Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Nordisk stormhatt  (läst 447 gånger)

Louise Sandgren

 • Inlägg: 1
Nordisk stormhatt
« skrivet: 30 jul-20 kl 15:17 »
Hejsan,

vi har köpt en gammal skruttig gård i södra Jämtland som vi sakta försöker återuppliva.
Marken bakom ladugården som gränsar mot skogen var på 60-talet betesmark till fjällkor är nu helt överväxt av brännässlor, älgört, vildhallon, tistlar och nordisk stormhatt.

Hur är det med getter & stormhatten, väljer de bort den eller äter de den?


skräptanten

 • Inlägg: 3748
 • Liten gård, möe arbete
  • Småland
SV: Nordisk stormhatt
« Svar #1 skrivet: 31 jul-20 kl 06:19 »
Jag vet att getter äter nästan samtliga uppräknade arter. Nässlor kan du torka och ge dem på vintern som godis, mycket uppskattat! Ryck upp nässlorna med rötterna så får de jobbigare at återkomma.
Vad gäller stormhatt vet jag inte, men det skulle inte förvåna mig ett dugg om de äter det med. Mina getter (eller om det var korna) satte i sig ett bestånd av belladonna, som också är en giftig gammal medicinalväxt. Ingen av idisslarna dog eller ens blev sjuk. Det som är giftigt för oss enkelmagade djur är inte nödvändigtvis giftigt för idisslarna, och tvärtom.
Mjölk ger starka ben. Ekeby-utgödsling ger starka armar också.

Kalla

 • Inlägg: 74
  • Jämtland
SV: Nordisk stormhatt
« Svar #2 skrivet: 01 aug-20 kl 18:16 »
... var på 60-talet betesmark till fjällkor är nu helt överväxt av brännässlor, älgört, vildhallon, tistlar och nordisk stormhatt.

Hur är det med getter & stormhatten, väljer de bort den eller äter de den?

Vi har lite liknande situation, en hel del stormhatt i det igenvuxna naturbetet. Men redan efter första sommaren med betande får och kor ser man att det går åt rätt håll. Jag tror inte stormhatten kommer att trivas framöver, när det blir betat runt om den. Djuren ser ut att ha smakat på stormhatten, men ingen har blivit sjuk.

Vagabonde

 • Inlägg: 3
  • Dalarna
SV: Nordisk stormhatt
« Svar #3 skrivet: 01 aug-20 kl 20:31 »
Hej! Jag har varit med om att getter ätit stormhatt och fått symptom i form av att de börjat fradga och verkat allmänt slöa och "höga". Ingen strök med den gången men var obehagligt att se förstås. De som var värst fick som eksem i mungiporna efteråt men det försvann efter ett tag.

Jag rev upp stormhatt i affekt efter den händelsen men tror som föregående svar att den inte trivs om det blir betesmark igen. Sen hänger det väl på dos, så kan man trycka ner den genom trimning eller så så hittar de väl annat att sätta i sig  :-[


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

189 gäster, 3 användare
alternaiv, lasseis, majkat

* Forum

* Om tidningen Åter- Jag älskar när tidningen kommer! Myskväll och massor med läsningar!
/Melissa

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser