Det är kanske så för dig, liksom för mig. Jag har även hört andra som har samma erfarenhet. Men jag misstänker att det dessutom handlar om något mer grundläggande. Annars skulle det fungera bättre med både fröodling och vanlig odling. Det är mitt intryck att många småodlare har fått svårare att odla de senaste 20-30 åren. Odlingarna vill sig inte av många skäl, bl.a. att det gror och växer dåligt. Kanske har nedgången varat ännu längre. För större yrkesodlare vet jag inte om motsvarande problem finns. Jag vet inte varför det skulle vara så, men det är mitt intryck.
Man säger ibland lite svepande att det är klimatstörningarna. Kanske det, men mer koldioxid är bra för växterna och mer värme är också bra i ett klimat som vårt. Kanske kan det handla om andra miljöstörningar eller föroreningar, som t.ex. marknära ozon eller uttunning av det övre ozonlagret. Det verkar mer troligt, men jag känner inte till några belägg för att detta skulle vara orsaken.
Ofta börjar det bra för nybörjare. Efter några år kommer ofta en nedgång. Man säger då ofta att något är bortodlat ur marken. Men ofta handlar det om odlare som oförtrutet förbättrar sin jord. Kanske gör de ett och annat misstag, men naturen verkar dessutom ha blivit synnerligen oförlåtande.
Tack och lov finns även positiva rapporter, som detta att lyckas få förbättringar genom egen fröodling, men jag tycker de negativa överväger. Kanske inte här på forumet, men det ligger i sakens natur att de som lyckas gärna skriver om det, medan de som tycker att de har misslyckats oftast väljer att göra något annat.