Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Förtvålningstal på rybsolja  (läst 446 gånger)

KaniJonas

  • Inlägg: 81
Förtvålningstal på rybsolja
« skrivet: 09 feb-20 kl 12:35 »
Hej är det någon som vet?

Vi gjorde ett experiment här om veckan och testade samma mängd lut som till rapsolja men det blev en lös och oljig tvål så antagligen behövs det mera. Har någon den exakta mängden?

Malin80

  • Inlägg: 72
    • Småland
SV: Förtvålningstal på rybsolja
« Svar #1 skrivet: 25 jun-21 kl 11:00 »
Hej är det någon som vet?

Vi gjorde ett experiment här om veckan och testade samma mängd lut som till rapsolja men det blev en lös och oljig tvål så antagligen behövs det mera. Har någon den exakta mängden?

Jag har googlat både svenska och engelska listor. Det verkar som rybs (turnip, colza) är en underart till raps och borde således ha liknande förtvålningstal. Det är större sannolikhet att du råkat ut för något av alla fel som kan hända när man gör kallrörd tvål. Först och främst. Har du gjort CP förr? (CP är Cold Process och används ofta i olika forum.) Är du van att göra CP tvål?
Om du gör tvål av enbart olja blir tvålen mjuk. Ta hälften fast fett så blir det bättre. Kokosfett I silverpaket eller ister i vitt paket är bra och billiga alternativ.
Är den lös pga olja eller vatten? Vilken Natriumhydroxid har du använt, renhet i %? Var du vägt alla ingredienser? Vilken temperatur hade du? Över 60 blir det klumpar med vätska runt. Den kan även ha kallnat för snabbt efter upphällningen. Hade massan verkligen hunnit förtvålas och inte bara blivit tjock pga att du vispade med elvisp? Fick du trace?

Skriv dina exakta mängder av olja, vatten och kaustiksoda så kan jag räkna på ditt recept och se om du hade rätt mängd NaOH.

Tvål är svårt att åtgärda i efterhand om det blir fel. Såpa däremot kan man fixa efteråt om det skulle bli fel. Det kan vara ett bättre alternativ när man har bara olja eller om oljan är okänd.


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

309 gäster, 7 användare
Adels, tranberga, addebadde, Fendt714, stephanw, malarmaster, Jannedansk

* Forum

* Om tidningen Åter- Har tidigare prenumererat. Var så nöjd att jag gav bort en prenumeration. Nu gör jag det igen. En jättebra present tycker jag!
/Margareta Mattsson

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser