Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

 

Författare Ämne:  Bok eller annat om Ursprungliga Nomadkulturer Stamstruktur?  (läst 4590 gånger)

Victor Rangner

  • Inlägg: 3
Hej! Jag letar efter någon bok som beskriver kanske de flesta rörliga nomadkulturers stamstrukturer. Det finns helt säkert en hel del böcker, videos och filmer som handlar om hur någon upplevde att leva och färdas med någon ursprunglig nomadkultur, men jag antar att nomadstammarna inte kunde bygga på någon slags pyramidstruktur?
Det finns förstås en hel del olika nomadkulturer och inbördes stammar, kanske de vanligaste, typ samerna, som levde med sina renar, då de vandrade från betesmark till betesmark. Eller prärieindianer som följde buffelhjordarna.
Jag antar, kanske felaktigt, att samhällets pyramidstruktur uppstod då Människan övergav den minimalistiska livsstil som det innebar att enkel och med så lite packning som möjligt, förflytta sig från jakt- eller samlarmarker?
Antar att det har uppstått en hel del myter omkring nomadkulturer och att man kanske lätt förväxlar dem med klaner.
Det senaste som jag känner till är så kallade "digitala nomader" vilket i och för sig inte är något "samhälle" eller "stam" och som livnär sig via sin dator, uppkoppling och internet. Mer en subkultur, än någon medvetet uttänkt struktur?
Jag har läst lite om Göbekli Tebe som anses vara den första religiösa-andliga platsen, uppbyggd av nomadiserade folkstammar, men antar annars att nomaderna så småningom övergick till odling av växter som de tidigare samlat och jakt som med tiden övergått till uppfödning av husdjur som kor, grisar, getter, höns med flera.
Känner någon till någon antropolog eller strukturalist som specialiserat sig på förindustriella nomadiserande stamkulturer?
Tacksam för svar!


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

369 gäster, 0 användare

* Forum

* Om tidningen Åter- Har tidigare prenumererat. Var så nöjd att jag gav bort en prenumeration. Nu gör jag det igen. En jättebra present tycker jag!
/Margareta Mattsson

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser