Enligt uppgift har tidigare ägare stoppat in en Cronspis i det som förut var en öppen spis. Jag tänkte sota ur den igår men kom för mitt liv inte på hur den fungerar. Sotviskan landar väldigt mjukt nånstans, men vart är oklart. Jag fick igång en eld och draget verkar helt ok. Rökgaserna hittar tydligen in i springor för någon uppenbar väg har de annars inte. Det rök in en hel del innan draget kom igång.
Men hur man ska sota denna är bortom mig. Man kommer inte åt bakom. Inga lösa plåtar vad jag kunde upptäcka. Inga sotluckor (såklart, det behövdes ju inte innan). Försökte googla mig till hur en Cronspis ska funka men det var svårt att hitta. Det är ju ventilationshål på sidorna om luckan, och det går kanaler från med in bakom. Jag antar att antingen är tanken att luft ska komma in där och förvärmas för bättre förbränning, eller att det borde finnas luftintag någonstans, som passerar kanalerna på vägen ut och sprider värmen i rummet. Men dessa var kalla. Och jag märkte inget luftintag heller.
Jag antar att en Cronspis inte ska monteras på detta sätt i en öppen spis? Kan inte påstå att jag tyckte den gav särskilt mkt värme. Men eldar man en dag så blir kanske tegelstenarna den är inmurad i varma och håller värmen. (mass heater).
Nått bra inspel ngn?

