Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Köpa symaskin, behöver tips och råd  (läst 18851 gånger)

klura

  • Inlägg: 41
Köpa symaskin, behöver tips och råd
« skrivet: 26 sep-09 kl 01:01 »
Hej!

Jag funderar på att skaffa mig en symaskin, dels för att kunna laga kläder och dels för att komma igång och sy egna grejer. Jag behöver inga finesser utan vill ha en ganska enkel maskin. Vad skulle ni rekommendera, köpa en "helt ny" i butik, eller en begagnad på t ex blocket eller tradera? Fördelar/nackdelar med nyare resp äldre maskiner? Några märken jag bör undvika?

Mycket tacksam för tips!

manna

  • Inlägg: 3788
    • -
SV: Köpa symaskin, behöver tips och råd
« Svar #1 skrivet: 26 sep-09 kl 06:49 »
Jag antar att du menar en ordinär hushållsmaskin.
Märken är jag inte så haj på. Jag har sedan mina första plagg på 70-talet sytt på en gräsgrön Hugin. Efter ett otal gånger hos servicesnubben med den här maskinen, har jag sedan något år tillbaka en Singer. Den senare är vansinnigt avancerad om jag jämför med barndomstekniken, men har egentligen inga andra finesser än olika sömtyper och knapphål. Jag har alltid sytt mycket, och har aldrig saknat symaskiner med ex broderifunktion etc. Föredrar enklare maskinmodeller.

Jag köpte min Singer butiksny, men har vänner som har goda erfarenheter av att köpa begagnad symaskin i sybehörsbutik. Fördelen har varit en bra, nyservad maskin för ett bra pris. Förmin del blev det butiksnytt eftersom jag inte hittade det jag sökte och var mer eller mindre desperat efter en maskin att ersätta pensionären med.

Eftersom du vill komma igång med att sy, hade jag rekommenderat dig en enklare symaskin utan värstingfinesser. Maskinen är enklare att lära sig, det är färre grejer som kan gå sönder osv. Men se till att köpa en bra maskin! Ingen människa skulle få för sig att ge ungarna en boll med pyspunka bara för att de "inte är så bra på att spela fotboll"... Välj en symaskin som matchar din skaparlust! Fråga gärna om råd i en sybehörsaffär. Där har du även möjlighet att testa olika maskiner.
Tycker du att det är upprörande? Jag tycker att det är roligt. Det är därför jag är gladare än du är.

http://hemmaljunga.blogspot.se/

yrian

  • Inlägg: 1498
    • Skåne
    • Hannasgården
SV: Köpa symaskin, behöver tips och råd
« Svar #2 skrivet: 26 sep-09 kl 13:09 »
Jag håller med manna! Köp en mekanisk maskin, inte en datoriserad. Jag var i ditt dilemma i somras och letade runt överallt, till slut blev det en splitter ny Husqvarna Viking Emerald 118. Den hittar du här. Jag är nöjd med den, även om jag inte hunnit sy så mycket som jag kanske önskat. Den går att beställa på nätet, t ex hos
Symaskinsexperten. Jag köpte dock min i en affär, där kunde man testsy. Och så ingick det en kurs också, men den har jag inte utnyttjat än.
« Senast ändrad: 26 sep-09 kl 15:35 av yrian »
Höns, stickning och pelargoner

Ior

  • Inlägg: 1807
  • I am a happy gal.
SV: Köpa symaskin, behöver tips och råd
« Svar #3 skrivet: 26 sep-09 kl 14:07 »
Jag har samma maskin som Yrian. Hade glädjen att få den i present.
Jag är nybörjare i klädsömnad och helnöjd med maskinen! Ännu har jag inte saknat någon funktion & den är lätt att använda.

Innan jag fick denna maskin hade jag en Huskvarna från 60-talet (tror jag) som enbart kunde sy raksöm. Den var jag nöjd med ända tills den blev stulen. Fick den för 20 kr på loppis.

Fundera på vad du behöver, jag tror att du kan komma undan med en billig peng.

Humle

  • Inlägg: 1571
    • Västerbotten
SV: Köpa symaskin, behöver tips och råd
« Svar #4 skrivet: 26 sep-09 kl 16:10 »
Köp en maskin med så lite plast som möjligt... Trampmaskiner tar plats men fungerar även som bord när de inte används. Hittade en Husqvarna 30-någonting som trampmaskin i det närmaste nyskick för 100 kr. Efter rengöring och smörjning hörs den knappt och går som klockan men den syr bara raksöm.
Gillar hantverk, snickrar ofta kaffeved.

klura

  • Inlägg: 41
SV: Köpa symaskin, behöver tips och råd
« Svar #5 skrivet: 26 sep-09 kl 22:43 »
Tack alla ni som delat med er av era symaskinstips!

Jag vet dock inte om jag blivit så mycket klokare, det finns ju hur många märken, årgångar, prisklasser och finesser som helst att ta ställning till :P  :-\

Hursomhelst, jag vill ha en enkel maskin, raksöm och zig-zag typ. Fast när jag tänker efter kanske det skulle vara bra att kunna sy knapphål och stretch också, jag räknar ju med att avancera min sömnad så småningom ;)...

Jag tänker att fördelarna med att köpa en butiksny maskin är att den fungerar när jag köpt den, samt att det medföljer garanti vilket det inte gör om jag köper en äldre begagnad på t ex annons.
Fördelarna med en gammal trotjänare från, säg 60-talet (så lite plast som möjligt  :)) är ju, vad jag förstått, att de är hållbara och prisvärda. Vill helst inte betala mer än 2000kr för min kommande symaskin.
Ska kolla runt i sybutikerna här i stan nästa vecka och se om jag blir någe klokare!

Förresten, är det "enklare" att laga/serva en äldre modell (typ 60-tal) än en nyare/modern med plasthölje?



Lenaaxel

  • Inlägg: 107
  • För mycket av det goda kan vara underbart!
    • Västergötland
SV: Köpa symaskin, behöver tips och råd
« Svar #6 skrivet: 27 sep-09 kl 00:50 »
Kollade runt lite på nätet och hittade en Husqvarna Viking för knapt 2.000:-.
Jag har en Husqvarna från 60-talet som jag kört slut på, men jag har sytt väldigt mycket till både mig. mina barn, vänner och en del till försäljning. Men det blir förmodligen en Husqvarna igen för den har varit kanon. Så satsa på en mekanisk maskin med basfunktioner - där ingår oftast knapphål och söm för elastiska tyger mm. Mönstersömmar och andra finesser använder man ju nästan aldrig ändå.

Gruff

  • Inlägg: 4550
    • Östergötland
    • Caprifool
SV: Köpa symaskin, behöver tips och råd
« Svar #7 skrivet: 27 sep-09 kl 01:16 »
Gröna Huskvarnan! Eller en Nordic  Zig Zag, som eg. är samma som den gröna inuti och även den tillverkad av Huskvarna. Raksöm, zig zag, knapphål. Mer behöver man inte egentligen. Känner man att man vill sy åt andra sen och vill att insidan av ofodrade plagg ska se lite mer profsiga ut, så komplettera med en beg. overlock.  Jag har en Nordic och en Bernette som jag sytt på dagligen i långa perioder sen 80-talet och det enda jag har lämnat in är en kniv till overlocken.

Många maskiner på blocket är knappt använda. En ledtråd kan vara huven och tillbehören. Ser allt mer eller mindre orört ut, så är nog maskinen inte använd så mkt. heller. Provsy på plats! Ta med symaskinsnålar, en tygbit och tråd när du tittar.

Seiram

  • Inlägg: 271
  • Kölhalare
    • -
    • Nya stickerian
SV: Köpa symaskin, behöver tips och råd
« Svar #8 skrivet: 28 sep-09 kl 09:15 »
Köp iallafall INTE en billig på Rusta, Netto osv, ingen som helst idé!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Här på Sm Höglandet har vi en fantastisk kvinna som säljer både gammalt o nytt samt servar hemma i sitt uthus. Hon är upplärd av sin gamle far. Inte är hon dyr heller. Jag fick en Singer gratis på loppis när dom la' ner, den servade hon för 500 kr o den går nu som en klocka. Ska dit med en Singer jag hittade i soporna också, så fort ekonomin tillåter!
Dottern fick ta loppis-Singern tills vidare, eftersom lvinnan lyckades sparka igång min gamla Husqvarna också!

Pysslan

  • Gäst
SV: Köpa symaskin, behöver tips och råd
« Svar #9 skrivet: 28 sep-09 kl 09:42 »

Bra råd har framkommit. Detta tycker jag är viktigt.

Först att maskinen inte är för "plastig", vilket gör den lätt. För lätta maskiner hoppar runt på bordet när man syr, speciellt om inte bordet är riktigt stadigt.

Nog har väl alla maskiner idag raksöm, sicksack och därtill flera andra sömmar, bla för trikå, så det tror jag inte man behöver fästa uppmärksamheten på, snarare att det är enkelt att byta mellan sömmarna och att stygnens längd och bredd kan ställas in steglöst.

Jag föredrar pressarfötter i metall. De i plast kan man förstöra om det misslyckas så att man drar nålen sned och därmed syr i pressarfoten.

Nålen ska vara lätt att byta.

Det ska vara enkelt att spola undertråden. Vissa, åtminstone några Singer, ska spolas utan att man flyttar spolen. Jag har en sådan och har tyckt om den. Spolarna på den nöts dock och är ganska dyra att skaffa nya (vet inte ens om de finns mer, kolla vid behov!). Dessutom tror jag det ryms betydlligt mindre tråd på dem än på vanliga spolar.

Det är nog en fördel om spolen är i metall. Vet inte om nyare maskiner har metallspolar.

det ska vara enkelt att trä både övre och undre tråden på en maskin, kolla främst hur det är att trä undertråden. Vissa nya maskiner har en manick som trär tråden i nålsögat men är svåra att trä tråden själv i trådledarna nära nålen och att pilla in i ögat.

Kolla hur det är med friarmen, speciellt om du ska sy barnkläder.

Tilläggsbordet eller vad det nu heter bör vara stadigt. detta i kombination med tillbehörsasken är inte alltid en lyckad lösning.

Se till att bruksanvisning kommer med om du köper begagnad!


Önskar till slut påminna alla att en symaskin inte är underhållsfri! Putsa bort ludd och smörj enligt instruktionsboken. (slarvar själv med detta tills jag märker att den nästan gnisslar vid sömnad)

Kolla arbetsställningen vid sömnaden! Oftast är maskinen för högt uppe, ta en högre stol och sätt ngt under pedalen.


knöcklan

  • Inlägg: 5143
  • Strö salt på stjärtfjädrarna
    • Dalarna
SV: Köpa symaskin, behöver tips och råd
« Svar #10 skrivet: 28 sep-09 kl 11:27 »
http://www.symaskinshuset.se/ säljer både nya och begagnade symaskiner.  Har en Elna enklare variant zigzag +lite till  som jag köpte för drygt 35 år sedan har varit inne några gånger för service.  Köpte nyss en begagnad Bernina som sonen la rabarer på.
Nöjd kund går tillbaka :)  Hemma hade vi en tung Huskvarna som alltid bråkade med trådspänningen trots servie så blev lite bränd på den.
Trots zigzak så kan jag inte glömma trampmaskinen Singer. Vilka raksömmar den gjorde när man satt och sydde dockkläder.
Dialog förändrar mig och världen. mig ???  Insh'allah och tyga håller siddu
Det som är för allvarligt för att skämta om är inte heller värt att tas på allvar. En förutsättning fördemokrati

anette i bugared

  • Inlägg: 6137
    • -
SV: Köpa symaskin, behöver tips och råd
« Svar #11 skrivet: 28 sep-09 kl 11:41 »
Försök få tag i en begagnad Janome Easy jeans. Den är kanonbra för all grundsömnad och man kan sy riktigt tjocka vikningar och tyger med den. Enkel att använda och med lite extra finesser som t.o.m. en "symaskinsdummie" som jag klarar.
http://www.janome.se/?ItemID=1198
Den natten jag föddes var skärtorsdagsnatt, nu slåss jag mot ondskan och värnar den svage. Mitt redskap är viljan, en kvast och en hatt.
Den natten jag föddes var skärtorsdagsnatt.

Humle

  • Inlägg: 1571
    • Västerbotten
SV: Köpa symaskin, behöver tips och råd
« Svar #12 skrivet: 28 sep-09 kl 14:27 »
Detta är inget direkt köptips och jag har ingenting med auktionen att göra men jag hittade den när jag sökte efter "singer" på tradera. Detta är lite som att köpa grisen i säcken. Den verkar lite rostig, pedalen saknas, trådspänningen för övertråden är isärmonterad vilket kan tyda på att något saknas. Men det är en Singer 201-2 vilket är en underbar maskin. Detta exemplar lär dock kräva endel renovering och sakletande innan den fungerar.

http://www.tradera.com/Singer-Symaskin-Fint-gammalt-samlarobjekt-auktion_99390672

Om modellen på nätet:
http://blog.sew-classic.com/2008/11/11/classic-singer-2012-vintage-sewing-machine-review.aspx
http://www.using-sewing-machines.com/Singer201.html
http://sewingforlife.wordpress.com/2008/02/28/why-a-singer-201-will-always-be-a-favorite/
Gillar hantverk, snickrar ofta kaffeved.

MNehm

  • Inlägg: 73
SV: Köpa symaskin, behöver tips och råd
« Svar #13 skrivet: 30 sep-09 kl 14:33 »
Jag tycker det aldra bästa sättet är att köpa en beganad äldra husqvarna. Finns de i brun och orange plast som är jättebra. Gå till symaskinsaffärer i närheten, de brukar ha beganade. Då vet du att de funkar och du kan komma tillbaka om du får problem. Köp aldrig en begangdan maskin utan att provsy den!

Vill du hellre köpa en ny rekomenderas märket Janome. Då får du en kvalitetssymaskin till så billig penning som möjligt. Många på communityt sysidan köper sina från http://www.sewingmachines.co.uk.
Deras billigaste Janome mekansika kostar blott 89pund. (frakten kostar dock 35 pund, men det blir fortfarande en billig maskin)

Försök hålla dig till de välkanda märkena (tex singer, janome, pfaff, husqvarna mm). När jag gick på gymnasiet hantverksporgrammet mode och design hade vi ett projekt med ikea då vi skulle sy på deras ikea symaskiner bland kunderna. Maskinen strulade som sjutton fasten den var sprillans ny och till och med våra lärare fick kämpa innan den tillslut sydde hjälpligt.

klura

  • Inlägg: 41
SV: Köpa symaskin, behöver tips och råd
« Svar #14 skrivet: 19 okt-09 kl 13:26 »
Det blev en grön husqvarna tillslut (med bruksanvisning och allt)  :D

Tack alla ni för fina råd och tips   :-*  :)








marymae

  • Inlägg: 1552
    • Västerbotten
    • Det jag tänker
SV: Köpa symaskin, behöver tips och råd
« Svar #15 skrivet: 19 okt-09 kl 14:23 »
Kul att du hittade en maskin! Kan bara instämma med de som skrivit att jag har goda erfarenheter av husqvarnamaskiner, jag har själv en huskystar nu som är husqvarnas asiatiska märke och som ofta säljs som billighetsmaskiner. Min har fungerat bra, har dock den lite lyxigare versionen med fler sömmar än den de brukar sälja för en femhundring och jag har fått byta en skruv i pedalen eftersom min snälla kompis råkade drämma pedalen i golvet när hon lånade den... (med sådana vänner behöver man inga ovänner... morr vad jag var sur, hon erbjöd sig inte att betala eftersom pedalen fortfarande funkade men var sne, sedan föll den dock ihop helt och då fick lämna in den.) För vardagssömnad räcker en sådan maskin bra, men som sagt köp inte den allra allra billigaste.
elliha.blogspot.com

knöcklan

  • Inlägg: 5143
  • Strö salt på stjärtfjädrarna
    • Dalarna
SV: Köpa symaskin, behöver tips och råd
« Svar #16 skrivet: 08 dec-10 kl 15:25 »
Esten sån där modern trampmaskin du visar bilder på har iaf jag aldrig sett.
Berätta mera - zig zak - märke
hälsningar knöcklan
Dialog förändrar mig och världen. mig ???  Insh'allah och tyga håller siddu
Det som är för allvarligt för att skämta om är inte heller värt att tas på allvar. En förutsättning fördemokrati

esten

  • Inlägg: 2319
    • -
SV: Köpa symaskin, behöver tips och råd
« Svar #17 skrivet: 08 dec-10 kl 16:24 »
Den heter Podolsk-142 och alltså tillverkad i Ryssland 1979 .
Den kan förutom raksöm även zig-zag , den klarar dubbelsöm (dubbelnål) olika dekorsömmar och man kan även brodera med den .
Om man byter pressfot kan man sy i knappar , sy runt knapphålen , fålla upp medan man syr tråckla ihop olika delar för sömnad .
Så det är verkligen en avanserad maskin för att vara en trampmaskin .

En kul grej är ju att det finns en lampa som på en modern maskin bara att koppla in elkabeln på baksidan , men maskinen är trampad . :D
Jag gav 100 eek för den och det blir väl ca 60-70 svenska kronor .
kan bara säga att jag är nöjd och bör platsa i min lilla samling riktigt bra .
Det fanns en kvar lika som denna . Man borde nog köpa den med så man har reservdelar .

ivigtut

  • Inlägg: 713
  • Ett leende och ett vänligt ord kan göra någon glad
SV: Köpa symaskin, behöver tips och råd
« Svar #18 skrivet: 20 maj-20 kl 09:37 »
Detta var nog det matnyttigaste jag läst hittills.
Jag kapar tråden lite.

Jag har en Toyota symaskin som jag är nöjd med. Den är ca 25 år.

Jag har blivit erbjuden en Pfaff 1212 med övermatningsfot och en Pafaff dualmatic med övermatningsfot!
Jag har tittat på janome overclock men den känns dyr för min kunskap.
Någon sa att overlocken inte behövs om man har en bra maskin med flera sömmar ex Pafaff dualmatic.
jag lagar mest grova kläder men är sugen på att utveckla mig så jag är glad för alla tips. obs jag har en mycket begränsad budget.

Vad anser ni?

torbjorn

  • Inlägg: 13743
    • Medelpad
SV: Köpa symaskin, behöver tips och råd
« Svar #19 skrivet: 20 maj-20 kl 14:57 »
Toyota-symaskinerna har jag fått för mig har mycket gemensamt med äldre Singer. Förmodligen började deras tillverkning som rena kopior av Singer-konstruktioner och har sedan utvecklat sig vidare åt sitt eget håll.
Moderna billiga kinatillverkade maskiner är å sin sida ofta (dåliga) kopior av Toyota.

Om man tänker köpa en äldre begagnad maskin av bra märke, så är de ju visserligen ofta mekaniskt outslitliga, men de är inte säkert helt problemfria för den skull, så man bör vara beredd på att skruva en del själv om man ska köpa en sådan.
T ex kan mekanismer becka ihop pga gammalt smörjfett eller olämplig olja, ofta hjälper det inte med en enkel smörjning för att få ordning på dem utan man måste plocka isär för att kunna tvätta bort alla hopbeckade gamla rester. Ett typexempel på detta är mekanismen för stynglängdinställning och reversering på Husqvarna 2000.
En del äldre Husqvarna (gröna maskiner) har några kilremmar som slits eller torkar ut med tiden, och som är svåra att få tag i annat än till hutlöst pris idag.
Elektriska maskiner från 1970-talet och tidigare kan ha radiostörningsskydd som åldras och rätt vad det är börjar brinna.
Ännu äldre maskiner kan ha tvivelaktiga elinstallationer som bör göras om (t ex gummi- eller tygisolerade kablar internt som blir hårda och spricker sönder när de blir gamla).
Det är vanligt att motorn får problem på "välskötta" maskiner som har smorts flitigt, för att olja i överskott har trängt ut ur lagren och smetat ner kol, kollektor, lindningar mm.


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

467 gäster, 0 användare

* Forum

* Om tidningen Åter



- Kvartalets höjdpunkt för mig, när det nye Åter kommer!
/Ann-Louise L

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser