhörd betydelse i framtiden. Vetenskapsmän och forskare behöver konstnärer och författare för att kunna gestalta sina idéer. Det är ett ömsesidigt beroende, i Konst & Vetenskap.
Deadline, sista skrivdatum, för Bok 3 har jag satt till den 31 mars år 2016. Fram till dess har jag råskrivit, vilket jag håller på med fortfarande, dagens datum söndagen den 31 januari 2016, för att sedan bedöma, bearbeta och finslipa.
OBS! Valda delar har jag haft med, under en kortare eller längre tid, i råtext, i min blogg:
Blogg:
https://graatass.wordpress.com/author/graatass/Detta främst för att försöka väcka intresse och kanske få respons. Som jag främst kan ana i antalet läsare per dag."