Oj, tack för ditt utförliga och kloka svar Skogaliten.
Vad intressant att ta del av hur du arbetar och räknar. Du sätter nog fingrat på en det mest väsentliga - skinnet, köttet och kunderna.
Vi har än så länge enbart slaktat för eget bruk och tagit vara på skinnen för beredning. MEN, vad tar slakterierna i kostnader för att återta enbart skinnet men sälja köttet för er? Vad innebär det att du har kontrakt med slakteriet? Är det tuffa villkor att leva upp till?
Svarar lite snabbt:
Slakteriet (=de flesta lite större slakterier som Scan, KLS, Skaralammslakteri, Gotlands slakteri samt flera småslakterier) drar av skinnet och saltar det, samt ombesörjer transport till Donnia eller Tranås Skinnberederi. Den hanteringen kostar ungefär 80-100 kr/skinn. Man fyller "bara" i beställningssedeln och sätter ett särskilt öronmärke på djur vars skinn ska beredas.
Det slakterierna tjänar på är att sälja köttet. Det kött som har rätt kvalitet, är det som hamnar som svensk lamm på typ Coop och Ica.
Det, så att säga kostar inget att slakta, man får helt enkelt pengar i handen någon vecka efter slakt, med en tydlig avräkningsnota med vikt, klassning och betalt per djur identifierade med öronnummer.
Det är alltså inte som med återtagsslakt på "mindre slakteri", där man får betala någon grundkostnad per djur, och sedan olika beroende på styckning, malning, och eventuell vakumförpackning i plastpåse.
Man får helt enkelt betalt, och dessutom så hämtar slakteriet djuren med en godkänd transport på gården.
Men, så kommer det som gör att man måste anstränga sig: slakteriernas premiumkött, det som ger bra betalt kommer från djur som har en slaktvikt mellan 16-22,9 kg (upp till 28 kg) och som klassas R- eller bättre och som är lagom feta (fettklass 2-3). Man får dock ändå rimligt betalt för 14-15 kg lamm, och några kronor för 12-13 kg lamm.
Djur med slaktvikt under 12 kg får man betala för att slakta eller får noll kronor för.
Får, tackor och baggar, är betydligt sämre betalda, men de har ju oftast ett bra skinnvärde och några kronor får man för köttet.
Så här såg Scans senaste notering ut.
https://www.hkscanagri.se/notering/De andra slakterierna har liknande men inte identiska noteringar.
Lägg märke till "tilläggen" ute till höger, man får kontraktstillägg, gourmettillägg, "grönt lamm" (KRAV) tillägg m.m.
Både priset och tilläggen varierar med årstiden: bäst betalt under våren - påsk, och under grillsäsongen, sedan dalar priset för att vara som lägst i oktober ungefär, och så börjar det stiga mot slutet-mitten av november igen, när det börjar bli brist på lamm.
Lamm definieras som upp till ca åtta-nio månader, innan de bytt mjölktänderna fram.
För att få "bäst betalt" så måste man alltså vara noga med utfodring, tillväxt, och planera. Dessutom underlättar ett skriftligt kontrakt, där man lovar att slakta ungefär si och så många lamm respektive får. En riktig fårvåg och regelbundna vägningar, underlättar. Jag väger ungefär en gång per månad.
Det här börjar redan före födseln med tackor som är i god kondition med bra hull, som föder friska lamm och producerar för rasen gott om mjölk. Sedan måste lammen få en möjlighet att endera komma ut på näringsrikt och parasitfritt vårbete, eller om de hinner bli "grovfoderomvandlare" på stall, få bra ensilage och lämpligt kraftfoder. Sedan så får man hålla på så under sommaren, flytta mellan beten och väga lammen. Det funkar inte att ställa ut lammen på ett magert naturbete, och tro att de ska växa jämnt och bli slaktmogna på rimlig tid, eller ens alls bli slaktmogna alls. Ett bra sätt är att låta de avvanda lammen beta återväxt på vallarna. för att de ska få så bra foder som möjligt
Lantraserna - Finull, Gotland, Ryafår, och de större Allmogeraserna (Värmland, Klövsjö, Helsinge, Gestrikefår ungefär) går utmärkt att få in i slakteriernas 16-22,9 kg segment och ger rimliga slaktkroppar med medelklassning R+ till R-. Bättre klassning än så får i princip endast köttrasfår/köttraskorsningar. Det går inte att få dit lantraserna, de är inte avlade på "svällande slaktkroppar. De har istället olika sorters spännande ull/päls.
Jag vet att Värmlandsfår (och de andra mer storväxta allmogeraserna) fungerar utmärkt för slaktändamål, de har en obetydligt långsammare tillväxt än Gotlandsfår eller Finullsfår. Ca sex till åtta månader tar det att nå slaktmognad. Levandevikten är då minst 45 kg för baggar, och 42 kg för tackor.
Bagglamm växer alltid fortare än tacklamm (oavsett ras), så jag planerar in slakt för ca 20 bagglamm i slutet av juli, första halvan av augusti, och så en sen slaktomgång till på 20 lamm i november, där huvudsakligen tacklamm slaktas, samt de tackor som ska bytas ut. Vi får våra lamm nu, under februari.
Enstaka lamm "som inte vill växa" behåller vi över jul, och slaktar själva för att äta upp.
För att få bra betalt för köttet, så kan man välja lamningstid: (två exempel givet att man har allmogefår)
Har man gott om inomhusutrymme och gott om ensilage, så kan man välja att låta fåren lamma "mitt i sommaren" för att slakta lamm nu och fram till påsk när det är riktigt bra betalt. Det blir ju många stora lamm/små får som ska äta och ha plats inomhus.
Har man som jag gott om beten men klent om inomhusutrymme, så kan man låta lammen födas i januari-februari för att kunna slakta under grillsäsongen. Då kommer det ut lamm med färdig vom ut på betet, som kan fortsätta att växa i bra fart.
Ovanstående val har man inte för Gotlandsfår: är de renrasiga så har de en tydligt årstidsbunden brunst, de brunstar inte före oktober-november ungefär, kanske en bit in i december, med lamningstid därefter.