Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Vedeldad bakugn  (läst 1734 gånger)

Benke Olsson

  • Inlägg: 1
Vedeldad bakugn
« skrivet: 02 feb-25 kl 14:07 »
Hej alla
Har låtit mura upp en vedeldad gammeldags bakugn, sotaren har godkänt bygget.
Nu till frågan, hur skal jag elda för att torka ur all fukt?
Måste den torka utan att elda och hur länge Isåfall?
När kan man börja elda den för fullt?

Skogsvilde

  • Inlägg: 17337
  • Om det inte dödar dig muterar och försöker på nytt
    • -
SV: Vedeldad bakugn
« Svar #1 skrivet: 02 feb-25 kl 15:12 »
Helst ska den torka av sig själv.
Nu är det torrt i luften och det torkar bra.

Har du andra eldstäder i huset så gör dom enorm nytta.
E-nr är inte det minsta lilla farliga.
Det kan vara produkten som döljer sig bakom som ställer till det.
Men inte nödvändigtvis.

torbjorn

  • Inlägg: 13963
    • Medelpad
SV: Vedeldad bakugn
« Svar #2 skrivet: 02 feb-25 kl 15:17 »
Har muraren några rekommendationer att komma med?

Ser man fysikaliskt på det hela, så vill man ju inte att någon del av murverket ska komma upp över 100 °C medan det är så fuktigt att fukt som finns i porerna kan orsaka någon form av sprängverkan när den förångas. 

Om ugnen finns i ett boningshus som hålls varmt nu på vintern, så skulle jag tro att det är en god idé att börja med att ha spjäll och luckor öppna så att lagom mycket torr och varm inomhusluft kan passera genom ugnen och rökgången och hjälpa till med torkningen. Ev värma på lite mer med en kupévärmare eller liknande.  Kan tänka mig att när man börjar våga elda, så bör man börja med små brasor och elda ganska kontinuerligt under flera dagar/veckor så det inte blir några stora temperatursvängningar men ugnen inte heller blir alltför varm från början. Elda från början med sådan ved som inte ger tendens till tjär- eller syrabildning när flammor eller heta rökgaser träffar kalla fuktiga ytor - absolut inte björk eller tall, helst al men även t ex sälg kan fungera.
Man bör märka på inomhusklimatet och om utsidan av murverket känns torr och varm, när torkeldningen kan anses klar.

 

Själv är bäste dräng

  • Inlägg: 14757
    • Östergötland
SV: Vedeldad bakugn
« Svar #3 skrivet: 03 feb-25 kl 15:28 »
Bruk skall ju inte torka, utan härda, så det är dumt att gå över 25 grader innan det blivit tillräckligt starkt. Minst en vecka, gärna en månad innan man börjar elda. Om man kan hålla sig...


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

469 gäster, 3 användare
Haga, Tur-Johan, gröngölingen

* Forum

* Om tidningen Åter



- Fantastiskt inspirerande
/Catarina L

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser