Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  El porslin?  (läst 3345 gånger)

Nordic Vargtand

  • Inlägg: 3645
    • Hälsingland
El porslin?
« skrivet: 14 sep-14 kl 13:32 »
Hej!
Jag arbetar som konstsmed och
Vi har en tid funderat över möjligheter att tillverka el porslin till egna tolkningar och repliker av gamla lampor, lamporna skall göras i serie om några stycken som är tänkt att följa efterfrågan (inga stora serier men de bör vara lika).

Funktionen är denna:

1. Ett ganska tjockt ovanstycke, i detta skall på ovansidan sitta en stor mutter med en bricka, denna håller fast ett järnrör där elkablarna skall gå in, detta är fästet för armaturen. (andra änden är tänkt att få en for i gjutjärn). (ovanstycket har rätt mjuka former på ovansidan.)

2. I Nederdelan av detta skall det gängas fast en tjock porslinsring som håller fast en stor emaljerad plåtskärm.
Yttergängan sitter i överstucket och blir ca 20 mm lång. (gängan ä ganska enkelt utförd men får naturligtvis inte kunna lossna av sig själv så att lampan faller isär, den bör sitta ganska väl fast när man skruvar fast den.).

3. Innuti den tidigare nämnda ovandelen skall det sitta en enkel lamphållare av porslin.
Denna skall fästas genom att man vrider den ett halvt varv, sockeln skall ha två klackar eller en gänga som skall passa på motsvarande gänga i sockeln:
Hållaren består av två delar, en ovandel som är fastgängad i en underdel som är löst infäst i lampans ytterdel enligt ovan. (dvs först vrider man fast insatsen, denna hålles sedan på plats av sig själv när man anslutit den, denna innehåller två skruvplintar av mässing för elanslutningarna till lampan, över denna skall det sitta ett gängat mässingsbleck med Edisongänga där man skruvar fast lampan, en liten ytterhylsa låser fast innerhylsan så att delarna kläms fast mot fina avsatser innuti lamphållaren).

Men blir detta för krångligt så går det nog att montera en fabrikstillverkad lamphållare innuti porslinshuvudet i stället och göra en liten ytter ring av keramik tror jag.

4. Samtliga delar (i allafall ovanstycket och klämringen till skärmen) skall vara glaserade med genomsynlig glasyr (även gängan mellan dessa).

5. Delarna måste tåla frost och väta utomhus (samt naturligtvis värmen från en kraftig glödlampa instängd under en tjock glaskupa) utan att krackelera.

De måste vara relativt måttexakta men det behöver inte vara millimeterprecision men delarna måste passa väl ihop och se snygga och välgjorda ut i den färdiga lampan.

Glasyren är som sagt genomsynlig och jämnt pålagd.

Vi har redan en riktig industriugn för detta som klarar mycket höga temperaturer och går att ställa ganska exakt men ingen här har använt den för porslin ännu, därav frågan.
Delarna behöver som sagt kunna reproduceras ganska exakt så att alla lampor blir lika originalen och får ungefär samma mått.

Edit, glömde en liten men viktig detalj, lamporna skall även innehålla 2 st små genomföringar i gjutjärnfoten, dessa skall också vara i vitt glaserat porslin som tål svenska vintrar och regn.

De är formade som en hylsa med en liten ring i ovankant, gjorda i ett stycke och man pressar in dem i borrade hål i foten.
Alla synliga delar skall ha klar genomsynlig glasyr även här. Kabeln skall sedan träs genom hylsan, hylsans ring utgör en övergång mot borrhålet.









Слава Україні! Героям слава!

Förenklar man någonting för mycket så blir det till slut helt obegripligt.

Lise

  • Inlägg: 355
    • Värmland
SV: El porslin?
« Svar #1 skrivet: 21 sep-14 kl 15:11 »
Hej!
Jag hittar inte frågan i ditt långa inlägg.

Klart att det går att göra lampor i porslin.

Om du inte arbetat med porslin förut behöver du lära känna materialet. Det är lite speciellt,  jämfört med annan lera. T.ex. krymper det lite mer (hur mycket brukar finnas angivet hos återförsäljarna av de olika porslinsmassorna, men runt 11% är vanligt. För att få bra passform får nu nog börja med att göra några prover och se hur mycket de krymper.  Sen behöver det vara jämtjockt för att inte spricka, och det behöver få torka långsamt för inte att spricka.

Hur ska du göra sakerna?  gjutformar eller dreja? (eller gjuta vissa delar dreja andra?)  Att dreja i porslin är något svårare än att dreja i lergods- eller stengodslera, främst därför att porslinet inte ger en så många chanser att komma från klös till färdig form (provar man lite för länge säckar det ihop).

Men vad var det du ville fråga egentligen?

Nordic Vargtand

  • Inlägg: 3645
    • Hälsingland
SV: El porslin?
« Svar #2 skrivet: 03 okt-14 kl 21:12 »
Ok, tackar, ville mest få en uppfattning om rimligheten i detta, om det är rimligt att göra gängor och inpassningar i metall som passar i varandra tillräckligt bra med enklare medel (dvs som är rimligt att göra utan dyrbar specialutrustning) osv. (Edit, dvs passar i porslinet, samt gänga porslin mot porslin. Ingen metall ingjuten inuti porslinet alltså.)

Stålmallar och annat kan vi enkelt tillverka själva tror jag.

Funderar på att laborera med gjutning, men tror en del liknande porslin också var drejat efter stålmallar.

Har laborerat litet med lågbränt lergods förut men det är alldeles för skört och tål ej frost lika bra.
(dvs fråga 2, vad välja för utomhusbruk?)

Däremot fungerar det att göra inomhus skärmar av lergods med vit glasyr.


Edit, för att förtydliga så är tanken att återskapa känslan och kvaliteten i gammalt hantverk.


-
« Senast ändrad: 03 okt-14 kl 21:17 av mizzarrogh »
Слава Україні! Героям слава!

Förenklar man någonting för mycket så blir det till slut helt obegripligt.

Lise

  • Inlägg: 355
    • Värmland
SV: El porslin?
« Svar #3 skrivet: 04 okt-14 kl 20:50 »
Det viktiga för frosttålighet är att godset är sintrat, alltså att skärven inte suger fukt. Detta går att uppnå med de flesta sorters stengodslera och porslin om man bränner till rätt temperatur. Om man har ett färdigt bränt föremål och vill kontrollera att det inte suger vatten kan man väga det torrt på en noggrann våg, därefter lägga föremålet i vatten t.ex. över natten, torka av det på ytan och väga igen. Om det är tyngre har det sugit vatten.

Att gänga porslin mot porslin låter extremt svårt att få till.  Alltså att lyckas med sådan precision att det funkar.  Förutom att det krymper så slår det sig ofta en aning också... så jag skulle nog försöka med andra lösningar istället. T.ex. skomakarlampalösningen där man kombinerar en liten kant med skruvar och metalldetaljer.

Gjuta in metall i porslin (om du menar innan bränning och bränna ihop) är ingen hit heller pga olika krympning, det lär högst sannolikt gå sönder i bränningen.

Hur menar du "drejat efter stålmallar"?  Det finns något som heter indrejning, där man drejar mot/ i mallar, fast de brukar vara av gips. Men man kan förstås tillverka gipsmallarna efter ett original i stål, om stål är det materialet du är van att arbeta i och helst gör originalet i. 

Eftersom du är helt grön på porslin skulle jag föreslå dig att antingen gå en kurs (t.ex. keramikgjutning) eller att hitta någon keramiker i närheten att bolla med.


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

386 gäster, 0 användare

* Forum

* Om tidningen Åter



- Höjdpunkt när tidningen kommer, väldigt bra tidning
/Jenny

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser