Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Förvara potatis i kylskåp.  (läst 824 gånger)

kretslopp

 • Inlägg: 2236
 • mindre gård, nästan självförsörjande, pensionär.
  • Småland
Förvara potatis i kylskåp.
« skrivet: 24 jul-23 kl 10:24 »
Fins det någon har som har provat? Det borde ju fungera. Det pratas omjordkällare och källarföråd för förvaring av potatis och rotsaker. Men för den som inte har den möjligheten och vill vara självförsörjande kanske ett kylskåp eller kylbox kan vara något.
kretslopp

torbjorn

 • Inlägg: 13686
  • Medelpad
SV: Förvara potatis i kylskåp.
« Svar #1 skrivet: 24 jul-23 kl 10:30 »
Det brukar fungera bra åtminstone för en måttlig tid. Det kan dock bli i kallaste laget för potatisen i kylskåpet, man bör hålla noga kontroll på temperaturen så att det inte blir onödigt kallt någonstans i skåpet (potatis bör inte få komma under ca +2 grader, då börjar stärkelsen brytas ner till kortare kedjor och smak och konsistens försämras snabbt). Helst inte bara titta till en termometer då och då utan rigga upp en temperaturloggning så man kan se hur temperaturen varierar då termostaten arbetar.
Möjligen kan luftfuktigheten bli i lägsta laget, i synnerhet om det är ett kylskåp med liten area på kylelementet så onödigt mycket av luftfuktigheten fälls ut som kondens (och ev is) på det.

För den som har en dålig jordkällare som är i varmaste laget på tidig höst, kanske det kan vara idé att lagra in potatisen i kylskåp direkt efter skörd och flytta över den till jordkällaren ett par månader senare.

Själv är bäste dräng

 • Inlägg: 14320
  • Östergötland
SV: Förvara potatis i kylskåp.
« Svar #2 skrivet: 24 jul-23 kl 11:47 »
Vi har ofta potatis i kylskåpet, och det blir problem med torkan om det går längre tid.

Men om man ställer ett kylskåp på lite högre temp, och endast har det till rotfrukter så kan man ju justera fukten.

kretslopp

 • Inlägg: 2236
 • mindre gård, nästan självförsörjande, pensionär.
  • Småland
SV: Förvara potatis i kylskåp.
« Svar #3 skrivet: 25 jul-23 kl 20:12 »
Jag tror själv det borde fungera. Det vore synd om den som vill bli självförsörjande inte blir det på grund av lagringsmöjligheter saknas. Sen vet jag att Sara Bäckmo i skillnadens trädgård har många bra lagringstipps. Inte bara för potatis utan även annat.  Men också åretruntodling för att slippa lagra
kretslopp

Själv är bäste dräng

 • Inlägg: 14320
  • Östergötland
SV: Förvara potatis i kylskåp.
« Svar #4 skrivet: 27 jul-23 kl 09:17 »
Just potatis blir det rätt stora volymer av om man skall vara självförsörjande, så man bör nog titta på andra lagringsplatser för årets behov. Här i vår by har vi en jordkällare av bra kvalitet som står tom, och vi har pratat med de som bor där om vi kanske skulle börja använda den som just jordkällare. Skulle gissa att 8-10 hushåll får plats med årsbehovet av rotfrukter där. Vi är 5 hushåll i vår by och tyvärr är potatisen utkonkurrerad nu för tiden, så källaren räcker nog till 20 hushåll...

Åretruntodling är intressant, men det blir en helt annan teknik.


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

177 gäster, 1 användare
xaelanar

* Forum

* Om tidningen Åter- Har läst tidningen hos en vän tidigare, men nu har jag äntligen kommit mig för att prenumerera själv. Ser fram mot mitt första nummer.
/Marie-Louise

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser