Det som dammar av silikatfärgen är förmodligen följd av kemisk reaktion mellan färgen och något i underliggande puts, i kombination med fukt. En möjlighet är om det finns salt i putsen eller murbruket bakom, t ex om man har använt salthaltigt vatten när man blandade bruket. Man ser ofta sånt där på betongkonstruktioner som utsätts för t ex havsvatten eller vägsalt. Det är inget att göra åt, och inte mycket att bry sig om heller.
För att få det lättstädat bör man nog sikta på någon form av härdande oljefärg, spelar ingen större roll om den är linolje- eller alkydoljebaserad. Undvik allt som liknar vattenbaserade färger som dessutom innehåller organiskt material i form av cellulosa, stärkelse eller proteiner, det är rena näringslösningen för alla möjliga bakterier och ohyra som man inte vill ha i ett hönshus. Alla färgrecept som t ex baseras på tapetklister eller innehåller någon form av mjöl eller äggprodukter bör alltså bannlysas. Moderna fabrikstillverkade vattenbaserade färger innehåller ofta en massa mer eller mindre giftiga konserveringsmedel mm för att inte mögla redan i burken, de bör absolut undvikas. Ur miljö- och hälsosynpunkt är faktiskt organiska lösningsmedel att föredra, om man bara ser till att människor och djur inte behöver vistas i rummet förrän färgen är fullständigt torkad och ångorna utvädrade.
Tänk på att oljefärger torkar i två steg. Först ska lösningsmedlet avdunsta, när det är klart så är färgen fortfarande mjuk och förmodligen även klibbig. Därefter ska oljan härda (dvs oxideras av luftens syre). Och det där andra torknings/härdningssteget är beroende av låg luftfuktighet. Om luften eller den målade ytan är fuktig, kan det hända att färgen "aldrig" slutar klibba. Jag har varit med om ett fall där ett källargolv målades med alkydoljefärg och var klibbigt i över 10 år, inte förrän det hade dränerats om runt huset så att klimatet i källaren blev torrare året om, hårdnade färgen ordentligt.
Vi hade förut en medlem på forumet som kallade sig malarmaster, han har skrivit en hel del kloka inlägg om färger och målning, som bör studeras.