Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Fläktmotor  (läst 1322 gånger)

ab

 • Inlägg: 65
Fläktmotor
« skrivet: 27 jan-22 kl 14:18 »
Jag använder en gammal Skogma flisstoker från -70 eller början av 80-talet. På den sitter en liten fläkt som förser härden med luft, jag skulle i vissa lägen vilja ha möjlighet sänka varvet lite på denna. Finns det någon här som är duktig på el och kan detta? Eftersom motorn är liten finns funderingar på om det är möjligt att använda en vanlig dimmer som finns till belysningar eller fungerar inte det till motorer? Det har suttit en liten skylt limmad på motorn men den är delvis borta så det går inte att se vad som stått på den men det är fyra trådar som kommer ut från motorn, en svart som är kopplad till fas och en grön till nolla samt en gul och en röd som är sammankopplade (?) (kopplar man isär dessa båda så stannar motorn) Ingen kondensator finns med i sammanhanget.
Tacksam för hjälp att lösa detta Mvh ab

torbjorn

 • Inlägg: 13221
  • Medelpad
SV: Fläktmotor
« Svar #1 skrivet: 27 jan-22 kl 15:36 »
Är det en kollektormotor eller en asynkronmotor? Matas den direkt med 230 V AC från elnätet eller med någon annan spänning?

Det går ofta att sänka varvtalet på båda sorternas motorer med en dimmer (ännu hellre en sådan som sitter i fartreglaget/strömbrytaren på en borrmaskin än en dimmer avsedd för belysning.  Dock förekommer det att asynkronmotorer inte mår bra av att gå med sänkt varvtal, eftersom den stora eftersläpningen gör att det blir mycket värme i rotorn, den värmen sprider sig via axeln till lagren och kan få "självsmörjande" glidlager att torka ut i förtid, eller också kan fettet smälta och rinna bort ur kullager.

Om inte motorns energiförbrukning eller ljudet från fläkten är störande, så kanske man istället kan minska draget genom att strypa luften på lämpligt sätt.

ab

 • Inlägg: 65
SV: Fläktmotor
« Svar #2 skrivet: 28 jan-22 kl 22:38 »
Tack för svar, det heter väl asynkron för det är inga kol i den. Jag har provat att strypa luften men får inte tillräckligt bra resultat av detta, därför vill jag prova att sänka varvtalet istället.  Kan man bara koppla dimmern på ingående fas då? Vad är de andra båda tåtarna till som är sammankopplade?

torbjorn

 • Inlägg: 13221
  • Medelpad
SV: Fläktmotor
« Svar #3 skrivet: 30 jan-22 kl 11:37 »
Syns det inte på någon typskylt på motorn, lapp på insidan av kopplingslådan, eller schema i manualen för pelletsbrännaren, hur det hela är kopplat?

En gissning är att motorn är omkopplingsbar för 115 respektive 230 V nätspänning. Två likadana lindningar som ska parallellkopplas vid den lägre spänningen respektive seriekopplas vid den högre spänningen.

Ja, i princip ska det räcka med att lägga dimmern i serie med inkommande fas. Men eftersom en asynkronmotor, till skillnad från t ex en glödlampa, är en "levande" last, så kan det tänkas att det blir svårt att få stabilt varvtal med en sådan enkel dimmer som bara läggs i serie med lasten. De dimmers som även har nollan ansluten till reglerkretsen, är bättre i sådana sammanhang.  Har du väl konstaterat hur mycket du vill sänka varvtalet, så kan du ta bort dimmern och ersätta den med en kondensator i serie för att ta ner spänningen lagom mycket.

ab

 • Inlägg: 65
SV: Fläktmotor
« Svar #4 skrivet: 31 jan-22 kl 21:14 »
Det stämmer! Kommer ihåg nu när jag blev påmind om det att det stod 115/230 V på skylten när den satt på motorn för flera år sedan, nu är det bara en liten bit av den kvar..  Jag vill ha så det går att justera varvet lite beroende på kvalitén på bränslet för tillfället så det blir att söka efter en dimmer med nolla förstår jag nu då, var man nu kan hitta en sådan  ::)

torbjorn

 • Inlägg: 13221
  • Medelpad
SV: Fläktmotor
« Svar #5 skrivet: 31 jan-22 kl 22:51 »
Prova med "dimmern" eller triac-styrningen som sitter inbyggd i strömbrytarknappen på en varvtalsreglerad borrmaskin (nätansluten, inte laddbar). Den är ju gjord för att styra en elmotor med.
Liknande saker kan man också hitta i t ex pedalen till en symaskin (fast äldre sådana har bara ett reglermotstånd), varvtalsregleringen i en matberedare eller en del köksfläktar med steglös varvtalsinställning.

torbjorn

 • Inlägg: 13221
  • Medelpad
SV: Fläktmotor
« Svar #6 skrivet: 28 jun-22 kl 16:18 »
Hur har det gått?

ab

 • Inlägg: 65
SV: Fläktmotor
« Svar #7 skrivet: 17 feb-23 kl 21:02 »
Hej igen. Ursäkta sent svar men tiden har inte medgett att fixa med detta förrän nu. Införskaffade en gammal borrmaskin med denna funktion som du Torbjörn föreslog, jag tyckte det verkade som en genialisk ide men i verkligheten visar det sig att fläkten bara murrar och snurrar med lite lågt varv tills man drar på full effekt då går fläkten igång på full fart så något lagom mellanläge uppnås inte. Kan det vara ide att prova med en annan borrmaskin eller symaskinspedal som du föreslog? Denna borrmaskinen är märkt med 500W Och fläkten står det 400W på.

torbjorn

 • Inlägg: 13221
  • Medelpad
SV: Fläktmotor
« Svar #8 skrivet: 17 feb-23 kl 22:36 »
Prova att lägga ett belastningsmotstånd parallellt med fläktmotorn och se om fartregleringen från borrmaskinen fungerar bättre då.
Lämpligt motstånd skulle kunna vara t ex en halogenlampa (typ byggstrålkastare) på 150 W eller någon slags värmeelement i ungefär samma storleksordning (frostvakt, större lödkolv, skotork, hårkrullningsanordning etc).

 

ab

 • Inlägg: 65
SV: Fläktmotor
« Svar #9 skrivet: 27 feb-23 kl 19:47 »
Nu har jag provat att koppla lödkolv på 190w både paralellt och i serie,  en på 75w på samma sätt och även båda dessa ihop men inget bra resultat  :-\   Antingen snurrar knappt fläkten utan det bara murrar lite i den eller så märks ingen skillnad alls. Vad jag dock inte vet med den här fläkten är om det är kol i eller inte, det är en plastkåpa runt motorn som tillverkarna varit snälla att skruva ihop men några slags engångsskruv där skallarna är utformade på ett sätt att det tydligen inte ska gå att skruva ur dessa skruvar utan bara i  >:(


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

359 gäster, 5 användare
LottaLuvin, Luffarsjäl, Mahok, MickeMård, Björkblad

* Forum

* Om tidningen Åter- Kan bara varmt rekommendera denna tidning!
/Sanna

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser