Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Recept till BAKMASKIN  (läst 53652 gånger)

sivan48

  • Inlägg: 516
    • Uppland
Recept till BAKMASKIN
« skrivet: 06 feb-08 kl 10:37 »
Gjorde i går ett väldigt gott bröd  i bakmaskinen.

1tsk torrjäst
5dl siktat Dinkelmjöl
2½dl Dinkel mannagryn(krav)
2msk linfrön
2tsk (maldon)salt
1tsk socker
2msk olivolja
knappt 3dl vatten

blev mycket saftigt



« Senast ändrad: 06 feb-08 kl 10:44 av sivan48 »

Skogsvilde

  • Inlägg: 16780
  • Om det inte dödar dig muterar och försöker på nytt
    • -
SV: Recept till BAKMASKIN
« Svar #1 skrivet: 06 feb-08 kl 20:55 »
Det måste provas....

Skall passa på att delge dagens överraskning i min bakmaskin..

7 dl mjöl..  Fritt blandat jag brukar växla mellan råg och vete...  Eller havre om jag får tag på det...
ca 3 dl vatten beroende på vad jag har i sen...
1-½ tsk bakpulver
en bra skvätt olivolja...
Salt...

Idag så provade jag 2 stora morötter som jag körde i mixern..  Sen fyllde jag på så jag hadde 3 dl vätska... 
Därefter åkte innehållet i en 150 grams påse med nötblandning i..
vi var 4 till middagen och 4 l kött/grönsakssoppa förvann med hela brödet....

I min smak så var det sagolikt   
E-nr är inte det minsta lilla farliga.
Det kan vara produkten som döljer sig bakom som ställer till det.
Men inte nödvändigtvis.

sivan48

  • Inlägg: 516
    • Uppland
SV: Recept till BAKMASKIN
« Svar #2 skrivet: 08 feb-08 kl 18:37 »
Igår så bakade jag alternativ-SEMLOR i bakmaskinen

7,5dlvetemjöl
1 tsk salt
3msk(fruktos)-socker
½tsk kardemumma
1tsk saffran
3msk smält smör
3dl mjölk
(Nästa gång blir det russin eller dadlar i+1ägg oxå.)

Gjorde egen mandelmassa till.
(koka mandlarna i vatten några minuter,poppa sen ur dom)
och mal mandlarna på mandelkvarn.
Blanda med lite fruktos eller honung+lite vatten
(spar mandelskalen till skrubb-peeiling av ansiktet)

Skivade upp brödet,bredde mandelmassan på +
lite vispad  grädde..
Mums tyckte både jag o min kille...

Överblivet bröd torkar jag,till skorpsmulor,skorpor eller fattiga riddare(eller fågelmat.)

Saffrans-skorpor:
recept som ovan
skiva upp torka  i svag ugnsvärme (eller över natten)
Pensla med lite smör+kanelsocker,om så önskas
torka till jättetorrt

Glömde att säga att man spar både pengar och el med BM.
(Har nu råd att köpa det bästa ekologiska mjölet. )

Skogsvilde

  • Inlägg: 16780
  • Om det inte dödar dig muterar och försöker på nytt
    • -
SV: Recept till BAKMASKIN
« Svar #3 skrivet: 09 feb-08 kl 01:33 »
 ;D     Bakmaskinen är verkligen en sparkalv.......

Har räknat fram och tillbaka och funnit att man ligger under 10:- Limpan troligtvis mycket under med fulmjöl..
Med ekologiskt blir det lite dyrare... 

Men det bästa är.....   Friheten att själv stoppa i det man vill ha i brödet... 
E-nr är inte det minsta lilla farliga.
Det kan vara produkten som döljer sig bakom som ställer till det.
Men inte nödvändigtvis.

Våmhuskullan

  • Inlägg: 1518
    • -
SV: Recept till BAKMASKIN
« Svar #4 skrivet: 09 feb-08 kl 12:02 »
bakmaskin har i mina ögon varit en onödig maskin...men jag kan ändra mig  ;D
vad jag undrar över är hur det anses att den spar pengar?
Spar den energi jämfört med att baka i ugnen om man ändå haft den varm innan?
eller e det bara att man just jämför inköp av råvaror med färdigbakat bröd?
Jag brukar räkna det totala...inköp av maskin, energi samt råvaror..

och blir verkligen brödet bättre än vid vanlig ugnsbakning? vad e fördelen med just bakmaskin?
lite nyfiken alltså  :P

Filip Skräplund

  • Inlägg: 4577
SV: Recept till BAKMASKIN
« Svar #5 skrivet: 09 feb-08 kl 13:21 »
För mej är anledningen att jag köpte bakmaskin, att jag inte tål gluten något vidare bra.
Glutenfritt mjukt bröd är minst dubbelt så dyrt som vanligt bröd i affärerna, bakar jag själv av färdiga mixer blir priset ungefär som vanligt köpebröd.
Med egna kompositioner kan man nog förbättra både smak och lönsamhet, men det har inte blivit så mycket bakat på ganska länge nu.
Visst kan man baka i vanlig ugn också, men det är mindre jobb, mindre energiförbrukning och mindre disk med en bakmaskin.
« Senast ändrad: 09 feb-08 kl 13:23 av Filip Skräplund »
"I never did give anybody hell. I just gave them the truth and they thought it was hell."  Harry S. Truman

Skogsvilde

  • Inlägg: 16780
  • Om det inte dödar dig muterar och försöker på nytt
    • -
SV: Recept till BAKMASKIN
« Svar #6 skrivet: 09 feb-08 kl 16:18 »
Energiförbrukningen kan jag inte svara på....

Men tiden...   Det tar max 5 minuter att plocka ihop ingredienserna...
Man har ett purfärsk bröd när man vaknar...
Som smakar av det man vill ha just den morgonen.
2 kilo mjöl kostar 10-12:- om jag inte har fel.. Jästen nårra kr.. Salt och olja..
Det smakar lika bra okryddat som kryddat..   Allra bäst e det med morotskross och nötblandning... 

För mig som inte ens har en ugn så var bakmaskinen ett lyft... 
E-nr är inte det minsta lilla farliga.
Det kan vara produkten som döljer sig bakom som ställer till det.
Men inte nödvändigtvis.

Våmhuskullan

  • Inlägg: 1518
    • -
SV: Recept till BAKMASKIN
« Svar #7 skrivet: 09 feb-08 kl 16:24 »
man behöver alltså inte knåda och ha sig med en bakmaskin?
att jag sett bakmaskin som önödig maskin beror just kanske på att jag inte vet något om dom samt så tycker jag det lätt kan bli så att det blir en väldans massa maskiner i köket, en maskin har en uppgift och jag gillar då den har många uppgifter  :D
fasst alla tänkbara snickerimaskiner har jag ju så klart   :-[

Skogsvilde

  • Inlägg: 16780
  • Om det inte dödar dig muterar och försöker på nytt
    • -
SV: Recept till BAKMASKIN
« Svar #8 skrivet: 10 feb-08 kl 03:46 »
Jepp....  Man bara hystar i vad man ka ha i och trycker på knappen.... 
Efter stund så startar den och skramlar lite när den blandar...
Sen vilas det och så knådas det igen..
Efter det har fått jäsa så värmer den på och underbara dofter sprids....
E-nr är inte det minsta lilla farliga.
Det kan vara produkten som döljer sig bakom som ställer till det.
Men inte nödvändigtvis.

Våmhuskullan

  • Inlägg: 1518
    • -
SV: Recept till BAKMASKIN
« Svar #9 skrivet: 10 feb-08 kl 12:09 »
Citera
Jepp....  Man bara hystar i vad man ka ha i och trycker på knappen.... 
Efter stund så startar den och skramlar lite när den blandar...
Sen vilas det och så knådas det igen..
Efter det har fått jäsa så värmer den på och underbara dofter sprids....
ja min okunskap om bakmaskin hade jag rätt i illafall  :D lät ju nästan för bra att vara sant det där!
nästan så jag skulle kunna tänka mig en sån nu  ;D

sivan48

  • Inlägg: 516
    • Uppland
SV: Recept till BAKMASKIN
« Svar #10 skrivet: 11 feb-08 kl 05:56 »
Min bakmaskin drar 600watt.
Denna fulla effekt dras ju enbart vid gräddningen,vilken är ca 1timme.
under knådningen drar  den säkert inte mer än 100watt.Och  det är ingen uppvärmningstid.
Den blandar,knådar,jäser och knådar o jäser igen,sen bakar den.
Jag ska köpa en elmätare,återkommer när jag  har exakta uppgifter om energiförbrukningen.
Jag tycker att brödet blir perfekt,minst lika fint som bagerikvalitet.
Går lätt att skära riktigt tunna skivor.(vilket är bra om man vill göra en dubbel varm macka)
Om man har en knådmaskin får man nog samma kvalitet.
Själv brukade jag knåda degen för hand,blev  aldrig riktigt bra.
Om man har ugnen igång ändå,eller ska baka flera bröd,är nog ugnen bättre...

Men för ett enstaka bröd är den superb.Speciellt om man får tag på den begagnad...
« Senast ändrad: 13 feb-08 kl 17:09 av sivan48 »

sivan48

  • Inlägg: 516
    • Uppland
SV: Recept till BAKMASKIN
« Svar #11 skrivet: 13 feb-08 kl 17:18 »
sista brödet blev väldigt lyckat

1tsk torrjäst
7dl vetemjöl
1msk maldon flingsalt
1tsk fruktos socker
några msk olivolja
½dl linfrön
½dl sesamfrön
1½tsk kumminfrön(mortlade)
3dl vatten

Våmhuskullan

  • Inlägg: 1518
    • -
SV: Recept till BAKMASKIN
« Svar #12 skrivet: 23 feb-08 kl 09:50 »
på måndag ska jag handla min bakmaskin   :P
men jag funderar lite över det med recept..det måste väl gå att bara använda vanliga recept? ett standrad recept typ. såsom x dl vätska och x dl mjöl + x jäst och sen bara variera utifrån det? som jag sett så är vanligast att ni använder 3 dl vätska och ca 7 dl mjöl+ 1 tsk jäst. nu beror väl det kanske på hur stor maskinen är också så klart...

Våmhuskullan

  • Inlägg: 1518
    • -
SV: Recept till BAKMASKIN
« Svar #13 skrivet: 25 feb-08 kl 09:36 »

Våmhuskullan

  • Inlägg: 1518
    • -
SV: Recept till BAKMASKIN
« Svar #14 skrivet: 26 feb-08 kl 09:32 »
det blev en kenwood BM250  ;D

håller på med första frallan nu...spännande :P

anbe

  • Gäst
SV: Recept till BAKMASKIN
« Svar #15 skrivet: 28 feb-08 kl 18:19 »
Hur gikk det med provbakningen färnäskullan ? Har också lust på bakmaskin men alltid tyckt att det var onödigt  ???
och kännt meg lite lat som ens tänkt tanken  :-[.

Våmhuskullan

  • Inlägg: 1518
    • -
SV: Recept till BAKMASKIN
« Svar #16 skrivet: 28 feb-08 kl 18:51 »
anbe: det är hur bra som helst med en sån maskin ju!!! jag har också tyckt det varit den mest onödiga maskin...och trodde det var en maskin som aldrig skulle komma in i mitt hus...jag gikllar inte hushållsmaskiner löiksom.
men jag kan verkligen rekomendera en!
min kan även göra mjuka kakor och marmelad...om man nu vill det..
nu slipper jag ju storbaka och frysa bröd...och det går åt mindre ström att baka ett bröd i taget m maskinen än storbaka och frysa. lat? njae...tänk du spar energi  ;) din och el

skogsråetiskogen

  • Inlägg: 414
    • Småland
SV: Recept till BAKMASKIN
« Svar #17 skrivet: 05 mar-08 kl 00:08 »
Bakmaskinen är en av alla maskiner som verkligen "gör rätt för sig" hemma i mitt kök. Den använder jag 2-3 ggr/vecka och har tjänat ihop sig på ingen tid alls. Jag räknade ut att bröd gjort på vetemjöl kostar högt räknat 5:-/limpa, grovt bröd 7:-/limpa (konstigt men så är det). Alltså sparar jag - lågt räknat - 10:- / limpa. Maskinen kostade 600:- i inköp. 60 limpor, dvs i mitt fall = 20-30 veckor har tjänat in inköpet. Förmodligen kommer man upp i inköpspriset mycket snabbare.
Jag är frälst! Älskar min bakmaskin! Man kan slänga i vad man har i skåpen, solrosfrön, linfrön, nån spännande mjölsort etc.
Och så kan man ju alltid ladda maskinen fredag morgon till att blanda och få pizzadegen lagom färdigjäst tills man kommer hem trött efter en arbetsvecka - bara att kavla ut och bre på fyllningen! Mums!
Nej ge bakmaskinen en ränessans! (Och till min OBH Nordica följer dessutom ett utomordentligt bra recepthäfte).

javill

  • Inlägg: 11325
    • Blekinge
    • Glirnashopen
SV: Recept till BAKMASKIN
« Svar #18 skrivet: 05 mar-08 kl 10:28 »
Vi (jag) använder också bakmaskinen en del. Det var min mammas en gång i tiden och jag har lånat den på obestämd tid eftersom hon aldrig bakade i den ändå. Använder den mycket till att göra deg i. Bl a pizzadeg som nämndes ovan. Riktigt bra till det faktiskt. Nu sist så gjorde jag deg till pitabröd och det blev faktiskt riktiga pitabröd av det, med ficka i och allt (helt fascinerad).
"Passa på och var glada nu. Man vet aldrig när det blir roligt nästa gång."

Våmhuskullan

  • Inlägg: 1518
    • -
SV: Recept till BAKMASKIN
« Svar #19 skrivet: 05 mar-08 kl 18:21 »
min son säger nu efter ett antal dagar och ett bröd om dagen: -"hm...jo egentligen är dom lite torra..typ..hm..inte för att jag vill klaga på maskinen men..."
Har bröd i bakmaskinen benägehet att kännas lite torrare?
Kan tillägga att min son är extrem i sitt smaksinne-alltså det ÄR överutvecklat och förstärkt. och han äter bara bröd av vetemjöl.
jag märker ingen skillnad just...kan ju bero på att det inte är konserveringsmedel i det eller?
har testat både vanligt köpemjöl och ekologiskt från kvarn.
ska göra en vetebröddeg och se vad han säger om det...nu e det olika typer av franskbröd han testat..



 


Dela detta:

* Inloggade just nu

320 gäster, 3 användare
xaelanar, Björkris, Palle500

* Forum

* Om tidningen Åter



- Fantastisk tidning, börjat prenumerera nu xoxo
/Robbin

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser