Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Ev köpa gammalt torp -påspikade skivor, typ masonit el likn. på träfasad  (läst 4316 gånger)

Tusensköna

  • Inlägg: 2
    • Södermanland
Jag har  varit o kikat på ett torp där man spikat över någon form av träskivor typ masonit eller liknande på den befintliga träfasaden. Varför har man gjort det och hur kan man tänka sig att  träfasaden inunder  ser ut?

malarmaster

  • Inlägg: 5266
    • Småland
Troligen är fasaden bakom mindre bra. Att spika masonit var inget ovanligt då det var ett enkelt och billigt sätt att förnya fasaden,jag har själv en väggstump vid entren som är masonit med läkt utanpå.Jag har inte rört den då det ser okej ut men då jag också anar att det finns ett fönster alternativt igenlagat hål bakom.
jag antar att torpet är rödfärgat? ser fasaden okej ut dvs masoniten är riktig går det ju att behålla den tillsvidare.Man rödfärgar bara som vanligt när det behövs.
Är hela fasaden klädd med skivor?Finns någon orörd sida där man ser ursprunglig fasad?
Man kan också tänka sig att huset saknar brädfodring och skivorna sitter direkt på timmret men det har jag aldrig varit med om,dock har jag sett bilder på förfarandet men då i norra landsänden.
Oftast går det att fixa en halvdålig brädfodring om man nu tar bort skivorna,dimensionerna på brädorna brukar vara grövre än dagens  men det är bara en fördel.Dock gäller det att hitta någon som sågar/säljer dessa dimensioner.
Vill man brädfodra om fasaden gäller det att INTE ta samma bredder m.m över hela fasaden,titta på det gamla,bredder brukade variera på fasaden då man tog vad man hade,det kan alltså sitta en bred bräda vid sidan om en smalare.försök behålla det stuket då annars huset ser ut att ha en sjuttiotalsfasad.
Se också upp med de som vill tilläggsisolera,ett timmerhus får man gå varsamt fram med och absolut inga moderna material typ mineralull. ulf

Skogsola

  • Gäst
 Har också gjort så. Fasaden blev präktigt demolerad efter att klantigt jobb med att byta nedersta stockvarvet. Eftersom brädfodringen inte var dålig så iddes jag inte byta alltihop. Satte masonit upp till fönstren och nya lockbrädor. Ser helt ok och tidstypiskt för ett torp utbyggt på 30-talet. Skulle mina efterkommande tröttna på det så kan de bara sätta ett lager lockbrädor till utanpå det gamla.

Tusensköna

  • Inlägg: 2
    • Södermanland
Tack för svar. Ja, torpet är rödmålat och det är inunder masoniten (som är skadad på flera ställen) en träfasad, som även den är rödmålad. Det ser inte fint ut med masonitskivorna och jag tänker att de nog ska tas bort, eftersom de är skadade på flera ställen.

kurt

  • Inlägg: 3488
Det korrekta sättet att renovera en panel som skadats i nederkant är att kapa en bit upp och sätta en dropplist och skarva i ny panel under, inte speciellt komplicerat


se t ex

http://lian.bloggsida.se/

Fröken H

  • Inlägg: 7
    • Västergötland
Det korrekta sättet att renovera en panel som skadats i nederkant är att kapa en bit upp och sätta en dropplist och skarva i ny panel under, inte speciellt komplicerat


se t ex

http://lian.bloggsida.se/


Tråden är ju gammal, men jag gör en chansning att blåsa liv i den. :) Det här skulle jag vara intresserad av att veta lite mer om. Jag står i begrepp att skarva panelen runt om efter syllbyte och funderar på hur man löser det snyggast vid knutarna? Ska man ha knutbräda som går hela vägen ner till vattbrädan? Eller ska man låta dropplisterna mötas? Min gissning är att ha en längre knutbräda blir snyggast. Har någon bilder på snygga lösningar?

Thomas_

  • Inlägg: 2218
  • Biodlare sen tidigt 90-tal. Finsnickare sen -97.
    • Skåne
Vi brukar geringssåga offerbrädorna eller eventuella dropplister i 45 grader, så att de möts i spets. Det är nog en smaksak, men själv anser jag det vara snyggast om panel och knutbrädor är lika långa.
Egenföretagare som lever på bin, pollineringstjänster, avel och drottningodling, uthyrning av bisamhällen till företag och privatpersoner, samt honungsförsäljning. Bedriver Buckfastavel sedan 1996, är lärare på Fristads Folkhögskolas utbildning i Yrkesbiodling, samt är regional Bihälsorådgivare.

Fröken H

  • Inlägg: 7
    • Västergötland
Tack för svar!

Har du möjligtvis någon bild som visar resultatet? En följdfråga också är om du har andra dimensioner på dropplist och vattubräda än på själva panelen, eller kör du samma på allt?

fri

  • Inlägg: 2604
  • Fråga om du vill veta
    • Östergötland
Jag står i begrepp att skarva panelen runt om efter syllbyte och funderar på hur man löser det snyggast vid knutarna? Ska man ha knutbräda som går hela vägen ner till vattbrädan? Eller ska man låta dropplisterna mötas? Min gissning är att ha en längre knutbräda blir snyggast. Har någon bilder på snygga lösningar?
Hur gjorde du med panelen?
"Du kan inte alltid stanna i din egen hörna av skogen och vänta på att andra ska komma till dig.
Du måste gå till dem ibland också"


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

379 gäster, 0 användare

* Forum

* Om tidningen Åter



- Superinspirerande! Nu är jag prenumerant!
/ Pia T

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser